„Doar Dumnezeu mi-a condus mâna în așa fel încât am reușit să pictez!” (interviu cu pictorița de icoane pe sticlă Elena Guță)

Are 20 de ani și este studentă la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București. După ce i-am văzut icoanele aș putea spune că Elena Guță pictează nu cu mâna, ci cu sufletul. Iubește ceea ce face și afirmă că doar Dumnezeu a ajutat-o să-și descopere această pasiune. A câștigat premii la numeroase concursuri de pictură, a participat chiar și la Olimpiada națională: „Meșteșuguri artistice tradițonale”. Elena Guță a acceptat cu drag un scurt interviu pentru Ortodoxia Tinerilor, atât despre ea cât și despre pictura pe sticlă.

Georgiana T.: În câteva cuvinte ai putea să le dezvălui cititorilor noștri cine este, de fapt, Elena Guță?

Elena Guță: Elena este momentan studentă la Litere și angajată, din nevoi financiare. Este o persoană care iubește foarte mult icoana pe sticlă.

Georgiana T.: La ce vârstă ți-ai descoperit înclinația spre pictura pe sticlă?

Elena Guță: La vârsta de 16 ani am început să pictez deoarce doar în acel moment am putut să măînscriu la Cercul de pictură din orașul Panciu. Îmi doream să măînscriu mai devreme,însă distanța a constituit impedimentul principal, eu locuind într-un sat.

Georgiana T.: De ce tocmai icoane pe sticlă?

Elena Guță: Icoana pe sticlă? A fost dragoste la prima vedere aș putea spune. Cum am intrat în minunantul locșor al plăsmuirii icoanelor am știut că asta va fi cea mai mare pasiune pentru mine. Trăiam cu impresia că nu am talent la desen, însă doar Dumnezeu mi-a condus mâna în așa fel încat am reușit să pictez.Doamna profesoară Chelaru Adriana, cea care mi-a inspirat dragostea pentru icoana pe sticlă, îmi spunea că Cel de sus te ajută dacă ai ambiție, deci nu e neapărat nevoie de prea mult talent artistic.Tot dansaîmi spunea că Dumnezeu răsplatește întotdeauna orice muncăși aceste cuvinte mă călauzesc tot timpul, deoarece s-au adeverit cu vârf și îndesat în viața mea. În vacanțele de vară, ziua îmi luam pauze doar să merg la masă sau săîmi mai mișc degetele amorțite,însăîn rest, pictam și iar pictam. Doar Sfântul respectiv care era „în pensula mea”îmi dădea putere să continui.

Georgiana T.: Ce reprezintă icoanele pentru tine?

Elena Guță: Copilașii mei, așa le spun câteodată. În fiecare icoană trebuie să depui multă rugăciune, ca să fie pentru Dumnezeu și mai trebuie multă, multă dragoste.Uitați rețeta! Când pictez mă gândesc cum i-ar plăcea și sfântului respectiv să fie icoana.

Georgiana T.: Îți mai amintești care a fost prima ta icoană pictată pe sticlă?

Elena Guță: Sigur, cum aș putea uita: „Maica Domnului Îndurătoarea” se numește și o sa vă trimit o fotografie.

Georgiana T.: Pe lângă pictură mai ai și alte pasiuni?

Elena Guță: Pictura cred că este cea care le încununează pe toate. Cântam în strana de la biserică, muzică psaltică, alături de colegii mei,și în timp ce pictez chiar fredonez, de exemplu, Paraclisul Maicii Domnului. Mai nou, am învățat să fac tablouri quilling sau brățări din pietre semiprețioase. Cam acestea sunt pasiunile.

Georgiana T.: Cât timp îți ia realizarea unei icoane pe sticlă?

Elena Guță: Depinde de mărimeași de complexitatea modelului. De exemplu, o icoană cu Mântuitorul-Judecător,în stil naiv îmi ia 8 ore. Cel mai mult, am lucrat două săptămâni, non-stop, exceptând zilele de sărbătoare.

Georgiana T.: Sunt foarte mulți tineri iconografi la noi în țară, însă din păcate părinții sau prietenii îi descurajează, spunându-le că ceea ce fac este pierdere de timp. Ce părere ai despre aceste cazuri? Aceștia îL pot mărturisi pe Dumnezeu, prin icoane, în continuare, chiar și fără încurajările celorlalți?

Elena Guță: Ar da dovadă de lașitate dacă s-ar lua dupăopiniilecelorlalți. În primul rând, nu e absolut deloc creștinesc să descurajezi o asemenea activitate, ci dimpotrivă. Cei care simt că pot să-Lmărturisească pe Dumnezeu prin pictură, să o facădoar pentru Dumnezeu.

Georgiana T.: Ai primit vreodată păreri negative din partea oamenilor, cu privire la icoanele realizate de tine?

Elena Guță: Da, și chiar din partea unor persoane de la care chiar nu mă așteptam. Oricum, mi-am dat seama că absolut totul este constructiv deoarece daca n-ar fi fost, Dumnezeu nu ar fi îngăduit să se întâmple acel lucru.

Georgiana T.: Care sunt planurile tale de viitor?

Elena Guță: În primul rând să iau o notă mare la lucrarea de licențăși imediat după aceasta, să ma căsătoresc. Intenționez să pun bazele unui centru de pictură pentru copii, alături de viitorul meu soț,pentru a înmulți talanții pe care Dumnezu mi i-a dăruit.

(Interviu realizat de Georgiana T.)

(Visited 23 times, 1 visits today)