E mai de preţ rugăciunea decât tot ce irosim zi de zi

orantaSi au trecut si sarbatorile, si zgomotoasele trambite, si urletele, si frumoasele reclame cu „daruiesti si castigi”…. Ce bine, acum e liniste, acum nu mai daruiesti pentru ca „daca ai sti ca un cersetor castiga 5000 de lei, ai mai da?”… Ce sa le faci, bolnavii si cersetorii sunt doar in luna decembrie, in rest nu au nevoie de nimic si nimeni. Si uite asa noi ne vedem de ale noastre si trecem pe langa cei care au nevoie si acum de noi, dar nu le mai dam importanta …am aruncat bradutul de Craciun. Si daca pana acum alergam pentru sarbatori iata ca acum alergam dupa bani.

E criza! Dar dupa mantuire oare cine alearga? Stai si astepti hotararile celor „mari” care spun va fi somaj, nu va fi..sunt locuri de munca, nu sunt, si din nou jucam piesa lui Shakespeare to be or not to be”, saracul Hamlet….

De ce ne pasa noua de ceilalti si ii judecam, cu voie sau fara de voie? De ce vedem catolicii, masonii si nu mantuirea sufletelor noastre? Intr-adevar sunt lucruri care par obisnuite pentru celelalte religii dar noi trebuie sa calcam drept, sa ne rugam si  sa avem grija de suflete si nu de judecati. Noi suntem prea mici si nu avem acest drept. Si de judecat, judecam..si nu numai religii, mai ales pe cei din jur…”uau ce vopsita e, ce unghii are parca-i satana” sau „de ce vine asa la biserica”? Sincer, mie mi s-a intamplat sa judec dupa om si chiar fara voie, dar n-am vazut esenta…sufletul cauta mantuire, exteriorul e moda lumii creat de satana.

Dar e normal cand traiesti in lume, nu? De ce nu ne dam seama ca traim pentru a place Bunului Dumnezeu si nu lumii, dar oare vom intelege vreodata pe deplin acest lucru? De ce trebuie ca un om sa se loveasca intai pentru ca mai apoi sa ridice ochii spre cer si sa se roage Bunului Dumnezeu? La rugaciune suntem furnici, la pacate elefanti vorba unui frate „sarac in cele bune si bogat in pacate”. Si credinta este atat de frumoasa si rugaciunea mangaierea sufletelor si noi suntem atat de indiferenti! Ce sa faci n-avem timp! Plec grabit imi pun dopuri in urechi si ochelari de „cal” sa nu-i aud si sa nu-i vad pe cei care au nevoie de mine, devin robot la munca si cand revin sunt obosit si uite asa trece viata si eu pe langa ea….Pierdem esentialul.

Bunul Dumnezeu e Bland si Rabdator si ne iubeste dar noi suntem tare nevrednici si nepasatori si habar nu avem ca e mai de pret rugaciunea decat tot ce irosim zi de zi. Smerenia si milostenia sunt daruri fara de pret pe care ni le-a lasat Dumnezeu pentru mantuirea noastra, dar noi le folosim? Sunt armele care ne apara in razboiul cu satana, dar vrem sa ne luptam? De ce avem impresia ca uneori suntem lasi cand Sfintii Parinti ne-au invatat sa fim puternici in rugaciune si  sa mergem inainte?

Ne sunt tare dragi cartile cu Sfinti dar oare noi am putea sa dam camasa de pe noi unui „dusman” de-al nostru? Ne rugam pentru iertare pacatelor lor si pentru mantuire?

Sunt momente in decursul unei zile  in care iti vine sa „tipi” dar te-ai gandit ca satana te pune la incercare si  atunci rugaciunea inimii te apara? Si seara cand ma rog imi vine somnul, pai la cat am muncit azi….si explicatii gasim, dar inima arzatoare spre Dumnezeu?

De ce nu ne gandim ca suntem oameni, ca toate lucrurile zilnice vor ajunge la un punct si ca vom trece spre viata vesnica? De ce ne cuprinde fiorul doar la o mormantare si nu zilnic in rugaciune? De ce nu ne gandim ca Sfanta Maica Domnului este mereu cu noi, ne ocroteste pe toti si plange pentru nevredniciile noastre de zi cu zi ? Sunt multe de ce-uri contemporane dar prefer momentan sa las sa decideti voi acest final..

Doamne iarta-ne si Ajuta-ne pe noi pacatosii!

PS. Am vorbit cu un Sfant Parinte despre oboseala de la rugaciunea de seara si m-a sfatuit sa dau cu putina aghiazma mare pe frunte si ochi si satana fugeee….Dumnezeu sa-i dea sanatate si ani lungi sa ne pastoreasca pe drumul credintei!

(Carmen)

(Visited 3 times, 1 visits today)