Skip to content

8 Comentarii

  1. sdaniel
    aprilie 4, 2015 @ 10:59 pm

    Un articol mai complet de atat rar am vazut. Are de toate. Are antisemitism la greu, evrei sunt cei mai mari dusmani si sursa tuturor relelor de pe pamant (daca as fi evreu l-as fi dat in judecata pe cel ce a publicat acest articol). Are numeroase teorii ale conspiratii, totul a fost si este o uriasa conspiratie impotriva crestinilor, vesnic persecutati, vesnic vanati. La fel, avem scenarii apocaliptice la tot pasul in articol. Bineinteles, autorul nu are nici cea mai mica treaba cu istoria, minte cu nerusinare si amesteca cum ii convine istoria cu victimizarea si cu ura, totul facut cu o tehnica de manipulare de incepator.
    Tot articolul este ridicol de la un capat la celalalt, totusi cateva pasaje aiuritoare:
    – „Ultima stratagemă a lui Stalin: se identifică cu Dumnezeu și apoi se neagă pe sine, pentru a putea nega și pe Dumnezeu.” :)))))
    – „Evreii au stat doar ascunși și au ieșit acum la lumină, ca să strige din nou, cu mai multă furie, în imperiul comunist”…o tampenie, in realitate,in comunism evreii au disparut practic cu totul din toate tarile comuniste (incepand cu Rusia si terminand cu Romania)
    – „evreii de după Hristos nu pot avea liniște până nu vor lăsa toate popoarele, începând cu creștinii, fără patrie și fără religie.” Asta o scrie articolul si nu Hitler.
    – repetarea obsesiv a sintagmei „comunism ateu”. Dragilor, comunismul a fost inventat de crestini!!!! Prima organizatie comunista din lume a fondată la Londra în 1836 sub numele de Liga Celor Drepți, a fost o organizație comunist-creștină. http://ro.wikipedia.org/wiki/Comunism_cre%C8%99tin
    Nu pot intelege cum poate fi publicat un astfel de articol, scris in 1941 (intr-o perioada in care era la moda sa omori evrei si comunisti), plin de ura si de fals.
    Ironia istoriei e ca la cativa ani dupa acest articol, comunistii/sovieticii au venit la putere si in Romania, dar vorba Patriarhului Romaniei, Justinian, capul Bisericii Ortodoxe Romane:
    „[b]Stalin, conducătorul Partidului Comunist, duce la îndeplinire legea istoriei, cu alte cuvinte acționează așa cum dorește Dumnezeu, motiv pentru care trebuie să ne supunem lui. Omenirea poate fi reînnoită după modelul rusesc; de aceea nici un creștin nu se poate opune ideii – crude, ce-i drept – care va crea un om nou pe întreaga planetă. Asemenea argumente sunt adesea folosite de clerici care sunt unelte ale Partidului. „Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!” a spus Justinian Marina, patriarhul României.”[/b]
    Bravooo, uraaa!

    Reply

  2. Dan Tudorache
    aprilie 6, 2015 @ 8:50 am

    Daniel, eu unul nu mă așteptam la o reacție atât de deplasată, prostească și de rea-intenție la acest articol DOCUMENT ISTORIC, reacție care vine din partea unei persoane ce pretinde că a urmat un profil istoric.

    Dincolo de orice argument, cred că dacă ai fi avut un bunic exterminat lent prin pușcăriile comuniste, sau o bunică deportată, sau cu averea confiscată pentru colectivizare după amenințări cu pistolul la tâmplă, sau, sau, sau…. te-ai fi cutremurat și te-a fi revoltat împotriva unor nedreptăți strigătoare la cer, în loc să vociferezi cu sarcasm ieftin împotriva realităților crude afirmate de un profesor universitar de istorie bisericească, lucruri ce l-au costat 5 ani de închisoare în ”raiul comunist”.
    Mi se pare nu doar o dovadă de ignoranță dar și de cinism cras să ”arăți” pe autorul acestui material documentar drept propagator al urii, când acest autor a fost trimis în pragul morții de Securitate pentru deconspirarea crimelor comunismului din Rusia bolșevică, de la Katin și de la Winnitza.
    Frăția ta pretinzi că articolul are numeroase ”teorii ale conspirației” și mai ales că este ”ridicol de la un capăt la altul”. Deci pentru frăția ta comunismul din Rusia Sovietică, cu tot genocidul de zeci de milioane de victime pe care l-a generat din 1917 până în 1991, este doar un ”scenariu” apocaliptic, nu o realitate cutremurătoare care deja s-a consumat. O atare opinie, în secolul XXI, după zeci de documentare apărute și sute de cărți scrise pe tema aceasta nu este doar nescuzabilă dar și o bătaie de joc față de victimele comunismului și față de cel mai elementar bun simț.
    Daniel, dacă pentru tine comunismul din spatele cortinei de fier este doar o teorie a conspirației împotriva creștinilor, atunci autismul de care dai dovadă în acest caz este flagrant.

    Pretinzi că acest articol este ridicol de la un capăt la altul dar nu observi cât de ridicol și deopotrivă cinic este să ”demonstrezi” că originile și fundamentul comunismului sunt creștine, făcând apel la un pamflet ”istoric” de pe Wikipedia. De o atare revendicare grosolană însuși Karl Marx s-ar simți profund lezat.
    Carevasăzică, nu el a fost tătucul comunismului, nu el a fost părintele genocidului modern, ci creștinii aceia care au avut ”revelația” că comunismul a fost practica chiar de apostoli! Vai, creștinii, cei care ”se plâng” că sunt veșnic persecutați, veșnic vânați, ei sunt defapt ”cei mai mari dusmani si sursa tuturor relelor de pe pamant ”. Iar chintesența comunismului nu este ateismul militant ci creștinismul primar!
    Deci, ororile secolului XX, cu milioanele de morți exterminați prin foamete în ”libertate”, cu zecile de mii de execuții la margini de drum și prin subsoluri, cu sutele de mii morți de foametei, boli și bătaie prin lagăre și închisori…. sunt cauzate cronologic de creștinism. Asta da concluzie comunistă, de tipul experimentului Pitești: nu partidul a pus la cale torturile ci legionarii care au vrut să compromită partidul. Deci nu criminalul e vinovat ci chiar victima lui.

    Daniel, crede-mă că am făcut o mare îngăduință să public această reacție care nu merita decât să fie ștearsă cu un ”Iartă-l Doamne că nu știe ce spune” dar ți-am răspuns cu intenția declarată de a te scoate din această optică profund greșită, optică care te costă mai mult decât îți imaginezi în prezent, ca de pildă votarea la prezidențiale a unui candidat cu concepții de viață și agendă politică profund anti-creștine.
    Poți să începi cu filmul documentar Povestea Sovietelor: http://www.filmedocumentare.com/povestea-sovietelor/

    Apoi poți continua cu deportările românilor basarabeni:
    https://www.youtube.com/watch?v=oMXBJ3fbHGw

    Apoi, poți suplimenta cu episoade din serialul documentar Memorialul Durerii, ca să vezi și ce a însemnat comunismul românesc pe pielea înaintașilor noștri, dincolo de sloganuri reducționiste.

    Apoi poți începe să citești memorialistică de detenție ca să te lămurești de ”teoriile conspirației” trăite aievea de înaintașii tăi.
    Apoi poate treci pe la Jilava și pe la Sighet.
    Ba încă te invit să participi la viitorul tur ”Fericiti cei prigoniti” de anul acesta, din luna iunie.

    Sau mai simplu, poate îți vei face ocazia de a te întâlni și discuta cu un fost deținut politic, de a dialoga cu istoria vie și trăită, întruchipată azi de acești pensionari cvasi-anonimi de la care tinerii de azi din păcate nu prea învață nimic.

    Știu, mustrarea mea este aspră și o resimți dureros, dar odată ce te vei lămuri de ce a însemnat și încă înseamnă comunismul pentru întreaga umanitate, tu singur te vei smeri și te vei mustra încă și mai aspru.
    Te rog să nu faci din asta pricină de resentimente ci de cunoaștere și aprofundare a trecutului tău național și chiar mai mult, pentru că mult folos sufletesc vei avea din asta.

    Reply

  3. sdaniel
    aprilie 6, 2015 @ 7:58 pm

    Inainte de toate, am apreciat tot timpul sfatul sau criticile tale, de cele mai multe ori corecte sau de ajutor, nu exista resentimente din partea mea; respectul meu este acelasi.
    In cazul de fata, ma simt nedreptatit, pentru ca nu am afirmat aproape nimic din ceea ce mi se reproseaza.
    Sunt un bun cunoscator al istoriei, niciodata nu am negat sau macar minimalizat realitatea genocidului practicat de Stalin asupra a zeci de milioane de oameni. Am citit si carti de istorii si studii si romane (gen Arhipeleagul Gulag) despre ce s-a intamplat in Uniunea Sovietica pana la moartea lui Stalin (1953).
    De asemenea, cunosc si mai bine tragediile provocate de comunisti in Romania din 1945 pana (cam) in 1963. Am avut in facultate studii si discutii lunare cu Asociatia Fostilor Detinuti Politici si mi-au povestit foarte multe despre ceea ce se intampla in regimul comunist (am vazut si filmul Golgota Basarabiei).
    Repet, n-am avut niciun fel de intentie de nega total sau partial crimele bolsevice la care se face referire in articol (sau in istorie).
    Problemele mele au fost cu totul altele.
    In primul rand, antisemitismul articolului si aici, nota de la subsol imi da dreptate, probabil a fost adaugata dupa comentariul meu (sau nu am vazut-o eu de la inceput). Deci jumatate din criticile mele sunt deja recunoscute, precum si faptul ca autorul greseste, reproduc partial nota voastra:
    „Autorul se circumscrie acestei percepții a epocii, pe care azi o găsim, [b]dacă nu gratuită, în orice caz exagerată[/b]. Lucrurile sunt mult mai nuanțate, iar evreii nu pot fi culpabilizați exclusiv și global, chiar dacă [b]elemente[/b] evreiești numeroase au contribuit la instaurarea și exportul comunismului de tip sovietic, mai ales în prima jumătate a secolului XX. [b]Astăzi[/b], judecând lucrurile retrospectiv, pe o bază istorică mult mai vastă, nu putem eluda faptul că ateismul militant al comunismului [b]lovea deopotrivă și religia iudaică[/b], nici că evoluția comunismului a fost una spre național-comunism cu tentă antisemită, nici că dictatorii cei mai fioroși ai totalitarismului roșu (Stalin, Mao, Tito, Ceaușescu etc.) [b]nu au fost totuși evrei[/b] ( și nici măcar filosemiți). Prin urmare, t[b]eoria ”cauzală” a lui Teodor M. Popescu[/b] trebuie primită cu anumite rezerve / prudențe și raportată la contextul ideologic al vremii sale.”
    Cu toate astea articolul ramane postat iar pasajele antisemite sunt tot acolo, gen: „Este semnificativ și deloc întâmplător că șeful organizației ”Ateilor militanți” din Rusia este un evreu: Iaroslavski (Gubelman)”
    Acestea sunt teoriile conspiratiei si scenariile apocaliptice din articol si la care ma refeream in comentariul meu, acestea ca evreii au creat comunismul ca sa distruga religia crestina.
    In fine…
    Referitor la sintagma perpetua folosita si aici si in orice mediu de provenienta/sub influenta ortodoxa, aceea de „comunism ateu”.
    Da, comunismul a fost o doctrina, care avea, printre multe altele si ateismul. Ideologia comunista excludea proprietatea privata si promova o societate egalitara, ca atare a avut dusmani „de clasa” cum ar fi:
    – oamenii instariti, boierii, „chiaburii”; comunismul le-a desfiintat organizatiile, drepturile si cateodata si viata;
    – politica de drepta, „legionarii”; comunismul i-a desfiintat cu totul.
    Ei, sustineti ca comunismul este ateu si ca avea ceva cu biserica. Ei bine, biserica a fost singurul „dusman” al comunistilor pe care nu l-au desfiintat. Biserica Ortodoxa Romana a avut, de bine de rau o continuitate neintrerupta pe vremea comunistilor in Romania (si, cred, ca in toate statele comuniste). Adica au desfiintat proprietatea privata, boierii, toate partidele politice, ONG-urile, absolut tot ce ii deranja cu o singura exceptie: Biserica.
    Ca sa nu fiu inteles gresit, cunosc faptul ca institutia a suferit enorm in aceasta perioada. Cunosc faptul ca numerosi preoti au facut puscarie nevinovati sau au fost omorati, cunosc faptul ca comunistii au daramat zeci, poate sute de biserici. Stiu faptul ca oamenilor li se interzicea sa mearga la biserica sau sa apeleze la slujbe religioase. Stiu faptul ca activitatea religioasa era de multe ori supravegheata sau controlata etc.
    Eu spun doar ca Biserica nu a fost in primele locuri in topul tintelor comunistilor.
    Referitor la autorul articolului, el a facut puscarie la mult timp dupa a scris acest articol, nu avea motive pentru atata ura cand l-a scris.
    Chiar daca ma simt nedreptatit pentru critica primita, imi asum vina de a fi provocat-o. Si nu pentru ceea ce am scris ci pentru atitudinea prin care am facut-o, adica prin ironii, exagerari, zeflemea. Vreau sa imi cer scuze pentru modul in care transmis parerea mea.

    Reply

  4. sharbinsk
    aprilie 7, 2015 @ 11:56 am

    Au fost mănăstiri închise și-n Rusia și-n România, sau decrete prin care s-a scos populația tânără din mănăstiri.
    Le-au mai scăpat printre degete unele lăcașuri propuse pentru demolare, prin efortul unui Patriarh de a fi clasificate drept obiectiv din patrimoniul UNESCO.

    Au îngrădit la maximum credința, cu scopul ca următoarele generații să fie educate pentru a aplica lovitura finală.
    La ce comunități islamice existau în U.R.S.S.,Iugoslavia, Albania,Bulgaria,România s-ar fi ajuns la război civil dacă desființau și credința cu totul.
    La asta s-ar fi adăugat și nemulțumirea generală pentru măsurile de colectivizare, e limpede că se termina devreme cu comunismul dacă desființau fizic Biserica și cultele.

    Să nu ne priprim cu presupusele vorbe atribuite lui Iustinian Marina, în primul rând că nu am văzut contextul, anul și suportul unde care se consemnează aceste spuse.
    În al doilea rând nu cred că vreun Patriarh ortodox ar fi redactat Cristos ci Hristos și nu cred că într-un eventual elogiu al omului nou s-ar fi adus în discuție sintagma [i]„clerici care sunt uneltele partidului.”[/i] din fraza [i]„Asemenea argumente sunt adesea folosite de clerici care sunt unelte ale Partidului.”[/i]

    În mod cert Cristos e adăugirea autorului polonez tributar scrierii catolice și până nu văd sursa de unde a preluat el discursul pot considera, ori că Iustinian Marina nu a avut niciodata un astfel de discurs, ori că frazele sale sunt extrase din contexte diferite, încropite și adăugite într-un singur fragment, convenabil autorului pentru concluziile pe care-și propune să le atingă prin lucrarea sa.

    Dacă și-a permis să modifice chiar și un singur termen deja textul nu mai e preluat fidel cu sursa și se poate considera că a făcut și alte modificări [care nu aparțin celui citat] până la proba contrară.

    „reproduc partial nota voastra”
    S-ar putea ca nota de clarificare să fie preluată din carte, astfel de documente se publică în reviste și studii de specialitate pentru valoarea lor istorică nu neapărat pentru concordanța cu concepțiile la zi ale vremii.

    Reply

  5. sdaniel
    aprilie 7, 2015 @ 7:43 pm

    Reply

  6. sharbinsk
    aprilie 8, 2015 @ 1:36 pm

    Am citit linkurile, siteul catacombele… e al unor stiliști(cei cu vechiul calendar) la care a trecut de curând și Danion Vasile,.
    Cel mai complet e articolul lui gabrielcatalan, care face trimiteri biografice dar și acolo erau citați autori stiliști gen Florian Bichir și alții care nu sunt tocmai bine intenționați când abordează teme despre Patriarh și marii duhovnici.
    Din articolul acela aflu fugitiv chiar că stiliști au fost niște victime ale lui Iustinian Marina, o mare măgărie având în vedere că mulți dintre ei și-au văzut bine merci de treabă într-o vreme când greco-catolicii erau într-adevăr scoși în afara legii din interese geopolitice însă care transced voința unui ierarh.

    În rest nu contest că Patriarhul Iustinian Marina a avut o tactică prin care să spună ce vrea să audă partidul dar să țină și predaniile, dar nu cred că analogia Cristos e omul nou este spusă de el.
    Dintr-un articol evz, aflăm de la nepotul patriarhului că i-a dat ultima împărtășanie dictatorului Dej în pijamale.
    http://www.evz.ro/moartea-lui-dej-patriarhul-justinian-a-venit-in-pijama-sa-l-impartasesca-971926.html

    Nu cred până nu văd pastorala aia și nu aflu mai multe despre anul în care a fost scrisă, pentru că greșala mi se pare de amator.
    Toate sursele de pe net trimit la un autor polonez tradus la Humanitas care menționează acel discurs.

    Totuși s-au succedat 4 patriarhi în perioada comunistă dacă-l punem și pe Nicodim care a prins anul 1946 și asta cred că arată și presiunea uriașă care a fost pusă pe umerii lor.

    Reply

  7. sdaniel
    aprilie 12, 2015 @ 4:28 pm

    HRISTOS a inviat!!!!
    @Sharbinsk
    Sunt de acord cu tine. Presupunand ca Patriarhul a facut acea declaratie, nu l-as condamna defel pentru ceea ce a spus. Am citit despre perioada comunismului salbatic de la inceput si cred ca nu ar fi avut de ales, nici el si nici BOR. Trebuia sa simuleze o intrare in gratiile unui partid care altfel te-ar fi condamnat la moarte.

    Reply

  8. sharbinsk
    aprilie 13, 2015 @ 5:48 pm

    Adevărat a Înviat Daniel !
    Așa s-a întâmplat ca mașina evadatului Dej să se strice în apropiere de casa Patriarhului Iustinian Marina, pentru restul Dumnezeu va judeca declarațiile și faptele lor în măsura în care au periclitat mântuirea aproapelui.

    Off topic. Hristos a Înviat în Liban la un moment dat și-n greacă [i]„Hristos Anesti ek nekron, thanato thanaton patisas, kai tis en tis mnimasi zoin harisamenos”[/i]
    ,…
    https://www.youtube.com/watch?v=RoEojBEGwIw

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *