Cum arată un om fără Dumnezeu?

8842479-mdCa in imagini… Care e deosebirea dintre imagini si realitate? lipseste partea sonora si negura din suflet, deprimarea, numultumirea, vizibile intr-o oarecare masura. Injura, e suparat pe viata, pe oameni, si pe Dumnezeu, nu e fericit de obicei sau daca se intampla, e ceva temporar, dupa o petrecere, dupa o noapte alba in compania sticlei, sau a altei persoane de care nu-si mai aduce aminte cum o cheama.

Nu vede niciodata situatia in care este, nu vede noaptea care-l inconjoara si nu asteapta rasarirea soarelui, venirea diminetii sau apusul, sarbatoarea, vara sau ploaia, caci de fiecare data se gaseste ceva sa-l enerveze sau sa-l indispuna. Nu e multumit de nimic dar nu incearca sa schimbe nimic, pentru ca, spune el „nu are pentru ce”. Cu siguranta ca am sa omit multe lucruri care isi fac loc prin viata atat a unui tanar cat si a unui om, pentru ca, in functie de varsta, atitudini, prieteni, inclinatii, isi fac loc in viata lor o multitudine de pacate.

Sanatatea sufleteasca, psihica, si trupeasca este influentata negativ de droguri, fumat, avort, bautura, nopti albe, si inceperea vietii sexuale inaintea casatoriei, dar si de faptul ca oamenii nu stiu cum sa isi petreaca timpul liber in mod constructiv, pozitiv pentru ca si tehnologia influenteaza cele trei tipuri de sanatate.

Orele petrecute in fata televizorului si a calculatorului, in afara de faptul ca inverseaza valorile si totul este invadat de pornografie, te afecteaza, te izoleaza, iti schimba dispzitia in functie de ceea ce vezi, depaseste acele bariere pe care in mod normal le sesizezi atunci cand stai de vorba cu cineva, te hipnotizeaza, ramai acolo pana termina sa iti umple capul cu ceea ce vor, mai ales televizorul, care un mijloc perfect de manipulare. Oamenii orbesc si constiinta adoarme la un moment dat, de aceea nu vad starea in care se afla.

Am gasit scris intr-o carte veche, că un calator intr-o noapte, pe o vreme de furtuna si ploaie, a intrat sa se adaposteasca intr-o casa parasita. S-a asezat bucuros in acel adapost, dar un fulger a luminat incaperea si atunci a vazut o priveliste ingrozitoare: un sarpe mare se tara spre el, in timp ce altii mai mici se urcau pe pereti; ochii unei bufnite straluceau intr-un colt, in timp ce in celalalt colt statea o lighioana cu gura deschisa. Calatorul ingrozit, fugi repede afara din acest cuib de serpi si lighioane spurcate.

In chipul acestui calator, care s-a adapostit prin intuneric in acest adapost plin cu jivine, traiesc toti acei tineri si tinere, care, orbiti, duc viata intr-un salas sufletesc plin de lighioane fioroase ce stau gata sa-i sfasie. Asa este casa unde locuiesc cei necununati la biserica, nespovediti si neimpartasiti; cand vad insa ca sunt sfasiati de fiarele cele periculoase, de pacatele cele grozave care le ranesc sufletul de moarte, abia atunci alearga la ajutor. Pentru multi insa este prea tarziu, caci unele rani sunt adanci, distrugatoare si aproape fara leac.

Ma rog la Dumnezeu, ca tinerii sa se intoarca si sa fie vii pana nu va fi prea tarziu. Mai dureros este pentru cei pe care ii cunosti, care iti sunt prieteni, si ii vezi ca orbecaie si nu vor sa iasa la lumina, sa agate o raza… nu vad, sunt orbi iar deznadejdea lor e fatala.

Ridica-i Doamne, lumineaza-i, curateste-i, ca vazand bucuria vietii crestine si avand nadejdea vietii vesnice, sa bea din apa cea vie ca sa nu mai inseteze in veci.

Am sa va scriu si despre viata crestin ortodoxa, pentru ca-i tare frumos sa fii tanar crestin, sa fii a lui Hristos.

Ce e mai frumos decat sa stii ca Cineva S-a rastignit pentru tine? Ca ai un Tata acolo sus care si-a trimis singurul sau Fiu pentru a te izbavi de moarte, ca tu sa traiesti, si nu oricum, sa traiesti viu bucuria vietii vesnice.

Dar oare ce e mai dureros decat sa realizezi ca Iisus Hristos S-a rastingit pentru tine si tie nu iti pasa? Ca nu-l asculti cand te cheama la Invierea sufletului tau, nu asculti clopotele ce te cheama la rugaciune, preotul care iti arata Cuvantul si trairea, caci ortodoxia nu e formata dintr-o multitudine de reguli, nu-i o credinta rigida, rece, e traire, e bucuria Invierii, e viata. Cum te-ai simti cand un prieten ar face orice sa te scoata dintr-un necaz si tu, dupa putin timp, l-ai supara?

Cu siguranta ca daca nu pe moment, mai tarziu, ti-ai da seama ca ti-ai suparat cel mai bun prieten, omul care ti-a facut cel mai mare bine, ca ai facut o mare nedreptate.

La fel este si cu Hristos, nu sta acolo sus si priveste la neputintele si necazurile tale, daca il rogi din inima si cu credinta te ajuta, pentru ca la El toate sunt cu putinta si de la el sunt toate. Ai patit ceva? crezi ca Dumnezeu a uitat de tine, te intrebi de ce ti s-a intamplat tocmai tine? Nu, Dumnezeu nu ne uita, cu siguranta ca nu te va lasa, a ingaduit acesta pentru binele tau, desi momentan nu pare un bine, mai tarziu iti dai seama ca din acel moment, de la acea intamplare te-ai schimbat, vezi altfel lucrurile.

A murit cineva apropiat? De ce Doamne? Ca sa vezi desertaciunea vietii acesteia, sa nu te multumesti cu ea si cu placerile (a se citi „momeli”), pe care ti le ofera niste ani pe pamant. Esti om, nu o sa treci peste ei cu zambetul pe buze, nu poti singur sa iti schimbi starea sufleteasca, nu-ti poti alina singur tristetea, alearga la Hristos „Doamne, ajuta-ma, nu pot singur, sunt o mica faptura ta. Tu, cel ce m-ai zidit, nu ma lasa sa pier in noianul dejnadejdii.” Cu siguranta viata ta va fi altfel, vei gasi fericirea ce va dura o vesnicie.

(Ştefania)

 

(Visited 75 times, 1 visits today)