Skip to content

7 Comentarii

 1. Sorin
  septembrie 6, 2012 @ 8:51 am

  E trist că nici până acum nu s-a lămurit această problemă. Am citit și eu cartea fiicei păr. Stăniloae și am fost dezamăgit de felul cum aceasta îl tratează pe părinte în carte. În același timp, în carte este atacat și ÎPS Antonie Plămădeală. Nu s-a găsit nimeni să lămurească toate aceste probleme?

  Reply

 2. Dan Tudorache
  septembrie 6, 2012 @ 9:05 am

  Păi tocmai s-a lămurit Sorin 🙂 … cel puțin în cea mai mare parte.
  Subiectivismul este des întâlnit în memorialistică. Îți pot da multe astfel de exemple din memorialistica de detenție, ca să înțelegi că nu este un capăt de lume, iar acest subiectivism se poate identifica, cu puțin efort.
  Care îți sunt nelămuririle ca să încercăm să le lămurim?

  Reply

 3. Sorin
  septembrie 6, 2012 @ 11:13 am

  Păi o nelămurire ar fi: de ce s-a destrămat prietenia dintre păr. Arsenie Boca și păr. Dumitru Stăniloae? Ce s-a întâmplat între ei? Și cum de a ajuns Lidia să îl vadă pe păr. Arsenie ca pe un călugăr ce spunea că va merge în car cu foc ca Sf. Ilie ( parafrazez din cartea scrisă de ea despre viața păr. Dumitru Stăniloae )?

  Reply

 4. Dan Tudorache
  septembrie 6, 2012 @ 12:56 pm

  Nu este vorba că prietenia s-a destrămat ci contextul social nu a mai permis ca ea să se exercite fizic: Părintele Arsenie Boca a fost hărțuit de Securitate mai bine de 40 de ani. Dacă vei citi cartea ”Părintele Arsenie Boca în atenția Poliției Politice din România”, vei afla cum părintele era atât de urmărit, încât, încă de la mănăstirea Prislop a redus foarte mult contactele cu oamenii. Ba nici corespondența nu îi mai era trimisă la destinație, sau nu mai ajungea la el cea trimisă. Spre exemplu, Securitatea a oprit câteva scrisori ale părintelui Ilie Cleopa către părintele Arsenie. Neprimind niciun răspuns, părintele Cleopa ar fi fost îndreptățit să creadă că părintele Arsenie nu-i acordă atenție. Defapt părintele Arsenie nici nu știa de scrisori întrucât nici nu le primise. Părintele Arsenie a fost ținut sub continuă supraveghere, inclusiv cât a lucrat la Patriarhie ca pictor, după ce i s-a interzis să mai slujească. Pentru credincioșii care îl vizitau, sfaturile le dădea cu spatele la ei, pictând, sau oricum… nu într-un dialog normal.
  Pe de altă parte părintele Stăniloae a făcut 5 ani de închisoare, dar mai ales a trebuit să fie mereu atent să nu intre în vizorul Securității. Și orice întrevedere făcută cu un ”element suspect” cum era părintele Arsenie, ar fi constituit un motiv de hărțuire.
  Iată ce context social dificil. Dacă ar fi fost vremuri de pace, altfel ar fi stat situația. Deci nu e vorba că s-a destrămat prietenia, chiar dacă a avut și un moment mai tensionat, ci e vorba că nu au fost posibilități de exercitare firească a ei din pricina prigoanei comuniste.
  Cât despre călugărul care va merge în car cu foc nu știu, nu am citit despre asta nimic. Dacă poți, prezintă tot contextul și încercăm să vedem ce putem lămuri.

  Reply

 5. SB
  septembrie 6, 2012 @ 5:52 pm

  „În încheiere voi spune doar că şi Părintele Profesor Dumitru Stăniloae şi Preacuviosul Părinte Arsenie Boca au trăit nouăzeci de ani”

  Părintele Arsenie Boca a trăit 79 de ani… (n. 29 septembrie 1910, d. 28 noiembrie 1989),

  Reply

 6. Administrator
  septembrie 7, 2012 @ 12:23 pm

  Mulțumim de sesizare Silvia, nouă ne scăpase. Am corectat. 🙂

  Reply

 7. Anonim
  septembrie 7, 2012 @ 2:24 pm

  [quote]Cu alte cuvinte, aşadar, nădăjduiesc că vom şti, pe mai departe, să ne cinstim înaintaşii[/quote].Sa inteleg ca afirmam ceea ce spunea L.S. despre Pr.Arsenie Boca?
  Vreau sa spun ca am preferat sa nu citesc partea aceea ” [quote]Despre raportul şi relaţia dintre Părintele Arsenie Boca şi familia Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae…[/quote] pentru ca pur si simplu am simtit un gust amar!Clar,nu l-am cunosc pe Parintele Arsenie Boca decat acum,la mult timp dupa trecerea la cele vesnice,dar chiar si asa am mare evlavie!De cand l-am „descoperit” pe Parintele viata mea s-a schimbat, il simt langa mine si sunt convinsa ca e un Sfant!Nu-mi dau seama cum persoanele care l-au cunoscut(Lidia Staniloaie ,asa cum l-a cunoscut)sa nu se fi bucurat si sa nu fi observat si apreciat tot ceea ce Parintele a facut si tot ceea ce ne-a lasat noua!(invataturile,Filocalia …)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *