[Dialoguri de suflet] Duminica Floriilor – Intrarea smerită a Domnului Hristos în Ierusalim

Intrarea smerită a Domnului în Ierusalim nu seamănă nicidecum cu intrările triumfale ale regilor în cetatea de scaun după o mare bătălie împotriva dușmanilor țării. Ba dimpotrivă, este atât de smerită, pe măgăruș, pentru a nu depărta pe nimeni, pentru a nu jigni pe nimeni, ci a-i atrage pe toți către El, Creatorul nostru iubitor.

După învierea lui Lazăr, popularitatea Domnului crește foarte mult, vestea despre marea minune ducându-se până departe. Din acest motiv foarte mulți oameni doreau să-L vadă pe Hristos dar deasemenea să-L vadă și pe Lazăr cel mort și intrat în putreziciunea trupului, dar înviat și sărit din mormânt.

Intrarea Domnului în Ierusalim este praznic împărătesc în Biserica Ortodoxă. Este zi de mare sărbătoare, deși e pusă chiar la buza intrării în Săptămâna Patimilor. Practic, deși ar trebuie să intrăm într-o perioadă de tristețe, de mohorâciune pentru jignirea adusă de neamul omenesc lui Dumnezeu, totuși sfinții părinți ne arată că Săptămâna Patimilor însăși este o perioadă de mare bucurie pentru tot pământul, toate patimile Domnului fiind Viață pentru noi oamenii.

Duminica Floriilor este bucurie pentru că oamenii au întâmpinat cu bucurie învierea lui Lazăr și l-au întâmpinat cu cântări și veselie pe Domnul n cetatea Ierusalimului.

(Visited 5 times, 1 visits today)