Despre spovedanie și cercetarea lăuntrică
Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns în Kiev. Cea dintâi şi cea mai însemnată dorinţă a fost să postesc, să mă spovedesc şi să mă împărtăşesc cu Sfintele Taine. Am tras lângă Lavră, ca să-mi fie mai lesne a ajunge la biserică. M-a primit un bătrân bun, cazac de neam. Trăia singur şi m-am bucurat de multă linişte şi tăcere în locuinţa lui. M-am pregătit pentru spovedanie, gândindu-mă să-mi mărturisesc păcatele cât se poate de amănunţit. Ca urmare, am început să-mi amintesc toate păcatele mele, săvârşite încă din cea mai fragedă tinereţe. Ca să nu le uit, m-am apucat să le categorisesc şi să le scriu pe o coală mare de hârtie. Am aflat că în pustietatea Kitaev, la şapte verste distanţă de Kiev, se nevoieşte un duhovnic foarte înţelept şi cu dreaptă socoteală. Se mai povestea că oricine se spovedeşte la el dobândeşte un duh umilit şi se întoarce folosit, plin de o mare pace sufletească. M-am bucurat mult şi, fără multă zăbavă, m-am dus la el. După ce am primit câteva sfaturi şi după ce am stat puţin de vorbă, i-am dat foaia ca s-o cerceteze. Citind-o, duhovnicul mi-a zis:
– Iubite prieten, ai scris aici multe lucruri de prisos. Iată ce trebuie să ştii:
1. La spovedanie nu trebuie să repeţi acele păcate de care te-ai căit mai înainte, de care ai fost dezlegat şi pe care nu le-ai mai săvârşit. Altminteri, asta ar însemna o neîncredere în puterea tainei ce se săvârşeşte la spovedanie.
2. Nu trebuie să-ţi aminteşti de alte persoane cu care-ai venit în atingere în clipa când ai făptuit păcatele, ci să te osândeşti numai pe tine. Sfinţii Părinţi opresc pe credincioşi să-şi spună păcatele în toate amănuntele, ci numai să le recunoască în general, pentru ca nu cumva, luându-le pe fiecare în parte, să dea prilej de sminteală atât sufletului său, cât şi duhovnicului.
3. Tu ai venit să te pocăieşti şi totuşi nu te căieşti de păcatele tale, fiindcă nu ştii cum trebuie să te pocăieşti, adică îţi săvârşeşti pocăinţa în chip rece şi indiferent.
4. Tu ai înşirat toate mărunţişurile, iar ceea ce este mai însemnat ai scăpat din vedere. Nu ţi-ai mărturisit cele mai grele păcate. N-ai recunoscut şi n-ai notat că tu nu iubeşti pe Dumnezeu, că urăşti pe aproapele, că nu crezi în cele ce spune cuvântul Domnului şi eşti plin de mândrie şi de slavă deşartă. În aceste patru păcate se cuprinde toată prăpastia de răutăţi şi toată stricăciunea noastră sufletească. De fapt, ele sunt rădăcinile din care răsar toate vlăstarele căderii noastre în diferite păcate.
Când am auzit aceste cuvinte, am rămas uimit.
– Cuvioase părinte, i-am spus eu, cum s-ar putea oare să nu-L iubim pe Dumnezeu, Făcătoru lşi Purtătorul nostru de grijă?! În ce mai putem crede, dacă nu în cuvântul Domnului, căci în El se află tot adevărul şi toată sfinţenia ?! Cât despre aproapele, eu nu-i doresc decât binele. Şi pentru ce l-aş putea urî? N-am cu ce mă trufi, căci, pe lângă păcatele mele fără de număr, nu am nimic vrednic de laudă.
Şi cum aş mai putea umbla după plăceri şi pofte eu, care sunt atât de sărac şi bolnăvicios?! Desigur, dacă aş fi fost învăţat sau bogat, atunci, fără îndoială, m-aş fi simţit vinovat de toate câte mi le-aţi spus.
– Iartă-mă, iubite, dar ai înţeles atât de puţin din câte ţi-am explicat! Cum să te lămuresc mai bine?! Uite, îţi dau o scriere după care eu însumi mă spovedesc. Citeşte-o şi vei vedea limpede că tot ceea ce ţi-am spus este adevărat. Duhovnicul mi-a dat hârtia, iar eu am început s-o citesc: Spovedania omului lăuntric sau Calea care duce la smerenie întorcându-mă, cu toată luarea-aminte, înăuntrul sufletului meu şi luând seama la mersul omului nevăzut, mă încredinţez din experienţă că nu-L iubesc pe Dumnezeu, nu am dragoste pentru aproapele, nu cred în nimic din cele ce ţin de religie şi sunt plin de mândrie şi de iubire de sine. Toate aceste păcate grele le găsesc într-adevăr în mine, atunci când îmi cercetez în chip amănunţit simţurile şi faptele mele:
1. Nu-L iubesc pe Dumnezeu. Căci, dacă L-aş iubi, m-aş gândi mereu la El cu o bucurie pornită din adâncul inimii, orice gand despre Dumnezeu mi-ar aduce in suflet o plăcere deosebită. Dimpotrivă, eu mă gândesc mult mai des şi cu mai multă desfătare la cele pământeşti, pe câtă vreme cugetarea despre Dumnezeu nu-mi pricinuieşte decât greutate şi uscăciune. Dacă L-aş iubi, atunci convorbirea cu El, care se săvârşeşte în vremea rugăciunii, m-ar hrăni, m-ar mulţumi şi m-ar duce către o neîntreruptă legătură cu El. Dimpotrivă, eu nu numai că nu mă desfăt în rugăciune, ci simt o greutate tocmai în timpul când mă rog: mă lupt cu plictiseala, slăbesc din pricina trândăvie işi sunt gata să mă îndeletnicesc,cu mai multă plăcere, cu orice alt lucru mai mărunt, numai ca să scurtez sau să pun capăt rugăciunii, în ocupaţiile mele deşarte timpul trece pe neobservate, dar în îndeletnicirile cu lucrurile dumnezeieşti, când mă aflu în prezenţa Lui, orice ceas mi se pare un an. Cel ce iubeşte pe cineva se gândeşte neîncetat, în tot cursul zilei, numai la fiinţa care îi este dragă.
Şi-o închipuie, îşi face griji pentru ea şi, în orice îndeletnicire, scumpul său prieten nu-i iese din gânduri. Pe câtă vreme eu, în timpul celor douăzeci şi patru de ore, deabia dacă găsesc un ceas ca să mă cufund în adâncurile cugetării de Dumnezeuşi să mă înflăcărez de dragostea Lui. Iar restul de douăzeci şi trei de ceasuri le aşez cu plăcere şi cu toată râvna pe altarul idolilor patimilor mele!… În vorbirile despre lucrurile nefolositoare, despre chestiunile neînsemnate pentru suflet, eu sunt treaz, simt plăcere, iar în discuţiile despre Dumnezeu sunt uscat, plictisit şi trândav. Şi chiar atunci când, uneori, sunt atras, nevrănd, spre convorbirile dumnezeieşti, caut să trec mai repede la conversaţiile care îmi măgulesc patimile. Sunt stăpânit de o neobosită curiozitate să aflu ceva nou în legătură cu dispoziţiile guvernului şi cu evenimentele politice. Sunt biruit de dorinţa să dobândesc cât mai multe cunoştinţe în ştiinţele lumii, în artă, în economie, în timp ce învăţăturile Legii Domnului, cunoştinţele despre Dumnezeu, despre religie nu lasă nici o urmă în mine, nu-mi hrănesc sufletul. De aceea socot că toate aceste îndeletniciri, departe de a fi nişte ocupaţii de seamă în viaţa unui creştin, nu sunt decât nişte chestiuni lăturalnice şi de prea mică însemnătate, de care ar trebui să mă ocup numai în timpul liber, când nu am altceva mai bun de făcut.
Apoi, dacă dragostea de Dumnezeu se cunoaşte după împlinirea poruncilor Lui – căci El însuşi spune: „Dacă Mă iubiţi, veţi păzi poruncile Mele”, iar eu nu numai că nu păzesc poruncile Lui, ci îmi dau prea puţină silinţă să le împlinesc-, atunci trebuie să recunosc cu adevărat că eu nu-L iubesc pe Dumnezeu… Aceasta o întăreşte şi Sfântul Vasile cel Mare, când spune: „Dovada că omul nu-L iubeşte pe Dumnezeu şi pe Hristosul Său este faptul că el nu îndeplineşte poruncile Lui.”
2. Nu am dragoste pentru aproapele, căci departe de-a mă hotărî, potrivit Evangheliei, să-mi pun sufletul pentru binele aproapelui, eu nu-mi jertfesc nici măcar cinstea, fericirea sau liniştea în folosul fratelui meu. Dacă l-aş iubi ca pe mine însumi, aşa cum porunceşte Evanghelia, atunci nenorocirea lui m-ar durea şi pe mine, iar fericirea lui m-ar umple şi pe mine de bucurie. Pe câtă vreme eu, după ce ascult cu mult interes povestirile ce privesc nenorocirile aproapelui, nu mă întristez, nu-mi frâng inima de durere, ci stau nepăsător sau, ceea ce e o vină şi mai mare, simt parcă o plăcere când aud astfel de istorisiri. Pe deasupra, nu acopăr cu dragoste faptele rele ale aproapelui, ci le răspândesc şi le osândesc. Bunăstarea, cinstea şi fericirea lui nu mă înveselesc ca şi cum ar fi ale mele proprii, ci, ca orice lucru cu desăvârşire străin de mine, nu trezesc în sufletul meu nici un simţământ de bucurie, ci, dimpotrivă, stârnesc în inima mea un fel de zavistie sau chiar dispreţ.
3. Nu cred în nimic din cele propovăduite de religie, nici în nemurire, nici în Evanghelie. Dacă aş fi fost cu adevărat încredinţat şi aş fi avut o credinţă tare că, fără nicio îndoială, dincolo de mormânt este o viaţă veşnică, cu o anumită răsplată pentru faptele săvârşite pe pământ, atunci m-aş fi gândit fără încetare la ceea ce mă aşteaptă. Un simplu gând spre nemurire m-arfi înspăi-mântat şi mi-aş fi trăit viaţa aceasta ca un pribeag, care e mereu gata să intre în patria cerească. Dimpotrivă, eu nici nu-mi pun problema veşniciei, iar sfârşitul vieţii de aici îl socot cape capătul existenţei mele. Uneori, un gând tainic se cuibăreşte în mintea mea: cine ştie ce poate fi după moarte?
Şi chiar dacă spun că eu cred în nemurire, o zic numai cu mintea, iar inima rămâne într-o puternică încredinţare în cele vremelnice, ceea ce o dovedesc făţiş toate faptele mele şi necontenita grijă pentru o mai bună întocmire a vieţii mele trupeşti. Dar dacă Sfânta Evanghelie, care este cuvânt dumnezeiesc, ar fi fost primită în inima mea cu credinţă, m-aş fi ocupat mereu de ea, m-aş fi desfătat cu citirea ei, ba chiar o simplă privire aruncată asupra ei ar fi deşteptat în mine o adâncă evlavie, înţelepciunea, fericirea şi iubirea care sunt cuprinse în paginile ei m-ar fi umplut de bucurie, iar eu m-aş fi desfătat cu învăţăturile Legii Domnului zi şi noapte, m-aş fi hrănit cu ele cum te hrăneşti cu pâinea cea de toate zilele şi aş fi purces din toată inima la împlinirea pravilelor ei. Nimic din cele pământeşti n-ar fi fost în stare să mă abată de la această hotărâre.
Şi, cu toate acestea, chiar dacă mai ascult sau mai citesc din când în când cuvântul Domnului, o fac fie la nevoie, fie dintr-o curiozitate ştiinţifică. Şi, fiindcă în asemenea împrejurări nu mă pot adânci cu cea mai mare luare aminte în duhul Evangheliei, simt că mă cuprinde o uscăciune, o lipsă de interes şi, ca şi cum m-aş afla în faţa unei cărţi obişnuite, rămân fără nici o roadă şi sunt gata, ba chiar bucuros, s-o schimb pe orice carte lumească, pe care o citesc cu mai multă plăcere şi în care găsesc mai multe lucruri pline de noutate şi de interes.
4. Sunt plin de mândrie şi de iubire de sine. Toate faptele mele dovedesc următorul lucru: ori de câte ori găsesc în mine ceva bun, doresc să-l scot la iveală, ca să mă proslăvesc în faţa altora sau să mă îndulcesc înlăuntrul meu. Deşi, în afară, arăt o oarecare smerenie, totuşi în sinea mea îmi pun toate faptele pe seama propriilor mele puteri şi mă socot, faţă de ceilalţi, cel mai bun sau, cel puţin, nu mai rău decât ei. Dacă văd la mine un neajuns, caut să mi-l îndreptăţesc, să-l acopăr cu o aparentă necesitate sau nevinovăţie. Mă supăr pe cei care nu mă respectă şi îi socotesc nişte nepricepuţi, care nu ştiu să preţuiască oamenii. Mă laud cu binefacerile mele, cârtesc şi mă bucur de nenorocirile vrăjmaşilor mei, iar înfrângerile suferite în lucrările începute de mine mă necăjesc.
Şi, chiar atunci când îmi dau silinţa să fac ceva bun, am în vedere ori lauda, ori folosul meu trupesc, ori mângâierea ce vine din partea lumii. Într-un cuvânt, eu cioplesc mereu în mine însumi un idol propriu, în faţa căruia săvârşesc o neîntreruptă slujbă, căutând în toate faptele mele fie o plăcere pentru simţuri, fie o hrană pentru patimile şi poftele mele iubitoare de desfătări. Din toate cele înşirate până aici, văd că sunt mândru, neînfrânat, lipsit de credinţă, neiubitor de Dumnezeu şi urător de aproapele. Ar putea fi o stare mai păcătoasă decât aceasta? Starea duhurilor întunericului e mai bună decât a mea, căci dracii, chiar dacă nu-L iubesc pe Dumnezeu, îl urăsc pe om, trăiesc şi se hrănesc cu mândrie, cel puţin, însă, cred şi se cutremură. Dar eu? Poate exista oare o soartă mai grea decât cea care mă aşteaptă? Şi pentru care alte pricini hotărârea judecăţii va fi aspră, dacă nu pentru o astfel de viaţă dezordonată şi nechibzuită pe care o trăiesc eu însumi?!
Isprăvind de citit această spovedanie, m-am îngrozit, gândind în sinea mea: „Doamne, ce păcate grozave se ascund în mine, păcate pe care nici nu le bănuiam până acum!” Dorinţa de a-mi curaţi sufletul de ele m-a împins să cer îndrumări de la acest mare părinte duhovnic, ca să ştiu în ce chip aş putea găsi cele mai potrivite mijloace de îndreptare, acum, când am cunoscut cauzele tuturor răutăţilor. El mi-a răspuns:
– Cauza lipsei de dragoste faţă de Dumnezeu este necredinţa; cauza necredinţei este lipsa de convingere, iar cauza lipsei de convingere o constituie lipsa de râvnă în căutarea adevăratelor cunoştinţe luminoase, neglijenţa în lucrarea luminării duhovniceşti.
Şi, ca să spun mai pescurt: fără credinţă e cu neputinţă să iubim; fără convingere e cu neputinţă să credem. Dar ca să putem căpăta convingere, este nevoie să găsim mai întâi cunoştinţele cele mai depline şi cuprinzătoare.
Este neapărată nevoie să trezim în suflet, prin mijlocirea meditaţiilor, prin învăţarea cuvântului dumnezeiesc şi prin observaţiile câştigate din experienţă, setea şi dorinţa sau, după cum se exprimă unii, „uimirea”, care dă naştere unui dor nepotolit de a cunoaşte lucrurile mai îndeaproape, mai desăvârşit, mai adânc.
„Dragostea, zice un scriitor duhovnicesc, se dezvoltă de obicei prin cunoştinţă şi, în măsura în care cunoştinţele sunt adâncite şi lărgite, în aceeaşi măsură va creşte dragostea, iar sufletul se va muia mai uşor şi se va pregăti mai lesne pentru iubirea lui Dumnezeu, contemplând cu luare-aminte nespusa frumuseţe şi desăvârşire a fiinţei lui Dumnezeu, precum şi nemărginita Lui dragoste pentru oameni.”
Acum vezi că pricina păcatelor pe care ţi le-am dezvăluit este lenea de a ne gândi la lucruri duhovniceşti, lenea care ne stinge dorinţa şi nevoia de cele duhovniceşti? Dacă vrei să afli şi mijloacele prin care se dezrădăcinează acest rău, atunci sileşte-te să te luminezi pe toate căile în cele duhovniceşti, caută să astupi izvorul tuturor păcatelor printr-o stăruitoare îndeletnicire cu cuvântul Domnului, cu învăţăturile Sfinţilor Părinţi, cu meditaţiile, cu sfatul duhovnicesc şi cu feluritele convorbiri întreţinute cu oameni înţelepţi despre persoana Mântuitorului. Ah, iubite frate, de-ai şti câte nenorociri ni se întâmplă tocmai pentru că ne lenevim să ne luminăm sufletul prin cuvântul adevărului, pentru că nu învăţăm Legea Domnului zi şi noapte şi fiindcă nu ne rugăm cu stăruinţă şi cu râvnă pentru ca Dumnezeu să ne dea înţelepciune. Iar din această cauză omul nostru lăuntric flămânzeşte, se răceşte şi se slăbănogeşte, lipsindu-i puterea să păşească pe calea mântuirii şi a dreptăţii cu trezvie. De aceea, iubitul meu, ca să ne putem folosi de aceste mijloace, trebuie să ne hotărâm, în măsura puterilor noastre, să ne umplem cât mai des mintea cu felurite cugetări despre lucrurile cereşti şi atunci dragostea ce se revarsă de sus peste inima noastră se va aprinde şi va spori în sufletele noastre. Totodată, iarăşi, pe cât ne stă în putinţă, să ne rugăm cât mai des, căci rugăciunea este mijlocul cel mai însemnat şi cel mai puternic pentru înnoirea şi propăşirea noastră. Ne vom ruga şi vom cere ajutorul Celui de Sus aşa cum învaţă Sfânta Scriptură:
„Doamne, învredniceşte-mă acum să te iubesc pe Tine aşa cum odinioară am iubit păcatul!”
(Pelerinul rus)
Stoian Florin Ioan
iunie 21, 2011 @ 8:24 pm
[b]frumos articol :)[/b]
Simona
iunie 22, 2011 @ 11:49 am
In urma cu 2 ani am fost pentru prima oara la spovedanie, si am incercat pe cat posibil sa-mi amintesc cam tot ce ma pregaisem de-acasa sa spun. Eram foarte emotionata din care cauza probabil am mai uitat cate ceva, oricum, la final i-am spus preotului ca e prima oara cand ma spovedesc si am intrebat daca imi da voie sa ma impartasesc si ce trebuie sa fac eventual. Si mi-a zis atat „Faci cum simti”. De-atunci din pacate nu prea m-a mai tras inima spre spovedania in fata preotului, pt ca omul a parut atat de dezinteresat, incat…
Simona
iunie 22, 2011 @ 11:52 am
Si azi inca ma intreb, oare chiar are valoare spovedania daca pe preot nu il intereseaza catusi de putin si peste toate la final plec din bisercica cu aceeasi invatatura cu care am intrat, si nimic nou? Inteleg ca au trecut sute de oameni prin fata lui si nu poate sa participe afectiv chiar la tot ce aude, dar totusi, catusi de putin 🙂
Administrator
iunie 22, 2011 @ 12:42 pm
Sim, din ceea ce ne-ai spus (foarte pe scurt) nu inteleg unde ar fi vina preotului atata timp cat ti-a zis sa faci cum simti. De vreme ce nu te-a mai atras inima spre spovedanie, si atata timp cat ai avut indemul „faci cum simti” trag concluzia ca nici tu nu ti-ai dat silinta destul. Recunosc, se poate sa fie o concluzie gresita, mai ales ca ne-ai impartasit nemultumirea aceasta foarte pe scurt, insa presupunem ca preotul a fost intr-adevar dezinteresat (cel putin fata de tine):
In acest caz nu avem un motiv justificat de a renunta la spovedanie doar pentru ca am prins un preot intr-o pasa proasta, sau pentru ca pur si simplu asa era acel preot de felul lui.
Asa cum facem cu doctorii pentru trup, tot asa se cade sa facem si cu preotii pentru suflet. Nu l-am gasit pe cel care sa-mi fie doctor bun de suflet…atunci caut altul mai bun. Cum?
In primul rand ma rog Domnului sa-mi scoata unul bun in cale, apoi mai intreb pe cine sa-mi recomande unul care are rabdare sa asculte si sa sfatuiasca.
Te incredintez ca vei gasi duhovnicul de care ai nevoie, numai sa cauti. 🙂
Albinuta
iunie 22, 2011 @ 1:05 pm
Doamne ajuta ,foarte folositor articolul ,un cadou de mare pret in acest post
pentru Sim cateva cuvinte sper sa fie de folos si iertare daca cumva o sa supar ,la duhovnic Eu merg in primul rand sa-mi marturisesc pacatele atatea cate mi le amintesc convinsa fiind ca de fata este in primul rand Domnul pe care nu il vad si apoi parintele pe care il vad si cu care vorbesc ,este bine cand sunt mai putine persoane deoarece parintele este mai putin ocupat are timp mai mult pentru mine totusi daca se intampla sa fie mai multe persoane va fii un pic mai grabit deoarece trebuie sa i-si faca timp pentru toti , acesta nu inseamna ca nu asculta ceea ce spun eu si nu inseamna de asemenea ca nu are rost spovedania,important cred ca este ca eu totusi sa ajung sa nu deznadajduiesc ,sa-mi aduc aminte tot ceea ce am de marturisit ,sa merg cu parere de rau ,sa fac rugaciunile care se fac inaite de Sf Spovedanie ,sa merg cu credinta ca in urma marturisirii pacatelor voi reusi cu ajutorul Domnului sa fiu un alt om,putin mai bun ,de restul….nu prea ma interesez.Stiu ca am mai scris despre acestea si iertare daca o sa supar cu ceva pe cineva cu ceea ce am scris azi dar asa vad eu toate acestea ,nu stiu poate ar fii mai bine sa nu ma bag dar stiu ca este asa de impotranta pentru un crestin aceasta taina (a spovedaniei )si de cele mai multe ori ajungem asa de greu din diferite motive ,ba nu ne plac preotii ,ba nu avem timp ,ba ne este rusine , ba ne gandim sa nu-i suparam pe cei de langa noi care inca nu prea inteleg rostul acestei taine ,Domnul sa ne ajute tuturor (care dorim)sa ajungem la Sf Spovedanie in acest post indiferent de obstacolele care ne sunt puse si inca o data iertare ,
Viorel
iunie 23, 2011 @ 11:33 pm
@toata lumea
Cand mergeti la spovedanie, pregatiti-va temeinic inainte.
1)Faceti-va Canonul de Spovedanie. Il gasiti in „Mica pravilioara” sau altundeva.
2)Scrieti-va pe hartie pacatele, nu va bazati pe memorie. Rugati ingerul pazitor sa va ajute a va aminti toate.
3)Dupa spovedanie, rupeti hartia si aveti grija ca nu cumva, cineva, sa citeasca ce-i scris pe ea ca intra in ispita.
4)Terminati Canonul de Spovedanie.
Doamne ajuta!
Adriana Stan
iunie 24, 2011 @ 7:59 pm
Recomand din inima cartea din a fost extras articolul („Pelerinul rus”)
alexandra
octombrie 23, 2011 @ 6:19 pm
cand m-am spovedit pentru prima data,credeam ca o sa simt ceva anume(imi trecea prin cap o intamplare din cartile par. Cleopa in care o femeie nu voia sa spovedeasca un pacat mare si pacatul acela ii iese din gura sub forma unui sarpe si a intrat inapoi), insa nu am simtit nimic pe loc.dupa ce am ajuns acasa,ma simteam goala pe dinauntru,mai exact in zona pieptului,a inimii…parca imi era frig
Administrator
octombrie 23, 2011 @ 8:41 pm
Salut Alexandra!
Sa inteleg ca nu ai vazut folosul spovedaniei, nesimtind nimic in suflet?
Ai mai fost de atunci la acel parinte?
Eu mi-aduc aminte ca prima oara am simtit o mare usurare, pentru ca aveam multe de zis, si parca imi luasem o piatra mare de pe suflet.
Schimbarile sufletesc adevarate nu se intampla pe loc, chiar daca marturisim tot ce am gresit, tendita spre pacat ramane in noi. Trebuie sa luptam apoi sa invatam sa facem binele si dobandind obisnuinta asta, abia atunci putem spune ca ne-am schimbat.
In drumul schimbarii trebuie sa-i cerem ajutor lui Dumnezeu, impartasindu-ne cu Trupul si Sangele Lui si rugandu-ne mereu.
Sorin
octombrie 23, 2011 @ 9:09 pm
@alexandra.m: „cand m-am spovedit pentru prima data,credeam ca o sa simt ceva anume”. Poate asta e problema: tu căutai să simţi ceva. Nu se face aşa ceva deoarece prin astfel de lucruri ispiteşti pe Dumnezeu. La spovedit mergi să te cureţi de păcate, nu să simţi lucruri. Simţămintele noastre pot fi uşor induse de vrăjmaş. Prin faptul că ai ispitit pe Dumnezeu prin dorinţa de a simţi ceva, probabil că ai dat putere vrăjmaşului şi de asta te simţi goală. La următoarea spovedanie încearcă să spui duhovnic şi de faptul că ai ispitit pe Dumnezeu aşteptând să simţi ceva.
Albinuta
octombrie 24, 2011 @ 7:14 am
Doamne ajuta, Alexandra as dori sa-ti spun si eu cateva cuvinte nadajduiesc sa nu supar mai tare iar daca totusi se intampla iertare .Eu de cele mai multe ori cand merg la Santa Spovedanie ma intorc cu o bucurie imensa in primul rand datorita faptului ca cu ajutorul Domnului am reusit sa ajung(momentan pentru mine este ceva intradevar un pic mai greu )….apoi ca am reusit sa-mi marturisesc pacatele si am primit de asemenea un cuvant ,sfat folositor pentru a reusii sa fiu un pic mai aproape de Domnul.Se intampla uneori sa nu fiu prea bucuroasa(pe moment) deoarece unele cuvinte care mi le spune parintele sunt cam dureroase (chiar daca stiu ca are dreptate ) sau ceea ce primesc ca ascultare mi se pare un pic cam greu de realizat desii stiu ca facand acel lucru cu siguranta o sa iasa ceva bine si mai stiu de asemenea ca ori de cate ori primesc ceva de indeplinit (de la parintele ) primesc si mult ajutor de la Domnul pentru a reusi sa fac ce mi s-a cerut .Raspunzand cunva la intrebarea ta Alexandra incerc sa-ti spun ca poate ai primit ceva care pe moment te-a indurerat sau poate tu chiar aveai alte asteptati de la parintele la care ai fost.Nu stiu daca ai mai fost sau nu la acest preot insa pot sa-ti spumn ca desii nu ai fost tu prea bucuroasa dupa spovedanie cu siguranta s-a realizat un pas foarte inportant care merita sa te faca sa fii bucuroasa ,incearca sa reusesti cand se iveste ocazia sa mergi sa te spovedesti din nou (bine ar fii la acelas preot) si sa discuti cu dansul despre aceasta si daca a ramas ceva ce nu ai inteles sa sa spui ce ,nici decum nu fii trista deoarece tristetea te poate face sa nu-ti doresti sa te mai apropii de sfintele taine ,iar cu cat se lamureste mai curand aceasta cu atat vei intelege mai bine rolul si rostul Sfintei Spovedanii ,Dumnezeu sa te ajute si sa te lumineze sa intelegi cu adevarat aceasta mare si folositoare taina