Cum se instalează patima masturbării și unde duce în final! (mărturie)

Pentru că din adolescență m-am luptat cu acestă problemă și pentru că au trecut 15 ani de confruntări, m-am gândit că este momentul potrivit pentru a așterne câteva gânduri și sfaturi pentru cei care se află în aceeași situație ca mine și mi-aș dori ca ei să poată trece mult mai repede și usor peste aceste probleme. Timpul mi-a demonstrat că masturbarea nu este un fenomen “natural” așa cum este prezentat de mulți psihologi și chiar oameni ai bisericii de azi. Chiar dacă numărul persoanelor care practică acest obicei a crescut față de decadele precedente (datorită ușurinței cu care acum avem acces la atâtea surse de excitație sexuală) și chiar dacă mentalitatea noastră s-a schimbat făcându-ne să privim lucrurile mult mai superficial, aceste lucruri nu înseamnă că drumul pe care mergem este normal. În toți acești ani am reusit să descopăr ce este cu adevărat credința, care este sensul ei, și de ce există un zid care se creează între tineri și biserică.

Lumea a evoluat foarte mult în ultima decadă și din păcate Biserica nu a mentinut pasul cu problemele tinerilor, rămânând la un limbaj “de lemn”, înțeles cu ușurință doar de cei care își doresc și se simt atrași de aceste învățături.

De ce ar trebui să înțelegem toți credința creștin ortodoxă? Pentru că ea este răspunul și cheia la problema noastră. Vă spun acest lucru pentru că eu am aflat pe “propria piele” acest lucru. În adolescență, când am început să practic masturbarea, mi s-a parut foarte interesantă, plăcută. Trecând anii, totul a devenit un obicei de care nu am reușit să mă debarasez precum fumatul sau băutura. Amintindu-mi de acea perioadă, îmi dau seama că eram prins în niște stări negativiste, egoiste și comunicarea cu familia se desfășura mereu cu greutăți.

Eram mai tot timpul supărat pe cei dragi, nu îmi convenea nimic iar tot ceea ce făceam era doar pentru a mă mulțumi personal. Aceasta este prima etapă, cea a degradării relațiilor cu cei dragi. Nu degeaba avem sintagma „cei dragi”, pentru că fiecare va simți mai târziu cât de dragi și apropiați le sunt părinții, dar din păcate acest lucru se întâmplă de multe ori abia atunci când avem deja o varstă, neștiind cât vom mai avea prilejul ca părinții să ne mai fie în preajmă.

La acest stadiu de împătimire nu ni se pare nimic deplasat pentru că suntem adolescenți, glandele hormonale sunt hiper-active, organismul este în creștere și se întâmplă atâtea schimbări în corpul nostru, încât masturbarea ni se pare un lucru de care avem nevoie și pare absolut normal.

Etapa următoare este obișnuința, dorința de a repeta și de a resimți starea de plăcere pe care o aduce masturbarea, stare care de fapt este atât de scurtă încât dacă stai să te gândești parcă nici nu ar merita în comparație cu toate relele pe care le aduce pe nesimțite, însă despre toate acestea ne vom da seama abia mai târziu. Obișnuința poate să ducă departe, să îți acapareze ani buni din viață și să se prelungească inclusiv în perioada când ești căsătorit.

Aici va apărea marea luptă. Fiind într-o relație serioasă cu o persoană de sex opus și petrecând mai tot timpul liber împreună cu ea deja începi să nu mai ai timp pentru a practica masturbarea care a devenit un obicei care „își cere drepturile”. Atunci începi să cauți portițe. Orice perioadă scurtă din zi în care ești doar tu cu tine, devine cea mai frumoasa parte a zilei. Atunci parcă te regăsești și parcă totul capătă formă iar plăcerea este exact așa cum o știai și numai așa parcă te împlinește. Însă aici avem de a face cu o altă problemă: problema dată de faptul că momentele intime dintre tine si soț(ie) parcă nu te mai mulțumesc și îți dorești ca atunci să fii doar tu singur.

Astfe, încet-încet se provoacă o ruptură, o răcire a relației. Oricât de mult te chinui să fie bine pentru că ții la soția ta, te vei depărta tot mai mult practicând masturbarea. Ea nu va putea niciodată să te satisfacă așa cum numai tu singur ți-ai format așteptările egoiste despre plăcere. Din acest motiv ascuns și nebănuit, multe cupluri se despart căutându-și fiecare o altă persoană, apoi alta și tot așa.

Care sunt mecanismele care provoacă aceste drame? Atunci când practicăm masturbarea folosim automat mijloace de excitare: imagini tv, reviste, internetul sau simpla imaginație. Văzând atâtea lucruri ușor coruptibile iți dorești să fii acolo, să fii cu fiecare femeie/bărbat care iți place ție în momentul acela și astfel se dezvoltă și mai mult egoismul, dar totodată ți se dezvoltă și mai mult apetitul înspre perversiune. Pentru că nu există Cineva în viața noastră care să ne ghideze pe drumul corect, se observă că din păcate mergem mai departe din rău în mai rău. Totul se datorează așa cum spuneam mai sus, faptului că am plecat pe un drum greșit, cu un început aparent normal, însă fără să bănuim unde ne va duce în final. De la o mică plăcere totul se dezvoltă ca o avalanșă și îți distruge relațiile cu cei apropiați, te închistezi iar în timp îți vei da seama că și fizicul este afectat, că începi să ai diverse probleme medicale: probleme cu memoria, probleme de relaționare, precum și disfuncții sexuale.

Și dacă stai să te gândești bine, în tot acest timp parcă au fost mereu semne din partea lui Dumnezeu care a încerat să îți explice că ceea ce faci nu este bine dar cu siguranță le-ai ignorat. Acum, după mulți ani, parcă le observi și poate că încă nu e târziu să încerci să vezi ce se întamplă dacă faci și cele bune. De ce zic asta? Pentru că între păcat și boală există o relație foarte strânsă chiar dacă noi vrem să credem că boala survine doar din cauza factorilor fizici.

Dreapta credință este un îndrumator către calea corectă care îți oferă echilibrul spiritual, fizic și psihic de care orice om are nevoie, întrucât funcționăm cu toții după un sistem bine stabilit. Religia nu este doar un set de legi pe care trebuie să îl urmăm ca să ne fie bine pe lumea cealaltă ci aceste îndrumări ne ajută enorm în această viață pentru a trai sănătos și pentru a avea o minte sănătoasă. Acesta este sensul pe care l-am descoperit așa cum spuneam mai sus.

Așa cum există medici care îți tratează trupul, tot așa există preoți care tratează psihicul și sufletul. Atunci când problemele se adună, când stresul parcă nu mai contenește, atunci dacă te apropii mai mult de Dumnezeu, dacă te rogi din tot sufletul vei observa că toată povara îți este luată de pe umeri și parcă te simți alt om, un om ușurat, un om liber. La fel se întâmplă și când te spovedești. Degeaba îi spui unui prieten sau unei rude ceea ce te roade și ea la rându-i te ascultă și îți dă sfaturi, deoarece neliniștea păcatului încă zace acolo în sufeltul tău. Ce poate să te liniștească mai mult decât să știi că ceea ce ai greșit poate fi iertat și că poți să ai sufeltul mai liber atunci când spui cuiva greșelile, primind în schimb vindecare.

De ce în aceste vremuri grele, când problemele cotidiene parcă ne îngroapă, să nu încercăm să găsim o rezolvare? Tot ceea ce v-am scris până acum este ceea ce mi s-a întamplat în decursul celor 15 ani de la adolescență până în prezent. Prin toate câte am trecut am învățat un lucru esențial: nu există mulțumire mai mare și liniște mai profundă decât în momentul în care ne apropiem de Dumnezeu, decât atunci când realizăm că felul în care am trăit până atunci a fost greșit și că vrem ca din acel moment să schimbăm ceva în noi.

Încet, fără grabă, pentru că schimbările bruște nu ne vor face bine la fel cum nu putem să îl cunoastem și să-L iubim pe Dumnezeu cu de-a sila. Imporant este că El ne așteaptă și chiar dacă greșim din nou, ne iartă atât timp cât ne dorim în sufeltul nostru să ținem calea dreaptă, căci știe El că ispitele diavolilor sunt mari iar patimile greu de învins. Important este să încercăm și vom vedea singuri care sunt diferențele dintre viața pe care am trăit-o în păcat și cea curată trăită în Hristos. Vom vedea binefacerile pe care le aduce viața alături de Dumnezeu și vom realiza că toate plăcerile păcatelor sunt infim în comparație cu neajunsurile pe care le pricinuiesc atât medical, cât mai ales psihic și spiritual.

„Până nu vom ajunge de aceeaşi părere cu Dumnezeu despre viaţa noastră pământească, despre cealaltă de pe celălalt tărâm, nu vom avea linişte în suflet, nici unii cu alţii şi nici sănătate în trup şi nici în orânduirea omenească“ (Pr. Arsenie Boca)

(Alexandru)

(Visited 83 times, 1 visits today)