Skip to content

8 Comentarii

 1. Merla Bogdan
  august 22, 2017 @ 1:55 am

  Doamne ajuta dragi prieteni. Revin si eu cu un comentariu puțin incomod. De ce sa dam cu pietre, si noi ortodocșii, in ierarhii nostrii? Daca omul a plecat din episcopie si își vede de treabă lui, de ce nu il lăsam in pace? De unde nu știm ca poate i-a fost înscenata toată treaba din motive politice, o fi avut multi dusmani. Filmarea cu pr Pomohaci nu spune nimic, a fost cu un copil intr-un hotel dar nu spune ce a făcut cu copilul in camera, putea sa il spovedească sau sa il catehizeze. Nu mi se pare corect sa dam cu piatra intr-un om deja căzut la pământ. Știți ce spune Domnul evreilor care dadeau cu piatra in femeia prinsa in adulter?

  Reply

 2. Merla Bogdan
  august 22, 2017 @ 2:01 am

  Domnul zice așa: cel fara păcat sa arunce primul piatra. Nu vreau sa ma intelegeti greșit, nu umblu cu nasul pe sus si nu ma dau mare cu voi pt ca eu însumi sunt mult mai păcătos ca voi, am avut in tinerețe patimi trupești mai mari ca multi alții. Dar ideea este ca Domnul ii iubește pe păcătoși, vameși, tâlhari, femei desfranate si nu mi se pare corect articolul. Daca omul s-a retras si a plecat, de ce sa nu il lăsam in pace sa odihnească? Poate chiar a fost victima jocurilor politice, un articol pe activenews spunea ca își făcuse dușmăni de când a aprobat tacit preoților din Jud Vaslui sa protesteze contra fracturării hidraulice de la Chevron.

  Reply

 3. Merla Bogdan
  august 22, 2017 @ 2:07 am

  Doamne ajuta dragi prieteni din OT. Nu vreau sa va supărați pe mine, este doar o părere personala proprie si subiectiva si nu vreau sa deranjez pe nimeni cu ea. Spun doar ca mi s-a părut taaare ciudat articolul, dar in fine, daca a apărut pe site, cine sunt eu sa judec? Stiu ca unii din voi nu prea ma plăceți, v-am deranjat cu felul meu sincer si direct de a „trânti” lucrurile. Va rog din suflet sa ma iertați, îmi pare sincer rau ca v-am suparat, si m-as bucura mult sa îmi dați șansă sa va cunosc si sa fim prieteni. Zi frumoasa va doresc, aveți grija de voi si iertare pt absolut tot. Doamne ajuta. Aveți grija de voi si de cei dragi ai vostrii.

  Reply

 4. Dan Tudorache
  august 22, 2017 @ 7:08 am

  Doamne ajută, Bogdane!
  Te asigur că atunci când am scris articolul nu țineam vreo piatră în mână și nici nu m-am gândit că fostul episcop Corneliu ar fi bun de linșat. Asta a vizat și Mântuitorul când a luat apărarea femeii păcătoase: a arătat că violența împotriva desfrânaților nu face parte din Legea Sa, deși recunosc că personal nu m-aș da în lături din a pocni bine un pedofil sau violator dacă aș fi victimă colaterală sau „martor ocular”. Dar asta oricum este în afara discuției de față.
  Așa că apelul la nearuncatul pietrelor este lipsit de obiect atâta timp cât n-am avut nici ca scop, și nici ca metodă, instigarea la violență de vreun fel față de fostul episcop Corneliu. Din contră, fac apel la rugăciune pentru îndreptarea lui.
  Dar mai degrabă observ că atât de mult am început să abuzăm noi creștinii de acest „aruncat al pietrelor” pentru a farda răul de lângă noi, încât mai mai că ne trimitem rațiunea la pensie.
  Hai însă să o luăm tot emoțional, dacă a judeca situația de față îți dă mustrări de conștiință:
  Bogdane, să zicem că într-o zi devii părinte, ai un băiețel, îl crești cu ani de jertfă (nopți nedormite, griji peste griji, timp dedicat, educație aleasă, nemaivorbind de cele materiale) și el vrea să dea la seminarul teologic ca să devină preot. Tu în sinea ta te bucuri, că uite, fiul și-a ales cale înaltă să-i slujească lui Dumnezeu și semenilor dar… vine un GOLAN ca Onilă, lup în piele de oaie, și în loc să-l îndrume și să-l formeze pe fiul tău ca viitor păstor de suflete, îl abuzează, îl corupe la perversiuni sexuale și îl dărâmă efectiv ca om!

  Ce spui tu atunci ca părinte, Bogdan? „Să nu aruncăm cu pietre?”

  Deci asta e problema cea mai mare, că un demonizat în sutană a distrus și mutilat alte suflete care trebuiau să fie la rândul lor păstori de suflete spre mântuire!

  Cine spune toate acestea? da, recunosc, sunt și eu păcătos, și eu sunt desfrânat, dar mă tratez cu tainele lui Hristos și nu doresc să pozez în altceva decât ceea ce sunt.
  Am spus aceste adevăruri dure pentru că orice început de vindecare a unui om, vine cu rostirea și asumarea adevărului. Dar dacă păstorii noștri încep să deformeze grav realitatea, numind ca „preasfințit” un preadesfrânat atunci cum să avem pretenția vestirii și înțelegerii adevărurilor de credință? De asta am scris ce am scris, ca să nu (mai) falsificăm realitatea între noi și să nu (mai) ascundem gunoiul sub preș.

  Dacă ierarhii de azi nu se trezesc ca să facă de urgență curățenie în ogradă, începând cu ei înșiși acolo unde e cazul, în 15-20 de ani bisericile rămân goale. Și nu de bisericile goale îmi pasă ca imagine, ci îmi pasă că oamenii nu se mai mântuiesc și ajung să trăiască și ei ca îndobitociții care au pustiit Biserica lui Hristos cu păcatele lor.

  Doamne ajută să nu fie.

  Reply

 5. Merla Bogdan
  august 22, 2017 @ 8:01 am

  Doamne ajuta Dan. Daca stau sa ma gândesc poate ai dreptate, nu cunosc nici ce s-a întâmplat exact cu ierarhul respectiv, nici motivele pt care ai scris tu acest articol. Si atât cat nu cunosc rațiunile exacte ale lucrurilor, este bine sa nu îmi dau cu părerea. Te rog sa ma ierți pt stilul impulsiv si justițiar din cele 3 articole. Trebuie sa iti martirisesc ceva. Ma smintesc profund de „ortodoxia canonica si rigorista”, o consider oarecum vinovata pt smintelile contemporane cu sinodul din Creta. Eu merg pe ideea de cultură, filosofie, compasiune, iubire. Dar nah, cine sunt sa judec „ograda Domnului”? Daca El îngăduie lucruri neplăcute, are motivele Lui, nu am voie eu sa judec.

  Reply

 6. Merla Bogdan
  august 22, 2017 @ 8:06 am

  Doamne ajuta Dan. Nu stiu daca ai primit comentariul, mi s-a dereglat smartphone-ul când l-am trimis. Ma rog, îmi cer iertare pt atitudine si pt judecatile de valoare emise, constat ca lucrurile au motive profunde pe care nu le cunosc. Totusi, mi se par ciudate unele articole de la voi dar nu mai comentez. Zi frumoasa va doresc si aveți grijă de voi. Doamne ajuta. Si p.s. m-aș bucura ca usor, ușor, in timp sa vorbesc cu voi si sa va cunosc. Doamne ajuta.

  Reply

 7. Dan Tudorache
  august 22, 2017 @ 8:24 am

  Bogdane, nu este nevoie să-ți ceri iertare de fiecare dată când scrii, altfel ajungi să cazi în formalism. Pur și simplu ți-ai susținut opiniile cu respect iar faptul că ele pot deranja nu e neaparat o vină. Și adevărul doare când e spus verde-n față, dar nu e vina adevărului ci aceluia care-i cu musca pe căciulă.

  Faptul că Dumnezeu îngăduie răul nu înseamnă că-l și aprobă și nici că noi creștinii ar trebui să stăm cu mâinile în sân, fără să luăm atitudine, altfel devenim tâmpi și ieșim din creștinism. În primul rând luptăm cu răul din noi, cu propriile patimi, dar în același timp luăm atitudine atunci când răul altora face victime în jurul nostru.
  Uite ce ne învață chiar Mântuitorul Hristos în acest sens: [i]„De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău.
  Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul. Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş.”[/i] (Matei 18, 15-17)

  Cât privește faptul că găsești ciudate unele articole de pe site nu e nici o problemă să-ți spui opinia, doar nu suntem copii mici să începem să ne smiorcăim că suntem criticați. Ba de multe ori ne-a prins foarte bine.

  O zi frumoasă îți urez!

  Reply

 8. Merla Bogdan
  august 22, 2017 @ 8:31 am

  Doamne ajuta. Ai dreptate. Ma bucur mult ca este respectata libertatea de opinie pe site-ul vostru, ațâța timp cat este manifestata cu respect si bun simt. Ma gândeam la o faza, nici pe zeloți nu trebuie sa ii judecam sau sa ii blamam, ei fac ceea ce fac cu toată convingerea si sinceritatea inimii. Si se zice ca Domnul Iisus Hristos iubește inima sincera a omului de dincolo de păcate. Prin urmare nah, nu știm de ce Domnul îngăduie simteala asta in biserica, sigur are motivele Lui, cu puțin ghinion puteam fi oricare dintre noi in locul zelotilor, oamenii respectivi am vorbit cu ei iar unii efectiv nu își dau seama, lucrurile se întâmpla peste mintea lor. Zi frumoasa iti doresc, multumesc pt răbdare si iertare pt deranj. Doamne ajuta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *