Skip to content

10 Comentarii

  1. Guest
    august 14, 2010 @ 7:10 pm

    milueste ma Dumnezeule.

    Reply

  2. Liana
    august 14, 2010 @ 7:45 pm

    Cer iertare celor carora le-am gresit, caci maine intru la Sfanta Taina a Impartasaniei: VA ROG IERTATI-MA !

    Reply

  3. cristi
    august 15, 2010 @ 7:34 pm

    re:
    [quote name=”Liana”]Cer iertare celor carora le-am gresit, caci maine intru la Sfanta Taina a Impartasaniei: VA ROG IERTATI-MA ![/quote]Sa fii sigura ca te iarta! 🙂

    Reply

  4. Guest
    august 16, 2010 @ 10:12 am

    Rodica
    Va rog dati-mi un sfat : ce sa fac, vreau sa ma impartasesc dar nu simt nevoia sa ma spovedesc. Mai precis simt o teama, o frica de duhovnicul meu. Ultima data a fost mai dur cu mine si am plans mult. Ce sa fac? sa-i spun lucrul acesta?, sa merg ca si cum nu sa-r fi intamplat nimic?Am sa ma rog mai mult pentru dansul de data aceasta.Va multumesc.

    Reply

  5. Claudiu
    august 16, 2010 @ 10:58 am

    Salut Rodica,

    Mi s-a intamplat si mie acum cateva saptamani acelasi lucru, pr duhovnic fiind mai dur cu mine in privinta unui greseli pe care am facut-o. M-am simtit rau dupa ce am plecat si am simtit-o ca pe o acuza asupra mea mai mult decat pe o iertare

    Data viitoare cand urma sa ma duc la spovedanie aveam tot asta cateva lucruri pe care mi-era frica sa i le zic crezand ca va fi dur cu mine iarasi.

    Totusi mi-am zis, trebuie sa ma duc pentru ca altfel ma adancesc in raul meu, dar daca va fi dur cu mine voi fi indiferent, voi incerca sa fiu mai putin receptiv la acuze si voi zice ..”da..da..” si voi da inainte.

    Am fost la el dar lucrurile au fost altfel…a fost mai intelegator decat ma asteptam.

    Eu te sfatuiesc sa te duci, gandul de a-l ocoli este de la diavol care vrea sa te impinga in pacat. Poti sa-i spui adevarul, exact ce simti… nu se va supara, va ramane chiar foarte suprins….si ai sa vezi ca se va comporta altfel.

    Nu te impartasi fara dezlegarea de la duhovnic, este mare pacat…si nu-ti va fi de folos, ba dimpotriva iti va dauna si mai mult..

    Reply

  6. Rodica
    august 16, 2010 @ 11:11 am

    Multumesc pentru sfat, Cladiu. Am sa ma rog mai mult pentru dansul, am sa-i spun ce simt, si merg inainte.Vroiam sa mai merg de Craciun la dansul. Dar i-mi dau seama ca nu e bine. Nu ma impartasesc fara sa ma spovedesc, nici nu ma lasa!

    Reply

  7. Floring
    august 16, 2010 @ 5:14 pm

    Rodica,eu nu m`am spovedit vreo 8 luni din acelasi motiv.Eram asa de plin de pacate incat nu mai puteam sa fac nimic.Nu mai puteam sa ma rog.Eram alt om.Dupa 8 luni m`am spovedit si eram atat de fericit incat simteam ca zbor.Totul s-a rezolvat atat de usor…

    Reply

  8. uncrestin
    august 25, 2010 @ 10:17 pm

    Când scrieţi ceva ar trebui să vă informaţi foarte bine şi să vă asumaţi responsabilitatea a ceea ce scrieţi. Nu ştiu cum e în Biserica Anglicană, dar cum puteţi spune că „în Biserica Catolică oamenii se pot împărtăşi oricum şi oricând, fără o pregătire anume, şi fără mărturisirea păcatelor unui preot”? Nu este adevărat nicidecum! Una din condiţiile primirii cu vrednicie a Sfintei Împărtăşanii este să fim în stare de har, adică fără păcat pe suflet. Deci, pocăinţa de păcate este o condiţie esenţială pentru a primi cu vrednicie Sfânta Împărtăşanie.
    Pentru a ne putea împărtăşi cu vrednicie, se cer următoarele patru condiţii:
    1. Să ştim şi să credem că în Sfânta Împărtăşanie primim Trupul şi Sângele Domnului nostru Isus Cristos, sub chipul pâinii şi al vinului.
    2. Să fim în stare de har, adică fără păcat pe suflet. Deci, cine a făcut un păcat sau mai multe, trebuie să primească mai întâi dezlegarea prin sacramentul Pocăinţei pentru a se putea împărtăşi.
    3. Să nu mâncăm şi să nu bem cel puţin o oră înainte de primirea Sfintei Împărtăşanii
    4. Să ne rugăm înainte şi după primirea Sfintei Împărtăşanii.

    Vă invit să citiţi punctul 7 (Despre Sfânta Cuminecătură sau Împărtăşanie), accesând linkul următor:
    http://www.profamilia.ro/catehism.asp?mic=3

    De asemenea, recomand o carte intitulată Despre Sacramentele Pocăinţei şi Sfintei Euharistii, scrisă de pr. Gheorghe Neamţiu. Poate fi citită accesând linkul următor:
    http://www.profamilia.ro/sacramente.asp?spovada

    Şi încă o carte foarte bună, intitulată Euharistia în viaţa Bisericii
    http://www.profamilia.ro/sacramente.asp?euharistia

    Reply

  9. Raluca
    august 26, 2010 @ 5:03 pm

    Nu, Claudiu. Nici noi catolicii nu ne puteam împărtăşi oricând şi oricum, aşa cum insinuezi tu în acest articol. Nimeni nu are voie să primească Sfânta Împărtăşanie având păcat de moarte nemărturisit. Cine face acest lucru săvârşeşte un păcat grav, cel de sacrilegiu. Pentru păcatele veniale, cele pe care le facem cu toţii zilnic şi pe care niciun nu om nu ar avea timp să le mărturisească pe toate la o spovadă, chiar şi zilnică, este suficient un act de căinţă. Nu întâmplător spunem la începutul fiecărei liturghii: „Mărturisesc lui Dumnezeu, Atotputernicul şi vouă fraţilor că am păcătuit mult, prea mult, cu gândul, cuvântul, cu fapta sau omisiune, din vina mea, din vina mea, din preamare vina mea. De aceea rog pe Sfânta Maria, pururea fecioară,pe toţi îngerii şi sfinţii şi pe voi fraţilor ca să vă rugaţi pentru mine la Domnul Dumnezeul nostru”. Sigur că în momentul în care spunem asta, trebuie ne facem o cercetare a cugetului şi cerem iertare pentru aceste păcate şi ne hotărâm să ne îndreptăm.

    Păcatele de moarte trebuie mărturisite întotdeauna preotului, prin taina Spovezii, însă păcatele uşoare nu trebuie mărturisite în mod obligatoriu: 1 Ioan 5: 16 „Dacă vede cineva pe fratele său păcătuind – păcat nu de moarte – să se roage, şi Dumnezeu va da viaţă acelui frate, anume celor ce nu păcătuiesc de moarte. Este şi păcat de moarte; nu zic să se roage pentru acela.” .

    Şi mai este un lucru. Înainte să primim Sfânta Împărtăşanie spunem cu toţii: „Doamne, eu nu sunt vrednic să intri sub acoperământul meu, dar spune-mi numai un cuvânt şi se va tămădui sufletul meu”. Deci iată că afirmaţia ta este cu totul eronată. Noi nu ne împărtăşim oricând şi oricum.

    Reply

  10. irina
    ianuarie 22, 2011 @ 1:06 pm

    doamne ajuta! eu nu vreau sa supar pe nimeni ,dar am vazut comentariile despre catolici si mi-am permis sa intevin. nu stiu cum este in Romania in biserica catolica ,dar va asigur ca in Italia nu se spovedesc si se impartasesc oricum. eu locuiesc de mult aici si am avut ocazia sa vad cu ochii mei. aici bisericile sunt goale, vorbesc de biserici obisnuite nu de San Pietro,sunt doar batrani care le frecventeaza, aici nu postesc,doar in ajun mananca peste(ex. ajunul Craciunului,Vinerea Mare).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *