De ce construim biserici în locul spitalelor, școlilor și a adăposturilor pentru săraci?
Dacă cel ce întreabă aceasta ar fi cunoscut rolul şi misiunea Bisericii în societate, cu adevărat nu şi-ar fi avut rostul această întrebare. Însă, întrebarea nu este de ce facem un bine în detrimentul altui bine, ci de ce facem ceva rău în detrimentul binelui.
Aşadar, întrebarea ce arată adevărata cauză a problemei ridicate este de fapt „De ce construim bodegi, discoteci, cazinouri, sex-shopuri, bordeluri, fabrici de ţigări şi case de vânzare a drogurilor, în locul construcţiei de grădiniţe, şcoli, spitale, parcuri, adăposturi pentru săraci şi bătrâni, şi multe, multe altele?„. De ce atâta risipă de bani, timp şi sănătate aruncate pe beţii, curvii, preacurvii, jocuri de noroc şi patimi, când iată că societatea în care trăim are nevoie atât de mare de educaţie, asistenta medicală şi socială, dar şi de şansa unui loc de muncă decent!
Pe drept, aceasta este adevărata întrebare, căci oare nu sunt bodegile, cluburile de noapte şi celelalte de care spuneam, pentru societate, asemenea tumorilor şi infecţiilor din corpul unui om bolnav? Nu ele sunt pricina durerii şi lipsurilor unei societăţi?
Vă întrebaţi unde sunt banii de şcoli şi de şcolarizare? Iată, întrebaţi mamele a căror soţi sunt beţivi ordinari şi cheltuiesc şi cel din urmă bănuţ ce i se cuvenea copilului la şcoală, pe băutura! Vă întrebaţi unde sunt banii de azile pentru bătrâni şi orfelinate pentru copii? Iată întrebaţii pe iubitorii de câştiguri uşoare şi lacomii de bani care îi risipesc prin cazinouri! Vă întrebaţi unde sunt banii de spitale, biblioteci şi parcuri pentru joacă? Iată întrebaţii pe cei care cheltuie banii pe desfrâu prin bordeluri, pe cei care cheltuie banii pe ţigări şi în discoteci! Acolo sunt banii pentru cele bune şi de folos oricui, dar risipiţi pentru cele rele în detrimentul tuturor.
Şi singura care lupta împotriva acestor plăgi ale societăţii este Biserica lui Dumnezeu. Bisericile sunt în societate asemenea leucocitelor din corpul uman. Ele au menirea să-l despătimească pe om, să-l ţină sănătos, departe de boala păcatului, păcatul care este singura cauză a suferinţei umane.
Oare sunt prea multe biserici în detrimentul altor nevoi ale societăţii? Dar oare sunt de vină limfocitele ca organismul nu-şi poate dezvolta organele în mod normal, dobândind astfel lipsuri şi infirmităţi, sau de vină este tumoarea care consumă toate resursele de care are nevoie organismul, slăbindu-l şi mai tare? Tot aşa stau lucrurile şi cu bisericile lui Dumnezeu căci, luptând mereu împotriva imoralităţii, prin ele se menţine şi înzdrăveneşte sănătatea societăţii, precum fac limfocitele din organism, pe când bordelurile, cazinourile, discotecile şi celelalte, sunt asemenea tumorilor şi infecţiilor din corp. Acestea din urmă sug societatea de resurse şi nu o lăsa să se dezvolte armonios, ci o sărăcesc şi o îmbolnăvesc până la epuizare.
Nu Biserica este de vină că nu sunt grădiniţe, şcoli şi spitale mai multe, căci tocmai ea binecuvintează, sfinţeşte şi stimulează activitatea lor. Biserica ne învaţă să avem iniţiativa binelui, să ne implicăm în societate în mod activ şi constructiv! Biserica lui Dumnezeu sădeşte conştiinţa binelui în mintea noastră, ne învaţă să-i iubim pe cei din societate, ne arată pericolele lăcomiei şi egoismul. Biserica insufla frica lui Dumnezeu ca înţelepciune de viaţă, care ne va ajuta să fim cinstiţi, să nu ne răzbunăm, să iertăm, şi să fim înţelegători cu toţi oamenii. O biserică construită astăzi poate aduce 10 spitale şi grădiniţe mâine. Biserica formează copii de azi, care vor fi oamenii de mâine… Ei vor decide ce să construiască şi cum. Biserica pune în inimele tuturor dorul după Dumnezeu şi după împărăţia cerurilor şi prin asta ne aminteşte tuturor că va veni o vreme când toţi ne vom înfăţişa la judecată doar cu faptele noastre fără bogăţii.
De ce credeţi că se străduiesc atât de mult unii să scoată Biserica şi dreapta credinţă din sânul şcolilor şi al liceelor? Cine se străduieşte oare să alunge sănătatea (învăţătura Bisericii) din societate, decât boala (imoralitatea umană)? Imoralitatea noastră este de vină, căci ea este generată şi întreţinută de toţi cei care iubesc răutatea, manifestându-se în mod făţiş prin toate construcţiile deprevării umane, ce le vedem la toate colţurile de stradă!
Şi cum am putea spune că sunt prea multe biserici construite, când tocmai în ele ajung să se reabiliteze şi să se însănătoşească curvarii, beţivii, narcomanii, şi toţi cei care au căzut victime ale patimilor?! Cum am putea să ne lipsim de singura noastră sursă de însănătoşire sufletească? Pe drept am spune că este inconştient bolnavul care îşi aruncă perfuzia de la mână, sau cel cu cangrena care refuza tratamentul cu antibiotice. Asemenea sunt inconştienţi şi cei care spun că sunt prea multe biserici, atâta timp cât societatea boleşte de imoralitate.
Pentru insuficientă şi proastă dotare a şcolilor, spitalelor şi a adăposturilor sociale, de vină sunt cei care ar fi avut puterea să le construiască dar în loc au construit bodegi, discoteci, bordeluri şi cazinouri. Dar mai de vină sunt cei care frecventează astfel de locuri, întreţinând şi întinzând şi mai mult aceste tumori ale societăţii. Însă nu numai aceştia sunt de vină, ci şi cei care nu au învăţat pe cei ai casei să se ferească de astfel de locuri, deşi era în puterea şi răspunderea lor să o facă. Şi în categoria aceasta intrăm majoritatea dintre noi.
Vrem mai multe şcoli, spitale şi locuri de joacă pentru tineri? Atunci „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.” (Ev. Matei 6:33)
Doar atunci când vom căuta dreptatea lui Dumnezeu vom avea şi şcoli destule, şi toate câte trebuiesc, iar copiii abandonaţi de pe strada îi vom putea număra cu degetele de la o singură mână. Până atunci, pe drept ne culegem ceea ce semănăm.
(Dan Tudorache)
Recomandam in legatura cu aceeasi tema si: N-are chef de altii…si despre Biserica Ortodoxa
Livia.
aprilie 8, 2010 @ 9:07 am
HRISTOS A INVIAT! Foarte buna initiativa „intrebari incomode”! Era nevoie! Felicitari si O SAPTAMANA CAT MAI LUMINATA TUTUROR!
admin
aprilie 8, 2010 @ 9:10 am
Adevarat a inviat! Este de neaparata trebuinta sa tratam aceste aspecte. Dar la fel de multa nevoie avem si de sprijinul vostru.
Maria
aprilie 8, 2010 @ 9:15 am
bun raspuns. mi-a placut.
un parinte, nu stiu exact cine, cred ca parintele Arsenie Boca, dar poate gresesc, spunea ca „acolo unde se darama o biserica, se construiesc 9 spitale de nebuni!”
foarte advarat.
sava
aprilie 8, 2010 @ 9:40 am
O aparare convingatoare impotriva unei idei rautacioase sau superficiale… Utila seria de intrebari incomode!
Saurian
aprilie 8, 2010 @ 9:45 am
admin, hai să fac puţin pe-a „avocatul diavolului” 😛 Până la urmă s-a evitat răspunsul la întrebare. Cei care fac bordeluri şi tot felul de prostii nu susţin că sunt cu Dumnezeu şi că vor să ajute oamenii. Pe când Biserica care spune că ajută pe oameni totuşi nu strânge bani pentru spitale, grădiniţe etc. ci pentru a se face alte biserici unde alţi preoţi „mâncători de bani” să-şi ocupe locurile. Eu aş fi răspuns la întrebare altfel. Aş insista pe faptul că Biserica nu e preocupată să aducă Raiul pe pământ ci asta e o erezie. Adică nu se poate să fie totul bine aici ci problema se pune dincolo. Iar Biserica se ocupă să se mântuiască oamenii. Cum spunea un părinte: „Hristos n-a venit să scape lumea de sărăcie, boli etc. ci a venit să o mântuiască”.
admin
aprilie 8, 2010 @ 9:53 am
Intrebarea din titlul articolului este defapt una capcana, deoarece muta sursa problemei (lipsa spitalelor, etc), in cu totul alt loc, decat cel real. Asa sunt multe alte intrebari cu care sunt bombardati credinciosii de catre necredinciosi. Un exemplu elocvent de a devia de la adevarata cauza a unei probleme, este cel din Sf. Scriptura legat de Iuda si mirul cu care Maria Magdalena a uns picioarele Mantuitorului:
„Pentru ce nu s-a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari şi să-i fi dat săracilor? Dar el a zis aceasta, nu pentru că îi era grijă de săraci, ci pentru că era fur şi, având punga, lua din ce se punea în ea.”
admin
aprilie 8, 2010 @ 10:08 am
Saurian, articolul a fost conceput ca raspuns in special pentru cei care ridica astfel de intrebari (deci fara argumente teologice), caci un om de buna credinta ne indoim ca ar putea pune problema in acest fel. Totusi, am dat si o argumentare teologica in comentariul de mai sus.
Pe de alta parte, este adevarat ca Hristos n-a venit să scape lumea de suferinta, ci a venit să o mântuiască, dar problema ramane aceeasi: se imputa Bisericii o problema nefondata. Dar nu numai asta este dureros, ci faptul ca se imputa vina tocmai sursei care sprijina spitalele, scolile, gradinitele, caci Biserica prin misiunea ei sprijina toate acestea inclusiv financiar. Sunt destule centre de ajutorare pentru batrani, orfani, pentru tinere alungate de acasa pentru ca nu au vrut sa faca avort, toate acestea sustinute direct de Biserica.
Biserica nu si-a propus sa faca reclama la ziar din actiunile sale filantropice. Cine are ochi de vazut sa vada.
Si nu in ultimul rand Biserica suntem noi toti. Prin fii ei, Biserica sprijina toate cele de care spuneam. Un exemplu atat de cunoscut este Asociatia Provita. Daca cineva spune ca bisericile nu se implica destul, atunci sa dea o mana de ajutor. Este oricand bine-venita. Cam asa vad eu lucrurile. Totusi, asta nu inseamna ca nu este loc si de mai bine in activitatea Bisericii.
Livia.
aprilie 8, 2010 @ 10:09 am
Noi nu suntem preocupati de Rai, nu vrem sa il acceptam, e prea mare straduinta si staruinta. Noi sa aducem Raiul. Mantuirea nu-i cu sila, ci cu voirea. In ceea ce priveste pe preoti, cei mai multi dintre ei snt modesti si smeriti, lucra „mai pe ascuns”, nu striga si nu arata ce au facut. Mass-media arata „raul” si acopera sau sterge „binele”.
Daca inca nu am vazut astfel de slujitori ai bisericii care au facut atatea si fac, poate ca trebuie sa ne mai straduim sa ne invredniceasca Dumnezeu in toate minunate ale SALE. O parere. HRISTOS A INVIAT!
Ana
aprilie 8, 2010 @ 10:22 am
Ma gandesc uneori daca cei care pun astfel de intrebari chiar se gandesc la spitale, gradinite etc sau doar folosesc niste replici formate de cei care sunt impotriva bisericii, de media in general?
Saurian
aprilie 8, 2010 @ 10:49 am
admin, să nu mă înţelegi greşit. Eu ţi-am arătat în comentariul meu ce ar putea să răspundă cei care pun astfel de întrebări cum e cea arătată în articol iar răspunsul la care m-am gândit ar fi unul în care să nu mai poată să comenteze respectivii oameni ( bineînţeles că am schiţat doar nişte idei ce am în cap despre cum s-ar putea răspunde deşi poate şi la felul meu de a pune problema s-ar putea să se găsească „nod în papură” ).
Liana
aprilie 8, 2010 @ 10:55 am
HRISTOS A INVIAT !
Nu te mai fa Saurian „avocatul diavolului”, fa-te mai bine martor(martir) a lui Dumnezeu, in aceste vremuri de martiraj !
Felicitari admin pentru raspunsurile pe care i le-ai dat !
O SAPTAMANA LUMINATA CU SANATATE SI BUCURII TUTUROR !
admin
aprilie 8, 2010 @ 10:56 am
Am inteles intentia ta Saurian, nu-ti face griji, nu a fost nici o suparare. Subiectul tratat nu a avut o abordare completa (lipseste argumentarea teologica), dar se intregeste cu comentariile pe care le sustinem.
denisa
aprilie 8, 2010 @ 11:21 am
nici nu mai imi bat capul
ramaneti voi cu Biserica Voastra!
Anesti
aprilie 8, 2010 @ 11:45 am
Faptul ca anumite persoane din societate contruiesc biserici(cladirile propriu -zise) nu demonstreaza ca nu construiesc si altfel de constructii care contribuie la omgenizarea si crsterea traiului sub astpect material dar si spiritual, precum spitale, cradinite, orfelinate, azile.
Ceea ce vresau sa sublinez este ca cei care intreaba rau voit astfel unn credincios, trece de la termenul biserica, cladirea propriuzisa lacasului de cult la Biserica, trupul lui Hristos, comuniteatea eclesiala. Folosindu-se de acest subterfugiu ei reproseaza nu constructorilor sau contribuitorilor de constructii de biserici, ci de fapt Bisericii dece ea nu are initiative de acest gen….alta nestiinta sa imi fie iertat.
Inca din inceputurile rcestinismului centrele teologice erau apartinute de „universitati” ale timpului, Alexandia, Antiohia, Cezareea Palestinei.. In acetcaz pe langa ficare biserica, manastire, erau const4rute bolnite, spitale si scoli propriu-zise de teologie evident, de stiinte exacte, dar si medicina arte pebntru a putea garanta constructiile si institutiile sa le zic asa afiliate manastirilor, cum estecazul vasiliadelor, construite de Sfantul Vasile cel Mare, de asemenea un prieten bun al sau hirotonit de el, Sfantul Efrem Sirul va vinde totul, va convinge multi oameni instariti sa ii acorde o suma mare de bani cu care face la fel, in cadrul Bisericii, si langa bierica asezaminte de ingrijire pentru bolnavi el insusi ocupandu-se de ute de nevoiasi, htranindu-i, ingrijindu-i.
In tarile Roamne stim foarte bine ca domnitorii acestora in interiorul manastirilor contruiau bolnite (spitale, dispensare)si scoli gramaticesti si de teologie pentru feciorii de boieri, cel putin pentru minimul de cart necesar pentru un curtean.
Sa imi fie cu iertare dar asa a fost pana la separarea puterilor in stat, cand sa nu spunem cine si cum, nu suntem in masura, au crezut de cuviinta sa separe toate de Biseric, datorita mult dictutatei disputate tergiversar teocratie-monarhie, care prin exemplul Bizantului, a dat multe de gandit, la noi Biserica a fost de dinainte vanata si impiedicat Doamne fereste sa nu isi capete vre–o autoritate, si institutiile sociale, ce tin de sanatatea populatiei au trecut bine mersi, cu un sec „mersi draga Biserica si la revedere” in subordiea directa a statului…protejandu-le de intentiite vrajitoresti si ascunse ale „popilor”. Ori acuma vine cineva si imi cere mie socoteala de ce noi cacrestini ortodocsi nu ne facem de cap[ul nostru scoli, orfelinate, azile, spitale, cad prin insasi contributia noastra la stat le zidim, ca doar statul de unde are bani, de la sectele din tara acre platesc imporzitul la zeciuiala profitand de anumite legi speciale de cult, dorind sa primeasca aceleasi fonduri cat ortodocsii, desi procentajul ortodoccsilor este covarsitor, da chiar si cu numele de am fi, statul asta are pe hartie asta trebuie sa respecte. Sa nu mai ia impozite sau sa nu mai foloseasca banii ortodocsilor pentru astfel de constructii si voi vedea si eu cate se vor mai construi!!!
MIe mi se reproseaza ca nu fac teocratie, dar insasi Biserica se lupta sa faca scoli speciale, fiecare eparhie, episcopie are scoli sanitare, cel putin un spatiu de gazduire al celor nevoiasi. Ba toti au facut tam tam pe cosntructia unui sat ntreg de catre domnul Gigi Becali, bravo lui, dar despre casele ridicate cu fondurile patriarhiei cine a facut stire n tara, apoi unii s-au aparat cu discretia P.F.ului Teoctist?
Sa fim realisti, ortodocsii si insasi Biserica, clar contribuie la aceste zidiri de scoli, de spitale, gradinite, azile, ofelinate, fie pe latura sociala, ca obligatii cetatenesti, fie prin fonduri misionare sau donatii, si nu numai ca zidim dar si le intretinem, le dam verticalitate, moralitate, fie si numai prin indignareuneori de atitudinea unora necrestineasca!
sa imi fie iertare, nu vreau sa aduc acuze nici unui cul din tara noastra, nimanui, dar vreau sa spun ca cei care au construit biserici au construit cu siguranta si spitale si scoli, si azile pentru ca avandu-l pe Dumnezeu in inima lor nu au ramas indiferenti fata de aproapele, construind astfel de locasuri, si asta s-a intamplat de la inceputul crestinismului…sa imi zica mie cineva ce alta institutie de stat a mai contribuit in istoria neamului nostru la constructia si sustenabilitatea, buna randuiala a unor astfel de institutii social-filantropice?
Si inca poate ne-am dori mai mult, ca fiecare crestin isi doreste ca pruncul sau sa invete la o scoala civilizata si ar contribui fararegret, sa fie ingrijit intr-un spital fara mita si alte obligatii banesti peste puterile financiare ale economiei Romaniei, si ar da bani linistit unui spital particular din tara sa stie ca este sigur de serviciile primite, fiecare om ar dona o mica suma de bani sa contruim azile si orfelinate pentru cei care au mai putin decat putinul pe care il avem, dar intreb, fie si numai retoric, de cate ori ni s-a dat posibilitatea sa trecem peste birocratie, ce societati private artrebui sa infiintam, sa contribuim la bunastarea spirituala si materiala evitand grosolania unora iresponsabili?
Iertare inca o data pentru taria cu carefac astfel de afirmatii, insa personal, in numele meu vorbesc, nu mai permit nimanui sa mai faca aluzii la cei care poate de multe ori doar ei intretin si zidesc in constiinta noastra nevoia de astfel de institutii social-filantropice, bunatatea si ingaduinta sunt luate azi ca slabiciuni, sa vorbeasca faptele fiecare, si a celor care ne acuza de ceva, sau ne ironizeaza, sa fie ei ai buni ca sa avem de la cine lua exemplu si sa dam slava lui Dumnezeu ca ne smereste si ca vrea de la noi mai mult, atunci da le dau dreptate!!
Hristos a inviat!
admin
aprilie 8, 2010 @ 12:02 pm
@Denisa, daca ai alta opinie, te rog sa argumentezi de ce crezi ca lucrurile stau altfel, pentru ca a face afirmatii fara argumente se numeste vorbit in vant, nu dialog onest. Asteptam sa-ti sustii pozitia.
@Anesti, foarte bine punctat! Adevarat a inviat!
denisa
aprilie 8, 2010 @ 4:15 pm
Mai oamenii buni……in vreo cativa ani daca o tinem tot asa o sa ajungem sa avem Biserica la fiecare colt de strada,ceea ce nu ne trebe noua!
avem destule…., de asta nu duce lipsa Romania ,de Bisercii ,preotii …etc.
si oricum fiecare cu parerea sa..
asa ca va rog frumos sa imi lasa-ti raspunsul in pace ,pentru ca fiecare are opinea sa .
Multumesc!
admin
aprilie 8, 2010 @ 5:08 pm
@Denisa, nu stiu de ce esti suparata ca raspunsul tau nu este lasat in pace, pentru ca el sta bine mersi acolo, drept dovada ca il poate citi oricine asista la aceast dialog. Dar cand facem afirmatii trebuie sa le si argumentam. Argumentarea este baza unui dialog, altfel riscam sa facem doar o urna cu pareri nefondate.
Iarta-ne, dar argumentul tau „daca o tinem tot asa o sa ajungem sa avem Biserica la fiecare colt de strada” nu este unul obiectiv, ci pare mai mult unul de „prognoza meteo”.
Pe aceeasi linie descrisa de tine, tot la fel de bine se poate avansa realitatea faptului ca deja la fiecare colt de strada intalnim bodegi, casinouri, cluburi, si multe altele, care numai bune nu sunt pentru societate. Ne miram, in atare conditii, unde sa mai incapa si bisericile.
Daca nu ai inteles care este adevarata problema a lipsei de scoli, si spitale, sau a numarului prea mare de biserici, reluam schematic concluzia articolului:
1. Insuficienta spitalelor, scolilor, parcurilor, etc, este data de directionarea gresita a resurselor societatii catre lucruri nefolositoare sau daunatoare cum ar fi: bordeluri, discoteci, bodegi, casinouri, etc.
2.Bisericii nu i se poate imputa asa ceva pentru ca ea, din contra, stimuleaza activitatea scolilor, spitalelor etc (atat moral cat si financiar)
3. Cei care dau bani pentru constructia de biserici, nu inseamna ca nu sprijina si constructia de spitale, azile sau orfelinate. Sponsorizarea unei biserici sau a unei gradinite nu sunt lucruri care se exclud, ci lucruri complementare.
4. Biserica ajuta la reabilitarea celor care in loc sa construiasca cele de folos societatii, au cazut victime celor daunatoare.
5. Bisericile nu sunt destule, iar activitatea lor, exercitata prin fiecare credincios in parte (de noi toti) nu este suficienta, atata timp cat la fiecare lungime de strada gasim cel putin cate un „magazin de vise”, sau un club, sau o bodega, deci atata timp cat societatea este bolnava. Cu toate acestea numarul bisericilor nu este un criteriu de judecata deplin, pentru ca valoarea misiunii pe care o desfasoara acestea este cea care conteaza cu adevarat. Iar valoarea misiunii bisericilor, o dam in primul rand noi credinciosii (enoriasii).
Ar mai fi multe de spus, dar ma opresc aici, pentru ca fie si numai pentru aceste motive, constructia de biserici isi are rostul firesc.
Lucia
aprilie 8, 2010 @ 5:24 pm
Denisa,
Iartă-mă, îţi respect opinia. Apreciez spiritul tău hotărât …
Mă întreb, însă, de ce oare, citind ultimul tău comentariu, mi-am amintit – subit – de…Ceauşescu !?!
Ana
aprilie 8, 2010 @ 5:46 pm
Denisa@ „Mai oamenii buni……in vreo cativa ani daca o tinem tot asa o sa ajungem sa avem Biserica la fiecare colt de strada”
Sa dea Domnul!
Amin
denisa
aprilie 8, 2010 @ 6:08 pm
…
nu am absolut nimic cu nimeni ,si nici cu Biserica.
Sa nu se intaleaga altceva ,ca sunt impotriva Bisercii sau mai stiu eu ce
din contra.
Jur ca pot foarte bine sa traiesc fara Biserica ,dar fara Dumnezeu niciodata.
Si cu cat patrund mai mult in cunoastere cu atat ma indepartez mai tare de Biserica ,dar de Dumnezeu niciodata.
sper ca sa intales,asta este opinia mea si va rog sa o respectati.
Nu sa imi scrieti denisa judeci gresit sau sa vezi ca nu e asa sau chesti din astea.
daca aveti ceva sa imi spuneti va astept cu drag
denii.blue_eyes@yahoo.com
Multumesc!
Liana
aprilie 8, 2010 @ 6:14 pm
Lucia…
Superbun ultimul comment ! Doamne iarta-ma !
Ana,
De asemenea !
DA, AVEM PREA PUTINE BISERICI, NU MAI ESTE LOC, NICI DUMINICA LA SFANTA LITURGHIE, CU ATAT MAI PUTIN IN MARILE SARBATORI !
Doamne ajuta-ne ca toata casa sa devina o mica biserica ! Amin.
denisa
aprilie 8, 2010 @ 6:15 pm
cat despre ce a spus ana
draga mea ,sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa avem si Bisercii la fiecare colt de strada da si orfelinate si aziluri de batrani care dupa parerea mea sunt mai importante.
admin
aprilie 8, 2010 @ 6:32 pm
Denisa am inteles opinia ta si o respectam. Nu s-a pus problema aceasta, ci problema argumentarii opiniilor noastre.
Dar acum spui „Jur ca pot foarte bine sa traiesc fara Biserica ,dar fara Dumnezeu niciodata.”
Dar cum se poate aceasta, atata timp cat Biserica este casa Domnului? Prin ceea ce ai spus, defapt il excluzi pe Dumnezeu. E ca si cum am spune ca fara sa bem putem trai dar fara apa nu. Ori apa ne mentine in viata doar daca o bem. Asa este si cu Biserica si Dumnezeu.
„Sfinţii Părinţi din primele veacuri numesc adesea Biserica „Mamă”. Ea îşi exercită maternitatea prin Cuvânt şi Sfintenie. Astfel, ea face ca în noi să nască şi să crească viaţa divină. Sf. Ciprian al Cartaginei spune :”cine nu are Biserica drept mama, nu are pe Dumnezeu drept Tata”. Unde este Biserica, acolo este Duhul lui Dumnezeu.”
In Biserica ne intalnim cu Dumnezeu, in biserica ne spovedim si ne impartasim cu Trupul si Sangele Mantuitorului. In biserica ne botezam, ne sfintim, invatam cuvantul lui Dumnezeu, si renastem ca oameni noi.
Nu se poate Dumnezeu fara Biserica pentru ca Dumnezeu prin Biserica mantuieste oamenii: „Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.”
Domnul sa-ti ajute si sa te lumineze. Adevarat ca fara Dumnezeu nu putem trai, decat un iad de nedescris.
Sa nu-ti fie cu suparare, pentru ca ce am scris am scris de dragul si pentru binele tau, oricat de magulitor ar parea.
Maria
aprilie 8, 2010 @ 6:55 pm
Cunoașterea este împreună – ființare.(Arhimandritul Sofronie, Cuviosul Siluan Athonitul)
acum depinde în ce fel de cunoaștere pătrunzi, Denisa.
în biserica aflam cine suntem, acolo ajungem sa ne cunoaștem, cum spunea foarte inspirat Petre Tutea.
îmi place râvna ta. doar adresând întrebări vei afla răspunsuri. doar ca depinde de tine sa le accepți și sa le înțelegi.
o viata lina și frumoasa îți doresc.
Maria
aprilie 8, 2010 @ 6:57 pm
daca iti place sa citesti, iti recomand cu draga inima sa te uiti peste siteul asta, inchinat pr. Rafail Noica, un parinte cu o inima mare, plina de iubire:
http://rafailnoica.wordpress.com/
Ana
aprilie 8, 2010 @ 8:41 pm
Denisa @ „draga mea ,sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa avem si Bisercii la fiecare colt de strada da si orfelinate si aziluri de batrani care dupa parerea mea sunt mai importante.”
Denisa, daca am avea biserici la fiecare colt de strada, nu ne-ar mai trebui orfelinate si nici aziluri.
PS: Azilul e un loc oribil. Un loc unde noi batranii de maine putem sa ne traim ultimile zile. Unde ajung si cei care nu se ingrijesc de nici un copil, dar unde ne pot arunca si legile statului. Vedeti ca are p Savatie o noua carte despre posibilul nostru viitor.
Orfelinatul e si mai oribil. Intr-o tara crestina, nu ar trebui sa existe orfelinate ci fiecare copil sa fie crescut intr-o familie.
Ambele locuri au legatura cu avorturile, cu ne_dorinta de a naste creste copii. Cu libertatea femeii de a …alege
Denisa, e posibil ca „frica ta” de biserici e de fapt legata de frica de a fi mama, sotie etc.
denisa
aprilie 8, 2010 @ 9:16 pm
Ana….
uite daca as fii preot ,preoteasa ,sau un om de rand,daca as putea sa am o autoritate pe cuvant as obliga fiecare om sa infieze cate un copil.
si nu sunt niste locuri oribile,asta e la ce mod de referi tu,saracii oamenii care ajung acolo da deocamdata ma mulumesc cu gandul ca au un acoperis deasupra capului.
cat despre frica mea de Biserica ..ar fi legata de frica de a fi mama ,sotie ,sa stii ca petrec foarte mult timp la Biserica.
Si nici nu imi doresc sa fiu mama ,sotie ….imi doresc sa devin calugarita.
Din intamplare am intrat aici pe acest site si mi-am spus si eu parerea dar nu stiu de unde sa ajuns pana aici..oricum eu sper ca sa intales ce am vrut sa spun si nu sa interpretat gresit.
Doamne Ajuta.
denisa
aprilie 8, 2010 @ 9:18 pm
Admin
nu m-am exprimat corect vroiam sa spun ca in opinia mea omul credincios ,religios este acela care se poate lipsi de credinta dar nu si de Dumnezeu.
Saurian
aprilie 8, 2010 @ 9:28 pm
denisa, din păcate am întâlnit copii ce erau crescuţi de părinţi habotnici. Nu îţi doresc să ai parte de „bucuria” să vezi în ce hal sunt nenorociţi aceşti copii ( apropo de obligatul de a înfia copii ).
Lucia
aprilie 8, 2010 @ 10:23 pm
Dragă Denisa,
Mă gândeam că, într-adevăr, după cum bine spui, orfelinatele şi azilele de bătrâni sunt foarte importante. Desigur, dacă îmi permiţi, cu următoarea diferenţă de opinie: Biserica, ca şi Trup al Domnului Hristos (alcătuit din noi toţi, ca membrii) e mai importantă decât cele mai sus-enumerate. De ce ? Dacă noi, ne-am cunoaşte mai bine între noi şi, mai ales, dacă am cunoaşte mai bine voia lui DUMNEZEU, am încerca să facem în aşa fel încât să nu mai fie nevoie de orfelinate sau azile de bătrâni, ca şi „anexe” aflate cumva în afara vieţii noastre cotidiene…ci fiecare şi-ar asuma responsabilitatea de a purta sarcinile „unii altora”, după modelul Părintelui de la Valea Plopului, care şi-a asumat astfel de răspunderi, „molipsind” şi pe alţii…
E drept că ne lovim frecvent de tot felul de prejudecăţi…
Într-un comentariu de mai sus, se amintea că primele aşezăminte filantropice s-au născut în sânul Bisericii (de ex. vasiliadele intemeiate de Sfântului Vasile cel Mare). Deci, a despărţi aceste aşezăminte de Biserică, înseamnă a despărţi copilul de Părinte… Din păcate, tocmai datorită despărţirii forţate din timpul comunismului, a Bisericii de „copiii” ei, aceştia din urmă au fost lăsaţi de izbelişte… Degeaba e construit orfelinatul dacă personalul angajat nu este educat în spiritul dragostei şi milei creştine…Copiii aceia au nevoie de CEVA în plus.
Într-una din bisericile pe care o frecventez, vin uneori duminica câţiva tineri de la un centru de îngrijire a persoanelor cu handicap (mental, ai ales). Dacă la început se cam plictiseau la slujbe, pe parcurs răbdarea lor a crescut, mai ales că unele creştine îi mai serveau cu dulciuri, sucuri binecuvântate de PC Părinţi, la sfârşitul slujbei. Pentru ei se vedea clar că e o bucurie să fie între noi, cei „normali”… Ei au nevoie de atenţia celor din jur… în Biserică ei chiar găsesc acel CEVA, care le poate reda zâmbetul pe buze… Cum bine s-a mai spus, adevăraţii preoţi ai lui Dumnezeu nu prea fac caz de faptele lor bune… de aceea nu cred că ar trebui să ne bazăm doar pe media, conform căreia Biserica stă cu mâinile în sân, ba se mai şi „extinde” teritorial…
PS – Denisa sunt sigură că ai înţeles acest mesaj şi, cine ştie, poate când va rândui Bunul Dumnezeu, vei avea şi tu ocazia să te implici în acest domeniu care chiar are nevoie de oameni inimoşi şi altruişti…
Lucia
aprilie 8, 2010 @ 10:32 pm
erata: handicap (mental, mai ales)…
Ana
aprilie 9, 2010 @ 9:12 am
Denisa @ „Si nici nu imi doresc sa fiu mama ,sotie ….imi doresc sa devin calugarita.”
La multe m-as fi asteptat, dar la asta nu. Dumnezeu sa-ti ajute in gandul bun. Stiu insa ca cea care este buna de mama este buna si de calugarita. Si acolo in calugarie trebuie sa ai chiar mai multa dragoste decat avem noi parintii. Una este sa-ti iubesti propriul copil si alta este sa-ti largesti inima si sa-i iubesti pe toti. Mare alegere faci.
Iti doresc mult curaj si putere de a iubi.
Sper totusi ca e vorba de Biserica Ortodoxa..
iulia
aprilie 9, 2010 @ 2:32 pm
Doamne ajuta! Biserici nu sunt destule, chiar sunt putine..s-a facut un studiu si s-a constatat ca in Bucuresti daca ar merge toti oamenii duminica la biserica si ar fi bisericile pline, ar incapea in ele doar 4% din populatie..in conditiile in care suntem o tara majoritar ortodoxa..nici nu cred ca e prea mult de comentat de ce trebuie sa se faca biserici..nu are legatura cu celelalte constructii..doar daca ne gandim la faptul ca in biserica se savarseste Jertja Nesangeroasa a Mantuitorului, Liturghie si toate Sfintele Taine fara de care nu am avea Viata si fara de care nu ne putem mantui si e suficient..iar mantuirea este mai importanta decat orice lucru material!
Maria
aprilie 9, 2010 @ 4:03 pm
se naste in mintea mea o intrebare: dar doctorii, asistentele din spitale, cum sunt? sunt ei buni, au inima calda, blanda, iubitoare? isi iubesc pacientii, sunt ei atenti si la sufletul lor sau ii trateaza ca pe niste simple trupuri?
daca stau bine sa ma gandesc, medicii si asistentele pe care le cunosc eu, se impart in doua categorii: cei care merg la biserica si isi iubesc pacientii, slujesc in meseria lor cu dragoste si respect fata de fiinta umana, si cei care nu traiesc crestineste, isi bat joc de oameni, ii desconsidera, ii ucid cu zecile-clinicile de avort- sa nu mai spun de femeile care nasc in spital, de modul in care sunt tratate. nu mai are rost sa continui.
asa este in orice institutie umana. daca cei de acolo sunt crestini cu viata lor, nu numai cu numele, vor avea respect si dragoste fata de oameni, ii vor trata cu demnitate, chiar daca ei nu primesc acelasi lucru, iar cei care nu isi iubesc semenii (porunca iubirii pe care ne-a dat-o Hristos), care nu traiesc urmandu-L pe Hristos, nu merg la biserica, aceia se vor comporta total diferit.
vorbesc din ce cunosc.
Incomodul
aprilie 20, 2010 @ 9:59 pm
Mie mi se pare o scuza cam ieftina. Nu se asteapta nimeni ca biserica sa salveze societatea singura, dar sunt cazuri deosebite (case de copii, aziluri de batrani, copii bolnavi care necesita interventii scumpe si parintii nu si la permit si alte cazuri asemanatoare) in care ar trebui sa se implice. Ma scuzati, dar cum va puteti numi buni crestini stand cu mainile in san in timp ce o gramada de oameni sufera ? V-ati intrebat vreodata ce ar crede Iisus despre biserica construita in numele lui ? Iisus nu a oferit numai salvarea sufletului ci a si ajutat oameni bolnavi, nu ?
Oare daca puteti salva o viata si nu o faceti deoarece sunteti interesati numai de suflet, nu sunteti, conform principiilor crestine, intr-un fel criminali ?
Bani sunt, sunt sigur de asta. Sunt curios la cat se ridica averea bisericii si cate afaceri are (desi e impotriva principiilor bisericii din cate am inteles).
Parerea mea este ca biserica a uitat de mult mesajul pe care ni l-a lasat Iisus si s-a transformat intr-un imperiu financiar construit pe spatele a milioane de credinciosi care cauta putina liniste sufleteasca, dar primesc numai promisiuni pt. viata de apoi, biserici si preoti care sunt deseori oameni de calitate indoielnica interesati de meseria de preot din motive financiare.
De asemenea, sunt convins ca exista in biserica oameni deosebiti, care merita tot respectul credinciosilor si necredinciosilor, dar nu-mi fac iluzii prea mari despre numarul lor.
Saurian
aprilie 21, 2010 @ 7:21 am
@Incomodul: dar ce te faci când ajungi să faci azile, case de copii etc. şi auzi că îngrijitorii violează copiii sau fură mâncarea copiilor şi a bătrânilor sau auzi că se bat între ei copiii ca nişte animale că nimeni nu ştie să îi crească în dragoste? Vrei să vorbim de scuze ieftine? Asta e cea mai faină scuză: am făcut orfelinate, azile etc. şi nu mai îmi pasă de ei. Lucrurile stau foarte urât în Biserică dar asta nu e din cauză că Biserica ar fi zgârcită ci din cauză că Biserica nu naşte sfinţi. Daţi-mi sfinţi şi am grijă de bătrâni şi copii fără să fac aziluri şi orfelinate. Dacă ar fi o parohie în Hristos ( cum e la Valea Plopului ) se poate ca oamenii credincioşi să crească acei copii şi să aibă grijă de bătrâni. Ce ne trebuie să stricăm bani pe spitale şi tot felul de construcţii care dacă nu au oameni vrednici sunt mai mult case de tortură? Cea mai ieftină scuză cu care să te speli pe mâini sunt banii. Îi dau bani la cerşetor că să am scuze în faţa lui Hristos că am făcut milostenie şi dau doi bani ce se întâmplă cu respectivul om. Şi asta e făţărnicie multă. Căci dacă aş fi sincer atunci aş încerca să mă împrietenesc cu acel cerşetor, să îi aflu viaţa şi să încerc să-l pun în Biserică. Îl ajut şi cu bani dar îl ajut în primul rând punându-mă pe Cruce pentru el. Dă-mi 1000 de oameni care sunt gata să se jertfească pentru cei de care au grijă, care îi iubesc cu adevărat ( nu se bat cu pumnul în piept în faţa altora sau se făţărnicesc când sunt alţii de faţă ) şi să vezi de nu se va face rost şi de bani. În cel mai rău caz mă duc eu şi cerşesc de la episcopi şi peste tot până apar banii. DAr să fie acei oameni sfinţi că fără ei e doar făţărnicie şi încercare de a fraieri pe Hristos.
admin
aprilie 21, 2010 @ 9:06 am
Frate Incomod, nu-ti face griji ca nu esti asa de incomod precum ar vrea sa para aliasul tau. Iar daca ai vrea sa te faci incomod, nu cred ca ai vrea cu un scop rau ci cu unul bun.
Din cele expuse de tine se intelege ca iti place ceea ce a spus Iisus sa facem unii pentru altii, insa tu arati ca iti place mai mult pozitia de spectator, nu cea de lucrator al dreptatii lui Dumnezeu. Ca si cum crestinismul ar fi un spectacol in care unii trebuie sa se tina de trairea crestina din toata puterea lor, iar altii de pe margine sa aplaude sau sa fluiere in functie de „calitatea” spectacolului oferit.
Stii, e frumos fotbalul, dar numai cine joaca fotbal stie cat de greu este sa bagi mingea in poarta. Spectatorii doar isi imagineaza ce usor ar baga ei mingea in poarta daca ar fi in locul fotbalistilor. Asa stau lucrurile si cu privitul Bisericii din afara.
Deci, nu o lua ca pe o ofensa, pentru ca nu este. Este loc de mai bine, si este nevoie de mai bine din partea noastra a tuturor. Dar daca ti se pare ca ceva nu merge bine, vazut din exterior, vino pe terenul de „fotbal” sa vezi cum stau lucrurile. E o invitatie sincera de a da si tu o mana de ajutor, alaturi de noi, prin tot ce ne sta in putere.
Cerceteaza cum se implica enoriasii unei biserici in actele de intr-ajutorare, sa vezi cum se straduiesc sa treaca peste problemele lor ajutandu-i pe altii.
Deci, am facut o invitatie sincera ca este nevoie de mai multi oameni si de mai mult efort pentru ca lucrurile sa mearga in bine. Biserica suntem noi toti. Altfel ramanem doar la ziduri…
Incomodul
aprilie 21, 2010 @ 11:48 am
Va multumesc pt. raspuns. Totusi, nu mi se pare o comparatie demna de luat in seama cea dintre un individ si o institutie de marimea bisericii. Eu traiesc dintr-un salariu, biserica traieste din banii primiti de la oameni de nivelul meu, in masura in care nu are afaceri proprii.
Puterea bisericii este incomparabil mai mare decat a unui individ din clasa de jos.
Ca exista probleme administrative, nu am nici o indoiala. Insa cred si ca aveti destul timp sa le rezolvati, daca asta doriti.
Sunt de asemenea convins ca sunt enoriasi care fac foarte multe, si totusi, de ce nu face si biserica ?! Iisus a condus prin exemplu, nu-i asa ? De ce nu face si biserica acelasi lucru ?
Saurian
aprilie 21, 2010 @ 12:08 pm
Enoriaşi + preoţii = Biserica. Deci şi tu faci parte din Biserică atât timp cât eşti botezat şi duci o viaţă în Hristos. Hristos n-a venit să creeze instituţii care să rezolve problemele lumii ci El ne-a chemat pe noi, persoane nu instituţii, să ne iubim şi să ne ajutăm.
admin
aprilie 21, 2010 @ 12:23 pm
Drag frate Incomod, cred totusi ca aici este vorba de o oarecare confuzie.
Biserica fara persoane (fara noi toti) si fara Dumnezeu, este doar o institutie seaca. Doar hartii si ziduri. Una este biserica de zid, si alta este Biserica cea vie, care suntem noi toti, si care ne sfintim si ne induhovnicim in interiorul bisericii de piatra.
Puterea bisericii (cea financiara banuiesc) este desigur mai mare, la fel cum un intreg este mai mare decat o parte a sa. Dar noi suntem parte din Biserica (inclusiv financiar, dar nu prioritar). Asta ca sa intelegem ca noi oamenii formam biserica, noi suntem celule vii si lucratoare ale ei. Biserica fara oameni nu inseamna biserica…ci doar ceva impersonal…adica ziduri fara expresie.
Apoi din pacate spui „Insa cred si ca aveti destul timp sa le rezolvati, daca asta doriti.” dar prin asta te-ai eschivat de parca faptele bune (faptele mantuirii) trebuie sa le faca doar cel credincios, si nu tot omul. Ca si cum noi am fi un club select in care incape doar cel „de pe alta lume”, iar tu un evaluator al acestui club. Ori nu este asa. Noi toti suntem oameni simpli ca si tine, cu durerile, necazurile si lipsurile lor, dar care nu vor sa mai priveasca, ci sa treaca la fapte.
Biserica este pentru toti oamenii care vor sa-si puna vointa, viata si puterea in slujba iubirii si a dreptatii, adica in slujba lui Dumnezeu.
Cat despre enoriasi, ei sunt parte a Bisericii celei vii. Deci cand fac ei bine, face bine intreaga biserica.
Nu a zis nimeni ca nu este loc de mai bine, dar nu cred ca este tocmai drept sa aratam cu degetul drept vinovat de mersul incet al carului, tocmai pe boul care trage mai mult la jug.
Incomodul
aprilie 21, 2010 @ 12:39 pm
Da, Iisus a ajutat oamenii cu probleme lumesti (boli spre ex.) dar si cu probleme spirituale. Biserica ajuta se pare doar cu problemele spirituale, care sunt mai usor de rezolvat, si mai ieftin pe semne. De asemenea, eu nu stiu ca Iisus sa fi construit vreo biserica in propriul Lui nume.
Inteleg necesitatea raspandirii mesajului insa nu sunt de acord cu metodele. Indrazesc sa zic ca mesajul ar fi raspandit si mai bine daca, sa zicem, in loc de 5 biserici s-ar construi 3 biserici si 1 spital. La urma urmei si enoriasii se mai imbolnabvesc, nu ? Apa sfintita nu tine locul medicului in toate cazurile. Sunt de acord ca statul ar trebui sa construiasca spitale si sa le intretina, ca doar platim atatea impozite. Insa lumea e departe de perfectiune, si ma astept de la biserica la mai mult decat de la un guvern corupt si manat de interese proprii.
Daca enoriasii + preotii = biserica, cum se face ca enoriasii doar dau si preotii doar iau ? Bineinteles, ma refer la lucrurile lumesti care sunt usor de cuantificat.
Cat despre partea spirituala, nu stiu sincer cat dau. Indraznesc sa cred ca un preot trebuie sa fie un om deosebit ca sa poata sa fie o interfata intre Dumnezeu si om. Spre ex. nu cred ca un pedofil (dupa cum sunt des cazuri in biserica catolica) ma poate ajuta in relatia mea cu Dumnezeu. Sa-mi fie iertat exemplul extrem, dar am vrut sa-mi fie inteles mesajul.
Preotii sunt produsi din necesitate si cred ca se trece destul de usor prin scolile necesare. Imi amintesc de cazuri (posibil sa fie foarte rare) in care tinerii intra la scoala prin mita. La ce sa ma astept de la un preot care si-a construit intreaga cariera preoteasca pe mita ?
Vedeti dumneavoatra, de la o institutie care sustine ca il reprezinta pe Dumnezeu pe Pamant, cred ca avem tot dreptul sa ne asteptam la mai mult.
Saurian
aprilie 21, 2010 @ 1:22 pm
Unde ai văzut că preoţii doar iau? Aş vrea să te întreb ceva: de ce refuzi să vezi exemplele pozitive din rândul preoţilor? De ce doar acuzi şi vorbeşti de Biserică de parcă ar fi o instituţie din care nu faci parte sau la care îi plăteşti o taxă şi atât, în loc să încerci să te implici şi să faci ceva?
Cred că ştii întâmplarea ungerii picioarelor cu mir. O femeie unge picioarele lui Hristos cu mir şi atunci Iuda întreabă: de ce nu a vândut mirul să ajute săracii în loc să-l irosească? Şi Nicolae Steinhardt se întreabă: oare Hristos era atât de egoist că nu Îi păsa de săraci când era vorba de El? Nu e asta, ci Hristos le dădea o lecţie. Iuda reprezintă tipul oamenilor care spun: „de ce nu face Biserica asta sau asta sau asta?” sau cei care zic: „dacă aşa avea bani aş face azile şi aş strânge pe cerşetorii de pe stradă etc.”. Dar ce ne spune Hristos: uită-te la omul care e acum lângă tine şi pe care îl poţi ajuta. Nu te mai gândi la cazuri ipotetice şi ce s-ar putea întâmpla ci fă tu acum ceva.
Acum să nu uităm că şi preoţii sunt oameni. Nu te aştepta ca toţi să fie buni. Vezi tu, preoţii sunt din rândul nostru, sunt din copiii noştri. Acum dacă majoritatea oamenilor din lumea asta sunt oameni ce îşi educă copiii în spirit materialist cum vrei să fie preoţii? Preoţii reprezintă zeciuiala din popor aşa că dacă preoţii sunt nişte şmecheri ce mâncă banii oamenilor e din cauză că aşa e poporul şi că aşa au fost crescuţi săracii preoţi să gândească. Există preoţi de excepţie, cazuri de jertfelnicie totală. Să îţi dau nişte exemple: păr. Nicolae Tănase de la Valea Plopului ( care a ajutat mii de copii fără case sau mame ce au ajuns cu copiii pe străzi ), Maica Siluana Vlad din Iaşi de la Mănăstirea Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil ( ce ţine împreună cu maicile de acolo sesiuni cu oameni prin care să-i scape pe oameni de alcoolism, de pornografie, să ajute pe oamenii care nu se pot integra în societate din cauza traumelor suferite în copilărie sau ajută mamele ce vor să facă avort ), păr. Iustin Pârvu de la Mănăstirea Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil Petru Vodă ( ce a creat acolo la mănăstire un azil de batrani şi un orfelinat din câte ştiu ), Mitropolia Basarabiei şi Bucovinei ( a creat un spital care pentru cei săraci sunt gratuite consultaţiile iar pentru ceilalţi e foarte ieftin ) sau şi aici în Bistriţa preotul paroh a creat un centru în care se fac consultaţii gratuit pentru cei săraci ( mi-a spus cu ceva timp că vrea să facă şi un orfelinat, să acceseze fondurile UE dar nu ştiu dacă a reuşit să concretizeze ceva ). Deci cazuri pozitive există. Să nu mai spus de cazurile în care la biserică ( cel puţin unde mă duc eu ) preoţii le cer în preajma marilor sărbători să ajute enoriaşi cu alimente, bani, haine etc. pentru cei săraci ( care ştie clar Biserica că sunt săracii nu cerşetori care cerşesc că nu vor să muncească ) ca să aibă parte şi ei de nişte sărbători mai frumoase.
admin
aprilie 21, 2010 @ 1:29 pm
Citind din gandurile impartasite de tine, incerc sa-ti raspund cat mai concludent cu putinta:
Primul aspect este ca nu ai avut la cunostinta faptul ca Mantuitorul Iisus sa fi construit vreo biserica in propriul Lui nume, asa ca iti spun (sau reamintesc) ca insusi Iisus a zis:
„Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.” (Ev. Matei 16:18)
Deci insusi Iisus este conducatorul si intemeietorul Bisericii.
Apoi ai spus ca: „Daca enoriasii + preotii = biserica, cum se face ca enoriasii doar dau si preotii doar iau ? Bineinteles, ma refer la lucrurile lumesti care sunt usor de cuantificat.”
Cine a zis ca preotii nu dau? I-a verificat cineva ca nu contribuie si ei cu ce au in putere? timp + efort + bani?
Apoi bine ai zis ca „un preot trebuie sa fie un om deosebit ca sa poata sa fie o interfata intre Dumnezeu si om.”
Dar nu vrem sa discutam de exemple negative de la catolici, pentru ca nu face subiectul discutiei noastre.
Insa, daca tot ai mers pe ideea aceasta, din pacate avem si noi preoti care au luat-o pe aratura, adica preoti de necinste (deveniti lupi in piele de oaie) si pentru acestia Dumnezeu a spus:
„Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri. Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit şi nu în numele Tău am scos demoni şi nu în numele Tău minuni multe am făcut? Şi atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă de la Mine cei ce lucraţi fărădelegea.”
Totusi stiind lucrurile acestea rele despre unii oameni, asta nu ne impiedica sa ne ducem la preotii buni, adevarati lucratori in slujba lui Dumnezeu si al aproapelui (ca sunt destui, numai sa vrem sa-i aflam). Cine ne opreste? Nu cumva propaganda de can-can ce a cuprins ca o tumora toata presa romaneasca, dar si propria noastra comoditate sufleteasca care abia astepta un „motiv” de indreptatire pentru a nu merge la biserica si a nu face fapte bune?
Am discutat despre asta aici (daca ai timp urmareste si commenturile): https://www.ortodoxiatinerilor.ro/2009/05/vanatoarea-de-preoti/
Pe sfarsit, din pacate te intorci de acolo de unde am pornit:
„Vedeti dumneavoatra, de la o institutie care sustine ca il reprezinta pe Dumnezeu pe Pamant, cred ca avem tot dreptul sa ne asteptam la mai mult.”
Dar tocmai venisem si eu, si Saurian cu niste lamuriri pe care le-ai ignorat. Biserica nu este un ONG care presteaza anumite servicii iar noi sa fim clientii, care sa dam note pentru prestatiile facute.
Biserica suntem noi toti crestinii ortodocsi. Daca in activitatea bisericii sunt lipsuri, acestea sunt din cauza noastra:
1. Ori nu se implicam destul fiecare om in parte.
2. Ori nu se implica toata lumea (iar aici lucrurile vorbesc de la sine)
Deci lipsurile de care spui nu se datoreaza membrilor activi ai Bisericii, ci acelora inactivi sau mai bine zis acelora activi in alte parte (bordeluri, bodegi, discoteci, cazinouri, etc).
Ce drept avem sa cerem ceva bun fara sa ne implicam in acel ceva?
Toate acestea le-am zis cu speranta de a realiza ca intr-un fel se ved lucrurile din afara, si altfel din interior. Intr-un fel e fotbalul de pe banca de rezerve, si altfel este din teren. Nu te supara, nu fac vreo aluzie, ci incerc sa ajungem la o perspectiva de ansamblu a lucrurilor pentru a trage si concluziile cele mai obiective, dar pentru a sti ce avem de facut, nu de dragul de a discuta probleme. 🙂
A.
aprilie 21, 2010 @ 1:54 pm
Foarte frumos ai dat explicatii Saurian, mai ales exemplul din biblie spune totul”O femeie unge picioarele lui Hristos cu mir şi atunci Iuda întreabă: de ce nu a vândut mirul să ajute săracii în loc să-l iroseasc.
Dar Iuda nu a intrebat pentru ca i pasa de saraci, ci pentru ca era „fur”, i pasa de bani”.-asa ne a zis preotul
Asa si la unii dintre oameni,nu le pasa de saraci, de spitale, ci le pasa si i intereseaza unde se duc banii de la biserica?cine i mananca?
La multe biserici banii care se strang duminica de la enoriasi sunt dati pentru cazuri sociale, de obicei preotul zice la sfarsit cazul si cati bani s-au strans.
ASCOR-ul de la Cluj are un program 20 lei pe luna care sunt dati tot pentru cazuri sociale.
Mitropolitul Bartolomeu a dat burse pentru toti studentii cu situatie sociala dificila, adica saraci, indiferent de la ce facultate erau.
Si apoi bun, avem Biserica, dar statul, dar omul de rand? omul de rand se zgarceste a da si o punga de pufuleti.
Si noi ne putem lipsi de parfumuri, de lotiuni, de o ciocolata pentru a construi spitale.
A.
aprilie 21, 2010 @ 2:01 pm
Preotii au un salariu umil cu care deabia se pot descurca, si din ce crezi ca obtin bani preotii incomodule? din taxa care se da la Boboteaza, taxa de cult?taxa de botez? de casatorie?is taxe infime, din care se face salarul sau.
Si multi nici nu dau aceste taxe.
Si biserica are curent, incalzire, curatenie, lemne, are si biserica cheltuieli, daca privim din pct de vedere al banilor.
Nu are Biserica atatia bani cum pare sau cred unii.
Ana
aprilie 21, 2010 @ 4:28 pm
Sa se construiasca spitale, multe spitale si la fiecare spital o biserica.
La fiecare nou spital construit, oricum trebuie si o biserica aproape. Am vazut orase unde sunt biserici aproape de spital si unde multi bolnavi si rude de-a lor si-au aflat linistea.
Bolile noastre sunt consecinte ale pacatelor noastre.
PS: Ma intreb de unde este necesitatea asta de a ataca un bun cu alt …bun.
O.o
aprilie 21, 2010 @ 4:49 pm
„Bolile noastre sunt consecinte ale pacatelor noastre.”
Sper ca nu vorbesti serios. Deci daca fac gripa, pe semne ca din cauza ca am pacauit o fac, si nu din cauza ca am luat virusul de la altcineva.
Mai trebuie sa spui ca saracia e tot consecinta pacatelor noastre, si atunci ai pus capac.
admin
aprilie 21, 2010 @ 4:54 pm
Excelenta observatia de sfarsit Ana!
Numai diavolul poate insufla omului ideea de a te impiedica cu stangul in dreptul atunci cand mergi pe drumul cel bun.
Daca vede necuratul ca tot nu te poate tine in loc de la drumul cel bun, si nici impinge ca sa cazi pe cale, atunci te roaga amabil, politicos, „cumsecade” sa te impiedici tu singur, doar doar sa stai in loc, sau sa fii nemultumit de calea cea dreapta.
Vom raspunde la astfel de „cumsecadenie”? Nici vorba! Muti si surzi sa fim pentru diavol.
Spunea frumos un parinte ca sa nu avem nici cea mai mica partasie cu diavolul, pentru ca este extrem de viclean. A zis sa nu ne punem nici macar semnatura langa el, ca suntem de comun acord ca exista Dumnezeu. De la un compromis aparent bun, ne trage vicleanul pe turta lui pana la nebunie.
Incomodul
aprilie 21, 2010 @ 5:10 pm
Saurian, multumesc pt. lista de oameni deosebiti din biserica. Dupa cum am spus, eram convins ca exista, si ca sunt putini. Nu mi se pare foarte relevant exemplul cu mirul. Iisus a ajutat saracii dandu-le mancare, vindecandu-le trupurile si sufletele, chiar si fara sa vanda mirul. Poate ca nu a vrut sa vanda mirul pt. ca putea sa-i ajute pe sarmani fara sa se implice in comert ? Sau poate ca ce putea face din banii luati pe mir, era mult prea putin ca sa conteze ?
A., poate din cauza salariului umil s-au implicat in afaceri si au luat mita unii preoti ? Spre ex. vezi:
http://reflectiieconomice.zilisteanu.ro/2009/05/afacerile-bisericii-ortodoxe-romane.html
admin, multumesc din nou pt. rabdare si pt. raspunsuri. Cred insa ca m-am indepartat de la subiectul initial, asa ca voi incerca sa ma intorc: asadar de ce nu ajuta biserica oamenii in moduri mai directe (construind spitale etc.).
Din linkul de mai sus reiese (daca este adevarat) ca biserica face/detine afaceri si detine pamant. Sunt de acord ca mai sunt „preoti care au luat-o pe aratura”, insa asta nu explica retinerea bisericii ca organizatie in rezolvarea unor probleme sociale, enumerate deja. Din moment ce exista timp pt. a face bani mai multi din afaceri (pe langa banii primiti de la enoriasi), ar trebui sa existe putin timp si pt. a da oamenilor mai mult. Daca biserica detine deja pamant care nu este utilizat, uite, se poate construi acolo o casa de copii. Indraznesc sa cred ca existe destule maicute care s-ar oferi sa se ocupe de administrare si de copii.
Orice familie mai are si oi negre, si prin natura societatii noastre acele oi negre sunt mai vizibile. Prin prisma acestui fapt, nu consider biserica vinovata de toate actiunile unor membrii.
Insa, asa cum am mai spus, biserica are capacitatea financiara sa faca o schimbare care sa conteze pt. multi oameni, si totusi nu face decat sa-i indemne pe enoriasi sa o faca. Din articolul de mai sus reiese ca biserica alege sa mangaie sufletul acolo unde trupul sufera. Eu propun ca biserica sa dea o mana de ajutor si cu vindecarea trupului, in mod direct sau indirect, in timp ce se ocupa de suflet.
Daca nu o face, in timp ce exista posibilitatea, conform principiilor crestine e un pacat.
PS: pana sa termin de scris mesajul, am mai gasit un link:
http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2007-08-06/Biserica+Ortodoxa+Romana:+afaceri+si+binefaceri
Din acesta din urma reiese ca biserica a facut si acte de binefacere, ceea ce e laudabil. Deci, mai ramane doar sa se faca eforturi mai mari, deoarece bani sunt.
admin
aprilie 21, 2010 @ 5:10 pm
O.o, una din cele mai importante cauze ale bolilor sunt pacatele noastre. Nu insa si singura. Un exemplu l-ai dat tu.
Apoi altul il avem in Sf. Scriptura:
„Şi trecând Iisus, a văzut un om orb din naştere. Şi ucenicii Lui L-au întrebat, zicând: Învăţătorule, cine a păcătuit; acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb? Iisus a răspuns: Nici el n-a păcătuit, nici părinţii lui, ci ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu.”
Apoi o alta cauza este si faptul ca Dumnezeu intareste credinta si desavarseste omul cu boala: Cazul dreptului Iov.
Insa pe final, saracia este o consecinta a pacatelor, fara dubii:
– saracia poate fi consecinta lenei celui lovit de ea (pacatul propriu);
– saracia poate fi consecinta lacomiei unora, in detrimentul altora, deci a pacatelor unora in detrimentul altora (si vai cat de multe exemple avem aici).
Nu-i asa ca e asa?
admin
aprilie 21, 2010 @ 5:42 pm
Frate „Incomod”, sau „O.o”, ma bucur ca subiectul acesta te intereseaza atat de mult. Sincer. Din asta se vede ca nu vrei sa fii o persoana indiferenta, asa cum se intampla adesea (clopotele bat dar „surzii” nu aud).
Ai spus urmatoarele: „Nu mi se pare foarte relevant exemplul cu mirul.”
si
„Cred insa ca m-am indepartat de la subiectul initial, asa ca voi incerca sa ma intorc: asadar de ce nu ajuta biserica oamenii in moduri mai directe.”
Eu cred ca aici se afla cheia neintelegerii tale in ceea ce priveste lucrarea pe care o face Biserica (noi toti, repet – iarta-ma daca sunt obositor): la exemplul cu mirul.
Hristos este Calea, Adevarul si Viata. Scopul nostru de a fi deplin impliniti, nu se poate realiza decat prin Hristos. Deci, pe termen lung e mai importanta pentru noi imparatia cerurilor si dreptatea lui Dumnezeu decat problemele care ne sacaie pe moment.
Saracia, lipsurile si boala (de care suntem afectati apoape toti oamenii mai devreme sau mai tarziu) nu sunt prioritare fata de mantuire. Adica de eliberarea pacatului care este singura cauza a suferintei omenesti.
Deci, Hristos prin lectia pe care a dat-o cu mirul de mult pret a aratat ca este mai importanta imparatia cerurilor decat lumea aceasta trecatoare si necazurile ei.
Biserica lui Hristos face acelasi lucru. Are ca principal scop mantuirea noastra, a tuturor, iar nu asternerea unui rai pe pamant. Deci accentul se pune mereu pe mantuire, nu pe incercarea de a fauri un rai pe pamant (incercare sortita mereu esecului, dealtfel).
Si tocmai aici primesti si raspunsul la: „de ce nu ajuta biserica oamenii in moduri mai directe”.
Ei, Biserica prin misiunea ei tocmai asta face. Ajuta in mod concret si direct, pentru ca trateaza in principal cauzele suferintelor, nu neaparat efectele ei.
Daca am asculta cu totii de glasul Bisericii, acum nu ar mai fi azile de batrani, pentru ca fiecare batran ar fi fost ingrijit de proprii copii (sau rude) care sa ajute.
Daca am urma cu totii „prescriptiile medicale” ale bisericii, acum nu ar mai fi orfelinate, ci fiecare copil ar avea o familie. Nu ar mai fi copii abandonati, maltratati, fugiti de acasa, rebeli sau de neintegrat in societate, pentru ca am fi parinti buni care sa ii crestem cum trebuie, nu cum nu trebuie.
Deci, Biserica merge direct la sursa problemelor: pacatul.
Doar stii ca o boala nu se vindeca tratand doar efectele, ci in primul rand tratand cauzele. Tot asa sta treaba si cu Biserica si implicarea ei in societate.
Insa, temandu-ma ca tu ai sa vrei altfel de exemple decat cele expuse de mine, adica dintr-acelea pe care ti le-a dat Saurian, am sa te rog sa cauti tu singur si sa te convingi cata misiune fac bisericile din fiecare parohie. Poti sa incepi cu parohia de care apartii. Chiar te indemn: cerceteaza pe preotii si pe credinciosii respectivi sa vezi ce fapte bune fac, si daca le fac din toata puterea sau nu. Pana la urma munca de teren cred ca este mai obiectiva decat cititul din ziare, nu-i asa?
omp
aprilie 21, 2010 @ 8:32 pm
O.o., exista si exceptii de la „regula”: dreptii incercati in ispite (ex. Iov – saracit peste noapte si imbolnavit de lepra). Ei reprezinta pentru noi modele de rabdare in suferinta…
omp
aprilie 21, 2010 @ 8:50 pm
O.o.,
– o fetita avea leucemie. Parintii au dus-o – din pacate doar o singura data – la Sfantul Maslu (Sfanta Taina a Bisericii, pentru vindecarea de bolile trupesti si sufletesti)… pe urma – cu o gramada de bani stransi de la enoriasi – au plecat intr-o tara straina s-o opereze. Au adus-o moarta inapoi…
– de ce oare cautam mereu vindecarea in afara celui mai bun „SPITAL” ???
niky
aprilie 22, 2010 @ 12:08 am
Este adevarat ca unii fac din Biserica lui Hristos o afacere personala un prilej de a mulge oile si de a le sacrifica pentru bunastarea lor , ei fiind urmasii lui Iuda si in loc sa zideasca darima si asa cum spunea Iisus cine nu este cu Mine este impotriva Mea.
Daca Biserica ar fi sanatoasa si sufletele oamenilor ar avea pace dar de multe ori prin comportarea unora din asa zisii ´´sfinti´´ mai mult ii imbolnaveste pe oameni decit sa ii vindece.
Daca toti s-ar pocai intr-adevar nu ar mai exista atitea boli deoarece boala fizica este consecinta imbolnavirii sufletului, deci nu ar mai fi nevoie de azile deoarece fiecare ar avea grija de rudele proprii sau de copiii proprii si nu am avea nevoie de case de ingrijire pentru persoane parasite deoarece acestea ar fi aproape inexistente , deci in cele din urma toate vin din lipsa credintei in Dumnezeu si din rautatea omului, care refuza sa vina la adevaratul Doctor spre a fi vindecat.
Doamne ajuta sa devenim mai buni!!
admin
mai 6, 2010 @ 2:48 pm
Iata un mod perfid de a ataca Biserica si misiunile social filantropice pe care le face in beneficiul celor nevoiasi: http://www.crestinortodox.ro/stiri/crestinortodox/atac-meschin-dezonorant-118918.html
Dar stau sarmanii dusmani ai Bisericii gata sa plesneasca de furie neputincioasa.
Cristiana
ianuarie 23, 2011 @ 9:40 am
DE CE?
Pentru ca preotii sa aiba din ce trai, pt ca stiti si voi ca nu platesc impozite si alte lucruri…pentru ca GUNOAIELE de la conducere vor sa ajungem intr`un punct cand cei ramasi in tara sa se refugieze la sat si chiar daca stau in orase, tot la sat ar fi si sa nu mai trebuiasca sa dea bani pt educatie, pt repararea scolilor…pt ca neavand scoli, educatie, si avand biserici e INUTIL ! ca doar preotul nu face ore de matematica, lb.romana, fizica, chimie si altele, si un copil de 3-4 ani merge in biserica si se uita la icoanele pictate dar nu intelege ce zice preotul..asa ca..de`aia sunt mai multe biserici decat scoli, ca sa aiba preoti bani in vremea asta de rahat ca toti fug cu sacii de bani pe umeri, care mai de care mai pline
Saurian
ianuarie 23, 2011 @ 11:39 am
Cristina, nu ştii ce vorbeşti. Cei de sus de tot de la conducere sunt cu totul împotriva satelor deoarece sunt singurele care nu sunt cu totul dependente de stat şi de bănci cum sunt cei la oraşe. Tu răspunde-mi la altă întrebare: cu ce rost să facem case de copii cu îngrijitorii ce violează copiii, spitale cu asistenţi şi doctori ce aşteaptă banul, azile cu îngrijitori ce îşi bat joc de cei ce îi au în grijă? Biserica naşte oameni buni care nu au nevoie de spitale, case de copii sau azile ca să îngrijească pe cei nevoiaşi. Caută pe Internet despre păr. Nicolae Tănase sau să îţi dau şi eu un link: http://stirileprotv.ro/stiri/1-decembrie/1-decembrie-povestea-parintelui-tanase-tata-pentru-328-de-copii.html şi poţi să intri şi aici: http://saccsiv.wordpress.com/2010/09/11/documentar-exceptional-copii-de-la-manastirea-banceni/
Cristiana
ianuarie 23, 2011 @ 12:34 pm
da si inloc sa`ti trimiti copilul la o scoala, la o facultate il trimiti la manastire? poate el chiar vrea sa devina avocat sau doctor, de exemplu, si atunci tu il trimiti la manastire ca ii va fi mai bine acolo decat sa devina un avocat sau doctor bun?…e o prostie, nu stiu ce esti, preot, calugar, sectant sau om simplu, dar iti spun ca esti de`a dreptul lipsit de argumente care nu au cum sa ma convinga sa fac absolut nimic. si nu pentru ca sunt incapatanata, ci pentru ca am minte si gandesc cu capul, nu trebuie sa gandeasca Hristos si Dumnezeu pentru mine
adrian
ianuarie 23, 2011 @ 1:01 pm
re:
Tu răspunde-mi la altă întrebare: cu ce rost să facem case de copii cu îngrijitorii ce violează copiii, spitale cu asistenţi şi doctori ce aşteaptă banul, azile cu îngrijitori ce îşi bat joc de cei ce îi au în grijă? Biserica naşte oameni buni care nu au nevoie de spitale, case de copii sau azile ca să îngrijească pe cei nevoiaşi.
Fara suparare, dar aici esti cam nedrept, cum exista "îngrijitori ce violează copiii, spitale cu asistenţi şi doctori ce aşteaptă banul" asa exista si preoti care au luat-o pe cai gresite. Si sa nu-mi spui ca nu e asa! Am cunoscut deja prea multi in situatia asta!
Eu
ianuarie 23, 2011 @ 1:09 pm
Draga Cristina, Faptul ca gandesti, vorbesti, etc. ESTE un dar de la Ziditorul nostru.
Ii multumim cu totii pentru acest dar.
Bucura-te pentru toate!
maria
ianuarie 23, 2011 @ 1:25 pm
@cristiana
nu-l vei putea intalni niciodata pe Hristos cu atat de multa ura si manie in inima ta.sunt convinsa ca ai suferit,crede-ma nu esti singura,nu exista persoana care sa nu aiba fel si fel de ispite si incercarii.dar din nefericire nu-ti dai seama ca toata ura asta pe care o ai fata de lume de fapt tot spre tine se intoarce.si tot din nefericire,pt tine, nu-ti dai seama ca ura asta te distruge pe zi ce trece si te face din ce in ce mai nefericita,cum de altfel si esti.tu spui de noi ca suntem nebunii si asa si este suntem nebuni dupa Hristos dar vezi tu diferenta dintre noi si tine (si argumentele tale)este ca noi suntem mai mult decat fericiti cu Hristos pe care tu-l urasti pe cand tu esti groaznic de singura si nefericita fara Hristos.daca tu crezi in ceea ce spui de ce nu esti si fericita? nu ti se pare ca ceva nu-i in ordine?incerca si altceva ,poate nu lumea e rea ,poate ca tu gresesti?si ca sa vezi ce inseamna nebunia asta dupa Iisus – noi nu avem ura fata de tine,chiar dupa tot ce ai scris aici,chiar si asa iti vb cu bun simt si incercam sa-ti oferim prietenia noastra sincera.
ma rog Lui Dumnezeu sa te ajute si mila Lui sa vina asupra ta.
Saurian
ianuarie 23, 2011 @ 1:49 pm
@Adrian: În respectivul mesaj am vrut să subliniez că aşa cum Cristina ( şi alţii care gândesc ca ea ) spune că toţi preoţii vor doar să strângă bani aşa pot şi eu să spun astfel de lucruri. Bine spui: nu toţi oamenii sunt cum i-am descris cum nici toţi preoţii nu sunt toţi obsedaţi de bani. Nu putem să acuzăm Biserica din cauza unor preoţi păcătoşi cum nu putem să acuzăm sistemul sanitar pentru nişte doctori obsedaţi de bani.
Cristina, îmi pare rău că ai trecut printr-un viol. Spui că întorcându-te spre Hristos te-ai schimbat în rău. Ce s-a întâmplat? Ce a mers greşit? Prin faptul că ai ajuns pe acest site eu văd o chemare a lui Hristos. Te-a chemat spre El şi ai încurcat drumul şi acum iarăşi te cheamă. Poate nu ai avut prieteni pe acest drum cu care să mergi şi care să îţi spună în cazul în care încurci drumul. Văd o durere foarte mare în tine. Ce s-a întâmplat? Şi nu suntem "pocăiţi" ci ortodocşi. "Pocăiţii" nu au icoane şi nu se roagă la sfinţi.
Ionutz
ianuarie 23, 2011 @ 2:02 pm
Inca nu l-ai cautat pe Hristos in durerea ta cristina,e acolo pitit si asteptandu-te sa ajungi acolo ,sa ii strigi toata durerea ta si toata neputinta ta.Implicit sa ii spui si de viol,dar un singur lucru sa nu faci. Sa nu ii respingi ajutorul (si apropo de babele care merg la biserica si au 80 de ani, Petre Tutea spunea asa: "-)aca un filozof ar cunoaste si imiplini filozofia crestina,n-ar mai fi nicio diferenta intre el si baba care se inchina la Maica Domnului"-) Asadar, daca unii suntem mai tineri si mergem pe Calea lui Hristos nu inseamna ca suntem nebuni si nici ca ne pierdem demnitatea in fata celor mai batrani! Nebunie este omului aceluia care zice ca nu este Dumnezeu! Acela este cu adevarat nebun! De ce?Pierde totul si nu stie unde merge si pentru ce se pregateste in viata asta! Te rog cristina,un singur efort te rog sa faci. Nu acuza pe Dumnezeu de greselile altora sau greselile proprii. El nu are nicio vina ca suntem asa cazuti si rupti de inima Lui….dar numai El poate sa ne faca vii si sa vibram de lumina inaintea lumii!DOAR CU EL POT TOTUL,FARA EL nimic nu pot! O afirma Biblia si o cred din plin.Mi-am demonstrat-o mie insumi!
Cu durere…!
IOnutz
Cristiana
ianuarie 23, 2011 @ 2:07 pm
si inca o data –cristiAAAAna nu cristina
Cristiana
ianuarie 23, 2011 @ 2:08 pm
si Ionutz, nu am zis ca nu exista Dumnezeu
Saurian
ianuarie 23, 2011 @ 2:12 pm
Cristiana ce s-a întâmplat de ai mers spre rău când te-ai apropiat de biserică? În ce constă acest mers spre rău după tine?
maria
ianuarie 23, 2011 @ 2:15 pm
mai oameni buni, cristiana ne-a rugat in unul din comentariile ei sa nu-i mai raspundem.hai va rog din respect pt Iisus,pt toata munca lui Claudiu.din respect pt tot,sa nu-i mai raspundem.unu’ arunca cu-o piatra,altul ii raspunde si tot asa…..rugaciunea face de nenumarate ori mai mult decat ar putea sa faca vorbele.si pana la urma ce-ar putea niste "prostii ca noi"(ca s-o citez) s-o invete pe ea.ea nu a venit dintr-o chemare aici ,a si exemplificat motivul,-"sa rada de noi ",sa stiti ca si dracul intra in biserica,dar nu vine sa se mantuiasca!
Doamne ajuta!multa rabdare!hai sa revenim la oile noastre!
Stefam
ianuarie 29, 2011 @ 8:52 pm
bugetul statului
Pentru ca puteti, de asta.
Ca inca BOR ***e bani de la bugetul statului, care inseamna banii intregului popor.
Aratati-mi un singur exemplu de infiintare a unui sex-shop, sau discoteca, sau a unei sali de jocuri din banii statului si atunci nu o sa mai zic nimic.
Atata timp cat obligatia principala a statului fata de cetateni e sa administreze banul public in scopul asigurarii existentei fiecarei persoane, nu vad de ce ar trebui cheluiti bani publici pentru viata de apoi. Nu cred ca in numarul de biserici – care sa fim cinstiti unii cu altii, sunt PREA MULTE – sta posibilitatea de mantuire a unui om. De ce trebuie mai multe biserici decat sunt?
Langa blocul meu a fost desfiintat un parc de joaca pentru copii pentru a se construi o biserica, iar zidul este la 6 metri de peretele blocului.
Indiferent de apartenenta la alte culte a oamenilor, acestia sunt obligati ca duminica de duminica, sau la diferite ocazii sa suporte clopotele care le bat in geam.
Nu mai discut despre arhitectura care o au bisericile nou contruite, care este de un gust indoielnic, putand trece cu succes drept kitsch.
Deci, oameni buni, vreti biserici, contruiti-le din bani privati, nu de la buget.
Dati chitante pentru pomelnice si alte atentii primite de la credinciosi.
Sau mai simplu, cum ar fi daca BOR nu ar mai fi sustinuta de catre stat si s-ar autofinanta? cred ca s-ar mai frana avantul cu care se contruiesc atatea si atatea biserici.
Admin
ianuarie 29, 2011 @ 9:40 pm
Am lucrat in sistem Stefane, preotii care fac biserici nu le fac cu banii de la episcopie sau de la Patriarhie, ci cu bani privati de la oameni cu stare, de la credinciosi.
Intr-adevar sunt si bani de la buget care se duc la restaurarea bisericilor, dar foarte putini.
Autofinantarea Bisericii nu e o mare amenintare, pentru ca oricum parohiile se autofinanteaza de mult timp, episcopiile cerandu-le foarte multi bani, in loc sa le ajute. Asa ca… sa se dea legea….
Parohiile nu vor avea de pierdut, ba dimpotriva, vor castiga. Cei care vor pierde sunt episcopiile, arhiepiscopiile, mitropoliile si patriarhia.
Dan
ianuarie 30, 2011 @ 12:18 pm
Salut Stefan!
Cred ca in primul rand, inainte de a face apologia bugetului statului, ar trebui sa treci un pic prin filele istoriei romanilor.
Acolo ai sa afli despre secularizarea averilor manastiresti, despre cum statul a luat mare parte din patrimoniul bisericilor (paduri, pasuni, constructii – patrimoniu donat de persoane fizice, adica de credinciosi-,), dar cu angajamentul de a sustine activitatea bisericilor in compensatie.
Deci statul, cu bugetul pe care il are, nu face o favoarea Bisericii Ortodoxe Romane ca o finanteaza….ci isi achita obligatiile istorice, la care singur s-a angajat inca de pe vremea lui Cuza…de cand cu secularizarea. Dar ce sa-i faci daca nu ne invatam propria istorie…ajungem la alte concluzii decat cele reale.
Asa, cum ti-a exemplificat Admin, bisericile sunt ridicate din banii credinciosilor in cea mai mare parte. Dar cei care isi formeaza opinia doar de la televizor si ziare de scandal, nu au habar despre practica de pe teren. Asa este cand se trece pe la biserica din an in Paste.
Pe final afirmatia "-)ati chitante pentru pomelnice si alte atentii primite de la credinciosi" tradeaza un aspect trist: faptul ca nu stii ce inseamna Biserica.
In fine, orice ar insemna Biserica…numai SRL sau ONG nu inseamna. Aici gasesti tratata confuzia care se face: https://www.ortodoxiatinerilor.ro/fapte-rele-si-patimi/judecarea-aproapelui/17403-biserica-srl.html ([url][/url])
Frate Stefa, daca tot ai facut atata efort de a intra pe acest site si a citi acest articol, e pacat sa te opresti doar aici, asa ca te indemni sa cercetezi adevarul istoric dar si cel de pe teren…nu cel regizat un functie de rating.
Larisa
februarie 17, 2011 @ 5:33 pm
…
"E ca si cum am spune ca fara sa bem putem trai dar fara apa nu. Ori apa ne mentine in viata doar daca o bem. Asa este si cu Biserica si Dumnezeu." – spus de Admin
Deci Dumnezeu ne ajuta doar daca mergem in biserica? Serios? Eu zic sa va ganditi bine la ce face Dumnezeu si cine este El. Cine spune asta e un mare, mare pacatos! Ati inteles religia fix pe dos. Dumnezeu PLANGE cand vede ca-i facem "case" de sute de milioane de euro. SINGURA Lui casa e in sufletele noastre. Nici macar parabola cu cenusa in cap nu v-a trezit?
Bisericile trebuie sa fie in natura, in aer liber, sau sub un acoperis modest! Bogatia din biserici e credinta din sufletele oamenilor!!! Restul e pacat! E ca si cum am vrea sa-l mituim pe Dumnezeu.
Cine e de acord cu bani dati pe biserici, e un mare, mare pacatos!
elena denisa c
februarie 17, 2011 @ 10:18 pm
….sunt multe de spus….
E foarte posibil ca un mare pacatos sa fie acela care crede ca poate decide in locul lui Dumnezeu cine e " un mare, mare pacatos".Toti suntem pacatosi, eu sunt cea mai mare dintre ei dar fratilor abtineti-va de a mai condamna, de a mai judeca in locul lui Hristos.Condamnati-va pe voi insiva iar ochii vostri sa vada si sa cerceteze fiinta sa nu a celor din jur…Mare e ispita de a ne inalta pe noi insine privind la pacatele altora, sa incercam sa ne smerim si sa ne indreptam caci altfel pierdem mantuirea noastra nu a altuia…
Larisa daca oamenii ar avea credinta si L-ar iubi cu adevarat pe Dumnezeu, de un lucru sunt sigura… nu ar mai fi nevoie nici de spitale, nici de orfelinate, nici de azile pentru batrani pentru ca El ar tamadui pe cel in suferinte trupesti..iar daca nu i-ar tamadui ar fi pentru ca au nevoie de acea incercare pentru a se indrepta, pentru a se intari in credinta si a se mantui(amintiti-va de dreptul Iov).Biserica nu face altceva decat sa propovaduiasca Cuvantul, sa reverse har peste oameni prin Sfintele Taine, nu face altceva decat sa previna ca oamenii sa ajunga in spitale bolnavi si chinuiti de roadele pacatelor, ale necumpatarii, ale alcolismului, ale fumatului, ale nebuniei,ale idolilor(droguri, viteza,jocuri de noroc) nu face altceva decat sa previna abandonarea copiilor, uciderea pruncilor in pantecul mamei lor,nu face altceva decat sa imunizeze oamenii impotriva faradelegilor si sa preintampine izgonirea si abandonarea celor saraci, bolnavi si batrani.Daca spunem ca bogatia nu e importanta pentru noi atunci s-o lasam in temelia bisericii caci nu banii nostri izbavesc pe aproapele ci rugaciunile, ruga intregii Biserici ce se inalta la fiecare SF Liturghie si pentru care Iisus Hristos se milostiveste de mai tine pamantul ce musteste rautate si neiubire.Nu pot sa cred k am ajuns sa blaman aurul cu care este ferecata o icoana dar ca niste oameni fara cap si spirit ne minunam si invidiem doamnele si domnii ce se impodobesc cu tot felu de podoabe…Lucrurile acestea nu le vedem? am ajuns sa ne legam de bogatia bisericilor, am ajuns invidiosi pe lacasul Domnului, acela in mijlocul caruia Hristos se ofera spre impartasire noua tuturor, acolo unde harul Duhului Sfant ne este daruit, acolo unde sunt semanate semintele virtutilor pentru ca tot omul sa se mantuiasca.SF Biserica preinchipuie imparatia cerurilor, unde daca vom ajunge vom fi "impreuna cetateni cu sfintii si casnici ai lui Dumnezeu Efeseni 2, 19", este chipul pamantesc al raiului, acolo unde atunci cand intram lepadam grija lumeasca, acolo unde suntem inconjurati de frumusete, de bogatie, de lumina lui Hristos, de Ingeri si de Sfinti … Domnul sa ne ierte pe toti si sa ne lumineze!
Andrei
februarie 18, 2011 @ 9:07 am
Dane, ca s-o spunem p-a dreapta, acum statul mai pompeaza niste bani la BOR pentru niste propaganda electorala, asa cum mai merg si oamenii politici pe la sljbe importante iar nu pentru ca ii da credinta afara din casa. nu cred ca are nimeni remuscari din cauza secularizarii. iar faptul ca banii mei se duc pe catedrala nu ma face foarte fericit, este nedrept fata de oamenii cu alte credinte sau fata de cei fara credinte care traiesc cu noi in tara fie ca vrem fie ca nu si care au contribuit si ei la banii astia deci practic partea lor este furata.
Credeti ca or sa se pocaiasca mai multi oameni la vederea maretzei catedrale cu turle aurite ?
Dan
februarie 18, 2011 @ 9:57 am
Larisa, eu sunt un mare pacatos pentru ca sunt de acord cu banii cinstiti dati pe biserici. Ca mine mai sunt multi. Cred ca de aici putem trage concluzia ca bisericile exista in special pentru pacatosi.
Acum, sa facem si un pic de istorie cu Catedrala Mantuirii Neamului, istorie ce poate fi verificata din diverse surse precum wikipedia:
Ideea acestei catedrale nationale nu este deloc noua, cum avem tendinta sa credem din pricina ca abia a auzit generatia noastra de treaba asta. Aceasta idee a aparut imediat dupa terminarea primului razboi mondial. De atunci si pana acum s-au scurs aproape 100 de ani, adica un secol. Si totusi de ce nu s-a facut nimic pana acum, de vreme ce am avut atata timp la dispozitie?
Pai nu a fost momentul deoarece imediat dupa razboi multe obiective de necesitate imediate au fost in ruina. S-a dat prioritate acelora.
Apoi a venit marea criza economica din 1929-1933, si nu erau posibilitati.
Apoi a venit al II-lea Razboi Mondial si iarasi nu incapeau timpul si resursele pentru aceasta catedrala.
Apoi a venit prigoana ateist-comunista care a sugrumat neamul romanesc vreme de mai bine de 40 de ani, si pe deasupra s-au mai si distrus biserici atunci, iar samanta urii fata de preoti, fata de sinod si fata de biserica in general se resimte din plin si acum.
Dupa ’89 ne-am revenit cat de cat…iar acum…iar e criza. Ce vreau sa spun este ca niciodata nu vom reusi sa facem ceva bun, oricat de mic sau oricat de mare, daca asteptam vremuri mai bune. Lucrurile bune trebuie facute acum, caci ele fac vremurile bune….vremurile bune nu vin singure la noi, ci noi le determinam.
Desi nu mi-am propus si nici nu imi propun sa o fac pe avocatul acestui proiect national, totusi nu pot sa tac cand vad atata aversiune fata de trupul bisericii pana la urma.
Noi impotriva noastra ne ridicam si singuri intre noi luptam. Lucrul acesta denota lipsa de unitate….deci duh de dezbinare in sanul bisericii.
Daca avem un sinod, si daca inca mai avem increderea in acest sinod, si credem ca inca mai avem ierarhi vrednici, de ce tot incercam sa le dam cu batul peste maini…de vreme ce s-a hotarat punerea in practica a acestui proiect si mai ales daca tot [b]nu facem nimic pentru acest proiect[/b]?
Vorbim gratuit, pentru ca nu costa…precum consta aceasta catedrala.
Desi eu insumi nu sunt de acord cu unul din modurile construirii Catedralei Mantuirii Neamului (respectiv contractarea de credite bancare), totusi asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu construirea catedralei in sine, caci pana la urma decizia a fost luata de ierarhie, iar eu vreau sa fac ascultare de ierarhie caci doar catedrala nu este o problema de dogma.
Disputa aceasta din sanul credinciosilor nu a aparut defapt din pricina faptului ca ea ar costa foarte mult, ci din pricina faptului ca nu ii constientizam insemnatatea si roadele care urmeaza sa le aduca in urma eforturilor depuse. Caci daca am constientiza ca roadele duhovnicesti ce au sa vina, vor fi mai mari decat eforturile financiare de acum, atunci nu ar mai fi fost reprosuri legate de construirea catedralei.
Deci problema de aici trebuie discutata: sa vedem ce foloase va aduce aceasta catedrala. Lucrul acesta deja a fost facut in sinod…doar noi am ramas in urma…si de aceea nici nu intelegem de ce lucrurile se desfasoara cum se desfasoara.
Dan
februarie 18, 2011 @ 10:18 am
Andrei, eu nu am habar cat si cum da statul bani catre BOR. Nu merg pe presupuneri si nici pe stiri fabricate din interese de patronaj. Daca as avea hartiile tranzactiilor in fata, m-as pronunta…dar asa…stau rezervat, caci fara dovezi as avea doar pareri subiective.
Nu contest faptul ca unii oameni politici merg pe la slujbe cu scopuri electorale, dar asta nu are legatura cu necesitatea constructiei Catedralei. Practica aceasta lipsita de onestitate, este dintr-o necesitate electorala ce speculeaza credulitatea unora dintre noi, dar nicidecum nu are legatura cu necesitatea catedralei.
Spui ca [i]”iar faptul ca banii mei se duc pe catedrala nu ma face foarte fericit, este nedrept fata de oamenii cu alte credinte sau fata de cei fara credinte care traiesc cu noi in tara fie ca vrem fie ca nu si care au contribuit si ei la banii astia deci practic partea lor este furata.”[/i]
Din aceste ganduri adresate, da-mi voie sa fac cateva remarci:
– sa incercam sa nu mai facem abuz de expresia „banii mei”. Mereu ne plangem ca „banii mei” se duc la sanatate si nu avem conditii, „banii mei” se duc la bugetari care nu fac nimic, „banii mei” ajung peste tot….dar defapt nici habar nu avem unde si cat la suta din „banii mei” se duc.
– mergand pe principiul „fara voia mea” uite ca si pentru cultele catolic si greco-catolic se aloca bani (nu stiu cati si nici nu importa)…asa ca „banii mei” sunt furati catre acolo. Dar nu ma plang pentru ca defapt nici nu am de ce.
Apoi, tot „fara voia mea” si din „banii mei” se fac avorturi la maternitatile care sunt de stat. Deci din „banii mei” se fac crime. Uite pentru asta ar trebui sa ne sara mustarul de ciuda si de repulsie…nu pentru o catedrala care are menirea de a face misiune duhovniceasca si filantropica.
Pentru ultima ta intrebare, raspunsul meu este acesta:
Nu cred ca se vor pocai mai multi oameni din pricina unei catedrale marete cu turle aurite. Defapt nu cred ca se va pocai nimeni din cauza aceasta, deoarece pocainta tine de altceva.
Mai mult decat atat, nici eu nu sunt adeptul unor turle aurite, ci adeptul unor turle trainice, care sa fie rezistente in timp si sa nu distraga atentia de la esential (partea duhovniceasca).
Dar acest ultim aspect iarasi nu tine de problema „sa facem catedrala sau sa nu facem catedrala” ci tine de problema „cum este cel mai bine sa facem catedrala”.
Andrei
februarie 18, 2011 @ 11:35 am
Dan, cum se face catedrala se pare ca se stie deja: http://www.catedralaneamului.ro . acolo este si o nota apropo de cei 10 milioane de lei abia alocati de guvernul boc. informatiile despre "banii tai" sunt publice si ar trebui sa poata fi accesate intr-un fel sau altul, si mi se pare normal sa vreau sa le accesez, macar ca sa stiu pe cine votez la urmatoarele alegeri.
parerea mea e ca incerci sa "-)riblezi" raspunsul. chiar daca si alte culte ar primi bani, tot nu este corect: ce facem cu ateii ? sau cu cei de credinte slab reprezentate ? la fel cu avorturile, stii si tu ca daca altul pacatuieste asta nu absolva in nici un fel pacatele tale. esti liber sa protestezi in orice fel vrei fata de problema avorturilor, te sustin si mi se pare si mie trist ca se intampla asa dar aici e altul subiectul.
ma rog, nu are rost sa ne invrajbim degeaba. intrebarile mele erau mai de alta natura: daca sunteti de parere ca "marimea" conteaza in cazul crestin ortodocsilor. pentru ce este nevoie de o catedrala impunatoare, mai inalta decat casa poporului ? ca sa ne rugam mai bine ?
este nevoie de mai multe biserici (nu mai au credinciosii loc in cele existente) ? ce bun ar aduce o biserica la fiecare colt de strada, cum comenta cineva mai sus, daca nu se vor umple cu oameni ?
Albinuta
februarie 18, 2011 @ 12:18 pm
Doamne ajuta ,desi in ultimul timp intru destul de rar nu pot sa nu observ ca mereu sunt cateva persoane care doresc cu orice pret sa scoata intr-o lumina destul de intunecata acest sait (scuze daca am inteles gresit ),pot sa inteleg ca sunt persoane care doresc sa intrebe si sa primeasca raspunsuri nestutori fiiind insa atunci cand citesc ca aceste persoane prin ceea ce scriu mereu au ceva de obiectat ba despre una ba despre alta mi se pare ca deja este reavointa ,ca oricat de multe explicatii sa-r aduce ar fii o pierdere de timp ,inteleg importanta dialogului si deschiderea spre el insa aici ced ca se urmareste cu totul alceva de aceia am o rugaminte catre aceste persoane si anume de a incerca pe cat se poate a scrie concret ceea ce doresc este stiut faptul ca aici sunt multe persoane care stiu sa ofere raspunsuri si sfaturi folositoare si poate asa vor primi cele mai de folos cuvinte (daca asta se urmareste )daca nu poate ca ar fii timpul sa gaseaca macar un dialog in limita bunului simt .NU i-mi place ceea ce am scris azi,stiu ca nu are nici o legatura cu articolul dar nu am putut nici sa tac ((scuze ),nu este nici o suparare daca nu o sa fie publicat comentariu insa cred ca doar spunand mai multe persoane acest lucru poate intr-o zii va intelege (cine trebuie)cum trebuie pretuita munca unor persoane cu bun simt si care prin ceea ce scriu aduc multa bucurie ,cuvinte de folos si tot ceea ce este necesar celor care au cu adevarat nevoie ,IERTARE celor pe care i-am suparat si multe bucurii si intelepciune tuturor
Ana
februarie 18, 2011 @ 5:01 pm
Andrei
Asa cum spui si tu, nu este neaparat sa avem biserici sau catedrale mari, insa la un neam ortodox cum suntem noi, o catedrala este binevenita.
GABRIEL resurection
februarie 18, 2011 @ 7:04 pm
Doamne ajuta sa dea Dumnezeu sa se finalizeze acest gand, IN NUMELE TATALUI SI AL FIULUI SI AL SFANTULUI DUH. AMIN
S a se construiasca casa lui Dumnezeu, unde se face sfanta Liturghie fara de care ,s ar grabii lucrurile si ar venii apocalipsa, fara liturghie, iubire si comuniune…la ce rost?
Andrei
februarie 21, 2011 @ 2:02 pm
Eu vreau sa imi cer scuze, si sa spun ca imi pare rau pentru comentariile de mai devreme pe care, acum cand le recitesc, le gasesc cam agresive si nelalocul lor. am dat dovada de egoism si am fost prea plin de mine ca sa cred ca pot schimba mentalitati cu cateva comentarii. poate ca ar fi mai simplu sa se maipoata comenta, dar asta este decizia administratorilor, desigur.
in acelasi timp imi pare rau pestru situatia in care ne gasim, la lipsa de toleranta si fanatismul care sunt uneori incurajate de mai marii bisericii, poate si sub acoperirea faptului ca suntem un "neam ortodox" inca majoritar. personal nu vreau sa vina apocalipsa pentru nimeni care nu isi doreste acest lucru nici nu vreau sa impiedic pe cineva sa se mantuiasca, in general incerc sa nu vreau raul nimanui si prin asta nu inteleg sa impun ceea ce cred eu ca e bine. nu imi reuseste mereu, asta e clar. sper sa se ajunga la un moment dat in care sa poata fiecare sa isi vada de treaba (practica, calea, crucea) lui, ortodocsi, catolici, sectari, musulmani si restul lumii 🙂 fara sa ne judecam sau sa ne invinuim unii pe altii, ptr ca nu face bine nimanui asta.
Diaconu Rebecca
iunie 10, 2011 @ 4:45 pm
E drept ca „boleste de imoralitate”, dar asa a fost mereu, pt ca asta e firea umana. Si nu cred ca miile de biserici de la noi din tara ajuta la indreptarea omului. Poate implicare activa a preotilor in comunitate ar ajuta. Sa mearga din usa in usa si unde sunt probleme sa se duca si sa incerce sa intervina. Rolul bisericii nu este, zic eu, de a-i astepta in incinta ei pe toti voitorii, este de a merge si de a „converti” pe rauvoitori. Cum au facut si apostolii de altfel. Nu au asteptat sa mearga lumea la ei, au mers ei si s-au bagat in vietile oamenilor.
Anamaria
martie 18, 2014 @ 2:55 pm
Poate ca n-ar fi o problema daca nu te gandesti ca nr spitalelor este mai mic decat cel al bisericilor
Poate ca n-ar fi o problema daca nr oamenilor care se interneaza n-ar fi mai mare decat cel al oamenilor care merg la biserica
Poate ca n-ar fi o problema daca nu te gandesti ca sunt oameni internati cate 2 in acelasi pat/ nr de pacienti peste limita admisa intr-un salon…..si de cealalta parte bisericile goale zilnic
Poate ca n-ar fi o problema daca nu te gandesti la nr de copii care raman anual pe din’afara din lipsa gradinitelor
……poate ca n-ar fi…!!!
DAR PROBLEMA EXISTA!!
Si problema devine mai problematica cand te gandesti ca :
– se construieste catedrala mantuirii oamenilor,cu un buget considerabil cand defapt mantuirea e …GRATIS! Mersul la catedrala mantuiri/la biserica nu te face crestin, asa cum nici statul in garaj nu te face masina!!!
Mantuirea ti-o da Dumnezeu!! Asta a fost scopul veniri Lui Isus Hristos, de a mântuii omenirea!! Iar mantuirea vine prin credinta in urma auziri!! (Romani 10:17 Biblie) … In Faptele Apostolilor este scris : Ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit? Iar raspunsul vine: Crede si vei fi mantuit tu si casa ta. (Faptele Apostolilor 16:30)
Domnul Isus cat a trait pe pamant n-a indemnat pe nimeni „du-te ridica o biserica maiestuoasa si acolo sa se inchine toti daca vor sa fie mantuiti!!!”
In evanghelia dupa Marcu, capitolu 10 este scrisa o pilda legata de mantuire si viata vesnica:un tânăr vine la Domnul Isus si intreaba: Ce trebuie sa fac ca sa mostenesc viata vesnica? Iar Domnul Isus raspunde : pazeste poruncile; du-te vinde tot ce ai,da la saraci si vei avea o comoara in cer!! (Marcu 10 : 17-21)
…….
Domnul Isus nu a construit catedrale pe pamant, nu ia indemnat nici pe apostoli sa faca asta, nu a luat cina cea de taina in biserica!! „Caci Fiul Omului a venit sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut”- Matei 18:11….
Dumnezeu nu este prezent doar in biserici, El este oriunde!! Este omniprezent!! „Caci unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si eu in mijlocul lor” – Matei 18:20
„Tu insa cand te rogi, intra in camara ta, si inchizand usa, roaga-te Tatalui tau „- Matei 6:6”
……..
Dumnezeu te cheama cu simplitate, nu cu fală!
Ana
martie 18, 2014 @ 6:05 pm
ana-maria
bre om, de cate ori ai vazut ca-si dau ortodocsii parerea cu privire la casele de rugaciuni ale sectantilor? Bre om, tu vezi si nu simti. Tu citesti si nu simti. Daca insa chiar vrei sa-ntelegi credinta ortodoxa, roaga-te cu drag si nu critica.
Ana
martie 18, 2014 @ 6:22 pm
midnightvoice
„Si nu cred ca miile de biserici de la noi din tara ajuta la indreptarea omului.”
Nu avem indeajuns de multe biserici.
Legat de indreptarea omului am sa-ti spun un aspect din orasul meu. Autobuzele din oras au un traseu care trece pe langa 3 biserici. De fiecare data am vazut tineri care radeau, glumeau se impingeau, insa cand treceam prin fata bisericii se opreau si-si faceau cruce. Iata ca ptr cateva clipe, credinta ii patrundea.
Si oare de cate ori obositi de grijile vietii nu am intrat intr-o biserica doar asa sa stam, poate chiar sa ne rugam sau sa ne spunem pasul? Si mereu am primit odihna de care am avut nevoie. Aceeasi odihna este imposibil de primit in alta parte.
Deci biserica chiar numai ca, cladire are un rol important in viata noastra. Ce sa mai spunem de biserica in care oamenii se roaga, de sfanta liturghie, de sfintele moaste.
Biserica noastra are putere. Noi insa trebuie sa invingem necunoasterea asta:)
PS: Sa nu ne lasam condusi de masa de oameni care lupta impotriva bisericii. Sunt oameni fara un rost bun in viata. Oameni care poate intr-o zi se vor trezi.
Dan Sorin
martie 18, 2014 @ 6:41 pm
Dacă e să fim foarte corecți și să nu încercăm să îi apropiem pe cei necredincioși de Biserică trebuie să recunoaștem că nu avem cum să împăcăm problema construirii spitalelor și a bisericilor.
Pentru un necredincios sănătatea fizică și o stare financiară bună este totul iar viața spirituală nu valorează nimic. Pentru un om credincios viața spirituală e totul iar sănătatea și starea financiară nu valorează nimic.
Chiar și milosteniile ce le fac creștinii, ce le fac Biserica nu au același sens ca milosteniile făcute de cei necredincioși. Necredincioșii fac organizații pentru a scăpa umanitatea de sărăcie pe când cei din Biserică fac milostenia ca un act de dragoste pentru persoana respectivă. Îmi place cum punea Steihardt problema milosteniei în „Jurnalul fericirii”. Referindu-se la episodul cu femeia care a folosit o sticlă de mir frumos mirositor pe Hristos și cearta din partea apostolilor zice că prin asta Hristos ne arată că noi nu trebuie să ne gândim la săracii lumii ci la omul care este lângă noi, la cel care acum suferă și care e lângă mine și pe care îl pot ajuta. Mai zicea și de Biserică că înflorea când se făceau milostenii pentru cei din jur dar atunci când a început să se organizeze ca o instituție și această instituție a început să facă acte de filantropie pentru grupuri de oameni deja s-a pierdut puțin din mesajul lui Hristos.
Necredinciosul lucrează pentru binele omenirii, pentru ridicarea umanității din condițiile de viață grele pe când credinciosul lucrează pentru persoană și cu persoană.
Ceea nu înțeleg mulți oameni e că rolul Bisericii, rolul lui Hristos nu e de a da sănătate, de a scăpa lumea de sărăcie ci de a mântui pe oameni. Nici o minune nu a făcut-o Hristos ca să vindece pe omul de boală ci a făcut-o să îi vindece sufletul și urmarea vindecării sufletului a dus și la vindecarea trupească.
Discuțiile acestea nu își au sensul deoarece cel credincios trăiește pe un plan cu totul diferit de cel necredincios ( exceptând cazul când o faci ca să nu smintești și cauți tot felul de explicații care să împace capra cu varza ). Cel puțin asta e părerea mea.
Anamaria
martie 18, 2014 @ 7:37 pm
nu sunt destul de multe biserici ? dragilor, ai sa facem un raport!…..de cerere!….o intrebare pe un nr de 1000 de persoane : ce doresc? construirea unei noi biserici sau a unui spital.?!….sunt de acord oricand sa merg cu voi si sa facem statistica!….
ana- tocmai ai spus ca pe un traseu din orasul tau cu autobuzul, treci prin fatza a 3 biserici!!……prin fatza a cate spitale ai trecut cand ai mers acasa?
sa fim seriosi?!!….provin dintr-un oras mic, cu un nr de 10 biserici + alte 8 (incluzand catolica, romano catolica, evanghlica, penticostali, baptisti, etc)….si 1 singur spital, care vor sa-l desfiinteze !…..
-lucrez in domeniu medical si stiu ce inseamna;
-sa vezi la tot pasu oameni batrani, care stau cate 4 ore la coada cu o trimitere in mana, ajung in fatza dr, si ii trimit in alta parte-alte orase -alte spitale-alte investigatii pt k nu exista aparatura, nu exista nimik!…..
-cand le refuza internarea pe baza de lipsa de paturi
– cand li se cere sa vina de acasa cu medicamentele/perfuzi /minimu necesar
DESPRE CE VORBIM?? Are nevoie omul ala care sta 4 ore la coada sa vina la o catedrala maiestuoasa, doar pt ca are turnulete si cupola din aur sa se simta implinit si sa se roage pt sanatatea lui? n-are!!…omul batran merge tot la biserica care a mers si pan acum, si la care a mers poate si parintii lui, chiar daca e veche; el stie de ce merge acolo si simte prezenta lui Dumnezeu.
Este o vorba: ” peretii spitalelor a auzit mai multe rugaciuni sincere decat cei ai bisericilor”
Daca s-ar fi facut o biserica pt ca cealalta era neincapatoare, as fi inteles!!….dar sunt multe si sunt goale!!…(din pacate)….
aurelian
martie 18, 2014 @ 8:52 pm
Ana Maria, tu faci o mare confuzie, bisericile de care spui si casele de rugaciune, sunt construite din bani privati sau sunt vechi. Hai sa facem o diferenta la spitale vin doar cei care sunt bolnavi, numarulor depinde de la zi la zi, de la oras la oras, nu poti spune ca sunt mai mult bolnavi decat crestini. Iar sa ma ierti ptr ce spitale, daca avem cel mai mic procent la 1000 de locuitori a medicilor, iar ei emigreaza in continuare. Spitalele trebuiesc construite de stat, nu de Biserica, chiar sunt curios daca esti asa vehementa la decontarea avorturilor, la constructia stadioanelor de fotbal, la cheltuirea pe apa sambetei a banilor din domeniul medical?
Ana
martie 18, 2014 @ 9:05 pm
ana maria
Putem sa punem spitalul si biserica pe acelas taler numai daca vorbim de grija ptr trup respectiv grija pentru suflet. Insa daca este sa ne referim la constructii, diferenta este enorma.
Nu continui acest subiect, insa te rog pe tine ca roman care crezi in Dumnezeu sa te gandesti de ce am ajuns noi romanii sa ne certam si sa punem in balanta biserica cu sitalul si scolile? [u][b]Cine ne ghideaza spre o astfel de gandire? [/b][/u]
Eu am trait in comunism si-mi aduc aminte de acea ideologie ca d[b]aca le dai oamenilor destule probleme in viata de zi cu zi, nu mai au timp sa se gandeasca la lucruri cu adevarat importante.[/b] Si cozile interminabile, lipsa alimentelor era o grija a fiecarei familii obisnuite iar oamenii nu mai aveau timp sa se gandeasca la politica ci la ce sa puna copiilor pe masa.
Astazi se inchid spitale, insa nu se construiesc altele. Invatamantul este la pamant, profesorii au salarii de mizerie. Cine nu stie asta? Astea sunt probleme acute care ating pe aproape fiecare roman. [u][b]Si ce fac politicienii nostri? Ca sa impace toate problemele, arunca in joc biserica ortodoxa, de parca daca nu se mai construieste catedrala, o sa avem scoli si spitale. FALS.[/b][/u] La ora actuala trecem printr-o perioada mai rea ca in comunism. [u]Acum se darama si nu se mai construieste in loc. [/u]
Politicienii nostri ne-au aruncat pisica, iar noi am prins-o cu drag. Putem sa stam ani intregi sa ne certam legat de biserica, iar in acest timp banii alocati ptr spitale, scoli, case de cultura etc, se duc pe casa de distractie, restaurante, vile molluri etc despre care noi aflam dupa ce s-au construit. [u]Si daca vrem sa ne convingem ca-i adevarat asta, aratati-mi cate emisiuni de cultura avem, si cate avem de sex, barfa, scandal?[/u]
[b]Deci, daca suntem oameni intregi cu credinta in Dumnezeu si ne pasa de tara noastra, sa ne uitam la politica romaneasca cu atentie. Tara ni se distruge sistematic, iar ei dau vina tot pe noi. Dureros.[/b]
Dan Tudorache
martie 19, 2014 @ 9:26 am
Ana-Maria, eu sunt convins că tu ești o fată credincioasă și râvnitoare în Domnul, dar mă întreb de ce faci de necinste numele mamei Domnului, că tot îi porți numele, și astfel îl necinstești și pe Domnul?
De ce nu o urmezi pe Maica Domnului în ascultare față de Dumnezeu ci te răzvrătești față de El cu duhul protestant?
Mântuirea nu-i pe gratis, dar nici pe bani. Mântuirea e pe ascultare în primul rând, că de la neascultare au căzut primii oameni. Și desigur, aici vorbesc de ascultarea de sfânta Biserică a lui Iisus, ascultare pe care protestanții, catolicii, etc., nu o fac pentru că nici de Sfintele Sinoade ale Bisericii nu ascultă, iar sfintele taine le-au desființat.
Mântuirea e pe împărtășirea cu trupul și sângele Domnului iar sfintele taine nu se pot preface decât în bisericile de zid.
Mântuirea e pe asceză, pe jertfă, pe trudă de toată viața.
Să tuflești citate din Sfânta Scriptură în nasul celorlalți credincioși e ca și cum i-ai lua de proști sau de neînvățați, subestimându-i apriori.
Curios lucru, când se construiesc biserici protestante nu este problemă că nu sunt spitale sau grădinițe destule. La fel de curios, când se construiește un ditamai stadion de fotbal de sute de milioane de euro, iarăși nu este problemă. Dar numai când se construiește o catedrală ortodoxă, simbol al unității naționale, atunci da!, este o problemă. Numai că în spatele acestor voci contestatare se vădește duhul dezbinării care [b]de la Domnul nu este[/b].
Să nu te superi pentru mustrarea mea, pe care o fac ca să te lămuresc să nu faci un păcat, arătând cu degetul la vinovatul fără vină.
Bisericile, spitalele și grădinițele sunt întotdeauna construcții/instituții complementare! De toate avem nevoie. Numai înșelații de diavol încearcă să le pună în antiteză, ca să intre românii în conflict de interese, după principiul ”dezbină și cucerește”. Cu adevărat avem nevoie ca spitalele să meargă mai bine, să răspundă nevoilor societății, însă nu a negat nimeni acestă realitate. Dar cum se face că arătăm cu degetul spre credincioși și spre Biserica Ortodoxă?
Păi Biserica e de vină pentru sutele de licitații false făcute în instituțiile medicale? Biserica e de vină pentru deturnare de fonduri din spitale? Biserica e de vină pentru proasta manageriere a spitalelor? Biserica e de vină că nu se alocă fonduri mai mari din PIB pentru spitale?
De unde și până unde ar trebui să răspundă Biserica și credincioșii pentru asta?
Cum nu se poate Ana-Maria să nu observi în ce orbire logică te-ai aruncat?
Te rog încă odată să nu te superi. Nu urmăresc să te desconsider cu nimic. Sunt sigur că strigătul tău de supărare vine dintr-o inimă bună, căreia îi pasă de ce se întâmplă în jur, dar dacă nu cârmuiești sentimentul cu rațiunea, atunci s-ar putea să te trezești că lupți cu naivitate pentru o cauză nedreaptă. Și vai câți oameni de bună credință au fost păcăliți astlfel.
Dan Tudorache
martie 19, 2014 @ 9:38 am
Dan-s, eu nu cred în faptul că ”Pentru un om credincios viața spirituală e totul iar sănătatea și starea financiară nu valorează nimic.” Pentru omul credincios sănătatea contează foarte mult, uneori dramatic de mult, iar starea materială la fel. Nu-i cazul să idealizăm, neglijând partea materială care-i apasă pe credincioși ca și cum ei sunt îngeri în trup. Nu mai zic că uneori și cei credincioși se poartă mai rău ca cei necredincioși în ceea ce privește starea materială.
Pe de altă parte, în afirmația ”Necredinciosul lucrează pentru binele omenirii, pentru ridicarea umanității din condițiile de viață grele pe când credinciosul lucrează pentru persoană și cu persoană. ” nu este nicio contradicție.
În plus, credinciosul nu este pe un plan cu totul diferit de cel necredincios ci trăiește pe două planuri: cel material, pe care trăiește și necredinciosul (deci avem un fond comun) și cel spiritual pe care cel necredincios îl neagă, și negându-l nici nu-i poate gusta realitatea (și desigur că aici este conflictul major).
Dan Sorin
martie 19, 2014 @ 12:23 pm
[quote name=”dan_admin_ot”]Dan-s, eu nu cred în faptul că ”Pentru un om credincios viața spirituală e totul iar sănătatea și starea financiară nu valorează nimic.” Pentru omul credincios sănătatea contează foarte mult, uneori dramatic de mult, iar starea materială la fel. Nu-i cazul să idealizăm, neglijând partea materială care-i apasă pe credincioși ca și cum ei sunt îngeri în trup. Nu mai zic că uneori și cei credincioși se poartă mai rău ca cei necredincioși în ceea ce privește starea materială.
Pe de altă parte, în afirmația ”Necredinciosul lucrează pentru binele omenirii, pentru ridicarea umanității din condițiile de viață grele pe când credinciosul lucrează pentru persoană și cu persoană. ” nu este nicio contradicție.
În plus, credinciosul nu este pe un plan cu totul diferit de cel necredincios ci trăiește pe două planuri: cel material, pe care trăiește și necredinciosul (deci avem un fond comun) și cel spiritual pe care cel necredincios îl neagă, și negându-l nici nu-i poate gusta realitatea (și desigur că aici este conflictul major).[/quote]
Nu cred că am fost înțeles. Eu m-am referit în caz general care sunt aspirațiile celui credincios. Nu m-am referit la oameni concreți care au fiecare slăbiciunile lor.
Există anumite contradicții și asta se arată tocmai în problema spitalelor. Oamenii se așteaptă că noi să construim tot timpul spitale și azile de bătrâni de parcă asta e scopul unui creștin. Dar nu acesta e scopul nostru ci mântuirea. Cum spunea un părinte: Hristos nu a venit să îi scape pe oameni de sărăcie, boală, războaie etc. ci a venit să mântuiască omul.
Vorbești iarăși că cel credincios trăiește pe planul material și cel spiritual. Nu pot fi de acord cu tine nici în asta. Sau nu în totalitate. Deși omul credincios trăiește în lumea materială totuși toată această lume are o altă semnificație pentru el ( privită din punct de vedere spiritual ) față de cel necredincios. Un exemplu ar fi boala: cel necredincios consideră boala ca un blestem pe când cel credincios poate considera boala ca o binecuvântare ( în sensul că îl mai smerește și îi mai curăță din păcate ).
Dacă cel necredincios și cel credincios ar trăi pe același plan atunci cei doi ar putea să ajungă la o soluție de compromis. Dar nu se poate asta. Întotdeauna omul credincios va privi lumea materială din punct de vedere spiritual și fiecare eveniment, fiecare acțiune din jurul lui o va privi ca pe o pronie divină având fiecare o semnificație specială. Singurele momente când cel credincios nu vede lucrurile în acest mod sunt atunci când este stăpânit de o anumită necredință ( ori în Dumnezeu, ori în Pronia Lui ). Dar având o anumită necredință se apropie mai mult de starea celui necredincios.
Dan Tudorache
martie 19, 2014 @ 2:10 pm
Dane, atât la cazul general cât și la cazul particular, sănătatea contează foarte mult pentru omul credincios. Și o importanță o are și aspectul material/financiar că doar nu trăim din mană cerească.
Nu cred că este nevoie de argumente pentru a înțelege aceste lucruri elementare.
Nu știu de ce-ți este atât de greu să înțelegi lucrul acesta și să accepți că ai exagerat un aspect, punându-i pe oamenii credincioși pe un piedestal pe care nu se află.
La fel ai exagerat și cu afirmația că ”cel credincios trăiește pe un plan cu totul diferit de cel necredincios”. Cum să trăim pe un plan ”cu totul diferit”, față de necredincioși când trăim în aceeași lume materială, purtăm trupuri cu aceleași simțiri și instincte, etc?
Că planul spiritual ne determină să înțelegem altfel planul material, asta este altă poveste.
Cât privește subiectul articolului, ai evidențiat foarte bine că oamenii desacralizați au false așteptări, așa că reproduc ideea ta pentru reținere: [i]”oamenii se așteaptă că noi să construim tot timpul spitale și azile de bătrâni de parcă asta e scopul unui creștin. Dar nu acesta e scopul nostru ci mântuirea. Cum spunea un părinte: Hristos nu a venit să îi scape pe oameni de sărăcie, boală, războaie etc. ci a venit să mântuiască omul.”[/i]
Dan Sorin
martie 19, 2014 @ 2:30 pm
Bine. Cum zici tu.
Ana
martie 19, 2014 @ 9:25 pm
dan-s
„Bine. Cum zici tu.”
Bland raspuns. Bravo!
Ana
martie 19, 2014 @ 9:28 pm
Dan admin
„principiul ”dezbină și cucerește”. Ai pus punctul pe i. Exact asta se intampla in societatea romaneasca din 89 pana azi in mod sistematic. Cum de nu ne trezim, cum de nu ne dam seama?:(
Dan Tudorache
martie 20, 2014 @ 8:06 am
Eu cred că acest ”Bine cum zici tu”… e un mod diplomat de a ascunde orgoliul că ”deșteptul cedează primul”. Dar desigur că nici eu n-aș vedea lucrurile în acest fel dacă n-aș avea păcatul în mine.
Stefan Viorel Cristian
martie 20, 2014 @ 9:18 am
„Dacă cel ce întreabă aceasta ar fi cunoscut rolul şi misiunea Bisericii în societate, cu adevărat nu şi-ar fi avut rostul această întrebare”- ba are rostul din moment ce pana si Dumitru Staniloae in opera sa intitulata „Teologia Dogmatica Ortodoxa” spunea ca rolul bisericii (nu se refera numai la clerul bisericesc) este acela de a face orice (fara abatere de la dogmele crestinesti) pentru a gasi cati mai multi „pierduti”(departati de Tatal). Ori cum in ziua de azi prin toata Romania circula zvonuri cum ca din suma investita in construirea catedralei o parte va intra in buzunarele mai marilor preoti (prin hotie) si cum mai sute de mii de oameni huiduie preotimea si BOR-ul pentru acest fapt, atunci Patriarhia Romana ar fi trebuit sa ia masuri pentru pace si liniste: daruirea de scoli, spitale, azile, gradinite s.a. pe care poporul roman le cere.
„Aşadar, întrebarea ce arată adevărata cauză a problemei ridicate este de fapt „De ce construim bodegi, discoteci, cazinouri, sex-shopuri, bordeluri, fabrici de ţigări şi case de vânzare a drogurilor…”- fi pe pace ca astea sunt ceva-uri private si nu ale statului care din buzunarele romanilor scoate bani cu forta!
„Vrem mai multe şcoli, spitale şi locuri de joacă pentru tineri? Atunci „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă”- e foarte adevarat, dar ca sa cauti Imparatia lui Dumnezeu trebuie mai intai sa-ti indrepti privirea si sufletul catre ea. Ori hotia care la ora actuala se regaseste si-n BOR* si lipsa de implicare a bisericii in nevoile oamenilor ii face pe romani sa se departeze de biserica, de credinta si de Dumnezeu.
*Chiar si staretul unei manastiri (nu dau numele nici lui, nici manastirii, spun doar ca e un om mare care e posibil sa ajunga episcop) imi spunea saptamana trecuta „dar sa nu crezi Cristi ca-n teologie vei gasi doar ingeri, poti gasi si d…i”. Daca nu veti da crezare si dreptate acestui om cu frica de Dumnezeu am sa va ajut s-o faceti. Stiti care-i cel mai mare teolog din lume? Este chiar diavolul, care stie toate invataturile crestinesti si toate secretele ceresti, doar ca nu respecta nici una din ele (intrebare si raspuns dat de parintele Ciocanel Marian din Giurgiu). Asadar credinciosia nu consta in cunoasterea Cuvantului lui Dumnezeu ci in fapte cu rol ortodox care ajuta pe om la atingerea obiectivului sau: indumnezeirea omului (Dumitru Staniloae).
Numai bine!
Stefan Viorel Cristian
martie 20, 2014 @ 9:36 am
Si inca ceva, pentru a va ajuta sa vedeti cat de importante sunt azilele, caminele, scolile, spitalele pe care oamenii le cer in locul bisericilor. Spuneti-mi: daca Moise prin puterea lui Dumnezeu nu i-ar fi scos pe oameni din sclavie (din Egipt), nu le-ar fi dat paine de mancare, nu le-ar fi dat apa, nu i-ar fi scapat de pericole si nu le-ar fi daruit acel pamant roditor, acea tara sfanta, ar mai fi ramas israelitenii de partea lui doar pentru Cuvantul lui Dumnezeu? La fel ca Moise trebuie sa procedeze si BOR-ul.
Dan Tudorache
martie 20, 2014 @ 10:00 am
Interesant Cristi (xiorel) că ”prin toată România circulă zvonuri cum că din suma investită în construirea catedralei o parte va intra în buzunarele mai marilor preoți” și că tocmai din cauza asta ”sute de mii de oameni huiduie preoțimea și bor pentru acest fapt”! Pentru care fapt? [b]Pentru niște zvonuri[/b]! Repet încă odată ideea: [b]pentru niște zvonuri[/b]! Instituția Bisericii și preoții sunt huiduiți pentru niște zvonuri! Și cine huiduie? Chiar credincioșii Botezați și/sau Cununați de Biserică!
Se pare că am ajuns frate Cristi la fel de rău ca în comunism: zvonul, calomnia, simpla afirmație este dovada în sine, nu mai este nevoie să aduci probe pentru confirmarea sau infirmarea zvonului. Cui mai trebuie dovezi, argumente, când mass-media ”este” justiția însăși?
Deci au ajuns românii aceștia care huiduie ca niște spălați pe creier, de bună voie. Nu mai contează argumentul ci contează că suspiciunea este dovada în sine. Nu contează documentele financiare, nu contează că există o legislație pe baza căreia se construiește catedrala, contează doar faptul că dacă presa vehiculează un zvon negativ, atunci el trebuie să fie apriori adevărat.
Și desigur că zvonistica aceasta își face efectele cât se poate de bine, căci ele sunt meticulos calculate de către cei care le emit împotriva Bisericii. Astfel, se încheagă ușor, ușor ideea că Biserica ar trebui să ”ia măsuri”, adică să construiască școli, spitale, azile, grădinițe, pe care ”poporul român” chipurile i le cere. Cu alte cuvinte Biserica ar trebui să se transforme într-un SRL de construcții de anvergură națională, ba mai mult, ar trebui să se transforme în stat în stat, ca să răspundă la cererile sociale ale ”poporului român”. De ce să facă statul spitale (sau să modernizeze) când ”ar trebui” să le facă Biserica? De școli nu mai vorbesc că mi se pare deja prostie curată să ceri construirea de școli când ele se închid din cauză că bate vântul prin ele la clasele primare din pricina avorturilor executate constrant de poporul român, fără ghilimele de data asta.
Frate Cristi deși vorbești compătimitor de ”nevoile oamenilor” se pare că le-ai redus la partea social-umanitară, punând răspunderea în cârca Bisericii, în timp ce instituțiile statului, cele cu adevărat responsabile de partea aceasta ar trebui să facă ce? Slujbe în aer liber?
Tu te-ai lăsat păcălit de ideea că Biserica ar trebui să facă grădinițe, spitale, etc. ca să închidă gura nemulțumiților din popor. Dar în acest fel nu se opresc nemulțumirile, ci se deturnează scopul existenței Bisericii pe pământ, ceea ce este o viclenie diabolică. Pe o atare idee, nemulțumiții vor cere până la urmă ca Biserica să le construiască și patinoare, și stadioane, că uite… sărmanii tineri sunt sedentari și fac o grămadă de boli, ori aceste construcții îi ajută să socializeze și să preîntâmpine bolile. Și uite-așa ne trezim cu o Biserică lucrătoare la vie străină.
Să nu fie!
Dan Tudorache
martie 20, 2014 @ 10:07 am
Cristi, care sunt acei oameni care cer cămine, azile, școli și spitale în locul spitalelor? Concret, cine sunt cei care suprapun interesele materiale peste cele spirituale, anulându-le pe cele din urmă? Și câți sunt acei oameni? Dar mai ales cine îi reprezintă?
Cât despre acel exemplu din Sfânta Scriptură, el este greșit din simplul motiv că Moise a fost rânduit conducător peste tot poporul, cum ar fi astăzi președintele de stat. Deci Sf. Moise nu era doar lider religios, nu era doar prooroc, ci și conducător peste tot neamul iudeu. Ori tu ceri ca BOR să devină conducător peste nație, adică stat în stat, să ajungem la eroarea papo-cezarismului.
Cristi, te sfătuiesc frățește să îți liniștești vehemența și să te rogi, să gândeși cu calmitate și claritate ce consecințe decurg din pretențiile pe care le invoci.
Stefan Viorel Cristian
martie 20, 2014 @ 10:26 am
„Ori tu ceri ca BOR să devină conducător peste nație, adică stat în stat, să ajungem la eroarea papo-cezarismului.”- nu frate, o numesc conducatorul poporului roman crestin, care pana si acesta priveste BOR-ul cu coada ochiului si cu sprancenele incruntate in semn de protest.
„Cui mai trebuie dovezi, argumente, când mass-media ”este” justiția însăși?”- cu alte cuvinte: stimati concetateni crestini ortodoxi, nu mai credeti ca-n biserica exista avocati, consilieri juridici s.a. cu roba de preot/calugar, traiti mai degraba cu ideea ca biserica sta prost la capitolul infomatii/experienta judiciara si astfel nu poate fura cu ajutorul actelor juridice.”
Omule, ma faci sa rad! :))
Mai acum cateva saptamani un preot incerca sa ma ajute a lucra sub „sripa”unui consilier juridic care are si statut de preot, un preot care vazand ca am barfit pe cineva din justitie (cineva care la randu-mi imi acorda sansa de a ocupa fctia de consilier juridic in primarie daca o luam de nevasta pe fata lui si-mi treceam apartamentul ca bun comun) a luat-o pe aratura si a incercat de zori sa ma faca sa inteleg ca nu ma poate lua langa el pentru a capata experienta… probabil de frica sa nu-l barfesc si pe el imediat ce comite o infractiune. Asa ca nu-mi ramane decat s-o las balta, sa va las a zice ce credeti pentru ca iata!, in felul asta indreptati cat mai multi oameni la credinta :))
Dan Tudorache
martie 20, 2014 @ 10:41 am
Cristi, dacă eu te fac să râzi, crede-mă că tu mă întristezi cu astfel de pretenții vis-a-vis de Biserică.
Stefan Viorel Cristian
martie 20, 2014 @ 10:53 am
Daca te intristez ca-i cer bisericii sa depuna mai mult efort in castigarea inimilor celor pierduti iti dai seama ce fel de om esti? Si cand imi aduc aminte de cele scrise… Citeam mai acum ceva timp in primul volum al parintelui Dumitru Staniloae (Teologia Dogmatica Ortodoxa) care spunea ca biserica a luat nastere la cincizecime cand Iisus odata ce s-a inaltat la ceruri a suflat Duhul Sfant asupra apostolilor luminandu-le acestora mintile si deschizandu-le gurile pentru a grai Cuvantul lui Dumnezeu si a-i lumina pe multi intunecati de pacate. La randul lor Sfintii Apostoli, prin marile rugaciuni adresate Domnului nostru Iisus Hristos, au facut posibil ca asura altor mari sfinti sa fie suflat Duhul Sfant pentru acelasi scop, apoi sfintii la randul lor au procedat la fel in randul preotilor s.a.m.d. Asadar, preotii ce slujesc azi in altare au asupra lor Duhul Sfant suflat de catre Iisus Hristos. Dar ma intreb: ce or avea asupra lor cei ce baga bani in buzunare sau lenevesc in a castiga inimile crestinilor ori se intristeaza cand apar pretentii crestinesti „vis-a-vis de Biserică” si cine o fi suflat asupra lor acel ceva?
sdaniel
martie 20, 2014 @ 10:10 pm
„De ce construim biserici în locul spitalelor, școlilor și a adăposturilor pentru săraci?”
Pai din motive economice si electorale. Preotii/religia/biserica au adus voturi tot timpul ca atare politicienii/primarii/partidele au donat constant bani din bugetul public pentru astfel de constructii.
Bineinteles ca majoritatea fondurilor legate de constructia unei biserici provin de la institutia religioasa. Aceasta are deocamdata o astfel de putere financiara (data si de masa mare de enoriasi) si e normal sa investeasca in construirea de lacasuri de cult. Asta e jobul ei, cu asta se ocupa, aici nu vad ce e de comentat.
Singurele comentarii pe acest subiect sunt legitime in masura in care se fac cu bani de la stat.
Oricum, nu e departe vremea in care se va ajunge sa se opreasca constructia de biserici, tare mi-e teama ca vor ajunge sa le inchida sau sa le vanda cum se intampla in tot mai multe tari din Europa
http://www.hotnews.ro/stiri-international-14265422-nemtii-isi-vand-bisericile-romanii-inalta.htm
In fine, deocamdata sa le uram spor la constructia de biserici!
Boitos
martie 21, 2014 @ 10:05 am
Xiorel , tu esti destul de suparat pe Bor , in general.
Si tot ce tine de BOR.
In fine, iti spun din experinta ca nu are rost sa te complaci in aceasta suparare si mahnire.Oricum nu poti schimba nimic, decat sa iti amarasti sufletul.Si nu are rost, pt tine, nu pt ei.
Si BOR -ul este la fel ca orice institutie publica.
Sa fereasca Dumnezeu sa ajunga BOR-ul stat in stat.Putem stinge lumina si pleca din Romania.
SDaniel, anii trecuti am fost la o Biserica intr-o Duminica, si acolo la predica incepe preotul sa ne faca propaganda ca sa il voteze oamenii pe primar.
Dar de ce sa il voteze? Pt ca o ruda a primarului l-a ajutat pe acel preot.
M-a apucat scarba.
Si daca ati stii ce primar ,,grozav” este !
Noroc ca s-a mutat preotul si acuma ma pot duce la aceea Biserica.
De fapt, preotul s-a mutat la o alta Biserica cu mai multi bani si mai puternica.
Deh, primarul a ajung primar si s-a mutat si preotul.
Deci , prin urmare, cine ajunge preot ori joaca dupa cum canta BOR, ori pleaca.
Cine nu mai poate , mai bine pleaca.Este mai demn.
Dan Tudorache
martie 21, 2014 @ 11:23 am
Iarăși mă simt nevoit să intervin.
Simona și toți ceilalți, este un lucru elementar că toți cei botezați facem parte din BOR. Așadar, de ce vorbiți ca și cum voi nu faceți parte din BOR? De ce ”ei” și ”noi”. Voi nu sunteți din Biserică? Nu observați atitudinea protestantă pe care o adoptați față de ierarhie și confundând ierarhia Bisericii cu însăși Biserica?
Foarte bine că preoții ”joacă după cum cântă BOR” pentru că la conducerea BOR este Sfântul Sinod, peste care veghează Hristos, capul Bisericii!
Stefan Viorel Cristian
martie 21, 2014 @ 11:44 am
„Xiorel , tu esti destul de suparat pe Bor , in general.
Si tot ce tine de BOR.”- asa este Simona, dar trebuie subliniat acel termen „BOR”. Sunt suparat pe BOR si nu pe biserica crestina cinsiderata de noi crestinii ca fiind Casa Domnului. Si asta pentru ca uite si tu cum a ajuns aceasta „institutie” (daca o pot numi asa) care construieste biserici si catedrale bazandu-se doar pe revelatia naturala. Rar mai vezi o constructie crestineasca facuta cu materiale naturale dar din iubire fata de Dumnezeu. Daca ai citi macar una din cele 12 carti intitulate „Vietile Sfintilor” ed.Manastirea Sihastria 2012, ai vedea ca toti sfintii, inainte de a construi o biserica, au avut grija sa aiba ce le da de mancare sau imbracat celor saraci ce veneau la ei cu credinta in Dumnezeu. Azi din pacate se procedeaza exact invers.
Boitos
martie 21, 2014 @ 11:50 am
Dan, eu din pacate sau din fericire, am stat destul prin preajma oamenilor din Biserica.
De ce zic ,,ei” si ,,noi”: pt ca este o diferenta.
Noi , oamenii de rand, nu suntem nici preoti, nici preotese, nici calugari, nici calugarite.
Ei ar trebui, sa ne ajute pe noi ( atunci cand ne este greu si nu mai gasim iesire -pt ca stam in lume, nu inchisi intr-un clopot de sticla.Sa nu mai spunem cate griji si suferinte avem zilnic ) sa ne traga pe calea cea buna.Sa ne dea un sfat, sa ne povatuiasca, sa ne indrume.
Ceea ce se intampla destul de rar in zilele noastre.
Hristos vegheaza peste toti , nu numai peste unii.A nu se intelege ca daca un preot greseste nu va plati la fel cum platim toti.Moral.Legal , nu.
BOR este o institutie publica din moment ce primeste banii de la contribuabili.
,,confundând ierarhia Bisericii cu însăși Biserica?’-aici ai dreptate.
Aceste 2 nu se confunda.Eu, poate si altii, facem gresala sa confundam cele 2.
Nu cred ca avem nici unul o atitudine protestanta, dar ce sa facem daca viata ne-a dovedit ca nu suntem prosti si nu putem fi prostiti.Adica sa ne acoperim urechile si ochii sa nu vedem.
Eu, cel putin mi-am acoperit si ochii si urechile, pt mine.
Restul , treaba lor.
,, Așadar, de ce vorbiți ca și cum voi nu faceți parte din BOR? „- ce vorbim ca si cum nu facem parte din BOR ?
Ti-i se pare ca mintim cand spunem ce s-a intamplat sau ce credem?
,,cine ajunge preot ori joaca dupa cum canta BOR”-m-am referit la altceva.
Chiar nu are rost se deschidem alte subiecte.Oricum pt mine trecutul este trecut.
Nu ma mai intereseaza, dar viitorul conteaza.Si pt asta vreau si trebuie sa invat din trecut.
Boitos
martie 21, 2014 @ 11:58 am
,,Azi din pacate se procedeaza exact invers.” – cum anume Xiorel?
Iti dai si haina de pe tine ca sa construiasca, sau sa isi cumpere 1-2 masini , si preoteasa sa fie ca scoasa din cutia de papusi.
Orice ar fi si oricum ar fi, noi astia care mai credem in Dumnezeu , sa nu lasam sa ne miste credinta noastra din suflet orice am vedea si orice s-ar spune.
Ana
martie 21, 2014 @ 7:53 pm
Am vazut si eu tot felul de sminteli in biserica, dar m-am dus la alta biserica si tot asa pana am gasit parinti care tin dreapta credinta. Caci Slava Domnului avem de unde alege. [u]Mi se pare dureros ca ortodoxul sa critice propria lui biserica. La fel cum mi se pare dureros ca romanul sa-si critice propria tara.[/u]
[b]
Din mila Domnului, am intalnit atatia preoti buni in Romania, cat nu are occidentul laolalta:). Si asta nu este gluma, ci adevar, insa sa nu ne-o luam in cap. [/b]
Doamne ajuta
Post cu folos
Ana
martie 21, 2014 @ 8:00 pm
[b]Simona[/b], acum am citit si mesajele tale cu una alta si cu preotese cochete. Am intalnit si eu astfel de preotese si chiar recent m-am ferit sa lucrez cu una dintre ele. Insa la o privire mai atenta am vazut-o in ce ispita este si cum parintele duce in carca si problemele de familie si ale bisericii. Sa-i compatimim pe parintii care au astfel de sotii. Si sa le compatimim si pe ele, caci nu stim prin ce trec.
[b]Sa nu radem, ca sa nu cadem in aceeasi ispita. [/b]
aurelian
martie 21, 2014 @ 8:20 pm
Xiorel123, arata-mi un om , fara de pacat, si-ti voi da dreptate la tot ce ai insirat tu.
Stefan Viorel Cristian
martie 22, 2014 @ 5:20 am
[quote name=”aurelian86″]Xiorel123, arata-mi un om , fara de pacat, si-ti voi da dreptate la tot ce ai insirat tu.[/quote]
Dar mai intai da-mi tu un motiv pentru care sa stau in drum de tine, sau dovedeste-mi ca se merita a-mi depune silinta sa te conving!
Si tu ma faci sa rad, aurelian!
Nici Iisus nu si-a dat toata silinta de a convinge pe cineva, El doar a impartasit oamenilor invataturile crestinesti de care acestia aveau nevoie pentru mantuire, restul a lasat la voia omului pentru ca inca de la facerea lui, omul a primit de la Domnul libertarea de a alege ca in functie de ce va alege sa poata fi judecat.
Eu unul, prin mustrarile adresate BOR-ului n-am facut altceva decat sa fiu un prieten crestinilor, unul asa cum cere Sf.Ioan Gura de Aur: ,,… nu umblăm după acele prietenii de pe urma cărora putem să tragem folos, de pe urma cărora suntem poftiţi la masă, de pe urma cărora dobândim sprijin, ci căutăm a ne face prieteni pe aceia care pot să ne pună în bună rânduială totdeauna sufletele noastre, să ne dea sfaturi bune, să ne mustre când păcătuim, să ne arate când greşim, să ne ridice când cădem, să ne îndrepte spre Dumnezeu, ajutându-ne cu sfatul şi cu rugăciunile.” (Cuvânt la calende, în vol. Omilii la săracul Lazăr. Despre soartă şi Providenţă…, p. 16)”
Numai bine!
sdaniel
martie 21, 2014 @ 10:42 pm
Ma bucur sa descopar faptul ca fac parte din BOR, fiind botezat. Eu nu cred asta, prin botez poate am onoarea sa fac parte din copiii lui Dumnezeu, dar nu pot sa ma simt intrucatva legat de BOR. Ba mai mult, in forma actuala, nici nu as fi mandru sa fac parte din acea institutie, care ar trebui sa fie un reper moral al societatii. In schimb ce vad? un patriarh imbracat in straie de aur si sceptru de aur (cred ca si manelistii sunt invidiosi de cat aur poarta) care cheama smurdul cand are o mica ameteala! biserici ce se ridica non-stop, tot mai mari, tot mai faloase, tot mai poleite cu aur, in mijlocul unor cartiere mizere! masini de lux la mitropolii si sedii ale BOR ! tot mai multi preoti ajunsi pe pile si care nu isi stiu vocatia! Si asta in conditia in care, mare parte din fondurile BOR provin din impozitele platite de mine si de alti romani. BOR nu plateste TVA, eu platesc; BOR nu taie chitante, eu tai la mine la firma; salariul meu e platit de firma (privata) daca produc, salariul angajatilor BOR e platit in mare parte de stat indiferent daca muncesc sau nu.
Si tot voi veniti si ne spuneti sa nu protestam cumva ca s-ar putea sa fie ispita diavolului, sau devenim protestanti, sau „smintim” si pe ceilalti. Iar cea mai tare perla este:
„Foarte bine că preoții ”joacă după cum cântă BOR” pentru că la conducerea BOR este Sfântul Sinod, peste care veghează Hristos, capul Bisericii!”
Hristos nu ar putea fi niciodata capul unei astfel de biserici. Actualul BOR este un SRL ca absolut toate SRL-urile din tara aceasta, nu e nicio diferenta.
Simona, am un mare respect pentru tine ca ai avut curaj sa deschizi subiectul si sa nu ne mai ascundem dupa degete.
Expresia urmatoare ar merita titlul de maxima zilei (merita pusa la avatar):
[quote name=”Simona”]
Si BOR -ul este la fel ca orice institutie publica.
Sa fereasca Dumnezeu sa ajunga BOR-ul stat in stat.Putem stinge lumina si pleca din Romania.
[/quote]
Dan Sorin
martie 22, 2014 @ 7:31 am
[quote name=”sdaniel”]Ma bucur sa descopar faptul ca fac parte din BOR, fiind botezat. Eu nu cred asta, prin botez poate am onoarea sa fac parte din copiii lui Dumnezeu, dar nu pot sa ma simt intrucatva legat de BOR.[/quote]
BOR = Biserica Ortodoxă Română
Ești român? Ești botezat ortodox? Canonic ești sub ascultarea unui episcop din BOR ( adică nu ești eretic/schismatic/păgân/ateu )? Dacă răspunsul e da la toate întrebările atunci îmi pare rău să te dezamăgesc dar ești membru BOR.
aurelian
martie 22, 2014 @ 6:52 am
Pentru fratele sdaniel, intr-un Hristos, ce faci tu? Tai chitante la tine la firma, dar nu toate firmele emit chitante, e o mare diferență, pai as dori si eu sa stiu daca un anumit grup de persoane din Romania, cu palate vile si masini, platesc impozite, ii intreaba cineva de unde au situatie financiara așa de bună, eu unul personal nu am văzut nici un protest, bă mai mult dacă ridicăm vocea, suntem acuzati de rasism. Și sunt preoți care chiar emit chitanța, doar să-i cauți tu.
Spune-mi și tu mie la ce-mi folosesc mie ca si cotizant la sistemul de sănătate, studenti la medici, la locurile subvenționate din bugetul de stat, ei și așa [b]majoritatea[/b] emigreaza, iar tu sdaniel la fel esti, un cotizant. Explica-mi la ce ne trebuiesc decontarea avorturilor?
Iar daca doresti preoti buni, incepe cu educarea copiilor tai crestineste!
Dan Tudorache
martie 22, 2014 @ 8:07 am
Daniel, cred că azi ai făcut abuz de răbdarea noastră și ai dat în nesimțire crasă.
Dacă Biserica Ortodoxă Română este doar un SRL pentru tine atunci tu nu mai faci parte din Biserică și ai ieșit din creștinism prin însăși dorința inimii tale. Creștinism fără Biserică nu există, mântuire fără Biserică nu există! Acesta este un aspect din abecedarul credinței ortodoxe, bazat pe însăși cuvintele lui Hristos Dumnezeu.
Dacă privești lucrurile din prisma că BOR este doar un SRL ”ca absolut toate SRL-urile din țara asta”, atunci când vei muri să te înmormântezi frate cât mai eficient și moderat pentru buzunarul familiei tale, fără cheltuieli de prisos la ”popă”.
La fel, dacă vei fi socru, să-ți sfătuiești copiii frumos să nu se cunune în BOR pentru că fiind un SRL ca toate SRL-urile, nu-și are nici un rost să dea bani de vreme ce altă instituție (primăria locală) s-a ocupat deja gratis de cununia lor.
Să nu vii frate la spovedanie că tu n-ai păcate, doar popii au, și mai ales ierarhii ăștia ”nenorociți”, care toacă averea poporului.
Să nu vii nici la împărtășit, că tu n-ai nevoie de Hristos real în tine, ca să-ți schimbe firea, ci te mântuie doar lectura pe net și eventual o predică ascultată frumos.
În final Bravo și Simonei! Despre asta vorbeam mai devreme, atitudine sectară vis-a-vis de preoți și ierarhi! Ei sunt marii păcătoși din Biserică, noi suntem drepții. Aici e semn și de mare smerenie. Prin urmare n-avem nevoie de ei, nu ne reprezintă, pentru că nu-i așa?, ”Hristos nu ar putea fi niciodata capul unei astfel de biserici”, după cum este sigur Daniel, și atunci, dacă Hristos nu este capul Bisericii înseamnă că BOR nu-i Biserică, ne-având autoritate de la Dumnezeu. Nefiind Biserică, înseamnă că noi toți credincioșii din românia, botezați ortodox, suntem defapt în afara Bisericii.
Despre asta este vorba Daniel și Simona: protestantism curat.
sdaniel
martie 22, 2014 @ 7:31 pm
[quote name=”Dan”]
….Creștinism fără Biserică nu există, mântuire fără Biserică nu există!…
În final Bravo și Simonei! Despre asta vorbeam mai devreme, atitudine sectară vis-a-vis de preoți și ierarhi! Ei sunt marii păcătoși din Biserică, noi suntem drepții.
[/quote]
Crestinismul/ortodoxismul au aparut prin Hristos si prin munca/harul ucenicilor sai fara sa aiba macar o cladire/biserica. Poti sa ai o viata curata si apropiata de Dumnezeu fara sa calci o data in biserica.
Referitor la critica preotilor si ierarhilor, nu uita un lucru: asta e slujba/jobul lor, ei trebuie sa fie un exemplu. Asta e meseria pe care si-au ales-o si pe care ar trebui sa o respecte/cinsteasca. Eu si Simona nu suntem preoti.
In rest, ma voi opri din critica (si in viata reala) din respect pentru postul Pastelui.
Dumnezeu sa ne inspire sa ne luminam!
Stefan Viorel Cristian
martie 22, 2014 @ 8:18 am
@dan-s, inlocuieste termenul „canonic” cu „teoretic”, deoarece in practica un preot si un crestin adevarat nu se lasa condus decat de Cuvantul lui Dumnezeu gasit in dogmele crestinesti aparute si „intrate in vigoare” (daca pot sa spun asa) de la cincizecime pana in prezent. De s-ar lasa condusi de mintea unui om ar risca sa se abata de la credinta precum au facut-o acei mii de catolici ascultand de papa Benedict al VIII-lea, in anul 1014, ce a introdus filioque.
Stefan Viorel Cristian
martie 22, 2014 @ 8:29 am
@dan_admin_ot, legat de ultimul mesaj adresat lui Daniel… fii pe pace, caci mantuirea nu se dobandeste prin constructie bisericeasca si ascultarea unui Patriarh. Daca in Scriptura exista un text contradictoriu spuselor mele te rog sa mi-l scrii asa cum si eu iti scriu pentru a-ti reaminti pilda samariteanului milostiv: ,,Un învăţător al Legii s-a sculat să ispitească pe Isus şi I-a zis: „Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?” Isus i-a zis: „Ce este scris în Lege? Cum citeşti în ea?” El a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău; şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” „Bine ai răspuns” i-a zis Isus „fă aşa, şi vei avea viaţa veşnică. ”
Asa deci las-o moale cu biserica, caci teologia nu te sfinteste. Stii care-i cel mai mare teolog din lume? Este chiar diavolul: el cunoaste toate invataturile crestinesti, toata scriptura si multe altele, doar ca nu le respecta ceea ce-l face a fi complet despartit de Tatal Ceresc. La fel pot fi si oamenii: cu doctorat in teologie dar cu suflet de eretic.
Dan Tudorache
martie 22, 2014 @ 8:55 am
Cristi, nu mă miră atitudinea ta la fel de sectară ca a lui Daniel și Simonei.
Îmi spui ”pace” dar tu însuți ești în război (în dispreț) cu ierarhia Bisericii, cea pe care așa a rânduit-o Dumnezeu până la sfârșit.
Îmi spui în mod simplist că mântuirea nu se dobândește prin construcție bisericească, dar după un atare raționament înseamnă că bisericile în general nu-și au rostul. Putem să ne mântuim și fără bisericile de zid, nu? Adică putem să ne mântuim doar cu scriptura în mână, fără sfintele taine ale Bisericii, care nu se pot săvârși decât în bisericile de zid! Adică protestantism!
Vorbești cu atâta emfază că cel mai mare teolog din lume este diavolul, dar uiți că diavolul nu cinstește cele sfinte și nu se împărtășește de tainele Bisericii. Tu și cu Daniel, după cum vorbiți, nu călcați pragul bisericii nici la spovedit și cu atât mai puțin la împărtășit. Dar faceți teologie cu maximă siguranță de sine, ca și cum ați fi intimii lui Dumnezeu.
Nu mai zic de aronganța cu care aruncați la colțul rușinii toată preoțimea și toată ierarhia, fără nuanță, toți fiind pentru voi o apă și-un pământ, în timp ce voi desigur sunteți mult mai drepți decât ei.
Tu te osândești din însăși cuvintele scripturii pe care le susții. De vreme ce porunca cea mai mare, cea a mântuirii este ”Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău; şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”, mă întreb și eu unde este în tine sau în Daniel iubirea față de preoți și ierarhi? Unde este? Desigur, aici nu mă refer să ascultați de îndemnul construirii Catedralei Mântuirii Neamului, ci la un aspect elementar.
Să zicem că într-adevăr preoții și ierarhii sunt cei mai mari păcătoși din Biserică. În acest caz unde este duhul compătimitor în voi, față de păcătoși? Nu este asta la voi, ci doar dispreț și aroganță. V-ați rugat cumva pentru ei? Vă rugați constant pentru îndreptarea și mântuirea lor? Este această rugăciune în voi, dovadă a iubirii de oameni?
Disprețul vostru față de instituția Bisericii și față de ierarhie trădează duhul care vă insuflă. Dar nu vă spun asta ca să vă jignesc cumva ci ca să vă dați seama că greșiți.
Ce pot să mai spun decât atât? Nimic. Pentru voi, cuvintele, fie ele blânde sau de mustrare, nu mai sunt de folos, ci doar rugăciunea.
Ana
martie 22, 2014 @ 9:06 am
Aurelian
[quote]Xiorel123, arata-mi un om , fara de pacat, si-ti voi da dreptate la tot ce ai insirat tu.[/quote]
Bine ai expus.
Doamne ajuta
Stefan Viorel Cristian
martie 22, 2014 @ 10:04 am
@Dan, hai sa le luam pe rand:
„Îmi spui în mod simplist că mântuirea nu se dobândește prin construcție bisericească, dar după un atare raționament înseamnă că bisericile în general nu-și au rostul.”- dar cand spun biserica nu ma refer la acele constructii, ma refer la un lacas de cult care dupa cum spuneam mai inainte ar fi mai de valoare daca ar fi construit din sentimente si invataturi crestinesti nu din ceva trecator (pamantesc) si din „ochiul d…ului”. Astfel de biserici ce-au luat nastere de la cincizecime ar fi de mare folos. Ori in ziua de azi bisericile au devenit investitii si altare de jertfit bani din buzunarele crestinilor.
„Putem să ne mântuim și fără bisericile de zid, nu? Adică putem să ne mântuim doar cu scriptura în mână, fără sfintele taine ale Bisericii, care nu se pot săvârși decât în bisericile de zid! Adică protestantism!”- deci tu ai fi in stare sa-i compari pe mai marii sfinti ai vechilor timpuri cu protestantii pe motiv ca au trait in pustietate in simple chilii sculptate in stanci si nu in cladiri din aur. Ma uimesti de-a binelea!
„Vorbești cu atâta emfază că cel mai mare teolog din lume este diavolul, dar uiți că diavolul nu cinstește cele sfinte și nu se împărtășește de tainele Bisericii”-fir-ar limba si literatura romana sa fie, ca grea mai este. Da-mi voie sa-ti scriu ce inseamna „teolog”.
TEOLÓG, teologi, s. m. Persoană care se ocupă cu probleme de teologie; specialist în TEOLOGIE.
TEOLOGÍE s. f. Disciplină care se ocupă cu expunerea și fundamentarea teoretică a izvoarelor și a dogmelor unei religii.
Deci teologul nu e neaparat cel care se spovedeste si se impartaseste, e de ajuns sa aiba teorie nu si sa practice!
” Tu și cu Daniel, după cum vorbiți, nu călcați pragul bisericii nici la spovedit și cu atât mai puțin la împărtășit”-daca as spune „sa-ti dea Dumnezeu fericire si sanatate pe cat de mult adevar spui” iti spun eu ca ar fi un blestem tinand cont de cata nefericire si boala ti-ar da Tatal pentru neadevarurile spuse despre mine. Asa deci fii mai atent si nu judeca pe baza incertitudinii, probabilitatii, a lipsei de cunostinte ca asa risti sa gresesti si sa cazi in pacat.
„Nu mai zic de aronganța cu care aruncați la colțul rușinii toată preoțimea și toată ierarhia”- am spus eu „toata preotimea”? Daca as fi spus si crezut asa atunci n-as mai fi publicat citate ale staretului cu care vorbesc ori a catorva preoti pe care-i cunosc foarte bine si care am placerea de a tine legatura. Deci, hai! Vindeca-te de orgoliu si nu mai fa din tantar armasar!
„Tu te osândești din însăși cuvintele scripturii pe care le susții. De vreme ce porunca cea mai mare, cea a mântuirii este ”Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău; şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”, mă întreb și eu unde este în tine sau în Daniel iubirea față de preoți și ierarhi? Unde este?”- dovada ca tu asculti Sfanta Scriptura dar nu bagi nimic la cap! Hai sa-ti demonstrez:
„Dar el, care vroia să se îndreptăţească, i-a zis lui Isus: „Şi cine este aproapele meu?” Isus a luat din nou cuvântul şi a zis: „Un om se cobora din Ierusalim la Ierihon. A căzut între nişte tâlhari, care l-au dezbrăcat, l-au jefuit de tot, l-au bătut zdravăn, au plecat, şi l-au lăsat aproape mort. Din întâmplare, se cobora pe acelaşi drum un preot; şi, când a văzut pe omul acesta, a trecut înainte pe alături. Un Levit trecea şi el prin locul acela; şi când l-a văzut, a trecut înainte pe alături. Dar un Samaritean, care era în călătorie, a venit în locul unde era el, şi când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. S-a apropiat de i-a legat rănile, şi a turnat peste ele untdelemn şi vin; apoi l-a pus pe dobitocul lui, l-a dus la un han, şi a îngrijit de el. A doua zi, când a pornit la drum, a scos doi lei, i-a dat hangiului, şi i-a zis: „Ai grijă de el, şi orice vei mai cheltui, îţi voi da înapoi la întoarcere.” Care dintr-aceşti trei ţi se pare că a dat dovadă că este aproapele celui ce căzuse între tâlhari?” „Cel ce şi-a făcut milă cu el” a răspuns învăţătorul Legii. „Du-te de fă şi tu la fel” i-a zis Isus.” (Lc.10:29-37)
Asadar acesta este aproapele nostru, nu preotii cu kg de aur la gat care dupa cum spunea cineva risca a fi invidiati de mai marii oameni de etnie la cat aur poarta si ce limuzine de zeci-sute de mii de euro au.
„Să zicem că într-adevăr preoții și ierarhii sunt cei mai mari păcătoși din Biserică. În acest caz unde este duhul compătimitor în voi, față de păcătoși? Nu este asta la voi, ci doar dispreț și aroganță”- ce mi-ar place sa invieze Sf.Ioan Gura de Aur, sa-ti spuna in fata acelasi lucru pe care l-am scris mai sus despre ce inseamna a fi prieten (Cuvânt la calende, în vol. Omilii la săracul Lazăr. Despre soartă şi Providenţă…, p. 16)” si sa te vad daca ai avea curajul de a-i spune si lui ca ceea zice el se bazeaza pe dispret si aroganta. =))
Numai bine!
Ana
martie 22, 2014 @ 10:43 am
Xiorel, ce cauti frate sa tulburi apele in post?
Daca intelegi ce inseamna iubirea ptr aproape, opreste atacurile asupra credinciosilor ortodocsi. Nici nu inteleg de ce Dan iti ofera atata cuvant, in timp ce tu citesti si nici nu vezi, nici nu simti, nici nu intelegi:(. De ce spun asta? Ptr ca tot ai enuntat texte din Noul Testament, insa nu ai pus nimic in aplicare in discutiile tale.
Ce inseamna ptr tine iubirea de aproape? Cine este aproapele tau?
Stefan Viorel Cristian
martie 22, 2014 @ 11:36 am
„Daca intelegi ce inseamna iubirea ptr aproape, opreste atacurile asupra credinciosilor ortodocsi”- deci Sf.Ioan Gura de Aur nu si-a iubit aproapele? (citeste mai sus citatul sau) =))
Spune-mi sincer, ce-mi ceri tu de fapt: nu cumva sa-mi las aproapele sa dea intr-o erezie? :))
Doresc a ma opri in acest moment, pentru ca simt exact ceea ce spunea Sf.Antonie care fiind intrebat la ce-i foloseste pustietatea el a raspuns ca un crestin aflat in mijlocul paganilor e precum pestele aflat pe mal care de nu va lua treptat o gura de apa va muri.
O minte luminata va doresc!
Ana
martie 22, 2014 @ 1:58 pm
xiorel
Ai ceva bun in tine. Felicitari pentru decizia de a te opri.
Dumnezeu sa-ti ajute
Sa avem cu totii post cu folos duhovnicesc!
Andrei Calin
martie 23, 2014 @ 6:17 am
Stiti ce nu inteleg eu?
De ce avem noi nevoie de „cea mai mare biserica ortodoxa din lume”? As known as „Catedrala Mantuirii Neamului”? Oare nu aveam lucruri mai bune de facut cu 400 de milioane de euro?
Biserici avem destule, o catedrala patriarhala avem, chiar frumusica. Nu inteleg de ce mai aveam nevoie de aceasta noua catedrala…
De pe StirileProTV (Vorbesc doar de cheltuiala statului):
Nota de plata se va ridica, probabil, la 400 de milioane de lei. Bani din care s-ar putea construi 1500 de scoli. Sau 300 de kilometri de autostrada. S-ar putea utila cu aparatura de top 40 de centre medicale de excelenta. S-ar finanta 8000 de transplanturi. Sau 800 de mii de nasteri.
Dan Sorin
martie 23, 2014 @ 7:32 am
[quote name=”AndreiCalin”]Stiti ce nu inteleg eu?
De ce avem noi nevoie de „cea mai mare biserica ortodoxa din lume”? As known as „Catedrala Mantuirii Neamului”? Oare nu aveam lucruri mai bune de facut cu 400 de milioane de euro?
Biserici avem destule, o catedrala patriarhala avem, chiar frumusica. Nu inteleg de ce mai aveam nevoie de aceasta noua catedrala…
[/quote]
Ai fost duminică dimineață la Catedrală? Mai ales iarna. Nu ai loc nici să respiri. E mult prea mică biserica.
Andrei Calin
martie 23, 2014 @ 8:02 am
[quote name=”dan-s”][quote name=”AndreiCalin”]Stiti ce nu inteleg eu?
De ce avem noi nevoie de „cea mai mare biserica ortodoxa din lume”? As known as „Catedrala Mantuirii Neamului”? Oare nu aveam lucruri mai bune de facut cu 400 de milioane de euro?
Biserici avem destule, o catedrala patriarhala avem, chiar frumusica. Nu inteleg de ce mai aveam nevoie de aceasta noua catedrala…
[/quote]
Ai fost duminică dimineață la Catedrală? Mai ales iarna. Nu ai loc nici să respiri. E mult prea mică biserica.[/quote]
Si in alte biserici abia de gasesti 10 persoane.
Normal ca n-ai loc sa respiri, daca toata lumea se duce intr-un loc, in timp ce alte biserici sunt aproape goale. Dar asta nu inseamna ca trebuie irositi bani ca sa contruim ceva ce chiar nu ne trebuie.
Hai sa fim sinceri aici, aceasta catedrala chiar nu era necesara.
Dan Sorin
martie 23, 2014 @ 10:34 am
[quote name=”AndreiCalin”][quote name=”dan-s”]
Si in alte biserici abia de gasesti 10 persoane.
Normal ca n-ai loc sa respiri, daca toata lumea se duce intr-un loc, in timp ce alte biserici sunt aproape goale. Dar asta nu inseamna ca trebuie irositi bani ca sa contruim ceva ce chiar nu ne trebuie.
Hai sa fim sinceri aici, aceasta catedrala chiar nu era necesara.[/quote]
Ai găsit tu în București biserică în care să fie doar 10 persoane duminică, iarna? Sunt foarte curios că m-aș duce. Exceptând cazul în care mă duci la capătul Bucureștiului în cine știe ce zonă izolată. Nu mi se pare normal să mă apuc să mă plimb o oră prin București ca să găsesc o biserică mai goală.
Chiar e nevoie de a se construi mai multe biserici în orașe. Atât în București cât și în orașul natal care nu e foarte mare (Bistrița) este un chin să mergi iarna la Sf. Liturghie. Mai ales când e și foarte frig afară.
Nu comentez dacă e nevoie să se investească atât de mult aur și podoabe în biserici dar chiar e nevoie să se construiască mai multe biserici. Și cred că orice ortodox care merge regulat la Sf. Liturghie ar fi de acord cu mine că e un chin iarna să mergi la biserică.
Dincolo de asta nu știu ce rezolvi cu astfel de comentarii. Oricum nimeni din cei care iau decizii nu te va băga în seamă și nu poți face nimic așa că oare care e rostul? Singurul lucru ce poți să faci cu astfel de mesaje e să îți faci singur păcate judecând pe alții și să te tulburi când vezi că lucrurile nu merg așa cum vrei. Se merită?
Andrei Calin
martie 23, 2014 @ 10:48 am
[quote name=”dan-s”][quote name=”AndreiCalin”][quote name=”dan-s”]
Dincolo de asta nu știu ce rezolvi cu astfel de comentarii. Oricum nimeni din cei care iau decizii nu te va băga în seamă și nu poți face nimic așa că oare care e rostul? Singurul lucru ce poți să faci cu astfel de mesaje e să îți faci singur păcate judecând pe alții și să te tulburi când vezi că lucrurile nu merg așa cum vrei. Se merită?[/quote]
Daca toti ar fi gandit asa, acum inca am fi o tara comunista…
Schimbarile se incep cu pasi mici, dar cu o gandire de genul „oricum n-avem ce sa facem”, banii bisericii se vor duce in continuare pe aur, masini, si catedrale inutil de mari.
Gandeste-te un pic, cate biserici mai mici, dar mai incapatoare se puteau face cu 300 de milioane de euro (fara contributia de la stat)?
Inca o data, sa investesti 400 de milioane de euro pentru 5000 de locuri, pe motivul ca „nu e loc” mi se pare o aberatie imensa.
Si gandeste-te dupa accea, cat de mult o sa se cheltuiasca sa se intretina aceasta catedrala.
Doua cuvinte: INUTIL si BADJOCORITOR.
Ana
martie 23, 2014 @ 8:37 am
Andrei Calin
„Dar asta nu inseamna ca trebuie irositi bani ca sa contruim ceva ce chiar nu ne trebuie.”
[b]In primul rand tu prin discutia asta nu contruiesti nimic.[/b] Ce drept avem noi cei de astazi sa oprim planul stramosilor nostri care nu este pentru noi, ci pentru generatiile viitoare.
[b]Legat de irosirea banilor, cam asa a spus si Iuda.[/b] Legatura lui era cu banul, nu cu credinta, cu toate ca era langa Hristos, vedea si nu simtea. Si toti romanii care pun in prim plan imensa suma de bani (care de fapot nici nu-i adevarat), sunt la fel ca Iuda. Pe ei nu.i intereseaza ce se construieste si ce importanta are in neamul nostru, ci banul irosit.
[b]Nu uita, ce dai bisericii, o sa ti se intoarca inapoi inzecit.[/b] Testeaza din curiozitate si vei vedea. Si daca nu vrei sa dai bisericii, da unui sarac. Si daca nici lui nu vrei sa-i dai, atunci ai o problema
Andrei Calin
martie 23, 2014 @ 9:07 am
[quote name=”Ana”]
[b]In primul rand tu prin discutia asta nu contruiesti nimic.[/b] Ce drept avem noi cei de astazi sa oprim planul stramosilor nostri care nu este pentru noi, ci pentru generatiile viitoare. [/quote]
Ba da, pentru ca banii pe care ii dam noi pe impozite si taxe se construieste catedrala. Practic oamenii de rand construiesc catedrala, fie ei ortodocsi, catolici, musulmani, evrei, atei etc, ei tot dau bani pentru aceasta catedrala, ceea ce nu mi se pare corect. Daca catedrala ar fi fost construita strict din banii bisericii, si din donatii, n-as fi avut nimic importiva. Dar faptul ca statul da 400 de milioane de lei bisericii ortodoxe, asta mi se pare o mare discriminare fata de celelalte culte religioase.
[quote name=”Ana”]
[b]Legat de irosirea banilor, cam asa a spus si Iuda.[/b] Legatura lui era cu banul, nu cu credinta, cu toate ca era langa Hristos, vedea si nu simtea. Si toti romanii care pun in prim plan imensa suma de bani (care de fapot nici nu-i adevarat), sunt la fel ca Iuda. Pe ei nu.i intereseaza ce se construieste si ce importanta are in neamul nostru, ci banul irosit. [/quote]
Eu cred ca si Iisus Hristos ar fi de acord cu mine ca, decat sa construim cea mai mare catedrala ortodoxa din lume, mai bine am da banii acestia la saraci, pe spitale, etc. Pana la urma, Iisus condamna actele de genul „hai sa aratam cat de bogati suntem”.
[quote name=”Ana”]
[b]Nu uita, ce dai bisericii, o sa ti se intoarca inapoi inzecit.[/b] Testeaza din curiozitate si vei vedea. Si daca nu vrei sa dai bisericii, da unui sarac. Si daca nici lui nu vrei sa-i dai, atunci ai o problema[/quote]
Cred ca mai corect ar fi sa zici „Ce-i dai lui Dumnezeu ti se intoarce inapoi inzecit”. Biserica nu este Dumnezeu, si niciodata nu va fi. Biserica este o institutie, si mai nou o afacere care nu plateste impozite, ba chiar le mananca pe ale noastre. Cred ca Dumnezeu ar primi mult mai bine o „donatie” prin darea la saraci, sau pentru ajutorul cuiva, decat donatiile pentru o caterala imensa si inutila din punct de vedere spiritual.
Dan Tudorache
martie 25, 2014 @ 10:25 am
Daniel, înțeleaptă decizie ai luat iar eu te voi urma.
aurelian
martie 25, 2014 @ 10:38 am
AndreiCalin, te rog explica-mi la ce le trebuie crestinilor ortodocsi stadioane( Natioanl Arena, Ilie Oana, Cluj Arena) construite din bani publici?
La ce ne trebuie studenti la medicina, daca ei si asa majoritatea emigreaza dupa 6 ani de studiul la locuri fara taxa( subventionate din banul public, la UMF Buc, taxa e 9000 Ron)?
Bani cheltuiti aiurea pe diverse proiecte de consultanta si fezabilitate la autostrazi?
Popescu
mai 18, 2014 @ 9:49 am
Ca punctul meu de vedere sa fie mai bine inteles, o sa imi descriu putin perceptia in legatura cu biserica:
– Nu cred in biblie
– Nu sunt de acord cu promovarea religiei, si nici cu religia in scoli
– Nu recunosc biserica ca o autoritate morala.
Acum si raspunsul meu la acest topic
Fiecare are dreptul sa creada in ce vrea. Statul, nu judeca cetatetii in functie de credinta lor, deoarece oamenii platesc taxe in mod egal. Deci, de ce Statul(ca bisericile se cosntruiesc din banii statului, ceea ce nu e normal, ar trebui finantate exclusiv de cei care cred, vor si pot) cosntruieste biserici, in loc de spitale si scoli? Asta mi se pare o intrebare mai buna. De ce se construiesc SexShop uri? Pai simplu, fiecare face ce vrea cu banii lui.
Foarte multa ipocrizie din partea bisericii, site ului astuia, si din partea religiei in general.
In ultimul timp crestinismul a pierdut mult teren. Sper sa dispara cat mai curand basmul asta numit ortodoxism, care din nefericire s a impregnat prea tare in constiinta colectiva.
aurelian
mai 18, 2014 @ 10:26 am
Zed, bisericile nu se construiesc in totalitate din bani de la stat, si cum am mai specificat mai sus sunt finantate si alte categorii sociale ptr care nu ajuta cu nu-i ajuta cu nimic pe romani. Pai Uniunea Europeana doreste sa inchid spitalele si tu doresti sa sa infiintam noi spitale, undeva e o contraditie, scolilele nu prea le vad rostul daca natalitatea scade.
Kore
mai 18, 2014 @ 11:03 am
Prietene Zed,
Nu e bine sa crezi in altceva decat in Iisus Hristos.
[b]Biserica ca si institutie[/b] – adica [b]BOR [/b]- a ajuns de tot plansul azi. Nu mai e ce-a fost in vremuri de demult. Nu confunda [b]institutia bisericii[/b], adica [b]BOR[/b], cu [b]B[/b]iserica adevarata, adica [b]oamenii [/b]din carne oase si sange, aceleasi materiale din care si tu esti facut! (indiferent de ce credinta esti, credinta la care ai tot dreptul).
[b]Autoritatea morala[/b] n-[b]o detine[/b] biserica ca intitutie ci [b]Hristos [/b]ca fiind [b]Lumina[/b] [b]B[/b]isericii. Exprimarea unora cum ca biserica reprezinta autoritatea morala e una generalista si mostenita de pe vremea cand biserica ca si institutie inca insemna dragoste pt om si nu pt sacul cu bani, cum inseamna azi. Nu iti fa o imagine despre [b]B[/b]iserica dupa exemplarele ei slabe, preoti ori mireni! E ca si cum atunci cand vrei sa-ti cumperi ceva de calitate, standardul tau de alegere e kitsch-ul.
Daca vrei sa vezi cu adevarat ce inseamna Ortodoxia in esenta ei, daca esti om care cauta la esenta si nu la aparenta, intreaba pe cineva de un duhovnic/ preot bun, dar bun in adevaratul sens al cuvantului si mergi sa-l vezi, mergi cu intrebarea si vei afla raspuns. Sau fa o calatorie, doar ca si simplu turist din moment ce nu crezi, la muntele Athos si poate-ti vei da seama de multe. Cauta sa te convingi tu, sa vezi tu insuti, nu prin intermediari!
In ziua de azi, anul 2014 dupa Invierea Domnului, multi stam in [b]B[/b]iserica si pentru ca fiind atat de mare urgia afara, preferam sa suportam putoarea dinauntru (scuze daca am strepezit urechi fine prin plasticitatea expresiei).
Daca vrei sa-ti faci o parere despre Cel la care se inchina ortodocsii, mergi de stai de vorba cu El; audienta se cheama: rugaciunea. Din experienta proprie iti spun ca nu te da afara si nici nu trebuie sa faci antecamera! Du-te asa cum esti, n-a refuzat niciodata pe nimeni!
sdaniel
mai 18, 2014 @ 11:57 am
[quote name=”Kore”]
[b]Biserica ca si institutie[/b] – adica [b]BOR [/b]- a ajuns de tot plansul azi….B[/b]iserica adevarata, adica [b]oamenii [/b]din carne oase si sange, aceleasi materiale din care si tu esti facut! (indiferent de ce credinta esti, credinta la care ai tot dreptul)…
In ziua de azi, anul 2014 dupa Invierea Domnului, multi stam in [b]B[/b]iserica si pentru ca fiind atat de mare urgia afara, preferam sa suportam putoarea dinauntru (scuze daca am strepezit urechi fine prin plasticitatea expresiei).
Daca vrei sa-ti faci o parere despre Cel la care se inchina ortodocsii, mergi de stai de vorba cu El; audienta se cheama: rugaciunea. Din experienta proprie iti spun ca nu te da afara si nici nu trebuie sa faci antecamera! Du-te asa cum esti, n-a refuzat niciodata pe nimeni![/quote]
Perfect de acord cu tine….dar atunci de ce platim salariile preotilor din impozitele si taxele noastre? de ce statul plateste (in fiecare comuna) intretinerea cladirilor bisericii? de ce BOR nu plateste impozit si taxe? de ce BOR nu plateste TVA cand vinde un produs? de ce avem nevoie de cele peste 10 000 de biserici? de ce avem nevoie de 55.000 de preoti? de ce avem nevoie de catedrala aceasta care costa sute de milioane de lei?
Intr-adevar, ca sa ajungi la Dumnezeu nu ai nevoie decat sa stingi lumina, televizorul, sa faci linste in camera si in tine, sa-ti aloci cate ore trebuie si sa vorbesti direct cu el.
De ce am avea nevoie de zeci de mii de intermediari si zeci de mii de cladiri pentru asta? Religios vorbind, ca sa te ridici la cer nu ai nevoie de pilot !!!
Kore
mai 18, 2014 @ 8:40 pm
@administrator
De ce mi-ati sters comentariile? Acele randuri au fost minute din timpul vietii mele catre alti oameni! Nu am injurat si nu am fost necuviincioasa cu nimeni. Mi-am spus niste puncte de vedere acolo unde altii prefera sa inchida ochii si se prefac ca totul e perfect. Sa inteleg ca si dv practicati politica strutului sau va place sa vi se scrie numai ceea ce doriti sa auziti?
cristirg
mai 19, 2014 @ 7:45 am
[quote name=”Kore”]@administrator
De ce mi-ati sters comentariile? Acele randuri au fost minute din timpul vietii mele catre alti oameni! Nu am injurat si nu am fost necuviincioasa cu nimeni. Mi-am spus niste puncte de vedere acolo unde altii prefera sa inchida ochii si se prefac ca totul e perfect. Sa inteleg ca si dv practicati politica strutului sau va place sa vi se scrie numai ceea ce doriti sa auziti?[/quote]
-de acord cu tine-
-nici macar nu ma lasa sa fiu de acord cu tine ,imi sterge comentariu
-adminilor asta e cenzura
-va rog sa raspundeti aici,va provoc la dialog
Dan Tudorache
mai 19, 2014 @ 7:50 am
Daniel, nu ești de ieri de azi prezent în această comunitate și de aceea mă măr că pui întrebări la care s-a răspuns de mult, în repetate rânduri. Găsești aici răspunsuri la o parte din întrebările tale: [url]https://www.ortodoxiatinerilor.ro/politica-romaniei/19408-despre-temeiurile-finantarii-bisericii-de-catre-stat[/url]
Dan Tudorache
mai 19, 2014 @ 8:04 am
Corina și Cristi, zilele trecute îi spuneam lui Florin că n-am avut timp să moderăm din timp comentariile la un articol dar că am încredere în maturitatea acestei comunități. Se pare că m-am înșelat.
Duminică, când toată lumea se odihnește și își vede de familie și cele sufletești, un aventurier internautic, dornic de afirmare întru dreptatea proprie, s-a înregistrat ca un anonim și a postat pe site un scuipat (altfel nu pot să-l numesc) la care v-ați grăbit să răspundeți cu sârg. Eu sunt de părere că n-ați dat dovadă de înțelepciune, pierzându-vă timpul cu cineva care nu dorește să și asculte ci doar să lumineze ”proștii”. Oamenii se mai citesc și după intenții, nu doar după o părută formă civilizată.
Mai mult, ați reînviat un dialog care mai mult tulbură pentru că se pare că articolul acesta este pentru unii dintre voi o excelentă scuipătoare de frustrări personale. Dar pentru asta eu vă recomand spovedania.
În plus cred că abuzați de bunăvoința noastră de administratori de site.
Cristi, a provoca nu este creștinește. În plus, ne provoci să ne rupem din timpul pe care nu-l avem. Mai avem și serviciu și familie frate. N-avem de unde.
Corina, acele minute din viața ta pentru alți oameni… au ajuns la oamenii respectivi. Ai scris, ai fost citită și ți s-ar răspuns. Motivul pentru care am șters toate comentariile este că l-am șters pe cel al nestimabiului Zed, fapt pentru care toate celelalte comentarii au rămas fără ”obiect”. Deci nu-i vorba că ai fi spus ceva deranjant, necuviincios, etc. Pentru restul comentatorilor am folosit același raționament.
cristirg
mai 19, 2014 @ 8:16 am
[quote name=”Dan”]
Cristi, a provoca nu este creștinește. În plus, ne provoci să ne rupem din timpul pe care nu-l avem. Mai avem și serviciu și familie frate. N-avem de unde.
[/quote]
-eu am asteptat un raspuns din partea ta si ma bucur ca cel putin ai raspuns
-sa tii cont Dane ca suntem oameni (cu greselile si pacatele noastre) si avem si noi personalitate si un cuvant de zis,nu trebuie sa ne cenzurezi chiar asa
-exista un dialog cu pareri pro si contra
-eu sunt ortodox si tin la Biserica Ortodoxa (care este comuniunea dintre toti credinciosii ortodocsi ,BOR nu este doar dealul Patriarhiei) dar exista si nereguli printre slujitori,ierarhi …de exemplu erezia ecumenista care e acceptata de multi si altele
-la fel cum exista si unii „credinciosi” care desi merg la Biserica sunt deschisi si spre magie,vrajitorie,ocult,yoga,masonerie,controlul oamenilor..sau alta forma de satanism
-asta e realitatea,aceste lucruri trebuie zise,noi ortodocsii(si mirenii si ierarhii sau membrii sinodului) trebuie sa ne ferim atat de erezii (ecumenism…),cat si de organizatii si secte satanice (masonerie,secte new-age..) ..deci sa nu fim deloc cu satanismul,magia,vrajitoria,ocultul,controlul oamenilor….
Dan Tudorache
mai 19, 2014 @ 8:52 am
Cristi, după cum poți foarte ușor afla, nu suntem localizați pe dealul Patriarhiei, nu suntem nici măcar clerici și nici fii de preoți. Simpli mireni ca și voi.
Apoi, articolul de față, ca și toate celelalte de pe site…. nu este ghiveci de subiecte. Vorbim aici despre un subiect concret, ori a introduce ”veșnicele” subiecte precum ecumenismul, masoneria, evoluționismul, etc… înseamnă lipsă de disciplină în dialog.
Deci lucrurile trebuie zise într-un cadru specific, că altfel ajungem să caricaturizăm ortodoxia.
Așa că te invit să dialogăm disciplinat ca să avem folos.
cristirg
mai 19, 2014 @ 10:53 am
[quote name=”Dan”]Cristi, după cum poți foarte ușor afla, nu suntem localizați pe dealul Patriarhiei, nu suntem nici măcar clerici și nici fii de preoți. Simpli mireni ca și voi.
Apoi, articolul de față, ca și toate celelalte de pe site…. nu este ghiveci de subiecte. Vorbim aici despre un subiect concret, ori a introduce ”veșnicele” subiecte precum ecumenismul, masoneria, evoluționismul, etc… înseamnă lipsă de disciplină în dialog.
Deci lucrurile trebuie zise într-un cadru specific, că altfel ajungem să caricaturizăm ortodoxia.
Așa că te invit să dialogăm disciplinat ca să avem folos.[/quote]
-problema este ca stergi mesaje ,asta e principala problema
-i-am dat un raspuns lui sdaniel -mi-ai sters mesajul
-kore a postat pe subiect ,ai sters mesajul
-anul trecutt la fel s-a intamplat ,mi-ai sters multe mesaje si m-am retras,
-eu cred ca ai o problema cu stersul mesajelor,Claudiu nu e chiar asa
-deci suntem ortodocsi,nu am venit sa injuram aici,sa ne luam de ortodoxie -nici eu nici multi altii- deci am venit sa conversam,normal ca mai exista si mici deviatii de la subiectul articolului,dar care au ,totusi,legatura cu credinta ,cu Biserica,cu ortodoxia; nu e cazul sa stergi astfel de mesaje
-noi discutam frumos ieri ,dialogam…si tu vii si stergi azi mesajele
-e crestineste oare?
-pe mine ma deranjeaza foarte mult ca-mi stergi mesajele,imi provoaca o stare de nervi,mai bine imi dai 2 pumni decat sa-mi stergi mesajele
-ar fii bine sa aveti un regulament al sit-ului/blogului..al discutiilor,postarilor,ca sa stim si noi ce sa respectam,dar daca il respectam atunci sa fim siguri ca nu ne stergi mesajele
Dan Tudorache
mai 19, 2014 @ 11:16 am
Cristi, după cum ai putut observa, am motivat ștergerea comentariilor. În plus, mesajele tale au ajuns la Daniel (îl rog să confirme), deci nu văd unde e marea pagubă. Dacă țineți morțiș să discutați pe diverse chestiuni care nu au un cadru dedicat pe acest site puteți face schimb de e-mailuri sau adrese de messenger… sunt multe alternative de dialog.
Chiar m-am gândit la un regulament și cred că-l voi întocmi când voi avea răgazul. Așa va fi mai simplu și pentru mine și pentru voi, ceilalți.
Îmi cer iertare pentru nervii provocați.
cristirg
mai 19, 2014 @ 2:03 pm
[quote name=”Dan”]Cristi, după cum ai putut observa, am motivat ștergerea comentariilor. În plus, mesajele tale au ajuns la Daniel (îl rog să confirme), deci nu văd unde e marea pagubă. Dacă țineți morțiș să discutați pe diverse chestiuni care nu au un cadru dedicat pe acest site puteți face schimb de e-mailuri sau adrese de messenger… sunt multe alternative de dialog.
Chiar m-am gândit la un regulament și cred că-l voi întocmi când voi avea răgazul. Așa va fi mai simplu și pentru mine și pentru voi, ceilalți.
Îmi cer iertare pentru nervii provocați.[/quote]
-pai poate mesajele mele au ajuns la Daniel daca a avut timp sa le citeasca,daca nu ,nu
-deci e o problema ca noi scriem aici,punem suflet,vrem sa dialogam si tu stergi postarile,noi vrem sa ne uitam si la mesajele anterioare,si altii vor sa citeasca mesajele,deci clar ca trebuie sa ramana postate
-tu nu stergi mesaje la modul obiectiv (tinand cont de un regulament pe care noi l-am fi incalcat) ci le stergi cand ai tu chef si pe care ai tu chef
–zici ca mesajele au ajuns la persoana cu care am dialogat si nu e o problema daca le stergi (desi eu zic ca e una mare) ,pai atunci nu ar fi nici o problema daca ar vebni acum Claudiu si ti-ar sterge mesajele tale ,pe care eu le-am citit
-ar fi bine sa te pui in locul nostru si sa simti cum ar fi ca cineva sa-ti stearga mesajele tale
-si vad ca-i enervezi si pe altii, de aceea apar mesaje de genul:
„ești un cenzor comunist, care-ți bați joc de munca mea !”
-daca mai multi ti-au atras atentia inseamna ca e o problema cu stergerea mesajelor
Dan Tudorache
mai 19, 2014 @ 2:35 pm
Cristi, așa cum am mai spus, sunt de părere că faci abuz de bunăvoința mea, la fel ca și Carol.
Iarăși ai scris ca să-mi ceri explicații pe care le-am mai dat. Ai primit explicațiile, te rog nu te mai târgui și nici multiplica provocările.
Ana
mai 19, 2014 @ 2:37 pm
Hristos a Inviat!
Kore
mai 19, 2014 @ 7:56 pm
@ admin
Imi pare rau ca v-ati lasat purtat de anumite stari si ati purces si la stergerea ultimului meu comentariu aici care [b]nu [/b]era adresat acelui om, Zed, ci lui sdaniel. Era un indemn pt un om la a nu renunta la Sf Liturghie. Si Anei i-a placut.
Multumesc ca m-ati facut imatura si grabnic saritoare la a da atentie unui scuipat. Cunosc un barbat care si-a dat viata pt niste oameni ale caror scuipaturi le-a primit in fata, la propriu.
Pacat ca nu mai e.
Tonul folosit si atitudinea avuta in comentariul dv explicativ nu va fac cinste, din pacate. In astfel de situatii e bine sa nu considerati alti oameni, pe care nu ii cunoasteti deloc, ca fiind familia dv si in dreptul carora va permiteti a pune orice etichete.
Ramaneti cu bine.
Dan Tudorache
mai 19, 2014 @ 8:07 pm
Hristos Domnul n-a răspuns la orice provocare. Din contră, la unele ne-a sfătuit să nu aruncăm mărgăritarele… (aici nu vorbesc de comentariul adresat lui Daniel)
Acel ultim comentariu a fost citit cel mai probabil de Daniel, decii fii fără grijă.
O seară liniștită Corina!
Laura Stifter
mai 19, 2014 @ 9:17 pm
Ana,
Adevărat a înviat!!!
sdaniel
mai 19, 2014 @ 10:38 pm
Am avut unele probleme de logare si nu am putut raspunde. Din pacate nu am apucat sa citesc mesajele lui Cristirg si ale Corinei. Banuiesc ca imi spuneau ca gresesc…si aveau dreptate. Mai calm si mai detasat pot recunoaste ca am gresit pentru ca nu am tinut cont de rolul bisericii in societatea romaneasca. Inteleg cat este de greu sa aduci speranta unor oameni care nu traiesc foarte bine, inteleg cat e de greu sa mentii o unitate (chiar nationala) si faci sa traiasca niste valori pe care le avem de cand exista acest popor. Inteleg cat e de greu sa fii o contrapondere la o societate capitalista agresiva si sa mentii un echilibru.
Imi pare rau ca am generalizat si am judecat o padure cu gandul la cateva uscaturi.
Despre catedrala…cred ca discutiile erau utile inainte de a incepe, acum ma gandesc ca este inutil sa discuti despre o constructie intr-un stadiu avansat.
Eu o sa ma retrag din acest subiect, o sa astept sa fie finalizata si data in folosinta. Abia dupa aceea vom putea analiza daca a fost, sau nu, o greseala construirea ei.
Seara frumoasa va doresc!
Dan Tudorache
mai 20, 2014 @ 6:33 am
Ziua bună fraților!
Sper să dăm uitării poticnirile de ieri și azi să ne putem vorbi cu zâmbetul pe buze.
Pentru că Daniel a confirmat că ultimele mesaje care îi erau adresate nu au ajuns la el, îmi fac mea culpa și îmi cer iertare că le-am șters în bloc, cu celelalte adresate lui (Zed, Pulepticon, Vasile în realitate).
Kore
mai 20, 2014 @ 8:47 pm
@sdaniel,
Nu v-am spus ca gresiti, nu am a va invinui de nimic. Cel mai rau imi pare ca nu ati apucat sa cititi ce v-am scris: erau niste ganduri pt dv, atunci venite.
Cu toate scuzele si parerile de rau, acceptate!, e trist ca cineva poate sterge o propozitie in care incape cuvantul “frumos” si trei semne de bucurie. Erau ale Anei, ca raspuns la cele scrise de mine. Multumesc!
Dan Tudorache
mai 21, 2014 @ 8:53 am
Corina, așa cum am spus, am șters toate comentariile în bloc, necitindu-le pe toate, (din lipsă de timp) mergând pe ideea că toată discuția se centrează pe ceea ce a scris Zed/Pulepticon/Vasile, care s-a și dovedit între timp a fi un provocator și pierde timpul… altora (al meu, nu al vostru). Din experiența de administrator de site (nici mare, nici de două zile) am hotărât, atunci când am văzut comentariul lui… să-l șterg, să-i șterg și contul… și prin urmare logică și celelalte comentarii pentru că atâta timp cât am presupus că toate îi sunt adresate, înseamnă că au rămas fără obiect la care se raportează și nu-și au rostul.
Desigur, așa cum s-a văzut, am greșit în presupunerea mea, fapt pentru care mi-am și cerut iertare.
Cu toate acestea, te raportezi față de acest incident de parcă cine știe ce mare nedreptate ți s-a făcut. La fel și Cristi.
A vă plânge atât pentru o astfel de greșeală fără rea-intenție nu este creștinește. Este al cincilea comentariu explicativ pe care vi-l adresez pentru o chestiune peste care eu zic că se putea trece foarte ușor, fără să mă țineți atâta timp într-o situație jenantă.
iulia rideanu
august 14, 2014 @ 9:17 am
Pe bune domnilor? Chiar credeti dvs. ca sunt mai multe bodegi, discoteci, cazinouri, sex-shopuri, bordeluri, fabrici de ţigări şi case de vânzare a drogurilor decat BISERICI? In niciun caz. In tara noastra sunt 18.300 biserici (nu exista atatea cluburi si bodegi in Romania), 4700 școli generale, 425 spitale, conform unei statistici. Toate finantate de stat. Vi se pare normal acest numar ingrijorator pentru institutiile de educatie si cercetare? Chiar credeti ca trebuie sa acordam educatiei spirituale atat de mult timp, intr-o era atat de evoluata si deschisa spre cunoastere? Constructia atator biserici este o RISIPA DE BANI, bani ce pot fi investiti in ceva mult mai maret si educativ. Vă întrebaţi unde sunt banii de şcoli şi de şcolarizare? Sa va spun eu unde sunt. In buzunarele preotilor care se plimba cu mertanul, care au proprietati private, care FURA de la cetatenii naivi (patriarhul Daniel si BOR), care fac tot felul de nelegiuiri ”in numele domnului”. Pana si un preot roman afirma: “M-am saturat de aceasta mizerie ce se petrece in biserica. TOTUL ESTE PE BANI” (preotul Irinel Andronache, ce slujeste la Cernu de 13 ani- puteti cauta pe google). De ce se construieste PALATUL ce vrea sa fie catedrala mantuirii neamului (sau manuirii banului)? Nu avem destule biserici? NU. Se vrea control in masa, se doreste anihilarea gandirii si cat mai multe donatii. Cu banii acestui proiect se puteau construi minim 3 spitale, echipate ca cele din afara, cu doctori care chiar fac ceva pentru populatie. Dar s-a ales construirea unei cladiri inutile…
Da, biserica sfinteste si stimuleaza activitatea scolilor, indoctrinandu-i pe cei mici cu religia lui dumnezeu, bagand spaima in ei cu lucruri neadevarate (interesati-va pe internet, au fost cateva cazui in care parintii au fost nevoiti sa isi retraga copiii de la orele de religie din cauza modului de predare al profesorilor, al amenintarilor facute celor mici despre diferite chestiuni in care biserica are o alta parere, impunand-o intr-un mod mai urat). Daca tot se doreste atat de mult mentinearea religiei in scoli ca ora obligatorie, de ce nu se face ora de RELIGII? In care sa fie prezentare TOATE religiile, pentru ca copiii sa fie liberi sa-si aleaga, daca vor, o religie! Imorali sunteti dumneavoastra, dragilor crestini-ortodocsi, pentru ca doriti indoctrinarea populatiei, doriti a impune FRICA fata de Dumnezeu( sau Allah sau Mahomed sau Iehova sau Buddha sau Krishna– acelasi dumnezeu in alte religii). Dragoste cu sila nu se face. Lasati copiii sa GANDEASCA si sa ALEAGA. Nu-i limitati. Vrem mai multe şcoli, spitale şi locuri de joacă pentru tineri? Opriti finantarea cultelor religioase si le vom avea! Separati biserica de stat!
Dan Tudorache
august 14, 2014 @ 1:28 pm
Eu vă întâmpin cu[b] bună-ziua doamnă Iulia[/b]… și cu speranța unui dialog bazat pe bun simț și argumentație logică.
Citind comentariul dumneavoastră, scris cu atenție, rămân cu senzația că țipați și nu înțeleg de ce folosiți un ton care nu-i șade bine unei doamne. Dacă nu aveți capacitatea să vă exprimați frustrările personale și altfel, vă înțelegem neputința. Fără o viață în Hristos e greu să nu transformi nemulțumirile proprii în bâtă intelectuală… iar la nevoie și în ”bâtă contondentă”.
Dar să trecem la subiect:
Ați întrebat retoric [i]”Pe bune domnilor? Chiar credeti dvs. ca sunt mai multe bodegi, discoteci, cazinouri, sex-shopuri, bordeluri, fabrici de ţigări şi case de vânzare a drogurilor decat BISERICI?”[/i], dar noi nu am urmărit această comparație statistică, ci dumneavoastră ați introdus o falsă problemă. În situația de față nu importă dacă sunt sau nu mai multe bodegi, discoteci, cazinouri, etc. decât Biserici ci importă faptul că unii dintre conaționali, printre care și dumneavoastră, vă simțiți sufocați de ”prea multe Biserici” dar nu aveți nicio atitudine față de îndobitocirea tinerei generații prin bodegi, discoteci, sex-shopuri, cazinouri, etc., în timp ce vă plângeți de lipsa spitalelor, orfenilatelor, etc. Cu alte cuvinte, vă obsedează ”paiul” (BOR) dar nu vedeți bârna societății românești. Muriți de griji fără fond dar ceea ce este cu adevărat grav, nu vă mișcă cu nimic concret, la modul pratic. De aceea, vă întreb cu toată sinceritatea: ce faceți concret pentru acoperirea lipsurilor societății? Dacă sunteți atât de nemulțumită, nu mai ”bateți” doamnă din picior că problemele nu se rezolvă singure ci cu conlucrarea oamenilor. Aveți idei, timp și știință de carte? Puneți-le în slujba societății după cum vă dă inima și o să vedeți atunci rezultate.
Până atunci susțineți că [i]”In tara noastra sunt 18.300 biserici (nu exista atatea cluburi si bodegi in Romania), 4700 școli generale, 425 spitale, conform unei statistici. Toate finantate de stat.”[/i] Eu vă mulțumesc că ați adus aminte de această ”statistică”, ca să pot demonta manipularea grosolană, că-mi stătea pe inimă de mult timp.
Pentru început, să specificăm că acestă ”statistică” este emanația ASUR, asociația ateilor anti-religioși din România, care și-au făcut un mod de viață în a zbiera nemulțumiri la adresa Bisericii dar nu au niciun proiect propriu umanitar sau cultural. Nici unul! Acesta este singurul scop prin care se definesc practic, de ani de zile: cum să înfiereze Biserica Ortodoxă Română în particular și religia în general.
Apoi, să analizăm fiecare cifră, și ce reprezintă ea, dar mai ales ce sentiment induce îmbinarea acestor cifre:
a) [i]”În țara noastră sunt 18.300 de biserici”[/i]. Afirmație falsă, atât prin conținut cât și prin nedefinirea intenționată a aparținătorilor. În țara noastră sunt defapt 18.300 de lăcașuri de cult (deci nu doar biserici), dintre care, 15.596 de lăcaşe de cult aparțin BOR, restul fiind în patrimoniul altor culte. Apoi, dintre aceste 15.596 de lăcașuri de cult [i]”66 sunt catedrale, 11.214 biserici parohiale, 1.992 biserici de filii, 563 de biserici de mănăstiri, 357 de biserici de cimitir, 16 biserici fundaţionale, 60 de biserici izolate, 322 de capele parohiale, 245 de paraclise de mănăstiri şi 561 de biserici şi capele în instituţii bugetare.”[/i]
Însă cum se face că doar BOR și în special Patriarhul Daniel sunt ținta atacurilor ASUR, în timp ce celelalte culte, cu ale lor patrimonii, sunt trecute cu vederea ca și cum ar fi inexistente? Să fie doar miopia sau patima anti-ortodoxie?
b) [i]”În țara noastră sunt 4700 de școli generale”[/i]. Da, dar de ce sunt aduse la același numitor toate bisericile și clădirile tuturor cultelor, iar atunci când vine vorba de învățământ nu se specifică decât numărul de școli generale, dar nu și liceele și facultățile din țară ca și cum nu ar fi unități de învățământ? Nu cumva ca să se manipuleze prin diferența mare de cifre? Desigur, numai că [i]”În cele aproximativ 4700 de școli generale învață aproximativ 2.144.000 de copii cu vîrste între 5-15 ani. Adică aproximativ 450 de copii pe școală. Cum în România există 72283 săli de clasă în școlile generale (sursă), reiese că există în medie 15 clase pe școală și 30 de elevi într-o clasă. O situație mai mult decît normală.”[/i] ([url]http://avereabisericii.ro/obsesia-comparatiei-numarului-de-biserici-spitale-si-scoli/[/url])
Deci, unde e problema lipsei de școli? Din contră, pe fondul demografiei în scădere masivă în ultimii 20 de ani (avorturi și contracepție masivă), s-au închis școli: nu mai erau elevi care să calce pragul.
c) [i]”În țara noastră sunt 425 de spitale”[/i]. Puține? În comparație cu Bisericile desigur! (așa cum se urmărește pentru manipulare). Dar în comparație cu alte țări? [i]”Raportat la populatie, inseamna aproape 2 spitale la 100.000 locuitori. In comparatie, Olanda 1.18, Danemarca 1.09, Spania are 1.72, Ungaria 1.79, Portugalia 1.93, Slovenia 1.44, In aceeasi categorie cu Romania se afla si Italia 2.18, Polonia 2.08, Belgia 2.04. ” [/i]([url]http://adrianarvunescu.wordpress.com/2011/02/06/18300-biserici-4700-scoli-generale-425-spitale/[/url])
Deci iată cum ASUR manipulează grosolan și sistematic, semn al unei tulburări sufletești patologice.
Ați afirmat că acestea [i]„Toate [sunt] finantate de stat„[/i] deci inclusiv bisericile, dar afirmația este falsă prin generalizarea nejustificată întrucât statul nu finanțează niciodată integral construcția unei biserici, ea fiind ridicată în mare parte din contribuțiile credincioșilor. Ceea ce se induce prin această celebră statistică este ideea că [i]”cele trei elemente, educația, sănătatea și cultele, sunt conectate și direct proporționale. Adică statul sprijină financiar, în aceiași măsură și educația și sănătatea și cultele.”[/i]
Un articol care tratează această manipulare, găsiți aici, dacă aveți pretenția onestității: [url]http://avereabisericii.ro/obsesia-comparatiei-numarului-de-biserici-spitale-si-scoli/[/url]
Ați întrebat retoric [i]”Chiar credeti ca trebuie sa acordam educatiei spirituale atat de mult timp, intr-o era atat de evoluata si deschisa spre cunoastere?”[/i]
Dar eu întreb ce legătură are întrebarea dumneavoastră cu subiectul la care discutăm? În chestiunea de față discutam despre (ne)temeinicia construirii de biserici nu despre timpul acordat educației spirituale.
Ați afirmat că [i]”Constructia atator biserici este o RISIPA DE BANI, bani ce pot fi investiti in ceva mult mai maret si educativ”[/i], dar principial vorbind nu este nimic mai măreț și mai educativ pentru om decât școala mântuirii. Și asta sunt bisericile: școli de mântuire. Dacă pentru dumneavoastră nu au relevanță, dat fiind că nu credeți în Dumnezeu, atunci nu-i nici o problemă, au relevanță pentru o majoritate creștină, așa cum reiese din ultimul recensământ al populației, în care peste 95 % dintre români s-au declarat credincioși, fie ortodocși, catolici, greco-catolici, muslumani, etc.
Ați întrebat retoric [i]”Vă întrebaţi unde sunt banii de şcoli şi de şcolarizare?”[/i] și ați dat un răspuns care conține acuzații foarte grave: [i]”In buzunarele preotilor care se plimba cu mertanul, care au proprietati private, care FURA de la cetatenii naivi (patriarhul Daniel si BOR), care fac tot felul de nelegiuiri ”in numele domnului’”[/i].
De aceea, vă solicit să vă probați afirmația cu argumente ca să ne lămuriți și pe noi, naivii, să nu ne mai lăsăm furați. Dacă considerați că aveți dreptate, că știți care este proprietatea termenului a ”FURA”, atunci arătați în ce constră furtul și vă rog să vă faceți datoria de cetățean al acestei țări, printr-o sesizare la DNA, pentru că dacă aveți dreptate înseamnă că e o chestiune de proporții naționale și poate lui Voiculescu i-ar prinde bine companie de rang înalt. Nu de alta, știam că PF Daniel e ”mason” dar acum aflăm că e și ”evazionist”. Până să ne lămuriți în această chestiune, dați-mi voie să vă explic cine este BOR pentru că ați afirmat că BOR fură de la cetățenii naivi, dar BOR este formată din toți credincioșii ei, clerici și mireni, botezați creștin-ortodocși. Deci cum să fure BOR de la ea însăși?
Ați întrebat retoric și ironic [i]”De ce se construieste PALATUL ce vrea sa fie catedrala mantuirii neamului (sau manuirii banului)?”[/i] însă eu mă întreb de ce dumneavoastră și toți bezbojnicii din țara aceasta nu v-ați simțit cu nimic deranjați de construirea stadionului Național Arena în detrimentul spitalelor pe care le deplângeți? Pentru că Arena Națională a costat aproximativ 234 milioane de euro ([url]http://ro.wikipedia.org/wiki/Arena_Na%C8%9Bional%C4%83[/url])
Țipați neobosiți din tastatură când vine vorba de un proiect duhovnicesc de reprezentativitate națională, dar când a fost vorba de dat cu piciorul în minge pe maidan, din banii publici, brusc ați tăcut cu toții mâlc! Nu cumva din atitudinea voastră anti-religioasă? Nu cumva din disprețul vostru față de Dumnezeu? Nu tocmai în voi este problema? Că nu-l suportați pe Dumnezeu pe pământ și în viețile voastre? Nu cumva ura voastră față de Hristos este resortul intim și fundamental al acestei atutudini de dispreț față de Biserică, creștini și tot ce ține de ei? De ce nu a ați luat atitudine când a fost vorba de dat cu piciorul în poartă pe banii publici dar când vine vorba de dat bani publici în numele credinței strămoșești și al moralei poporului săriți ca arși?
Ați afirmat că [i]”Se vrea control in masa, se doreste anihilarea gandirii si cat mai multe donatii. Cu banii acestui proiect se puteau construi minim 3 spitale, echipate ca cele din afara, cu doctori care chiar fac ceva pentru populatie. Dar s-a ales construirea unei cladiri inutile…”[/i]
Totuși, pentru (ne)construirea spitalelor nu este cazul să aduceți imputații unei instituții de cult care ridică Catedrala Mântuirii Neamului ci Ministerului Sănătății. Avem, ca cetățeni ai țării, instituția și oamenii acreditați pentru aceste nevoi de sănătate. Deci, de ce vă plângeți în altă ogradă? Nu cumva tocmai din cauza sentimentului anti-religios care vă stăpânește?, din cauza căruia căutați orice pretext ca să culpabilizați Biserica de problemele țării?
Ați afirmat că [i]”Da, biserica sfinteste si stimuleaza activitatea scolilor, indoctrinandu-i pe cei mici cu religia lui dumnezeu, bagand spaima in ei cu lucruri neadevarate”[/i] dar ceea ce cereți dumneavoastră și ASUR nu este tocmai îndoctrinarea copiilor creștini în mentalitatea ateistă? Curios, vă plângeți de lucrul pe care tocmai abia așteptați să-l faceți.
Apoi vă plângeți de ”câteva cazuri”, iar eu, fără să neg existența unor cazuri negative și regretabile, arăt că tocmai excepția confirmă regula de vreme ce există doar câteva cazuri în toată țara. Ori regula, doamnă Iulia, este că se face religie pe bune, în sensul ei creștin, cu zidirea dimensiunii morale în tinerii elevi. Dar tocmai asta vă deranjează cel mai mult pentru că de asta mizați obsesiv pe ideea că [i]” Daca tot se doreste atat de mult mentinearea religiei in scoli ca ora obligatorie, de ce nu se face ora de RELIGII? In care sa fie prezentare TOATE religiile, pentru ca copiii sa fie liberi sa-si aleaga, daca vor, o religie!”[/i]
Dumneavoastră ați vrea doar o ”ora de RELIGII” care defapt este o istorie a religiilor, la fel ca istoria fotbalului, sau ca istoria artelor. Însă istoria religiilor nu e religie, după cum nici istoria fotbalului nu e fotbal! Tinerii vor în schimb disipline practice, în care să se regăsească, pe care să le simtă la modul concret. Altfel, cu istoriile despre religii, elevii se plictisesc iar dumneavoastră știți prea bine asta și pe tocmai pe asta mizați. Și știți de ce vreți asta? Ca să distrugeți dimensiunea creștin-morală a orei de religie, ca tinerii să caște la orele de ”religii” până vor cere ei înșiși scoaterea acestei ore. Și uite-așa am scăpat de ”religie”… adică de creștinism. Viclenia este cu atât mai mare și rușinoasă, că nu vă recunoașteți și asumați intențiile până la capăt.
Pe de altă parte, nu pot să nu observ cum folosiți ca la șablon ideile ASUR printre care și ”religia ca oră obligatorie”. Cine stă obligatoriu la această oră doamnă Iulia? Cine dintre elevi este obligat prin lege să asiste la această oră? Ce spune legislația despre ora de religie?
Apoi, ați afirmat apăsat [i]”Lasati copiii sa GANDEASCA si sa ALEAGA. Nu-i limitati.”[/i] însă tocmai de asta ar trebui să țineți cont dumneavoastră în calitate de mamă sau viitoare mamă. Dacă nu sunteți încă părinte atunci ați făcut această afirmație cu multă obrăznicie iar dacă sunteți părinte atunci să nu îndrăzniți să vă limitați copiii la experiența și concepția dumneavoastră de viață. Iar dacă cumva copiii dumneavoastră vor vrea să apuce calea Bisericii, atunci să-i nu-i împiedicați cu nimic în virtutea principiului pe care tocmai l-ați imputat altora. Să vă gândiți atunci la onestitate!
Până una alta noi ne creștem copiii după cum ne îndeamnă conștiița, în aceeași credință ca a lui Ștefan cel Mare, a lui Matei Basarab, a lui Constantin Brâncoveanu, a lui Dimitrie Cantemir, a lui Nicolae Iorga, a lui Mihai Eminescu, George Manu, Elisabeta Rizea, și a tuturor eroilor și martirilor acestui neam, până la revoluția din 89.
În final, așa cum v-am mai spus, ați încheiat apoteoza dumneavoastră după șablonul ASUR-comunist: ”Separati biserica de stat!”
Însă ceea ce cereți, nu este altceva decât o utopie generatoare de vărsare de sânge, la modul cel mai concret. Dumneavoastră nu înțelegeți sau vă faceți că nu înțelegeți faptul că Biserica și statul nu pot fi separate într-un neam creștin, cu o societate declarată majoritar creștină la modul prezent. Atâta timp cât creștinii din Bisercă au și calitatea de cetățeni ai statului, înseamnă că cele două instituții (una umană, alta divino-umană) sunt complementare nu antagonice, cum încercați dumneavoastră ateii să le prezentați. A separa Biserica de Stat nu înseamnă altceva decât a ateiza legislația și instituțiile statului, a face în definitiv incompatibilă cetățenia română cu calitatea de creștin.
Au încercat să facă asta comuniștii și a ieșit dezastru pentru națiune. Vă învit cu toată bunăvoința la o minimă lecție despre demnitatea poporului român în secolul celor mai cumplite orori de origine atee: [url]http://fericiticeiprigoniti.net/[/url]
cristirg
august 14, 2014 @ 2:21 pm
-eu as fi de acord sa existe cateva ore de prezentare a religiilor pagane si a ereticilor si ereziilor ca sa se inteleaga ca doar ortodoxia este dreapta credinta,singura Biserica soborniceasca:
Sfântul Cuvios Teodosie de la Pecerska (+1073)
„Pazeste-te, fiule, de cei cu credinta strâmba si de toate discutiile lor, caci si pamântul nostru s-a umplut de ei! Numai cel ce traieste în Credinta Ortodoxa îsi va mântui sufletul. Fiindca nu exista o alta credinta mai buna, decât curata si sfânta noastra Credinta Ortodoxa … De asemenea, fiule, nu se cade sa lauzi o credinta straina. Cine lauda o credinta straina face la fel ca si cel care-si huleste propria credinta. Cine lauda credinta sa si pe cea straina e un fatarnic si apropiat de erezie … Daca cineva îti spune: ‘Credinta noastra si a voastra este de la Dumnezeu,’ atunci, fiule, raspunde-i asa: ‘Fatarnicule! Cum pot fi amândoua de la Dumnezeu? Nu stii ce spune Scriptura: Este un singur Domn, o singura Credinta, un singur Botez. „(Efeseni 4, 5)
-Sfântul Cuvios Mucenic Cosma Etolianul (+1779) „Eu, crestinii mei, mi-am cheltuit viata studiind timp de cincizeci de ani, am citit si despre preoti si despre necredinciosi, si despre atei si despre eretici, am cercetat adâncurile întelepciunii. Toate credintele sunt mincinoase, calpe, toate sunt ale diavolului. Am înteles si acest lucru adevarat, dumnezeiesc, ceresc, desavârsit si pentru mine si pentru voi: numai credinta crestinilor ortodocsi binecredinciosi e buna si sfânta, ca sa credem si sa ne botezam în numele Tatalui si al Fiului si al Sfântului Duh.
Noi avem o porunca ce spune sa anatematizam pe oricine adauga sau nu crede în ceva mic din cele pe care le-au legiuit Parintii Bisericii noastre.”
-in rest ai zic bine Dane, sa vedem ce replica mai are doamna.
Eu
august 14, 2014 @ 5:35 pm
stadionul national produce la randul lui bani, in functie de eveniment atrage si turisti, deci este o investitie.
personal nu ma deranjeaza faptul ca se construiesc biserici, mi se pare un lucru foarte frumos, ce ma supara este lipsa de implicare a bisericii in societate, se inchid spitale, taxele impuse de biserica pt nunti si alte slujbe etc.
nu doresc sa ii laud pe catolici dar se implica mult mai mult in societate , pt enoriasii lor nunta, botezul, inmormantarea sunt gratuite, iar copii lor merg la gradinita gratis.
roryta
august 14, 2014 @ 6:01 pm
Oameni buni, din câte observ, spiritele s-au cam încins pe aici. De aceea nu doresc să le agit şi eu. În consecinţă, mă rezum la a spune doar atât: În titlul prezentat nu era vorba de vreo comparaţie între bodegi, sex-shop-uri şi biserici, ci doar despre spitale, şcoli ori adăposturi pentru săraci în comparaţie cu bisericile şi nici o alt fel de construcţie cu o altă destinaţie. Haideţi să vorbim la subiect şi să nu mai divagăm într-un mare fel.
Eu sunt creştin-ortodoxă şi cred cu tărie în Dumnezeu, dar asta nu înseamnă că ignor lumea materială şi afecţiunile fizice ale corpului uman. Până la biserică, trebuie să fim realişti şi să ne îăndreptăm atenţia şi BANII mai degrabă către spitale, asistenţă medicală şi tot ce poate ajuta omul care trăieşte acum şi aici pe acest pământ.
Cât priveşte bisericile, sunt bune şi ele, doar că în ultimul timp s-au construit atât de multe, că nu cred că e necesară funcţionalitatea tuturor.
În fond, dacă omul este cu adevărat credincios, el se va ruga şi într-un schit, în faţa unei simple icoane desenată de un copil poate, nu trebuie neapărat ca biserica să se întindă pe 10 hectare, să aibă 20 metri înălţime (pentru o acustică mai bună) şi să aibă icoana cu Iisus poleită cu aur.
Sincer, credinţa nu se măsoară în karate şi nici în grandomanie, aşa cum se face în ultimul timp.
Eu înţşeleg că suntem un popor credincios. Totuşi, să nu facem din asta un motiv de grandoare. Cred că aici greşim noi cel mai mult. Unii nu înţeleg că o rugăciune acasă, în linişte, cu o icoană mică de buzunar în faţă, face poate mult mai mult decât aşezatul în strană.
Bunăoară, zilele trecute am fost la Băile Felix şi am rămas extrem de surprinsă în mod plăcut când am văzut acolo două bisericuţe din lemn, modeste, micuţe, dar în care îl simţeai pe Dumnezeu din plin. Ei bine, cred că aşa ceva ne trebuie nouă. Nu catedrale imense, ci mici bisericuţe în care să intri cu drag şi evlavie.
În ceea ce priveşte spitalele, ei bine, DA, acolo trebuie ceva grandios, sunt necesare aparaturi noi, moderne, cercetare, muncă, medici buni etc. Acolo cred că ar fi bine să-şi orienteze bisercile şi mânăstirile banii. Ori poate că ar fi bine dacă măcar o mică parte din parte din banii Patriarhiei Române s-ar orienta către Ministerul Sănătăţii. Fiindcă, să fim cinstiţi cu noi înşine, biserica are mult mai muţi bani decât Spitalul.
Cred că asta s-a vrut a se spune de fapt.
În rest… să fim sănătoşi şi scuze dacă am greşit cu ceva în adevărul pe care l-am scris.
Toate cele bune!
sdaniel
august 16, 2014 @ 11:49 am
@Dan
Nu este chiar corecta comparatia dintre Catedrala si Stadionul National (probabil pretul fiind asemanator se tot face comparatia).
Stadionul National este construit de o institutie a statului roman (Primaria Bucuresti) pe banii ei (si multe fonduri europene) si, cel mai important, Stadionul este al statului roman. S-a construit acest stadion dupa 10-15 ani in care s-a tot cerut asta si in urma unor studii care au aratat ca va fi util, va fi plin la evenimente si isi va produce banii. Ei si Catedrala este oarecum la fel, adica aceasta constructie se cere de mult timp (poate chiar doua sute de ani), isi va produce banii si, sunt convins ca va fi plina. Diferenta majora este ca este construita de o institutie particulara (BOR) cu bani altora, adica ai statului roman (donatii de la Primaria Bucuresti, primarii de sector, guvern, plus cerseala de anul trecut de la toate consiliile judetene). Nu mai vorbesc de faptul ca si terenul (ultra mega central) e tot donatie de la stat.
Rezumat. Stadion construit pe banii statului, si acest stadion ii apartine statului;
Catedrala construita pe banii statului, dar care apartine unei institutii private.
In rest, ai avut un comentariu foarte frumos, logic si argumentat. Ai muncit mult la el si ai respectat-o pe Iulia desi ea nu a facut acelasi lucru cu noi.
Mi-au placut toate explicatiile date pentru toate frazele Iuliei.
Sunt dator cu multumiri pentru urarile pe care mi le-ai facut saptamana trecuta si la care nu am apucat sa iti raspund….o fac acum…Multumesc Dan si ma bucur sa te aud din nou!
Apropo de concediu, am ajuns (intamplator) sa imi fac concediul la Mamaia (cu nevasta si copil). Cred ca nu isi imagineaza cineva (care nu a fost acolo) ce grad de depravare este in aceasta (sa ii zic) statiune.
Osiris
august 26, 2014 @ 12:04 pm
de ce construim?pentru ca suntem niste inapoiati primitivi! ca traim in ev mediu!!! credem in iluzii nu in puterea noastra , a semenilor nostri !!! slavim zei imaginari in loc sa ne iubim copiii!!!!!!!!!!!! de asta suntem in rahat mereu !!!!!!!!!!!
Dan Tudorache
septembrie 3, 2014 @ 12:41 pm
Doamne ajută, Cristi.
Cu scuzele de rigoare la întârzierea răspunului, sunt de părere că ar fi utile ”câteva ore” de prezentarea a religiilor păgâne, nu mai mult! De ce? Pentru că tare mi-e teamă că elevii se vor plictisi, așa cum am pățit eu în școala generală, când ora de religie era un monolog plictisitor, care nu te atingea cu nimic la inimă. Dar mai știi… poate ține mai mult de carisma profesorului!?
Dan Tudorache
septembrie 3, 2014 @ 12:44 pm
Doamne ajută, Roz!
Dacă stadionul național produce bani și din cauza aceasta este o investiție lăudabilă, atunci cu atât mai mult ar trebui să fie Catedrala Mântuirii Neamului care va produce ceea ce nici banii nu pot cumpăra, pentru că în ea se va catehiza, se va educa, se vor videca patimi și se vor mântui oameni.
Andrei Calin
octombrie 8, 2014 @ 2:26 pm
[quote name=”Dan”]Doamne ajută, Roz!
Dacă stadionul național produce bani și din cauza aceasta este o investiție lăudabilă, atunci cu atât mai mult ar trebui să fie Catedrala Mântuirii Neamului care va produce ceea ce nici banii nu pot cumpăra, pentru că în ea se va catehiza, se va educa, se vor videca patimi și se vor mântui oameni.[/quote]
Catedrala Mantuirii Neamului va fi o mina de bani pentru BOR. Si nici macar nu o construiesc ei. O construeste statul pentru ei.
Boitos
septembrie 3, 2014 @ 12:53 pm
Sdaniel, imi pare rau ca ti-ai ratat concediul.
Dar de pe suprafata pamantului numai in Mamaia ai gasit loc si preturi acceptabile?
Data viitoare du-te in alta parte.
Dan Tudorache
septembrie 3, 2014 @ 2:10 pm
Doamne ajută, și ție Roryta! (am rugămintea să te prezinți măcar cu numele mic de vreme ce nu ai completat formularul de înregistare corect)
E adevărat, de-a lungul timpului discuția la acest articol a avut și momente tensionate. De acee, în ultima vreme m-am străduit să nu răspuns la ”cald”… ca să nu ajung cu tonul ”fierbinte”.
Acum, trecând la subiect ai imputat faptul că discuția a fost divagată de la titlul articolului, deoarece ”În titlul prezentat nu era vorba de vreo comparaţie între bodegi, sex-shop-uri şi biserici, ci doar despre spitale, şcoli ori adăposturi pentru săraci în comparaţie cu bisericile şi nici o alt fel de construcţie cu o altă destinaţie.”
Însă așa cum am arătat în cadrul articolului, tocmai aici este problema, că diferendul dintre construirea de biserici pe de o parte și (ne)construirea de școli, grădinițe, azile, pe de altă parte… este o falsă problemă! Pentru că în societatea actuală, și în lumea lui Dumnezeu, avem nevoie și de biserici și de spitale și de adăposturi pentru sărai (mai puțin de azile, dar asta e altă discuție). Aceste interese (spirituale, medicale și culturale) nu se concurează între ele ci sunt complementare. Doar ateii și ”creștinii” necreștini induc și susțin ideea că nu avem nevoie de biserici, ci doar din celelalte (sănătate trupească și cultură). Cu alte cuvinte, nu avem nevoie de spații liturgice în care să ne schimbăm și sfințim viața, ca să existăm și pe verticală, ci doar de spații care să ne asigure traiul și existența pe orizontală. Curată mentalitate ateistă.
Pe de altă parte, nu înțeleg ce te oprește să pui în practică îndemnul pe care tocmai l-ai dat ”…trebuie să fim realişti şi să ne îndreptăm atenţia şi BANII mai degrabă către spitale, asistenţă medicală şi tot ce poate ajuta omul care trăieşte acum şi aici pe acest pământ.”
Dacă dorești să-ți folosești timpul, efortul și banii în această direcție, foarte bine! Nimeni nu te oprește, ar fi chiar de lăudat. Este nevoie și de acestea, nimeni nu a negat că nu este loc de mai bine în spitale și școli, cu toate că problema nu stă în numărul lor, care e în general suficient, ci în calitatea serviciilor prestate!
Mergând mai departe, ai susținut că în ceea ce privește bisericile ”sunt bune şi ele, doar că în ultimul timp s-au construit atât de multe, că nu cred că e necesară funcţionalitate a tuturor.”
Iar eu te întreb după ce ”standard” ai măsurat construcția de biserici din ultimul timp încât ai ajuns la ”atât de multe” și cum ai stabilit concluzia ”nu cred că e necesară funționarea tuturor”?
Apoi, cât privește viețuirea creștină, din fericire ea nu se reduce doar la rugăciune ci se desăvârșește mai ales în comuniunea cu Hristos euharistic. La biserică nu mergem doar ca să ne rugăm, doar ca să fim spectatori ci mai ales ca să ne împărtășim cu Hristos, ca să ne îndumnezeim și noi după har. Deci nu e vorba de acustică, ci de o necesitate liturgică. Din păcate, nu toți creștinii o conștientizează, mulțumindu-se cu aprinsul lumânărilor și alte aspecte formale.
Cel mai grav, pentru creștinii ortodocși din zilele noastre este viețuirea de tip protestant/sectar: ”am credința mea în suflet, mă rog și acasă, ce-mi trebuie mers biserică?” Dar Hristos euharistic este doar în biserică!, nu acasă. Și pentru că stăm departe de Trupul și Sângele Mântuitorului… se văd și carențele de moralitate din viața noastră, și se văd tare, din păcate.
Încercând să combați ”grandomania” creștin-ortodocșilor ai dat exemplul că ”zilele trecute am fost la Băile Felix şi am rămas extrem de surprinsă în mod plăcut când am văzut acolo două bisericuţe din lemn, modeste, micuţe, dar în care îl simţeai pe Dumnezeu din plin. Ei bine, cred că aşa ceva ne trebuie nouă. Nu catedrale imense, ci mici bisericuţe în care să intri cu drag şi evlavie.”
Totuși, o bisericuță de lemn nu poate ține locul niciodată unei catedrale, cu atât mai puțin a unei catedrale patriarhale, și mai ales a uneia simbol al națiunii. În ortodoxie, dimensiunile bisericilor depind mai ales de doi factori: necesitățile comunității și posibilitățile materiale ale comunității. Acolo unde este nevoie de spațiu, se construiește spațios, unde nu, nu.
Și totuși, cum este posibil să susții că în privința spitalelor ”trebuie ceva grandios”, dar când vine vorba de mântuirea oamenilor, trebuie ceva mic, modest, eventual să stăm înghesuiți unii în alții, iarna curgându-ne nasul peste umerii celor din față iar vara transpirând sufocați de lipsă de aer!
Roryta, te rog să nu te superi că-ți spun că mare parte din aceste aprecieri făcute se datorează lipsei de informare! Spre exemplu, ai susținut cu siguranță că ”să fim cinstiţi cu noi înşine, biserica are mult mai muţi bani decât Spitalul”, în vreme ce realitatea este taman invers:
Citez aici un scurt răspuns al Patriarhiei pe această temă: ”Sumele primite de la stat sunt relativ mici, întrucât reprezintă doar 0,2% din bugetul de stat. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice, în anul 2013 celor 18 Culte recunoscute din România le sunt alocate de la bugetul de stat 487,4 milioane lei, din care 276,9 milioane lei pentru salarizarea personalului clerical, 174,1 milioane lei pentru salarizarea personalului neclerical și 36,4 milioane lei sprijin pentru construcții, restaurări etc. Suma de 487,4 milioane lei reprezintă 0,2% din bugetul de stat pe anul 2013, respectiv 0,08% din PIB-ul României pe anul 2013. De pildă, contribuția pentru culte de la bugetul de stat este de aproximativ 10 ori mai mică decât bugetul pentru Educație (4, 4 miliarde lei) ”
Informații detaliate și oficiale pe [url]http://www.mfinante.ro/bug2013.html?pagina=domenii[/url]
Un scurt istoric al finanțării cultelor în comparație cu Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercătorii găsești aici: [url]http://www.george-damian.ro/cati-bani-se-dau-de-la-buget-pentru-preoti-si-biserici-1689.html[/url]
Vei observa că de departe, cultele sunt mult mai puțin finanțate de către Stat decât cele două Ministere.
Așa că alte explicații sunt de prisos.
Elena
septembrie 26, 2014 @ 7:16 am
Buna ziua,
Imi cer scuze daca nu sunt tocmai pe subiect, dar ma intrebam si eu:
Unde sunt preotii când ai cu adevarat nevoie de ei? De cate ori m-a intrebat pe mine preotul paroh cand am avut un necaz, daca am nevoie de ceva.. un sfat..orice. De cate ori am fost pe marginea prapastiei..la un pas mic.
DE CE PREOTII NU URMEAZA SFATURILE BISERICII? CUM ISI MAI PERMIT SA CEARA DE LA NISTE LAICI SA FACA CEEA CE EI NU FAC?
De ce biserica ortodoxa (si nu numai) nu ALOCA FONDURI PENTRU CONSTRUCTIA SPITALELOR, SCOLILOR, ETC?!
marcel
septembrie 26, 2014 @ 8:45 am
Pentru Papadat am cateva cuvinte. De ce esti asa razvratit? ti se pare ca nu avem preoti buni? duhovnicului meu nu am nimic de reprosat a facut o gramada de lucruri bune. De cand l-au pus la parohie a reusit sa refaca cam tot pe acolo, conditiile erau jalnice, te duceai la biserica si mureai de frig, a pus izolatie, s-a racordat la CET asta ca sa avem noi caldura si confort, pe afara a placat drumurile cu marmura , se ingrijeste cu ajutorul oamenilor de iarba, a facut si o fantana arteziana, crede-ma ca arata super, e foarte estetic. Pe langa astea s-au mai facut si alte lucruri frumoase, a facut afara un altar de vara in care se va face slujba, pe langa a pus corturi ca oamenii sa stea si sa asculte frumos liturghia pentru ca na, e destul de sufocant inauntru. Altceva ar mai fi un centru in care se desfasoara diferite activitati: cabinet stomologic unde platesti un pret redus, se face si scoala dupa scoala unde vin voluntari ca sa ajute copii la teme, un alt program pentru copii cu autism unde copii sunt lasati si sunt ingrijiti de cadre speciale. Si pe langa astea se apleaca foarte mult spre tineri iarna merge cu tinerii din parohie la conlindat la manastiri, si face o gramada de pelerinaje etc etc pe langa toate astea a reusit sa aduca moastele a 3 sfinti in biserica: Sf Luca al Crimeii, Efrem cel nou si inca unul care am uitat cum se numea. A ajutat oameni sa-si gaseasca de munca, sa-si gaseasca un apartament cu chirie. Avem cativa oameni care au resuit sa faca numai lucruri bune sa-ti mai dau cateva exemple: Dl prof Virgiliu Gheorghe, Par Nicolae Tanase, Maica SIluana, Par Constantin Necula, pe acestia de ce nu ii vezi? sau te faci ca nu exista?. In primul rand biserica nu consta numai in preoti, ci si in enoriasi, in oamenii de rand care pot face si ei lucruri minunate dar noi suntem smecheri o dam in capul preotului, daca nu e ceva cum trebuie preotii sunt de vina si poc un ciocan in cap, iar noi nu avem nicio vina suntem sfintisori. Pai ce, preotii trebuie sa stranga bani si pentru scoli si pentru spitale? dar guvernul ce face dragul meu? ei dau legi care sa ii avantajeze pe ei si restul sa sufere?. Il intrebase cineva intr-un interviu pe parintele Tanase cum reuseste sa stranga bani pentru 300 de familii daca nu si mai mult, a spus ca din ajutorul oamenilor, de ce? guvernului nici nu-i pasa! ” DE CE PREOTII ” ,de ce generalizezi? era mai simplu daca spuneai unii si nu toti, asta da dovada de rautate, urat, si sa ii mai si judeci, gandeste-te ca nu judeci un om ci un preot. Stiu sigur ca te-au suparat vorbele mele, si imi cer iertare pentru ca ma enervasem destul de tare. Stii tu, ochiul bun pe toate le vede bune, insa cel rau pe toate rele
Andrei Calin
octombrie 9, 2014 @ 2:31 pm
[quote name=”Papadat”]
De ce biserica ortodoxa (si nu numai) nu ALOCA FONDURI PENTRU CONSTRUCTIA SPITALELOR, SCOLILOR, ETC?![/quote]
Pentru ca nu este treaba bisericii sa aloce fonduri pentru aceste lucruri. Este treaba statului sa nu mai aloce fonduri bisericii, care se poate auto-finanta foarte usor, ci sa indrepte banii din buget catre spitale si scoli.
Boitos
septembrie 26, 2014 @ 10:32 am
Papadat, intr-un fel e asa cum spui tu, dar si eu am trecut prin asta.Asa ca : nu fa ce face preotul ci ceea ce spune preotul.Chiar daca sunt preoti sunt inainte de toate oameni deci, e normal sa mai greseasca.
Incearca sa cauti un preot bun si sa te tii de el.Si nu iti uratii sufletul cu feacuri.Niste fleacuri: de ce asa , de ce nu-i asa… .
Atata sfat am sa iti dau.
marc1: sunt preoti si preoti – enoriasi si enoriasi.
,,dar noi suntem smecheri o dam in capul preotului,”- nu cred ca cineva de pe aici incearca sa fie smecher, doar vorbeste din experienta de viata.Atat.
Daca tie tii s-au intamplat lucruri bune nu inseamna ca si altora li-i s-au intamplat la fel.Deci…. .
Elena
octombrie 7, 2014 @ 10:34 am
pentru marc3l
Nu sunt razvratit ca mi se pare ¨in tendinte¨ ci pentru ca asa este. Tu imi dai exemplu de un preot..duhovnicul tau.. sa’l tina DUMNEZEU cat mai mult cu sanatate. Dar eu atrag atentia asupra majoritatii. Du-te prin parohii asa si vezi ce spun oamenii. Ia intreaba-i pe cati s-au oferit sa-i ajute preotii la nevoie?!
Sunt de accord ca RELIGIA NOASTRA ORTODOXA ESTE O RELIGIE BUNA! Pacat insa ca s-a permis ca sa ajunga preoti tocmai unii care nu au nici macar o mica legatura cu spiritualitatea! Stii de ce? Tocmai pentru ca se doreste destramarea bisericii ortodoxe!
Eu am incercat sa fac sa se reintoarca la credinta ortodoxa o cunostinta de-a mea fost orthodox care acum a trecut la sectanti. Si inca nu am abandonat. Religia noastra in sine este foarte buna, de aceea ma revolt cand vad ca au patruns in interiorul ei personae care nu se pot numi uneori nici macar oameni. Ca om trebuie sa fii sufletist, sa ajuti pe altul daca poti si Acela are nevoie de ajutor. Ca preot cu atat mai mult. De aceea am adresat aceasta intrebare..nu am nimic cu religia in sine..
Elena
octombrie 7, 2014 @ 10:35 am
rectificare: sa-l (era setata alta limba)
marcel
octombrie 7, 2014 @ 3:50 pm
Papadat, am inteles supararea ta, dar cand ai zis ” De ce biserica ortodoxa (si nu numai) nu ALOCA FONDURI PENTRU CONSTRUCTIA SPITALELOR, SCOLILOR, ETC?! ” mi s-a parut o mare aberatie, si aici n-am mai putut, cam stiu ce se intampla in Romania si sunt multi ca mine ca tine care zic ca preotii sunt asa si asa si pe dincolo, dar nu zic de tine dar multi is total pe alaturi, is atat de spalati pe mass-media incat spun niste chestii cu un aer din ala de superioritate de iti vine sa vomiti. Sau mai sunt oamenii aia care zic: ” bai da m-am saturat de guvern ca ne fura de asta nu merge nimic in tara asta ” oamenii astia mi se par jalnici, te plangi ca tara merge rau da tu stai cu mana in buzunar si astepti de la altii salvarea, tara merge rau pentru ca noi le dam voie celor de sus sa se joaca cu noi. Si inca un exemplu, vedeam pe facebook poze in care imi aratau copii din africa cum mor de sete si altii stau in jacuzzi, ok, si? is vinovat ca africanii mor de foame?, is multi care se bat in piept ca vai le pasa, si cand ajung acasa isi vad de treaba lor. Ipocrizia asta ma omoara! Scuze ca m-am lungit asa dar ideea era ca daca vii si critici ceva trebuie sa vii si cu o solutie, ca si papagalii aia de la Tv comenteaza ei politica dar vorba in van! Noi ca crestini spun ar trebui sa ne rugam pentu toti si preoti si conducatorii tarii si toate natiile de oameni, cred ca daca ne-am ruga mai multi cred ca ceva ceva tot se va schimba. Iertare ca am fost asa acid, dar cum spunea parintele Constatin Necula, ortodoxia nu o salvezi pe chaturi sau siteuri ortodoxe ci in genunchi la rugaciune 🙂
Elena
octombrie 9, 2014 @ 12:36 pm
[quote name=”marc3l”]Papadat, am inteles supararea ta, dar cand ai zis ” De ce biserica ortodoxa (si nu numai) nu ALOCA FONDURI PENTRU CONSTRUCTIA SPITALELOR, SCOLILOR, ETC?! ” mi s-a parut o mare aberatie, si aici n-am mai putut, cam stiu ce se intampla in Romania si sunt multi ca mine ca tine care zic ca preotii sunt asa si asa si pe dincolo, dar nu zic de tine dar multi is total pe alaturi, is atat de spalati pe mass-media incat spun niste chestii cu un aer din ala de superioritate de iti vine sa vomiti. Sau mai sunt oamenii aia care zic: ” bai da m-am saturat de guvern ca ne fura de asta nu merge nimic in tara asta ” oamenii astia mi se par jalnici, te plangi ca tara merge rau da tu stai cu mana in buzunar si astepti de la altii salvarea, tara merge rau pentru ca noi le dam voie celor de sus sa se joaca cu noi. Si inca un exemplu, vedeam pe facebook poze in care imi aratau copii din africa cum mor de sete si altii stau in jacuzzi, ok, si? is vinovat ca africanii mor de foame?, is multi care se bat in piept ca vai le pasa, si cand ajung acasa isi vad de treaba lor. Ipocrizia asta ma omoara! Scuze ca m-am lungit asa dar ideea era ca daca vii si critici ceva trebuie sa vii si cu o solutie, ca si papagalii aia de la Tv comenteaza ei politica dar vorba in van! Noi ca crestini spun ar trebui sa ne rugam pentu toti si preoti si conducatorii tarii si toate natiile de oameni, cred ca daca ne-am ruga mai multi cred ca ceva ceva tot se va schimba. Iertare ca am fost asa acid, dar cum spunea parintele Constatin Necula, ortodoxia nu o salvezi pe chaturi sau siteuri ortodoxe ci in genunchi la rugaciune :)[/quote]
marc, NU este ipocrizie sa pui pe tapet evenimente reale. Uite ca sa nu spui ca sunt de rea-credinta iti dau si exemplul unui ADEVARAT PREOT – PARINTELE PARVU! DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA! El primea de la cei potenti financiar si dornici sa ajute si AJUTA OAMENII chiar si cu bani, DAR NU NUMAI. Eu nu m-am dus la biserica sa cersesc. Am vorbit PERSONAL cu preotul si l-am intrebat daca nu cunoaste pe cineva care face angajari, sau care are nevoie de forta de munca. Nici macar nu a vrut sa primeasca numarul meu de telefon (in caz ca ar fi auzit ulterior). Niciodata nu m-a intrebat nici macar când am fost la spovedit dac ma poate ajuta cu ceva. Eu ca om simplu, daca aud ca cineva are nevoie de ajutor, si pot sa i-l dau.. ma ofer!!! SINCER.
In alta ordine de idei.. biserica AR TREBUI SA FIE CASA DOMNULUI!! In felul acesta putem spune ca il respectam pe DUMNEZEU! Daca in CASA DOMNULUI slujeste un om care nu este vrednic, consider ca-l NECINSTIM PE DUMNEZEU ducandu-ne la slujba oficiata de acel cineva care nu este vrednic. Nu spune nimeni sa fie toti preotii ca parintele Justin, pentru ca este greu sa ajungi la o asa traire duhovniceasca, DAR sa nu fie doar pusi pe capatuiala.
sharbinsk
octombrie 7, 2014 @ 5:35 pm
Doamne ajută, Papadat!
Am citit doleanțele tale și pot să spun că nu ești singurul de la care le aud, sunt oameni sinceri care pun problema așa din mai multe zone ale țării.
„De cate ori m-a intrebat pe mine preotul paroh cand am avut un necaz, daca am nevoie de ceva.. un sfat..orice.”
Aici răspunsul depinde de situațiile de viață, încep prin a pune problema în favoarea clericilor :
Preoții, mai ales la oraș sunt repartizați de regulă 2-3 la câțiva mii de enoriași.
Cumulat cu programul liturgic, cu dările de seamă pe care trebuie să le facă pe la mitropolie și cu alte treburi administrative, sunt puși în imposibilitatea bilogică de a ajunge să-i întrebe de sănătate pe toți enoriașii.
Nu mai spun de timpul pe care trebuie să-l aloce pt vizitele enoriașilor bolnavi la pat, sau pt situațiile speciale când au enoriași bolnavi psihic, cu care trebuie să aibă foarte multă răbdare și să-i supravegheze, pt a nu se vătăma nici pe ei, nici liniștea parohiei.
Una peste alta există scaunul spovedaniei, pe care orice fiu al bisericii îl poate folosi pt a cere sfat dar și ajutor material.[b]
Deci pt că ușa bisericii e deschisă pt toată lumea se prezumă că tu, cel care are o doleanță trebuie să vi la spovedanie sau să discuți cu preotul.[/b]
El n-are de unde ști, problemele oamenilor dacă nu i se spun.
[b]Dacă i-ai cerut ajutorul și nu te-a ajutat,deși nu era un sprijin care să-i fie peste puteri, atunci ai putea zice că ai o nemulțumire justificată.[/b]
Nici nu văd când poți schimba pe îndelete vorbe cu parohul,dacă nu vi tu spre el și-i ceri să-ți aloce timp din agenda lui, nici măcar când vine cu Boboteaza nu ai timp, dacă mai are și alte case.
Apoi pt cazuri grele mai există și episcopul, există oameni care au luat binecuvântare și ajutor pt niște probleme și de la prelat, e adevărat că au avut ceva curaj, dar la situația la care erau nu mai putea da înapoi.
Cu totul altfel însă, ar trebui să stea situația în satele românești, unde teoretic, comunitatea e mult mai închegată, și parohiile sunt mult mai mici.
Acolo într-adevăr,sectarismul face ravagii, adică sunt 2-3 case de adunări pt confesiuni neo-protestante în sate îmbătrânite și depopulate.
[b]În acest caz eroziunea confesională a satului alienează conștiința națională , cu consecințe pe termen mediu[/b] pt suficiente motive…
E nobilă lupta ta de a încerca să întorci de la neo-protestantism o rudă, dar trebuie să fi conștient că nu tu-omul îl întorci oricâte argumente geniale ai aduce și că există riscul ca el să te tragă pe tine spre cultul său.
Deci multă cercetare în ce faci.
cristirg
octombrie 9, 2014 @ 2:56 pm
-daca e treba statului sa nu mai aloce bani Bisericii,atunci tot treaba statului ar trebui sa fie sa nu mai aloce bani pt construirea de ex a Arenei Naționale care a costat 234 mil. €. Pe mine nu ma intereseaza fotbalul,cred ca au fost bani risipiti, de ce sa nu-i foloseasca pt spitale, scoli…
-oricum statul a inchis cateva spitale…
Andrei Calin
octombrie 9, 2014 @ 3:09 pm
[quote name=”cristirg”]-daca e treba statului sa nu mai aloce bani Bisericii,atunci tot treaba statului ar trebui sa fie sa nu mai aloce bani pt construirea de ex a Arenei Naționale care a costat 234 mil. €. Pe mine nu ma intereseaza fotbalul,cred ca au fost bani risipiti, de ce sa nu-i foloseasca pt spitale, scoli…
-oricum statul a inchis cateva spitale…[/quote]
Spre deosebire de investitia in biserica, Arena Nationala isi scoate banii, de la organizarea de finale UEFA, sau in cadrul campionatului european de fotbal, pana la concerte si evenimente. Iar acesti bani se duc direct in bugetul de stat, gata sa fie investiti din nou.
Daca bisericile din Romania ar fi platit impozite si taxe, atunci nu ar fi avut nimeni nici o problema cu faptul ca statul investeste in ea. Dar banii investiti in biserica (nu putini, 540 de milioane de euro) nu se mai intorc la stat decat dupa o lunga perioada de timp, din taxe indirecte, si sunt investiti in multe lucruri, dar extrem de putini in spitale si scoli.
sharbinsk
octombrie 9, 2014 @ 5:52 pm
N-am văzut [b]auditul [/b]Arenei Naționale ca să știu dacă rentează financiar sau nu.
La capitolul imagine e clar un plus pt motivele pe care le-ai enunțat.
La capitolul financiar am dubii, pt că-
-Gazonul se strică foarte repede și costurile de înlocuire sunt mari
-sunt puține meciuri în care s-a umplut stadionul în limita permisă, să zici ca s-a făcut vânzare
-nu știu cât la sută ia administrația stadionului și cât la sută Federația/clubul din încasări
– nu știu cine suportă cheltuielile cu electricitatea Primăria/ administrația clubului, dacă o face Primăria, păgubit e tot contribuabilul din buzunarul căruia se face.
Nu cred că e teologii vor polemiza pe subiectul profitabilității Catedralei Mântuirii, pt că [b]nu acesta este scopul final [/b] pt care este construită.
Pentru profitabilitate puteau face un aqua park sau niște băi galvanice.
Ar trebui totuși luat în calcul faptul că vor fi odoare sfințite care vor atrage pelerinii în capitală, iar Catedrala va fi inclusă într-un circuit turistic european.
Una peste alta, Primaria Municipiului Buc, ia capital de imagine și din acest proiect nu degeaba e sponsor principal, iar în Buc vor veni mulți pelerini mai ales la sărbătorile mari care nu vor lăsa bani doar la pangarele bisericii ci și în servicii, la hoteluri și-n alte zone de interes turistic.
A se vedea numai la cuvioasa Parascheva câți enoriași vin.
Plus că e proiectată și cu săli de conferințe și de proiecții care pot fi închiriate.
Chiar și țările unde secularismul e în creștere investesc masiv în reabilitarea Catedralelor din fonduri publice chiar dacă acolo fiecare cult primește bani direct de la contribuabil printr-un procent adăgat la TVA care se deduce din venituri.
[b]Consider că o cotă din popularitatea Parisului se datorează și Catedralei Notre Damme, zonă de patrimoniu devenită legendară de-a lungul timpului și care a inspirat arte precum literatura sau pictura.[/b]
Andrei Calin
octombrie 9, 2014 @ 6:32 pm
[quote name=”sharbinsk”]
[b]Consider că o cotă din popularitatea Parisului se datorează și Catedralei Notre Damme, zonă de patrimoniu devenită legendară de-a lungul timpului și care a inspirat arte precum literatura sau pictura.[/b][/quote]
Bine, la notre dame ai si o anumita cultura, arhitectura, istorie, vechime.
Si eu nu vorbesc strict de catredala mantuirii neamului. S-au construit o gramada de biserici in Romania in ultimii 24 de ani.
Mi s-ar parea mai normal ca fiecare roman sa-si directioneze impozitul pe profit/venit unde vrea. Daca vrea sa-l dea bisericii, bine. Daca vrea altundeva, iar bine. Dar in cazul acesta, statul ar trebui sa renunte la sponsorizarea bisericilor. Ar fi mai corect asa pentru ceilalti 20% din populatia Romaniei care nu sunt ortodocsi, dar platesc taxe.
aurelianm
octombrie 9, 2014 @ 7:17 pm
Catedrala Neamului e nu construita in totalitate din bani publici.
Andrei Calin,spui de de scoli, dar ce facem cu[b] declinul demografic[/b], sau construit scoli in sate cu 2,3,4 si 5 elevi si sunt inchise din lipsa de copii.
Arena Nationala e construita si din banii celor care nu sunt pasionati de fotbal si de mitingurile electrorale.
Spui de spitale, Uniunea Europeana ne obliga sa inchidem spitale, dar chiar daca nu ne obliga cine-i ingrijea pe pacienti, daca medici emigreaza.
Nu vad pe nimeni vociferind despre studenti care emigreaza desi locul lor la facultate e subventionat de la stat( UMF Buc- 2000 euro X 6 ani= 12.000 euro)
Andrei Calin sa inteleg ca tu la toate cumparaturile ceri sau ti se da bon fiscal?
Andrei Calin
octombrie 10, 2014 @ 4:28 am
[quote name=”aurelianm”]Catedrala Neamului e nu construita in totalitate din bani publici.
Andrei Calin,spui de de scoli, dar ce facem cu[b] declinul demografic[/b], sau construit scoli in sate cu 2,3,4 si 5 elevi si sunt inchise din lipsa de copii.
Arena Nationala e construita si din banii celor care nu sunt pasionati de fotbal si de mitingurile electrorale.
Spui de spitale, Uniunea Europeana ne obliga sa inchidem spitale, dar chiar daca nu ne obliga cine-i ingrijea pe pacienti, daca medici emigreaza.
Nu vad pe nimeni vociferind despre studenti care emigreaza desi locul lor la facultate e subventionat de la stat( UMF Buc- 2000 euro X 6 ani= 12.000 euro)
Andrei Calin sa inteleg ca tu la toate cumparaturile ceri sau ti se da bon fiscal?[/quote]
Nu, nu in totalitate, dar mult prea mult, impreuna cu celelalte 4000 de biserici care au fost construite ce ajutorul statului, iar la acelea se adauga alte 14000 de binerici intretinute de stat.
Nu poti sa compari Arena Nationala cu o cladire strict religioasa. Un stadion nu este numai despre fotbal, poate si concerte, competitii atletice, sau in mare orice. Dar in Catedrala Mantuirii Neamului nu cred ca o sa poata cineva sa organizeze altceva inafara de evenenimente strict ortodocse.
Eu ma numar printre studentii care „emigreaza”. Emigram ca sa facem facultate mai buna in afara, pentru ca statul, in loc sa modernizeze politehnica, impodobeste biserici.
Si da, cer bon inclusiv de la taximetristi.
Claudiu Balan
octombrie 10, 2014 @ 6:35 am
Fraților, dacă am ajuns să punem problema rentabilității economice a investiției care se face în Catedrala Mântuirii Neamului, e clar că nu am înțeles lucrarea lui Dumnezeu în lume prin Biserica Sa sfântă.
Un suflet de om dacă ar salva această catedrală, face cât toate bogățiile lumii, câți toți banii lumii. Domnul Hristos o spune, că un suflet este mai valoros decât lumea întreagă.
Andrei Calin
octombrie 10, 2014 @ 11:55 am
[quote name=”claudiu_admin_ot”]Fraților, dacă am ajuns să punem problema rentabilității economice a investiției care se face în Catedrala Mântuirii Neamului, e clar că nu am înțeles lucrarea lui Dumnezeu în lume prin Biserica Sa sfântă.
Un suflet de om dacă ar salva această catedrală, face cât toate bogățiile lumii, câți toți banii lumii. Domnul Hristos o spune, că un suflet este mai valoros decât lumea întreagă.[/quote]
Pentru ca sufletele de oameni nu se salveaza prin catedrale imense. Iisus a poruncit sa ne dam averea saracilor, si sa fim smeriti. Nu vad asa ceva in aceasta catedrala.
Si economic, este extrem de nerentabila.
Sufletele nu se salveaza in palate, ci in bisericute mici, umile.
Boitos
octombrie 10, 2014 @ 8:53 am
Sigur ca un suflet de om este mai valoros decat lumea materiala.
Pt ca ce poate da omul in schimbul sufletului sau?
Nimic.
Dar ce legatura este intre Catedrala si suflet valoros , nu inteleg.
De la ce sa o salveze, nu inteleg nici asta.
In fine fiecare cu parerea lui : unii sunt pe Catedrala , altii mai putin.
Fiecare cu sufletul lui, pe care doar Dumnezeu ni-l poate judeca.
Claudiu Balan
octombrie 10, 2014 @ 12:26 pm
Comentariile la acest articol vor fi închise. Orice comentariul lăsat de acum înainte va fi șters. Considerăm ca articolul și comentariile noastre au dat multe lămuriri care să susțină punctul nostru de vedere.
Serban
octombrie 29, 2014 @ 10:51 pm
Dan » 2014-21-05 11:53
Corina, așa cum am spus, am șters toate comentariile în bloc, necitindu-le pe toate, (din lipsă de timp) mergând pe ideea că toată discuția se centrează pe ceea ce a scris Zed/Pulepticon/ Vasile, care s-a și dovedit între timp a fi un provocator și pierde timpul… altora (al meu, nu al vostru). Din experiența de administrator de site (nici mare, nici de două zile) am hotărât, atunci când am văzut comentariul lui… să-l șterg, să-i șterg și contul… și prin urmare logică și celelalte comentarii pentru că atâta timp cât am presupus că toate îi sunt adresate, înseamnă că au rămas fără obiect la care se raportează și nu-și au rostul.
Desigur, așa cum s-a văzut, am greșit în presupunerea mea, fapt pentru care mi-am și cerut iertare.
Cu toate acestea, te raportezi față de acest incident de parcă cine știe ce mare nedreptate ți s-a făcut. La fel și Cristi.
A vă plânge atât pentru o astfel de greșeală fără rea-intenție nu este creștinește. Este al cincilea comentariu explicativ pe care vi-l adresez pentru o chestiune peste care eu zic că se putea trece foarte ușor, fără să mă țineți atâta timp într-o situație jenantă.
Dan, abuzezi de putere frate.
Asa facea biserica in trecut cand ii decapita pe cei care nu erau de acord cu invataturile ei, pe motiv ca sunt eretici. Se pare ca obiceiurile rele se desvata greu.
Claudiu Balan
octombrie 30, 2014 @ 6:13 am
Gigi, e greu să administrezi un site cu zeci de comentarii săptămânal. Mai ales când ai și familie și servici.
Dan Tudorache
octombrie 30, 2014 @ 8:53 am
Șerbane, frate, sper că nu ești unul dintre cei certați cu bunul simț pentru că tocmai te-ai așezat în postura de a lua apărarea unui internaut agresiv (ca să mă exprim eufemistic), fără să-i fi citit mesajele de pe site (pentru că i-au fost șterse). Mai mult, atitudinea ta este nescuzabilă atâta timp cât am argumentat că respectivul, pe lângă toate acestea, s-a înregistrat pe site (de trei ori) cu nume false, deci a avut pretenția unui dialog dar fără să-și asume identitatea măcar cu un nume de botez.
Ori frăției tale i se par astfel de lucruri firești, iar măsurile mele de administrare de tip inchizitorial. Pentru aceasta ai dat și un exemplu grosolan, care sincer, îmi repugnă de atâtea ori cât l-am auzit.
Și ca să încerc totuși să dau dovadă de răbdare, deși recunosc sincer că în momentul de față nu am dispoziția, precizez că ”biserica” care ”decapita pe cei care nu erau de acord cu invataturile ei, pe motiv ca sunt eretice”… este Biserica Catolica, nu cea Ortodoxă. Noi suntem ortodocși, fii ai Bisericii Ortodoxe, deci orice apel la inchiziție este neavenit în acest spațiu de discuție.
Cu toate acestea, eu sper că ești bărbat/băiat serios, nu hoțul care strigă hoțul.
Apoi, cât privește observația lui Claudiu consider că este de prisos în cazul de față.
Nu importă familia și serviciul meu în cazul de față, ci importă respectarea unor condiții minimale: Iar acestea sunt:
a) asumarea identității prin completarea corectă a formularului de inregistrare, cu minim numele de botez specificat
b) dialogul respectuos, cu bun simț, față de orice persoană, chiar dacă opiniile sunt contrare
c) dialogul argumentat și la subiect.
Cine nu respectă cerințele, ci le încalcă sistematic deși a fost atenționat, este poftit să dialogheze în altă comunitate pentru că internetul e imens. Sunt atâtea forumuri, fie ele creștine sau nu, în care participanții la dialog se iau peste picior, se ironizează, se umilesc unii pe alții, se anatemizează sau cine știe ce dovezi de ”iubire” își mai arată (vezi saccsiv, apologeticum, forumul de la crestinortodox.ro etc), însă nu este cazul aici, unde cei certați cu disciplina sunt cenzurați fără menajamente.
Considerăm că responsabilitatea noastră de administratori este de a crea un mediu de dialog firesc, responsabil, de folos pentru toată lumea, și mai ales un mediu odihnitor sufletește.
Închei aici cu un BUN VENIT în această comunitate!
Serban
octombrie 30, 2014 @ 6:59 pm
Ha ha, ce va place sa faceti pe victimele.
1.Daca te simti jignit nu inseamna ca ai si dreptate.
2.Eu nu ma refeream la ortodoxism ci la religii in general, pentru ca sa nu uitam cum ortodocsii si catolicii au fost unul. Cu cat trece timpul vor aparea si mai multe secte din cauza ca dumnezeu si-a inspirat atat de divin scriitorii incat fiecare interpreteaza cum vrea biblia. Stiai ca astazi sunt mai multe ramuri religioase decat versuri in biblie?
Dan Tudorache
octombrie 30, 2014 @ 8:11 pm
Șerban, eu n-am de ce mă plânge în problema ridicată de tine, ci alții s-au plâns că cenzurarea bădărăniei este o măsură de tipul inchiziției.
Iar frăția ta o faci pe avocatul pentru astfel de cazuri. Eu cred că aici e vorba de smiorcăială infantilă… tocmai pe fondul lipsei celor 7 ani de-acasă. Cavalerii /gentleman-ii, se respectă din oficiu, fără lamentări de prisos.
Iar afirmația ”daca te simti jignit nu inseamna ca ai si dreptate”, oricât de adevărată ar fi la modul general, nu-și are sensul în discuția de față.
Apoi, observația 2 este așa… ca să ne pierdem timpul în discuții sterile.
Gavriil Stiharul
iulie 9, 2015 @ 9:16 am
[b]De reflectat[/b]
„Până în primele secole ale Erei creştine, romanii, ca şi grecii, n-au avut spitale. Mai târziu, atunci când religia lui Hristos veni să spună omului că o fiinţă omenească ce suferă este un frate ce trebuie alinat, – numai atunci, fu posibil să se creeze adevărate spitale …Spitalele sunt o inspiraţie a carităţii creştine… Spitalele n-au existat în antichitate; ele au apărut în primele secole ale erei creştine şi sunt efectele carităţii.”
(Acad. dr. Nicolae Paulescu)