Skip to content

6 Comentarii

  1. SB
    noiembrie 11, 2011 @ 4:46 pm

    Foarte foarte frumos articolul 🙂 Felicitari Dan!

    Reply

  2. Ionela
    septembrie 2, 2015 @ 11:15 pm

    As vrea si eu sa-mi explice cnv dc metoda calendarului este pacat dc e folosita de soti. Stiu ca ferirea prin impotrivirea inca din intentie la darul vietii, prevazut de Dumnezeu din monentul cand barbatul si femeia au devenit un singur trup, e pacat. Insa in cazul metodei calendarului chiar dc o folosesti cu intentia de a nu ramane insarcinata tu nu ai practic cui te impotrivi ca Dumnezeu oricum nu sadeste sufletul copilului decat in momentul in care este fecundat ovulul si-apoi asta nu e posibil decat in zilele in care esti fertila. In concluzie nu e metoda asta una care poate fi inclusa in categoria: Se poate, nu-i pacat! … asa, cum sa explic: Dumnezeu este creator suprem si sadeste sufletul in perioada fertila dc vrea sau nu, iar omul are si el un cuvant de spus in asta dc are relatii intime in aceasta perioada…?
    Si dc chiar e pacat sa vrei sa ai si tu un cuvant de spus in asta; atunci dc … sa zicem ca ambii soti ar tine post si s-ar spovedi+impartasi in perioada fertila a sotiei(se stie ca e necesara abstinenta 7 zile inainte de impartasanie si 3 zile dupa) nu s-ar bucura Dumnezeu MAI MULT ca cei doi ar veni si I-ar aduce in dar 2 suflete pocaite cel putin o data pe luna DECAT sa stea ambii acasa si sa creasca copii, sa nu mai aiba timp de rugaciune, sa alerge dupa bani ptr hrana decat dupa El la Biserica, iar copii pe care-i au deja sa creasca fara frica Lui – ca dc nu te mai duci tu la Biserica cu greu ii convingi sa se duca singuri.???
    Astept raspuns … urgent … ptr linistea sufletului meu! Multumesc anticipat!

    Reply

  3. sdaniel
    septembrie 6, 2015 @ 10:43 am

    @Ionela
    Din punctul meu de vedere nu e niciun pacat. Ba chiar as zice ca sunt alte metode mai sigure decat metoda calendarului.
    Nu as considera pacat orice decizie a omului privind viitorul omului si al familiei sale.

    Reply

  4. romeo
    septembrie 6, 2015 @ 8:15 pm

    Ionela, relatiile intime sunt considerate a fi pacat daca nu au ca scop nasterea de fii..Folosirea metodei calendarului este tot o metoda prin care se evita acest lucru, pentru satisfacerea poftelor.Pe Dumnezeu nu il poti pacali!
    In plus ,sa te spovedesti nu inseamna ca poti merge sa faci iarasi acel pacat ,ca Dumnezeu te iarta la infinit.Marturisindu-ti un pacat inseamna sa accepti ca ai gresit in primul rand si sa incepi lupta cu acel pacat ,sa nu-l mai faci.

    Reply

  5. maria diaconescu
    septembrie 8, 2015 @ 9:35 am

    Ionela draga,
    Este clar ca e pacat , pentru ca trebuie sa ne lasam cu totul in voia lui Dumnezeu. Insa, eu cred ca daca nu putem avea multi copii, din diverse motive , este singura metoda care nu are efecte secundare(nici sufletesti, nici trupesti).Pana la urma este vorba de abstinenta voita, in anumite perioade , cu posibilitatea crescuta a unei sarcini.De exemplu, eu imi cunosc atat de bine corpul, incat nu trebuie sa fac calcule ca sa stiu daca sunt la perioada fertila. Eu am un baietel , iar in urma nasterii am suferit foarte mult, iar acele probleme inca nu s-au rezolvat. In acest moment nu am echilibrul necesar sa mai am un bebe, insa daca vine il primesc ca pe un dar de la Dumnezeu.
    Doamne ajuta!

    Reply

  6. shtugher
    septembrie 11, 2015 @ 8:43 pm

    @Ionela

    Cele mai sigure răspunsuri le găseşti la scaunul spovedaniei, nu pe un site fie el şi de factură ortodoxă.

    De ce spun că nu vei găsi răspunsuri pe net ci doar din gura preotului la scaunul spovedaniei? Pentru că preotul este investit cu har, prin Sfânta Taină a Preoţiei, de către Episcop care are această putere prin succesiune apostolică.

    Sfânta Spovedanie este şi ea una din cele 7 sfinte taine a Bisericii şi în cadrul acesteia preotul poate face anumite pogorăminte (abateri de la anumite reguli) „pentru că litera ucide, iar duhul face viu” (II Cor 3, 6), adică poate să îţi dea voie să faci ceva care la prima vedere pare fi un păcat (după lege-literă). După cum Mântuitorul se abătea de la legea Vechiului Testament şi făcea minuni în ziua de Sabat, zi în care era interzis să lucrezi, afirmând: „Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă” (Mc. 2, 27), pentru a scoate în evidenţă dragostea Sa pentru oameni, la fel şi în cadrul spovedaniei Dumnezeu, prin preot, recurge la unele excepţii în vederea dobândirii acelei persoane pentru Împărăţia Sa.

    Şi noi ca părinţi stabilim copiilor noştri nişte reguli, ex. ai voie la desene doar 20 de minute, dar dacă ne roagă copilul să îl mai lăsăm 5 minute, îl lăsăm pentru că îl iubim „cine este omul acela între voi care, de va cere fiul său pâine, oare el îi va da piatră? Sau de-i va cere peşte, oare el îi va da şarpe? Deci, dacă voi, răi fiind, ştiţi să daţi daruri bune fiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El?” (Mt. 7, 9-11).

    Spovedania este o Taină şi nu funcţionează după raţiuni omeneşti, dacă preotul îti dă voie să mănânci carne tot postul Paştelui apăi mănânci, dacă îţi dă voie să faci anumite lucruri apăi le faci şi nu mai te consulţi cu „teologi” de pe net, oricât de „avizaţi” ar fi.

    Caută-ţi un duhovnic pe măsură, care să îţi dedice timp suficient, dacă nu ai deja.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *