Dicţionar vicleano-român
Omul in zilele de astazi a ajuns să confunde libertatea cu libertinajul, păcatul cu virtutea, relativizând totul, în concluzie a început să-şi permită orice, fără a se gândi că există şi consecinţe pentru ceea ce face.
Limbajul a devenit extrem de subtil, ascunzând sub masca cuvântului „frumos”, realităţi sumbre, lucruri de neconceput, la scara mare.
Deoarece „zilele sunt rele” şi păcatul este ascuns ca şi cum n-ar exista, iar de Dumnezeu nu se mai vorbeşte, am considerat necesară relizarea Dicţionarului explicativ vicleano-român ca ajutor pentru perceperea realităţii aşa cum este. Noi singuri nu putem percepe realitatea corect căci trăim în „cutia” experienţelor şi păcatelor noastre, şi doar Dumnezeu prin harul Duhul Său ne poate lumina din exterior realitatea pentru a o percepe aşa cum este într-adevăr.
Asigurare de viaţă (sau de oricare alt tip)
Defapt ar trebui să i se spună despăgubire în bani pentru anumite daune suferite. Termenul de asigurare duce cu gândul imediat la protejare în caz de pericole, creând falsa impresia că te păzeşte de ce ţi se poate întâmpla rău. De accidente, de necazuri şi de toate întâmplările rele mă păzeşte Dumnezeu în fiecare secundă a vieţii, El având grijă să fim atenţi la volan, să fim sănătoşi, să nu păţim nimic. Nu sunt asigurat ci despăgubit în caz că se produce ceva neplăcut. Asigurarea îmi poate da doar bani, nu-mi salvează viaţa sau familia.
Mai mult puteţi afla în acest articol: Asigurările dumnezeieşti
A-mi clăti ochii
Este o expresie care acoperă subtil greşeala sau păcatul de a te uita la o femeie, câteodată poftind-o. Pentru că Dumnezeu ne-a lăsat porunca: „oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui.” Iar adulterul este un păcat de moarte.
Mai mult puteţi afla în acest articol: Infidelitatea dintre un bărbat şi o femeie
A trece in nefiinta/ in neant
Omul are chipul lui Dumnezeu şi nu moare niciodată, persoana umană e veşnică aşa cum sunt şi Persoanele dumnezeieşti (Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt). A trece în nefiinţă înseamnă să nu mai exişti deloc, înseamnă că viaţa aceasta de pe pământ e totul, înseamnă că după moarte nu mai e nimic. Dar de ce a înviat Hristos Domnul ? ca să înviem şi noi toţi cu El. Dacă noi credem în Dumnezeu doar pentru viaţa aceasta suntem mai de râs de cât toţi oamenii, aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel.
Botezul (folosit in expresii lumesti)
Aici este vorba despre folosirea cuvantului „botez” in afara adevaratului sens, atunci cand spunem ca ne-am botezat cainele, pisica…animalul preferat. Tainta botezului, prin care ni se iarta pacatul stramosesc, are o valoare greu de cuprins in cuvinte, pentru ca sufletul nostru primeste o noua viaţă, viaţa în Dumnezeu alături de Dumnezeu.Pe unii români ii auzim cum spun „vinul acesta este botezat” sau altele asemenea. Toate aceste expresii sunt o ofensa rusinoasa adusa la adresa lui Dumnezeu prin ridiculizarea tainei botezului.
Carieră
E un cuvânt care ascunde cultul personalităţii. De multe ori cariera exclude sau neglijează familia, urmărind doar faimă şi bani. Cariera a ajuns să fie mai de dorit decât familia, deşi bucuriile familiei sunt mii de ori mai mari decât satisfacţiile trecătoare ale serviciului.
Mai multe detalii în acest articol: Familie sau carieră
Condoleanţe
Iată un îndemn păgân, total străin realităţii şi adevărului dumnezeiesc. Noi românii de când suntem, din moşi strămoşi n-am zis niciodată “Condoleanţe!” ci mereu am zis “Dumnezeu să-l ierte” pentru că fiecare urare e personală, nu e vorbă aruncată în vânt. Când mă duc la cineva care e trist că i-a murit cineva drag şi zic “Dumnezeu să-l ierte” mă rog împreună cu el pentru mântuirea celui adormit, îi dau nădejde şi speranţă că toţi ne vom vedea în Împărăţia Cerurilor bucuroşi alături de Dumnezeu, şi că moartea trupească nu este totul, şi ar trebuie mai degrabă să ne rugăm pentru cel ce pleacă dintre noi decât să ne întristăm peste măsură.
Dragoste cu iubita
Dragoste este atunci când o faci cu soţul, sau soţia (a ta nu a altuia), iar cu prietena sau iubita este desfrâu, sex…şi nu dragoste. Dragostea în afara căsătoriei implică egoism şi iresponsabilitate, evitând şi nebăgând în seamă ce ne spune Dumnezeu.
Mai multe detalii în acest articol: Cum se face dragoste şi Dragostea înaintea căsătoriei
Experienţa sexuală
A ajuns curvia să fie ridicată la rang de virtute, la aşa nebunie a ajuns omul. A fi virgin a ajuns o ruşine şi a avea experienţă personală este un imperativ. A ajuns binele să fie numit rău şi răul bine. Sfârşitul e aproape.
Expropriere
Este un termen academic inventat de mai-marii statului care defapt înseamnă furt contra unei aşa zise donaţii.
Fă ce spune popa, nu ce face popa
In acest mod il judec pe preot. Stim noi oare daca este mai pacatos decat noi? Sfantul Apostol Pavel ne-a atentionat asa: „Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere ca să-l facă să stea.” (Rom. 14:4). Sa nu judecam ca sa nu fim judecati, ci mai degraba sa ne rugam pentru cel cazut.
Întrerupere de sarcina
Expresia ascunde viclean şi finuţ unul dintre cele mai mari păcate ale lumii. Avort, crima, uciderea propriului copil, asta este de fapt, nu întrerupere că doar nu este vorba de întrerupt lumina apăsând întrerupătorul.
Mai multe detalii în acest articol: O minune a SfântuluI Dimitrie Basarabov
Îţi ţin pumnii
Dacă cineva are un examen sau are o problemă mai importantă de rezolvat şi se teme că-i va fi greu, prietenul îi urează: “îţi ţin pumnii” în sensul că e alături de el şi că-l sprijină. Dacă cel care are nevoie de ajutor nu e lângă mine, cum pot eu să-l ajut ţinând pumnii strânşi ? Eu n-am nici o putere… nu pot face nimic să-l ajut dacă nu sunt lângă el. Dar Dumnezeu e mereu lângă el, ştie mereu ce face şi de ce are nevoie. Noi românii creştini de 2000 de ani n-am zis niciodată “Îţi ţin pumnii” ci mereu am zis “Doamne ajută” sau ne-am rugat pentru cel care are nevoie. Legătura mea cu cel în nevoie este mereu Domnul Hristos.
Mai multe detalii în acest articol: Deturnarea îndemnurilor creştine
Iert, dar nu uit
Nu exista iertare conditionata, ori ierţi şi ai şters tot ori nu ai iertat cu adevărat şi încă păstrezi răutatea faţă de celălalt în suflet.
Mai multe detalii în acest articol: Iertaţi şi veţi fi iertaţi
Mama natură
Una dinte expresiile cele mai des întâlnite şi una dinte cele mai grave. În loc să spunem că aşa ne-a făcut Dumnezeu, că Dumnezeu a creat toate, spunem că aşa ne-a făcut mama natură, că natura aşa le-a lăsăt pe toate. Am ajuns să-l excludem uşor uşor pe Dumnezeu din toate aspectele vieţii.
Mai multe detalii în acest articol: De 18 ani nu am auzit pomenindu-se numele lui Dumnezeu
Noroc
Mulţi oameni îşi urează noroc când se salută sau când se despart. „Voi stiti cine a fost noroc ? Cel mai mare demon, care a secerat milioane de suflete….Voi nu vedeti ce zice Isaia ? ” Vai de cei ce fac masa dracilor si aduc jertfa lui Noroc “. Si voi, crestinilor, scrieti noroc pe pomelnic. Vai de mine ! Mare nebunie, mare ratacire ! N-ai pe Dumnezeu ? Pui pe dracul Noroc ?” (Pr. Cleopa)
Mai multe detalii in acest articol: Norocul
Orientare sexuală
Dumnezeu nu a dat opţiuni sexuale, ci a făcut omul bărbat – femeie. Când omul a început să confunde creaţia cu Creatorul atunci l-a lăsat Dumnezeu la nebunia lui, să confunde chiar şi lucrul cel mai clar.
Planning familial
De când şi până când ne planificam când să facem copii? La asemenea curaj numai omul a ajuns, ca în loc să-L roage pe Dumnezeu să-i dea copii, îşi planifică relaţiile intime crezând că el guvernează tot. Bărbatul pune sămânţa sa în pământul fertil al femeieii, dar Dumnezeu este Cel care face să crească, El este Cel care dă viaţă.
Mai multe detalii în acest articol: Dacă nu te protejezi oare faci copii mulţi ?
Sex alternativ
Ce interesant sună…ca şi cum generaţiile de până acum erau înapoiate şi noi am descoperit elixirul vieţii. Este perversiune sexuală, preacurvie defapt şi de drept. Iar preacurvarii nepocăiţi merg în adâncul iadului pentru nesaţul lor şi pentru pofta lor bolnavă.
Sex appeal
Această atitudine este promovată de multe reviste pentru tineri şi este pusă alături de virtuţi cum ar fi gingăşia, charisma si zâmbetul curat. Nimic mai perfid. Mandrie, iubire de sine, infatuare, şi o doză de desfrânare este defapt sexappeal-ul. Cum să-ţi doreşti să te privească băieţii (fetele) salivând după imaginea ta mai ceva decât nişte animale în călduri?
Shopping
Patima cumpăraturilor făra minte. Omul nu mai cumpară pentru că are nevoie ci pentru că-i place să cumpere şi-atât, ajungând să exagereze în aşa măsură încât sunt unii care n-au nici o cană cu apă sau o pătură să se-nvelească iar alţii au mult, mult preamult, destul să le ajungă 10 vieţi.
Mai mult puteţi afla în acest articol: Shopping-ul noua religie
Viciu
Cuvantul „păcat” este demodat dar ce păcat ca viciul este chiar păcat.
Mai mult puteţi în acest articol: De ce păcatul este pedepsit ?
(Dictionarul îl vom completa pe parcurs. Dacă aveţi sugestii de expresii care pot fi puse în acest dicţionar aşteptăm să ni le trimiteţi pe adresa ortodoxia.tinerilor@yahoo.com sau să lăsaţi un comentariu chiar la articolul acesta)
FLORIAN
noiembrie 2, 2008 @ 6:17 am
Considerand acest dictionar explicativ, important pentru cunoastere, mi-am permis respectand toate trimiterile la siteul original, sa-l republic integral in blogul meu : HotInfo>Blog http://energienaturala.wordpress.com/, la adresa:
http://energienaturala.wordpress.com/2008/11/02/dictionar-vicleano-roman/.
Daca initiativa mea de a largi aria de cunoastere a acestui dictionar lezeaza cumva drepturile de autor prin republicarea integrala, va rog sa-mi scrieti si voi proceda in consecinta.
Balan Claudiu
noiembrie 2, 2008 @ 2:50 pm
Ne bucuram ca l-ati publicat la dumneavoastra pe blog. Daca aveti alti termeni cu care sa-l completam ne-am bucura foarte mult. E de abia un inceput. Multumim. Doamne ajuta !
Geo
iulie 6, 2010 @ 10:53 pm
Multumesc!
Slava lui Dumnezeu ca am citit acest articol! Astfel ma voi pazi sa folosesc aceste expresii pagane care invaluie pacatul si nu-l lasa sa se vada in toata uratenia lui. Desi pe undele cred ca le am folosit.. 🙁 🙁 🙁
Badea Patricia
iunie 27, 2011 @ 2:24 pm
am si eu o nelamurire. de ce in capitolul 30 din Facerea in Biblie este folosit cuvantul noroc? sunt de acord ca este pacat sa zici noroc si incerc sa evit acest cuvant si tocmai de aceea nu inteleg de ce apare in Biblie.
10. Zilpa, roaba Liei, a născut lui Iacov un fiu.
11. Atunci a zis Lia: „Noroc” Şi i-a pus numele Gad.
12. Apoi iarăşi a zămislit Zilpa, roaba Liei, şi a născut lui Iacov alt fiu.
daniel
iunie 27, 2011 @ 3:35 pm
Draguta ideea acestui articol dar nu sunt de acord cu aceste definitii.
1″a-mi clati ochii” nu se refera neaparat la a privi o femeie sau un barbat. Si cand te plimbi prin parc sau padure sau pe malul unui lac etc poti spune ca iti clatesti ochii
2 Cariera. Cum ati dori dumneavoastra sa se numeasca traseul profesional ? E un cuvant ca oricare altul. Buna sau rea dezvoltarea profesionala tot cariera se numeste. Sunt oamenii care au facut cariera in domenii religioase.
3 Dragoste cu iubita. Ce e rau in asta. Desfrau ? De ce l-am numi asa. Daca tu o iubesti si ea te iubeste ce e rau in a face dragoste cu el/ea. Nu vad ce ar fi de condamnat in aceste relatii daca sunt facute de persoane majore.
4. Expropiere. E ceva normal. Daca se construieste o autostrada sau ceva de care sa beneficieze toata populatia de este gresita expropierea ? Fara expropiere am fi in evul mediu la nivel de infrastructura.
5 Condoleanţe si Îţi ţin pumnii.
Condoleante = Cuvinte prin care se exprimă regretul şi participarea la durerea unei persoane căreia i-a murit cineva apropiat. Nu vad ce e gresit in asta. Nu mi se pare normala expresia „Dumnezeu sa-l ierte”. Dumnezeu deja a luat o decizie indifernet de parerea ta, mi se pare lipsit de compasiune sa-i spui asta. Tu practic nu ai sentiment fata de durerea celuilalt, nu ai condoleante dar poate are D-zeu.
Aceeasi situatie si cu „Iti tin pumnii”.
Ar mai fi dar mai tarziu.
Simona
iunie 27, 2011 @ 4:10 pm
Daniel, cred ca articolul se axeaza strict pe situatiile cand gresim folosind unele expresii
1″a-mi clati ochii” vrea sa scoata in evidenta faptul ca aceasta expresie e folosita de catre unii cand se uita dupa femei si care au impresia ca daca numesc actiunea altfel, mai ironic si mai in gluma, nu mai este la fel de gresita. Daca compari, sonor „a curvi” cu „a clati ochii”, aceasta din urma exprimare ar vrea sa dea un sens mai inocent actiunii respective, dar Dumneze cunoaste inima omului si oricum ar numi cineva pacatul pe care il comite, simtindu-se mai absolvit de vina in felul asta, de fapt se inseala.
2. Cariera pare a fi condamnata aici cand devine un lucru obsesiv. Cand te ocupi mai mult de asta decat de copii, familie, prieteni, nu mai vorbesc de Dumnezeu.
3. Dragoste cu iubita o numim desfrau, curvie pentru ca asa o numeste Dumnezeu. Chiar daca omul are impresia ca daca face sex cu o persoana pe care o iubeste, inafara casatoriei, de fapt nu e desfranare. Facand asta, pui parerile tale personale si judecata ta proprie mai presus de judecata lui Dumnezeu. Si iubesti legea ta mai mult decat legea pe care ti-a lasat-o el.
5. Probabil ca autorul articolului vrea sa scoata in evidenta faptul ca noi nu prea ne mai gandim la Dumnezeu nici cand facem urari de bine cuiva nici cand ne pare rau pentru cineva. „Iti tin pumnii”, de parca ai avea tu vreo putere sa ajuti pe cineva tinand pumnii stransi. Si „condoleantele” din partea mea nu stiu daca chiar il ajuta pe respectivul, dar daca ne rugam la Dumnezeu pt iertarea lui, e posibil chiar sa ne asculte. Citez pe Sf. Ioan Gura de Aur „Nu degeaba au randuit apostolii sa se faca asupra Tainei celei infricosatoare pomenirea celor morti. Cand sta poporul, plinatatea preoteasca, cu mainile intinse si in fata sta jertfa cea infricosatoare, cum nu vor indupleca pe Dumnezeu pentru cei adormiti ? Iar aceasta, numai pentru cei plecati cu credinta” (Omilia a III-a, la Filipeni). „
daniel
iunie 27, 2011 @ 4:10 pm
Daca tot am inceput hai sa mergem pana la capat.
6 Mama natura. Traim inconjurati de natura, tot ce s-a construit, poarta influenta naturei, ne ajutam de natura, ii consumam resursele. E corect sa-i spunem „mama natura”.
7 Planning familial. E in regula. Si e in favoarea copilului sa aiba un context favorabil la nastere.
8 Sex Appeal. E in gena noastra instinctul sexual. La unele persoane este mai dezvoltat sau mai putin dezvoltat. Nu stiu ce denumirea i s-ar putea da.
daniel
iunie 27, 2011 @ 4:23 pm
Sim
1. Sa zicem ca folosim expresia „a-mi clati ochii” (desi nu o folosesc personal) pentru a privi femei. Pai nu le privesti decat daca se imbraca pentru a fi privite. Credeti ca se duc la magazin si ii cer vanzatorului : „Dati-mi un tricou decent ca sa nu se uite nimeni dupa mine”? Oricum e ceva inofenisv. Apreciezi frumosul si atat.
2 De acord cu tine.
3 Nu prea vreau sa comentez cand mi se aduc citate din Biblie sau se face apel la forta divina „Dragoste cu iubita o numim desfrau, curvie pentru ca asa o numeste Dumnezeu.”. Asa pot sa spun si eu ca Buddha, Zeus, Marte, Zamolxe nu condamna asta.
„Si iubesti legea ta mai mult decat legea pe care ti-a lasat-o el.”
Singura lege pe care o cunosc si o respect este legea penala si legile date de stat. Fara aceste legi ar fi un haos de nedescris. Sa nu uitam ca [b]o comunitate poate exista fara religie dar in niciun caz nu poate exista fara legi.[/b]
4 Cu expropierea vad ca esti de acord cu parerea mea.
5 Raman la parerea ca „condoleante” si „iti tin pumnii” sunt personale si exprima compasiunea/ajutorul moral, pe cand „d-zu sa-l ierte” „sa-ti ajute d-zeu” sunt impersonale si nu exprima prietenia. Adica daca imi zice cineva „doamne ajuta” chiar ma deranjeaza, as fi preferat ajutorul respectivului nu al unei terte persoane. Plus ca e jignire la adresa mea. Adica eu nu sunt capabil, de trebuie sa intervina cineva. Nici nu e corect. In fine, asa gandesc eu, nu as vrea sa extind.
Simona
iunie 27, 2011 @ 4:29 pm
patricia10, nu cred ca folosirea cuvantului in sine ar vrea sa spuna cineva ca e gresit. In biblie apar multe cuvinte, chiar in decalog, furt, desfrau, ucidere, alti dumnezei etc. Nu cuvintele in sine sunt gresite. Si nici cuvantul noroc in sine, nu mi se pare a fi gresit. Mai degraba cand ii atribui o personalitate proprie. Nu ma bazez pe Dumnezeu cand vreau sa fac ceva, ma bazez pe noroc, de parca norocul ar fi si el o entitate la care putem apela. Si in loc sa spun „Doamne-ajuta!” zic „sper sa am noroc”. Dar e posibil sa ma insel 🙂
Simona
iunie 27, 2011 @ 4:35 pm
Daniel, dar asta e un forum crestin ortodox. Noi aici dezbatem probleme care au legatura cu Dumnezeu, nu cu alte zeitati, pt ca in cazul asta am intra pe alte forumuri cu alt specific.
Si atata vreme cat credem in Dumnezeu cam suntem de parere ca fara voia sa nu ar fi existat nici rasa umana nici nimic, suntem oarecum in palmele sale. Nu vreau sa insinuez prin asta ca doar rugaciunea in sine o sa te ajute, fara ca tu sa muncesti.
Peste expropriere am sarit fara sa vreau. Personal sunt de parere ca pamantul ar trebui sa fie cumparat de la om, nu sa i se ia cu fortza. Pt ca in felul asta se incalca iar porunca lui Dumnezeu de a nu pofti la bunul altuia. Si daca punem autostrazile mai presus de voia lui Dumnezeu, nu stiu daca e chiar bine.
Simona
iunie 27, 2011 @ 4:37 pm
„Singura lege pe care o cunosc si o respect este legea penala si legile date de stat.” Pai in cazul asta i intrat pe un forum gresit 😀 Ar trebui sa intri pe un forum al unei facultati de drept sau ceva, nu pe unul religios 🙂
daniel
iunie 27, 2011 @ 4:42 pm
Sim
Ok. o sa merg pe un forum corect daca zici ca acesta e gresit.
Administrator
iunie 27, 2011 @ 5:06 pm
Simona, eu zic ca nu a fost frumos din partea ta sa-l „inviti” in alta parte pe Daniel atata timp cat el a participat la un dialog cu tine, dand dovada de respect si argumentadu-si opiniile.
Daniel, as dori sa te intreb cate ceva in legatura cu aceasta afirmatie: „Singura lege pe care o cunosc si o respect este legea penala si legile date de stat”.
a)Care este sursa, izvorul primordial al aparitiei legilor in societate?
b) Ce te faci cand legea de stat pe care zici ca o respecti (singura de altfel) devine la un moment dat incalcare flagrata a propriei tale libertati sau a altor persoane dragi tie. Sa nu-mi spui ca asa ceva nu se (mai) poate intampla.
Avem in istoria omenirii exemple de zone si perioade in care legea de stat a fost doar o legalizare a genocidului si a urii de semeni. Dam exemplul celebru al holocaustului din al II-lea razboi mondial, si dam si exemplul al holocaustului rosu (comunismul). Aici ai o mostra cu articolele din codul penal prin care comunistii au bagat in temnite mii de oameni care s-au opus regimului totalitar (de la vladica la opinca, si dintre cei mai buni pe care i-a avut neamul acesta la momentul respectiv): [url]http://www.crimelecomunismului.ro/ro/fise_detinuti_politici/fise_matricole_penale_detinuti_politici/[/url]
Asadar, ce ai fi facut in acel caz? Respectai legea?
Sa presupunem ca erai evreu in germania nazista. Mai era de respectat legea penala si legile date de stat? Erau auto-suficiente aceste legi? Daca da, atunci te rog sa ne spui de ce iar daca nu, atunci te rugam sa ne spui ce lipsea.
Simona
iunie 27, 2011 @ 5:09 pm
Bine, hai sa trecem la studii de semantica si analiza gramaticala de-acum. Cu siguranta ai inteles ideea. Cum nu are sens pe un forum despre chimie sa vorbim despre arhitectura, n-are rost nici aici sa ne axam pe alte domenii. Forumul nu e gresit, e gresit sa facem politica pe-aici cand nu e cazul.
Lilii
iunie 27, 2011 @ 6:54 pm
A spune ca un om(un suflet)a trecut in nefiinta este paradox,adica nu poate un suflet sa nu mai fie fiinta,sa dispara…dar unii nu-si da seama ce spun.
Chestia cu „botezul” mi se pare o lipsa de bun simt(sa-ti „botezi” masina,vaporu’ sau ce mai ai…cu ideea ca „sa-mi mearga bine”).
Termenii precum „condoleante” sau „expropriere” mi se par deja fiţe,adica doar pentru ca suna mai „frumos” mai „elegant” trebuie sa le folosim.
Iert, dar nu uit-Aici nu e chiar asa simplu,poti ierta pe un om..dar sincer nu poti uita ca te-a dezamagit acel om…nu-ti dispare amintirea acelei stari,acelui sentiment de dezamagire ce l-ai avut in suflet atunci cand te-a ranit persoana respectiva iar sintagma „iert,dar nu uit” s-ar traduce ca dai o a doua sansa,dar dureaza ceva pana acea persoana iti recastiga increderea.
Shopping-in engleza nu gasesti un alt verb care sa-l inlocuiasca.:D
Exista o sintagma care denota cat de putina credinta avem in Dumnezeu(parerea mea),sintagma : „a-mi asigura ziua de maine” sau: „stau linistit,am muncit ca asa am ziua de maine asigurata”cu alte cuvinte daca stii ca ai mancare,bautura si haine esti fericit si linistit ca „ziua de maine iti e asigurata”,daca am ajusn sa credem ca hainele si mancarea/bautura ne asigura ziua si din cauza asta sa stam linistiti..inseamna ca avem o problema mare,doar Dumnezeu iti poate „asigura” ziua de maine.:)
Laura Stifter
iunie 27, 2011 @ 9:31 pm
Doamne ajută tuturor!
Lilii scrie: „
Exista o sintagma care denota cat de putina credinta avem in Dumnezeu(parerea mea),sintagma : „a-mi asigura ziua de maine” sau: „stau linistit,am muncit ca asa am ziua de maine asigurata”cu alte cuvinte daca stii ca ai mancare,bautura si haine esti fericit si linistit ca „ziua de maine iti e asigurata”,daca am ajusn sa credem ca hainele si mancarea/bautura ne asigura ziua si din cauza asta sa stam linistiti..inseamna ca avem o problema mare,doar Dumnezeu iti poate „asigura” ziua de maine”.
Aşa este. Mântuitorul nostru Hristos ne-a sfătuit să nu ne îngrijim pentru ziua de mâine, ci să avem încredere în Tatăl nostru ceresc. Mulţi dintre noi, din păcate, deşi auzim aceste cuvinte evanghelice, continuăm să acordăm mai multă încredere unor forme de „asigurare” omeneşti. „Nu vă nădăjduiţi spre fiii oamenilor întru care nu este mântuire”, ne atrage atenţia, inspirat de Duhul Sfânt, Psalmistul David.
Cunosc o doamnă din Germania care, după ce a muncit întreaga viaţă, a ieşit la pensie şi, din cauza unor probleme foarte grave prin care a trecut, aproape că nu-i mai ajunge pensia pentru mâncare şi medicamente. Sunt cazuri dramatice, probleme concrete care se petrec în jurul nostru… iar noi, „puţin credincioşii” (precum cu dreptate ne-a numit Mântuitorul), continuăm să ne punem toată încrederea în noi înşine, în „marea noastră înţelepciune şi competenţă”, uitând că, de fapt, raţiunea este un dar divin. În loc să ne încredinţăm iubirii dumnezeieşti, ne încredem în ştiinţa noastră. Este foarte trist. 🙂
Doamne Iisuse, Nădejdea noastră, sporeşte-ne credinţa!
Laura Stifter
iunie 27, 2011 @ 9:38 pm
Daniel scrie: „Sa nu uitam ca o comunitate poate exista fara religie dar in niciun caz nu poate exista fara legi”.
Daniel, poţi să-mi dai un singur exemplu de societate în care nu există nicio formă de credinţă religioasă? 🙂
Cu respect,
Laura Stifter
Simona
iunie 28, 2011 @ 2:35 pm
Lilii, si eu sunt de acord cu faptul ca unii oameni se bazeza mai mult pe propriile forte, uitand sa-l mai invite si pe Dumnezeu in treburile lor. Nu e bine sa bezam nici doar pe El, sa stam efectiv degeaba si sa asteptam sa dea Dumneze ca la copii mici, pt ca nu degeaba cand l-a izgonit pe Adam din rai i-a spus sa munceasca in toate zilele vietii lui ca sa se hraneasca, dar nici invers. Ar fi asa frumos sa le imbinam. Sa muncim cu incredere in cel de sus si rugandu-l sa ne dea forta de munca 🙂
Era un serial TV mai demult, am vazut cateva episoade, cu niste ingeri care luasera chip de om si tot umblau pe pamant si ii ajutau pe oameni. Si la un moment dat, unul dintre ei spune ca oamenii uita sa il invite si pe Dumnezeu in vietile lor, foarte des. La nuna, isi invita familia, prietenii, dar uita sa spuna „Doamne, te rog sa vii si tu”. Pentru calatorii si altele, ne ingrijim de bani, de hotel, de traseu, dar uitam sa il invitam si pe Dumnezeu. Imi pare tare rau ca nu imi mai amintesc cum se numea serialul
daniel
iunie 29, 2011 @ 2:00 pm
@admin
Daca mergem foarte departe in timp, primul cod de legi descoperit este codul lui hammurabi acum 4000 de ani. Sursa lui nu o cunoastem. Daca mergem pe legi mai noi, au ca scop si sursa pastrarea unui echilibru social si economic intre membrii unei societati. nu as sti sa iti raspund exact cum au aparut legile. Nici nu se stie care sunt primele legi, sunt convins ca si egiptenii acum 5000 de ani aveau legi dar nu s-au descoperit.
La a doua intrebare iti dau dreptate. Da, sunt cazuri in care legile incalcau libertati de exprimare si manifestare firesti, exemplele date sunt bune. Acele legi nu erau de respectat. Sper sa nu se mai intample.
@ Laura Stifter
Daca vorbim de comunitate in sens restrans sunt comunitati care nu imbratiseaza convingeri religioase cum sunt unele comunitati stiintifice. Am spus ca poate functiona o astfel de comunitate nu stiu sa existe una.
@ Sim
Nu este vorba de politica aici. E vorba de interpretari diferite pe care le avem asupra unor expresii date in articol. Cand sunt pareri diferite se dezbat si ne imbogatim vocabularul si cunostintele, nu stiu de ce iei aceasta dezbatere la nivel personal. Nu vreau sa crezi ca am ceva cu crestinii sau credinciosii din orice religie. Din punctul meu de vedere sunt oameni normali, multi dintre ei sunt fericiti in credinta lor. Nu as accepta o religie care sa patrunda in viata mea fortat si sa ma oblige sa ma comport asemenea lor, iar ortodoxismul este o religie „blanda” care nu este impusa ci acceptata.
Lilii
iunie 30, 2011 @ 3:39 pm
@Daniel: Cred ca Laura se referea la societatea unei tari.Iar daca stam sa ne gandim bine,in orice tara indiferent in ce colt de lume se afla acea tara,exista o anumita religie.Chiar si bastinasiii din America de Nord au o religie/sau mai multe.
@Simona: „Ar fi asa frumos sa le imbinam. Sa muncim cu incredere in cel de sus si rugandu-l sa ne dea forta de munca :)” Ai dreptate, stii multi oameni spun ca in anumite activitati nu au legatura cu Dumnezeu si ca nu ne apropie de el,eu sunt de parere ca indiferent ce facem trebuie sa-l pastram pe Dumnezeu in sufletul nostru(indiferent ca facem o calatorie,citim o carte)vreau sa spun ca ceea ce facem nu trebuie sa aiba puterea de a-l indeparta pe Dumnezeu din sufletul nostru.
Apropo,cumva serialul acela se nume „Ingeri in America” ?
Ar mai fi o expresie care nu stiu daca ar putea fi catalogata de genu’ „vicleano-roman”,dar este putin ciudata, aceea cum ca „am o relatie speciala cu Dumnezeu”,dupa cum stim Dumnezeu iubeste pe toti oamenii la fel,deci e un pic absurd ca unii sa aiba o relatie „speciala” cu alte cuvinte,unii sa fie mai speciali decat altii in ochii Lui Dumnezeu.E foarte bine ca oamenii sa aiba puterea de-al simti pe Dumnezeu aproape de ei,dar sintagma „relatie speciala” nu e tocmai una porivita,cel putin dupa parerea mea.
Simona
iulie 2, 2011 @ 4:06 pm
M-am mai gandit, legat de „Condoleanţe”. Mi se pare ca condoleantele nu sunt adresate celui decedat. Adica celui decedat ii doresc sa fie iertat de Dumnezeu, sa-i fie tarana usoara, care ar insemna cam acelas lucru, dar condoleantele sunt adresate celui care sufera datorita decesului, celui ramas in viata. Ceva de genul, imi pare rau pentru durerea si pentru pierderea ta, imi pare rau si pentru tine, nu doar pentru cel care a murit. Sau nu? 😀
Lilii
iulie 2, 2011 @ 6:17 pm
Simona,este adevarat ca atunci cand spunem „condoleante” le adresam persoanei care sufera,dar parerea mea este ca sunt mai calde cuvintele „imi pare rau pentru tine” sau „sunt alaturi de tine”.:)