Skip to content

5 Comentarii

  1. Albinuta
    februarie 14, 2012 @ 5:48 am

    Doamne ajuta ,un articol foarte folositor multumesc Dan,mare bucurie sa mai citim cate un articol scris de tine ,i-mi era tare dor

    Reply

  2. Sorin
    februarie 14, 2012 @ 6:07 am

    În legătură cu iertarea îmi aduc aminte o povestioară spusă de un fost duhovnic de al meu. La un moment dat era un părinte îmbunătățit în Sf. Munte. Și la un moment dat ceva tipi parcă îl bat și îi fură tot. Până la urmă poliția îi prinde și când îl cheamă pe respectivul părinte să-i identifice ca să-i pună în acuzare acesta spune că el i-a iertat așa că nu are de ce să mai fie acuzați și să fie lăsați în libertate. Oricât de mult a insistat poliția călugărul a zis că i-a iertat așa că nu mai vede rostul să fie puși sub acuzare. Poliția nu a avut ce să le facă și le-a dat drumul iar aceștia au mers la părinte și și-au cerut iertare pentru ce au făcut. 🙂

    Reply

  3. Dan Tudorache
    februarie 14, 2012 @ 6:27 am

    Doamne ajuta, Albinuta, ma bucur si eu de bucuria ta 🙂
    Trebuie totusi sa marturisesc ca articolul este ideea lui lui Claudiu, eu doar am transpus-o in scris.
    Saurian, inteleg rostul duhovnicesc al povestioarei, dar totusi, asa cum am aratat in articol, exista o limita in iertarea personala. Ea nu se poate aplica daca raul iertat se (poate) rasfrange la un grup de oameni, deci nu avem dreptul sa inchidem ochii pentru oamenii – pericol social.
    Daca vor lua la cunostinta, organele/institutiile de aplicare a legii se vor autosesiza chiar daca persoana X iarta pe persoana Y ca i-a furat… o masina, sa zicem. De asta legea nu iarta chiar daca tu ierti. Si nu iarta tocmai pentru a izola pericolul social Y, astfel incat sa nu mai existe si alti pagubiti.

    Reply

  4. Ana
    februarie 14, 2012 @ 9:49 am

    Dan, ma bucur mult sa vad in articolul despre iertare citate din marturisitorii din inchisorile comuniste, in special ceva de Virgil Maxim. Pentru ca are cateva elemente ajutatoare noua, am sa-l copiez aici si poate o sa discutam impreuna despre importanta unei astfel de educatii:

    „Fericitul mărturisitor Virgil Maxim spune că [b]”înaintea instaurării comunismului, până să se ajungă la indiferentismul spiritual, cel pedepsit cu privare de libertate pentru infracţiuni morale (crime, viol, furt etc.) nu era izolat de societate, şi [u]pedeapsa avea ca scop recuperarea lui morală.[/u][/b] De aceea, executarea pedepsei se săvârşea în trei faze.
    [b]Prima fază[/b] era „regimul celular” care varia în funcţie de pedeapsă (10% din totalul condamnării) de la 3 luni la 3 ani. Singur în celulă, fără nici un drept administrativ (scrisoare, pachet, vorbitor) [b]doar dreptul de a citi Sfânta Scriptură şi a avea o convorbire o dată pe săptămână (vinerea) cu preotul confesor (duhovnic)[/b]; [u][u]această perioadă avea rost să smulgă vinovatul răufăcător din mâinile lui satana, redându-i conştiinţa răspunderii în faţa lui Dumnezeu, pocăindu-se şi hotărând să devină cinstit sufleteşte.[/u]”[/u]

    Extraordinara grija pentru sufletul unui om. Extraordinara exprimarea clara cu ruperea omului din manile diavolului. E prima data cand citesc despre asa ceva si m-ar bucura daca ai surse sa mai scrii despre acest subiect.

    Astazi nu mai intalnim astfel de exemple, de corecturi pentru ca singura grija este de a-l opri pe raufacator sau chiar de a-l chinui mai mult, nicidecum de a-l ajuta sa se indrepte.

    Insa in cartile de motivatie si chiar in cartile de educatie in arta (Julia Cameron), am intalnit recomandari de a merge undeva departe de toata lumea, intr-o cabana unde sa ai doar un pat si biblia. Seamana aproape cu modelul inchisorii, insa o inchisoare de care omul are nevoie ca sa se poata gandi si la suflet.

    Doamne ajuta

    Reply

  5. elena
    februarie 14, 2012 @ 3:58 pm

    Iertarea….. da, mi-a luat ceva timp sa inteleg ce e iertarea! Si…cred ca o sa-mi ia si mai mult timp sa invat a iubi ca consecinta a iertarii….
    Era un timp in care nu stiam ce e iertarea chiar daca iertam fara sa stiu, apoi a urmat neputinta de a ierta consecinta a neiertarii de sine iar cand am simtit iertarea lui Dumnezeu am inceput sa ma iert si sa cred ca iert altora , dar am realizat ca nu stiu sa iert, ca nu pot sa iert in adevartul sens … Spuneam(altora) si imi spuneam ca iert, dar m-am trezit intr-o zi si am realizat ca nu e asa, ca iertarea este un proces foarte lung care trebuie sa aiba ca rezultat iubirea si nu doar: „te iert dar nu mai vreau sa am nici o legatura cu tine, vreau sa fim indiferenti”, „nu vreau sa te mai vad, sau sa te aud”, „eu cu viata mea si tu cu a ta”,” nu ma intereseaza ce faci, numai sa nu ma implici pe mine”etc….
    Am iertat cu vorba si am incercat sa trec peste, dar …nu e suficient! In timp ce in inima ramane acea durere, acea furie, care fara sa-ti dai seama izbucneste si te faci sa te enervezi din toate nimicurile… da , asta am realizat ca enervatul din toate nimicurile este rezultatul neiertarii si al neiubirii. De multe ori ne pare ca iertam , dar nu iertam cu adevarat decat in momentul cand ajungem sa-l iubim pe cel ce ne-a gresit.
    As avea multe de spus despre iertare ,dar…. o sa spun numai ceea ce mi-a spun pr duhovnic despre iertare, cred ca astfel o sa reusesc sa cuprind tot, si mai mult decat atat…: ” Cine nu iarta este -1 , cine iarta dar nu uita este 0 ,iar cine iarta si se straduieste sa uite este deja mare +1…”
    Am ajuns la concluzia ca in momentul de fata sunt un zero barat …:(

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *