Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Sculptori: Ioana și Teodor Bindea

Librăria Predania găzduişte până pe data de 27 ianuarie 2013 expoziţia de cruci "De la meşteşug la mărturisire". Sculptori: Ioana şi Teodor Bindea. Expoziţia a fost vernisată la 13 ianuarie în prezenţa sculptorului Teodor Bindea.

Prin crestătură, gravură şi sculptură Ioana şi Teodor Bindea creează cruci tradiţionale româneşti, precum şi modele de cruci romane (bizantine), etiopiene, nigeriene, persane sau celtice. Lemnul din care sunt crestate crucile provine din esenţe autohtone - tei, paltin, nuc, păr sălbatic, dar şi exotice - chiparos, komora, eucalipt, merbau sau wenge, iar finisarea se face fie cu seu şi praf de cărbune, sau cu diverse amestecuri de uleiuri.

Meşteşugul a fost cel care i-a ales pe ei în momentul în care au optat, cu câţiva ani în urmă, pentru un mod de viaţă tradiţional, reaşezat pe singura temelie adevărată: raportarea permanentă la Dumnezeu. Din întâlnirea cu arta populară românească s-a născut ulterior pasiunea pentru lemn şi pentru motivul crucii, omniprezent în reprezentările ei.

Crucile create de Ioana şi Teodor Bindea şi-au găsit deja locul în colecţii particulare româneşti la Alba Iulia şi Bucureşti, la Bisericile Etiopiană şi Siro-Antiohiană din Koln, cât şi în uzul unor parohii şi mănăstiri din România şi din Sf. Munte Athos.

Expoziția de la librăria Predania cuprinde 20 de cruci și un engolpion.

"Pentru un om, pentru un creştin, a alege tema crucii este un act de mărturisire - scria Horia Bernea. A mărturisi înseamnă însă şi a depune mărturie; şi asta înseamnă mai mult decât un act de credinţă, capătă un sens social. Noi facem aici un gest public, simţim nevoia să afirmăm CRUCEA, într-un moment cum este cel prezent. Înseamnă să reafirmi omniprezenţa crucii, importanţa şi puterea ei în ziua de astăzi, într-o lume rătăcită, secularizată şi îndrăcită de multe ori."

"Meşteşugul de crucer - declară Teodor Bindea - reprezintă un mod de transfigurare, atât pentru noi, cât şi pentru lemn, pentru că, «toate sunt într-o vrăjmăşie: materia n-ascultă dalta, dalta n-ascultă mâna, mâna n-ascultă mintea, şi toate trebuie domolite, domesticite.»"

Librăria Predania
Str. Vulturilor nr. 8
sect. 3 - Bucuresti
Tel: 0746116813
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
http://www.predania.ro/libraria_libraria/
http://www.facebook.com/LibrariaPredania

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești