Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul
Astăzi, în a cincea săptămână a Postului Mare, Dumnezeu a rânduit să se săvârşească în toate bisericile Canonul de Pocăinţă a Sfântului Andrei Criteanul. Spre deosebire de prima săptămână când această slujba a fost împărţită în 4 şi citită timp de patru zile, astăzi canonul se citeşte în întregime.
Acest canon, cel mai mare într-adevăr dintre toate canoanele, l-a compus şi l-a scris foarte frumos şi cu mult meşteşug cel între sfinţi părintele nostru Andrei, arhiepiscopul Cretei, numit şi Ierusalimiteanul. Acesta era de loc din Damasc. La vârsta de patrusprezece ani, după ce a fost dat la şcoală şi a învăţat toate ştiinţele care-i dădeau o educaţie desăvârşită, s-a dus la Ierusalim şi a îmbrăţişat viaţa monahală. Trăind cu cuvioşie şi bine plăcut lui Dumnezeu, într-o viaţă liniştită şi netulburată, a lăsat Bisericii lui Dumnezeu şi alte multe scrieri folositoare vieţii, cuvântări şi canoane, dar a fost mai cu deosebire iscusit în cuvântări de laudă în cinstea sfinţilor, a Maicii Domnului şi a Domnului nostru Iisus Hristos. împreună cu alte multe canoane, a alcătuit şi acest Mare Canon plin de foarte mare umilinţă.
Culegând şi strângând la un loc toată istoria Vechiului şi Noului Testament, a alcătuit cântarea aceasta de la Adam până la înălţarea lui Hristos şi predica Apostolilor. Prin canonul acesta îndeamnă tot sufletul să râvnească şi să urmeze, după putere, toate faptele bune ale istoriei Vechiului şi Noului Testament, să fugă de toate faptele rele şi să alerge totdeauna la Dumnezeu, prin pocăinţă, prin lacrimi şi mărturisire şi prin alte fapte bine plăcute lui Dumnezeu. Atât este de curgător şi de armonios acest Mare Canon, încât poate să moaie şi cea mai învârtoşată inimă şi să o deştepte spre săvârşirea binelui, chiar numai dacă-l cântă cineva cu inima zdrobită şi cu potrivită luare-aminte. Andrei Criteanul a alcătuit acest canon pe timpul când şi marele Sofronie, patriarhul Ierusalimului, a scris viaţa Mariei Egipteanca. în adevăr, şi această viaţă ne pune înainte o mare pildă de umilinţă şi dă multă mângâiere celor ce greşesc şi păcătuiesc, numai dacă ar voi să se depărteze de rele.
Şi s-a rânduit să se cânte şi să se citească Marele Canon şi viaţa Cuvioasei Maria Egipteanca în ziua aceasta pentru următoarea pricină: Pentru că Sfântul Post de patruzeci de zile se apropie de sfârşit şi pentru ca nu cumva oamenii, lenevindu-se, să se îngrijească mai puţin de nevoinţele cele duhovniceşti şi să se depărteze cu totul de a trăi în cumpătare, marele Andrei, ca un adevărat învăţător, prin cântările Marelui Canon, în care istoriseşte virtuţile marilor bărbaţi, precum şi întoarcerea la credinţă a celor răi, pregăteşte pe cei care se nevoiesc cu postul să se poarte cu mai mult curaj şi să se îndrepte cu bărbăţie spre nevoinţele postului cel mai au în faţă. Iar Sfântul Sofronie, prin minunata povestire despre viaţa Mariei Egipteanca, înduplecă pe oameni să ajungă din nou cumpătaţi, îi ridică spre Dumnezeu, îi sfătuieşte să nu mai cadă şi să nu se deznădăjduiască, chiar dacă au căzut înainte în unele păcate. Şi într-adevăr, povestirea vieţii Mariei Egipteanca înfăţişează cât este de mare iubirea de oameni şi dragostea iui Dumnezeu faţă de cei care doresc din tot sufletul să se întoarcă de la păcatele lor de mai înainte.
Canonul Sf. Andrei Criteanul se numeşte Canonul cel Mare poate şi din pricina ideilor şi gândurilor înalte ce le cuprinde, căci într-adevăr alcătuitorul lui este iscusit şi l-a compus într-un chip nespus de frumos, dar şi pentru că acest canon, spre deosebire de celelalte canoane, care au câte treizeci de tropare şi chiar mai puţine, are două sute cincizeci de tropare şi fiecare din tropare pricinuieşte nespusă plăcere. Prin urmare, cu foarte bună socoteală şi potrivit a fost aşezat în marele post de patruzeci de zile acest Mare Canon, care are multă umilinţă. Părintele nostru Andrei a fost cel dintâi care a adus la Constantinopol acest prea frumos şi mare canon, odată cu Viaţa Cuvioasei Maria, când a fost trimis de Teodor, patriarhul Ierusalimului, să fie de ajutor la al şaselea sobor ecumenic. Cu acest prilej a luptat în chipul cel mai strălucit împotriva monoteliţilor şi, cu toate că era simplu monah, a fost rânduit în clerul Bisericii din Constantinopoî. Apoi a fost făcut diacon şi a fost însărcinat cu purtarea de grijă a orfanilor. După puţină vreme a ajuns arhiepiscopul Cretei. Mai pe urmă, ajungând aproape de locul numit Ieriso din Mitilina, a călătorit spre Domnul, tocmindu-şi bine scaunul său.
Pentru rugăciunile Sfântului Andrei, Dumnezeule, miluieşte-ne şi ne mântuieşte. Amin.
(Triod)
Laura-optimista
aprilie 6, 2011 @ 11:50 am
Da, foarte interesant… Am observat că, săptămâna trecută, aţi publicat pe site şi viaţa Sfintei Maria Egipteanca, cu ocazia zilei ei de pomenire (1 aprilie). În seara aceasta, vom auzi citindu-se această minunată relatare a Sfântului Sofronie, iar duminica viitoare, a V-a din Postul Mare, este consacrată pomenirii aceleiaşi sfinte cuvioase maici.
Spre deosebire de prima săptămână din post, când Canonul cel Mare a fost citit în patru părţi, unit cu slujba Pavecerniţei Mari, slujba la care vom participa astăzi este o denie, adică se va oficia Canonul Sf. Andrei Criteanul cu slujba Utreniei. Va fi o slujbă minunată… Sper să putem participa cât mai mulţi credincioşi, iar cei care, din motive binecuvântate, nu vor avea posibilitatea să meargă la biserică, vor putea asculta Canonul Sf. Andrei pe internet.
Dumnezeu să fie cu noi toţi şi, pentru rugăciunile Sfintei Maria Egipteanca, să ne dăruiască puterea de a ne pocăi cu adevărat, spre a putea întâmpina cu inimile curate marele praznic al Învierii!
Laura Stifter
martie 14, 2013 @ 9:08 pm
Să nu uităm că, începând de luni, timp de 4 zile, în toate bisericile ortodoxe, se va oficia slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul (în 4 părţi), unit cu slujba Pavecerniţei Mari.
Este o slujbă de o mare frumuseţe!!! Să n-o pierdeţi! Cei care nu puteţi merge la biserică, urmăriţi slujba la televizor (Trinitas), la radio Trinitas, sau măcar căutaţi-o pe internet!
Mi-e tare dor de cântările minunate care, de fiecare dată când le ascult, îmi înflăcărează inima de dragoste pentru Hristos, de credinţă, nădejde, curaj şi bucurie duhovnicească.
Pentru rugăciunile Sfântului Tău Andrei, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, dăruieşte-ne puterea de a-Ţi cânta neîncetat în inimile noastre şi de a trăi totdeauna doar pentru şi în comuniune cu Tine! Amin!
Claudiu Balan
martie 15, 2013 @ 7:13 am
Doamne ajută, Laura.
Vom pune un anunț pe site în această privință.
Și mie mi-e dor de toată perioada Postului Mare.
Abia aștept să înceapă.