Skip to content

3 Comentarii

  1. Laura Stifter
    noiembrie 21, 2011 @ 3:11 pm

    Foarte interesant!

    Abia aştept Crăciunul, abia aştept să mă bucur, alături de toţi cei dragi, de Întruparea Domnului pentru noi!
    Fie să Se nască Hristos Domnul şi în sufletele noastre, iar lumina faptelor noastre celor bune, asemenea stelei de la răsărit, să-i călăuzească spre El pe cei îndoielnici!

    „Hristos Se naşte, măriţi-L
    Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L!
    Hristos pe pământ, înălţaţi-vă!
    Cântaţi Domnului tot pământul şi cu veselie lăudaţi-L, popoare, că S-a preamărit!”

    Reply

  2. Constantin
    noiembrie 23, 2011 @ 12:21 am

    Doamne ajută!

    „Acesta este modul ortodox de a mărturisi Întruparea: Tatăl Însuşi, nu adoraţia [b]sau[/b] [notă: în text apare „dau”, în loc de „sau”] cunoaşterea ştiinţifică a oamenilor, este Cel care confirmă indexal Întruparea Fiului Său, şi aceasta prin raza lum[b]in[/b]ii [notă: în text apare „lumii”, în loc de „luminii”, aşa cum sugerează cuvântul din aceeaşi familie lexicală – „raza”] necreate a stelei de la Răsărit care, întocmai unui picamer divin, penetrează puternic roca muntelui până în apropierea peşterii.”… .

    Iertare;
    Doamne ajută! în continuare.

    P.S. – nu sunt sigur dacă lumina stelei respective era necreată, deşi – aşa cum spun Părinţii – această stea nu era una oarecare.

    Am putea obiecta şi în cazul termenului „Întrupare”; în ortodoxie „întrupare” este sinonim cu „zămislire”. „Întrupare” înseamnă „a lua trup”, şi am putea să întrebăm ce a purtat în pântece Fecioara până se Se nască Domnul… .

    E frumos articolul, dar să încercăm să nu aducem atingere dogmelor de dragul esteticii. Cred, de altfel, că asta a şi dorit semnatarul să trateze în articol.

    Reply

  3. Administrator
    noiembrie 23, 2011 @ 7:15 am

    Salut Constantin,

    Mulţumim pentru corectări. Am făcut modificările în articol.
    Nici eu nu sunt 100% sigur că e o lumină necreată, dar Sfântul Ioan Gură de aur precizează că acea stea nu era una oarecare, în primul rând pentru că mergea foarte aproape de magi, şi în al doilea rând că urma un traseu precis.

    Cât priveşte Întruparea ai dreptate, ea a avut loc la Bunavestire şi a numi sărbatoarea Naşterii Domnului: „Întruparea Domnului” e greşit, pentru că Mântuitorul a luat trup din Preacurata Născătoare de Dumnezeu încă de la pogorârea Duhului Sfânt asupra Fecioarei Maria.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *