Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

"Cel ce face milostenie îşi împrumută aproapele; cel ce-i vine în ajutor păzeşte poruncile. Împrumută-ţi aproapele când are el nevoie; la rândul tău, înapoiază-i după cum v'aţi înţeles; ţine-te de cuvânt şi fii cinstit cu el  şi'ntotdeauna vei afla ce-ţi trebuie.

Mulţi socotesc împrumutul ca pe un chilipir şi le fac necazuri celor ce i-au ajutat. Până să primească, pupă mâna celui care-i dă  şi de banii aceluia vorbeşte cu smerenie; dar când trebuie să înapoieze, atunci tărăgănează,  vorbeşte ca un amărât şi pune vina pe împrejurări.

Dacă are noroc, cel ce l-a împrumutat primeşte banii pe jumătate şi se uită la ei ca la o pleaşcă; iar dacă nu, n'o să mai vadă nimic şi-şi va face pe degeaba încă un duşman care-i va răsplăti cu blesteme şi sudălmi  şi, în loc de cinste, nu-i dă decât dispreţ.

Mulţi sunt cei ce n'au vrut să împrumute, dar nu din răutate, ci din teama de a fi păgubiţi pe degeaba.  Cu toate acestea, fii îngăduitor cu cel umil şi nu-l face să tânjească după mila ta. De dragul poruncii, sări în ajutorul săracului şi, privind la sărăcia lui, nu-l lăsa cu mâinile goale.

Pierde-ţi banii pentru un frate sau un prieten; că dacă ruginesc sub o piatră, îi pierzi pe degeaba. Pune-ţi comoara după poruncile Celui-Preaînalt, şi-ţi va folosi mai mult decât aurul.

În hambarele tale strânge-ţi milostenia, că ea te va feri de tot răul; mai mult decât un scut puternic, mai mult decât o lance grea, în faţa duşmanului se va bate ea pentru tine.

Omul de bine se pune chezaş pentru aproapele său, dar cel ce şi-a pierdut ruşinea îl lasă singur. Nu uita binele pe care ţi l-a făcut chezaşul, că el şi-a pus viaţa pentru tine.

Păcătosului nu-i pasă de bunurile chezaşului său, nerecunoscătorul îl uită pe cel ce l-a scăpat de nevoi.
Chezăşia a sărăcit numeroşi înstăriţi şi i-a purtat încoace şi încolo precum un val pe mare; oameni puternici a scos afară din case şi i-a făcut să rătăcească printre neamuri străine.

Păcătosul care se îmbie să fie chezaş şi urmăreşte câştig, îşi îmbie osânda. Ajută-ţi aproapele după puterea ta şi ia aminte la tine însuţi, ca nu cumva să-ţi îmbii căderea.

În viaţă nu te poţi lipsi de apă, de pâine, de haină şi de o casă care să-ţi fie adăpost. Mai bună e viaţa săracului într'o colibă de bârne decât mâncărurile scumpe într'o casă străină. Că-i mult, că e puţin, fii mulţumit şi nimeni din preajma ta nu te va arăta cu degetul.

Tristă e viaţa de a umbla din casă'n casă: oriunde te opreşti, nu-ţi vei deschide gura; dai de mâncat şi de băut ca să nu ai decât neplăceri şi, pe deasupra, mai auzi şi vorbe amare: „Vino, străinule, şi pune masa şi, dacă ai ceva, dă-mi să mănânc; du-te, străinule, lasă locul unuia mai vrednic, că-l aştept pe fratele meu şi-mi trebuie casa!“

Iată ce e greu de'ndurat pentru un om cu minte: să-l certe ospeţia şi să-l dojenească datornicul."

(Sfânta Scriptură - Cartea Înţelepciunii lui Iisus Sirah - Capitolul 29)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești