Cum se poate scăpa de farmece şi deochi?
De obicei, in cazurile in care s-au facut vraji, se speculeaza de catre cei in masura sa rezolve corect aceste probleme si se atinge cu succes o dubla coarda sensibila a maselor de oameni, dupa observatia psihologica a Parintelui Nicolae Steinhardt: nevoia de senzational („Sperie-ma!”) si rigurozitatea numerica (tip reteta) ca un raspuns la problemele fiecaruia.
Nevoia de senzational (” Sperie-ma! „), ceea ce il determina pe „taumaturg” (care insinueaza ca ar avea darul profetiei) sa dea urmatoarele raspunsuri ce pregatesc intr-un fel „anestezia” credulilor: „Ai cununiile legate”, „Cineva ti-a facut farmece”, „Ai argintul viu”, „Aici e un blestem de pana la al noualea neam” etc.
Rigurozitatea numerica (care este in contradictie cu duhul Patericului: „Cel care se roaga numai atunci cand se roaga nu se roaga deloc”), care implica recomandarea tehnicilor sau a retetelor: „participi la 12 masluri”, „participi la citirea molitfelor Sfantului Vasile cel Mare de 40 de ori consecutiv”, „dai 7 acatiste la 7 manastiri”, „aprinzi atatea (numar fix) lumanari”, „rostesti de „n” ori Tatal nostru” si lista ar putea continua si chiar tu, cel care o citesti, ai putea sa o completezi, caci este posibil sa fi primit aceste „blagoslovenii” de la astfel de „oameni competenti”!
Asa cum s-a mai spus, pentru rezolvarea acestui gen de probleme se va avea mai intai in atentie cauza pentru care a ingaduit Dumnezeu ispita. Este necesar ca omul respectiv sa se spovedeasca si, daca duhovnicul ii da dezlegare pentru Sfanta Impartasanie, sa se cuminece cu pregatirea cuvenita. Iata ce ne marturiseste Sfantul Ioan de Kronstadt:
„Ma minunez de maretia si insusirile datatoare de viata ale Sfintelor Taine. O femeie batrana care scuipa sange, care nu mai avea putere, incapabila sa se hraneasca, atunci cand i-am dat Sfanta impartasanie, a inceput, din aceiasi zi chiar, sa se insanatoseasca.
O tanara fata pe moarte, dupa ce a fost impartasita cu Sfintele Taine, in aceeasi zi a inceput sa se simta mai bine; a inceput sa manance, sa bea, ea, care era pana atunci aproape inconstienta, foarte agitata si nu putea nici sa bea, nici sa manance.
Slava Tainelor Tale datatoare de viata si infricosatoare, Doamne!”
In cazul in care impartasania este primita fara spovedanie si pregatirea necesara, ea duce la neputinta, la boala si la moarte. O spune Sfantul Apostol Pavel: „Sa se cerceteze omul pe sine si asa sa manance din Paine si sa bea din Potir; caci cel ce mananca si bea cu nevrednicie, isi mananca si bea osanda, nesocotind Trupul Domnului. Pentru aceea sunt intre voi multi neputinciosi si bolnavi si multi au murit.”
Sfantul Ioan Iacob Hozevitul precizeaza: „Boala si neputinta precum si moartea celor ce se fac vinovati de Trupul si Sangele Domnului, nu sunt obisnuite, ca la toti oamenii. De obicei la acestia bolile si neputintele sunt mai mult sufletesti, dar se rasfrang si asupra trupului. La ei vine boala pe neasteptate si fara sa aiba vreo pricina fireasca. ii ajunge de multe ori paralizia sau boala grea la creier. Mai toti au mereu fiori de frica, neastampar si sunt cu ideea ca-i urmareste cineva si-i persecuta. intocmai cum spune in Sfanta Scriptura despre Cain”.
Pentru cei interesati de randuiala rugaciunilor din Biserica Ortodoxa, reamintim aici de Taina Sfantului Maslu care cuprinde rugaciuni speciale pentru sanatate sufleteasca si trupeasca.
Parintele Dumitru Staniloae analizeaza rugaciunile din Taina Maslului, aratand ca in ele se cer deodata tamaduirea trupului, iertarea de pacate si tamaduirea de patimi, eliberarea simturilor de influentele rele si alungarea vrajmasului toate acestea se cer pentru ca bolnavul, devenit sanatos trupeste si sufleteste, sa poata trai o viata curata, inchinata slujirii lui Dumnezeu. Aceasta arata ca Taina Maslului nu e pentru moarte ca in Catolicism, ci pentru o viata intru sanatate si curatie. De asemenea, accentueaza Parintele Staniloae, savarsirea acestei Taine de catre mai multi preoti (de sapte sau macar de doi) manifesta vointa Bisericii de a pune mai multe forte ale ei in miscare, prin comuniunea in rugaciune si in dragoste, pornirea mai multora de a scapa un membru al ei de situatia de neputinta si de durere in care se afla. Uneori harul lui Dumnezeu lucreaza mai mult sau mai putin direct asupra trupului, vindecandu-l, desi, chiar si in acest caz, se produce si intarirea sufleteasca si iertarea pacatelor celui bolnav. Alteori, vindecarea se produce mai mult prin intarirea puterilor sufletesti; iar alteori, prin iertarea pacatelor nemarturisite, intrucat aceasta intareste sufletul si, prin suflet, si trupul.
Dar prin harul acestei Taine a Maslului se da in mod principal vindecarea trupului. Numai cand este randuit ca bolnavul sa moara, nu se produce acest efect principal, ci numai celelalte.
Taina aceasta poate fi socotita, prin excelenta, Taina a trupului, sau Taina randuita pentru insanatosirea trupului. Prin ea se pune in relief valoarea pozitiva acordata de Dumnezeu trupului omenesc, ca Unul care insusi a luat trup si il tine in veci, ne mantuieste prin el, impartasindu-ne viata dumnezeiasca.
De asemenea este de mare folos ca persoana in cauza sa fie pomenita la proscomidie prin intermediul pomelnicului nominal care se da la biserica pentru Sfanta Liturghie.
Particelele care sunt luate de pe sfantul disc si se dau credinciosilor n-au nici o valoare. Anafora este mai importanta decat aceste particele (miride). Daca sunt lasate pe sfantul disc, se pot apoi varsa in sfantul potir la momentul potrivit dupa epicleza. Numai astfel sufletele pomenite intra in comuniune cu Mantuitorul. Preotul care le „deturneaza” ii lipseste de sfintire pe acei credinciosi carora li se procura eronat aceste particele.
Apoi se pot face slujbe de sfintire a caselor de catre preot cu prilejul carora se pot citi mai multe rugaciuni, molitfe (ale Sfantului Vasile cel Mare sau ale Sfantului Ioan Gura de Aur) daca e cazul.
Rezolvarea problemelor nu consta in aplicarea cu exactitate a numarului fix de rugaciuni, ci in sinceritatea crestinului care va tine cont de sfaturile esentiale din aceasta carte si le va traduce in viata lui. Duhul face viu. Duhul da sensul. Litera singura, reteta sau numarul fix sunt fara sens. Degenereaza in magie, iar magia duce la dezagregare morala si la oprirea in loc a inteligentei. Robia aceasta la litera e simptom caracteristic magiei. Rostesti formula, absolut exact, si declansezi fenomenul pe care il doresti, de pilda, vindecarea de boala. Daca ai gresit o iota din formula, cheia nu se mai potriveste si vindecarea bolii sau iertarea lui Dumnezeu nu se mai produce. Cat e de straina duhului ortodox aceasta inchinare la litera (la forma) sau la reteta, astfel motivata, nici nu mai e nevoie s-o spunem, accentueaza Mitropolitul Antonie Plamadeala. Cu nimic nu e lupta mai grea decat cu „traditiile” intrate in constiinta poporului, chiar si cand acestea ajung sa fie absurde si sa-si piarda sensurile originare. Numai prin jertfe, vechiul poate fi biruit de nou, irationalul de rational.
Vom reda in continuare parerea Parintelui Arsenie Papacioc: „Daca esti stapanit de un pacat si iti pare rau si te asezi pe pozitia buna impotriva pacatului, atunci iti ajuta harul. Daca nu te asezi pe pozitia de lupta si te simti bine in cloaca aceea, atunci harul nu te ajuta. Si farmecele se prind la anumite persoane, se constata. Uite, eu sunt de cincizeci de ani in manastire si n-am prea vazut in manastire farmece reusite. Dar, in schimb, vine lumea fermecata! Sunt aici in Dobrogea, de treizeci de ani, si spuneam si altora, n-am vazut ca aici atata lucrare de duhuri rele de farmece. Vin stapaniti de farmece care impiedica casatoria lor sau ii leaga ca potenta barbateasca, insa se si vindeca pe rupte cu ajutorul rugaciunilor. Vin si se plang: „Doamne, iarta-ma! Scapa-ma!”. Scapa pe o bucata de vreme. Dar, daca nu se astampara…Ca spune Mantuitorul in Evanghelie: „Iesi din el si sa nu mai intri!”. Sa nu mai intri in el. Pentru ca duhurile rele se tanguiesc si unde se duc, sunt intristate si se gandesc ca: „Ce bine era!”. Daca gaseste casa maturata, cum zice Mantuitorul, adica, daca i-a scos pe astia de acolo, este limpezit, si atunci intra, si va fi caderea cea de pe urma mai mare ca cea dintai. Pentru ca iar incepi sa cedezi, nu te-ai complacut pe pozitie de dezinfectare cu ingerii lui Dumnezeu, ci te-ai lasat la voia intamplarii. Satana nu este o putere, ci un tolerat de Dumnezeu. Puterea e la noi, crestinii, ca suntem botezati, avem inger pazitor, ne rugam la Dumnezeu. Dracul se atinge de tine daca te are la mana cu ceva (greseli, pacate). Sa nu te aiba cu nimic la mana. Domnul Iisus Hristos ne vrea intregi, numai Satana ne vrea vicleneste, numai varf de deget, ca stie el, vicleanul, ca asa ne poate stapani toata fiinta”
Aflam din viata si invataturile Sfantului Ierarh Nifon de ce nu mai are putere asupra crestinilor diavolul, care se angajase intr-un dialog cu acest mare sfant: „De cand am facut prostia si am impins pe evrei sa rastigneasca pe Nazarinean, mi-au zdrobit ciolanele. Nu mai am puterea de mai inainte. Daca as avea-o, in clipa de fata te-as trage jos si te-as face bucati.”
Se vede limpede raportul de forte ce exista intre noi crestinii si vrajmasul, insa trebuie indeplinite conditiile care au fost enumerate mai sus de Parintii duhovnicesti Sofronie, Paisie, Efrem si Arsenie P. pentru a putea beneficia deplin de harurile lui Dumnezeu. Tot aici este necesar a aminti despre deochi, care este definit de Cuviosul Paisie in felul urmator: „Invidia, atunci cand are si rautate, poate pricinui rele. Acesta este deochiul. E o lucrare diavoleasca”.
Pentru aceasta problema, care se intalneste mai des la prunci (au neliniste, somn agitat, plang fara intrerupere) se va solicita preotului sa citeasca din Molitfelnic rugaciunea pentru dureri de cap (deochi), iar parintii copilului vor citi cu atentie aceasta carte spre luare aminte si spre eliminarea cauzelor care au facut loc acestui duh necurat sa se atinga de copil.
L-am intrebat odata pe Parintele Arsenie Papacioc cum se explica anumite pasaje din „rugaciunea pentru cei ce sunt bolnavi de najit” („…din ochi, din inima, din ficat…”) si mi-a raspuns: „Dumnezeu ingaduie uneori satanei sa se foloseasca (sa se ataseze) de firea omeneasca, doar, doar s-ar smeri respectivul!”.
(Ieromonah Benedict Stancu – articol preluat de pe site-ul Creştin Ortodox)
carla
iunie 18, 2009 @ 3:55 pm
…chiar tu, cel care o citesti, ai putea sa o completezi, caci este posibil sa fi primit aceste “blagoslovenii” de la astfel de “oameni competenti”!
Nu cred ca este ceva rau sa participi la cat mai multe masluri si dezlegari daca ai probleme, mai ales daca parintele duhovnic iti recomanda asta, daca spune un anumit numar sa zicem 9 sau 12…, ce este rau in asta?
Cum ar fii sa spui Parinte eu nu vreau sa fac asta, mie sa nu imi dati un nr fix de slujbe? Nu inseamna ca nu il asculti..?
Parintele Ilarion Argatu in Randuiala citirii Psaltirii recomanda citirea a 6 psalmi pe zi! si exemplele pot continua
Am intrebat pe un parinte :
-Gresim daca participam la cat mai multe rugaciuni, sa zicem daca mergem la 2 masluri sau dezlegari pe zi? atata cat ne ajuta timpul…
-Nu nu este gresit atata timp cat in Sfanta Scriptura se spune Rugati-va neincetat! Niciodata nu e prea mult…
Iertare, si eu am unele nelamuriri…
Doamne ajuta!
Monica
iunie 18, 2009 @ 4:24 pm
Si eu sunt de acord cu autorul .Ptr ca de fapt cand faci astfel de lucruri -7 acatiste ,rugat 40 de zile sau mers la nu stiu cate biserici si slujbe in ideea de „ati merge bine „ ,ASTA NU MAI INSEAMNA CREDINTA ADEVARATA IN DUMNEZEU ,CI SUPERSTITIE.
Iar acest mesaj postat de autor l-am mai auzit si eu de la altii.
Monica
iunie 18, 2009 @ 4:27 pm
E ca si inchinatul la fiecare biserica de catre unii.Multi nu o fac sincer ,ci „ca sa le mearga bine „ sau ca „asa e bine„
Si inchinarea trebuie facuta in Duh si in adevar ,nu din SUPERSTITIE.
Lucrurile astea ar trebui mentionate in articolul despre „ Paganatatile din viata noastra.„
Dan
iunie 18, 2009 @ 4:37 pm
Da, ai dreptate Monica. Sunt si persoane care se duc, sa zicem, la 9 sf. masluri, gandind ca daca s-au dus de cele 9 ori de care li s-a spus, ar fi ca si cum am zice „sesam deschide-te”, crezand ca ni se rezolva problemele, dar nu este asa. Nu in numar trebuie sa ne punem nadejdea ci doar in puterea lui Dumnezeu. Dar consider ca si Carla a sesizat o chestie buna, in sensul ca daca-ti zice duhovnicul sa te duci la 3 sf. masluri, atunci te duci ca sa faci ascultare si sa te folosesti. Bine-nteles ca nu ne ducem la cele 3 sf. masluri ca si cum am aplica o formula matematica. Totul tine de relatia fiecaruia cu Dumnezeu. Daca ar fi sa fac o mica paralela e ca si cum un baiat ofera 12 trandafiri rosii unei fete ca sa o cucereasca pentru ca asa a auzit de la alt baiat ca merge. Dar conteaza mai mult cum oferi trandafirii decat numarul lor.
Monica
iunie 18, 2009 @ 4:42 pm
Da ,ai dreptate Dan .Daca zice un duhovnic adevarat da.Dar sa zica un om de rand …Atunci cred ca ultimul o face din superstitie.E o diferenta intr-adevar.
Apropo de superstitie-la tv aratau saptamana trecuta cum unul s-a dus la biserica si si-a sfintit biletele la loto.Si asta e tot din acelasi rand de „obiceiuri.„
Monica
iunie 18, 2009 @ 4:48 pm
Superstiţii şi credinţe false, „băbisme”, concepţii care au doar aparent legatură cu credinţa, practici inventate şi „teologie băbească”
„Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! că daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, dar aţi lăsat părţile mai grele ale legii: judecata, mila şi credinţa; pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi. călăuze oarbe care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!”(matei 23 ; 23-24)
De multe ori femeile credincioase se învaţă una pe alta (în mod greşit), în loc să se ducă la preot să-l întrebe, după cuvântul Mântuitorului: „duceţi-vă şi arătaţi-vă preoţilor” (luca 17;14) şi astfel ia naştere falsa tradiţie, din multă părere personală, care de fapt este de inspiraţie satanică.
Falsele învăţături apar sub formă de întrebări sau enunţuri care sunt expuse alături de învăţăturile adevărate. De asemenea exista diferite întrebări referitoare la credinţe false alături de care se află răspunsul cuprinzând învăţătura adevărată.(Parohia ortodoxa Macin ).
Dan
iunie 18, 2009 @ 4:57 pm
Din pacate ai dreptate Monica. Asa este. Sunt si la tara destule influiente pagane. Gen facut rugaciuni ca pe incantatii, descantece, etc, dar si la oras avem multe „adaptari” personale de credinta. Nici sa ne amagim ca vor disparea, caci diavolul nu doarme ca noi, dar macar sa incercam din rasputeri cu totii sa nu interpretam si sa nu aducem ortodoxia la nivelul nostru (din care paradoxal, ne chinuim sa iesim zi de zi). Doamne ajuta.
Monica
iunie 18, 2009 @ 5:23 pm
*Nu eu aveam dreptate,cel care a scris .
Remus
februarie 8, 2010 @ 1:33 pm
sunt de acord cu d-soara Carla , Nimic din ce iti spune duhovnicul nu are cum sa fie superstitie sau interpretata ca atare,putem sa mergem la oricat de multe slujbe , mai ales ca Domnul nostru ne indeamna sa ne rugam neincetat.Nu conteaza acel numar fix, atata timp cat ne rugam si dupa terminarea canonului( adica urmam sarguincios toate randuielile ortodoxe:duminica la Biserica , post miercurea si vinerea ,dat acatiste , pomelnice , aprins lumanari, rugaciune si matanii in fiecare dimineatza si seara inainte de culcare , milostenii,baut aghiazma si luat anafura pe nemancate dimineazta dupa rugaciuneca ca sa ne hranim Ingerul Pazitor, citirea Acatistului fiecarui Sfant de ziua lui…)daca enoriashul face toate acestea in mod curent atunci , pe langa aceste randuieli se mai duce si la 12 Slujbe de Maslu ; e minunat pt sufletul lui! DACA enoriashul se multumeste Numai cu cele 12 slujbe si in rest isi vede de viatza lui pagana si nu se intersecteaza cu Sfanta Biserica Ortodoxa atunci Hotarat are dreptate d-soara Monica – e superstitie!Care e rolul acestui numar ?!( dupa umila mea parere)Parintele Duhovnic ne stie pe fiecare cat suntem de ticalosi,neputinciosi si mai ales lenesi, si atunci ne da un numar mai mare de matanii, slujbe de maslu si dezlegari,acatiste , post negru etc dupa caz ,pt ca stie ca uneori nu putem sa le facem pe toate dar macar din 12 slujbe tot ajungem la 7-8… iar alteori Parintele subliniaza pt cei foarte indolenti necesitatea si strictetzea respectarii acelui numar de slujbe , dezvoltandu-i astfel un simtz al responsabilitatzii crestine! Sa stie pacatosul ca daca vrea sa repare ceva in viatza lui trebuie neaparat sa mearga cel putin la numarul acela de slujbe … auzi la mine „pacatosul!” ca si cum eu as fi mult mai breaz …
si eu sunt vai de capul meu dragii mei , ma straduiesc sa nu ajung pe ultima treapta a iadului ,am auzit ca e cald tare acolo…Doamne iarta-ma, Doamne iarta-ne!
Veronica
mai 18, 2010 @ 1:40 am
Sa te tina Dumnezeu sanatos, Remus, impreuna cu umorul tau ,care observ ca e sanatos tun, deasemenea! Doamne ai mila de noi! Amin!
Andreea
august 15, 2012 @ 8:27 am
Am in casa talismanul, visul, braul Maicii Domnului. Sa inteleg ca aceste carti nu sunt bune? Dar acatistele? De exemplu acatistul Maicii Domnului povatuitoarea copiilor?
Sorin
august 15, 2012 @ 9:21 am
Talismanul, visul și brâul Maicii Domnului nu sunt bune. Acatistele sunt bune ( inclusiv acatistul Maicii Domnului Povățuitoarea Copiilor ).
Andreea
august 18, 2012 @ 6:27 am
Mai am o nelamurire. Ce firma este ”the gideons international” care ofera cartea”Noul Testament al Domnului nostru Isus Hristos” ? Dar editura galaxia gutenberg, 2008 cu cartea ”Rugaciuni in cinstea milostivirii divine’ ? Mi se pare ciudat faptul ca scrie Iisus cu un singur i nu cu doi. Mentionez ca le-am primit pe gratis de la aceeasi persoana.
Radu
august 18, 2012 @ 9:22 am
@Andreea93
Nu am mai auzit pana acuma de The Gideons International, dar la o rapida cautare pe internet am aflat ca este vorba despre o organizatie ce are drept scop raspandirea Evangheliei. Pana aici, toate bune si frumoase, singura problema ar fi ca foloseste versiunea de traducere Dumitru Cornilescu, care stim cat este de defectuoasa. Totodata, acestia cocheteaza si cu o serie de biserici neo-protestante (baptiste, CDE, penticostale), asa ca cel mai bine ar fi sa le lasi deoparte.
Despre cartea ”Rugaciuni in cinstea milostivirii divine” nu am gasit prea multe informatii, doar ca ar apartine cultului catolic.
Doamne ajuta!
Sorin
august 18, 2012 @ 7:07 pm
@Andreea93: Toate aceste cărți primite gratuit de organizații internaționale sunt de obicei eretice și trebuie respinse.