Skip to content

20 Comentarii

 1. Admin
  ianuarie 19, 2011 @ 11:36 am

  Draga Anonim, desi nu meriti sa-ti dam un raspuns, datorita anonimatului sub care te ascunzi, totusi iti vom raspunde ca sa nu ramai cu falsa impresie ca ai fost nedreptatit:
  Ceea ce ar fi trebuit sa intelegi se afla scris pe finalul articolului. Daca nu l-ai citit, sau daca l-ai citit fara sa-l intelegi, atunci mai citeste odata si inca odata pana vei intelege.
  Nu avem de judecat oamenii ci pacatul din oameni, iar erezia este unul dintre ele.
  Daca nu te simti cu musca pe caciula atunci ce rost avea sa faci acea afirmatie de la sfarsit? Se comercializeaza cumva credinta?
  Faptul ca esti ne-ortodox nu are legatura cu cenzurarea mesajului. Comentariul ti l-am sters pentru ca nu ti-ai asumat cele scrise. Cand te vei prezenta cu o identitate, atunci vei avea si comentarii aprobate.
  Doamne ajuta!

  Reply

 2. marius
  ianuarie 19, 2011 @ 5:14 pm

  sal
  Bun, am citit articolul de la cap la coada si nu inteleg…. de unde si pana unde a devenit Biserica Catolica si ramura sa greco-catolica – biserica eretica…. care este erezia pana la urma? Si apoi vreau si eu sa vad cand Biserica Ortodoxa cu toata fabrica ei de taici (pentru ca daca cunosti din preotii ortodocsi o sa iti dai seama ca sunt putini care fac asta din chemare spre asa ceva si mult prea multi pentru ca e un job din care storci o gramada de bani) implicandu-se serios in viata comunitatii si a problemelor sociale din respectiva comunitate. Peste tot se aduna bani pentru un mare bolovan de biserica care se numeste Biserica Mantuirii Neamului, oare nu a fost de ajuns un singur Mantuitor? sau nu sunt destul de multi batrani, copii saraci pe care o biserica sa ii ajute oare nu asta a fost mesajul lui Hristos sa iti iubesti aproapele sa iti dedici cat mai mult din resurse ca individ ca si comunitate spre ajutorarea celor slabi? Sa nu aud ca celelalte biserici asa zis eretice se implica mai mult financiar pentru a atrage mai multi adepti pentru ca nu se sustine afirmatia credinta unui om este un lucru prea personal ca sa ti-o schimbi dupa cum bate vantul. Nu vreau sa supar pe nimeni cu comentariul asta si nici sa par depozitarul unui adevar absolut

  Reply

 3. maria
  ianuarie 19, 2011 @ 7:26 pm

  fericitul Augustin spune:"pentru cine vrea sa creada am o mie de motive,pentru cel ce nu vrea nu am nici unul"
  preotul are preotia lui Hristos,are harul Lui Hristos, si imparte Binecuvantarile divine ale Lui Hristos-cand judecam un preot judecam de fapt pe Iisus.cum am ajuns noi in asa hal incat sa aruncam cu pietre in El.cum am ajuns noi sa judecam preotii sub pretextul ca "lasa ii cunosc eu,stii eu cum e cu preotia ".mai marius n-ai frica de Dumnezeu?nu te temi ca o sa te duci la judecata in fata Lui si-o sa te intrebe ce-ai avut cu el ,de ce atata manie impotriva Lui ?dar tu dragul meu marius ce-ai facut pt bolnavi,pt saraci?ai fost vreodata la biserica dar nu asa doar duminca si atat,stai mama sa participi la discutiile purtate la comitetul bisericii-sa vezi ce preocupari are biserica pt oameni-asa de acasa toti suntem intelepti-dar hai sa vezi cum e in linia intai pe front-sa vezi cate rabda un preot !iarta-ma ,eu nu vreau sa judec pe nimeni-dar mi se pare "satanic" sa judecam tocmai preoti.

  Reply

 4. Laura-optimista
  ianuarie 19, 2011 @ 9:31 pm

  Marius,
  Observ că eşti dezamăgit de atitudinea unora dintre preoţii, care nu prea îşi înţeleg vocaţia şi se dovedesc incapabili de a conştientiza responsabilitatea lor faţă de sufletele ce li s-au încredinţat de către Domnul Hristos. Totuşi, există, din darul lui Dumnezeu, foarte mulţi părinţi duhovniceşti vrednici de harul ce li s-a dăruit, care-L iubesc pe Hristos în mod sincer, din toată fiinţa lor, cu toată puterea lor. Faptul că ai întâlnit preoţi slabi duhovniceşte(deşi, dacă stăm să ne gândim, toţi avem slăbiciuni şi vom răspunde în faţa Dreptului Judecător pentru multele noastre păcate) nu trebuie să te descurajeze, nici să te îndepărteze de Biserica lui Hristos, pentru că, ştii, atunci când îţi asumi o credinţă, faci această alegere din convingere, iar nu pentru atitudinea celorlalţi aderenţi ai acelei religii. În cazul celor care am ales credinţa creştină, unica adevărată (cred că faci parte din această categorie de persoane), convertirea are drept principal motiv iubirea faţă de Dumnezeu şi conştientizarea faptului că în această credinţă s-au păstrat neschimbate adevărurile revelate de către El. De aceea, nu trebuie să acţionăm asemenea ateilor care, neavând argumente pentru a-şi justifica necredinţa, invocă imoralitatea nu ştiu cărui preot. Dumnezeu NU poate fi învinuit pentru răutatea oamenilor, pentru că El este Binele absolut şi vrea ca "toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină". De asemenea, credinţa noastră creştin-ortodoxă , cea revelată de către Însuşi Iisus Hristos, Dumnezeul nostru, nu trebuie părăsită pentru că unii dintre cei botezaţi sunt nedemni de numele de creştini. În plus, Marius, cred că eşti un tânăr credincios, ca şi mine şi cunoşti faptul că preoţii(chiar şi cei imorali) săvârşesc Sfintele Taine prin harul preoţiei, pe care Domnul l-a dat lor. Deci, noi trebuie să avem încredere în Dumnezeu, Care doreşte, din motive ce depăşesc capacitatea de înţelegere a raţiunii noastre(de fapt, cred că unicul motiv este infinita Sa iubire faţă de noi), să ne dăruiască harul Său chiar şi prin anumite persoane cu o moralitate îndoielnică. În afară de aceasta, aşa cum scriam şi la începutul comentariului, există preoţi vrednici de a-I sluji lui Hristos, care sunt într-adevăr părinţi duhovniceşti ai noştri. Uite, gândeşte-te la viaţa curată(îndrăznesc să spun chiar sfântă) a unor duhovnici români din secolul trecut: pr. prof. Dumitru Stăniloae("patriarhul teologiei româneşti"-), pr. Constantin Galeriu, Nicolae Steinhardt, pr. Teofil Părăian, pr. Ilie Cleopa, pr. Arsenie Boca, pr. Sofian ş. a. Toţi aceştia şi mulţi alţi părinţi duhovniceşti mai puţin cunoscuţi ne dovedesc, prin viaţa şi cuvintele lor, faptul că, în sfânta noastră Biserică ortodoxă, există cu adevărat oameni sfinţi, înflăcăraţi de iubire faţă de Hristos şi conştienţi de responsabilitatea lor faţă de noi, credincioşii.
  Din mila lui Dumnezeu, am cunoscut câţiva astfel de preoţi autentici şi sunt sigură că, dacă-ţi vei dori cu adevărat un părinte duhovnicesc şi te vei ruga lui Dumnezeu pentru aceasta, El îţi va dărui un bun duhovnic, care să te călăuzească pe drumul mântuirii.
  Dumnezeu să fie cu tine!
  Doamne ajută!
  Laura

  Reply

 5. Ortodoxul
  ianuarie 19, 2011 @ 10:17 pm

  Buna.
  Are un mesaj f.direct articolul.Vorbeste adevarat parintele.Vad ca din pacate au patruns si pe acest site eretici/neortodocsi.Bine-ar fi sa-si vada de erezia lor si sa lase in pace tot ce-i frumos si adevarat.Pt.asta rog adminii sa-si faca treaba si sa stearga tot ce publica ereticii.Locul lor nu-i pe acest site.

  Reply

 6. niky
  ianuarie 19, 2011 @ 10:45 pm

  Cred ca in momentul care Isus Hristos va judeca lumea se va vedea intr-adevar cei care sunt buni si cei care au fost draci .
  Daca cineva se abate de la scopul real pe care il are Dumnezeu cu privire la omenire se descalifica singur prin faptul ca nu face voia lui Dumnezeu si asculta de poftele inimii lui , lucru care il va duce la pierzare
  Judecata va fi facuta dupa faptele fiecaruia , nu ii va ajuta nimanui ca a vorbit frumos si a infaptuit raul fara sa se pocaiasca de faptele lui rele.
  Scopul nostru este de a ne sfinti deci sa o rupem definitiv cu raul, exista oameni care in viata ajung sa faca greseli dar au totusi harul sa se indrepte si se folosesc de aceasta posibilitate , exista insa o categorie care au aceleasi sanse dar refuza iubind mai mult nelegiuirea .
  Judecata este a Lui Dumnezeu iar ceea ce putem noi sa judecam si sa vedem la oameni sunt faptele lor bune sau rele. Poate rachita sa faca mere?
  Daca un om vrea binele pierde de la el pentru bine doar cu scopul de a indrepta lucrurile pe un fagas bun , dar daca cineva are un alt scop un anume cistig personal pentru a se ridica pe el in salava si a fi el cineva , acest lucru nu vine de la Dumnezeu ci vine de la cel ce a vrut sa ia slava lui Dumnezeu .
  Fiecare sa bagam de seama care scop il urmarim , prin aceasta putem sa ne uitam in oglinda si sa incercam sa ne pocaim acolo unde este nevoie , atita timp cit mai avem Harul pentru aceasta. Domnul nostru Iisus Hristos sa ne lumineze pe fiecare in parte. Doamne ajuta-ne.

  Reply

 7. Ana
  ianuarie 20, 2011 @ 6:38 am

  Marius
  [i]"Sa nu aud ca celelalte biserici asa zis eretice se implica mai mult financiar pentru a atrage mai multi adepti pentru ca nu se sustine afirmatia credinta unui om este un lucru prea personal ca sa ti-o schimbi dupa cum bate vantul."[/i]

  Din ce bani se intretine biserica catolica si celelalte???

  Reply

 8. Admin
  ianuarie 20, 2011 @ 7:38 am

  raspuns pentru Ortodoxul
  Salut Ortodoxul.
  Nu intelegem de ce existenta neortodocsilor pe acest site poate fi caracterizata prin cuvintele "-)in pacate&quot:-? Ce este rau in asta, atata timp cat dialogul se desfasoara in limitele bunului simt?
  Ai spus ca: "Bine-ar fi sa-si vada de erezia lor si sa lase in pace tot ce-i frumos si adevarat" dar eu cred ca si mai bine ar fi sa vina si sa vada tot ce-i mai frumos si adevarat.
  Au tot dreptul sa citeasca si ei ceea ce gasesc pe acest site. Cum se folosesc de ceea ce citesc e raspunderea lor. Unii se zidesc sufleteste, altii se osandesc. Dumnezeu stie.
  Frate, nu te supara, dar prin astfel de atitudine nu zidim sufleteste ci dam nastere la pizmasii fara rost.
  Suntem ortodocsi dar nu uita ca suntem si crestini.

  Reply

 9. Admin
  ianuarie 20, 2011 @ 8:07 am

  Raspuns pentru Marius
  Salut Marius!
  Raspunsurile sunt urmatoarele, desi ma indoiesc ca nu le cunosti (totusi se poate sa gresesc in presupuneri)

  1. Biserica Catolica a devenit eretica de la marea schisma din 1054. Erezia a inceput cu Filique, prin adaugarea in crez a purcederii Duhului Sfant si de la Fiul. Dat fiind faptul ca, aceasta este o discutie cu noante teologice fine, vom da alte doua exemple de erezii care sunt evidente pana si pentru atei: infailibilitatea papei, si indulgentele (cumpararea iertarii cu bani). Nu stiu care mai este situatia indulgentelor (daca au fost osandite/renegate mai tarziu) dar stiu ca infailibilitatea papei se pastreaza pana astazi. Nu cred ca are rost sa dezvoltam tema. Nu acesta a fost scopul articolului.

  2. Ai spus ca "pentru ca daca cunosti din preotii ortodocsi o sa iti dai seama ca sunt putini care fac asta din chemare spre asa ceva si mult prea multi pentru ca e un job din care storci o gramada de bani"
  In acest sens ai organizat un studiu de "piata" de ai ajuns la aceste statistici? Sfatul meu prietenesc este sa nu te urci pe scaunul de judecata a lui Hristos, ci sa-l lasi pe El cu dregatoria de judecator.

  3. Dat fiind ca esti greco-catolic, sau catolic, nu te priveste pentru ce fel de biserica (ca si constructie) se strang bani. Este de bun simt sa nu fii pizmas pe banii oamenilor de dreapta credinta, si nici pe ceea ce fac cu banii atata timp cat este un lucru legal si moral. Este valabil lucrul acesta pentru orice domeniu de activitate si pentru orice fel de oameni atata timp cat se respecta legalitatea si moralitatea (care nu intotdeauna coincid). Nu te supara, nu vreau sa zic cu rautate ca "nu te priveste", ca si cum nu ai avea dreptul la explicatii. Ai dreptul, si prea ai, dar cerele frumos…nu le cere sub forma de acuza.

  Cand ai spus de [i]"… nu sunt destul de multi batrani, copii saraci pe care o biserica sa ii ajute oare nu asta a fost mesajul lui Hristos sa iti iubesti aproapele sa iti dedici cat mai mult din resurse ca individ ca si comunitate spre ajutorarea celor slabi?"[/i], mi-am amitit cat de gresita este aceasta idee de a pune in talere diferite bisericile si facerea de bine.
  Pai tocmai bisericile sunt "pepinierele" prin care se ajuta saracii si batranii. Acolo se strang fonduri pentru cei saraci si bolnavi. Acolo se ia initiativa si se continua individual de catre fiecare credincios. Totusi nu acesta este scopul prim al Bisericii (misiunea sociala), ci mantuirea (despatimirea).
  Aici am vorbit mai mult despre asta:https://www.ortodoxiatinerilor.ro/intrebari-incomode/16312-de-ce-construim-biserici-in-locul-spitalelor-scolilor-si-a-adaposturilor-pentru-saraci.html ([url][/url])
  Pe final, as vrea sa-mi exprim dorinta de a nu transforma acest articol in dispute pe teme teologice, dat fiind ca altul a fost scopul lui.
  Nu stiu daca ai sesizat dar la sfarsit scrie asa: "(Articol publicat partial. Tot continutul il gasiti pe site-ul Pr. Dorin, autorul articolului.)"
  Tot articolul il gasesti pe site-ul parintelui Dorin, iar aceasta este doar ultima jumatate. Daca nu ai citit la dansul pe site, te indemn, caci poate iti vei forma o imagine mai obiectiva despre ceea ce a vrut sa spuna.
  Pe scurt, e vorba ca erezia dilueaza adevarul de credinta, si duce la un confort duhovnicesc nejustificat, duce la slabiciune. E ca laptele de vaca, precum spunea parintele.
  Cum o sa creasca un tanar care a baut numai lapte pasteurizat si cum o sa creasca unul care a baut lapte numai de la tata vacii? Primul va avea aparenta sanatatii dar va fi anemic in esenta, iar al doilea va fi plin de sanatate si vigoare atat in aparenta cat si in esenta.
  Doamne ajuta!

  Reply

 10. Laura-optimista
  ianuarie 20, 2011 @ 9:48 am

  Pentru Ortodoxul
  Sunt întru totul de acord cu admin… Domnul nostru S-a întrupat şi S-a răstignit şi pentru eretici, chiar şi pentru păgâni… şi pentru fiecare fiinţă umană, căci toţi suntem creaţi după chipul Său. Mă bucur din tot sufletul că eşti un ortodox convins, dar sfânta şi adevărata noastră credinţă este (să nu uităm!) religia iubirii.
  Dumnezeu să te ajute să sporeşti în tot lucrul bun!
  Doamne ajută!
  Laura

  Reply

 11. Ortodoxul
  ianuarie 20, 2011 @ 9:03 pm

  Ereticilor oricat le-ai spune desp.frumusetea ortodoxiei,nu vor asculta niciodata,ba mai mult,te iau si in ras.I-am studiat de ajuns incat sa-mi dau seama cine sunt si sa ma imunizez contra lor.Am avut de a face cu acesti mincinosi care au incercat sa ma atraga in erezia lor,dar Dumnezeu si-a facut mila si m-a adus la lumina.Ei nu accepta decat ceea ce au ei,chiar daca stiu ca-i minciuna.Stiti ca spune scriptura: „De omul eretic dupa intaia si a doua mustrare departeaza-te”.Le vorbim degeaba ereticilor;nu merita sa „aruncam diamantele porcilor”.Nu spun ca ar trebui exclusi de pe acest site(asta daca-s civilizati)dar spun „din pacate”,pt.ca „hotul nu vine decat sa fure si sa injunghie”.Niciun eretic n-ai sa-l vezi cu ganduri bune pe un site ortodox.

  Reply

 12. Ana
  ianuarie 21, 2011 @ 6:41 am

  Ortodoxul

  Inteleg starea pe care o ai tu. In jurul meu eu am mai multi eretici decat crestini. Si cu toate astea observ la ei o necunoastere mare, o ne-simtire de lucruri sfinte.

  Oamenii astia intr-o zi ceva ii v-a atinge si se vor intoarce la credinta. [b]Dumnezeu ii iubeste si pe ei la fel ca si pe noi. Incercarea noastra ca ortodocsi este tocmai de a-i iubi pe unii ca astia.
  [/b]
  Parca sfantul Antonie cel Mare se ruga si pentru diavoli. Sper sa nu gresesc. Ei bine, iti dai seama ce mare iubire avea?

  [b]Eu de cate ori imi vad repulsia fata de un necredincios sau fata de un eretic, imi dau seama ca problema e la mine. Lupta e la noi si cu noi Ortodox. Greu greu, dar sa ne rugam mai mult.[/b]

  Reply

 13. Admin
  ianuarie 21, 2011 @ 8:50 am

  Una este sa ne apuce repulsia fata de pacatos si cu totul altceva este sa ne apuce repulsia fata de pacatul din pacatos iar pe pacatos sa il iubim, sa macar sa incercam sa il iubesti…iar daca nici atat nu vrem….macar sa incercam sa il intelegem si sa nu-l osandim (pe el, ca om).
  De aceea, frate Ortodox, incearca sa nu mai fii atat de incisiv, bagand toti oamenii in aceeasi oala, fie ei neortodocsi.
  Te inteleg foarte bine cand vorbesti despre acei eretici propavaduitori care au auzit totusi si de dreapta credinta, si cu toate acestea persista cu incapatanare in ereziile lor, dar nu putem privi la fel pe cei care s-au nascut in alte credinte, precum catolicismul sau greco-catolicismul si isi duc credinta asa cum au primit-o, fara sa stie de ortodoxie…sau sa stie prea putine. Ce vina au ei ca asa au primit credinta?
  Te asigur ca sunt destui cititori pe site, care nu sunt crestin-ortodocsi, si care au ganduri bune.
  Sa stii ca sunt multi credinciosi catolici, protestanti etc. care sunt mai credinciosi si mai buni decat multi ortodocsi botezati, ortodocsi care dorm in opinci de nepasare sau…caldicism.
  Desigur, asta nu in indreptateste invatatura eretica, dar este un semnal care sa ne arate ca nu avem dreptul sa judecam oamenii (ci doar erezia), nici sa-i punem la zid, ci sa facem asa cum a facut Mantuitorul: vestim Imparatia Cerurilor pentru toata lumea, cu rabdare, atat prin vorba cat si prin fapta.
  Incearca sa fii ingaduitor cu toata lumea. A fi ingaduitor nu inseamna a renunta la adevarul de credinta, ci inseamna a ne purta asemenea lui Hristos: a spus tot adevarul in fata, dar de pacatosi nu s-a smintit.

  Reply

 14. Vasilica
  februarie 7, 2011 @ 8:18 pm

  Pai normal ca pe eretici nu-i mai ispiteste dracul,ei oricum is cu el,deoarece s-au lepadat de adevarata credinta,pacat impotriva Duhului Sfant,care nu se va ierta niciodata.Deci,dracii nu au nicio traba cu ei,ba le mai baga in cap ca-s ,,credinciosi,, si ca fac mult bine.Ortodoxia e simpla,ea trebuie doar traita,cei care nu vor sa faca compromisul smereniei si al ascultarii o fac complicata.de ce sa facem,cum spune articolul, metanii cand putem sa stam si sa palavragim fara rost.ei bine,metaniile impreuna cu rugaciunea lumineaza constiinta si mai scapa mintea noastra plina de (cum zicea un parinte:mintea noastra e ca o pestera plina de serpi) ganduri si dorinte!!!
  Doamne ajuta!SA fiti bucurosi!

  Reply

 15. niky
  februarie 7, 2011 @ 9:55 pm

  Asa cum spunea Admin purtarea Mintuitorului nostru Iisus Hristos nu a fost una agresiva ci una blinda plina de dragoste chiar in momente pline de durere a suferit pentru cei ce L-au batjocorit si S-a rugat pentru ei , in acelasi timp simtind o mare bucurie in momentul in care Tilharul de pe cruce a fost primul rod al suferintelor crucii , cel care in momentul apropierii mortii si-a vazut starea si a realizat ca ceea ce a faptuit in viata a fost rau si merita sa moara parindu-i rau de ceea ce a facut si gindinduse ca daca ar mai avea o data posibilitatea nu ar mai fce raul deci pocaindu-se intr-adevar de raul care l-a facut.
  Acest lucru arata cu cita ardoare asteapta Dumnezeu ca omul sa recunoasca faptele sale rele si sa nu le mai faca , cerindu-i ajutorul Lui Dumnezeu pentru aceasata, prin aceasta demonstind ca urasac raul si vor sa se apropie de bine ceea ce este placut Lui Dumnezeu.
  Dumnezeu si-ar fi dorit ca si Ingerul Lucifer sa aiba intelepciune si sa nu faca raul sa ramina in Dragoste adica in Dumnezeu. Cel ce iubeste nu va putea sa faca raul , daca Lucifer L-ar fi iubit pe Dumnezeu nu ar fi facut nimic rau impotriva Lui Dumnezeu .
  Raul faptuit de Lucifer sta in faptul ca a hulit pe Dumnezeu adica cu buna stiinta ca Dumnezeu este bun si in deplina Lumina in acest sens s-a impotrivit planului de bine a Lui Dumnezeu , crezind ca are sa poata sa Il faca pe Dumnezeu sa piarda inventind minciuna si jumatatile de adevar.
  Chiar si acesta a avut timp de pocainta sau mai bine spus de gindire inainte de a faptui acea groaznica fapta numita pacat facut in deplina Lumina si in cunostinta de cauza el stiind bine care sunt urmarile pacatului si facindul totusi cu buna stiinta scopul lui departindu-se de scopul real al Lui Dumnezeu care este de a face fericita creatia Sa , de a traii in armonie totala cu Dumnezeu adica in Dragoste , nevatamind pe nimeni in nici un fel .
  Dumnezeu va dovedi minciuna si va Judeca pacatul deci numai Sfintenia poate sa judece dupa principiile Sfinteniei si sa dovedeasca vinovatia , totusi Dumnezeu nu vrea si nu Isi doreste ca nici o creatura facuta de El sa sufere, acest lucru il alegem fiecare dintr-e creaturile Sale: sa fim buni sau sa fim rai, sa fim draci sau sa fim placuti Lui Dumnezeu sa sfirsim in Iad sau sa traim fara nici o apasare si sa avem parte de pace si armonie vesnica unde nimic nu poate sa mai fie neplacut, aceasta este dorinta lui Dumnezeu si ne sfatuieste sa alegem binele adiica pe El , alegerea insa ne apartine . Dumnezeu sa aiba rabdare cu toata lumea si sa ajute pe toti cei ce vor sa fie ajutati . Doamne Lumineaza-ne pe toti savedem ce este bine si ce este rau , si sa alegem binele adica pe Tine Iisuse Hristoase.

  Reply

 16. Viorica
  februarie 8, 2011 @ 9:07 am

  Citesc de foarte multe ori articolele postate pe acest grup, si ma minunez de complexitatea tematicilor abordate, dar si de comentariile stufoase si multe facute aproape pentru fiecare articol.
  E superb articolul de fata si foarte bine argumentat.
  As vrea doar sa spun ceva celui care zicea ca e nemultumit de preotii ortodocsi, ca nu stiu cum sunt si nu stiu ce dreg, ca nu au vocatie, etc. Pr Arsenie Boca, in una din cartile sale (mi se pare ca "Tinerii, familia si copii nascuti in lanturi", dar nu sunt sigura), spune asa "…vreti preoti buni?-nasteti-i.". Si explica si la ce se refera, adica sa avem responsabilitatea asumata pentru viata pe care o ducem, atat inainte de casatorie, cat si in timpul ei, sa ne educam copii ortodocs si frumos, sa nu ne impreunam in timp ce sotia este insarcinata si in timp ce alapteaza, si multe alte principii ortodocse pe care avem datoria sa le respectam; pentru ca este posibil ca si copilul nostru, pe care l-am crescut cum l-am crescut, sa ajunga preot, si atunci va fi chinuit de patimile pe care nu ni le-am putut noi stapani cat timp l-am conceput, l-am purtat in pantece, l-am alaptat, si l-am crescut in general pe acest prunc. Iar apoi ajungem sa judecam preotii, de ce? Oare noi ce facem ca ei sa fie mai buni, sau asa cum ne-ar placea noua sa fie? Si se mai spunea tot intr-un articol de pe acest site, ca preotul in slujirea sa este influentat si de enoriasii pe care ii are in parohie, prin tot ce presupune aceasta parohie. Greu de acceptat, dar asta este adevarul pe care il spun parintii, si eu sunt convinsa ca nu gresesc.
  Sper ca m-am facut inteleasa si nu am suparat pe nimeni.
  Intelepciune!

  Reply

 17. Admin
  februarie 8, 2011 @ 9:53 am

  Reply

 18. Viorica
  februarie 8, 2011 @ 3:15 pm

  Multumesc tare mult admin, chiar nu am citit aceste articole. Mare adevar graiesc ele. Doamne ajuta sa ne luminam si noi odata. Amin

  Reply

 19. GABRIEL resurection
  februarie 8, 2011 @ 10:53 pm

  Cel ce a stiut si nu a facut …va fii batut mult….iar cel ce nu a stiut dar a facut va fii batut mai putin….Mantuitorul spune>> daca nu v as fi spus pacat nu ati fi avut dar iata de acum stiti in credinta ta fara sa amagesti si sa rupi din camasa lui Hristos, …fa binele ce ti l preda crdinta in care te ai nascut si vei avea o sansa sa te mantuiesti.Stai linistit ,,cititorule,,(neortodox)ca exista din todeauna un adevar si un fals…un zmeu si un fat frumos, un bine si un rau etc etc , nu exista mai multe adevaruri, ci doar unul singur…..insa nu ai de unde sa stii ,,exact,,(avem prea multe minunicare se intampla doar la ortodocsi), daca te aflii in credinta adevarata sau nu, de aceea logic ramai in ceia ce esti, ca nu cumva sa faci vreo greseala sa fii intru adevar si sa iesi din el, aruncandu te amagit in intunericul pe care l crezi lumina, au doara s a impartit HRISTOS, B.O.R, nu face decat sa marturiseasca ce i s a poruncit sa faca, caci Hristos a zis Apostolilor,, margand invatati toate neamurile botezandu le in NUMELE TATALUI SI AL FIULUI SI AL SFANTULUI DUH…..tot apostolilor li sa zis…Luati Duh Sfant si carora veti irta pe pamant iartate vor fii si in cer….carora veti lega sau dezlega pe pamant asa va fii si in cer…..
  asadar mai departe apostolii au lasat preoti pe unde au trecut prin punerea mainilor, iata apostolicitatea firul harului cum sa pastrat si s a transmis, daca intrebam in ziua de azi un preot sau un episcop cine l a investit asa, va spune numele episcopului, si daca o luam pe acest fir vom ajunge la apostoli si hristos cand li sa zis…mergand/.////……. , asadar sectele nu au aceasta apostolicitate , lantul la ei sa rupt, iar in ce priveste categoria cealalta de crestini gen catolic, protestant, timp de 1000 de ani nu exista denumirea de ortodox, catolic protestant, EXISTA UN DOMN O CREDINTA SI UN BOTEZ, la schisma a intervenit mandriasi ceia ce se pastrase cu sfintenie timp de 1000 de ani iata ca se destrama….binenteles ca partea de rasarit nu a fost deacord si si a luat titulatura de ortodox adica drept credincios dreapta credinta, ducand mai departe credinta predata de hristos nealterata, iar ceilalti catolicii au mers cu inovatiile lor din care s au rupt protestantii
  REVIN LA LOGICA cine voieste sa vina dupa mine sa se lepede de sine sa si ia crucea si sa mi urmeze mie….ortodoxia nu obliga pe nimeni doar marturiseste, inschimb sectele fac prozelitism diferit de MARTURISIRE, in numele cui vin acestia sa vorbeasca? cine i a trimis? pe preoti am vazut cine i a trimis….asadar neortodoxule ramai in ce te gasesti si poate te mantuiesti, ca si cei care nu au lege din fire fac ale legii si se mantuiesc, daca vii sa sfasii camasa lui Hristos atunci nu esti decat un draca fara coarne( cum ii numeste parintele clopa pe sectanti), care nu faci decat ce ti ce tatal tau cu coarne, AMAGITORUL
  NU JUDECA SA NU FI JUDECAT….are hristos toiag de fier pt preoti nevrednici, insa eu stiu una si buna ca Hristos nu te iarta fara rugaciunea de dezlegare a preotului aceluica care te a sminitit printr un pacat anume

  Reply

 20. Laura Stifter
  mai 26, 2011 @ 5:38 pm

  Hristos a înviat!
  Reţin că, la acest articol, s-a discutat acum câteva luni despre relaţia dintre noi, ortodocşii şi confraţii noştri de alte confesiuni. De aceea, aş dori să postez aici un text referitor la această temă, pe care l-am găsit chiar astăzi pe site-ul http://www.razbointrucuvant.ro. Este un fragment din lucrarea părintelui Sofronie Saharov, intitulată „Viaţa şi învăţătura stareţului Siluan Athonitul”.
  “Am luat cunostinta de o conversatie intre Sfantul Siluan Athonitul si un arhimandrit care isi desfasura activitatea misionara printre non-ortodocsi. Acest arhimandrit il stima mult pe staret si a venit in diverse randuri sa vorbeasca cu el cu ocazia sederilor sale la Sfantul Munte.

  Staretul l-a intrebat cum anume predi­ca. Arhimandritul, care era inca tanar si lipsit de experienta, a strigat gesticuland si miscandu-se din tot trupul:

  “Le spun: Credinta voastra e desfranare. Totul este deformat si fals la voi si nu va veti mantui daca nu va veti cai“.

  Staretul a ascultat, si l-a intrebat:

  “Si, spuneti-mi, parinte arhimandrit, cred ei in Iisus Hristos, cred ei ca este adevaratul Dumnezeu?”

  “Da, cred”.

  “Si o cinstesc pe Maica Domnului?”

  “Da, o cinstesc, dar invatatura lor despre ea e gresita”.

  “Ii cinstesc pe sfinti?”

  “Da, ii cinstesc, dar ce sfinti mai pot fi la ei de cand s-au despartit de Biserica?”

  “Au slujbe in bisericile lor, citesc ei cuvantul lui Dumnezeu?”

  “Da, au slujbe si biserici, dar daca ati putea vedea ce sunt slujbele lor fata de ale noastre, ce raceala, ce lipsa de viata!”

  “Ei bine! Parinte arhimandrit, sufletul lor stie ca fac bine crezand in Iisus Hristos, cinstind pe Maica lui Dumnezeu si pe sfinti, chemandu-i in rugaciunile lor; daca le spuneti ca aceasta credinta a lor este desfranare, nu va vor asculta. Spuneti oamenilor ca fac bine crezand in Dumnezeu, ca fac bine cinstind pe Maica lui Dumnezeu si pe sfinti; ca fac bine mergand la biserica pentru slujbe, rugandu-se acasa, citind cuvantul lui Dumnezeu, si celelalte; dar ca in cutare sau cu­tare punct sunt in greseala, ca trebuie sa-si indrepte aceasta greseala si ca atunci totul va fi bine.

  Domnul se va bucura in ei si asa cu totii ne vom mantui prin mila lui Dumnezeu. Dumnezeu e iubire; de aceea orice predica trebuie sa purceada si ea din iubire, si atunci va fi mantuitoare atat pentru cel ce predica, cat si pentru cel ce o asculta. Dar daca ii veti osandi, sufletul poporului nu va va asculta si nici un bine nu va iesi de aici”

  Doamne ajută!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *