Descoperirea secretului fericirii

9611805-mdDa este cu adevarat o taina in sufletul fiecaruia descoperirea secretului fericirii si atentie, fiecare conditie sociala fie buna, fie rea te-ar putea ajuta sa transformi totul intr-un dar. Tot ce ai nevoie este sa descoperi secretul fericirii.

Se spunea ca intr-o tara indepartata traia un om care avea permanent o comoara, desi era sarac lipit pamantului. Toti oamenii il intrebau: spune-ne si noua ce comoara ai, pentru ca esti foarte fericit, desi ai putine…

Comoara mea e mintea si inima mea, le raspunde batranul! Am gasit un banc care sa „ateste” banuiala mea ca omul fuge de fericire (poate fara sa vrea) . Un om alearga, alearga si la un moment dat cineva il opreste si-l intreaba: -Unde alergi omule asa?-In cautarea fericirii!! si continua sa alerge…Dar cea care il intrebase era chiar fericirea….Cugetati!

Acum mulţi ani, a trăit în India un înţelept care se spune că păzea într-un cufăr încântător un mare secret care l-a făcut să fie învingător în toate aspectele vieţii sale şi care, pentru aceasta, se considera cel mai fericit om din lume. Mulţi regi invidioşi i-au oferit putere şi bani şi au încercat să-l jefuiască pentru a-i lua cufărul, dar totul a fost în zadar. Şi cu cât încercau mai mult, cu atât erau mai nefericiţi, pentru că invidia nu le dădea pace. Aşa au trecut anii şi înţeleptul era în fiecare zi mai fericit.

Într-o zi a venit la el un copil şi i-a spus: “Domnule, la fel ca şi tine, vreau şi eu să fiu foarte fericit. De ce nu mă înveţi şi pe mine ce trebuie să fac pentru a reuşi?” Înţeleptul, văzând simplitatea şi puritatea copilului, i-a zis: “Pe tine te voi învăţa secretul pentru a fi fericit. Vino cu mine şi fii foarte atent.” În realitate sunt două cufere în care păstrez secretul pentru a fi fericit şi acestea sunt: mintea mea şi inima mea şi marele secret nu este altceva decât o serie de paşi pe care trebuie să-i faci de-a lungul vieţii.

Primul pas este să ştii că Dumnezeu există în toate lucrurile din viaţă şi, pentru aceasta, trebuie să-l iubeşti şi să-i fii recunoscător pentru toate lucrurile pe care le ai şi pentru toate lucrurile care ţi se întâmplă. Al doilea pas este să te iubeşti şi pe tine însuţi si sa iubesti pe aproapele tau în fiecare zi, când te trezeşti şi înainte să adormi, trebuie să spui: „Sunt important, sunt în stare, sunt inteligent, sunt iubitor, nu există obstacol pe care să nu-l pot învinge.” Acest pas se cheamă autostimă ridicată. (Datoria creştina faţă de sine- Catehismul Ortodox)

Al treilea pas este să pui în practică tot ceea ce spui că eşti şi, dacă tu gândeşti că eşti inteligent, acţionează inteligent; dacă tu gândeşti că eşti în stare, fă ceea ce îţi propui; dacă tu gândeşti că eşti iubitor, exprimă-ţi iubirea; dacă gândeşti că nu există obstacol pe care să nu-l poţi învinge, atunci propune-ţi scopuri în viaţă şi luptă pentru ele până când le vei obţine, dar toate cu Dumnezeu. Acest pas se cheamă motivare.

Al patrulea pas este să nu invidiezi pe nimeni pentru ceea ce are sau pentru ceea ce este; ei vor obţine partea lor, tu o vei dobândi pe a ta. Al cincilea pas este să nu păstrezi în inima ta ranchiună împotriva nimănui; acest sentiment nu te va lăsa să fii fericit; trebuie să-l laşi pe Dumnezeu să facă dreptate şi tu… iartă şi uită! Ştiu că e greu, dar nu imposibil.

Al şaselea pas este să nu iei lucrurile care nu-ţi aparţin, aminteşte-ţi că, potrivit legilor nescrise ale naturii, mâine vei pierde ceva de mai mare valoare. Al şaptelea pas este că nu trebuie să faci pe nimeni să sufere; toate fiinţele pământului au dreptul să fie respectate şi iubite. Şi ultimul pas: trezeşte-te întotdeauna cu un surâs pe buze şi observă împrejurul tău, căutând să descoperi în fiecare lucru partea lui bună şi frumoasă; ajută-i pe cei care au nevoie, fără să te gândeşti că nu vei primi nimic în schimb; când priveşti pe cineva, descoperă-i calităţile sale.

Veti cugeta voi cat de ortodox este mesajul sau nu, dar eu in schimb va spun ca secretul fericirii consta in paza poruncilor lui Dumnezeu si de acolo „mai sare” un secret. Acela ca Domnul iti va asculta toate cerintele tale bune spre mantuire. Conditia de a fi cu adevarat fericit este sa pazesti poruncile, si asa, de la Dumnezeu ce vei cere, vei primi (numai sa fie cu gand bun de mantuire, ca noi oamenii cerem si uneori nu stim ce cerem). Avem atatea lucruri pentru care ne putem bucura: V-ati gandit vreodata sa fiti fericiti pentru ca respirati? Pentru ca v-a dat Dumnezeu maini si picioare? (cei ce pretuiesc mai bine aceasta sunt cei ce nu au). Dumnezeu a lasat in fiecare un motiv de bucurie sau mai multe. Cum sesiza si filozoful de mai sus trebuie sa iubim pe Dumnezeu si sa iertam. Aceasta cu adevarat va spun eu e o mare piedica in descoperirea fericirii adevarate! Deci ce ziceti merita sa mergem pe calea descoperirii secretului fericirii?

(Adrian)

(Visited 1 times, 1 visits today)