Cum să eviți o sarcină nedorită? (dragostea fără griji)
”Sarcinile nedorite pot avea consecințe nefaste în rândul bărbaților și femeilor, printre care șanse scăzute de a termina studiile, neasigurarea unui viitor stabil, riscuri pentru sănătatea mamei în caz de avort, ca să nu mai vorbim de sănătatea și integritatea copilului.”
Așadar, ce este de făcut pentru a preveni o sarcină nedorită?
Sunt câțiva pași care cu siguranță te vor scuti de această neplăcere, atât pe termen scurt cât mai ales pe termen lung. Iată-i, trebuie doar urmați:
a) Cât ești tânără, elevă sau studentă, păstrează-ți fecioria până la căsătorie. Nu este ușor dar nici greu, atâta timp cât folosești mijloacele potrivite: post, rugăciune și paza minții. Toate acestea te vor ajuta să-ți îndeplinești menirea pe care o ai la această vârstă, adică studiul. Și nu vei avea griji precum frica că vei fi aflată de părinți că ți-ai început viața sexuală sau frica că vei rămâne însărcinată. Mai mult decât atât, prin feciorie, nu vei avea vreun eșec în dragoste, nu va trebui să treci peste un șoc emoțional și nu vei rămâne complexată sau frustrată de vreo despărțire în care te-ai implicat cu toată ființa ta, așa cum se întâmpă din pricina imaturității tinerilor care, entuziaști dar nepregătiți, își rup inima în relații de iubire. Așadar, nu vei avea nimic de pierdut ci doar de câștigat: înțelepciune prin studiu și răbdare prin înfrânare, răbdare care îți va fi de un enorm folos în viața de familie. Vei termina studiile fără griji, deci fără sarcini nedorite.
b) Între timp roagăte să-ți găsești un băiat cu credință în Dumnezeu dar și responsabil, băiat care să-ți devină viitorul soț. Legi o prietenie frumoasă, trainică, prin înfrânare și fidelitate. Chiar dacă îți promite marea cu sarea, aștepți cuminte până la căsătorie. Așa vezi dacă prietenul tău este de caracter, dacă vede în tine o femeie iar nu o sursă de plăcere, bună de profitat și de aruncat când nu i-o mai oferi.
c) Asumați-vă împreună relația de iubire, atât în fața întregii societăți (căsătoria civilă) cât mai ales în fața lui Dumnezeu și a întregii Biserici (taina cununiei). Căsătoria vă va responsabiliza dragostea pe care v-o purtați, va da greutate iubirii voastre pentru a vă purta o dragoste trainică, deci fără griji.
d) Iubiți-vă în viața de familie așa cum ați fost învățați la Taina Cununiei: cu credință și curaj. Acum ai un soț jertfitor, care te ocrotește și care nu te-ar obliga niciodată să treci prin traumele vreunui avort, ci te susține cu bucurie împreună cu copilașii care vor veni. Tu, la rândul tău, îți iubești soțul și de aceea ai fi foarte bucuroasă să ai niște copii care să-i semene. Deci ai parte de o dragoste fără griji pentru că vă iubiți profund și continuu. Drept urmare, nu ai sarcini nedorite ci așteptate, asumate și binecuvântate.
e) Fiți harnici, fiți gospodari. Omul harnic nu moare de foame. Repet încă odată: Omul harnic nu moare de foame! Nici el și nici copiii lui. Mai mult decât atât, orice copilaș care va veni pe lume va fi o motivație în plus de a da tot ce aveți mai bun din voi, de a vă auto-depăși ca oameni, îndiferent de potrivnicia sorților. Deci prin copii veți avea șansa să deveniți mai buni ca oameni. Și veți deveni mai ascetici, mai curajoși, mai descurcăreți, mai înțelepți deci mai buni, cu fiecare copil pe care îl veți aduce pe lume.
f) Copiii au crescut și voi ați îmbătrânit. Dar aveți o bătrânețe frumoasă, veselă, senină, pentru că sunteți înconjurați mereu de copiii și nepoții voștri. Nu aveți parte de o bătrânețe urâtă, în singurătate, nu sunteți uitați ca alți bătrâni pe patul de spital sau în azil deoarece voi ați avut copii doriți, nu nedoriți. De aceea și voi sunteți doriți acum de ei, nu nedoriți.
Asta înseamnă dragostea fără griji… în privința sarcinilor nedorite: dragostea creștină!
(Dan)
SB
noiembrie 11, 2011 @ 4:46 pm
Foarte foarte frumos articolul 🙂 Felicitari Dan!
Ionela
septembrie 2, 2015 @ 11:15 pm
As vrea si eu sa-mi explice cnv dc metoda calendarului este pacat dc e folosita de soti. Stiu ca ferirea prin impotrivirea inca din intentie la darul vietii, prevazut de Dumnezeu din monentul cand barbatul si femeia au devenit un singur trup, e pacat. Insa in cazul metodei calendarului chiar dc o folosesti cu intentia de a nu ramane insarcinata tu nu ai practic cui te impotrivi ca Dumnezeu oricum nu sadeste sufletul copilului decat in momentul in care este fecundat ovulul si-apoi asta nu e posibil decat in zilele in care esti fertila. In concluzie nu e metoda asta una care poate fi inclusa in categoria: Se poate, nu-i pacat! … asa, cum sa explic: Dumnezeu este creator suprem si sadeste sufletul in perioada fertila dc vrea sau nu, iar omul are si el un cuvant de spus in asta dc are relatii intime in aceasta perioada…?
Si dc chiar e pacat sa vrei sa ai si tu un cuvant de spus in asta; atunci dc … sa zicem ca ambii soti ar tine post si s-ar spovedi+impartasi in perioada fertila a sotiei(se stie ca e necesara abstinenta 7 zile inainte de impartasanie si 3 zile dupa) nu s-ar bucura Dumnezeu MAI MULT ca cei doi ar veni si I-ar aduce in dar 2 suflete pocaite cel putin o data pe luna DECAT sa stea ambii acasa si sa creasca copii, sa nu mai aiba timp de rugaciune, sa alerge dupa bani ptr hrana decat dupa El la Biserica, iar copii pe care-i au deja sa creasca fara frica Lui – ca dc nu te mai duci tu la Biserica cu greu ii convingi sa se duca singuri.???
Astept raspuns … urgent … ptr linistea sufletului meu! Multumesc anticipat!
sdaniel
septembrie 6, 2015 @ 10:43 am
@Ionela
Din punctul meu de vedere nu e niciun pacat. Ba chiar as zice ca sunt alte metode mai sigure decat metoda calendarului.
Nu as considera pacat orice decizie a omului privind viitorul omului si al familiei sale.
romeo
septembrie 6, 2015 @ 8:15 pm
Ionela, relatiile intime sunt considerate a fi pacat daca nu au ca scop nasterea de fii..Folosirea metodei calendarului este tot o metoda prin care se evita acest lucru, pentru satisfacerea poftelor.Pe Dumnezeu nu il poti pacali!
In plus ,sa te spovedesti nu inseamna ca poti merge sa faci iarasi acel pacat ,ca Dumnezeu te iarta la infinit.Marturisindu-ti un pacat inseamna sa accepti ca ai gresit in primul rand si sa incepi lupta cu acel pacat ,sa nu-l mai faci.
maria diaconescu
septembrie 8, 2015 @ 9:35 am
Ionela draga,
Este clar ca e pacat , pentru ca trebuie sa ne lasam cu totul in voia lui Dumnezeu. Insa, eu cred ca daca nu putem avea multi copii, din diverse motive , este singura metoda care nu are efecte secundare(nici sufletesti, nici trupesti).Pana la urma este vorba de abstinenta voita, in anumite perioade , cu posibilitatea crescuta a unei sarcini.De exemplu, eu imi cunosc atat de bine corpul, incat nu trebuie sa fac calcule ca sa stiu daca sunt la perioada fertila. Eu am un baietel , iar in urma nasterii am suferit foarte mult, iar acele probleme inca nu s-au rezolvat. In acest moment nu am echilibrul necesar sa mai am un bebe, insa daca vine il primesc ca pe un dar de la Dumnezeu.
Doamne ajuta!
shtugher
septembrie 11, 2015 @ 8:43 pm
@Ionela
Cele mai sigure răspunsuri le găseşti la scaunul spovedaniei, nu pe un site fie el şi de factură ortodoxă.
De ce spun că nu vei găsi răspunsuri pe net ci doar din gura preotului la scaunul spovedaniei? Pentru că preotul este investit cu har, prin Sfânta Taină a Preoţiei, de către Episcop care are această putere prin succesiune apostolică.
Sfânta Spovedanie este şi ea una din cele 7 sfinte taine a Bisericii şi în cadrul acesteia preotul poate face anumite pogorăminte (abateri de la anumite reguli) „pentru că litera ucide, iar duhul face viu” (II Cor 3, 6), adică poate să îţi dea voie să faci ceva care la prima vedere pare fi un păcat (după lege-literă). După cum Mântuitorul se abătea de la legea Vechiului Testament şi făcea minuni în ziua de Sabat, zi în care era interzis să lucrezi, afirmând: „Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă” (Mc. 2, 27), pentru a scoate în evidenţă dragostea Sa pentru oameni, la fel şi în cadrul spovedaniei Dumnezeu, prin preot, recurge la unele excepţii în vederea dobândirii acelei persoane pentru Împărăţia Sa.
Şi noi ca părinţi stabilim copiilor noştri nişte reguli, ex. ai voie la desene doar 20 de minute, dar dacă ne roagă copilul să îl mai lăsăm 5 minute, îl lăsăm pentru că îl iubim „cine este omul acela între voi care, de va cere fiul său pâine, oare el îi va da piatră? Sau de-i va cere peşte, oare el îi va da şarpe? Deci, dacă voi, răi fiind, ştiţi să daţi daruri bune fiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El?” (Mt. 7, 9-11).
Spovedania este o Taină şi nu funcţionează după raţiuni omeneşti, dacă preotul îti dă voie să mănânci carne tot postul Paştelui apăi mănânci, dacă îţi dă voie să faci anumite lucruri apăi le faci şi nu mai te consulţi cu „teologi” de pe net, oricât de „avizaţi” ar fi.
Caută-ţi un duhovnic pe măsură, care să îţi dedice timp suficient, dacă nu ai deja.