Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

“Omul merge la cinema pentru o experienţă de viaţă. Cinematograful, ca nici o altă artă, lărgeşte şi concentrează experienţa unei persoane şi o face mai lungă. Aceasta este puterea cinematografului autentic. Cultul vedetelor, show-business-ul, divertismentul ieftin nu au nimic de a face cu el.”  (Andrei Tarkovski, Sculpting in Time)

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filialele, Timişoara, Oradea, Craiova, Alba Iulia, Asociaţia ProTinereţe Alba Iulia, Liga Studenţilor din Timişoara, Oradea şi Cluj , Organizaţia Tinerilor Sibieni şi Asociaţia Ortodoxia Tinerilor vă invită în Tabăra de film ,,A Şaptea Artă", ce va avea loc în perioada 12-19 mai la Schitul Sf. Ioan Evanghelistul, judeţul Alba. Invitatul special al taberei este criticul de film, Elena Dulgheru,  doctor în Cinematografie şi Media cu calificativul Magna cum laudae ( 2008). Autoare a volumelor: "Tarkovski. Filmul ca rugăciune" ( Premiul George Littera al Uniunii Cineaştilor), şi ''Scara Raiului în Cinema". A participat la manifestări cultural-ştiinţifice naţionale şi internaţionale. A publicat lucrări de specialitate în volume colective din România, Serbia, Rusia, Georgia, Ucraina, Kazahstan, Marea Britanie. Membră a juriului la Karlovy-Vary, Dakino, Cottbus. A fost distinsă cu Diploma de excelenţă pentru întreaga activitate şi implicarea deosebită în proiectul “Anul Tarkovski”, acordată de Cinemateca  Sărmanul Dionis şi Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara (2006). Membră a Uniunii Cineaştilor din România.

Tabăra îşi propune redescoperirea filmului ca act de cultură, ca operă de artă. Ea urmăreşte  schiţarea unei hărţi a întregii lumi cinematografice, oferirea unui îndreptar cu filme de căpătâi, cu filme cruciale. Această listă nu e rigidă şi nu are pretenţia de a fi integrală , însă este un bun început în cultura cinematografică. Acestea sunt filme-indicator, borne de folosit în această fascinantă călătorie numită Cinema.   

Cinematograful  ca artă rămâne un mod de înţelegere a vieţii, o Cale de a ajunge la ceea ce e profund uman. Această esenţă perpetuă, nemuritoare, se află în centrul atenţiei criticului de film, Elena Dulgheru. iar filmele ce vor rula în cadrul taberei sunt o colecţie de experienţe profunde şi autentice.

''Sunt filme de autor ce îmbogăţesc omul cu o experienţă de viaţă, lărgindu-i şi concentrându-i experienţa. Sunt filme care au ca numitor comun atât de anevoios definibila noţiune de frumos, care încearcă să facă sufletul omenesc receptiv la bine şi să-l pregătească pentru ,, lucrurile de pe urmă “.  Despre ele au scris pe larg de-a lungul anilor cronicari, teoreticieni, esteticieni, însă rămân mereu un teritoriu de nişă pentru publicul larg" (Pseudokinematikos 2, Bucuriile filmului, Marian Sorin Rădulescu).

Domeniul cinematografului trebuie înţeles ca fapt de cultură: ,, Dacă omul actual va înţelege cât de sărac este în comparaţie cu strămoşii săi, va fi un câştig enorm pentru el. Trebuie ajutat. Omul tradiţional, în mersul său spre Dumnezeu, avea o cale directă: calea rugăciunii : credea! Noi, care ne-am tot îndoit, care suntem atât de bruiaţi, suntem pe o cale care trebuie ajutată prin cultură. Dar să ne întărim prin cultură, nu să ne zăpăcim prin cultură.” (Horia Bernea)

Programul taberei va cuprinde vizionarea a 1 sau 2 filme/ zi, urmate de comentariul dnei Elena Dulgheru şi apoi discuţii cu tinerii, pe marginea filmelor vizionate. Domnia sa va face referiri la tehnica de construire a filmului, simbolistica şi filozofia prezentă în peliculă. De asemenea, va ţine cursuri şi va dirija colocvii de cultură cinematografică şi mass-media. Vor avea loc şi activităţi în cadrul mănăstirii,  plimbări în împrejurimi, etc.                                           
      
Tabăra este gratuită, astfel, programul ei, cazarea şi masa sunt asigurate de mânăstire, însă, participanţii trebuie să suporte cheltuielile legate de drum. Data de sosire în tabără este 11 mai, iar locul de întâlnire, oraşul Luduş/Sebeş ( în funcţie de legăturile de transport ale participanţilor), în faţa statuii, Lupoaica. De acolo, vom pleca cu niste microbuse spre mânăstire. Programul detaliat şi ora de întâlnire vor fi comunicate ulterior.   

Înscrieri şi detalii:  Oana Prajea  0744.361.943  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.    

Vă aşteptăm cu drag!

 

 

 

 

 

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești