Cum mă pregătesc eu de Nașterea Domnului
De câțiva ani de zile am înțeles destul de clar că toată bucuria Nașterii Domnului se simte și se trăiește în suflet, prin venirea Domnului în inima mea, și pregătirile exterioare sunt doar firave veselii lumești, care trec atât de repede, și nu lasă urme în mine.
Am înțeles că doar Biserica lui Hristos poate mijloci și aduce pe Domnul Dumnezeul nostru Iisus Hristos în inimile noastre, și în inima mea păcătoasă. Am înțeles că doar citind Sfânta Scriptură și scrierile sfinților părinți, meditând și doar rugându-mă (în biserică sau acasă în intimitate) îmi va descoperi Domnul taina Nașterii Lui la măsura mică a inimii mele. Am înțeles că toate întâlnirile dinainte și din timpul sărbătorilor de iarnă îmi aduc bucurie doar dacă toți în mod conștient vorbim despre Dumnezeu și-L primim în mijlocul nostru. Nimic nu mă bucură mai mult decât venirea Domnului în inimă.
Întâlnirile cu familia și prietenii din preajma sărbătorilor, unde în centrul atenției este doar mâncarea și băutura sau subiecte lumești, sunt pentru mine simple mese „sărbătorești” fără Sărbătorit. Sunt mai nou în ultimii ani și momente de tristețe că nu știm să ne bucurăm primindu-L și pe El între noi. „Doamne Cela ce vii în taină între oameni, vino și la noi!”
Din acest motiv în luna decembrie m-am silit să caut cât mai multe momente în care să mă bucur duhovnicește, nu trupește. Iată câteva lucruri pe care le fac:
- ascult colinde și-mi înmoi inima cu bucuria lor, cu curăția mesajului lor, și încep să mă gândesc mai des la pruncul Iisus. Ele mi-aduc aminte de copilărie, de sufletul curat, de părinții mei dragi, de familia mea, de prieteni și de toți cei ai inimii mele. Îmi aduc aminte de împărăția cerurilor, de iubirea dintre noi și de unitate.
- încep să citesc cărticica „Imnele Nașterii și Arătării Domnului” scrisă de Sfântul Efrem Sirul ca să-mi readuc aminte ce taină mare și adâncă e întruparea Domnului și nașterea Lui.
- încep serile biblice online despre Nașterea Domnului cu prietenii în care reluăm evangheliile Nașterii Domnului de la Matei și Luca ca să ne reamintim și să aprofundăm cuvântul Domnului. Tâlcuirea Sf. Ioan Gură de Aur la evanghelia după Matei la momentul nașterii este atât de bogată și plină de înțelesuri.
- ne întâlnim la o seară duhovnicească online despre cum petreceau martirii și mărturisitorii noștri Crăciunul în temnițele comuniste. Această seară îmi arată iară și iară cum petreceau Nașterea Domnului cu atâta bucurie fără nimic din pregătirile materiale.
- facem o ceată de colindători în București și mergem la colindat pe la casele prietenilor dar și la cei în suferință (azile, orfelinate, etc.). Mereu acest weekend e plin de o bucurie aparte, care lasă urme adânci în sufletele noastre și leagă și mai mult prieteniile noastre.
- pregătesc împreună cu soția și copiii cadourile de Crăciun pentru copilașii necăjiți; în această perioada casa noastră se umple cu daruri.
- merg cu copiii cu daruri de la asociație către familiile necăjite din oraș și împrejurimi.
- merg la spovedit cu soția și copiii la părintele nostru duhovnic.
- împodobim împreună bradul de Crăciun și facem repetiții de colinde.
- mă împărtășesc mai des cu Trupul și Sângele Domnului.
- dacă e an cu zăpadă ies cu săniuța cu copiii și la bulgăreală.
- în seara de 5 decembrie mergem cu daruri de Moș Nicolae din partea asociației noastre la copii săraci
- de pe 20 decembrie scot icoana nașterii Domnului și o pun la micuțul nostru altar de rugăciune și aprind candela înaintea ei. Îmi place să reiau și să vorbesc cu familia și prietenii despre înțelesurile acestei icoane extraordinare.
- Tot pe 20 decembrie mi-aduc aminte de sfântul meu drag Sfântul Ioan de Kronstadt care m-a învățat atât de multe în cele ale credinței. Tot în această zi îmi amintesc de Sfântul Ierarh și Mucenic Ignatie Teoforul.
- primenim casa și facem curățenie ca să fie atmosferă de sărbătoare și la noi și-l așteptăm pe părintele să vină cu icoana ca să ne binecuvinteze casa.
- pregătim bani mărunți, fructe și dulciuri și deschidem tuturor colindătorilor care vin la ușa noastră ca să binecuvinteze casa noastră cu vestea Nașterii Domnului.
- mă rog mai des și îmi place să stau noaptea să mă uit la geam la cer și să stau în frig și să mă gândesc că noaptea Nașterii Domnului e cea mai mare noapte din istoria umanității.
- în seara de ajun mergem la slujba la biserică și apoi mergem să-i colindăm pe bunici, pe nași, pe fini și pe prieteni.
- apoi tot în ajun acasă, la locșorul nostru de rugăciune încerc să stau liniștit să mă gândesc ce noapte mare a aceasta, și chem pe Domnul în inima mea.
- de Nașterea Domnului ne îmbrăcăm festiv și venim cu drag toată familia în biserica noastră la cea mai frumoasă zi a sufletului meu: Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.
- apoi stăm la masă cu familia și ne întâlnim cu prietenii în toate cele 3 zile de Crăciun.
- urmează pregătirile taberei de revelion și întâlnirea cu prieteni dragi, în care doar gândul la Dumnezeu ne unește și ne înveselește.
Nu mai am nicio așteptare de bucurie de la luminițele de Crăciun din oraș, de la târgurile „de Crăciun”, de la cumpărături în malluri și supermarketuri și alte pregătiri de mâncăruri sau băuturi. Nu mai caut ieșirile pe la restaurante și viața mondenă… Nu mai privesc filme de Crăciun, nu mai am nicio bucurie ascultând cântecele americane de Crăciun. Încerc, pe cât posibil, cu ajutorul Domnului să caut bucuria doar în Dumnezeu și în oameni, doar în cele ale sufletului și puțin în cele ale trupului. Nu-mi iese întotdeauna, dar de înțeles cred că am înțeles măcar cu mintea, chiar dacă în faptă dau greș.
Voi ce faceți în luna decembrie? Voi ce faceți în preajma Nașterii Domnului?
Autor: Claudiu Balan