Skip to content

23 Comentarii

 1. florinm
  octombrie 2, 2009 @ 9:41 am

  Eeee, astea-s chestii vechi de peste 1500 de ani! Veniti acum cu texte de-astea? Mai sunt de actualitate?
  BINEINTELES CA DA!
  Cuvintele sfintilor – cuvinte vesnice, cuvinte pline de duh, ca un bici pentru unii, ca un balsam pentru altii.

  Reply

 2. admin
  octombrie 2, 2009 @ 9:51 am

  Parca sunt scrise aseara!

  Reply

 3. Tavi
  octombrie 2, 2009 @ 10:01 am

  incredibil cat de actual!

  Reply

 4. dany
  octombrie 2, 2009 @ 10:32 am

  Da intradevar, foarte actuale,
  in urma cu cativa ani, ma durea extrem de mult faptul ca oamenii nu vin la biserica
  Eu fac parte dintr-o parohie cu peste 3 mii de membrii si la Liturghia duminicala daca vin 200
  e trist, dar acest lucru se mosteneste, daca mama, tata nu obisnuiesc sa mearga la biserica, cu siguranta nici fiul/fica nu vor merge
  cunosc oameni care au ei un gram de credinta dar li se pare ciudat pana si faptul ca ii inviti la biserica, li se pare de domeniu irealului sa mearga la biserica inafara celor doua mari sarbatori ale crestinatatii

  Problemele sunt multiple, fie educatia si obiceiurile deprinse in familie asa cum s-a aratat, fie incapacitatea preotului de a face inteles mesajul, cuvantul, invatatura Bisericii,
  fie unele idei preconcepute despre biserica (vesnica poveste cu barfele sau babele)
  Eu cred ca preotul are un rol decisiv in ceea ce priveste numarul constant al celor ce participa la Liturghie
  Cunosc o parohie care a re-inviat la putin timp dupa ce un preot nou si plin de ravna a fost instalat
  Oamenii merg la Liturghie atrasi de puterea cuvantului acestui preot , atras de cantarile minunate ale corului, atrasi de pricesnele frumoase si asa incetu cu incetu se obisnuiesc cu biserica, cu liturghia cu Hristos
  Dupa pacatoasa mea parere , un preot a carui biserica e goala si se multumeste cu o liturghie fuserita fara a intreprinde actiuni de cateheza, fara a recurge la Cuvantul Sfant, la educarea tinerilor in spiritul lui Hristos, este responsabil de sufletele celor pe care-i lasa pierduti

  Reply

 5. george
  octombrie 2, 2009 @ 2:01 pm

  cuvinte insuflate de Sf Duh marelui nostru ierarh Ioan Gura de Aur,cat de adanc iti patrund in inima.
  Oamenii zilelor noastre din care si noi facem parte datorita nepasarii, indiferentei si pentru grija cea lumeasca nu vin la Sf Biserica, ce pot face preotii sa cheme credinciosii la biserica, ce-au facut de la Hristos si pana azi toti vrednicii propovaduitori ai lui Dumnezeu, sa se ia aminte la sfintii parintii si sa foloseasca cu putere cuvantul dat lor prin Duhul Sfant.
  Noi , credinciosii prin credinta noastra , prin fapte sa fim modele ale sf parinti, pentru ca si cei care vin in casa Domnului, care se intorc la Hristos sa vada ca Dumnezeu este Calea, Adevarul si Viata.

  Reply

 6. florinm
  octombrie 2, 2009 @ 3:03 pm

  Eu fac parte dintr-o parohie de ~ 4000 de suflete si duminica la Sf. Liturghie vin cam 50 de persoane…
  E drept ca oamenii au griji multe, dar va pun si eu o intrebare: credeti ca jocurile de noroc tip Bingo – atat de mediatizate la TV (A1 si OTV) indeparteaza oamenii de Biserica? In cine-ti pui nadejdea, omule? Cat de mare-ti va fi dezamagirea cand vei constata ca n-ai nimic, ca esti sarac, gol pe dinauntru!

  Reply

 7. apostol daniel
  octombrie 2, 2009 @ 8:04 pm

  in Biserica sa fie putini dar buni.
  Si nu spun asa ca mi-ar placea situatia../actuala,cu putini oameni in casa Domnului.
  NU.
  dar cei putini sa se roage si pentru ceilalti macar doritori sau „curiosi” sa vina la Biserica.
  cu timpul Domnul pentru dragostea acestor putini va inmulti „turma”
  chiar daca preotul slujitor sau de vor fi mai multi la Altar,este depasit de situatie.
  ajuta Maicuta Domnului.
  sa nadajduim ca va fi totdeauna macar unul care merge si se roaga cu adevarat caci culmea dar Domnul se bucura enorm si doar pentru acel singur suflet sarguincios.
  caci el gasind Harul lui Hristos
  ,ademeneste cu siguranta prin pronia divina,si pe multi alti viitori credinciosi practicanti,si traitori autentici ai Ortodoxiei.

  Reply

 8. Iuliana
  octombrie 2, 2009 @ 9:49 pm

  Duhul lumesc atotstapanitor in prezent tine oamenii departe de biserica, obisnuindu-i sa caute numai cele pe placul lumii, cele trecatoare. Poate si fuga de efort, groaza de profunzime si trairea duhovniceasca atat de solicitanta, refuzul de a recunoaste golul sufletesc si sentimentul de moarte in viata al celui fara legatura cu Dumnezeu. Chiar si a celui ce crede, dar nu ajunge pana la faptele credintei. Mare mahnire!

  Reply

 9. johny
  octombrie 5, 2009 @ 8:08 pm

  Nu inteleg de ce lumea se cramponeaza de faptul ca putini oameni se duc la biserica. Fiecare face ce vrea, este o lume libera in care fiecare la credinta, indiferent care ar fi aceasta sau modul de manifestare. Faptul ca oamenii nu se mai duc la biserica in opinia mea este un lucru bun. Poate asa lumea o sa treaca peste miturile bisericilor si isi vor indrepta atentia asupra lucrurilor ce conteaza mai mult propriul spirit.

  Reply

 10. george
  octombrie 5, 2009 @ 10:03 pm

  @johny
  crezi in Dumnezeu?
  Noi crestinii ortodocsi, credem in Dumnezeu Tatal, in Dumnezeu Fiul Si in Dumnezeu Sf Duh, cel marturisit in Simbolul Credintei(Crezul) si in Una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica, Mireasa lui Hristos,in Dumnezeul Parintilor Nostri, nu in lucrurile mentionate de tine, judecata omului este gresita,noi credem in judecata lui Dumnezeu.
  Dumnezeu ne-a lasat noua Sf Biserica pentru ca acolo unde sunt 2 , 3 oameni adunati in numele Lui , acolo este si Domnul-Mantuitorul nostru Iisus Hristos.
  Tu catre cine te rogi?Noi Ne rugam lui Hristos si dam multumire Lui pentru Toate.
  Pentru noi pacatosii mantuirea sufletelor noastre este tot ceea ce conteaza, pe cei cel cheama pe Hristos si nadajduim la Ajutorul si Mila Lui Cea Bogata.
  Ne inchinam si îl slavim pe Hristos, pe cel ce a luat asupra sa pacatele noastre si s-a urcat pe cruce, jertfiindu-se pentru noi.
  Cinstim pe Maica Domnului, Nascoatoarea de Dumnezeu si Sf Fecioara Maria, pe sfiintii marturisitori ai lui Hristos.Noi cu acestia nadajduind la Dumnezeu ca ne vom veseli si ne vom bucura de viata vesnica : la sfanta Inviere alergam.
  Biserica Lui Hristos nu poate fi biruita de portiile iadului.
  ce vei face omule, cand te vei intoarce in tarana, si n-ai sa mai ai timp sa-ti plangi pacatele?Cum vei rascumpara vremea pierduta.
  Cei foloseste omului de-si va pierde sufletul sau ce poate da in schimb pentru acesta cum spune in Evangelie, …nimic.
  Ia seama fiule pierdute!
  Ia seama omule cum spune Sf Ioan Iacob Hizevitul: mintea omului de astazi umbla dupa nascociri, care pregatesc pierzarea …Dreptul Judecator se va rusina de el si il va trimite in intunericul cel de veci.

  Reply

 11. jan
  octombrie 5, 2009 @ 10:21 pm

  @ George, nu strica orzu pe gîşte !

  Reply

 12. Veronica
  octombrie 18, 2009 @ 5:16 am

  Niciodata sa nu spui asta Jan. Iisus de aceea a trimis Apostolii Sai in toata lumea ,sa lupte cu necredinta oamenilor. Si daca ai citit tu bine in „Faptele Apostolilor „, Sfintul Pavel intorce la Dumnezeu mii de suflete ratacite. Tot asa si George, prin cuvintele lui minunate poate intoarce la Dumnezeu nu stim noi cate suflete?!. Apostolii lui Hristos , oameni au fost ca noi . Acum e randul nostru sa fim apostolii acestui veac cazut in apostazie. Nu stim noi prin cine lucreaza Dumnezeu!Doamne ai mila de noi toti!!!

  Reply

 13. Ana
  octombrie 18, 2009 @ 5:16 pm

  Johny…propriul spirit?

  Reply

 14. johny
  octombrie 19, 2009 @ 10:47 pm

  Scuzati-mi intarziere pentru care va raspund. Pentru pe domnul Jan il rog sa fie ceva mai cumpatat in alegerea cuvintelor si sa se gandeasca ca poate la fel gandesc si eu ca: „risipesc orzul pe gaste” prin a incerca sa atrag atentia asupra fatptului ca trebuie sa te gandesti si la modul in care gandesc si ceilalti, nu numai sa iti impui punctul de vede

  Reply

 15. johny
  octombrie 19, 2009 @ 11:02 pm

  Domnule George, frumoase cuvinte mi-ai asternut in fata, dar dai de o dovada de un oarecare extremism religios. Toate lucrurile enumerate de tine si in care dumneata crezi in mare parte sunt mituri si intr-o mai mica masura adevaruri probabil necunoscute noua. De ce sa avem nevoie de biserica pentru a ne ruga unui dumnezeu atotputernic si atotstiutor, daca vrem sa ne rugam lui putem sa ne rugam si singuri. Nu avem nevoie de biserica pentru a ne ruga unui dumnezeu, darmite de niste preoti care sa intermedieze ca rugile noastre sa „ajunga” mai repede.

  Reply

 16. johny
  octombrie 19, 2009 @ 11:16 pm

  Ana, propriul spirit este cel mai adesea uitat de oameni fie ei mireni sau laici. Primii pun pret mai mare pe sfinti si duhuri, iar ceilalti pe lucrurile materiale. Consider ca propriul spirit este mai important decat orice altceva.

  Reply

 17. dumbravioara
  octombrie 20, 2009 @ 1:42 am

  johny, preotii sunt urmasii apostolilor. ei fac mijlocirea intre noi si dumnezeu. nu te lua dupa aceia care citesc singuri biblia si o interpreteaza cum am facut si eu. diavolul ne da ganduri de mandrire si ne face sa credem ca ne-am apropiat de dumnezeu atat d emult si ca deja am atins o treapta a intelepciunii incat nu mai avem nevoie de biserica, nici de preoti. pt ce sa am nevoie de preot daca ma pot spovedi si singur in fata domnului? fals. nu uita ca preotia e una din cele 7 taine si ca iisus a lasat vorba:’duceti-va in lume si vestiti cuvantul meu.tot ceea ce legati pe pamant, legat va fi si in ceruri( *casatoriile, abtinerea de la sf.impartasanie pt cei care s emasturbeaza, cele care fac avort, cei care fac crima etc etc)iar ceea ce dezlegati, dezlegat va fi si in cer( se intampla ca la spovedanii parintele sa iti de aun canon care poate inseamna : tatal nsotru de 20 de ori pe zi… sau alte rugaciuni sau altceva, iar daca observa ca te-ai indreptat., cand te duci sa te spovedesti a doua oara, sau a treia oara eu stiu.. te dezleaga si iti spune ca acum poti saa primesti sf impartasanie…si nu numai)

  Reply

 18. Veronica
  octombrie 20, 2009 @ 1:45 am

  Doamne fereste-ne pe noi sa n-avem biserici.Doamne fereste-ne pe noi sa n-avem preoti. Preotii sint apostolii Domnului Iisus.Numai dinsii, fericitii, au puterea sa transforme piinea si vinul in Preasfint Trupul si Singele Domnului. Daca ai sti ca impreuna cu preotul in altar cind se savirseste Sfinta Liturghie sint acolo prezenti mii de ingeri, impreuna cu preacurata Maica lui Dumnzeu si insusi Domnul nostru Iisus Hristos, oare si atunci ai mai zice ca n-avem nevoie de preoti si de biserica ?. Doamne ai mila de noi si lumineaza-ne mintile cu puterea Duhului Tau cel Sfint. Noi , cu frica si cu cutremur sa ne apropiem de Sfinta Impartasanie , ca sa putem si noi merita sa intram in Imparatia vesnica a lui Dumnezeu cind va veni ziua . Doamne ajuta!

  Reply

 19. dumbravioara
  octombrie 20, 2009 @ 2:17 am

  iar in biserica sa zicem: in zilele de sarbatoare si mai ales duminica sluja tine de regula de la 8 la 11 sau de la 9 la 12. depinde… la unele bisewrici incepe la 8 la altele la 9. daca tu poti sa faci singur rugaciuni, in timpul in care s efac si in biserica de la 8 la 11 ai felicitarile mele. iti pui ceasul sa sune, te speli pe ochio , iei anafira, si de la 8 pana la 11.. gandul si inima numai la hristos,. citesti toti psalmii lui davind, citesti si acatiste etc…rugaciuni multe astfel inct sa ascperi ceke 3 ore daca iti e lene s amergi la biserica , sau daca intr-adevar nu vrei si consideri ca nu e bine..sau ca nu ai nevoie d eea. insa,chiar iisu i-a zis lui Petru parca: pe piatra ta vei zidi biserica mea, adica pe mormantul sau( al lui Petru) a fist rifdiacat prima biserica din cate stiu eu si se afla la roma , basilica San Pietro .Daca intr-adevar crezi in Iisus atunci ai nevoie de casa Lui, ai nevoie de urmasii lui pt ca el asa a spus si asa a lasat. e cuvant lasat de el. daca nu era asa, nu mai lasa vorba sa ii fie ridicata biserica in care sa fie cinstit tatal fiul si duhul sfant. fiecare avea o proprie bisericuta la el acasa.:-) si mai mult… cand zeci suflete se roaga laolata in biserica si spun aceeasi rugaciune , cat de mult ii place domnului. cred ca nimic nu il incanta mai mult decat sa vada cum venim cu gand de mantuire la el in casuta, cu inima blanda si cu dorinta de indreptare.si inainte de a se aseza la masa,crestinii(unii),obisnuiesc sa zica toti cu voce tare , intr-un glas, o rugaciune spre ex tatal nostru. stii cum e asta? faptul ca mai multi crestini se roaga laolata lui dumnezeu, asa cum se intamppla in biserica la slujbe( pt ca probabil ai sa zici:’ da.. dar eu nu am nevoie sa ma rog cu altii . il pot slavi foarte bine si singur pe Dumnezeu) e ca in urmatoarea povestioara in care e vorba de fapt despre 2 lumi parelele , sa zicem:
  Lucrezi la o firma ( *firma reprezentand lumea in care traiesti, propria ta viata) si tu impreuna cu ai tai colegi aveti nevoie de marire de salariu( *de mantuire , de ajutor de la Dumnezeu,etc).Il rugati pe sef asta (seful il reprezinta pe Dumnezeu sau Marele Director)care nu se lasa cu una cu doua. el vrea mai multa munca si disciplina(*post , smerenie, rabdaresi rugaciune).dupa multe staruinte insa si mai ales ca sunteti 40 de angajati si nu unul singur sau 2 (*asa cum se intampla in Casa Domnului cand ne rugam toti intr-un glas,mai ales cand parintele zice: sa ne rugam pt pacea dintre noi,pt bolnavi ,pt sudenti , pt etc etc si zicem da doamne , doamne miluieste si nu numai, cand zicem toti crezul, aparatoare doamne, cuvine-se, tatal nostru sau toti :doamne iisuse hristoase fiul lui dumnezeu miluieste-ne pe noi)seful se hotareste sa va maresca leafa cu 20-30%. insa unora le mareste mai mult.Asa vine si ajutorul lui Dumnezeu. Cu cat esti mai cuminte in biserica si asculti ce se citeste din Evanghelie, cu cat tii post si te rogi si dimineata si seara cu atat mai repee te ajuta dumnezeu in ceea ce ceri si cu atat mai mult vei fi mantuit.Si rugagciunea altora pt tine ajuta. Asa cum Iisus a vindecat sluga unui solat din Imperiul Roamn care venise sa il roage sa o vindece caci stia ca Iisus este unDREPT, Mantuitorul asta a si facut . a vindecat , iar soldatul a laudat puterea lui.si culmea…cel care era bolnav nici nu s-a ridicat din pat sa il roage pe Iisus, ci stapanul sau care-l iubea.Deci iata ca rugaciunile altora ne ajuta, credinta si iubirea altora fata de noi ne ajuta. Eu duminica am fost atat de ratacita pt ca vb cu o colega baptista incat am scris pe site-ul asta fel si fel de tampenii la adresa sfintilor. foarte mare pacat!!! azi parca m-am mai adunat un pic.

  Reply

 20. dumbravioara
  octombrie 20, 2009 @ 2:25 am

  Si un lucru stiu sigur: ca sfintilor nu le aducem inchinaciune si slava ci doar cinstire.Si merita pomeniti, toti aceia care si-au luat crucea si i-au urmat lui Hristos: Sf>Mina(care a patimit ingroztor), Sf .Parascheva care si-a inchinat intreaga viata Domnului si muuulti alti sfinti.Acestia alaturi de ingeri ii canta lui Dumnezeu slava si inltare si cine stie cate altele! in schimb , noi pe langa faptul ca ii aducem slava , ne rugam si pt mantuirea nostra. sfintii nu mai au nevoie …s-au mantuit deja..in schimb noi… avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, care lucreaza prin sfinti.:-)

  Reply

 21. D
  octombrie 20, 2009 @ 9:56 pm

  johny – trupul si sangele Mantuitorului de unde le primesti fara Biserica ?

  Reply

 22. Ana
  octombrie 20, 2009 @ 11:43 pm

  Johny @ „Ana, propriul spirit este cel mai adesea uitat de oameni fie ei mireni sau laici. Primii pun pret mai mare pe sfinti si duhuri, iar ceilalti pe lucrurile materiale. Consider ca propriul spirit este mai important decat orice altceva.”

  Johny, parca esti indian.

  Haideti mai sa nu mai cautam acul in carul cu fan. Credinta noastra ortodoxa este simpla si frumoasa. E pacat sa incercam noi cu mintile noastre sa descoperim alte lucruri…venite dintr-un occident pustiit de credinta, slabanogit de moralitate.

  Serios acum.

  Doamne ajuta

  Reply

 23. Emy
  aprilie 21, 2010 @ 12:03 am

  Bisericile tot mai goale este resultatul si dezinteresul fata de propriul suflet tot mai raspindit.
  Precuparea stringerii averilor pamantesti,distractiilor si alte obiceiuri pe care nu le observam,deznadezdea,mandria a golit Biserica de suflete inghesuind insa discotecile,barurile ori alte locuri de distractii ori altii dorm.

  Se spune ca in viata asta sa nu lipsesti de la biserica maxim de doua ori in viata ori atunci cand esti cazut la pat.

  Un alt semn sa stim ca Apocalipsa este aproape,mai aproape dedecat credem,vai si amar de madularele noastre,nu ramane farama de os din noi.

  Nu uitati,luati copilasii de cat mai multe ori cu voi la biserica,bucurati-va impreuna cu ei,rugati-va impreuna cu ei caci in clipa urmatoare vine inevitabil despartirea.
  O mie de ani pe Pamant sunt ca o zi in Cer.
  Treceti adesea pe la biserica si cu zmerenie,nu plecati inainte sa primiti Binecuvantarea.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *