Despre cele trei frici ale dracilor

Ai citit undeva o istorisire din viata Sfantului Ioan din Bostre. Odata, cand fericitul Ioan statea la rugaciune, i s-au deschis ochii duhovnicesti si i-a vazut pe draci. Nici nu cutezau sa se apropie de omul lui Dumnezeu, nici nu voiau sa plece departe de el. Vazandu-i cuprinsi de frica, Ioan i-a intrebat de ce se tem mai mult. Au raspuns dracii: „De trei lucruri: de cel pe care voi, crestinii, il purtati la gat; de cel cu care va spalati in biserica si de cel pe care il mancati in biserica”.Omul lui Dumnezeu a intrebat din nou: „Dar din acestea trei de care va temeti cel mai mult?” I-au raspuns cetatenii iadului: „De cel pe care il mancati in biserica”.

Oare nu-ti este limpede? Lucrul pe care crestinii il poarta la gat e crucea. Cel cu care sunt spalati in biserica este apa sfintita cu care sunt stropiti, iar ceea ce mananca in biserica este Sfanta impartasanie. Crucea e semnul biruintei prin patimirea din dragoste.Apa sfintita curateste si simbolizeaza curatia duhovniceasca si trupeasca.Impartasirea este masa cereasca pe care se imbie sufletului spre hrana Trupul si Sangele lui Dumnezeu. Asadar, oare e de mirare ca puterile iadului tremura de acestea trei? Ele soptesc oamenilor sfaturi cu totul potrivnice acestora,si anume:

1)sa fuga sub un pretext sau altul de orice patimire, lucru prin care vor sa dezradacineze din inimile oamenilor dragostea si iubirea de aproapele;

2)sa traiasca in necuratia pacatului, lucru prin care vor sa ii faca pe oameni supusi si rude ale lor indeaproape si sa-i indeparteze de Preacuratul Dumnezeu si

3)sa chinuie si sa istoveasca sufletul lor prin infometare nedandu-i nici o hrana dumnezeiasca – hrana dupa care sufletul nazuieste prin firea sa – si sa-l hraneasca numai cu hrana pamanteasca la fel ca  pe dobitoace. Iar de Impartasanie se tem cel mai mult duhurile iadului fiindca ea e incununarea inaltimii omului pana la Dumnezeu si a unirii lui cu Dumnezeu.

De la Dumnezeu,pace tie si binecuvantare.

(Sf. Nicolae Velimirovici – Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi)

(Visited 4 times, 1 visits today)