Discriminarea grașilor și grăsuțelor
De la început vă spun că simpla împărţire a oamenilor în graşi şi slabi este un păcat, pentru că e un mod de a reduce persoana umană doar la aspectul trupului, sufletul şi frumuseţea interioară fiind puse pe locul doi, sau mai rău, neluate în seamă defel.
Persoanele cu o greutate mai mare decât media de greutate a celor din jur sunt automat catalogate ca fiind grase, şi beneficiază de un tratament diferit.
De multe ori „slabii” asociază obezitatea cu boala, persoanele grase cu persoane care au probleme medicale. Exista un soi de dezgust în comportamentul nostru fata de graşi şi grăsuţi.
În copilărie eram destul de plinuţ şi copiii râdeau de mine adesea: „Grasul pompasul mătura cu nasul” sau eram poreclit Gogoaşă”. Când era vorba să joc fotbal eram ultimul ales în echipă sau nu eram ales deloc. Eram considerat de umplutură, mai mult ca să întregesc numeric echipa; mă puneau în poartă pentru că acolo nu trebuia să știu mare lucru.
Exista o întreaga percepţie greşită despre persoanele supraponderale care se dezvolta încă din copilărie. Părinții au un rol foarte important în felul în care copilaşii vor percepe pe viitor astfel de persoane. Şi totul începe de la micile glumiţe şi răutăţi…
De când e lumea a fost aşa dar în vremurile pe care le trăim graşii şi grăsuţii au o viață şi mai grea, marketingul şi mass-media promovând un tipar al trupului perfect, trasând liniile în care ar trebui să se încadreze frumuseţea. Ori noi știm că fiecare creatură a fost făcută frumoasă de Dumnezeu, şi doar percepţia noastră îngustă şi păcătoasă ne face să catalogăm că „urât” un animal, un peisaj sau o persoană.
Fiecare om percepe frumuseţea în mod diferit, şi cu cât este mai apropiat de Dumnezeu, şi inima lui se umple de Duhul Sfânt. cu atât începe să iubească şi să aprecieze chiar şi cele mai mici făpturi ale creaţiei. Un om cu viață sfânta se va comporta întotdeauna cu mare delicateţe cu aproapele său, evitând pe cât de mult să-l deranjeze prin vorbe şi gesturi. Sfântul vede pe omul de lângă el ca unul ce este chip al lui Dumnezeu, indiferent câte păcate sau defecte fizice ar avea.
Ori dimpotrivă, omul păcătos nu se dă înapoi să jignească, să fie răutăcios prin remarcile sale îndiferent cât de plăcută ar fi persoana de lângă el. A fi mai gras nu este un defect fizic, şi în multe cazuri nu este o nici o problemă medicală, ci e doar un tipar prin care noi îi apreciem pe oamenii din jurul nostru.
În epoca renascentistă marii artişti ai lumii pictau femei plinuţe în tablourile lor, pentru ca acesta era felul în care percepeau ei frumuseţea.
Percepţia frumuseţii este strâns legată de percepţia sexualităţii.
Psihologii spun că atunci când ne întâlnim cu o persoană de sex opus, în primele secunde ne raportăm sexual față de ea: ne uităm la faţă, la trup, la îmbrăcăminte, la atitudine, la vârstă, la starea socială şi punem imediat verdictul în mintea noastră: îmi place sau nu-mi place. În primele secunde ale întâlnirii stabilim în mintea noastră dacă persoana din faţă ni se pare atractivă sau nu. Pentru că trăim într-o lume a imaginii, fiind asaltaţi peste tot de ea, ne-am format involuntar o percepţie despre frumos, educată în mare parte de televiziune, internet şi presa scrisă. Astfel bărbaţii consideră frumoasă o femeie care arăta în linii mari ca vedetele de televiziune şi femeile de pe coperțile revistelor glossy.
Când întâlnesc o femeie mai plinuţă, percepţia lor unilaterală/îngustă despre frumuseţe, îi face s-o perceapă în minte ca neatrăgătoare. Am auzit băieţi spunând despre fete mai plinuţe: „e frumoasă la față..”, adică „îmi place, mi-e dragă, dar corpul ei nu se încadrează în termenii de frumusețe ai societății, și nu pot ieși cu ea, pentru că vor râde de mine alții”.
Grașii și grăsuții sunt discriminați atât la nivel profesional cât şi la cel personal. Mai mari şanse profesionale va avea un bărbat înalt cu statura atletică, decât unul gras şi mai mic de statură.
Atitudinea noastră denigrantă la adresa persoanelor mai plinuţe le crează multe complexe și frustrări persoanelor în cauză. Grașii și grăsuții simt zi de zi că sunt tratați altfel și că anturajul îi marginalizează. Femeile şi bărbaţii mai plinuţi îşi găsesc mai greu un partener şi îşi fac mai greu o familie, şi toate acestea din cauza prejudecăţilor din mintea noastră păcătoasă.
Totuşi izolarea parțială pe care o simt din partea societății îi ajută pe grași și grăsuni să-și dezvolte abilități extraordinare, pe care ceilalți nu le au. De exemplu, o fată mai plinuță e mult mai deschisă, mai puțin rușinoasă, mai sociabilă, mai aplecată către aproapele, încercând să compenseze deficitul de imagine pe care-l au ceilalți despre ea. O astfel de persoană e mai stăpână pe sine, mai puțin emotivă, și mai cerebrală aș putea spune. Și asta se întâmplă poate pentru că, în lipsa unui partener, încearcă să-și reprime partea sentimentală, compensând pe partea profesională, încercând să-și arate abilitățile în diverse domenii.
Frumuseţea unui om vine din sufletul lui…
Şi grașii și grăsuțele sunt frumoși la trup, doar că nu suntem noi destui de frumoşi la suflet că să-i vedem așa.
Discriminarea persoanelor mai plinuţe este la fel de reală ca discriminarea rasială sau etnică. Sfântul Apostol Iacob spune în Sfânta Scriptură că tindem uneori să favorizăm prin atitudinea noastră persoanele mai bogate, acordându-le mai multe importantă:
„Căci, dacă va intra în adunarea voastră un om cu inele de aur în degete, în haină strălucită, şi va intra şi un sărac, în haină murdară, Iar voi puneţi ochii pe cel care poartă haină strălucită şi-i ziceţi: Tu şezi bine aici, pe când săracului îi ziceţi: Tu stai acolo, în picioare, sau: Şezi jos, la picioarele mele, n-aţi făcut voi, oare, în gândul vostru, deosebire între unul şi altul şi nu v-aţi făcut judecători cu socoteli viclene?” (Iacob 2, 2-4)
Discriminarea grașilor și grăsuților e așadar o judecată cu socoteli viclene, străină de poruncile și iubirea lui Dumnezeu.
Ar trebuie să ne intereseze mai puțin motivele pentru care o persoană a ajuns să fie mai plinuță, și să ne preocupe mai mult atitudinea noastră la nivel mental față de ea.
Eu cred că e o patimă, pentru că am auzit adulți vorbind urât chiar și de copiii mai grăsuți. Am încercat să analizez ce percepție are Sofia, fetița noastră de 3 ani, față de astfel de persoane, mai ales că la grădiniță are o colegă mai grăsunică, Adriana.
Adriana e pentru Sofia o fetiță la fel ca și celelalte, nefiind cu nimic mai prejos. Niciodată n-a spus nimic de ea, pentru că în mintea ei nu este definită această caracterizare meschină: gras-slab.
Deși am scris acest articol, și eu sunt infectat de această patimă, dar mă chinui să-mi controlez atitudinea și să nu mai judec.
Un creștin vede lume altfel, fiind inspirat de percepția adevărată asupra realității înconjurătoare pe care ne-o inspiră chiar El, Adevărul, Hristos Dumnezeu.
Oare Dumnezeu îi împarte pe oameni în grași şi slabi?
(Claudiu)
Badea Patricia
decembrie 17, 2011 @ 6:22 pm
Dar Domnul a zis către Samuel: „Nu te uita la înfăţişarea lui şi la înălţimea staturii lui; Eu nu Mă uit ca omul; căci omul se uită la faţă, iar Domnul se uită la inimă”. (1 Regi 16, 7)
silvia
decembrie 20, 2011 @ 7:11 am
pentru ca m-am luptat si eu cu kilogramele in plus, va spun ca grasimea nu e o chestiune strict estetica. este o neputinta, adica exista un aspect medical al problemei. persoanele supraponderale sufera de diverse probleme fizice si au riscul crescut pentru anumite boli (mie mi-a fost afectata grav digestia, ficatul si aveam tot timpul dureri de genunchi, nu aveam rezistenta la efort fizic).
desi nu conteaza cum arati, ca doar oameni suntem toti, cand vine vorba de sanatate cred totusi ca suntem datori sa ne ingrijim de ea, atat cat putem.
si sa nu uitam ca o persoana poate fi grasa din cauze medicale, hormonale, genetice, sau pur si simplu pentru ca s-a lasat stapanita de lacomie si a mancat prea mult. in acest caz as zice ca problemele de sanatate sunt rasplata pentru acest pacat. asta nu inseamna ca ii judecam pe toti grasii ca sunt lacomi, ci trebuie ajutati sa revina la o stare normala de sanatate.
silvia
decembrie 20, 2011 @ 7:13 am
deci nu e nimic dezgustator sau respingator in faptul ca cineva sufera de anumite boli cauzate de grasime (si sunt destule). pur si simplu e o neputinta, si slabii le au pe ale lor.
Teodora
iulie 6, 2012 @ 10:50 am
Sunt de acord cu ce a scris Lucia. Partea estetică este ultima la care ar trebui să se gândească o persoană supraponderală. Problema este că fiecare kg în plus constituie o povară pentru organism, și mai ales pentru INIMĂ. Sunt afectate de asemenea întregul sistem cardiovascular, sistemul digestiv, respirator, articulațiile, coloana vertebrală (mai ales la creșterea bruscă în greutate aceasta suferă o adevărată traumă în încercarea de a se adapta la noua greutate pe care trebuie să o susțină).
Citeam undeva – cred că la părintele Savatie Baștovoi – că între omul gras și grăsimea sa este o relație ascunsă. Și în cea mai mare parte din cazuri, așa este. Foarte puține persoane sunt supraponderale din cauza unor probleme de natură genetică sau hormonală. În general de vină sunt alimentația haotică, consumul de alimente procesate, nenaturale, pline de E-uri și hormoni, dependența noastră emoțională și fizică față de mâncare și implicit mâncatul în cantități exagerate, sedentarismul, lipsa efortului zilnic, susținut.
Să nu uităm ce spuneau Sf Părinți despre [i]micșorarea stomacului [/i] prin înfrânare. Or, persoanele care mănâncă mai mult decât le trebuie nu fac decât să-și mărească permanent stomacul, acesta cerându-le tot mai multă mâncare.
Totuși, societatea actuală, prin tot ceea ce promovează mass media, nu face NIMIC pentru a-i ajuta pe acești oameni, dimpotrivă, le prezintă lucrurile într-o asemenea manieră încât majoritatea vor ajunge să spună de la bun început: „Eu nu voi putea arăta niciodată așa…de ce să mă mai chinui? Mai bine mănânc ce vreau, cât vreau și măcar îmi fac plăcerile”.
Iar marea greșeală pe care majoritatea oamenilor care luptă cu obezitatea o face este ținerea unei „diete” (care îi „ajută” apoi să se îngrașe la loc, eventual mai mult decât înainte) în locul adoptării unui stil de viață sănătos, care să includă alimente naturale și sănătoase, mișcare și un orar al meselor. Alții cad în capcana pastilelor de slăbit care le dau organismul peste cap, în unele cazuri f grav.
Sorin
iulie 6, 2012 @ 8:43 pm
Teodora, cred că lucrurile mai au o latură. De obicei oamenii grași, mă refer la cei care nu au binecuvântarea să aibă parte de un mediu sănătos, tind să își urască trupul pentru felul cum arată. Iar ei urându-și trupul nu își dau seama cât rău își fac. Ești gras? Nu te mai gândi la ce zic alții. Iubește-ți trupul așa cum e el și încearcă să-l îngrijești, să-l iubești. Împărăția Cerurilor sau munca veșnică o moștenești nu cu cei care te vorbesc pe la spate sau te critică că ești gras(ă) ci cu trupușorul tău. Iubește-l și încearcă să ajungi cu el la Hristos, în împărăția Lui.
Teodora
iulie 7, 2012 @ 8:01 am
@Saurian
Așa este. Spun din experiență, pentru că și au mi-am urât corpul aproape toată copilăria și adolescența. Nu e deloc ușor, e o luptă cumplită cu sentimentul că nu te poți accepta, nu poți trăi cu ideea că ești în [i]acel [/i] trup, pe care îl detești și pe care dai vina mai mereu cum că nu te-ar „asculta”. Problema este că noi nu-l putem asculta pe el. Corpul ne spune când are cu adevărat nevoie de hrană sau apă și când nu. El nu cere mai mult decât îi trebuie, însă pe noi poftele și patimile ne îndeamnă la excese. Trupul, cum spunea maica Siluana, e curat, el nu ne împinge neapărat la păcate, cât mintea noastră murdară, care adesea naște monștri de care ne minunăm și noi.
A ne îngriji trupul înseamnă în primul rând a-l menține într-o stare de sănătate (pt ca sunt mulți care interpretează această grijă față de trup altfel, prin cosmetizare excesivă și altele de acest fel.). Ori,cum spuneam, a ne accepta și îngriji trupul înseamnă și A FACE CEVA PENTRU EL. A ajunge la o greutate normală, de exemplu, dar fără a considera că în lipsa acestei reușite noi suntem mai puțin frumoși, mai puțin importanți, mai puțin valoroși. Slăbim sau facem ceva pt sănătatea noastră nu pt că asta ne-ar da nouă o valoare mai mare ca și oameni, ci pur și simplu pt că simțindu-ne mai bine,mai ușori, putem face mai multe lucruri, avem mai multă forță fizică, mai multă putere de muncă, o minte mai limpede pt rugăciune ș.a.m.d