Skip to content

4 Comentarii

 1. veronica
  aprilie 19, 2011 @ 10:52 pm

  Doamne , Dumnezeul nostru, ajuta-ne si pe noi sa cadem la picioarele Tale Sfinte, sa ne plangem pacatele cele multe si grele! Amin!

  Reply

 2. Ludmila Doina
  decembrie 17, 2011 @ 4:00 pm

  Reply

 3. Laura Stifter
  aprilie 30, 2013 @ 8:00 pm

  Daa, este superbă cântarea! S-a intonat astăzi la denie, ceea ce m-a bucurat mult (uitasem de cântarea aceasta minunată). Îmi simt sufletul plin de bucurie când particip la aceste slujbe minunate şi unice din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale lui Hristos Dumnezeu!

  Reply

 4. Popa Cristian
  ianuarie 24, 2018 @ 9:17 am

  Autoarea acestei frumoase cântări este Sfânta Casiana, singura imnografă!
  Sfanta Casiana s-a nascut intre anii 805-810 in Constantinopol intr-o familie de aristocrati. Ea a participat la o „infatisare a mireselor” organizata pentru tanarul Teofil Iconoclastul de mama lui vitrega, Eufrosina.
  Captivat de frumusetea Casianei, tanarul imparat s-a apropiat de ea si i-a zis: „Prin femeie au intrat in lume cele josnice”, facand aluzie la pacat si la suferinta care la care a dus pacatul Evei. Casiana a raspuns prompt: „Si prin femeie [au venit si] cele mai alese”, trimitand astfel la nadejdea de mantuire adusa in lume de intruparea lui Hristos prin Nascatoarea de Dumnezeu. Ranit in orgoliul sau de replica severa a Casianei, Teofil s-a razgandit si a ales-o drept sotie pe Teodora.
  Casiana s-a restras în pustie unde a întemeiat o mănăstire, la care devenise stareță.
  Modul in care a fost alcatuita cântarea aceasta este, potrivit traditie, unul inedit.
  Astfel, expresia „de frica s-a ascuns“ este un adaos al imparatului bizantin Teofil, care se afla in vizita la manastirea in care Casiana se retrasese, tocmai in momentul in care ea compunea aceasta idiomela. Din dorinta de a nu-l intalni pe imparat, Casiana a fugit in timp ce Teofil vizita chiliile. Intrand in chilia Casianei si gasind pe masa aceasta cântare, imparatul a adaugat cuvintele: „de frica s-a ascuns“. Se pare ca ele se refereau in mod expres la Casiana, care, auzind ca imparatul se apropie de chilii, a fugit si s-a ascuns. Vazand la intoarcerea in chilie acest pasaj, Casiana nu l-a sters, ci a continuat scrierea stihirii.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *