Skip to content

2 Comentarii

  1. Laura-optimista
    mai 15, 2010 @ 7:04 pm

    Sunt de acord cu opinia domnului Danion Vasile, pentru că am făcut câteva teste de personalitate pe internet şi la liceu(avem o oră de consiliere psihologică) şi am sesizat aceeaşi problemă. De exemplu, îmi amintesc că atunci când am rezolvat un astfel de test pe net, la rezultate scria: „corect” şi „incorect”. M-am gândit: ok, dar în funcţie de ce criteriu răspunsurile pot fi corecte, sau incorecte? Dacă eu, într-o anumită situaţie, aş reacţiona într-un anumit fel(în funcţie de concepţia mea de viaţă), de ce ar fi incorect? Oare psihologul, care a conceput testul, deţine adevărul absolut? Sunt convinsă că există tineri psihologi(chiar vizitatori ai acestui site) deosebit de credincioşi, care vor să-I slujească pe Hristos prin această carieră. N-aş vrea să-i întristez pe aceşti creştini prin cuvintele mele! Sunt sigură că ei, fiind psihologi creştini, vor putea să-i ajute pe acei nefericiţi, care neavând o concepţie corectă de viaţă, necunoscând iubirea lui Dumnezeu, au mare trebuinţă de ajutorul psihologilor, deoarece cad în deznădejde şi în alte patimi şi boli psihice, de care sperăm că Domnul ne va feri întotdeauna. De aceea, aceste categorii de persoane, neştiind că trebuie să alerge la Hristos şi la Biserica Sa, caută ajutorul oamenilor. Din acest motiv, dacă aceşti semeni ai noştri aflaţi în încercări înfricoşătoare(necredinţă şi boli psihice) ar fi sfătuiţi de către psihologi(ei având o deosebită încredere în această ştiinţă, de vreme ce apelează la ea) să-l găsească pe Domnul, cu siguranţă s-ar întoarce la credinţă, fiindcă ar avea, aşa cum îşi doresc, o confirmare ştiinţifică a credinţei. De aceea, cred că pentru anumite categorii de oameni un bun psiholog creştin ar putea fi un misionar, o călăuză spre Hristos. Mi-a spus o doamnă profesoară de chimie deosebit de credincioasă că odată, încercând să le vorbească elevilor despre Dumnezeu, ei au întrebat-o: „Doamnă, şi dvs credeţi în Dumnezeu?”, pentru că oricine se aşteaptă ca un profesor de religie să vorbească despre Dumnezeu, dar când oamenii de ştiinţă dau adeverire pentru credinţă, ateii şi îndoielnicii pot fi puşi serios pe gânduri. Aceasta este opinia mea în privinţa psihologilor credincioşi. În schimb, cred că psihologii, care încearcă să-i îndepărteze pe tineri de Dumnezeu(am avut o asemenea experienţă cu o doamnă psiholog, care-mi tot spunea că Jertfa Domnului pe cruce ar fi fost inutilă şi alte aberaţii nedemne de a fi menţionate aici) sunt strict responsabili pentru faptele lor, iar noi NU trebuie să ne lăsăm manipulaţi, ştiind la Cine putem alerga, pentru a dobândi o fericire veşnică. „Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieţii celei veşnice.”(Sfânta Evanghelie după Ioan)
    Doamne-ajută!

    Reply

  2. Adriana
    mai 15, 2010 @ 10:32 pm

    Citind testul citat de domnul Danion Vasile, am sentimentul ca cei care l-au scris pur si simplu l-au redat apoi gresit pentru ca la raspunsul „a) arati foarte bine” se potriveste interpretarea „): „Eşti deosebit de receptiv(ă) la complimente şi laude, deoarece vrei să fii cucerit(ă) prin orice mijloace.” iar la raspunsul „c) nu imi plac complimentele” se potriveste „Eşti foarte exigent(ă) în alegerea partenerului. Persoanele care nu te interesează n-au nici cea mai mică şansă să te atragă, chiar dacă aplică cele mai rafinate trucuri.”

    Eu cred ca a fost pur si simplu o greseala in redarea testului, iar redarea corecta are logica pentru ca o persoana la care ii place sa auda ca arata foarte bine este intr-adevar foarte receptiva la complimente si laude, si intr-adevar doreste sa fie cucerita (nu stiu daca chiar prin orice mijloace) si eu as spune si ca ii place sa seduca. Apoi o persoana la care ii place sa se poata baza omul pe ea intr-adevar este genul de persoana serioasa, si se stie bine ca persoanele serioase doresc o relatie serioasa, relatie care se construieste mai greu, asa ca nu este exclus ca persoana in cauza sa ajunga printre cele care mai apoi se intreaba de ce nu gaseste un partener pe masura si uite asa sa ajunga sa faca astfel de teste. Iar persoanele carora nu le plac complimentele sunt intr-adevar niste persoane foarte exigente care la randul lor nu fac complimente. Testul pur si simplu a fost redat prost, a fost o incurcatura cand au scris a, b si c.

    Eu gasesc ca dimpotriva, testele psihologice sunt atat de logice incat rezultatul lor este mereu foarte predictibil. Depinde apoi cum sunt folosite si de cine. Cunosc de exemplu un baiat care are o parere foarte proasta despre psihologi pentru ca o data a pierdut posibilitatea de a se angaja pe un post din cauza unui test de personalitate pe care angajatorul i l-a facut si in care, la intrebarea: „Daca financiar v-ati permite oricati copii, ati pune o limita la numarul lor?” el a raspuns ca nu. Cand am auzit raspunsul lui, mi-am adus aminte de o alta persoana (atee) care vroia sa se faca medic psihiatru si care mi-a zis la un moment ca si daca financiar si-ar permite sa aiba multi copii, tot ar pune o limita pentru ca de copii trebuie sa te si ocupi, sa le acorzi timp, ori daca ai prea multi, nu ai timpul necesar pentru fiecare in parte, asa ca ajungi sa ii neglijezi. Daca cel care a facut testul a gandit ca si aceasta persoana, imi pare logic ca nu a vrut sa il angajeze pe cel de care vorbeam, cel care era atat de dispus sa se investeasca intr-o familie numeroasa in detrimentul sclaviei la locul de munca. Angajatorul cauta un sclav pe plantatie si nu un familist care apoi sa vina cu „pretentii” de zile libere si alte drepturi pentru copii. Totul este foarte logic si serveste intereselor oamenilor, interese care pot si rele sau bune.

    Asa ca testele psihologice nu sunt, in sine, nici rele dar nici bune, sunt doar un instrument, si ca orice instrument pot fi folosite bine sau rau, depinde de cel care le foloseste si de scopul sau. Sunt destui psihologi care le utilizeaza bine spre binele oamenilor, asa ca nu trebuie denigrati toti psihologii din cauza celor care le utilizeaza prost sau in scopuri voit rele.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *