Skip to content

60 Comentarii

  1. Dan Sorin
    iulie 8, 2013 @ 9:20 am

    Vai ce m-a usturat articolul asta in barbatia mea. Mai ales ca parca ma descrie pe mine. Lasa ca te spun la mami.. :))

    Poate pentru unii este de ras acea descriere dar in cazul meu pot spune ca ma regasesc in el si asta se datoreaza si unei copilarii foarte, foarte proaste. Si partea cu fetele discutam cu fratele meu ca habar nu avem cum sa intram in discutie cu o fata si alte chestii de genul asta. Eu cat de cat sunt putin mai deschis ca a fost o fata de care ma apropiasem foarte mult si care m-a ajutat mult sa ma mai deschid. A mai fost si statul la camin si multe necazuri de imi venea sa imi pun streangul la gat si cat de cat mi se pare ca lucrurile sunt mai ok. Si nu doar mie ca si mai multe persoane imi spuneau ca m-am schimbat foarte mult de cand am venit la Bucuresti. Si inca vad ca sunt foarte, foarte multe de schimbat. Mai ales la partea de socializare sunt facut praf.

    Iarasi am descoperit, in mod dezamagitor, ca reusesc sa imi fac prieteni doar fete. Si nu odata spuneam la tipa asta ( ce e o persoana foarte puternica si mi-a suportat multe fite de barbat efeminizat :p ) ca ma simt ca o femeie cum ma comport si faptul ca doar cu ele socializez ( ma refer la amicitie ca la ceva mai mult sunt prea las sau prea needucat sa stiu sa ma comport cu o fata :)) ). Imi puneam uneori intrebarea daca nu cumva sunt ceva homosexual. :))

    Si e foarte greu sa te pui pe picioare din starea asta. Daca nu ai pe cineva, pe un sfant care sa te indrume si sa te observe 24 de ore din 24 mi se pare aproape imposibil sa ajungi de la starea in care am fost eu la cea de barbat. Adica a trebuit cineva sa traga foarte, foarte tare de mine la inceput. Acum cat de cat e mai bine dar mai nasol e pentru mine ca vad ca am o infinitate de drum de recuperat. In fine, cred ca am spus cam multe. 🙂

    Reply

  2. Boitos
    iulie 8, 2013 @ 9:49 am

    Copii trebuie crescuti in primul rand responsabili, cu rescpect si frica de parinti.Cu darul dragostei de ceilalti. Cu respect si compasiune fata de cei de langa ei care nu au atatea cate au ei.Sa nu cumva sa creada ca li-i se cuvine totul.Pe urma dupa ce mai cresc se impart pe categorii : fete si baieti.
    Dar prima treapta din educatie se face la fel .
    ,,Iar atunci când lângă ea nu este un bărbat adevărat, ea trebuie să renunțe la feminitate. ” Nu renunta la feminitate ci renunta la cel de langa ea.
    O femeie este datoare sa fie feminina sa aiba clasa, sa se respecte indiferent de cel de langa ea.Daca el este un magar , atunci sa fie si ea un animal de companie.Nici vorba.
    Am observat ceva ciudat: multe femei isi dadacesc prietenii, sotii, copii-baieti.
    Mare gresala.Nu stie sa faca ceva? Nici o problema , daca stii tu il ajuti o data-2 ori, apoi lasa -l sa de-a cu capul in gard ca se trezeste si devine el barbat.In cazul in care nu a invatat asta de la mama lui.
    ,,Nu poate fi în același timp și prințesă și cal de povară.”-depinde ce se intelege prin printesa: finuta, delicata, sa fie sprijinita toata viata de cineva, rolul ei este sa stea in pat si sa isi faca manichiura? Atunci va fi vai de capul ei.
    Depinde ce se intelege prin cal de povara: sa muncesti , sa ti-i copii, sa ii educi?
    – ce credeti ca au facut bunicile noastre cand au avut vreo 4-5 copii si barbatii la razboi, prizonieri sau unii decedati?
    I-au crescut mai bine ca in ziua de azi.

    Reply

  3. Carol
    iulie 8, 2013 @ 12:30 pm

    Ma regasesc si eu in barbatul descris aici, incerc si eu din rasputeri sa recuperez din rasputeri ca Dan, barbatul care nu s-a format la timp , ci putin mai tarziu, asa cum incerc sa recuperez din lipsuri de inaltare duhovniceasca, ca nu am depus la timp eforturi care erau necesare, tot datorita faptului ca ma plang mai mereu si am impresia ca totul din jur si toti sunt contra mea, si daca e ceva ce imi sta in cale, in loc sa indrept, dau cu picioru si ma supar….. in timp se rezolva, acum avem si carti de specialitate, avem stihuiri morale scrise de Pluthard, avem vietile sfintilor din inchisori, atatea vieti de unde ne putem inspira si gasi repere, si cu ajutorul sfintilor, al preitenilor din jur, a persoanei iubite, ne putem ridica si tine sabia ridicata. Tot timpul o sa ducem probabil o lupta, noi , baietii din generatia asta, care nu am prins armata, si nu am dus greul, parintii au gresit incercand sa ne alinte, sa ne creasca cu de toate, sa ne faca sensibili la orice. Totul e vointa sa avem, gata de lupta, sa cautam intelepciunea, si incet incet apar si progresele !

    Intotdeauna cu sabia sus !

    Reply

  4. sharbinsk
    iulie 8, 2013 @ 5:29 pm

    Pe lângă faptul că e o radiografie dură a societăţii contemporane, am impresia că protoiereul mareşază pe clişee atunci când alcătuieşte portretul.

    În primul rând pentru că apreciază bărbăţia în funcţie de nişte criterii subiective şi nu conform cu bărbatul desăvârşit întru Hristos, unicul ţel care contează.

    De exemplu, criteriul eleganţei şi al nobleţii poate fi îndeplinit şi de către unul ce pare efeminat, mai bine chiar decât l-ar îndeplinii un ţărănoi agresiv.

    Efectuarea stagiului militar nu garantează nici reuşita în viaţă, nici controlul de sine, pe unii i-a adus la capătul răbdării .

    Noi trebuie să înţelegem că oamenii din ziua de azi sunt mult mai labili psihic, pentru că [b]trăiesc însinguraţi[/b](deşi au toate mijloacele de comunicare la dispoziţie), [b]sunt expuşi schimbărilor bruşte[/b] şi [b]sunt bombardaţi mental cu tone de informaţii[/b] zi de zi, oră de oră.

    Dacă iei un om crescut în puf şi-l arunci în mijlocul luptelor, dintr-o dată, mai mult ca sigur că va ceda psihic, pentru că se loveşte de bariere pe care nu le-a mai întâlnit.

    Faptul că unii cresc orfani de tată sau departe de părinţi, nu e doar vina lor, în loc să-i punem la stâlpul infamiei mai bine am găsi soluţii.

    Altele decât crearea de şcoli de utecişti, pepinieră din care să-şi recruteze serviciile secrete viitori activişti şi agenţi.

    Singura soluţie ar fi schimbarea valorilor şi reforma educaţiei; lucru ce nu se va mai întâmpla niciodată, pentru că politica de la centru, este împotriva moralităţii.

    Noi ne mântuim [b]din condiţia în care suntem, în funcţie de cum lucrează Hristos cu noi[/b], nu din clişee şi chestii fixiste.

    Cu stupoare remarc faptul că la 22 de ani de la destrămarea URSS, încă mai avem feţe bisericeşti implicate în politica de recrutare a cadrelor de securitate, sau care în orice caz, cunosc dedesubturile internelor ca şi cum ar fi din interior.

    Reply

  5. Dan Tudorache
    iulie 9, 2013 @ 9:32 am

    Doamne ajută, Sharbinsk!

    Sigur că da, este o radiografie dură. Însă ceea ce contează este ca ea să fie reală. Și o tomografie care arată un organ în metastază este foarte dură, dar este reală și îl ajută pe pacient să-și reevalueze situația. Bine, acum eu nu zic că radiografia aceasta a societății este completă. Departe de a fi. Dar pune pe gânduri și cine vrea să se folosească sufletește o poate face.

    Cât privește ”bărbăția”, sunt de părere că protoiereul nu marșează pe clișee ci pe un portret incomplet, ceea ce nu este de incriminat. E adevărat, bărbăția înseamnă credință în Dumnezeu, curajul mărturisirii împletită cu smerenia și curăția inimii, blândețea împletită cu fermitatea, dar toate acestea nu exclud cele enumerate de protoiereu. Spre exemplu, lipsa de putere fizică nu este deloc de neglijat. Puterea fizică este o caracteristică a bărbatului. Câți bărbați de oraș nu avem, care se vaită la orice efort, în timp ce tinerele fete de la țară zboară zâmbind cu gălețile de apă? Nu mai zic de neasumarea responsabilităților. Berea, micii, prietenii, fotbalul, etc…. oricând și la orice oră ni-i asumăm. Dar nașterea copiilor, educația lor?: ”n-avem bani, nu e momentul… ocupă-te tu că eu n-am timp, etc”.

    Legat de efectuarea stagiului militar, deși nu am făcut armata, nu îi discreditez nici rolul ei benefic atâta timp cât nu avem de-a face cu corupție. E adevărat, stagiul militar nu garantează reușita în viață dar poate fi un adjuvant pentru maturizare, ceea ce nu este deloc de neglijat. Greul vieții întotdeauna maturizează, pe când mămoșeala uite ce rezultate are: băiatul lui mama, are deja 27-30 de ani, ceafa lată, servici nu are și chiar dacă are, sponsori sunt oricum mama și tata. ”Lasă mamă, nu te grăbi cu însuratul, că e greu. În plus, nu vezi și cu economia asta? Nu ai nicio siguranță pentru ziua de mâne”. Câți astfel de bărbați în toată firea nu are societatea românească? Ținuți în puf de părinți, joacă play-station în timp ce alții la 23-24 de ani sunt deja părinți.

    Tu ai spus că oamenii din ziua de astăzi sunt mult mai labili psihic pentru că trăiesc însingurați. Eu însă spun că astfel de oameni aleg să trăiască însingurați. Mai sus am dat exemplul cu play-station. Statul uitat la internet sau tv fac același lucru. Însingurează pe om și îi atrofiează maturizarea. Confortul epocii moderne a dat naștere la persoane cu personalități slabe. Tinerii de ieri se maturizau mult mai repede pentru că se confruntau cu greul, cu realitatea vieții. Spre exemplu, nu o zic ca o lauda, dar mie mi s-a pus sapa în mână de la 12 ani și nu-mi pare rău nicio secundă. Am copilărit la țară, am văzut ce înseamnă munca grea și cu toate acestea am avut o copilărie deosebit de frumoasă. Grație bunicilor, s-a împletit într-un mod cât se poate de frumos utilul cu plăcutul și necesarul cu joaca. Și cât de mult rău mi-a făcut pe urmă însingurarea.
    De aceea sunt de părere că copiii trebuie responsabilizați încă de mici. Cu dragoste dar responsabilizați prin diferite sarcini.

    Cât privește ”reforma educației”, tocmai sloganul acesta a pus la pământ sistemul de învățământ. De 20 de ani se tot face reformă și uite unde am ajuns: licee care au rata 0 de promovare la bac.
    Nu de reformă are nevoie sistemul ci de întoarcerea noastră, a tuturora, la valorile tradiționale. Și așa cum ai spus, o reformă în adevăratul sens al cuvântului nu poate avea loc atâta timp cât politica de la centru este împotriva moralității, căci fără componenta morală nu putem avea sistem de învățământ.
    În fine, în final ai criticat faptul că protoiereul ar fi făcut lobby pentru politica de recrutare a cadrelor de securitate. Afirmația protoiereului a fost aceasta: ”Sper că ofițerii noștri vor naște copii și se va ridica o nouă generație de băieți și pentru structurile de putere, și pentru educația din școli, și pentru afaceri, pentru toate domeniile vieții.”
    Opinia mea este că într-adevăr afirmația are un caracter naționalist și posibil voalat. Însă cred că putem să-l luăm în concordanță și cu politica Rusiei vis-a-vis de natalitate. Președintele rus a făcut un comunicat acum câteva luni, cu privire la scăderea demografică masivă din ultimii ani (este vorba de peste 4 milioane de locuitori). Și a precizat că familia rusă adevărată este cea cu minim 3 copii. Și s-a hotărât sprijin economic suplimentar pentru astfel de familii, căci efectele negative ale avortului și contracepției se văd acum până și în planul economic. Cred că protoiereul a făcut lobby voalat în această direcție. Se poate să mă înșel, dar oricum ar fi, folos duhovnicesc putem avea din cuvântare, cu sau fără această ultimă remarcă.

    Reply

  6. Carol
    iulie 9, 2013 @ 11:28 am

    @Dan

    e foarte bine ceea ce doresc rusii sa faca, eu incurajez politica lor, si sper ca pe viitor si noi sa ne aliem cu ei in uniunea Euroasiatica !
    Avem posibilitatea de a dsicuta direct cu rusii, sau sa lasam pe americani si UE sa discute ei pentru noi in locul nostru. Va fi o domnie mai dura, dar e mai buna una asa, decat cu cancer lent, ca cel din UE.

    Politicile pro natalitate sunt vitale, cele anti gay sunt nemaipomenite.

    Acum circa 2 secole, Napoleon incerca sa creeze statele unite ale Europei, a cucerit tara dupa tara, a ajuns si in Rusia, a cucerit Moscova,a impus corectitudinea politica, avea de gand sa scrie pe taote bisericile ca trebuie sa ne debarasam de vechile credinte habotcnice si sa acceptam corectitudinea politica, insista pe libertatea cultelor, ca rusii sunt inchisi, dar in Rusia erau 98 % ortodocsi, majoritatea practicanti, cancerul ateu si iber cugetator nu era asa de avansat….. si cum erau ei ingenunchiati, s-au ridicat si au pornit inapoi spre occident, punanad la punct sarpele europenist si liber cugetator !

    Sa Dumnezeu ca acest curent pro familist si de respingere al actelor anarhice pro gay sa se raspnadeasca iarasi dinspre rasarit si spre apus, Rusia sa recapete denitatea de popor ortodox bizantin si sa zdrobeasca sarepele masonic care astazi vrea sa ne sfasie pe toti. Subcsriu la orice lobby de genul asta, chiar daca sunt popoare dusmane noua, chiar si pe unguri i-i admir, pentru ca si ei au ridicat capul contra uniunii si au luat masuri pro natalitate si anti avort, bravo lor !

    Reply

  7. Boitos
    iulie 9, 2013 @ 11:49 am

    Bine mai Carol, da nu am avut noi sistem rusesc in tara zeci de ani?Comunismul.
    Asta nu inseamna ca trebuie sa sarim din lac in put.Sa fugim de asazisa masonerie si sa ne dam cu ceilalti.
    Doamne , daca nu am auzit de masonerie, cipuri, si fel de fel de bozgoane , ca eu sincer nu cred in asa ceva in veci.Prea se vorbeste despre ele ca sa fie adevarate.
    Daca tot ii adimiri pe unguri asa mult, oare nu ai vrea sa te muti pt cateva luni sau ani in judetele cu majoritate maghiari sa vezi cum e? Eu sincer nu cred ca e tare bine sa vorbesti la tine in casa limba maghiara .
    Dupa cate am vazut si am auzit despre acele judete te cam apuca mila de bietii romani.
    ,,Avem posibilitatea de a discuta direct cu rusii, sau sa lasam pe americani si UE sa discute ei pentru noi in locul nostru”
    Adica sa discute rusii pt noi? Stii ce inseamna asta? Sa fi vasal la rusi.
    Suntem o tara destul de mare, puternica, mizez totusi pe conducatorii nostrii asa cum sunt ca sa puna piciorul in prag sa ne reprezinte ei, ai nostrii.
    Iarta-ma Carol dar prin asta te dai spre barbatul contemporan, care lasa pe altii sa vorbeasca in numele lui, sau lasa pe altii in fata, cand de fapt are in cap ceva si stie ce vrea , doar ca din vari motive refuza sa se implice.

    Reply

  8. Carol
    iulie 9, 2013 @ 12:12 pm

    Simona – daca nu stii, atunci nu mai vorbi. Asta e alt subiect, si iar deviem.
    Masoneria este o secta, cea mai puternica secta, ei exista, au site lor, istoricii lor care chiar vor sa scoata in evidenta ca au creat revolutia franceza iluminismul, Napoleon a fost scolit de, intreaga lui familie, ideile lui sunt de sorginte masonica, citeste Razboi si pace si o sa te convingi, sau Demonii de Dostoievski, care vorebste despre socialism si cum a fost el extins cu ajutorul societatilor secrete anarhice, platite din afara.

    Fals, foarte fals, comunismul nu este un curent rusesc, ela fost impins spre Rusia, s-au dat lupte de aproaape o suta de ani, au fost studenti rusi care au adus din occident ideile iluministe ale revolutiei franceze si au luptat timp de un secol sa dea jos institutia tarista, pana au reusit sa-si faca propria armata si sa atraga de partea lor tradatorii din armata si celelalte structuri de stat.

    Da, putem discuta noi direct cu ei, sau pot dsicuta oficialii de la UE. Ai nostri politicieni spun ca au cedat suveranitatea tarii, si ca nu mai avem suveranitate, sa ne adaptam, asta insemnand ca cei mai tari di Europa care stau la masa negocierilor cu Putin, alt colos, vor negocia in locul nostru.

    Deci ori avem relatii cu toti, si luam decizii care sa ne fie noua favorabile, ori acceptam ca altii sa ia decizii in numele nostru, politicienii romani fiind prea mici sa scoata capul in acest context european pentru a decide ei soarta tarii

    Reply

  9. Carol
    iulie 9, 2013 @ 12:16 pm

    Noi nu mai avem armata, aramata da martiri si eroi, e institutie divina, alaturi de biserica si de scoala, ea poate fi o inalta scoala muceniceasca, ori in NATO nu mai avem asa ceva. In NATO sunt scoliti mercenari, platiti sa lupte unde decid marile puteri, sa mearga in tari in care nu en sunt dusmane sa ucida oameni si sa ajude la distrugerea lor, in loc sa avem o armata care sa dea martiri, sa invete acolo dragostea de neam,de stramosi, sa dea personalitati marete, elite militare, care inainte avea in societate un rol aparte, nobil, aristocratic, copiii lor urmau la randu-le cariera militara, aveau privilegii, sau urmau alte scoli inalte si deveneau utili societatii, ori astazi nu mai avem asa ceva. Armata este o scoala a barbatiei, e necesara, la fel cum o facultate este necesara pentru dezvoltarea mentala si psihosomatica a omului

    Reply

  10. Dan Tudorache
    iulie 9, 2013 @ 12:35 pm

    Fraților vă rog iarăși să ne abatem mai mult decât este cazul de la subiect.
    Simona, comunismul nu este de sorginte rusă, ci așa cum a spus Carol, a fost importat în rusia. Baza ideologică, cea pe care s-a construit tot comunismul, fie el leninist, stalinist, maoist sau dejist, a fost formulată de Marx și Engels, doi filozofi germani. Germania a avut întodeauna pretenții de putere în zona europeană, ceea ce face și astăzi cu brio în UE.
    Legat de masonerie, poți să-i negi existența dar nu te ajută cu nimic atâta timp cât însăși Biserica a luat atitudine împotriva ei, în mod oficial: [url]http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/05/06/masoneria-feminina-condamnarea-bor-1937/[/url]
    Cât privește afirmația lui Carol că ”Avem posibilitatea de a discuta direct cu rusii, sau sa lasam pe americani si UE sa discute ei pentru noi in locul nostru”, ideea e cât se poate de clară. Nu s-a indus ideea că ar trebui ca rușii să vorbească în locul nostru ci să vorbim noi direct, să ne susținem interesele în mod direct. În UE tocmai inversul se întâmplă.
    În ceea ce mă privește eu sunt de părere că trebuie să fim în relații bune cu toate țările, fie ele membre UE, fie Rusia sau alte țări asiatice. În plus trebuie să recăptăm încrederea că putem să ne apărăm interesele creștine și naționale de la egal la egal (atât cât se poate), nu de pe poziția de colonie economică cum e în UE. Dar pentru asta ne trebuie politicieni bărbați, în cel mai autentic sens al evangheliei. Or, nu prea îi avem.
    Carol, te rog fii mai elegant în dialogul tău cu Simona. În acest sens te rog să faci un exercițiu de imaginație: dacă Simona îți era soră de sânge ai fi avut mai multă răbdare sau mai puțină?
    Cu atât mai mult ar trebui să avem răbdare când suntem frați întru Hristos.

    Reply

  11. Boitos
    iulie 9, 2013 @ 1:13 pm

    Stai linistit Dan , ca de mine se izbesc vorbele lui Carol ca si nuca de perete.
    Am ideile mele , parerile mele si nu mi-i le scoate nimeni din cap.
    Daca eram frati de sange ( bine ca nu suntem ) urma o bataie si apoi tot nu renuntam nici unul nici altul la ale lui.
    Oricum numai asa se dezvolta personalitatea si inveti sa aperi in ce crezi si ceea ce ai.
    Tot e bine ca m-am inselat: Carol nu este indreptat spre barbatul contemporan, …la cum a sarit ca ars.
    La Carol ii trebuie diplomatie, nu eleganta.Dar de fapt… eleganta = diplomatie.

    Reply

  12. Carol
    iulie 9, 2013 @ 2:37 pm

    Nici nu trebuie sa imi imaginez, pentru ca am o sora mai mica, a trecut clasa 11, si e la fel ca Simona, toata ziua ma cert cu ea, si ne-am avut ca soarecele si pisica de dintotdeauna.

    Are niste idei fixe exact ca Simona, si are niste replici de iti sta mintea in loc. Chiar daca are unele idei gresite, imi pare bine ca e statornica in ceea ce gandeste si-i place sa isi impuna propria personalitate, chiar daca undeori depaseste limitele si se madnreste peste masura. Sufera de aerul feminist care este acum in lume, in care femeia doreste cu incapatanare sa se afirme, in loc sa fie mai eleganta cum erau inainte femeile, si sa taca in fata barbatului, sa fie ascultatoare si intelegatoare, ca pana la urma tot ele au de castigat daca or sa taca si incearca sa isi imbuneze barbatul cu vorba buna si delicatetea, nu in felul asta.

    La mine in neam, femeile sunt ascultatoare barbatului, mama si bunica si strabunica sunt femei model. Ele intotdeauna au tacut in fata barbatului, iar noi barbatii din familie avem ideile noastre la care nu greu renuntam. Mai ales cand e vorba de diferente mari de varsta, de generatii, nu ne putem impaca deloc, discutam contradictoriu ore in sir, dar greu ajungem la un consens. Femeile tac din gura si uneori incearca sa aplaneze conflictul, pentru ele e mai mai sa restabileasca pacea, sa se impace cu Platon decat cu adevarul. Vor sa ma invete si pe mine sa fiu diplomat, sa nu ma contrazic chiar daca am dreptate , ca asa am de castigat, dar nu se poate. Sangele apa nu se face.
    Sormea s-a nascut, ca si mine, imediat dupa revolutie, momentul asta greu, de agitatie, schimb de generatii, de valori, dorinta de afirmare, si mosteneste parca atributiile masculine din neamul nostru, i-i place teribil sa nu o calci pe nervi, sa-i dai dreptate, sa fie ca ea. Are replici sarcastice, te bufneste rasul ce scaote pe gura, asa sunt si mama si bunica, au mostenit asta de la ele, iti tranteste cate o vorba din popor de razi si o saptamana. Dar partea cu delicatetea, tacutul din gura in fata fratelui mai mare, mai ales cand acela e barbat, nu a invatat, si asta o strica rau de tot in viata.

    Mai imi povestea bunica verisoarei mele, ca nu avea curajul sa comenteze in fata fratelui mai mare, si dadea exemplu pe soramea, ca daca o prindea asa imbracata sau machiata si voia sa iasa la hora, o batea pana se schimba si se demachia la loc. Nu avea voie sa iasa cu fusta mai scurta de genunchi, si asta era foarte bine, fratii mai mari stiau ei ce stiau si le invatau de bine, ori acum respectul asta s-a dus, autoritatea fratelui mai mare, nu mai exista, in multe cazuri nici a tatalui sau a mamei.

    Acum daca o pun sa imi calce o camasa sau sa imi aduca un tricou, face nazuri. Ori bunica mea in fata fratilor mia mari era spirt, sa le puna totul pe tava, nu de frica ci din dragoste, traditie buna din familie. Alta femeie imi spunea ca nu comenta la frati, daca nu erau camasile calcate si nu era ordine, si-o luau. Daca erau machiate si in fuste scurte, si-o luau. Acum nu zic ca bataia e bune, dar iata unde se ajunge daca cadem in extrema cealalta si apelam la curentul pacifist si distrugem niste obiceiuri familiale pastrate din mosi stramosi si care ar trebui sa fie lege in fiecare familie. Atunci cand dispare dragostea, din instinct animalic apelam la forta, care nu e buna si nu tine mult, si ajungem apoi la aceasta anarhie si distrugerea oricarei ierahii si respect in familie si societate.

    Reply

  13. marcel
    iulie 9, 2013 @ 7:03 pm

    Super tare articolul, a fost ca un dus rece pentru mine 😀 dragilor hai sa propunem modele de barbati, eu cel putin am mare nevoie, dezvoltarea mea personala ca om e praf. Cine stie modele, din carti, filme, istorie, etc etc sa posteze. Eu am gasit ceva pe internet, insa acum parerile sunt cam impartite.

    http://foaienationala.ro/ortodoxie-si-arte-martiale-interviu-cu-pr-mihaiandrei-aldea-trebuie-sa-fim-samuraii-lui-hristos.html

    Apropo ca barbat e esential sa citeasca si codul bunelor maniere nu-i asa ?:))

    Reply

  14. Iuliamaria
    iulie 9, 2013 @ 7:07 pm

    Carol,

    Sunt de acord cu tine, exceptând propoziţia: „femeia să tacă în faţa bărbatului”, şi asta pentru că eu consider că o persoană, fie ea femeie sau bărbat dă dovadă de inteligenţă şi nobleţe(că tot se vorbea în articol despre) atunci când ştie să accepte părerea celuilalt şi să ţină cont de ea, ei bine cum să ţină un bărbat cont de părerea femeii dacă ea trebuie să tacă? Sunt adepta egalităţii în sensul că atât femeia cât şi bărbatul au o doză egală de inteligenţă, dar amândoi au plusuri şi minusuri, iar când vorbim de plusuri, trebuie recunoscut că femeia are o intuiţie mai bună decât bărbatul şi de multe ori părerea ei este bună şi corectă (vedem exemplu biblic: Sara, soţia lui Avraam), iar dacă bărbatul respectiv îşi iubeşte soţia nu-i va zice niciodată să tacă, ci o va lăsa să vorbească, va fi curios de părerea ei şi chiar va cere sfatul ei, şi dacă va vedea că greşeşte va încerca să ajungă la un acord comun prin blândeţe, înţelepciune şi diplomaţie. 🙂
    Am văzut suficiente familii la extreme, fie când femeia era o cârpă şi tremura de frică, făcea lucruri pe ascuns de teama soţului, sau fiindcă nu putea discuta cu el, fie când soţul era un preş şi renunţa să mai aducă vreo contribuţie fiindcă ştia că soţia lui nu-l ia pe seamă, şi tocmai din cauta „modelelor” pe care le-am văzut, cred cu fermitate că familia cea mai echilibrată şi unde domneşte pacea este aceea unde soţii se consideră egali şi se consultă în diferite probleme, discută, comunică, îşi cer părerea şi ţin cont de acea părere.

    Reply

  15. Iuliamaria
    iulie 9, 2013 @ 7:09 pm

    @marc3l

    Cred că respectiva carte ar trebui să o citească toată lumea. 🙂

    Reply

  16. sharbinsk
    iulie 9, 2013 @ 7:52 pm

    [b]Nu este nici etic, nici creştineşte să împărţim lumea[/b], în bărbaţi de succes şi bărbaţi efeminaţi, doar după criteriile lumeşti, sau după cum ni se pare nouă.

    Pentru că s-ar putea să avem surpriza să fie taman invers,iar la capătul drumului Hristos judecă.

    Reuşita duhovnicească nu se apreciază în funcţie de câte joburi ai, sau de statutul marital, asta trebuie să înţeleagă toţi cei care judecă anacronic, folosind standarde de secolul trecut, într-o societate care a limitat drastic privilegiile de dezvoltare.

    Rolul nostru e să mai salvăm ce se mai poate, indiferent de cum par ei la exterior.

    Cine trăieşte mai mult din cărţi şi slogane, se expune riscului de a-şi crea frustrări că n-ajunge la acel model, trăind mai mult într-o lume idilică, decât realistă.

    De fapt, protoiereul marşează pe curentul naţionalist de creştere a natalităţii, iniţiat de Putin în urma unor scăderi demografice constatate la centru.

    [b]Motivul[/b] principal pentru care Putin a interzis căsătorii şi adopţii gay [b]e strict[/b] unul [b]pragmatic-demografic.[/b]

    Să nu credeţi că Putin, e marele campion salvator al ortodoxiei, el se foloseşte de biserică pentru a guverna confortabil.

    În Rusia democratică a lui Putin, avem oameni închişi, pentru opiniile lor politice.

    Lui îi pasă doar de scaunul şi de ţara proprie, atât.

    Legat de marile relaţii de prietenie, Rusia-România, vreau doar să vă aduc aminte că atât în epoca ţaristă cât şi în timpul bolşevismului, [b]ostilitatea rusească[/b] a făcut ca , românii să piardă teritorii, populaţie şi sânge.

    Chiar în timpul regimului ţarist, când Basarabia era teatru de luptă în războaiele ruso-turce, trupele ruseşti s-au dedat la jafuri asupra populaţiei locale; E de tristă amintire dictonul [b]generalului Kutuzov [/b]”[i]Nu le voi lăsa românilor decât ochii să plângă.”[/i]

    Asta în timp ce [b]clericii ruşi[/b] [i]binecuvântau [/i]trupele ruseşti,fără să scoată o vorbuliţă de mustrare sau vreo predică în care să condamne nedreptatea socială, suferită de „fraţii întru mărturisire” .

    Ruşii încă mai au nostalgia proiectului [i]panslavist[/i],care propunea [b]o mare de slavi până la Adriatica.
    [/b]

    Aviz admiratorilor de state străine, că s-ar putea ca în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu, ruşii să tranziteze ţara, iar trupele ungureşti, să intervină din partea NATO, pentru”[b] misiuni de pace[/b]” în zonă.

    Reply

  17. sharbinsk
    iulie 9, 2013 @ 8:29 pm

    [quote]cred cu fermitate că familia cea mai echilibrată şi unde domneşte pacea este aceea unde soţii se consideră egali şi se consultă în diferite probleme, discută, comunică, îşi cer părerea şi ţin cont de acea părere.[/quote]

    Asta e cea mai bună concluzie la acest articol, în realitate toţi avem plusuri dar, mai ales, minusuri, care ne-ar pica în faţa unui test al bărbatului/femeii „model”.

    Nu există, elemente pur dominante care să aibă mereu dreptate şi elemente dominate care să n-aibă dreptul să gândească.

    De obicei o relaţie funcţională se bazează pe consultare şi consens.

    Învingătorii se luptă din condiţia lor, cu minusurile lor şi se încununează.

    @ Dan

    Există bărbaţi cu o forţă fizică slabă dar, care ocupă profesii liberale, gen chirurgii cărora fişa postului le cere o mână fină.

    Unor astfel de oameni, nu li se poate reproşa nu au dat la cazma, fiind preocupaţi să asimileze tone de informaţii, care i-au făcut utili societăţii şi desăvârşiţi în profesia lor.

    De aia ziceam să nu ne prindem în linii directoare ci, să acordăm clemenţă, judecând de la caz la caz şi încurajând punctele forte, chiar ale unuia care pare că nu e din tiparul „bărbatului adevărat”.

    Doamne ajută !

    Reply

  18. Iuliamaria
    iulie 9, 2013 @ 8:45 pm

    Mie articolul îmi pare scris bine şi realist, există astfel de bărbaţi, la fel cum există şi bărbaţi puternici,la fel cum există femei feministe şi femei care sunt femei. Însă e adevărat că uneori nu ţine doar de propria alegere, adică nu alegi tu întotdeauna ce şi cum să devii.

    Ţine foarte mult de cultura, mediul în care trăim. Familia nu ne-o alegem. Unele femei se lasă vrăjite de feminism, fără măcar să ştie ce înseamnă de fapt, ce a presupus feminismul de-a lungul anilor, consecintele şi care-s de fapt interesele şi „politica” feminismului, însă altele pur şi simplu îşi dezvoltă o anumită duritate, ca să zic aşa, deşi nu ăsta e termenul cel mai potrivit, din cauza unor circumstanţe.
    De exemplu, eu am trăit şi trăiesc într-o familie în care tatăl a lipsit cu desăvârşire, asta fie că vreau, fie că nu a avut anumite consecinţe care la prima vedere par contradictorii, deşi nu sunt în realitate, faptul că am devenit pe de-o parte vulnerabilă şi pe de altă parte mai dură, decât alte fete care au avut taţii alături şi care au ştiut că se pot baza pe ei şi datorită acestui fapt nici nu şi-au dezvoltat acea parte mai dură, fiindcă nu au avut nevoie.

    La fel se întâmplă şi cu unii băieţi, fie devin efeminizaţi, fie devin prea duri din cauza mediului în care au crescut, asta nu înseamnă că ei decid să devină aşa.
    Cred că este ok să fim în acelaşi timp realişti, dar şi să vedem punctele forte ale persoanelor de lângă noi, fie că sunt femei sau bărbaţi.

    Reply

  19. Carol
    iulie 9, 2013 @ 10:00 pm

    @Iulia Maria, femeile si barbatii nu sunt egali.

    Logic ca intr-o relatie comunicarea este tot succesul, dar intotdeauna femeia sa lase de la ea. Spunea parintele Tanase, ca femeia trebuie sa ramana printesa, sa nu se bage in treburi barbatesti, in amenajarea casei, ce fel de faianta se pune, cand trebuie schimbat parchetul , si sa contrazica barbatul, pentru ca isi depasese menirea ei. Ea trebuie sa ude florile, gradina, sa aiba grija de copiii, scutece, etc.

    Sunt cupluri unde fara sa vreea, femeia se impune, poate fi un pic mai agera ca barbartul, poate avea o personalitate mai puternica, dar in general barbatul trebuie sa fie modelul si nu trebuie sa i se submineze autoritatea, chiar daca femeii i se pare ca are dreptate daca o tine pe a ei si moare cu dreptatea in mana, face paguba mai mare decat daca ramanea valabila greseala barbatului, iar barbatul daca are putina inteligenta va vedea ca a gresit si el.

    Un cuplu , sot si sotie de exemplu, aveau 5 copiii, iar tatal avea grija sa-i trezeasca, sa le faca de mancare, sa-i spele, sa-i duca la scoala, la dans, la pian, iar sotia toata ziua cu genti si tocuri pe umeri, foarte cocheta, dar se intelegeau de minune, nu s-au certat niciodata, nu s-au inselat niciodata, si au spus ca la moarte sa-i ingroape impreuna…. asa de bine se aveau, si dragostea a invins unele dificultati, care ar fi putut duce la certuri sau chiar divort in alte situatii

    Reply

  20. Carol
    iulie 9, 2013 @ 10:04 pm

    @sharbinsk – tu si multi altii, aveti un dar de a vedea lucrurile extremist, nu stiti sa priviti unilateral unele idei precum cea pe care am exprimat-o mai sus.

    Nu am spus ca toate vor fi lapte si miere, nu am spus sa acceptam conducere ruseasca, sau ca ei vor avea grija de noi ca toate sa ne mearga bine. E de preferabil sa nu judecam sentimentalist, in trecut, ci realist, actual. Ceea ce au facut rusii si ungurii, turcii, si alte popoare cu noi romanii vor ramane pete negre pe obrazul lor, iertam dar nu uitam, insa urmam indemnul lui Vulcanescu, sa nu ne razbunati. Toti primesc rasplata pentru ceea ce au facut.

    Reply

  21. Carol
    iulie 9, 2013 @ 10:22 pm

    @sharbinsk citeste mai sus unde a subliniat Dan ceea ce am vrut eu sa spun despre relatiile dintre romani, rusi, americani, europeni, asiatici si alte popoare, tu ai inteles altceva.

    De mii de ani au fost razboaie, lupte vrajmasii, frati pe frati s-au dat la moarte, aliante s-au facut si s-au rupt, oameni politici care isi declarau credinta vesnica s-au omorat unii pe altii. Popoare aliate peste cativa ani se luptau inre ele, etc.

    Pentru noi, impreiu bizantin a insemnat de multe ori teroare si asuprire. Valahii, adica romani, erau raspanditi in tot imperiu si prigoniti, intotdeauna au dorit asimilarea noastra. Dinastia Asanestilor s-a ridicat impotriva lor, aproape ca a cucerit impreiul bizantin pe care l-a ingenunchiat si a bagat in sperieti pe regii lor care puneau biruri grele inca din sec 12 pe popoarele ce le aveau sub stapanire, sa nu mai vorbim de perioada fanariota.

    A venit stapanirea fanariota, apoi pastoptistii care au zis ca o sa faca dreptate in popor. Au luat averile la manastiri, prigoana mare, a venit razboiul de independenta, au dar pamant la tarani, si apoi ce au facut ? Taranii nu aveau bani sa isi dea darile la stat si sa intretina familia, au fost nevoiti sa faca imprumuturi la camatarii evrei, si au ramas in sapa de lemn, deja schimbau jugul turcesc fanariot pe jugul capitalist.
    Grecii, dupa razboiul lor de independenta au prigonit populatia aromana, au ucis preoti care slujea in limba romana si pe cei care nu se lepadau de limba stramoseasca, si care doreau sa invete la scoala in limba materna, nu in greaca. Au fost vremuri cumplite, fratii ortodocsi uite ce au facut…. Dar totusi, nu sunt de acord nici cu extrema cealalta, si ideile eminesciene unde critica bizantinismul si sa afirme ca totul rau ni se trage de la bizant…..

    Konstantin Leontiev vedea de asemeni in stapanirea turca e mai buna decat cea occidentala, ea a pazit orientul de ispitele din apus si a ferit biserica de rasarit de ispitele renascentiste si ne-a aparat de tendinta papei de expansiune peste tarile ortodoxe.

    Acum venim si cu alte arugemente, si spune ca turcii ne-au distrus bisericile, au luat femei si copiii tribut, si pradat satele. E adevarat. Dar ce spunea Stefan? Mai bine dam bir la turci decat sa facem pact cu occidentul, pentru ca ei atenteaza la credinta noastra.

    Mihai Viteazu, a incercat de atatea ori o alianta cu occidentul, dar stia ca sunt vicleni si ca-l vor sprijini doar daca trece la papism….

    Ideea e ca noi trebuie sa fim foarte vicleni, si blanzi in acelasi timp, foarte iscusiti cum facem aliantele, avem de invatat multe din istorie, numai ca politicienii de astazi iau decizii doar dupa bunul plac, si fac aliante tot dupa bunul lor plac, nu cum e bine pentru tara, ci cum e bine pentru ei, si cauta stapani care sa ne stapaneasca pe noi si ei sa fie un fel de paznici aici, nu sa conduca, ci sa fie condusi ca niste paria, nu sa discute ca niste reprezentant al unui stat national, ci ca niste paznici al unui stat bananier, iar noi sa le urmam exemplul si sa ne uitam cu admiratie la stapanii lor si sa ne temem de niste pericolele inexistente, sau mai putin princpale, decat cele reale.

    De ce sa nu avem realtii dipomatica cu Rusia si sa ne abitionam ca niste idioti sa aratam celor de la Bruxele ca suntem slugi bune, si sa ne dea rusii gazele de 7 ori mai scump? Ca sa vina cu solutia extractiei gazelor de sist prin fractiune hidraulica, avand iluzia ca vom avea gaze mai ieftine si nu depindem de rusi, cand colo ramanem cu degetul in gura, ca statul nu va lua mai nimic si gazele vor fi mult mai scumpe,mai ales cu liberalizarea

    Reply

  22. Carol
    iulie 9, 2013 @ 10:34 pm

    Apropo de Kutuzov
    El binecuvanta soldatii in numele Tatalui si le facea cate o cruce pe cap, stiai asta?

    Intotdeauna necuratul a incercat sa invrajbeasca tari si popoare. A luat decizii rele, iar un om militar poate ucide enorm de multi oameni fizic si sufleteste printr-o decizie gresita.

    In vremea aceea, aramta rusa era pravoclavnica, inainte de a pleca la lupta aveau slujbe religioase, in toiul luptelor faceau procesiuni cu sfintele icoane, era o armata drepcredincioasa, in mare. Ei au avut un comportament brutal, ca si grecii, asa le e firea, dar Dumnezeu are c ei planul lor de mantuire. Poate ca ne-a fost de folos acele vremuri si astfel ne-am castigat mantuirea, asa cum martirii din inchisori, sub jug, au castigat mantuirea prin grele incercari, nu prin lux si desfatari.

    In Rusia de exemplu, spunea si Soljenitin, veneau si te impuscau, asa facea KGB. In Romania, insa, fenomenul Pitesti,depaseste orice limita, la ei nu a existat asa ceva. Iar cei care au planuit acest proiect jucau la 2 capete, si cu Kremlin si cu Washington. Nicolschi si colaboratorii au pleca la Tel Aviv si Washington, nu la Moscova, cand au emigrat. Rusul pune sabia la cap si te omoara, occidentaul e mai pervers si-i place sa te tortureze sadic.

    Kutuzov era un personaj foarte popular, desi comandant suprem, era foarte apropiat de popor, avae vorbe de duh care-l faceau sa fie foarte iubit, si o credinta puternica in Dumnezeu, un ortodox adevarat. Cine nu face greseli?

    Noi ne-am aliat cu Germani, dupa ce in primul razboi ne-am aliat cu rusii contra lor, apoi la 23 dupa un rusinos act de tradare, iar ne-am aliat cu rusii si aliatii care ne-au bombardat si ucis, desi teoretic erau cu noi.

    Plus ca mare parte din administratia romaneasca in perioada fascista a ocupatiei din Grecia, era formata din aromani, machidoni, vlahi, care asteptau de mult un moment prielnic sa aiba libertate, fiind tratati ca niste caini de greci, italienii folosindu-se de asta….. dar poti sa-i judeci pe ai nostri ca au facut asta, ac au cazut in capcana vremurilor, cand stiai ce au patit si in ce situatie se aflau?

    Istoria nu o poti judeca decat gandind ca in perioada aceea. De aceea , luam aminte la istorie, judecam evul mediu gandind ca atunci,dar cu picioarele pe pamant si judecam vremurile de astazi cu mentalitatea de astazi, si incercam sa cantarim totul cu masura binelui si a raului asa cum ne invata Hristos in Sfanta Scriptura !

    Reply

  23. sharbinsk
    iulie 10, 2013 @ 4:12 am

    @ Carol
    Prietene a privi extremist e cam acelaşi lucru cu a privi unilateral, vezi că dintre noi tu eşti mai extremist întrucât, scoţi de la naftalină idei de genu femeia trebuie să tacă în faţa bărbatului şi să-i facă menajul, cam atât e rolul ei.

    Ba mai trasezi şi linii directoare femeia trebuie sa facă etc.etc. dar, recunoşti că nici soră-ta nu te ascultă.

    Părintele Tănase e un om cu foarte mult tact, el nu se bagă în familia omului şi nici nu e sentenţios.

    Probabil că realitatea unui mariaj îţi va mai cizela puţin concepţiile.

    Am vrut doar să subliniez că trebuie să privim istoria în ansamblu, la comentariile tale de laudă a armatelor ruseşti ţi-am adus şi contraponderea istorică, făcând întregul.

    Dacă pentru tine faptul că 2 duşmani tradiţionali ai României, (care nu iartă pe unde prind) ,se întăresc, e motiv de admiraţie, n-ai decât.

    Legat de istorie, ideea centrală era că toate popoarele ce ne-au stăpânit au profitat de noi, faptul că tu ştii atâta istorie şi totuşi faci lobby pro-rusesc mascând crimele, „că dacă-şi făceau cruce doar erau pravoslavnici”, e destul de grav.

    E şi mai grav că adoptau o atitudine pioasă înaintea bătăliilor dar, împotriva unor fraţi de credinţă nu aveau scrupule.

    Nu mai avem noi acei diplomaţi care să-i viclenească vreodată pe ruşi, americani sau pe unionali, la ceva.

    În toate sistemele de alianţe există ţări coloniale, noi dacă am intra în uniunea asiatică am avea cam acelaşi statut, mai ales că acolo majoritare ar fi statele islamice, nu creştine.

    Tot ce a făcut Putin e populism pur, centrat pe ideea demografică, nu vine el să scape lumea ortodoxă de probleme.

    N-are rost să mai discutăm geo-politică la acest post, că divagăm de la subiect.

    Reply

  24. Iuliamaria
    iulie 10, 2013 @ 4:26 am

    @Carol

    În faţa lui Dumnezeu sunt egali, El ascultă atât rugăciunile femeii cât şi ale bărbatului, iar dacă Dumnezeu ascultă femeia, cum să nu asculte bărbatul ? Ştiu că tu te refereai că sunt egali d.p.d.v. al rolului, al muncii pe care o depun, şi sunt de acord că aici nu sunt egali, însă la calităţi şi defecte sunt egali, niciunul nu are mai multe calităţi sau mai puţine defecte decât altul, nici femeia nu e mai proastă decât bărbatul, nici bărbatul nu e mai prost decât femeia, ca unul să trebuiască să tacă în faţa celuilalt când are o părere de spus, dimpotrivă, asta te face să-ţi anulezi personalitatea în timp şi să devii un „obiect de mobilier” care nu are nicio părere, e ca un robot face şi tace. Din clipa aia nu mai există familie, fiindcă nu mai există dragoste şi comunicare. Da, sunt de acord că la treburi bărbăteşti e mai bine să laşi bărbaţii…dar în acelaşi timp şi femeile pot avea un anumit fler, ţine de personalitatea fiecărei persoane. Eu am trăit într-o familie unde mama a trebuit să muncească pt a ne întreţine pe mine, pe bunica şi pe ea, să facă şi o casă singură, să plătească şi cheltuieli, să se ocupe şi de mine, singură, şi singurul lucru care-l zicea dimineaţa era „Doamne ajută-mă!”, dar da, recunosc, eu mă încadrez în categoria cealaltă, mie să nu-mi dai să aleg un parchet sau să tai cu firezul nu ştiu ce, că iese dezastru. 🙂
    Nu poate doar femeia să lase de la ea, fiindcă în timp apar nemulţumiri, dacă iubeşti laşi de la tine şi într-o familie trebuie să iubească şi femeia şi bărbatul.

    „Un cuplu , sot si sotie de exemplu, aveau 5 copiii, iar tatal avea grija sa-i trezeasca, sa le faca de mancare, sa-i spele, sa-i duca la scoala, la dans, la pian, iar sotia toata ziua cu genti si tocuri pe umeri, foarte cocheta, dar se intelegeau de minune,” drăguţ. :), da, sunt cazuri şi cazuri, de aceea generalizarea nu prea face bine.

    Revenind la ce scrie în articol, mi-a atras atenţia un pasaj:
    „Viața noastră modernă a transformat-o pe femeie într-un cal de povară, care trebuie și să lucreze cu eficiență și cu toată puterea, și să încerce să crească copiii. Dar aceasta este o utopie.” Deşi sunt fată şi nu sunt adepta ideii de carieră chiar deloc şi ştiu ce presupune cuvântul respectiv, am văzut suficiente femei distruse psihic şi fizic din cauza carierei, însă nu-mi place ideea că femeile de carieră sunt considerate victime, nu sunt mereu aşa. În condiţiile în care o femeie are bărbat(cu salariu mediu sau chiar de la mediu în sus) poate şi copii şi decide să facă o carieră, face acest lucru fiindcă vrea, nimeni nu o obligă, ei bine dacă vrea, să-şi asume responsabilitatea şi consecinţele. Este o diferenţă enormă între a avea un loc de muncă şi a avea o carieră.

    În zilele noastre femeile de carieră nu mai vor să-şi crească bine copiii, ci vor copiii să crească bine, aşa, de la sine. 🙂 Cunosc femei care stau la locul de muncă peste program fiindcă nu vor să ajungă acasă pentru că le plânge copilul. Victime? 🙂

    Reply

  25. Boitos
    iulie 10, 2013 @ 5:31 am

    Scuza-ma Carol, dar da-mi voie sa fac o gluma: nici nu ma mira ca iti da sora-ta peste cap si va certati.
    Si sincer, daca pune in baie ceva gresie sau faianta care nu imi place deloc, sigurat o sparg cu ciocanul toata-toata.
    Ce se intampla in cazul in care barbatul este un betiv sau un afemeiat, si vrea sa isi aduca amanta in casa si incepe sa vanda din casa lucruri pt a da banii pe bautura? Dupa pararea ta femeia sa sta in casa si sa rabde: sa ii vina si amanta si sa ii goleasca barbatul casa?
    Nu te condam pt cum gandesti , pt ca esti inca tanar si nu ai trecut prin viata.

    Nu cred ca suntem aici sa schimbam parerea cuiva ci suntem aici sa aducem argumente pro si contra unui subiect.
    Si pana la urma cum se rezolva problema barbatului contemporan?
    Situatia va lua amploare sau poate fi stopata, si cum poate fi stopata?
    Va fi acesta un model in viata in anii care vor urma?
    Ce sa va intampla cu femeia daca are langa ea un asemenea barbat?
    Ce se poate face daca un barbat este predispus spre asa ceva?
    Poate ca ar fi mai bine sa discutam asa ceva , decat istoria Romaniei, care poate fi alt subiect.

    Reply

  26. Boitos
    iulie 10, 2013 @ 5:34 am

    A, inca ceva ca am uitat: parte fi acest tip de barbat un model crestin sau nu?
    Cum se impaca cu crestinismul acest barbat?

    Reply

  27. Boitos
    iulie 10, 2013 @ 5:42 am

    Bunicul meu, care a luptat in al 2-lea razboi mondial, si a stat si prizonier la rusi inca vreo 3 ani, avea o vorba, dupa care sa ghidat in familia lui, si care ne-a spus-o la toti:
    – femeia trebuie sa stie sa faca din toate cate ceva, sa se descurce cu tot ce exista pe langa casa omului, ..dar asta nu inseamna ca trebuie sa le si faca ea.
    -barbatul trebuie sa stie sa faca de toate , sa se descurce singur, inclusiv sa tina o gospodarie, sa isi faca de mancare singur , sa se imbrace, sa se curate, absolut tot.
    Si acuma ghiciti voi cum de a spus asa ceva?
    Nu am nevoie de raspuns, doar ganditi-va daca a spus bine sau nu.
    Noi in famila noastra dupa asta ne ghidam.

    Reply

  28. Iuliamaria
    iulie 10, 2013 @ 5:49 am

    @ Simona 🙂

    Problema barbatului contemporan (şi poate chiar a femeii contemporane) nu cred că se poate rezolva decât rezolvând problema familiei contemporane. Familia este în declin şi atunci normal că sunt periclitate si educaţia şi formarea personalităţii, a comportamentului copiilor.

    Există posiblitatea mare să ia amploare, dar există şi soluţia prin care poate fi stopată: o educaţie bună, valori morale înalte care să fie insuflete copiilor de către familie şi desigur, ideal ar fi şi de către societate dar ar fi o utopie în cazul de faţă.

    O femeie care are lângă ea un asemenea bărbat, nu ştiu, dar cred că trebuie să fie atentă când îşi ia un asemenea om, majoritatea părinţilor şi sfinţii părinţi recomandă ca atunci când alegem să ne căsătorim cu cineva să fim atenţi, să fim chiar pretenţioşi (în sensul bun), să fim atenţi la familia din care provine, la relaţiile dintre el şi părinţii lui şi în general la relaţiile din acea familie.

    Reply

  29. Iuliamaria
    iulie 10, 2013 @ 5:52 am

    „- femeia trebuie sa stie sa faca din toate cate ceva, sa se descurce cu tot ce exista pe langa casa omului, ..dar asta nu inseamna ca trebuie sa le si faca ea.”

    Mie personal îmi repugnă şi în acelaşi timp mă umflă râsul când văd atât femei cât şi bărbaţi care nu fac lucruri ce nu se „încadrează” în rolul lor, de parcă dacă bărbatul ar găti în anumite momente alături de soţia lui, sau soţia lui l-ar ajuta la vopsitul unui gard sau la pusul unui parchet, n-ar mai fi bărbat sau n-ar mai fi femeie.

    Reply

  30. Carol
    iulie 10, 2013 @ 7:49 am

    @sharbinsk a gandi unilateral, inseamna a gandi crestineste, care te ajuta sa te pui si in locul celuilalt, si al adversarului.

    Eu ma bucur ca exista tari care se intaresc si care ridica pumnul contra uniunii europene si a celorlalti dusmani. Ungurii sunt dusmanii nostri, atenteaza la teritoriul nostru, dar nu pot sa nu admir politica anti europeana si pro natalitate. Problema ungureasca exista intr-adevar, asta e alta discutie. Ea nu trebuie evitata si nici neglijata. Cati politicieni romani ai vazut ca au o pozitie ferma la directivele UE ,ale FMI si ale BM ? Asta se cheama nationalism. Intr-un veac al globalizarii si intr-o era a europenizarii, mi se pare ceva de admirat sa ai o conducere nationalista.

    Si ce era bine sa faca Putin, sa continue politica URSS, sa luote cu biserica? Sa stea neutru?

    Marile personalitati politice si militare, rareori se judeca cu scriptura in manam ca nu sunt calugari. Ei trebuiesc luati asa cum sunt. Putin o fi mai ratacit putin, dar are mare respect fata de biserica. Ca nu o fi el sfant, ca o avea si rataciri, asta e altceva. Cand a vrut sa-i sarute mana un ierarh al bisericii, el i-a facut observatie ca nu e bine.

    Rusii sunt constienti ca in jurul bisericii se poate recladi spiritual si fiziceste neamul, altfel….. la razboi Stalin a chemat poporul sa isi ia crucile si icoanele si a pus in legalitate ortodoxia, atunci cand nemtii veneau peste ei, stiau in ce sta forta poporului. Ori Putin daca cunoaste in ce sta forta poporului, daca are macar respect fata de biserica strabuna, va reusi sa ridice poporul din mocirla.

    Spunea parintele Paisie ca ateii, in special politicienii , sa respecte biserica, sa vada partea buna a ei, ca ea educa copiii si nu-i lasa la pierzanie, in desraul, i-i in vata smeriti, repectuosi, harnici, ascultatori, si nu sunt precum cei care nu au credinta in Dumnezeu si care sunt predispusi la mari caderi si alunecari.
    Crezi ei, rusii, nu sunt constineti ca au gresit enorm prigonind biserica?

    Cunosc faptul ca rusii au in ei dorinta de a impune altora slavismul lor, testamentul lui Petru cel mare ne comfirma asta, si ideile lui de protector al crestinatatii, care erau false, el dorind doar suprematia in Europa.

    Ar fi de preferat sa avem relatii bune cu rusii, si cu statele asiatice, cu cele arabe, cu americanii cu toti. Sa vina la noi rusii, sa faca investitii, statul sa ceara macar 51 % , daca nu chiar 60 – 40 % sau 70 – 30 % cum cer pana si statele din Africa, care au ajuns sa fie mai demne decat noi la negocieri.

    Sa vina cu investitii, conducatorii nostri sa negocieze cu ei de la egal la egal, nu din pozitia unui stat mort, asa cum il prezinta pliticienii nostri care ne fac de ras peste tot, care ei submineaza demnitatea si autoritatea propriilor lor functii.

    Nu e vremea lagarelor de munca, a gulagurilor, acum vine vremea in care occidentul aresteaza opozantii casatoriilor homosexuale.

    Oricum, suntem impartiti de rusi si de europeni, e in plan regionalizarea, iar Romania e planificata a fi ciopartita, si toate statele vecine vor musca din noi, Basarabia e planificata sa fie o euroregiune, Transnistria la rusi, Nordul Moldovei la ucrainieni, deci ar fi timpul sa ne trezim si sa revenim cu picioarele pe pamant.

    Cat despre relatia dintre mine si sormea, nu iti mai da cu parerea, si teste-mi bine comentariile, nu mai comenta cand esti nervos si cand te deranjeaza comentariile mele, la nervi omul vorbeste prostii. Am spus ca ea nu prea asculta de nimeni, ca are un aer de razvrajire, nu ca nu ma asculta pe mine personal. E vina mea ca mi-a fost drag de ea de mica, si ca nu i-am dat la timp cateva palme care le merita, si cred ca pana la urma o sa o fac ca sa o pun la punct.

    Reply

  31. Carol
    iulie 10, 2013 @ 7:57 am

    @iulia maria asta am vrut si eu sas spun. Ei sunt egali in fata lui Dumnezeu, dar nu sunt la fel, fiecare are rolul lui,sarcina lui. Depinde mult de la caz la caz, de la cuplu la cuplu. E posibil ca barbatul sa fie chiar mai lenes, sau femeia mai lenesa, ajung unii sa spele farfurii si sa calce in locul nevestei iar ele sa se plimbe toata ziua. Exista altii care vin acasa tarziu de la amante, femeile saracele calca si spala pana tarziu dupa ei, masa pusa, dupa ce au fost de dimineata la servici, iar ei vin acasa nervosi si nemultumiti si le mai iau si la bataie.

    Experienta se castiga numai in practica,e bune si teoria si ce auzi, dar ai dreptate, ca sa pot vedea cum stau treburile, trebuie sa ma insor, o sa vina si vremea asta. Trebuie sa gasesc femeia potrivita, sa fie spirt, sa fie totul curat, totul luna, asa cum face mama si bunica, asa sa fie si viitoarea sotie, sa nu ma calce pe nervi, sa nu aiba toane, sa nu fie cicalitoare,altfel raman celibatar, eu am mai avut relatii cu fete, si stiu sigur ca nu pot avea o relatie de durata cu oricine, iar femeia cu aere de suprematie care vrea sa se impuna peste mine si nu vrea sa ma asculte si vrea sa treaca peste cuvantul meu, ma aduce la disperare si sa nu ajung la fapte necugetate, mai bine am rabdare. Ca la cum sunt fetele de astazi si la ce au in cap, e mai bine sa astept. e ca un ghinion, fetele care imi plac, si sunt asa cum mi-as dori eu, nu am atractie fata de ele deloc, le simt doar ca prietene :))

    Reply

  32. Carol
    iulie 10, 2013 @ 8:03 am

    @Simona – daca spargi cu ciocanul gresia, barbatul care a muncit pentru banii aia e posibil sa iti sparga capul la urma tie :)))))) era o gluma !

    Femeia sa isi dea cu parerea cum sa arate o cratita, ce dimensiune sa aiba oala sub presiune, tigaia, ce fele de aragaz si masina de spalat are nevoie, ce detergent e mai bun, ce sapun de vase sa cumpere, barbatul isi da cu parerea in altele.

    Acum 1 un construiam cu unchimiu la magazinul care vrea sa il deschida, si nu vroia sa mai puna niste plasticuri care sa prinda pluta, mai dificil de pus si care nu aveau rostul deoarece acopeream cu ciment. A venit matusimea si incepe ea, ca trebuiesc puse, ca asa e bine, ca asa trebuie….. el care lucreaza de mic in asa ceva, la 5 ani a construit un carucior din fiare si roti bunicii, e as in orice aproape, ii spunea ea ce sa faca…. el nu si nu, ea insista aiurea, de parca se pricepea la zidarit, si ca sa nu se certe si sa nu fie bosumflata, a ceda….. ar fi fost suparata, in mintea ei credea ca are dreptate si ca el nu o asculta si nu respecta parererile ei….. si am stat ore in sir, chinuiala, bani in plus, pentru ambitia unei femei….. in loc sa fi tacut din gura frumos, sa isi vada de ale ei si sa lase barbatul sa faca ce stie si unde se pricepe…

    Asa ca femeile cand isi depasesc atributiile, nu e bine deloc. Barbatul se efemizeaza si femeia se masculinizeaza, din pacate

    Reply

  33. Iuliamaria
    iulie 10, 2013 @ 8:35 am

    @Carol

    Până la urmă am ajuns la un acord. 🙂

    Îmi displace profund rolurile inversate: „Barbatul se efemizeaza si femeia se masculinizeaza, din pacate.” Însă la fel de mult îmi displac femeile care nu-s capabile să mute un ac fiindcă îşi rup o unghie. 🙂 Verişorul meu a făcut o casă singur împreună cu soţia lui, ea l-a ajutat la pus parchet, şi e una dintre cele mai feminine femei dintre cele pe care le cunosc.

    E adevărat că nu e ok nici ca femeia de exemplu să tundă iarba, iar bărbatul să pună perdele, însă nu mi se pare deloc deplasat, cum ziceam mai sus, să se ajute reciproc, bărbatul nu păţeşte nimic dacă mai găteşte uneori, iar femeia la fel, nu păţeşte nimic dacă îl ajută la ceva prin casă, cu condiţia ca fiecare să se priceapă acolo unde ajută.

    Consider că e foarte important să se ţină cont de părerea celuilalt. Cum zicea Simona de gresie, femeile au simţul estetic de obicei mai dezvoltat, şi în general când vrei să aduci o îmbunătăţire căminului în care locuieşti este de bun simţ şi o dovadă a iubirii să întrebi şi pe celălalt cum i se pare, care-i părerea lui, fiindcă nu locuieşti doar tu în casa aceea.

    „iar femeia cu aere de suprematie care vrea sa se impuna peste mine si nu vrea sa ma asculte si vrea sa treaca peste cuvantul meu, ma aduce la disperare” Aerele de supremaţie nu trebuie să le aibă nimeni, denotă mândrie, îngâmfare, care nu sunt caracteristici creştinului.

    Ascultarea este bună atunci când sfatul este bun. Dacă o persoană dă un sfat rău, ar fi culmea să ascult de el. Cunosc cazul unei femei care a făcut avort fiindcă aşa i-a cerut soţul, deci a ascultat de el.

    Dumnezeu ne-a dat raţiune ca să putem distinge binele de rău, să ştim când să facem diferenţa între un sfat bun şi unul rău.

    Totuşi, e mai bine că situaţiile diferă de la familie la familie, dacă ar fi generalizat, oamenii în sine ar deveni identici şi ar fi plictisitor. 🙂
    Însă, cum ai spus tu, între a distruge o familie, o altă persoană, sau chiar pe sine însuşi şi a alege celibatul, unele persoane ar fi fost mai înţelepte dacă alegeau a doua variantă. Eu din relaţiile pe care le-am avut şi din ceea ce am văzut în jurul meu ştiu că nu aş putea convieţui veci nici cu un bărbat care se impune prin forţă şi categoric nici cu unul care este cârpa femeii.
    Şi în final ajungem la calea de mijloc. 🙂

    Reply

  34. Iuliamaria
    iulie 10, 2013 @ 8:36 am

    Îmi displac*, cer scuze, neatenţie. 🙂

    Reply

  35. Boitos
    iulie 10, 2013 @ 9:16 am

    Carol, eu chiar m-am apucat sa rad cand am vazut ce pretentii ai.
    Lasa-l, Iulia ca isi da el de femeie.
    Deja de cum a a inceput sa spuna ca femeia sa isi vada de ale sale e pe calea cea ,,buna”.
    Si printre treburile femeilor este si ingrijirea de sine, intretinerea, dichisirea, haine noi, cosmetica.
    Si eu cunosc o familie unde el asa crede( adica asa credea ) ca femeia sa isi vada de ale sale: casa, copii.La inceput au dus-o mai bine cu banii, apoi putin mai rau ca au 2 copii mici.
    Ei, el si-a luat 2 locuri de munca, face casa, mai mult singur e la lucru, iar ea se dichiseste ca si mai demult.Nici macar ea nu poate conduce o masina ( adica are permis ) dar face tot felul de tembelii.
    De mult ori mi-i se intampla sa ma gandesc, cand il vad asa in treacat : vai bietul de el, e ba ici ba colo, tot timpul plecat sa lucreze , pt ca nu prea castiga f mult, oare a stiut ce femeie isi ia pe cap ?
    Ce face o asemenea persoana daca ii moare sotul, sau invers, sotia?
    Da, se racasatoreste sau traiesc in concubinaj.
    Si ,Doamne de multe ori am auzit replica : stau cu el(ea) ca nu am ce face; are masina, casa, aduce bani, lucreaza, stie sa faca de toate.
    Adica unul din casa este cel care duce greul.Pe cand greul se imparte la 2: sa puna parchet, sa cumpere gresie, sa spele copii, sa faca de mancare, sa construiasca o cusca la caine, sa repari o priza.
    Sa nu imi spui ca omul le stie pe toate, ca asta nu o cred in veci( electrician, constructor, inginer, …).
    Fiecare avem cap sa invatam ceva in viata asta, si din pacate invatam din greseli.Dar ia sa invatam si din greselile altora.
    Vezi care este diferenta intre noi Carol?
    La tine in familie conduc barbatii, la noi conduce cine are abilitati.
    La tine in familie barbatii fac de obicei ( din cate mi-ai spus ) treburile grele, la noi invatam toti diverse treburi ( reparat prize, schimbat geam, zugravit, reparatii minore la masina, schimbat broasca sau clanta la usa,… ).
    Si nu imi pare rau deloc, pt ca voi stii cum sa imi aleg si sa imi verfic sotul daca face ce trebuie.
    Scuza-ma ca tot intervin , dar cred ca voi inceta cu aceasta discutie.

    Reply

  36. Dan Tudorache
    iulie 10, 2013 @ 9:24 am

    Sharbinsk ai susținut că ”De fapt, protoiereul marşează pe curentul naţionalist de creştere a natalităţii, iniţiat de Putin în urma unor scăderi demografice constatate la centru.

    Motivul principal pentru care Putin a interzis căsătorii şi adopţii gay e strict unul pragmatic-demog rafic.”
    Foarte bună observația. Pe deasupra, nici eu nu-l consider pe Putin mare salvator al ortodoxiei dar cred că în acest caz Biserica Ortodoxă Rusă are tot dreptul și obligația să speculeze situația, în sensul bun al cuvântului, și să dea o mărturie de credință împotriva contracepției și avortului, ale cărei rezultate deja se simt acum și la buzunar.
    E adevărat, Biserica nu trebuie să să se subordoneze scopului politic urmărit de Putin ci trebuie să arate că natalitatea are mare legătură cu mântuirea în primul rând, și abia în secundar cu efectele demografice.

    Reply

  37. Dan Tudorache
    iulie 10, 2013 @ 9:28 am

    Carol, ai susținut că ”a gandi unilateral, inseamna a gandi crestineste, care te ajuta sa te pui si in locul celuilalt, si al adversarului.”, dar aceasta este o confuzie. A gândi unilateral înseamnă a gândi ”doar punctul meu de vedere”, pe când a gândi creștinește înseamnă a te pune în locul celuilalt (după cum spuneai) dar asta înseamnă a gândi multilateral. Deci creștinește e multilateral nu unilateral.

    Reply

  38. Dan Sorin
    iulie 10, 2013 @ 9:32 am

    @Carol: din punctul meu de vedere ai o viziune destul de imatura si jignitoare la adresa femeilor. Daca Dumnezeu ii da unei femei darul de a pune gresie mai bine decat un barbat sau sa repare ceva mai bine decat un barbat? Din felul in care vorbesti mie nu mi se pare ca vrei o partenera de viata ci o servitoare.

    Ti-as mai recomanda sa citesti ( aici am scris mai multe ganduri in legatura cu rolul femeii in lumea asta ):
    http://sfappetrupavelandrei.wordpress.com/2012/04/21/hristos-si-femeile/
    http://sfappetrupavelandrei.wordpress.com/2012/11/04/cine-e-capul-familiei-barbatul-sau-femeia/
    http://sfappetrupavelandrei.wordpress.com/2010/08/23/razboiul-sexelor/

    Reply

  39. Boitos
    iulie 10, 2013 @ 9:34 am

    ,,@Simona – daca spargi cu ciocanul gresia, barbatul care a muncit pentru banii aia e posibil sa iti sparga capul la urma tie :)))))) era o gluma !”
    Am inteles gluma si iti pun o intrebare ( tot sub forma de gluma):
    Cum impartim gresia daca si femeia a muncit pt banii de pe gresie?
    Adica care gresie o sparg: una mie , una tie,…( una o sparg , una o las,…)?
    O sa fie un model f frumos pe jos, unicat.
    Mai am o varinata: daca nu iese la numaratoare gresia si la urma imi iese ca trebuie sa sparg din partea mea, atunci trec la barbat ( ca este al meu )
    Sa nu te superi, ca eu asa glumesc.
    Macar ii amuzam pe ceilalti care citesc.

    Reply

  40. sharbinsk
    iulie 10, 2013 @ 9:46 am

    [quote]”@sharbinsk a gandi unilateral, inseamna a gandi crestineste, care te ajuta sa te pui si in locul celuilalt, si al adversarului.”[/quote]

    UNILATERÁL, -Ă, unilaterali, -e, adj. Care este îndreptat, situat într-o singură direcție. ♦ Care nu angajează decât una dintre părțile contractante. ♦ Care este hotărât (în mod arbitrar) de una singură dintre părți. ♦[b] Care ține seamă de o singură latură a lucrurilor[/b];

    MULTILATERÁL, -Ă, multilaterali, -e, adj. Care[b] îmbrățișează mai multe aspecte ale realității, care se desfășoară pe mai multe planuri, orientat în mai multe sensuri.[/b] – Din fr. multilatéral.

    EMPATÍE s. f. 1. (Fil.)[b] Formă de intuire a realității prin identificare afectivă.[/b] 2. Tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică, viața eroilor din opere literare, filme etc. – Din fr. empathie, engl. empathy.

    Doar un om care gândeşte [i]multilatera[/i]l are [i]capacitatea de a se dedubla[/i] din condiţia sa şi să[i] empatizeze [/i]cu aproapele, cum a făcut şi Hristos când a cercetat sufletul desfrânatei pe care a salvat-o de la lapidare spre deosebire de farisei, care gândeau unilateral, după litera legii, aplicată arbitrar.

    „Cat despre relatia dintre mine si sormea, nu iti mai da cu parerea, si teste-mi bine comentariile, nu mai comenta cand esti nervos si cand te deranjeaza comentariile mele, la nervi omul vorbeste prostii.”

    În primul rând, vezi că tu ai spus despre soră-ta, nu ţi-a cerut nimeni să dai date publice despre familia ta şi despre mersul de la tine din casă.

    În al doilea rând, îndemnurile sunt valabile şi pentru tine, că văd că la nervi pierzi ordinea discursului, despici firul în 17, şi faci şi greşeli gramaticale elementare, pe care în viaţa reală nu le faci, dar, care obligă cititorul să reia, pierzându-se sensul la o parte din idei, care nu sunt rele deloc.

    „Oricum, suntem impartiti de rusi si de europeni, e in plan regionalizarea, iar Romania e planificata a fi ciopartita, si toate statele vecine vor musca din noi, Basarabia e planificata sa fie o euroregiune, Transnistria la rusi, Nordul Moldovei la ucrainieni, deci ar fi timpul sa ne trezim si sa revenim cu picioarele pe pamant.”

    Exact asta ziceam şi eu să ne trezim la realitate şi să nu cântăm ode ruşilor sau ungurilor că tot o apă şi-un pământ sunt şi nouă nu ne profită cu nimic faptul că ei se întăresc.

    La fel cum nu ne foloseşte să fim alarmişti cu privire la UE, ca şi cum nu mai e speranţă.

    Populismul lui Orban l-a costat prăbuşirea forintului şi prevesteşte vremuri tulburi pentru societatea şi economia maghiară.

    Iar ce face Putin e conform cu necesităţile ţării lui, el îşi permite să dea alocaţii la familii cu 3 copii, pentru că stă pe un munte de resurse naturale aproape inepuizabile şi are şi independenţă energetică şi logistică.

    Noi nu vom putea copia Rusia never, că n-avem, know-howul pt exploatare şi nici logistica.

    Ieşirea din UE ne-ar face şi mai vulnerabili economic, iar preţurile ar creste din nou pt serviciile din spaţiul comunitar.

    Acu chiar că nu mai discut geopolitică, chiar nu m-ai supărat dar, te-aş ruga să te fereşti de etichetări, că nici ţie nu ţi-a picat bine efectul lor.

    Reply

  41. Iuliamaria
    iulie 10, 2013 @ 9:54 am

    @Simona: cel puţin pe mine m-ai amuzat. 🙂

    Nu, dar serios, eu la vârsta de 5 ani am început să vopsesc garduri. Mama a făcut o casă singură, a schimbat totdeauna becuri şi pentru asta a reuşit să mă crească şi pe mine şi să mai şi facă serviciu, iar din cauzele ăstea dimpotrivă, nu o consider mai puţin femeie, la fel cum nici eu nu mă consider mai puţin femeie dacă ştiu să dau cu pensula pe un gard.

    Că tot suntem la articolul despre bărbatul contemporan, am găsit un link cu un interviu, de fapt, e tot un articol care consider că e folositor:

    http://ortodoxia.md/articole-preluate/6962-printe-dar-femeia-este-slug-ca-s-l-asculte-pe-barbat

    Reply

  42. sharbinsk
    iulie 10, 2013 @ 10:58 am

    Dan

    Cam asta încercam să subliniez

    Acţiunea protoiereului, nu ar trebui să fie subordonată politicilor de la centru, cel puţin ar trebui [b]să dea impresia[/b] de [i]autocefalie[/i](faţă de structurile interne statale) [i]transparenţă şi perseverenţă[/i], iar, [i]planurile[/i] pentru salvarea duhovnicească a neamului, să fie [i]iniţiate în avans[/i] faţă de politicile statului, pt că mesajul hristic e unul şi acelaşi în toate timpurile.

    În acest caz politica pro-natalitate şi interesul statului s-au suprapus;

    Dar, [b]ce facem când ele nu se suprapun [/b] ?

    [b]Cine influenţează planul de mântuire[/b], politicul sau sinodul ?

    A doua idee ar fi :[b] În ce măsură punctele evidenţiate în portret îşi găsesc fundamentul şi în Noul Testament [/b]?

    Ce fundament îşi găsesc eleganţa (ce pare mai mult cea observabilă din latura exterioară, a vanităţii- apostolii umblau in sac), lipsa educaţiei (bună parte din apostoli erau simplii pescari) lipsa inteligenţei (Fericiţi cei săraci cu duhul), lipsa stăpânirii de sine ( Sf Ap Petru era temperamental, de aceea sare şi-i taie urechea unui slujbaş ce vine să-l ia pe Hristos din Ghetsimani), în Noul Testament ?

    Şi [b]în ce măsură lipsa lor constituie un impediment pentru mântuire[/b] ?

    A treia idee ar fi: [b]De ce protoiereul pune accent pe criterii, observabile cu ochiul lumesc[/b], fără a da şi soluţia duhovnicească ?

    De exemplul apostolii erau fricoşi când Sinedriul l-a luat pe Hristos, şi totuşi prin Duh Sfânt au trecut peste micimile omeneşti şi au devenit, lei în mărturisirea adevărului de credinţă.

    Ceea ce înseamnă că şi pe unul ce societatea l-ar cataloga efeminat, Hristos îl poate desăvârşi oricând, în loc să fim alarmişti „că nimic nu mai e bun”, ar trebui ca ţelul nostru să fie dobândirea Duhului Sfânt, cum frumos învăţa conaţionalul protoiereului, Sf Serafim de Sarov.

    Mesajul protoiereului e [b]pertinent[/b] d.p.d.v. [b] sociologic,[/b] din păcate, esenţa duhovnicească este ştearsă sau insesizabilă.

    Una peste alta, acest topic- bărbatul, poate avea rol educativ şi este util pentru că e contrapondere la articolele despre femei, în felul acesta, nu poate fi acuzat acest site pentru misoginism şi pt critică obsesiv sexistă.

    Reply

  43. Iuliamaria
    iulie 10, 2013 @ 11:12 am

    @sharbinsk:

    Legat de eleganţă şi inteligenţă, în articol nu se referă la eleganţa ce o dau hainele, ci la eleganţa comportamentului, limbjaului, a firii omului, eleganţa, adică diplomaţie dată de o educaţie aşa cum trebuie să fie. Iar inteligenţa nu trebuie confundată cu deşteptăciunea. O persoană poate să aibă o carieră, sau poate să fie la una dintre cele mai prestigioase universităţi şi să nu fie inteligent. Inteligenţa ţine de felul în care acţionezi în viaţă, de modul în care vezi lucrurile, de perspectiva din care le vezi.

    Lipsa inteligenţei constituie un impediment pentru mântuire, fiindcă o persoană neinteligentă(inteligenţă înţeleasă în sensul la care m-am referit mai sus) nu poate nici să fie profundă, iar în creştinism se cere profunzimea.

    Reply

  44. Iuliamaria
    iulie 10, 2013 @ 11:15 am

    Iar lipsa de diplomaţia(eleganţa) la fel constituie un impediment pentru mântuire, fiindcă în general o persoană care nu are diplomaţie, e lipsită de tact, riscă să facă unele gafe, să jignească oamenii, să fie iscoditoare iar acestea nu sunt caracteristicile unui creştin. Nicolae Steinhardt, de exemplu, considera că Hristos era gentlemen, caveler, nu din cauza aspectului ci datorită comportamentului Său.

    Reply

  45. sharbinsk
    iulie 10, 2013 @ 11:32 am

    @Iuli
    Nu se poate judeca un om doar pentru nişte gafe făcute într-un moment de neinspiraţie sau de neinstruire, pt că el reprezintă un întreg, nu doar un gest.

    Esenţa e că toate aceste trăsături se pot cizela, prin pedagogie divină şi prin voinţă proprie şi efort.

    Mi-ar fi plăcut ca protoiereul să nu se oplească doar la nişte constatări şi la soluţia cadrelor militare ca profesori.

    „Lipsa inteligenţei constituie un impediment pentru mântuire, fiindcă o persoană neinteligentă(inteligenţă înţeleasă în sensul la care m-am referit mai sus) nu poate nici să fie profundă, iar în creştinism se cere profunzimea.”

    Eu cred că ţaţa Leana cu 4 clase şi cu călcâiele crăpate pline de pământ, care se străduia să fie un mădular viu al Bisericii , dar care nu ştia prea multe, s-a mântuit înaintea mea întrucât, într-un suflet curat se odihneşte Hristos.

    [quote]”În faţa lui Dumnezeu geniul e văr primar cu idiotul”[/quote]

    Petre Ţuţea

    Reply

  46. Iuliamaria
    iulie 10, 2013 @ 11:40 am

    @sharbinsk

    Da, ştiam citatul. 🙂 Dar nu la inteligenţa de tip geniu mă refeream, ci la inteligenţa de care dai dovadă atunci când iei unele decizii. Daca X are 8 la şcoală şi totuşi ştie să ia decizii corecte în viaţă: nu se droghează, nu devine alcoolic/ă, nu judecă oamenii, este cu bun simţ, respectuos/oasă, ştie să se descurce în anumite probleme, atunci este inteligent/ă indiferent câte facultăţi, sau ce carieră are, sau dacă nu are carieră. Dacă un om reuşeşte să vadă profunzimea într-un alt om, să-i înţeleagă sufletul, să vadă oamenii cu sufletul, atunci este un om inteligent. Sensibilitatea este o dovadă a inteligenţei.

    „Nu se poate judeca un om doar pentru nişte gafe făcute într-un moment de neinspiraţie sau de neinstruire, pt că el reprezintă un întreg, nu doar un gest. „

    E adevărat, nu se poate judeca un om doar pentru nişte greşeli de moment, toţi greşim, dar sunt şi unele greşeli care sunt comise din cauza lipsei de educaţie, când zic educaţie mă refer la bunul simţ în special. Diplomaţia, eleganţa sunt strict legate de bunul simţ şi de respect, respectul atât faţă de cei din jur cât şi faţă de tine ca şi om.

    Reply

  47. Carol
    iulie 10, 2013 @ 12:09 pm

    @Dan

    Am scris in greseala unilateral, am vrut sa spun multilateral, m-am grabit, stiu si eu sensurile celor doua cuvinte,e de mintae cocosului, din graba m-am incurcat.

    Si nici referitor la femeie nu m-ai inteles, nu era vorba doar de gresie, ci de orice domeniu, unde femeile nu prea se pricep. Sunt si exceptii, unde se pot pricepe mai bine, dar cred ca sunt cazuri rare, la fel cum trebuie ales cimentul, sau cat de gros sa fie stratul turnat pe o placa, si alte lucruri stric barbatesti, unde trebuie sa lase in pace pe cel care se pricepe. Depinde de la caz la caz, in familie nu actionezi ca dupa un manual la scoala.

    @Simona, trebuie sa te gandesti foarte bine cand pleci la drum, asa cum ai zis tu, iti alegi bine sotul, ca sa nu ai neplaceri, asa si cu femeia, cand a luat-o nu stia ce hram poarta? Eu unul mi-as sacrifica viata sa stiu ca acasa sta o femeie care are grija de copiii si merita tot efortul, sa stea sa se ingrijeasca de ei iar eu sa vin obosit de munci si am mangaiere doar caldura familiara atunci cand vin acasa si sa pun capul linistit pe perna, altceva nu imi doresc.

    @iulia, o femeie care a construit alaturi de sot o casa e un caz minunat, dar tot barbatul cred ca a fost capul operatiunii. Femeia l-a ascultat cu devotament si s-au completat reciprod, si in astfel de cazuri Dumnezeu le-a posrit puterea de lucru. Femeia trebuie sa iubeasca barbatul ca pe Dumnezeu, iar barbatul sa o iubeasca pe femeie cum a iubit Dumnezeu lumea.

    In VT nu cred ca venea Sara si comanda pe sugile lui Avraam, si le spunea la ciobani ce sa faca din capul ei, si nu se ocupa ea de afaceri, avea insa rolul ei i-a fost de mare folos o astfel de femeie langa el. Cand au venit cei 3 musafiri, Sfanta Treime, Avraam a ordonat sa vina la el in casa si slugilor sa le spele picioarele si sa-i hraneasca. Noi aduc discutam lucruri normale, pe care intelepciunea veacului le vede lucruri anormale. Dintotdeauna barbatul, cu mici exceptii a fost respectat, in orice casa, tatal si fratii mai mari au fost modele,sotii pentru sotiile lor la fel, e ca si cum ai spune 2+2=4. Plagile societatii comuniste si capitaliste a dus la o rasturnare de valori, de la societatea patriarhala, la societatea matriarhala. De aceea toate curentele nationaliste din perioada interbelice, care s-au opus comunismului, au prin putere pentru ca scoteau in evidenta puterea barbatului si din barbatul puternic faceau au creat un model pentru societate, barbatul frumos, inteligent, puternic, care sa protejeze si sa apere familia de tip traditional, baza pe morala crestina conservatoare

    Reply

  48. Carol
    iulie 10, 2013 @ 12:19 pm

    La mine de exemplu, maicamea, si acum ma pune sa ma imbrac cum vrea ea, cand vede ca ies din casa intr-un anume fel, insista sa iau o anumita haine, cand i se pare ca un tricou sau o camasa sunt vechi, sau nepotrivite, sa iau blugi in loc de traning, la incaltaminte la fel, ceea ce nu trebuie sa faca. Modul cum trebuie sa invat, sa ma comport la scoala, ma dispera, la fel si bunicamea, de parca s-ar pricepe la medicina si au lucrat in spital sa imi spuna mie ce trebuie sa fac, si cum sa actionez. Fosta prietena la fel, ma abtea la cao cum sa ma imbrac, sa nu mai vin cu nu stiu ce sandale, sa fiu mai serios, sa fiu mai nu stiu cum, de parca pot lupta cu propria mea fire…..

    Eu dau exemple din ce cunosc, nu stiu alte cazuri, daca alte femei se pricep la gresie, sau nu, si la orice priveste constructiile, sau treburi unde e nevoie de cap de barbat. In general, din ce cunosc, unde s-au bagat femeile in treburi barbatesti si a trecut peste cuvantul barbatului, a iesit urat.

    Am vazut si eu fete in tabara de voluntariat de la Valea Screzii, unde ma duc iar vineri, care bateau cuie, turnau ciment, catau pietre cu roaba, vopseau, si bravo lor, nu e ceva rau.Altele a bucatarie, nu stiau zidarie, se dedicau total sa fie totul bine, sa fie toti multumiti, stateau si 14 ore in picioare dupa baieti, sa fie masa calda, vase spalate, dormeau si 4-5 ore pe noapte…. acum depinde de la caz la caz, ca nevoia te invata de multe ori. Cazuri cu femei singure, sau chiar monahii, care sunt nevoite sa se descurce e altceva, exceptie de la regula.

    Femeia nu trebuie tratata ca pe o carpa, dar nici barbatul nu trebuie tratat ca o momaie.

    Reply

  49. Iuliamaria
    iulie 10, 2013 @ 12:24 pm

    @Carol: când am zis de construcţia unei case, de familia mea, am precizat că mama a făcut toate aceste lucruri(să aibă grijă de mine şi de bunica, serviciu, cheltuieli şi consturcţia unei case din cauza că nu mai puteam locui în respectivul imobil) singură, deoarece tatăl meu a lipsit cu desăvârşire din familie şi din vieţile noastre şi pentru asta nu e mai puţin femeie, pentru faptul că a zugrăvit singură şi a schimbat lucruri prin casă, pe care, da, de obicei ăstea le face un bărbat, dar când nu e un bărbat, femeia trebuie să se descurce.

    Eu am învăţat asta de la mama şi de la faptul că am trăit cea mai oribilă experienţă care se poate trăi într-o relaţie, sau cel puţina una dintre cele mai oribile: dependenţa. Dependenţa de cealaltă persoană şi am realizat că atunci când un om este dependent de alt om (fie psihic, emoţional sau chiar financiar) omul acela îşi pierde treptat din libertate şi din personalitatea sa, începe să se anuleze. Abia atunci am realizat că dacă persoana cu care mă voi mărita ar muri, sau s-ar întâmpla altceva şi nu ar mai putea fi alături de mine, nu aş vrea să ajung o handicapată atât din punct de vedere emoţional cât şi fizic şi financiar, neştiind să fac nimic altceva decât să gătesc şi altele în genul, fiindcă „deh, de altele s-a ocupat soţul meu”. Omul trebuie să ştie să se descurce şi să facă faţă situaţiilor diverse.
    Nu zic că o femeie trebuie să se amestece mergând pe principiul „ştiu eu mai bine” în lucrurile pe care nu le ştie de fapt, doar din orgoliu, însă consider că este util pentru orice om fie bărbat, fie femeie să nu spună că nu acceptă să facă anumite lucruri doar fiindcă acele lucruri nu corespund rolului său, pentru că nu ştie în viaţă când se va confrunta cu acele lucruri.

    Când am dat exemplul Sarei, nu m-am referit la faptul că ea dădea ordine, ci am vrut să scot în evidenţă faptul că Avraam a ţinut cont de sfatul ei şi părerea ei a fost bună, dovadă că într-o căsnicie, relaţie, trebuie să se asculte unul pe celălalt şi să decidă când se face precum a spus unul, când se face precum a spus celălalt. Ne reîntoarcem la echilibru. 🙂

    Reply

  50. Carol
    iulie 10, 2013 @ 12:26 pm

    @sharbinsk nici regimul sovietic nu trebuia sa ne sperie, ce mare lucru….

    Reply

  51. Iuliamaria
    iulie 10, 2013 @ 12:26 pm

    „parca pot lupta cu propria mea fire…..” Poţi, sigur că poţi 🙂 Prima luptă pe care trebuie să o dăm este cu noi înşine. 🙂

    Reply

  52. Carol
    iulie 10, 2013 @ 12:34 pm

    @Iuliamaria dar si la noi se zugraveste cu ajutorul femeilor, tot cu mama am zugravit si eu, ce mare lucru. La tara femeia duce vaca la camp, o mulge, matura ganiatul la gaine, barbatul merge la taur, care e mai naravas,sau la armasar, sa le dea de mancare, sa-i mute, barabatul coseste, dar la batut covoare, la zugravit, si batut porumbul tot impreuna se lucreaza, ca si la adunatul porumbului. Dar cand negociaza cu tractoristul, de obicei, nu barbatul merge, ca el e capul si e mai autoritar? Chiar daca se mai fac si exceptii de la regula.

    Dar in cazul cand a trebuit sa punem pluta,si a vrut matusa nu stiu ce suruburi scumpe, care au costat si bani si ore de munca, nu a iesit deloc bine. Ea era cu ale ei la bucatarie, noi cu munca, unchimiu prieput la toate, si ea venea sa faca pe sefa, sa vada ce am facut si sa isi dea si cu parerea, in loc sa isi vada de rufele care le avea de pus pe sarma si de cratita care ardea pe foc. Desi s-au consultat oricum inainte cum sa faca, el avand experienta, i-a spus cum e mai bine, dar ea tot cu ale ei si nu s-a lasat pana nu l-a convins sa faca ca ea. Sunt cazuri si cazuri, insa, de obicei, barbatul. Femeia, cum ai zis tu, sa aiba grija de copiii, de cele strict sotiei, barbatul cu ale lui. Sunt si treburi care se fac impruna, si treburi unde se consulta inainte sa faca ceva, altii se simt mult mai bine cand sotia le aproba actiunile, si asa si trebuie sa fie. Altfel, risca sa nu mai fie printesa, cum spunea parintele Tanase, isi submineaza singura acest rol sacru care il are in familie.

    Reply

  53. Dan Tudorache
    iulie 10, 2013 @ 12:36 pm

    Carol și Sharbinsk, din coincidență de nume mi-ați atribuit mie anumite afirmații pe care le-a susținut ”dan-s”. Dar suntem două persoane diferite. Deci unul de ”dan” altul e ”dan-s”.

    Reply

  54. Carol
    iulie 10, 2013 @ 12:36 pm

    @Iuliamaria
    Eu din fire sunt mai spiritual, ma tin mereu de glume, iar ea imi cerea sa nu mai fiu asa, sa ma adaptez la un alt standard ca al ei, avea o gramada de pretentii, chiar daca imi placea de ea, nu se putea asa, daca nu putea fi acel element care ne lege, nu mai conta ca era foarte frumoasa. Nu poti sa ma faci sa nu mai fiu asa vesel, pus pe glume,ca devin depresiv si nu mai am nicio pofta de viata. Si in viata duhovniceasca trebuie veselie, putin umor, trezvie dinasta, nu doar rigoare ca ne pierdem

    Reply

  55. Iuliamaria
    iulie 10, 2013 @ 12:47 pm

    @Carol: Am înţeles. 🙂

    @Dan: Azi, de fiecare dată când am văzut că ai lăsat comentariu la acest articol, după ce am scris eu, sau Carol mă gândeam că „sigur iar zice Dan că suntem iezi obraznici fiindcă am trecut la alte subiecte.” :))

    Reply

  56. Dan Tudorache
    iulie 10, 2013 @ 1:07 pm

    Nu mai zic Iulia, de teamă să nu fiu taxat ca ”babă hodorogită” și ”inflexibil la dialog”. Așa că am rămas cu speranța 🙂

    Reply

  57. Carol
    iulie 10, 2013 @ 1:13 pm

    @Dan, eu speram la vreo replica si mai buna decat aceea cu mieluseii, mie imi plac, incerc sa imi atribui si eu cate o replica dinasta traditionala care sa sparga putin limbajul de lemn al zilelor de astazi. La noi inainte batranii erau experti in asa ceva, mi-ar placea sa jonglez si eu asa cu replicile. Ce daca o sa te faca baba hodorogita, ai vazur Pr Arsenie Papacioc cum zicea, ca era el tanar copil, dar gandea mai batraneste. Eu la toate menisttile care ma calca pe nervi si incearca sa imi explica cum a progresat omenirea si cum trebuie sa ma asimilez progresului, le spun : ia uita-te ba, s-a urcat purceaua-n salcie

    Reply

  58. Carol
    iulie 10, 2013 @ 1:25 pm

    *feministele

    Reply

  59. sharbinsk
    iulie 10, 2013 @ 7:53 pm

    Da, acum am sesizat, confuzia …

    Reply

  60. sdaniel
    iulie 11, 2013 @ 3:04 pm

    Un articol scris de un preot rus, care se refera la barbatii rusi. Nu m-ar deranja prea tare daca nu ar fi atat de departe de realitate. Simpla mea rugaminte este sa il stergeti de pe site.
    O zi frumoasa va doresc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *