De ce nu fac preoții cateheze săptămânal?

De ce evită un preot să aibă un program constant de cateheze săptămânale pentru credincioșii lui?
Pentru că e greu și necesită efort. Pentru că trebuie să se pregătească săptămânal prin a citi, conspecta și sintetiza informația, și apoi a o prezenta credincioșilor.
Pentru că la cateheze nu se dau pomelnice, nu se strâng bani.
Pentru că rezultatele nu se văd imediat ci ca orice proces educațional necesită mult timp pentru a da roade. Rezultatele sunt în general schimbarea inimii oamenilor și adesea Dumnezeu le ține nevăzute predicatorului, ca să nu se mândrească.
Pentru că nu prea te poți lăuda cu rezultatele catehezelor așa cum te poți lauda cu construcțiile sau cu numărul slujbelor, sau cu alte realizări văzute.
Pentru că la început nu vor veni așa mulți oameni, și pare dezamăgitor.
Pentru că dacă nu susții catehezele și cu inima ta, și cu căutările tale, ele nu vor avea mare efect. Doar un preot însetat permanent de cunoașterea de Dumnezeu va avea în inimă să-i învețe și pe alții cunoașterea. Doar cel care află permanent drum către Dumnezeu și Dumnezeu către inima lui, de bucurie vrea să strige în gura mare tuturor care e CALEA !
Pentru că n-a fost atins la inimă de Harul lui Dumnezeu într-atât încât să-și dorească să-i cheme și pe oameni la această bucurie.
Pentru că nu-l doare inima cu adevărat de credincioșii lui.
Pentru că nu le cunoaște în detaliu problemele și lipsurile sufletești încât să-și dorească să-i corecteze, să-i ridice, să-i învețe.
Pentru că nu se roagă prea mult pentru ei.
Pentru că la cateheze nu mai vorbești doar tu ca la predică, ci trebuie să-i asculți și pe oameni și să înțelegi cu adevărat căutările lor. Catehezele cresc mult familiaritatea credincioșilor cu preotul și între ei. Întăresc mult familia parohiei. Temelia oricărei parohii este CUVÂNTUL ! Cuvântul predicat și cuminecat! Cuvântul explicat permanent și întrupat în faptele parohiei.
Simplu spus, a începe un demers catehetic ca preot pentru credincioșii tăi înseamnă un efort constant de pregătire și prezentare. Înseamnă să rânduiești una sau două zile pe săptămână în care să faci constant asta, ani de zile. Și credincioșii să știe că părintele marțea și joia (de exemplu) face cateheză. Programul catehezelor să fie afișat la avizierul bisericii și pe site, dar să fie constant anunțat și duminica și în sărbători.
A începe să faci cateheze este parțial un efort ascetic, de lucrare cu tine însuți. Mitropolitul Antonie de Suroj spunea că el nu predică la sfânta liturghie dacă evanghelia zilei nu i-a mișcat într-un fel sufletul într-o anumită direcție. Nu predică dacă ceva din evanghelia nu l-a minunat pe moment, sau nu l-a mirat. Asta arată că doar un om cu o căutare activă și cu o prezență reală înaintea lui Dumnezeu poate înțelege sensurile tainelor și le poate oferi altora.
Doar căutătorii sincer de Dumnezeu pot catehiza continuu!
Doar cei care se miră în fiecare zi de Dumnezeu și de lucrarea Lui în sufletul lor pot să miște sufletele altora.
Doar cei născuți de Duhul Sfânt la viața cea nouă pot naște și ei pe alții prin Hristos!
Într-un fel faptul că preoții nu fac cateheze este o recunoaștere a neputințelor lor dar și e lenevire, căci un proces catehetic constant te schimbă în primul rând pe tine. Tu cel care predici, ești primul care auzi și ar trebui să te rușinezi de faptele tale.
Fiecare Taină a Bisericii, fiecare lucrare a preotului în Biserică trebuie însoțită de cateheză constantă, altfel facem totul din formalism și nu dobândim rațiunile înalte din spatele fiecărui gest și act liturgic. De exemplu, ascultând la spovedanie păcatele oamenilor, poți să-ți dai seama care sunt în general minusurile parohiei tale și să începe să faci cateheze pentru a-i învăța pe acel subiect în mod special. Vrând să-i chemi pe oameni la împărtășirea continuă cu Sfintele Taine oamenii vor avea nevoie să le arăți învățătura apostolică și a sfinților părinți ai Bisericii legată de Sfânta Euharistie, ca să înțeleagă ce fac și ce rezultate vor fi.
Legat de rezultate, ele vin, dar vin pe termen lung, după ani de zile. Rezultatele catehezelor continue sunt infinit mai mari decât orice lucrare pe care o poate face preotul. Catehezele făcute bine și constant zidesc trupul Bisericii, întăresc pe oameni în credință, cheamă alți oameni la biserică. Și uite așa vei vedea cum de la an la an catehezele măresc numărul copiiilor și al tinerilor, al familiilor cu copii și al adulților care vin în biserică. Catehezele vor schimba în mod real viața oamenilor și felul lor de a se purta.
Unde nu este cateheză și tâlcuire continuă a Sfintei Scripturi acolo nu vin tinerii, sau vin foarte puțini. Catehezele sunt de fapt școala adevărată a Bisericii pentru credincioși!
De ce nu fac preoții cateheze ?
Pentru că nu sunt unde trebuie cu sufletul și nici nu vor să fie !
E trist, dar poate măcar cei care intră în preoție tineri vor înțelege că aceasta e Calea adevărată a Bisericii: a învăța continuu pe oameni cu fapta și cuvântul nu doar 15 minute pe săptămână la predică.
Domnul Dumnezeu să ne ajute să înțelegem!
De departe cel mai frumos exemplu de lucrare catehetică continuă în Biserica Ortodoxă Română este Biserica Studenților din Campusul universitar Hașdeu din Cluj-Napoca, unde părintele Ciprian Negreanu se nevoiește cu timp și fără timp făcând 3-4 cateheze săptămânal de 20 de ani. Iar roadele se văd… enorm de mult! Lui Dumnezeu se cuvine slavă pentru asta!
PS. În poză pr. Ciprian învățând pe tineri.
Autor: Claudiu Balan
De ce nu fac preoții cateheze săptămânal? – De Interes
octombrie 4, 2024 @ 7:04 pm
[…] Continuarea pe site-ul: ortodoxiatinerilor.ro […]
Ioan Tataru
octombrie 9, 2024 @ 9:23 am
Sfantul Siluan zicea ca traim vremurile de pe urma iar din Apocalipsa aflam ca dragostea multora se va raci. Oare preotii nu sunt si ei afectati de raceala aceasta?!
Preotii nu au duhovnic? nu sunt sub ascultare? Cred ca duhovnicii lor si ierarhii au puterea sa-i indrume pe duhovnici spre cateheze.
Iconarul
octombrie 11, 2024 @ 10:22 am
Sf Ioan Maximovici spunea ca pe masura ce ne apropiem de vremurile din urma, Fiecre crestin in parte va fi responsabil pentru soarta Bisericii !
Nu se face pentru ca preotii au acum o mie de alte ”treburi”, din obligatie sau nu. Si e greu sa spui ceva din trairea ta.