Cum să te distrezi la un grătar, la o petrecere sau la o nuntă fără să bei?
Patima alcoolului este aşa de răspândită în întreaga lume şi aşa de mult promovată în filmele pe care le vedem încât aproape că ţi se pare imposibil să mergi la o petrecere fără să bei.
Cei care stau în spatele industriei de filme americane poartă o mare vină din acest punct de vedere. Probabil vă amintiţi că nu de mult timp a apărut pe ecrane la cinema un film numit Hangover (tradus mahmureala) în care câţiva bărbaţi s-au îmbătat într-un asemenea hal încât a doua zi când s-au trezit, nu mai reţineau aproape nimic din ceea ce au făcut cu o seară înainte. Filmul a avut mult succes, fiind primit foarte bine de unii tineri, care probabil abia aşteaptă să imite în viaţa lor ceea ce au văzut.
Vă amintiţi cu toţii şi de seria de filme American Pie în care actorii sunt adolescenţi de liceu, iar subiectele principale ale filmului sunt sexul şi băutura, sau mai diplomatic spus: cum se distrează tinerii în timpul liceului . Cu greu poate egala un alt film numărul de păcate şi de urâciuni promovate de American Pie în doar două ore.
Exemplele pot continua la nesfârşit, sexul şi băutura fiind o constantă a filmelor venite de peste ocean.
Tot ce am văzut în filme ne-a schimbat, creând o percepţie greşită în mintea noastră. Imaginaţi-vă care sunt primele lucruri care-i vin în minte unui tânăr când aude de un baieram: distracţie, dans, băutură, ţigări şi sex. Sau când aude de balul bobocilor sau de un banchet: băutură multă, haine de fiţe, dans şi agăţat.
Mai nou acum filmele relatează tot felul de întâmplări în care tinerii se droghează pe la petreceri sau prin cluburi şi bineînţeles că în acest fel dau exemplu greşit şi parcă transmit adolescenţilor următorul mesaj: „Ce poţi să faci într-un club sau la un baieram? Să te simţi bine, să bei, să fumezi o marijuana, să dansezi, să fii în altă lume…”
Privită în acest context, al unei educaţii primite din filmele americane, pe bună dreptate tinerii se întreabă: „Cum poţi să te distrezi la o petrecere fără să bei?”
Întrebarea aproape că primeşte un răspuns unanim: N-ai cum, fără băutură.
De fapt întrebarea ar trebui pusă altfel: „Cine dă petrecerea şi de ce o dă?” Totul depinde de anturajul în care se va desfăşura.
Sunt persoane care fac o petrecere special pentru a se îmbăta cu prietenii, sunt alţii care o fac doar pentru a se aduna toţi împreună şi a se bucura unii de ceilalţi. Spre exemplu, am participat la un Revelion în care mai mult de zece persoane am băut 6 beri la cutie şi jumătate de litru de vin fiert, dar ne-am simţit foarte bine unii cu alţii. La fel mi-aduc aminte de revelioane unde băutura era la discreţie şi era foarte clar pentru ce ne adunasem acolo.
Cum poţi să te distrezi la un grătar fără să bei? Mergând cu prieteni care ştiu să se distreze fără să se ameţească sau să se îmbete. Cine se poate simţi bine cu prietenii doar când este plin de băutură acela e un om limitat, constrâns de patima sa. A te distra cu prietenii la pădure, la un grătar nu înseamnă doar să dansezi, să mănânci şi să bei, ci de multe ori înseamnă să discuţi ore în şir un subiect interesant, sa faci planuri cu ei, să joci ceva, să construieşti ceva, să explorezi, etc.
Mi-a aduc aminte că acum jumătate de an eram la munte şi seara, la cabana unde stăteam, ne-am apucat să facem un grătar. Eram şapte persoane. Şi la un moment dat din vorbă în vorbă am ajuns să-i spun unui prieten că: Dumnezeu l-a pedepsit pentru un lucru anume din cauza unor fapte pe care el le-a făcut în trecut. El s-a supărat puţin şi a început să mă contrazică. În discuţie au intervenit şi ceilalţi cu păreri pro şi contra, iar din acel moment discuţia a devenit aşa de interesantă şi atrăgătoare, chiar şi pentru cei care n-aveau nicio treabă cu Biserica, încât am discutat 2-3 ore în continuu. Era un subiect de interes maxim pentru că pe toţi ne mustra conştiinţa de greşeli din trecut şi normal că apărea şi frica unei pedepse în prezent.
Am întâlnit mulţi oameni în viaţa mea şi Dumnezeu m-a dus să cunosc, probabil intenţionat, multe tipuri de anturaje şi să observ diferite tipuri de comportament. Concluzia mea cu privire la acest lucru este următoarea:
Oamenii cu şcoală, sau cu experienţă de viaţă, cu înţelepciune şi cu credinţă în Dumnezeu, au ce discuta şi pot să se simtă bine şi fără să facă abuz de alcool. În mijlocul unui asemenea anturaj discuţiile apar imediat şi timpul trece fără să-ţi dai seama. Temele discuţiilor sunt variate, limbajul este unul decent iar tonul este unul empatic şi ne-acuzator.
Oamenii cu mai puţină şcoală, sau necopţi la minte, sau fără frică şi credinţă în Dumnezeu, se distrează cu mâncare şi băutură multă, discutând gălăgios, folosind adesea un limbaj vulgar şi un ton acuzator. Astfel de oameni cu greu se pot simţi bine într-un anturaj cu oameni care se comportă normal adică moral.
În tinereţe adolescenţii se adună la petreceri în număr mare fără să ţină cont prea mult de anturaj, de felul de a fi a celor care participă. Cu trecere timpului, în special după vârsta de 20 de ani anturajul se micşorează la câţiva prieteni după principiul: „cine se aseamănă se adună!”. Treptat, treptat ne maturizăm şi nu mai vrem să ne pierdem vremea în locuri şi cu oameni care prin firea lor nu te folosesc cu nimic, ba dimpotrivă te influenţează negativ.
Astfel, la întrebarea „Cum să te distrezi la un grătar, la o petrecere sau la o nuntă fără să bei?” răspunsul este simplu: cu oamenii potriviţi.
A fi creştin înseamnă a trăi şi a respira în anturajul Bisericii, în braţele lui Dumnezeu, şi alături de oameni demni, morali. Un creştin adevărat nu poate merge la orice petrecere şi nu se poate distra oricum.
Harul lui Dumnezeu dobândit în inimă prin lupta împotriva patimilor, prin rugăciune şi prin împărtăşirea cu Sfintele Taine ne va părăsi atunci când vom ajunge în locuri în care păcatele se săvârşesc fără ruşine.
Dumnezeu vă va grăi mereu în inimă şi prin glasul conştiinţei atunci când vă veţi afla într-un loc în care mai mult vă veţi vătăma sufleteşte decât vă veţi folosi.
(Claudiu)
Lilii
iulie 13, 2011 @ 7:25 pm
E aiurea si total gresita conceptia unora cum ca „fara sa aiba o cantitate suficienta de alchool in ei nu se pot distra”,distractia vine dintr-o stare de bucurie/fericire a sufletului,bucuria nu se poate „fabrica” prin chestii artificiale,cum ar fi prin alchool.
„Sau când aude de balul bobocilor sau de un banchet: băutură multă, haine de fiţe, dans şi agăţat.”-Din pacate asa e,foarte putine banchete se fac din bucuria faptului ca ai terminat anii de generala sau de liceu,in prezent asta e doar „pretextul”,de fapt adevaratul motiv este pentru bautura si pentru a epata prin anumite tinute.Foarte putine banchete se mai fac astazi fara sa se tina cont prea mult de cat alchool este,de ce rochii trebuie sa isi ia fetele,etc…
„Vă amintiţi cu toţii şi de seria de filme American Pie în care actorii sunt adolescenţi de liceu, iar subiectele principale ale filmului sunt sexul şi băutura, sau mai diplomatic spus: cum se distrează tinerii în timpul liceului . Cu greu poate egala un film numărul de păcate şi de urâciuni promovate de American Pie în doar două ore.” -E greu de crezut si trist faptul ca unii oameni(regizori,producatori,asa zisi actori) isi bat joc de una dintre cele 7 arte: cinematografia si au ajuns prin intermediul ei sa promoveze chestii lipsite de calitate, in fond din arta trebuie sa inveti,asta e rolul ei: sa te educe, nu sa te strice.
Lilii
iulie 13, 2011 @ 7:33 pm
P.S.: Ca tot veni vorba de alchool si efectele sale si filmele americane…recomand un film bun pe tema asta: a omului care se lupta cu alchoolul si cum actioneaza alchoolul in viata unui om,filmul se numeste „When a man loves a women”.
Alexandra Diaconu
iulie 13, 2011 @ 9:29 pm
„Tot ce am văzut în filme ne-a schimbat, creând o percepţie greşită în mintea noastră.” Ma indoiesc totusi ca oamenii sunt educati de filme. Pana sa ajunga sa se uite la filme si sa le inteleaga, trec de cei 7 ani de-acasa, de primii ani de scoala, de influenta oamenilor reali din jurulor lor, si in foarte putine cazuri si in foarte mica masura caracterul unui om e format de un film. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca sunt filme si filme, si sa dam vina pe americani pt tot ce se intampla rau pe lumea asta, e o vaga dovada de ignoranta. Totala lipsa de informare. Cei care spun sau cred asta cunosc foarte putine lucruri despre americani si au avut probabil zero contact cu America.
Si nu e obligatoriu o virtute sau un lucru crestinesc sa te distrezi fara sa bei. Bautura nu e rea, dimpotriva. Si sunt multi care stiu sa bea cu masura. Cred ca asta e cuvantul cheie, „masura”. Betia e rea, nu bautura. Cred ca articolul ar fi sunat mai bine daca s-ar fi numit „Cum sa te distrezi fara sa te imbeti”.
Alexandra Diaconu
iulie 13, 2011 @ 9:36 pm
Cat despre filmele care au ca tema betiile sau alte vicii ale societatii, nu sunt filme care promoveaza aceste vicii, ci care doar prezinta niste realitati. V-as putea enumera o serie de carti si filme de referinta, romanesti chiar, care sunt considerate foarte bune si in care sunt prezentate niste fapte deloc crestinesti. Dar asta e lumea in care traim si trebuie sa cunoastem toate aspectele ei, si pozitive si negative. Daca macar un generic sau o prefata ar spune „Luati aminte si faceti ca aici”, as intelege revolta unora. Dar totul e o chestiune de optiune. Omul e liber sa aleaga la ce sa se uite, ce sa citeasca, ce sa imprumute din arta si ce nu.
Cristina
iulie 13, 2011 @ 10:41 pm
Dupa ceva timp in societatea americana, am observat ca lumea nu se comporta nici pe departe ca in filme si ca de fapt a existat o America foarte puritana si foarte religioasa care inca isi mai face simtita prezenta. Exista tineri, liceeni americani foarte normali si cuminti, studiosi; ei nu sunt insa reprezentati in filme decat eventual in personajul celui tocilar si plictisitor, care habar nu are ce e aceea ‘fun’. Am gasi multi parinti americani care dezaproba intreaga destrabalare afisata in filmele de tineret, si care se tem efectiv de influenta negativa pe care aceste filme le-ar avea asupra copiilor lor. Multi copii sunt instruiti acasa pentru a fi protejati de mizeria cu care copiii sunt bombardati de societatea noastra atat de toleranta cu raul si atat de iresponsabila in privinta exemplului oferit tinerei generatii:
http://www.sfantacruce.org/content/cuvinte/Interviu%20cu%20Parintele%20Arhim.%20Roman%20Braga%20-%20SUA.pdf
Voiam sa spun ca nu trebuie sa credem ca vizionand un film de la Holiwood, am vazut si cum este cu adevarat societatea americana. Vizionand un film am vazut doar viziunea regizorului asupra lumii. Ori cand aceasta viziune e a unui om foarte bolnav (duhovniceste), ce folos sa avem de la un asa film. ‘in ochii celui stramb toate sunt strambe’.
Albinuta
iulie 14, 2011 @ 4:20 am
Doamne ajuta ,multumesc mult de tot pentru articol si pentru lansarea campaniei „Exista distractie si fara alcool”,m-am gandit mult daca ar fii potrivit sau nu sa scriu si eu ceva ,am ajuns la concluzia ca DA ,trebuie sa scriu cateva randuri insa nu-mi gasesc cuvintele ,oricat de mult incerc ,este ceva care ma depaseste,de care incerc sa ma vindec de cativa ani,insa este destul de greu deoarece stiu ce inseamna sa fii copil si sa fii agresat din cauza alcoolului ,apoi stiu ce inseamna sa fii sotie si sa traiesti cu cineva destul de violent tot din aceasta cauza ,este cred inposibil fara ajutor din partea Domnului si a prietenilor apropiati .Nu spun ca nu o sa scriu nimic la aceasta campanie insa pentru a scrie este nevoie de CURAJ ,de multa chiar foarte multa RUGACIUNE si de INTELEPCIUNE deoarece cred ca trebuie cuvinte alese cu multa RABDARE fara a jigni,fara a invinui ,fara a judeca ,trebuie gasita cumva o cale de a se intelege ca urasc bautura insa vreu sa ajut pe cel care bea ,dupa parerea mea consumarea alcoolului este o boala si trebuie vindecare ,insa daca la celelalte boli pe primul loc sunt medicamentele aici cred ca primul medicament este biserica cu Sfintele Taine (insa de cele mai multe ori trebuie pentru inceput doar rugaciuni catre Dumnezeu pentru aceste persoane ) si mult ajutor din partea celor dragi .
Revenind la articol personal nu reusesc sa inghit nici macar un strop de bautura(desi uneori asa cum se stie poate fii medicament) datorita celor descrise .
Asa cum am spus la inceput ma bucura aceasta campanie si o vad ca un mod de vindecare in primul rand pentru persoane care sufera datorita alcoolului ,desi am mai spuscu alte ocazii nu pot sa inchei fara a spune din nou SUNTETI MINUNATI ,Dumnezeu sa va rasplateasca si sa va daruiasca ceea ce va este de folos ,
Manoiu Alexandru-Dumitru
iulie 14, 2011 @ 11:10 am
a bea sa stiti e o arta . si a te imbata in sine e o arta atat timp cat sti ca te imbeti fara sa te mai chinui a doua zi . dar pacat ca multi depasesc foarte mult norma de alcool pe care corpul lor o poate duce .
Administrator
iulie 14, 2011 @ 11:19 am
Alex, nu stiam ca a te imbata in sine este o arta. Asta imi aduce aminte de faptul ca la un interviu dat unor vedete porno de gen feminin, respectivele femei declarau cu cea mai mare seninatate ca ele sunt actrite…de filme porno, evident, si ca ceea ce fac ele este arta.
Si in cazul lor si in cazul a ceea ce sustii tu despre betie, cred ca ori nu stim ce inseamna arta, ori ar trebui sa redefinim ceea ce inseamna arta.
Apoi unii sunt „artisti” la mintit, altii sunt „artisti” la furat, dar asta nu inseamna ca ceea ce fac se numeste arta.
Din cate stiu eu, arta exprima, sau mai bine zis [b]ar trebui sa exprime[/b] doar frumosul. Ori, in cazul nostru nu este nimic frumos si artistic in a te imbata. Imbatatul este nebunie voluntara si punct.
Deci „a bea”, nu este nici pe departe o arta, la fel cum nici mancatul nu este o arta. Altfel, si din mersul la toaleta putem face o „arta”.
Albinuta
iulie 14, 2011 @ 11:45 am
Doamne ajuta ,pentru Alex o intrebare daca a bea este o arta ,ce urmeaza dupa aceea( a te certa cu cei dragi si uneori a fii chiar violent )este tot arta ?
Manoiu Alexandru-Dumitru
iulie 14, 2011 @ 11:50 am
acum depinde si cum bei . daca vrei sa bei si sa te imbeti ca porcu asta e partea a doua . daca vei asa cum trebuie cu masura si fara sa exagerezi atunci chiar ca poate devine o arta
Albinuta
iulie 14, 2011 @ 11:58 am
Multumesc pentru raspuns insa ai mare mare grija ca sar putea sa vina vremuri in care sa nu reusesti (desii eu nu-ti doresc ) sa bei doar atat cat trebuie si atunci ce faci?,pot sa mai pun o intrebare (ma gandsc ca da insa m-asbucura tare mult daca as primi raspuns ,esti casatorit ,daca da ai copii
Manoiu Alexandru-Dumitru
iulie 14, 2011 @ 12:03 pm
nu sunt casatorit si nici nu am copii . inca
Administrator
iulie 14, 2011 @ 12:09 pm
Alex, eu cred ca tu defapt vrei sa-ti ascunzi un viciu intr-un ambalaj frumos, cu o exprimare care schimba intelesul/sensul cuvintelor. Adica incerci sa-ti adormi constiinta cu motivatii cat se poate de „inocente” si „atragatoare”.
Nu exista a te imbata fara sa exagerezi. Imbatatul in sine este o exagerare a consumului de alcool (medical vorbind nici nu stiu cum ai putea sa afirmi contrariul). Ori ca se imbata cineva debordand de veselie prosteasca, ori ca se imbata facand crize de nervi, tot imbatat se numeste…adica nebunie voluntara.
Aplicand acelasi principiu inaintat de tine, e ca si cum ai spune ca furi fara sa pagubesti pe cineva, ca si cum ai desfrana cu o femeie fara sa-ti inseli sotia.
Eu ti-am dat doua exemple mai sus, pe acelasi principiu de gandire ca cel al „artei” de a te imbata, pe care le eludezi insa: mintitul si hotia.
Sa zici ca e o ok te imbata cu masura e ca si cum ai zice ca e ok sa furi cu masura, sau e ok sa curvesti cu masura. Nu este nimic ok in acestea…iar de arta nici nu mai vorbim.
Despre arta si creatie, iti recomand sa citesti aceste doua articole:
[url]http://filida.wordpress.com/2010/04/21/despre-creatie-si-locul-ei-pe-pamint/[/url]
[url]http://filida.wordpress.com/2010/04/11/de-amorul-artei/[/url]
Albinuta
iulie 14, 2011 @ 12:26 pm
Multumesc din nou Alex si ai grija pe viitor deoarece cand vei fii casatorit ,vei avea copii vor veni si zile mai putin placute (desii nimeni nu le doreste ),as vrea sa cred ca si atunci vei sustine ca a bea este o arta ,iarta-ma daca te-am suparat dar eu din copilarie nu vad o arta in a bea ,vad doar suferinta si lacrimi poate chiar foarte multe lacrimi (si nu-mi doresc ca si sotia sau copiii tai -cand vei avea -sa vada ceea ce vad eu prin bautura )
Manoiu Alexandru-Dumitru
iulie 14, 2011 @ 1:06 pm
admin imi pare rau daca am lasat de inteles ca as avea viciul bauturii prea multe .
Sorin
iulie 15, 2011 @ 5:25 pm
@admin: Cred că mai corect titlul articolului ar fi: „Cum să te distrezi la un grătar, la o petrecere sau la o nuntă fără să te îmbeţi?”. Şi eu mai beau şi nu mi se pare păcat asta. Păcat ar fi când te îmbeţi. Până la urmă şi în Psaltire spune despre vin că veseleşte inima omului.
Lilii
iulie 20, 2011 @ 5:32 pm
@Saurian: Cred ca admin a ales acest titlu deoarece articolul se adreseaza mai mult adolescentilor care pun semnul „=” intre bautura si betie,care pun semnul „=” intre petreceri si betie(majoritatea).Foarte rar adolescentii se pot limita la un pahar,maxim 2 de alchool atunci cand sunt la o petrecere.La o nunta/petrecere f greu te poti abtine sa nu bei mai mult deoarece este presiunea aceea „hai mai bea un pic…” din partea celorlalti.
Nu e gresit sa bei un pahar de ceva la o cina,sau mai stiu eu unde, dar nu e deloc frumos sa mergi la supermarket-uri in perioada sarbatorilor sau in apropiere de 1 Mai si sa vezi cosuri cu 3-4 sticle de alchool sau nu-stiu cate doze de bere.
@admin: „Exemplele pot continua la nesfârşit, sexul şi băutura fiind o constantă a filmelor venite de peste ocean.”-Un singur lucru as adauga: da,sunt o constanta a filmelor facute in PREZENT in America.Daca privim la filmele facute acum cateva decenii(’60-’70-’80..etc) nu vom gasi adolescenti care beau,se drogheaza si fac sex,etc,de fapt vom gasi f putine filme care sa abordeze aceste subiecte care astazi sunt arhicunoscute.