Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Ocupă-te și studiază lucrurile acestei lumi, dar nu le privi decât cu un ochi. Celălat ochi să-ți fie mereu fixat asupra lumii eterne! Ascultă pe savanți, dar nu asculta decât cu o ureche; cealaltă să fie gata a primi accentele dulci ale glasului Amicului tău ceresc! Nu scrie decât cu o mână. Cu cealaltă ține-te strâns de haina lui Dumnezeu, așa cum un copil se ține legat de haina părintelui său. Fără această precauțiune, negreșit te vei lovi de primejdii”  (Andre-Marie Ampere, fizician francez)

Ni se întâmplă tuturor, sub impresia unei cărți sau a unui film, sau pur și simplu datorită unei strări bune de spirit, să facem analogii sau să dezvoltăm „filosofii de viață” plecând de la o cântare, de la o imagine sau de la cuvintele rostite de cineva. Găsind din întâmplare imaginea de mai sus privirea mi-a zăbovit pe ea. Este o simplă fotografie, dar această fotografie stârnește cugetări. Această bufniță privește lumea cu un singur ochi. Pe celălalt nu-l vedem. Probabil îl ține deschis și privește în interiorul ascunzătorii. Sau poate, ca-n povești, ochiul acela este deschis spre o altă realitate.

Îmi aduc pe loc aminte de toate promisiunile pe care mi le-am făcut, de toate planurile eșuate. Când voi reuși și eu să mă preocup mai mult de cele dinlăuntru decât de cele dinafară? Am o stare de nemulțumire față de mine. Ce bine ne-ar fi nouă oamenilor să avem un ochi deschis înspre lume şi pe celălalt, închis pentru lumea aceasta, dar deschis spre lumea interioară, spre universul spiritual, nevăzut.

…două „domenii” care, împreună cu arta și filosofia, sunt definitorii pentru om, ca moduri de înțelegere și exprimare a lumii. Două domenii care sunt adesea văzute sau prezentate ca și contradictorii. Credința nu neagă știința, însa din interiorul științei se ridică adesea voci negative despre credință. Un caz particular este cel al fizicii (domeniu din care fac parte ca cercetător în fizica nucleară), care are un succes remarcabil în înțelegerea și descrierea universului pe baza forțelor fundamentale și a constituenților elementari ai materiei și radiației (luminii).

Această înțelegere este într-adevăr impresionantă, în mod evident din punct de vedere practic, al tehnologiei, unde descoperiri fundamentale cum ar fi undele electromagnetice, razele X, laserul, tranzistorul și circuitele integrate, supraconductivitatea, diodele luminoase (toate încununate cu premii Nobel pentru fizică) au dus la aplicații practice care acum au devenit cotidiene. Însă partea cea mai remarcabilă a succesului fizicii este cea conceptuală, care se bazează pe un aparat matematic sofisticat (teoria cuantică a câmpurilor pentru legile la nivel sub­atomic) și care a dus la predicții teoretice ce au fost validate de descoperirea experimentală.

Exemple sunt mediatorii așa-numitei forțe nucleare slabe, care guvernează dezintegrările la nivel sub-nuclear, bozonii W și Z (care sunt echivalenți din punct de vedere cuantic cu lumina, cu deosebirea că posedă masă) sau bozonul Higgs, recent (2012) descoperit la CERN.

De asemenea, remarcabilă este concluzia, la care s-a ajuns în ultimele decenii, că tăria forțelor fundamentale și anumiți parametri ce caracterizează materia (cum ar fi masele cuarcilor up și down) au valori caracterizate de un așa-numit „reglaj fin”. Asta înseamnă că mici variații ale acestor valori duc la un univers cu totul diferit de cel în care trăim noi, un univers în care existența vieții ar fi imposibilă.

Fizicieni de cel mai mare calibru, genii ale căror descoperiri științifice definesc înțelegerea actuală a universului, cum ar fi: Newton, Faraday, Maxwell sau Charles Townes (inventatorul laserului), au fost credincioși. Aceasta e o dovadă clară că nu există vreo incompatibilitate între credință și știință, cum se percepe câteodată. Această percepție vine probabil dintr-o interpretare rigidă a metodelor științei (metodă bazată pe interogație, pe îndoială) și credinței (văzută îngust ca acceptare necondiționată a anumitor practici).

Emisiunile le veți putea găsi pe site-ul Radio Ortodoxia Tinerilor aici: Știință și religie

Emisiunile le veți putea găsi pe site-ul Radio Ortodoxia Tinerilor aici: Știință și religie

Dragilor vă invităm de astăzi să urmăriți emisiunea "Știință și Religie" realizată la Radio Logos, din Arhiepiscopia Craiovei, de Gabriela Voinea în interviu cu Părintele Ieromonah Grigorie Sandu, fost profesor universitar, și doctor în fizică. Este prima dintr-un șir de 50 de emisiuni foarte interesante care sperăm vă vor întări în credința în Dumnezeu, Creatorul lumii.

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești