Skip to content

42 Comentarii

 1. Guest
  mai 5, 2011 @ 1:43 pm

  Acesta e un viciu,e urat in ochii Domnului iar daca se continua cu ea se ajunge in final la nenumrate boli…

  Reply

 2. marcel
  mai 5, 2011 @ 5:17 pm

  foarte frumos articolul sper sal citeasca cat mai multi care se lupta cu aceasta patima sau care sunt total ignoranti sau cel putin care nu stiu cat este de grea aceasta patima. Curaj celor care inca se mai lupta, si ma bucur ca ai scapat Alexandru sau macar ai constientizat si duci lupta cea buna. Doamne ajuta ! Hristos a Inviat!

  Reply

 3. gaceu daniel
  mai 5, 2011 @ 7:22 pm

  ortotoxia limbaj de lemn?

  Reply

 4. Ludmila
  mai 5, 2011 @ 7:39 pm

  "ortodoxia limbaj de lemn?"

  Am sesizat si eu acesasta mare greseala, singura din articol, acesta fiind exceptioanal; raspunsul meu ar fi urmatorul: acest "limbaj de lemn" face parte dintro uriasa comoara, pe care nu o vad decat cei care au cautat-o indelung, cu toate ca este sub ochii si urechile tuturor, ochi care nu toti vad chiar daca privesc si urechi care nu toate aud chiar daca asculta. Dar, ce gasesti usor, s-ar putea ca usor sa arunci, aceasta nepretuita comoara nu se lasa gasita usor, cum nu se lasa gasit usor nici Dumnezeu. Il gasesc doar acei care Il cauta indelung, cu sinceritate si cu dragoste. Si cand Dumnezeu cu cele ale Sale a fost gasit cat de putin putem noi oamenii de rand, care nu suntem sfinti, nu mai renunti la El niciodata.

  Doamne ajuta !

  Reply

 5. marcel
  mai 5, 2011 @ 7:48 pm

  " LIMBAJ DE LEMN " ma scuzati dar autorul sa referit la preotii , calugarii sau altii care au un limbaj mai profund si care nu este mai pe intelesul tuturor , uitativa de exemplu la ce limnaj are Danion Vasile in cartile lui in comparatie cu limbajul unu preot de exemplu, eu cred ca uneorii preotii sunt depasiti si acestia nu stiu cum sa abordeze tinerii oamenii mai neinduhovniciti, dar sunt si unii care pot vorbi destul de simplu si pe intelesul fiecaruia sper ca namderanjat cu comatariul. Doamne ajuta !

  Reply

 6. Admin
  mai 6, 2011 @ 6:43 am

  Nu Ludmila, nu este o greseala. Este vorba de experienta personala a unui om in legatura cu preotii pe care i-a cunoscut in sanul bisericii.

  Si din pacate este o realitate trista (fara sa generalizam) faptul ca unii preoti au ramas in continuarea la un limbaj "-)e lemn" care nu atinge inima omului.

  A fost scuzabil faptul ca limbajul "-)e lemn" s-a propagat de nevoie din pricina cenzurii agresive de pe timpul comunistilor.

  Biserica a fost mult prigonita timp de mai bine de 50 de ani iar slujitorii erau nevoiti sa vorbeasca cu multa precautie….adica "-)e lemn", insa nu mai este scuzabil faptul ca nu avem destui preoti dedicati tinerilor, care sa ii inteleaga si sa vorbeasca pe intelesul lor.

  Atata timp cat exista multi tineri care se plang tocmai din acest motiv, inseamna ca o problema exista si din partea slujitorilor (iarasi fara sa generalizam):

  Deci nu este vorba de limbajul din tipicul slujbelor, ci de modul in care unii preoti se adreseaza credinciosilor.

  Reply

 7. Ludmila
  mai 6, 2011 @ 7:34 am

  Admin,

  HRISTOS A INVIAT !

  Sincer iti spun ca inca nu am auzit nici un preot care sa foloseasca "limbaj de lemn", si tot sincer iti spun ca am ascultat sute multe de predici, prin multe locuri din tara, ca am o varsta…, si am avut cand sa le ascult.
  Nu va disculpati, voi cei tineri, care poate ca nu aveti suficienta rabdare in biserica.
  Dar noi, cei mai in varsta, care poate ca mai avem doar biserica, caci puii nostri si-au luat zborul, si sa zicem ca se intorc mai rar, am putut sa ne implicam cu tot sufletul, inclusiv simturile-auzul si vazul- care ne-au ajutat sa gasim comoara.
  NU INCERCATI SA REFORMATI BISERICA ORTODOXA, CA NU VETI REUSI NICIODATA !
  Pastrati-o comoara, asa cum ne-au lasat-o Sfintii Parinti, si cum toti preotii, chiar si in timpul comunismului au pastrat-o. Cenzura n-a patruns niciodata in Biserica, pentru ca Domnul Iisus Insusi a pazit-o.
  Ma tem ca de-abia acuma vreti sa cenzurati si sa modernizati Biserica, si va intreb: Domnul Iisus se aseaza sub vremi ? NU !
  Atunci va trebui sa intrati voi, in ascultare de Dumnezeu si de Sfintii Parinti, care au pastrat comoara, si au inbogatit-o, dar din pacate unii din zilele noastre care au dorit modernizarea ortodoxiei, erau cat pe-aici sa esueze. A lucrat Domnul si nu s-a intamplat. Am fi dorit sa vina si scuzele necesare pentru greselile facute, ca sa se limpezeasca lucrurile, si sa se elimine confuziile.
  Ei, daca voi cei tineri vreti sa modernizati Biserica, sa stiti ca nu veti reusi, ca o pazeste Mirele ei, si pierderea este doar a voastra, ca nu veti gasi niciodata comoara, din cauza vitezei in care umblati, fiind programati, si acceptand sa va asezati sub vremi.
  Si nu este cel mai potrivit exemplul pe care l-ati dat, nu-l mai pomenesc, care s-a vazut ca o luase pe drum gresit care nu l-a condus la Adevar, dar cu ajutorul Domnului, si a multor rugaciuni care se fac, va intra cu vremea pe Cale, ca si-o doreste cu tot sufletul.

  IERTATI !

  Doamne ajuta !

  Reply

 8. alxbidam91
  mai 6, 2011 @ 8:27 am

  ludmila se pare ca cenzura in BOR a inceput sa se instaleze ca la ea acasa . au inceput sa cenzureze tot ce se poate cenzura si sa nu mai arunce pe evrei vina mortii bunului nostru Mantuitor .

  Dumnezeu sa ne ajute pe cei cazuti in pacatul masturbarii sa ne ridicam cu evlavie si cu capul sus din acest pacat .

  Reply

 9. Ludmila
  mai 6, 2011 @ 8:53 am

  alxbidam91,

  da, iti dau dreptate, de-abia acuma BOR face eforturi in acest sens; dar noi, desigur, trebuie sa chemam Harul Domnului, ca sa ne lumineze, si sa ne dea curaj ca sa aparam Biserica lui Hristos !

  Doamne ajuta !

  Reply

 10. Ludmila
  mai 6, 2011 @ 9:16 am

  Reply

 11. Ana
  mai 6, 2011 @ 9:34 am

  limbajul de lemn
  Ludmila, fiecare dintre noi cand asculta o predica, cauta cuvant pentru problemele cu care se confrunta. La varsta cand avem copii ne intereseaza cele legate de educatia si buna lor crestere. La varsta ta poate te intereseaza mai mult buna crestere a nepotilor, relatiile cu ginerii si nurorile, cu cuscrii si nasii.

  Pe tineri insa ii intereseaza cum sa-si gaseasca iubirea vietii si cum sa reuseasca in viata. Prima greseala in viata lor este cea legata de patima trupeasca si tot articolul de fata la asta se refera.

  Poate in toate predicile de astazi, parintii vorbesc despre cat de mare este pacatul masturbarii sau al actului intim in afara casatoriei. [b]Important insa nu este ce spune parintele, ci daca cuvantul lui este cu adanca dragoste si ajunge la inima tanarului.[/b] La inima noastra mai batraioara, orice sfat oricat de dur ar fi este primit, caci dorinta noastra este de a ne indrepta.

  Insa tanarul nu simte neaparat ca greseste. El nu are nevoie de critica, ci de mangaiere. Chiar si in biserica el cauta iubirea. Iubirea de la cei din jur, de la parinte. Din nefericire suntem duri, tare duri cu tinerii:sad:.

  Admin are dreptate in ce spune.

  Reply

 12. Ludmila
  mai 6, 2011 @ 9:59 am

  Ana,

  " Important insa nu este ce spune parintele, ci daca cuvantul lui este cu adanca dragoste si ajunge la inima tanarului. "

  Are importanta fiecare cuvant pe care il spune preotul in predica. De-aia nu se prea sta la predici, ci dupa Sfanta Liturghie, multi se retrag, pentru ca la foarte multi nu le place " sa li se tina predici".

  Preotul nu alege varstele si problemele pentru care vorbeste; acelea i le spune fiecaruia sub patrafir la Taina Spovedaniei.

  In predica se expun adevarurile universal valabile, pentru toti si pentru toate, si cea mai mare parte a preotilor, aproape toti, o fac cu dragoste. Desigur ca si ei se mai enerveaza, ca oameni sunt, atunci cand noi enoriasii devenim abuzivi, si facem si ce nu trebuie in Sfanta Biserica

  ASCULTATI CU ATENTIE PREDICILE !

  Doamne ajuta !

  Reply

 13. Guest
  mai 6, 2011 @ 11:24 am

  Doamne ajuta ,foarte bun articolul mi-a placut deoarece este foarte frumoas scris despre cat ajutor primesti prin rugaciune facuta cu credinta ,este de mare folos (acest articol)dupa parerea mea in orice incercari avem deoarece fara rugaciune si multa vointa nu se poate ,mi-a placut de asemenea ceea ce a scris Ana (multumesc pentru cuvintele frumoase),intradevar fiecare cauta cuvant (de la preot)pentru ceea ce-l intereseaza ,eu deoarece sunt mai tinerica ,sotie si mama caut cuvinte de invatatura (si nunumai de la preot ci si de la persoane care stiu mai multe de la viata )despre cum as putea sa fiu o mama cat mai buna, o sotie care mereu sa pot sa-mi inteleg sotul ,o tanara care sa reusesc sa fac cat mai mult voia Domnului .Invat foarte multe lucruri despre toate acestea de la biserica ,ascult cu mare bucurie predicile insa sunt constienta ca timpul este limitat ,oricat de bun ar fii un preot nu se poate sa auzim la predica sfaturi potrivite pentru toata lumea ,de aceea i-mi place sa ma documentez si in alta parte si inbinand ceea ce ne spune pqarintele cu ceea ce gasesc in alta parte reusesc sa inteleg cam ceea ce ma intereseaza ,iar la Taina Sf Spovedanii merg decate ori simt nevoia sa-mi marturisesc pacatele ,sa primesc cuvant de ajutor pentru problemele pe care le am insa nu i-mi place sa lungesc foarte mult intreband despre diverse teme care nu au legatura cu marturisirea pacatelor,asa cum se stie inca sunt tinerica fac inca multe greseli insa asa cred azi despre toate acestea ,iertare in primul rand ca am deviat un pic de la subiectul articolului de asemenea iertare daca prin ceea ce am scris am suparat cu ceva pe cineva ,scriu toate acestea in pimul rand pentru ca sa pot sa corectez ceea ce este gresit ,Albinuta

  Reply

 14. Admin
  mai 6, 2011 @ 11:34 am

  ADEVARAT A INVIAT!

  Ludmila, noi nu vedem care este legatura intre limbajul de lemn pe care il resimt destui tineri si "reformarea Bisericii Ortodoxe".

  Nu a vorbit nimeni de "reforma Bisericii" ci trebuia sa se inteleaga ca preotii (si iarasi precizez sa nu generalizam, caci avem destui preoti buni), ar trebui sa se aplece mai mult spre problemele tinerilor si sa fie mai prezenti in viata lor.

  Iar pentru asta este nevoie de un limbaj care nu este din carti, stereotip, ci un limbaj izvorat din experienta personala si care sa ii atraga pe tineri, fara a insemna sa stricam ceva din duhul Evangheliei.

  Deci, consideram ca desi cuvintele tale au fost de folos, totusi acea pledoarie despre "reforma Bisericii" nu are temei. Nici nu am gandit, nici nu am propus vreo reforma a Bisericii, ci doar "reforma" sufleteasca prin pocainta si intoarcere la viata intru Hristos.

  Reply

 15. Ludmila
  mai 6, 2011 @ 12:07 pm

  Admin,

  Sunt de acord in parte cu ce spui.
  In parte pentru ca socotesc ca in biserica se face slujba si se predica pentru tot sufletul cel crestinesc, care nu are varsta.

  "Lumea a evoluat foarte mult în ultima decadă și din păcate Biserica nu a mentinut pasul cu problemele tinerilor, rămânând la un limbaj “de lemn”, [b]înțeles cu ușurință doar de cei care își doresc și se simt atrași de aceste învățături."[/b]

  Pai cei care nu se simt atrasi de invataturile bisericii, atunci ce cred ei ca vor gasi in biserica?

  Preotii mai fac intruniri cu tinerii si in afara bisericii, si nimeni nu-i va condamna daca, macar pt a-l castiga pe unul, vor folosi la nevoie chiar si un limbaj de cartier pentru acel unul.

  Dar, cred ca am insistat prea mult, si vad ca nu ma pot face inteleasa !

  IERTATI !

  DOMNUL FIE CU VOI CU TOTI, si cu mine !

  Reply

 16. TARANA SI CENUSA
  mai 6, 2011 @ 8:59 pm

  Rugaciunea cea de toata vremea
  Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul
  mergeti la sf, spovedanie
  post rugaciune
  frica de Dumnezeu pururea la noi toti
  daca nu tineti rugaciunea ca va fuge mintea
  Doamne miluieste sau IISUSE HRISTOASE MILUIESTE-MA
  DUMNEZEU sa va binecuvanteze pe voi toti,

  Reply

 17. Ionutz
  mai 7, 2011 @ 12:55 pm

  Cine poate cenzura Adevarul!?Caci iata de vor tacea oamenii, vor grai pietrele!!!
  Hristos a inviat!

  PS: Curaj Alexandru, vei birui cu rugaciune !

  Reply

 18. Claudiu
  mai 11, 2012 @ 5:48 pm

  Am o intrebare. Pentru cineva care a facut pacatul pornografiei si apoi al masturbarii cu voia,in mod constient, adica a stiut ca e pacat mare si totusi l-a facut. Il iarta Dumnezeu daca greseste in felul asta? Are vreo legatura cu versetele din Evrei 10 : 26, sau este doar un pacat doctrinar cel din Evrei 10 si altfel n-ar avea nicio legatura cu pacatul cu voia, facut in mod constient.

  Reply

 19. Dan Tudorache
  mai 12, 2012 @ 10:59 am

  Doamne ajuta, Claudius!
  Nu poate gresi omul cat poate ierta Dumnezeu, numai sa dea omul dovada de pocainta, de schimbare a vietii.
  Prin pocainta si taina spovedaniei se sterge orice pacat, oricat de mare si oricat de mult ar fi fost facut. Ba inca Dumnezeu sfinteste acolo unde a fost pangarire, dupa cum spune si psalmistul David: ”Stropima-Vei cu isop si ma voi curati; Spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi”
  Drept dovada a acestei realitati, stau exemplele miilor de sfinti care au fost desfranati, ucigasi, betivi, etc. mai inainte de a-l cunoaste pe Hristos, iar dupa aceea s-au lepadat de toata viata pacatoasa si au urmat Mantuitorlui pana au ajuns la sfintenie.
  Unul dintre cele mai elocvente exemple in acest sens, este Sfanta Maria Egipteanca:
  [url]https://ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-biserica/minuni-si-convertiri/17846-viata-cuvioasei-maicii-noastre-maria-egipteanca.html[/url]
  Deci, curaj!

  Reply

 20. albinuta
  noiembrie 23, 2012 @ 1:41 pm

  Doamne ajuta ,am recitit acest articol si inca cateva din aceasta categorie pentu ca ma intereseaza urmatorul lucru :eu ca mama de baiat cum as putea sa-mi dau seama daca fiul meu face sau nu acesta ,nu stiu ar putea fii cateva comportamente de ale lui care sa-mi dea de banuit ,de catva timp il urmaresc mai cu atentie ceea ce face ,vorbim destul de des despre aceste „beneficii „insa mi-ar place sa stiu cateva din cimportamentele acestor persoane (nu se stie niciodata )
  Sunt constienta ca nu putem fii alaturi de copii in orice minut ,ca pot sa inceapa aceasta oricand ,cum stiu ca daca ar dori sa inceapa cu siguranta nu ma va anunta

  Reply

 21. Claudiu Balan
  noiembrie 24, 2012 @ 9:18 am

  Doamne ajută, Albinuța!

  E greu să-ți dai seama. Totuși poți verifica istoricul intrărilor pe paginile de internet ca să vezi unde a intrat.

  Dacă vrea să doarmă singur… dacă vrea să fie mai des singur… dacă se rușinează de tine mai mult decât de obicei.

  Dacă e mai reticent față de Biserică și față de Dumnezeu… atunci e un semn.

  Trebuie să discuți cu duhovnicul…. sunt lucruri pe care nu ți le pot spune aici pe site.

  Doamne ajută!

  Reply

 22. albinuta
  noiembrie 24, 2012 @ 2:22 pm

  Multumesc Claudiu

  Reply

 23. marcel
  noiembrie 24, 2012 @ 7:31 pm

  Pt Albinuta
  Cateva comportamente ar fi: Pai de exemplu cand intrati in camera lui si vedeti ca da repede clic pe altceva ( adica se schimba culoarea la monitor ) , la fel si televizorul asta se poate intampla numai in timpul noptii, daca l-ati prins ca schimba repede canalul e mare probabilitate, daca veti observa ca are interes pentru stirile cu femei deocheate sau diverse emisiuni cu femei deocheate e ceva, daca noaptea il rugati sa stinga calculatorul iar el dupa cateva insistente devine iritat ( alta posibilitate ), pe strada cand mergeti cu el observati cum se uita le fete, daca se uita mai insitent la partile mai intime ale corpului e naspa, acuma nu stiu ce varsta e baiatul dar de la 14 ani in sus incepe sa o ia razna, dar sa stiti ca daca ar avea patima asta ar sti sa o ascunda foarte bine, uitati ma dau exemplu pe mine, parintii mei nici nu dibuiesc ca as face asa ceva fiindca stiu sa ascund foarte bine, prietenii ce mai stiu, ar trebui sa vedeti cu cine umbla ce vocabular au etc. Admin faza cu istoria e nimica toata daca stii sa umbli cat de cat pe calculator :)), si eu daca as sti ca mama umbla pe calculatoru meu aoleu ce istorie frumoasa ar vedea :P, dar si asa ea ramane curata daca ma intelegeti. Doamne ajuta!

  Reply

 24. albinuta
  noiembrie 24, 2012 @ 9:22 pm

  Multumesc Marcel ,tu ce mai faci ?

  Reply

 25. marcel
  noiembrie 26, 2012 @ 8:11 am

  Pt Albinuta
  Ce sa fac binisor, nici rau nici bine, am dat bacul si l-am picat acuma fac niste cursuri de bucatar si sper sa merg pe meseria asta daca o sa imi placa si ce sa mai zic, ca o sa reincep sa invat din ianuarie pentru bac 🙂

  Reply

 26. Boitos
  noiembrie 26, 2012 @ 8:39 am

  Bravo ca te-ai inscris la cursurile de bucatar.Si invata pt bac si bine a fi.
  Iti doresc succces !

  Reply

 27. ginel
  noiembrie 26, 2012 @ 4:03 pm

  Albinuta, eu cred ca nu este nevoie sa iti „spionezi” baiatul ci sa incerci sa ai discutii deschise cu acesta ,sau cel putin sa il pui pe tatal lui sa discute daca tu esti rusinoasa in privinta acestor teme Eu sunt de parere ,ca,copii trebuie sa afle totul de la parintii lor si nu de la un strain

  Reply

 28. albinuta
  noiembrie 26, 2012 @ 9:19 pm

  Doamne ajuta ,rr discutii port mereu cu baiatul meu de aproape 16 ani, nu este vorba de rusine insa nici nu pot sa stau fara sa nu ma documentez ,acum eu nu stiu tu cati ani ai daca privesti lucrurile din perspectiva tinerilor sau a parintilor insa stiu sigur ca eu ca parinte prefer sa-mi spionez copilul de la distanta ,discret fara ce al sa-si dea seama iar daca este ceva de indreptat sa reusesc cu ajutorul Domnului si a celor de langa mine sa o fac daca nu nu este nici o problema ,informatia ramane .
  Marcel mult ajutor de la Dumnezeu in tot ceea ce doresti sa faci

  Reply

 29. Maracine
  aprilie 11, 2013 @ 11:17 am

  Sunteti in necunostinta de cauza crasa.
  din articol ” că eu am aflat pe “propria piele” acest lucru. În adolescență, când am început să practic masturbarea, mi s-a parut foarte interesantă, plăcută. Trecând anii, totul a devenit un obicei de care nu am reușit să mă debarasez precum fumatul sau băutura. Amintindu-mi de acea perioadă, îmi dau seama că eram prins în niște stări negativiste, egoiste și comunicarea cu familia se desfășura mereu cu greutăți.
  Eram mai tot timpul supărat pe cei dragi, nu îmi convenea nimic iar tot ceea ce făceam era doar pentru a mă mulțumi personal. Aceasta este prima etapă, cea a degradării relațiilor cu cei dragi. Nu degeaba avem sintagma „cei dragi”, pentru că fiecare va simți mai târziu cât de dragi și apropiați le sunt părinții, dar din păcate acest lucru se întâmplă de multe ori abia atunci când avem deja o varstă..”

  Despre ce vorbesti?! Eu, prietenii si prietenele mele, care da, se masturbeaza ..au relatii cu parintii si cei din jur foarte bune…vorbesc, se destainuie, sunt familii cumpatate.

  Reply

 30. Dan Tudorache
  aprilie 11, 2013 @ 12:14 pm

  Andrei, mărturia la care comentăm este o experiență destăinută a unui tânăr, deci nu este nevoie să te aprinzi atât de mult ca și cum te-a înjurat cineva de cei dragi.
  Spui că ai prieteni care se masturbează și că fac parte din familii cumpătate, prin urmare și ei sunt cumpătați.
  Explică-ne te rog cum poate fi cineva cumpătat (cum vă mai place să confiscați termenii din creștinism dar să fiți necreștini în fapte), dar să nu se poată abțină de la masturbare o lună? Ce fel de cumpătare este dependența?

  Reply

 31. Maracine
  aprilie 11, 2013 @ 1:20 pm

  Cumpatat = astâmpărat, așezat, chibzuit, cuminte, cumințit, domolit, echilibrat, liniștit, potolit, reținut, rezervat, serios, sobru, stăpânit, temperat (DEX).

  Cumpatat nu inseamna auster. Cine a zis despre a nu te abtine o luna de la asa ceva?! Nu cititi printre randuri, ca nu veti gasi nimic ascuns, dar nici nu va inchipuiti alte cuvinte decat cele ce sunt folosite.

  Acum, ma voi repeta:
  din articol „când am început să practic masturbarea, mi s-a parut foarte interesantă, plăcută. Trecând anii, totul a devenit un obicei de care nu am reușit să mă debarasez precum fumatul sau băutura. Amintindu-mi de acea perioadă, îmi dau seama că eram prins în niște stări negativiste, egoiste și comunicarea cu familia se desfășura mereu cu greutăți.

  Eram mai tot timpul supărat pe cei dragi, nu îmi convenea nimic iar tot ceea ce făceam era doar pentru a mă mulțumi personal. Aceasta este prima etapă, cea a degradării relațiilor cu cei dragi. Nu degeaba avem sintagma „cei dragi”, pentru că fiecare va simți mai târziu cât de dragi și apropiați le sunt părinții, dar din păcate acest lucru se întâmplă de multe ori abia atunci când avem deja o varstă”

  Eu v-am raspuns ca masturbarea nu inseamna degradarea relatiilor cu persoanele din jurul tau ..ai „stări negativiste, egoiste și comunicarea cu familia se desfășura mereu cu greutăți” ..si cum este posibil sa inflluenteze acest lucru relatiile din jur?! ..trebuie doar sa iesi in lume..si sa cunosti fete, oamenii din jur. Relatiile cu cei dragi se deterioreaza din cauza unei lipse de comunicari, a unei exprimari necuviincioase, a retragerii intr-o lume fantezista (care nu are absolut nici o legatura cu faptul ca cineva se masturbeaza).

  De ce a te masturba inseamna ca nu comunici indeajuns cu parintii, care pot fi foarte severi , sau doar nu stiu sa asculte, ceea ce duce inevitabil la o lipsa de comunicare, sau daca te masturbezi ..nu stiu, o data pe zi, inseamna ca nu poti iesi sa vorbesti cu fete, baieti…sa legi prietenii?!

  Reply

 32. Maracine
  aprilie 12, 2013 @ 8:57 am

  Gata comentariile?! Nu mi se da o replica bisericeasca?! Adica abia abordasem primul aspect din acest articol revelator ……it will be more 😉

  Reply

 33. Dan Tudorache
  aprilie 12, 2013 @ 1:55 pm

  Ai un pic de răbdare, Andrei, vine și replica după măsura timpului disponibil.

  Reply

 34. Dan Tudorache
  aprilie 12, 2013 @ 2:37 pm

  Andrei, în sfârșit am reușit să termin răspunsul:
  Ai susținut că masturbarea nu înseamnă degradarea relațiilor cu persoanele din jurul tău, că de vină sunt lipsa comunicării, a unei exprimări necuviincioase și a retragerii într-o lume fantezistă. Ei, pornim de la această ultimă observație, cea a retragerii într-o lume fantezistă. Tocmai asta generează practicarea masturbării: o lume fantezistă.
  Să fim sinceri, nimeni nu se masturbează fără fantezii pe fondul minții, fie ele proiectate virtual de filmele porno, fie ele generate de propria minte (și de ispitele diavoului, dar asta este oricum altă treabă, căci nu crezi în existența lui Dumnezeu și a diavolilor). Mai mult, fantezia însăși stă la baza deciziei de masturbare. Dacă nu ar fi acceptat gândul pervers, nu ar fi nici închipuirea sexuală, iar dacă nu ar fi închipuirea nu ar fi nici dorința, iar dacă n-ar fi dorința n-ar fi nici aprinderea trupului, deci nici nevoia de a scăpa de tensiunile sexuale cumva. Iată cum păcatul se instalează în minte de la nepaza minții cu rugăciunea, apoi prinde rădăcină și slăbește voința până ce ajungi să faci păcatul și cu trupul.
  Deci fantezia este factorul generator al masturbării și totodată factorul care întreține procesul de auto-satisfacere. Și cu cât e mai frecventă practica masturbării cu atât este mai mare expunerea la fantezie. Astfel, tânărul care se masturbează începe să trăiască din ce în ce mai mult în lumea lui ireală, unde plăcerea e totul, și unde orice femeie ”îmchipuită” îi satisface această plăcere: vecina, colega de la școală, profesoara, asistenta medicală, etc. În mintea lui transformă toate persoanele reale de sex feminin în actrițe porno. Vede o femeie mai atrăgătoare pe stradă, sau la muncă? Imediat o transpune în fantezia sa. Asta este defapt o minte perversă. La asta duce masturbarea și pornografia. Și pentru că tânărul începe să trăiască din ce în ce mai mult în ireal… devine frustrat de realitate pentru că realitatea nu se conformează așteptărilor lui, nu-i satisface plăcerea. Realitatea e dură: școala e grea, părinții exigenți, etc. Așa că tânărul se retrage din ce în ce mai mult în lumea lui facilă și închipuită, unde totul e roz, unde totul e plăcere. Un miraj distructiv, ca cel al drogurilor, pentru că pe de o parte se obține plăcerea, dar cu prețul pervertirii demnității, cu prețul izolării de oameni, cu prețul vlăguirii trupului. Încet, dar sigur…. ca fumatul, ca alcoolul și ca multe alte vicii.
  Singura soluție este smulgerea din această patimă, cu credință, post, rugăciune, spovedanie, altfel nu constați decât că de la an la an ești din ce în ce mai dependent. Nu degeaba ți-am zis de acel ”termen” de o lună. Cum poți fi cumpătat dacă o lună nu de poți abține de la masturbare? Faptul că nu te poți abține de la ea arată că ești dependent, că această patimă ți-a devenit a doua natură, așa cum bețivii notorii tremură dacă nu beau alcool ”la timp”.
  Te rog, nu te amăgi.

  Reply

 35. Teodora
  aprilie 12, 2013 @ 4:46 pm

  [i]Să fim sinceri, nimeni nu se masturbează fără fantezii pe fondul minții, fie ele proiectate virtual de filmele porno, fie ele generate de propria minte (și de ispitele diavoului, dar asta este oricum altă treabă, căci nu crezi în existența lui Dumnezeu și a diavolilor). Mai mult, fantezia însăși stă la baza deciziei de masturbare. Dacă nu ar fi acceptat gândul pervers, nu ar fi nici închipuirea sexuală, iar dacă nu ar fi închipuirea nu ar fi nici dorința, iar dacă n-ar fi dorința n-ar fi nici aprinderea trupului, deci nici nevoia de a scăpa de tensiunile sexuale cumva. [/i]

  Cred ca aceste randuri descriu PERFECT procesul caderii. Nu cred ca as fi putut vreodata sa explic mai bine acest mecanism, aceasta inlantuire de etape care se finalizeaza cu prabusirea in desfranare. Pentru ca masturbarea este desfranare, curvie. Cred ca Mantuitorul, atunci cand a spus ca cine pofteste o femeie deja a savarsit adulter cu ea, s-a referit si la acest pacat, care se petrece in primul rand in mintea noastra. Actul masturbarii in sine nu este decat un fel de supapa prin care ne eliberam de tensiunea acumulata din cauza a ceea ce petrece in mintea noastra.
  Abstinenta e usoara si posibila in masura in care avem mintea curata si respingem orice fel de gand murdar.

  Reply

 36. Dan Tudorache
  aprilie 17, 2013 @ 8:52 am

  Teodora aveam de gând să-ți răspund de când ți-am citit mesajul dar abia acum reușesc. Acest proces al căderii pe care l-am explicat nu este cel mai complet, ci este doar unul adaptat la căderea în desfrânare.
  Însă explicația perfectă, general valabilă, este cea dată de părinții filocalici, transpusă prin cuvintele fericitului martir Ioan Ianolide: ”Sfinţii Părinţi disting următoarele etape prin care trece gândul: 1) atacul; 2) însoţirea; 3) patima; 4) lupta; 5) robirea; 6) consimţământui; 7) făptuirea”
  Mai multe explicații găsești aici: [url]http://ioanianolide.wordpress.com/2013/01/15/despre-paza-mintii/[/url]

  Reply

 37. Andrei
  august 29, 2013 @ 8:46 pm

  Un lucru chiar cred ca trebuie sa corectez aici.Masturbarea,daca devine rea,nu devine rea pentru ca te gandeesti la alte femei/alti barbati sau pentru ca iti imaginezi scene care te excita mai mult decat te excita partenerul tau.Masturbarea e rea daca consideri sexul un tabu,un subiect de neatins.Cand te masturbezi,te descoperi.Descoperi modurile in care iti provoci o placere mai mare,si drept vorbind,le cunosti dupa ce practici masturbarea destul timp.Asta inseamna ca atunci cand te casatoresti,daca ai practicat masturbarea in tot acel timp,esti un fel de cunoscator.Stii exact cum iti place,cum vrei.Insa sotia ta nu stie.Si in momentul in care consideri sexul un tabu si nu discuti despre el,nici tu nici sotia ta nu aveti cum sa descoperiti aceea placere pe care o simtieati singuri.Insa daca comunicati si priviti sexul ca o placere si nu ca ceva degradant,poti atinge o culme a placerii de zeci de ori mai inalta.Trebuie doar sa fii deschis la minte.

  Reply

 38. sharbinsk
  august 29, 2013 @ 9:29 pm

  [quote].Masturbare a,daca devine rea,nu devine rea pentru ca te gandeesti la alte femei/alti barbati sau pentru ca iti imaginezi scene care te excita mai mult decat te excita partenerul tau.Masturbarea e rea daca consideri sexul un tabu,un subiect de neatins
  [/quote]

  Asta în concepția lumească, în cea duhovnicească învoirea cu gândul de desfrâu e egală cu practica.

  De ce încercați să inoculați varianta desacralizată pe un site creștin în care oamenii se prezumă că vor să afle viziunea duhovnicească nu doar pe cea lumească ? altfel intrau pe site-urile de genul

  Faptul că sexul este azi pe toate gardurile nu înseamnă evoluție ci [b]meschinărie mercantilă[/b], a unora care se folosesc de industria sexului ca să vândă bine.

  Soții nu au nevoie de filosofii și instrucțiuni ca să se descopere reciproc și ca să-și sincronizeze ceasul biologic.

  Tocmai faptul că unul e experimentat poate ruina actul dacă, nu are răbdare cu celălalt și are pretenții perverse de la partea neexperimentată.

  [quote]Cand te masturbezi,te descoperi
  [/quote]

  Pe același argument și când nu te masturbezi te descoperi, descoperi reacțiile trupului și forța interioară pe care o ai, ba chiar poți afla că se rezistă și fără această practică dacă ai ce face.

  [quote]
  Desco peri modurile in care iti provoci o placere mai mare,si drept vorbind,le cunosti dupa ce practici masturbarea destul timp[/quote]

  La drept vorbind atunci [i]când cunoști ceva nu mai ai ce descoperii nou[/i], deci, chestia cu masturbarea te ajută să te descoperi nu mai e actuală după ce există o anumită frecvență a ei.

  Un om care a descoperit ceva nou prin masturbare se poate lăsa de ea, ceva în gen [i]been there done that[/i], acum next level fără.

  Faptul că nu se poate sta fără ea indică în mod clar împătimirea într-o practică ce stăpânește.

  [quote]Si in momentul in care consideri sexul un tabu si nu discuti despre el,nici tu nici sotia ta [b]nu aveti cum sa descoperiti aceea placere pe care o simteati singuri[/b][/quote]

  Tocmai asta e problema că masturbarea e o practică egoistă pe când căsătoria presupune sincronizarea în 2, mulți soți ating frustrări tocmai pt că unul din ei își consumă energiile pe masturbare în loc să le canalizeze pe partener/ă.

  Reply

 39. Dan Tudorache
  august 30, 2013 @ 7:57 am

  Kami, eu te îndemn să intri într-o biserică, măcar de curiozitate, să vezi cum te (re)descoperi acolo.
  Îți spun cu toată sinceritatea că sunt mânios, foarte mânios pe toți ”experții” în sex care reeducă și spală tinerii pe creier prin pornografie și ”sfaturi de cuplu”. Și pentru ce? Pentru bani și plăcere!
  Păi ce, acesta este marele țel al iubirii dintre bărbat și femeie? Plăcerea sexuală? Asta este esența dragostei?
  Și cum să nu fiu supărat când văd că toți acești perverși mediatici vă coboară orizontul și idealul la nivelul chiloților?
  Păi cum? Am ajuns să ne bucurăm că am fost coborâți la nivelul câinilor lui Pavlov? Salivăm instantaneu după plăcere cum făceau câinii aceea când vedeau mâncarea?
  Păi nu se poate așa ceva Kami, suntem făcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu! Ai voință, ai demnitate, ai aspirații mai înalte decât buricul și satisfacții incomparabil mai mari decât un instinct trecător.
  Relațiile intime au rostul lor, au rânduiala lor, limitele lor, nu sunt raiul pe pământ. Ce ne facem când la 60 de ani biologia corpului se pensionează? Moare esența dragostei? Din focul dragostei rămâne doar scrumul care fumegă?
  Omul nu e doar instinct și senzații ci și suflet veșnic cu rațiune.
  Păi la partea sexuală se rezumă ”descoperirea” persoanei tale? Asta este esența ființei tale? Asta este cel mai important și cel mai palpitant în tine?
  Desigur că nu! Ești incomparabil mai mult!
  În final te rog să reflectezi la aceste cuvinte ale părintelui Arsenie Papacioc: ”Omule, dacă ți-ai cunoaște valoarea!”

  Reply

 40. Dan Tudorache
  august 30, 2013 @ 11:50 am

  Salutare stimabile anonim „”pwd”.
  Faptul că urmărești de ceva timp site-ul acesta nu poate decât să ne bucure, dar mă mir că în tot acest timp nu ai observat că punem foarte mult preț pe dialogul civilizat, care începe întotdeauna cu a respecta minimele cerințe ale gazdei, printre care prezentarea cu un nume. În acest sens, atunci când te-ai înregistrat, ai avut un formular de completat, în care ți s-a cerut să-ți completezi numele. Personal mă îndoiesc că ai fost botezat ”pwd” și ca atare aștept să facem cunoștință.
  Până atunci, comentariul tău așteaptă în back-end pentru că nu este asumat.

  Reply

 41. o raza
  ianuarie 16, 2014 @ 7:19 pm

  Buna!
  Am mai scris si in alt articol sfatul de mai jos.
  De mare ajutor este si [b]parintele Arsenie Boca [/b]cand va rugati la el.Cereti-i ajutorul in acest sens, sa nu mai faceti si veti vedea si rezultatele.
  De asemenea, lacrimile de pocainta cand ne rugam inaintea Sfintei Treimi, a Maicii Domnului si daca preotul ne da la spovedanie sa facem vreun acatist, incercati sa va tineti de rugaciuni. Se poate intampla sa va apucati din nou dupa o vreme, chiar daca v-ati spovedit. Nu renuntati la lupta, cereti ajutorul!
  Dar rugati/va si la parintele [b]Arsenie Boca. El negresit va va ajuta![/b]
  Toate cele bune!Doamne ajuta!

  Toate cele bune!

  Reply

 42. Magicworld
  noiembrie 5, 2014 @ 9:17 pm

  Vorbiți la temă vă rog.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *