Skip to content

5 Comentarii

  1. sdaniel
    martie 26, 2014 @ 7:45 pm

    Buna seara!….ma puteti ajuta cu un link/articol despre tinerea postului de catre copii. E a doua oara in ultimele zile cand ma intreaba colege/mamici despre acest lucru. Au intrebat si preotul de la biserica de unde locuiesc dar stiti cum sunt mamicile, trebuie sa intrebe pe toata lumea pana sa ia o decizie. Se tem ca postul ar afecta procesul de crestere al copiilor. Eu nu am niciun fel de cunoastinte pe acest domeniu/subiect.
    P.S. E vorba de un copil de 5 ani si unul de 11 ani

    Reply

  2. Dan Tudorache
    martie 27, 2014 @ 10:07 am

    Daniel, eu fac un apel la mămicile din comunitatea OT, ca să-și împărtășească experiența cu privire la postul copiilor și să tragem niște concluzii practice, adhoc.
    Eu nu m-am lovit de această situație deocamdată, dar dă-mi voie să teoretizez un pic, cu speranța că va fi de folos cu ceva.
    În mod firesc canoanele Bisericii scutesc pe copiii mici de post. Nu știu până la ce vârstă dar cert este că sigur vârsta de 5 ani nu-i o problemă. Pe de altă parte, în cazul postului, cred că trebuie să se țină cont de următoarele aspecte:
    a) dacă copilul are vreo afecțiune, fie ea și temporară, cazuri destul de des întâlnite la copii. În acest caz nu trebuie împovărat copilul cu postul.
    b) dacă copilul este energic și face mult efort sau este ponderat, sau chiar prea puțin activ. În acest caz, alimentația trebuie să acopere necesarul caloric pentru consumul de energie dar și pentru dezvoltarea trupului.

    Eu cred că este de bun simț ca postul pentru copii să înceapă cu puțin, și să vadă părintele dacă postul respectiv îi priește copilului, atât trupește cât și sufletește.
    Pentru că nu cred în rețete standard pentru copii.
    Fiecare are o dezvoltare a lui, ca să nu mai zic de disponibilitatea sufletească.
    Pe de altă parte, sunt convins că postul e foarte bun pentru copii, din două principale montive:
    a) le creează o disciplină în alimentație. Și asta e cu atât mai important în secolul dulciurilor și al cărnurilor, mai ales pentru sănătatea trupească.
    b) se creează un punct comun între părinții credincioși și copii prin faptul că mănâncă împreună aceeași mâncare, nu exclusivist și individualist.
    c) copilul se învață cu înfrânarea încă de mic și odată deprins cu acest obicei, totul îi va fi floare la ureche mai târziu. Și înfrânarea asta îi va întări voința, ușor, ușor, învățând să se înfrâneze cu măsură în orice aspect al vieții.
    Deci cam așa văd lucrurile.
    Acum mai rog odată mămicile să vină și cu experiența lor.

    Reply

  3. Boitos
    martie 27, 2014 @ 11:02 am

    La noi la Biserica, preotul nostru ne-a spus ca :
    -copii pana la 7 ani nu au nevoie sa posteasca ( oricum ei pot fi si impartasiti la fiecare Slujba pana la acesta varsta).
    -cei mai marisori sa se obisnuiasca treptat cu postul.
    Adica este destul de greu sa il treci la un post lung dintr-o data.Ci treptat: incep cu postul Sf Apostoli, apoi cu postul Sf Marii,( cand este plin de legume si fructe ), posturile din timpul anului ( miercurile si vinerile ) .
    Fiecare mamica ar trebui sa vada cum se comporta copilul dupa un post de 2-3 saptamani ( ca nu e asa de lung ).
    Sunt convinsa ca sunt copii care suporta postul si sunt care nu, in functie de organism.

    Reply

  4. sdaniel
    martie 27, 2014 @ 7:32 pm

    Simona si Dan.
    Va multumesc pentru raspuns, o sa invit cele doua mamici sa intre si sa citeasca direct comentariile de aici.
    O seara frumoasa sa aveti!

    Reply

  5. Luciana Purice
    martie 28, 2014 @ 7:41 pm

    Eu am 2 copii destul de mici (2 si 4 ani) si in familie doar eu tin post, sotul nu. M-am tot gandit cum este cu postul la copii. Din cate am aflat pana acum (nu am vorbit despre asta cu parintele duhovnic deocamdata) stiu, la fel ca Simona, ca pana la 7 ani nu se tine post.
    Deocamdata ii obisnuiesc cu ideea asta vorbind cu ei la masa. De obicei vor sa mananc si eu ca ei, orice ar manca si atunci le spun ca mami tine post, ca mancarea asta nu e de post, iar cand va trece perioada voi manca la fel ca ei.
    M-ar interesa si pe mine sa aflu mai multe de la alte mamici cu experienta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *