Faceţi daruri de Moş Nicolae şi celor săraci
Mâine seară vine Moş Nicolae. Copiii abia aşteaptă să se trezească dimineaţă şi să vadă ce le-a pus Moşul în ghetuţe. Jucării, dulciuri, hăinuţe, cărţi, cd-uri. jocuri…toate vor aduce bucuria pe feţele curate şi sfinte ale copiilor. Totuşi sunt şi familii care nu-şi permit să le cumpere cadouri celor mici. Există printre noi oameni cu datorii multe, cu bani puţini, cu haine simple, oameni pe a căror obraz curge o lacrimă de regret că nu pot oferi copiilor ceea ce văd la televizor în reclame.
Sunt şi mulţi copii care trăiesc în stradă, dorm în frig şi le intră ceaţa în oase. N-au părinţi, n-au casă, n-au un pat unde să se întindă, nu prea au prieteni, dorm prin canalizări, cerşesc un ban sau o bucăţică de pâine. Chipurile lor sunt mereu triste, nu mai au nici măcar speranţă şi poate se întreabă: „de ce noi n-avem nimic şi alţii au de toate?”. Şi cel mai trist lucru e că noi, cei ce avem de toate, nu-i tratăm nici macar ca persoane. Îi marginalizăm, fugim de ei, le dăm repede ceva ca să scăpam de prezenţa lor, de frică să nu ne stricăm imaginea.
Tradiţia cadourilor de Moş Nicolae are la origine fapta Sfântului Nicolae, care a dăruit o pungă de bani unei familii sărace. Familie care din cauza datoriilor mari pe care le avea urma să-şi trimită fetele să se prostitueze. Esenţa venirii lui Moş Nicolae este ajutorul oferit celor săraci. Mesajul acestei sărbători este: „Ajutaţi-i pe cei în nevoi ! Daţi din preaplinul vostru şi celor ce suferă îngrozitor ! Nu uitaţi că săracii suferă din pricina lăcomiei bogaţilor !
Da, e frumos să facem daruri copiilor noştri, sau celor apropiaţi, dar nu este de ajuns. Hristos Domnul întăreşte asta spunând:
„Când faci prânz sau cină, nu chema pe prietenii tăi, nici pe fraţii tăi, nici pe rudele tale, nici vecinii bogaţi, ca nu cumva să te cheme şi ei, la rândul lor, pe tine, şi să-ţi fie ca răsplată. Ci, când faci un ospăţ, cheamă pe săraci, pe neputincioşi, pe şchiopi, pe orbi, şi fericit vei fi că nu pot să-ţi răsplătească. Căci ţi se va răsplăti la învierea drepţilor.” (Luca 14, 13-14)
Parafrazând am zice noi: Când faci daruri de Moş Nicolae, adu-ţi aminte şi de copiii săraci din familia ta, de cei din orfelinate, de copiii de pe stradă, de cei pe care noi îi numim cu dispreţ, aurolaci, şi fericit vei fi că nu pot să-ţi răsplătească. Căci ţi se va răsplăti la învierea drepţilor”.
Criza economică în care trăim are un singur motiv: administrarea defectuasă a resurselor, pe şleau zis: Bogaţii îşi ţin averile pentru ei iar săracii şi mai tare sărăcesc. Unii au prea mult iar alţii prea puţine, unii se lăfăie în plăceri iar alţii n-au nici pâine. Unii copiii au saci de jucări iar alţii nici măcar ghetuţe.
Suntem în postul Naşterii Domnului, un Post al darurilor, ajutaţi-i şi pe cei în nevoie!
Dăruiţi o haină, o pereche de ghetuţe, un fular, un pantalonaş, o pereche de mănuşi, o jucărie, un ban, o bucată de pâine, o mâncare caldă…
Luaţi un sărac în casă ! Invitaţi-l la masă şi bucuraţi-vă cu el, căci Hristos e în mijlocul vostru şi vă va răsplăti însutit.
Dăruiţi o vorbă bună ! Dăruiţi celor săraci atenţie ! Faceţi-vă timp să-i ascultaţi ! Fiţi oameni cu ei, că nu sunt cu nimic mai prejos, poartă chipul lui Dumnezeu ca şi noi!
Dăruiţi şi o să simţiţi harul lui Dumnezeu venind în inima voastră chiar atunci !
Dăruiţi şi o să simţiţi că n-aţi făcut mare lucru, dar parcă aţi făcut totul !
Cu cât dăruieşti, cu atât ai dărui şi mai mult! Chiar dacă ai da tot ce ai, parca tot nu e de ajuns!
Dăruieşte-te pe tine însuţi! Iubeşte, iartă, ascultă, roagă-te, zâmbeşte, întinde mâna …!
Şi nu uitaţi:
Faceţi daruri de Moş Nicolae şi celor săraci !
bianca
decembrie 4, 2010 @ 4:22 pm
De-i bunic sau de-i şcolar
Toţi aşteaptă al său dar
Zbor de pasăre să fie?
Curcubeul să-i mângâie?
O bomboană să găsească?
Poate-o mantie regească?
În pantofi şi în ghetuţe,
Pe sub pernă-n cizmuliţe,
Moşu-ţi lasă de eşti bun…
Ce anume? Nu îţi spun…
O surpriză-n bucurie
Căutătorului să-i fie…
De găseşte-un beţişor
E c-al mamei puişor
Nu a fost tocmai cuminte
Şi-l învaţă Moşu’ minte
Să se străduiască,
Mai mult să muncească,
Să înveţe a dărui
Ce-i mai bun de la copii:
Cuminţenie, ascultare
Până când se face mare
Şi-o să vadă atunci, pe dat,
Moşu’ bun ce i-a lăsat:
Beţişorul fermecat!
Fie ca Mos Nicolae sa va daruiasca multe bucurii, iertare, rabdare si dragoste!