Cum să vindeci rana violului?

Dacă data trecută am discutat despre traumele sufletești și trupești ale violului, mi-aş dori acum să intrăm în câteva detalii. Să treci peste o întâmplare traumatizantă cere putere, hotărâre şi nu în ultimul rând, deschidere. Cu toate că reacţia firească în cazul acesta ar fi să te ascunzi undeva, să te faci cât mai invizibilă, nu este o soluţie. De ce nu vorbeşti despre asta? E un lucru care s-a întâmplat fără ca tu să vrei. De ce nu recunoşti că te doare? Şi tocmai pentru că te simţi mai vulnerabilă nu ar trebui să rămâi singură. De ce nu ai căutat o mână care să te sprijine? Chiar dacă orice atingere acum poţi să o găseşti ca fiind inacceptabilă şi dureroasă, te rog mult, caută ajutor.

Oricât ţi-ai schimba hainele şi oricât ai încerca să îţi cureţi pielea, senzaţia de murdar nu o sa dispară de la sine. De ce nu poţi să te priveşti în oglindă? Înainte puteai. Îţi dai seama ce s-a schimbat la tine şi în tine? Poţi să numeşti lucrurile acelea?

Îţi aminteşti ce s-a întamplat cu tine atunci? Fireşte că poţi. Amintirea acelor momente te urmăreşte; te trezeşte din somn, pătrunde în viaţa ta cu fiecare ocazie. E dureros, ştiu, dar de ce crezi că ai putea să uiţi? Nu vezi că amintirea acelei întâmplări parcă stă la pândă să pătrundă din ce în ce mai des în viaţa ta?

Unde te-ai refugiat? Crezi că alcool o să cauterizeze rana pe care o porţi? Crezi că ţigara o să afume amintirea până când o să devină o pată neagră? Crezi că bărbaţii cu care te întâlneşti acum pot să îţi ofere ce altul ţi-a luat fără ca tu să vrei? Poate o vreme au să funcţioneze şi acestea, dar ce o să faci când nu au să mai reuşească să te amorţească suficient încât să nu mai simţi durerea? E acolo, cunoşti lucrul acesta. Cunoşti si faptul că toate refugiile acestea te amorţesc pentru puţin timp. Cu cât reuşeşti să accepţi mai repede faptul că rana e acolo şi că merită atenţie, cu atât poţi să faci durerea să dispară mai repede.

Înainte reuşeai să dai un răspuns la întrebarea “Cine eşti?”. Acum de ce te descrie o întâmplare? A anulat tot ce ştiai despre tine până atunci. De ce laşi o întâmplare urâtă să te descrie pe tine ca fiinţă? Ştiu că înainte puteai să-ți găseşti în mai puţin de un minut 5 calităţi, cum se face că acum nu poti să numeşti 3?

Poate nu mai reuşeşti să simţi fericirea cum o simţeai înainte. Poate nu mai găseşti plăcere în lucrurile simple care înainte îţi plăceau. Înainte te rugai? Acum de ce nu te mai rogi? Crezi că gustul de cenuşă o să dispară de la sine?

Dacă îţi spun că ai făcut tot ce omeneşte se putea face în acea situaţie pentru a te apăra? Atunci de ce încă te învinovăţeşti şi vrei să te pedepseşti singură prin toate comportamentele de risc la care recurgi? Ce poţi face ca să ajungi să te ierţi?

Chiar dacă aluziile sexuale ale unor baieţi (pentru că trebuie să recunoaştem că există, chiar dacă nu sunt de dorit) pot să te cutremure, chiar dacă experienţa violului ţi-a arătat practic că cineva te-a folosit, poţi să faci tu ceva ca să nu te mai consideri un obiect?

Înainte îţi făceai planuri pentru viitor şi încercai să faci ceva ca ele să se realizeze. Acum ce vezi pentru viitor? Crezi că răzbunarea te va elibera de toată suferinţa? Eşti îndreptăţită să simţi furie, dar răzbunarea nu îţi va aduce înapoi nimic din ce ai pierdut. Nu te mai îndrepta asupra ta cu furie ci caută mângâiere. Acceptând furia, aceasta se va diminua, treptat, până la dispariţie.

E important pentru tine să vorbeşti despre ce se întâmplă cu tine. Ce simţi? Ieşi din starea de amorţeală şi asumă-ţi trăirile; altfel te vei prinde singură într-o spirală care duce din rău în mai rău. E o metaforă, mai puţin elegantă, dar care descrie foarte bine ce se întâmplă: gunoiul de grajd pare foarte respingător, dar foloseşte mult plantelor din gradină. Tu eşti planta! Filtrează ce ţi se oferă, ia lucrurile esenţiale şi învaţă să creşti.

Nu încerca să te ierţi, pentru că nu ai greșit cu nimic. E vital să faci pace cu tine. Du-te şi te spovedeşte! Spune lucrurilor pe nume, nu fă un secret dintr-o întâmplare ca asta. Caută mângâiere şi acordă-ți timp. În plus, duhovnicul, dacă ştie prin ce treci, te va ajuta să te fereşti de capcanele în care poţi să cazi acum. El va încerca să îți repare cumva sufletul rănit. Nu te ruşina să ceri ajutor. Ideal ar fi să fii puternică (singură, fără ajutor) și să treci peste acest eveniment. Elimină gândurile negre și lasă loc în viața ta pentru evenimente creative. Plimbă-te cu bicicleta, urcă pe munte, joacă tenis, înoată etc. orice fel de sport te întărește, îți limpezește gândurile și aduce bucurie.

În încheiere, vreau să îţi mai spun ceva: Murdăria pe care o simți față de corpul tău pângărit cu forța, nu o simte și Dumnezeu. El te simte curată, nevinovată și gata să trăiești fericită, să te bucuri de creația lui și să-ți ofere respectul pe care alții nu ți l-au oferit!

Doamne ajută!

Raluca Irimie

(Visited 14 times, 1 visits today)