Diferenţa între convingeri şi opinii
Nu putem trăi fără credinţă, deoarece aspiraţia spre absolut, nevoia de a crede ne-a fost dăruită de către Creatorul nostru, care, aşa cum spune psalmistul, „a pus întru noi şi gândul veşniciei”.
În opinia mea, credinţa în Dumnezeu se deosebeşte de opiniile banale şi relative din lumea aceasta prin mai multe aspecte. Atunci când cred că liftul nu se va bloca, nu am o convingere, ci doar o opinie, convingerea fiind o opinie asumată afectiv. Nu şi-ar da nimeni viaţa pentru mărturisirea faptului că liftul se va opri la un anumit etaj, deoarece acea opinie, bazată strict pe experienţă, nu implică trăiri afective, convingeri puternice.
Consider că o altă deosebire între credinţa în Dumnezeu şi cunoaşterea şi opiniile relative despre realităţile lumii materiale este faptul că virtutea credinţei în Dumnezeu este necondiţionată, liberă, bazându-se pe un simţământ lăuntric, ce ne este dăruit de harul Sfântului Duh. „…şi aceasta (credinţa) nu e de la voi, este darul lui Dumnezeu”. Dacă susţin că atracţia gravitaţională există şi poate fi demonstrată ştiinţific, nu fac o mărturisire de credinţă, ci formulez o idee, a cărei veridicitate poate fi demonstrată pe cale experimentală, si poate fi percepută prin simţuri.
Pe de altă parte, când afirm că Dumnezeu există, că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu mărturisesc o credinţă, pe care mi-am asumat-o în mod liber, fără a fi constrâns(ă) prin argumente aparent „evidente” din lumea aceasta.
Măreţia credinţei constă, în opinia teologului Paul Evdokimov, tocmai în faptul că nu poate fi demonstrată în mod desăvârşit prin argumente raţionale. „O credinţă, al cărei obiect apare cu evidenţă, nu poate fi numită credinţă.” (Sfântul Atanasie cel Mare) Desigur, adevărul existenţei lui Dumnezeu se poate dovedi şi prin argumente logice, căci „cele nevăzute ale lui Dumnezeu (…) prin cugetare se văd din făpturi”, dar El, pentru a ne respecta libertatea, ni Se revelează în mod discret, lăsându-ne posibilitatea de a-I accepta, sau de a-I refuza iubirea.
De aceea, în opinia mea, convingerile religioase sunt incomparabil mai înalte decât părerile subiective ce ţin de lumea aceasta şi reprezintă o dovadă a iubirii lui Hristos, Care ne dăruieşte capacitatea de a crede în El, ignorând aparentele dovezi ale pseudoştiinţei, ce infirmă unicul adevăr absolut.
(Laura)
Laura-optimista
iulie 3, 2010 @ 10:49 am
Extraordinar!
Admin, vă mulţumesc mult că mi-aţi publicat acest comentariu sub formă de articol. Sunt foarte emoţionată şi surprinsă! 🙂
Acesta era un comentariu, pe care l-am scris şi într-o stare de oboseală şi cu puţină atenţie, iar voi l-aţi publicat pe prima pagină a site-ului… Nu ştiu ce să mai spun, chair sunt profund impresionată şi nu mă aşteptam!
Doamne ajută!
Claudiu
iulie 3, 2010 @ 10:54 am
Daca tot ai scris un comentariu asa frumos si asa de lung era si pacat sa raman asa acolo ascuns in josul unei pagini.
Laura tu scrii foarte frumos, asteptam de la tine si alte articol.
Dumnezeu sa-ti dea timp si idei bune!
Salutare.
Laura-optimista
iulie 3, 2010 @ 11:27 am
Sigur că voi mai scrie, cu ajutorul lui Dumnezeu.
Încă o dată, vă mulţumesc mult, mi-aţi făcut o surpriză deosebit de plăcută. 🙂
Guest
iulie 3, 2010 @ 12:29 pm
🙂 Felicitari Laura, asteptam de acum in colo multe si frumoase articole.
Liana
iulie 3, 2010 @ 1:31 pm
Ce credinta?
Ce credinta ai tu in Dumnezeu, pe care o sustii cu atata putere, Domnul fie laudat, daca tu nu crezi in Cuvantul Domnului, care ne este dat prin Sfintele Scripturi, si care li s-a revelat marilor Sfinti ai crestinatatii multe secole la rand dupa venirea Domnului in trup omenesc, pana n-a intrat lupul in turma Domnului, si a facut dezbinare?
Ma tem sa-mi sustin credinta cu atata tarie cum o faci tu, si zic mai bine ca acel tata vrednic : „Cred, Doamne ! Ajuta necredintei mele.” (Marcu 9,24)
Ia cerceteaza tu putin siteul hexaimeron.ro, si vezi cine in jurul cui se invarte !
Si mentionez, este un site de aur, multumesc lui Dumnezeu ca am dat de el, sunt fericita de atunci, si ma simt ca niciodata mai cu picioarele pe pamant. Doamne ajuta ! Si iarta-ma, te rog !
Claudiu
iulie 3, 2010 @ 1:49 pm
Liana, nu stiu de ce esti suparata.
Nu inteleg ce a zis gresit Laura.
Nu a afirmat nimic ciudat.
Te rog fii mai explicita.
Laura-optimista
iulie 3, 2010 @ 2:18 pm
Credinţa ortodoxă
Claudiu, mulţumesc mult pentru aprecieri!
Liana, Doamne ajută!
M-ai întrebat ce credinţă susţin cu atâta putere… Într-adevăr, asemenea tatălui din Sfânta Evanghelie, fiecare dintre noi ar trebui să strige către Domnul: „Cred, Doamne, ajută necredinţei mele”, deoarece credinţa noastră este un dar divin.
Eu cred că înţeleg la ce te-ai referit, la faptul că am spus că pământul se învârte în jurul soarelui. 🙂 Te-am înţeles corect? Dacă da, atunci chiar nu ai niciun motiv de a protesta aşa. 🙂 Ştii de ce? Pentru că, în articol, am susţinut tocmai că aceste opinii sunt relative şi subiective, deosebindu-se de convingerile religioase, bazate pe Revelaţie. Am afirmat tocmai că nu mă implic afectiv în opinia, potrivit căreia teoria heliocentrică este corectă, ci aşa tind să cred. Am încercat să realizez o antiteză între opiniile relative, nesemnificative din lumea aceasta(precum sunt teoriile ştiinţifice) şi credinţa autntică în dogmele revelate. Oricum, îţi cer iertare, dacă ţi-am tulburat credinţa, prin ideile mele.
Tind să cred în teoria, conform căreia pământul se învârte în jurul soarelui, deoarece această opinie nu contrazice dogmele Bisericii. Dumnezeul nostru este Acelaşi, chiar dacă lumea creată de către El este puţin altfel decât au crezut înaintaşii noştri, care au elaborat teorii ştiinţifice, pe care astăzi prea puţine persoane le mai acceptă. În plus, cred că ar trebui să susţinem, să mărturisim doar credinţa ortodoxă(dogmele despre Sfânta Treime, Maica Domnului, Sfinţi, Sfintele Taine etc.), fără a lua atât de mult în considerare anumite teorii ştiinţifice, care nu mai sunt valabile de câteva secole şi a căror relativitate dovedeşte inferioritatea lor faţă de adevărurile revelate, ce rămân imuabile(nu pot fi schimbate) în orice epocă istorică.
Oricum, voi mai cerceta şi dacă am o opinie eretică, sunt gata să mă detaşez de ea, dacă mi se va arăta, prin argumente pertinente, în ce constă contradicţia dintre această teorie ştiinţifică şi credinţa ortodoxă cea adevărată.
Aştept un răspuns de la tine şi să ştii că sunt dispusă, dacă doreşti, să purtăm un dialog.
Doamne ajută!
Liana
iulie 3, 2010 @ 2:35 pm
Nu vreau…
Nu vreau sa ma tulbur, Laura draga, ca sunt la linistire. Dar tocmai te-am trimis catre locul unde gasesti raspuns la intrebarile tale, indoielile tale…
Doamne ajuta ! Si iarta !
Laura-optimista
iulie 3, 2010 @ 4:44 pm
Pentru anonim
Anonim, mulţumesc mult! 🙂
Doamne ajută!
Guest
iulie 3, 2010 @ 5:09 pm
Nu ai pt ce sa-mi multumesti. Ai un suflet frumos 🙂 si trebuie sa ai grija de el in continuare 😉 sa infloreasca. Nu te tulbura pentru nimic in lume si fii lumina! Bucurie!
Laura-optimista
iulie 3, 2010 @ 5:52 pm
Doamne ajută!
Anonim, tu eşti Claudiu Răzvan? 🙂 Îţi recunosc stilul. 🙂
Multă bucurie şi ţie, Domnul să fie cu tine! Ai un suflet deosebit.
Doamne ajută!
Laura-optimista
iulie 3, 2010 @ 9:17 pm
Lui admin
Claudiu, Doamne ajută!
Mai devreme, v-am scris ceva pe mail, dar cred că nu aţi primit mesajul. De aceea, cred că ar fi bine să vă scriu aici.
Aş dori să vă rog ceva, dacă se poate. Ştiţi că am scris acest articol(care a fost, iniţial, un comentariu) la ora 12 noaptea şi eram foaarte obosită după bac… am făcut o mulţime de greşeli de scriere, pe care mi le-aţi corectat. Vă mulţumesc mult pentru asta. Totuşi, au mai rămas câteva greşeli, pe care v-aş ruga mult să le modificaţi, dacă aveţi timp şi dacă puteţi. Am scris(nu-nţeleg de ce) „repercursiuni”, deşi ştiu că, potrivit noului DOOM(cel din 2005), corect este „repercusiuni”, deoarece s-au schimbat unele dintre normele limbii literare. De aceea, vă rog să ştergeţi r-ul acela, astfel încât să rămână repercusiuni. Am mai scris „cedinţă”, în loc de „credinţă”. Am mai observat o greşeală, pe care chiar nu înţeleg cum am putut s-o fac… Am scris despre teoria conform căreia soarele s-ar învârti în jurul pământului că este „paradoxală”. Nu ştiu de ce am scris aşa, fiindcă termenul paradox sugerează ideea de contradicţie… desemnează o afirmaţie, despre care se poate demonstra că este adevărată, sau falsă împreună cu negaţia sa, ceea ce nu are nicio legătură cu ideea din textul meu. Cuvintele „anacronică” şi „nepotrivită” sunt ok, dar ideea de paradox chiar nu văd ce legătură are cu teoria geocentrică şi de ce am scris-o în paranteză, ca şi cum aş crede că aceste cuvinte „anacronic” şi „paradoxal” ar fi sinonime. De aceea, vă rog, dacă puteţi, să ştergeţi cuvântul „paradoxal” de acolo, sau chiar toată paranteza, fiindcă dacă vede cineva, care ştie puţină filosofie, spune că folosesc termeni, a căror semnificaţie n-o înţeleg.
Aşadar, recitind articolul(fiindcă ştiam ce prostii am scris aseară), am sesizat următoarele greşeli: „repercursiuni”(în loc de forma corectă „repercusiuni”), „cedinţă” şi adjectivul „paradoxal” folosit în mod total nepotrivit.
Îmi cer iertare, pentru că vă solicit să lucraţi în plus pentru mine, deşi sunt sigură că aveţi preocupări mult mai importante decât să-mi satisfaceţi aceste dorinţe nesemnificative. 🙂 Vă promit că, pe viitor, voi fi mai atentă la ceea ce scriu, pentru ca dumneavoastră să publicaţi direct pe site, fără a mai fi necesar să corectaţi greşilile mele, făcute din neatenţie. Ştiu că sunt excesiv de tipicară(mi s-a mai spus), dar sesizez orice greşeală de gramatică şi de exprimare, iar când aceste erori apar în textele mele, mă indispun pentru toată ziua respectivă. 🙂 Sper că nu este prea dificil ceea ce v-am rugat.
Încă o dată, vă mulţumesc mult pentru publicarea acestui articol, mi-aţi făcut o reală bucurie şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, voi mai scrie.
Dumnezeu să fie cu voi, toţi cei din echipa Ortodoxia Tinerilor!
Cu mult respect,
Laura
FlorinM
iulie 3, 2010 @ 11:23 pm
pt. sora LIANA
„cand opiniile devin convingeri” sau cand „crezi ca stii, pentru ca vrei sa crezi ce stii”, adica „despre inselare”.
Vasi
iulie 4, 2010 @ 10:55 am
Adica sa intelegem…
Adica sa intelegem ca cei mai multi de pe aici sunteti pentru teoria heliocentrista?
Parca nu-mi vine sa cred asta ! De ce va este rusine sa recunoasteti ca mai sunt printre voi si de aceia care cred in teoria geocentrista, pentru ca cred in Cuvantul lui Dumnezeu, revelat proorocului Moise despre cele sase zile ale Creatiei? Pai credeti in ceea ce scrie in Biblie, si au dezvoltat pe larg Marii Sfinti Parinti, sau nu credeti?
Voi ceilaltii, heliocentristii in ce credeti, si nu sunteti in „inselare” ? Intrun compromis intre Creationism si evolutionism? Creationism stiintifec? Si sunteti impacati sufleteste? Cam usor va impacati sufleteste ! Atentie ca de acum incolo va fi din ce in ce mai greu de deosebit binele de rau ! Spre bucuria, si in urma lucrarii perseverente a diavolului, duca-se pe pustie !
Vasi
iulie 4, 2010 @ 11:04 am
Sau sunteti indecisi?
Nu v-ati hotarat inca in ce tabara va situati? Credeti ca mai este atat de mult timp pt atata indecizie? Trebuie sa fiti mai hotarati ! La Domnul Iisus nu-i trebuie osteni slabi, ci puternici; asta stim cu totii; or o persoana care nu este in stare sa ia o hotarare, aceea nu este puternica. Caliti-va fratilor, ca azi maine vine Domnul, si sa facem parte si noi din turma aceea mica. Ca doar aceea va rezista in cei trei ani si jumatate de domnie a Antihristului, care preced venirea lui Hristos ! Doamne ajuta !
Claudiu-Razvan
iulie 4, 2010 @ 11:33 am
🙂 Daca acest site nu exista ar fi fost o buna dovada a pacii noastre false, a unei indiferente si impasibilitati, a unei amorteli duhovnicesti, a unei akedii.
iti multumim ca prin aceasta observatie ne atragi atentia ca sunt persoane care judeca GRESIT Ortodoxia, viata Bisericii in Tainele lui Hristos, dupa heliocentrism sau geocentrism. Noi nu avem credinta intr-o teorie ci intr-o viata vesnica. Indraznesc sa spun ca marea majoritate a utilizatorilor consecventi acestui site se preocupa de „probleme” mai personale, mai din viata de zi cu zi si putini am incercat aici sa ne impartim in oi si capre pe baza APLICARII ORTODOXIEI LA STIINTA. Nu punem intai stiinta, si dupa ea sa modelam credinta noastra ca sa nu parem intrucatva anacronici, sa ne rusinam ca suntem ortodocsi. Ne „multumim” sa avem credinta in Iisus Hristos Dumnezeu-Omul si nu ne adaptam credinta in nicio teorie. Este posibil ca in viitor sa fie dezvoltata o noua teorie care sa se plieze mult mai bine Traditiei Bisericii, preferam sa crestem duhovniceste natural si nu artificial pana atunci.
Si te intreb retoric Vasi, cand va fi elaborata o astfel de noua teoprie mult mai „ortodoxa” cum vei judeca heliocentristii sau geocentristii?
Personal, din putinul pe care il stiu, orice erezie, schisma se referea la alunecari fata de credinta in Sfanta Treime si Persoanele dumnezeiesti sau cele 2 firi ale Mantuitorului, dumnezeiasca si omeneasca. Nu stiu ca Parintii Bisericii sa anatemizeze pe cineva pentru ca nu erau buni astrologi sau ca nu erau cei mai buni oameni de stiinta.
A iesi din „grija” Sfintei Impartasanii si a te axa pe geocentrism sau heliocentrism nu reprezinta o trasatura definitorie a credintei ortodoxe, ma tem ca nu cumva cei ce triaza oamenii pe baza acestor 2 teorii si nu pe credinta in mantuirea adusa noua de Hristos sa nu cumva sa fie ei in amagire asa cum atentiona Vasi.
P.S. Admin imi cer scuze ca am raspuns la un comentariu ce depaseste cu mult tema articolului, consider ca laura a dorit sa arate ca o teorie in stiinta este cu mult sub Ortodoxie, intrucat stiinta are ca ustensila cercetarea experimentala, fizica sub raport logic si rational, ori ortodoxia este propriuzis Viata noastra in Hristos, prin Tainele Bisericii, supralogic, suprarational…
Liana
iulie 4, 2010 @ 12:02 pm
Literatura
O, OM!…
O, om!… ce mari raspunderi ai
de tot ce faci pe lume!
De tot ce spui în scris sau grai,
de pilda ce la altii dai,
caci ea mereu spre iad sau rai
pe multi o sa-i îndrume!
Ce grija trebuie sa pui
în viata ta, în toata,
caci gândul care-l scrii sau spui
s-a dus… si-n veci nu-l mai adui,
dar vei culege roada lui
ori viu, ori mort odata.
Ai spus o vorba – vorba ta,
mergând din gura-n gura,
va veseli sau va-ntrista,
va curati sau va-ntina,
rodind samânta pusa-n ea
de dragoste sau ura.
Scrii un cuvânt – cuvântul scris
e-un leac sau e-o otrava!
Tu vei muri, dar tot ce-ai zis
ramâne-n urma-un drum deschis
înspre Infern sau Paradis,
spre-ocara sau spre slava.
Spui o cântare – viersul tau
ramâne dupa tine
îndemn spre bine sau spre rau,
spre curatie sau desfrau,
lasând în inimi rodul sau
de har sau de rusine!
Arati o cale – calea ta
în urma ta nu piere.
E calea buna sau e rea,
va prabusi sau va ’nalta,
vor merge suflete pe ea
spre rai sau spre durere.
Traiesti o viata – viata ta
e una, numai una;
oricum ar fi, tu nu uita,
cum ti-o traiesti, vei câstiga
ori fericirea-n veci prin ea,
ori chin pe totdeauna!…
O, om!… ce mari raspunderi ai,
tu vei pleca din lume!
Dar ce scrii azi, ce spui în grai,
ce lasi prin pilda care-o dai,
pe multi, pe multi, mereu spre rai
sau iad o sa-i îndrume.
O, nu uita!… fii credincios,
cu grija si cu teama!
Sa lasi în urma luminos
un grai, un gând, un drum frumos! –
Caci pentru toate, ne-ndoios,
odata vei da seama!…
(Traian Dorz)
RDF
iulie 4, 2010 @ 12:42 pm
Liana, permite-mi sa te corectez!
Nu vreau sa retez!
Dar eu cred ca nu ar trebui sa fii „cu picioarele pe pamant” ci sa incerci sa te inalti inspre Cer…daca tot vorbim de credinta!
Liana
iulie 4, 2010 @ 5:12 pm
Stii cum am ajuns?
Stii cum am ajuns? Cu picioarele pe pamant si cu capul in nori, pana la Dumnezeu ! Cum am facut asta? Am insistat. Insista si tu, si…nu rata ! Doamnul cu tine ! Amin.
FlorinM
iulie 5, 2010 @ 7:38 am
stati linistiti…
Sa nu ne certam, „[i]ajunge zilei rautatea ei[/i]”.
Cine VREA sa inteleaga, va intelege.
omp
iulie 5, 2010 @ 10:14 am
DRAGOSTEA – „constrange” cel mai bine !!!
Cer scuze pentru acest comentariu tardiv, din motive tehnice… 😉
…problema cu neblocarea liftului – cred ca – ar trebui sa devina, totusi, o „convingere” (e drept fortata cumva de imprejurari), nu doar o „opinie” in situatia – de exemplu – a unui cutremur…
Din pacate virtutea credintei, ca oricare alta virtute [b]se mai poate si pierde sau atenua[/b] in diferite conjuncturi (ideologii ateiste, de ex: comunismul, manifestarile demagogice, fariseice, imorale, fanatice ale „mediului” in care evolueaza bietul om ce nu si-a „cimentat” inca o puternica convingere religioasa; in general, marile convingeri religioase se „cladesc” de-a lungul uneia (puternice – cazul lui Saul devenit Pavel) sau mai multor experiente launtrice, dar „rezistenta” acestor convingeri nu poate fi verificata decat prin incercarile vietii, care – in timp, pentru unii – cresc in dificultate). Ferice de cei care s-au nascut intr-un regim ce nu interzice libertatea de credinta… Dar si mai [b]fericiti vor fi cei ale caror convingeri religioase vor „rezista” de-a lungul marilor incercari ale vietii[/b]…
Cat despre Sf Apostol Pavel, ce sa mai zicem, nu cumva a suferit o „constrangere” binefacatoare in acea amiaza ce i-a schimbat total convingerea religioasa ?
Cred ca [b]singura „forta de constrangere” capabila de schimbari pozitive in viata unui om este DRAGOSTEA celor din jur, ca si reflectie a dragostei divine[/b]…
Articolul Laurei reprezinta pentru noi perspectiva fericita a tanarului care crede in Hristos, fara a fi „constrans” decat de DRAGOSTEA divina (ce include si harul Sfintelor Taine) si a semenilor (care l-au ajutat permanent sa ude si sa ingrijeasca nu sa calce in picioare floarea credintei…)
Laura-optimista
iulie 5, 2010 @ 2:53 pm
Doamne ajută!
Vă mulţumesc tuturor pentru aprecieri. Nădăjduiesc din tot sufletul că, prin aceste gânduri, pe care m-am străduit să le aştern în scris, am reuşit să vă dăruiesc tuturor o rază de lumină, de bucurie căci toţi avem datoria de a ne întări unii pe alţii pe calea mântuirii.
M-a impresionat mult ceea ce mi-au scris Denisa, Claudiu-Răzvan, omp, dar şi toţi ceilalţi.
Domnul să fie cu voi întotdeauna!
Laura