Eu şi cerşetorii
De când merg la Biserică, de acum vreo 5 ani, am început să mai dau şi eu câte un bănuţ celor care-mi cer pe stradă, dar până atunci nu dădeam aproape nimănui. Stau şi mă gândesc şi nu-mi dau seama de ce, poate pentru că mulţi dintre cei care cereau erau ţigani, şi aveam ideea preconcepută că toţi ţiganii sunt răi şi urmăresc doar să câştige rapid şi să fure. Poate şi pentru că nu-mi era milă de ei. Îmi dau seama acum că treceam pe lângă ei şi nu simţeam nimic,nu mă-ntrebam dacă e bine sau nu să dau, nu mă gândeam că cel care-mi cere e sărac sau bolnav, ci pur şi simplu treceam pe lângă el, inima mea era împietrită.
Când am început să merg la Biserică, am început să văd ce păcate am, am început să văd cu câte lucruri rele îl supăr pe Dumnezeu. Surprinzător, deşi eram nemulţumit cu ce eram şi cu ce aveam, după ce am ajuns să-L cunosc pe Dumnezeu am început să realizez că am foarte multe. Am început să-i mulţumesc pentru toate, şi după ce am mărturisit toate păcatele de până atunci preotului, inima mea începuse să simtă altfel lucrurile, eram mai milos, nu mai treceam nepăsător pe lângă cei care-mi cereau ceva. Începeam să-i înţeleg, mă uitam cu dragoste la unii din ei şi-mi dădreau lacrimile câteodată văzându-i aşa necăjiţi. Am început să le dau câte un bănuţ şi câte ceva de mâncare; ei se bucurau că primeau şi eu mă bucuram mai mult, că le dădeam, vâzându-i cu faţa luminoasă. Simţeam şi vedeam pe faţa lor cum se umplu de speranţă după ce primeau ceva.
Mi se-ntâmpla de multe ori să le las un ban şi să trec repede mai departe fără măcar să zic o vorbă sau măcar să mă uit la faţa celui care-mi cere. Un părinte ne-a spus la predica unei duminici că mai mult se bucură câteodată cel care cere, dacă vorbeşti cu el, dacă-l asculţi, dacă te uiţi în ochii lui, dacă-l tratezi ca om decât dacă arunci un ban, fugind repede pentru a scăpa şi pentru a te simţi împăcat şi a nu avea mustrări de conştiinţă. După aceea predică am început să vorbesc, măcar puţin, cu cei care-mi cereau , să-i întreb cum se simt şi ce mai au nevoie. Mulţi s-au bucurat când vorbeam cu ei, începeau să-şi spună necazurile şi supărările, se mirau că cineva în graba aceea, are timp să se oprească să-i întrebe chiar pe ei, marginalizaţi de toţi, ce mai fac.
De când am început să-L cunosc pe Dumnezeu am înţeles:
– că oricât de mult ai da, tot ţi se pare că ai dat puţin, şi nu te poţi mândri niciodată.
– că oricât ai da, tot mai mult valorează un surâs sau un salut dăruit celui care cere.
– că cea mai mare bucurie o ai atunci când dai din milă şi din dragoste, indiferent dacă dai mult sau puţin.
– că Dumnezeu îţi răsplăteşte însutit fiecare ajutor dat celor necăjiţi. Şi e chiar însutit, la modul cât se poate de real şi de matematic.
– că toţi suntem datori să dăm, fiecare după posibilitatea noastră.
– că noi cei care aveam de toate, şi din plin, avem tocmai pentru a le da celor săraci şi pentru a le câştiga dragostea lor, iar ei pentru a se ruga pentru noi.
– că trebuie să le dau tuturor celor care-mi cer, indiferent de cum arată sau de ce-mi cer.
Chiar dacă am ajutat şi pe cineva care n-a meritat, eu tot am primit răsplata de la Dumnezeu. Când îmi puneam în cap să ajut şi sau dau câte ceva, chiar atunci nu întâlneam pe nimeni, şi invers. Când mă aşteptam cel mai puţin, şi-mi făcusem şi planuri cu banii din buzunar, chiar atunci îmi cerea cineva. Atunci mă punea Domnul la încercare, atunci aveam ocazia să dau ceva din dragoste, să renunţ la ceva de al meu pentru altul.
(Claudiu Balan)
„Fericiţi cei milostivi că aceea se vor milui.” (Mt. 5,7)
„Deci, când faci milostenie, nu trâmbiţa înaintea ta, cum fac făţarnicii în sinagogi şi pe uliţe, ca să fie slăviţi de oameni; adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor. Tu însă, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta, Ca milostenia ta să fie într-ascuns şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.” (Mt. 6, 2-4)
„Porunca milosteniei nu a fost dată numai pentru cei bogaţi, ci şi pentru cei care au puţin, ba chiar şi pentru cei care abia reuşesc să-şi câştige pâinea cea de toate zilele. Pentru că nimeni nu este atât de sărac, încât să nu aibă cei doi bani ai văduvei din Evanghelie (Marcu 12, 42). Celui care dă ceva din puţinul pe care îl are, se poate să i se socotească mai mult decât celor care dau mult, din multele lor bogăţii. Valoarea milosteniei nu depinde de cât dăm, ci de gândul cu care dăm. De aceea, nu trebuie să ne uităm la văduvă, care a dat numai doi bani, ci la faptul că deşi nu i-a mai rămas nici un ban, nu i-a părut rău pentru jertfa ei. În felul acesta, ea şi-a dat toată averea.”
(Sfântul Ioan Gură de Aur – Milostenia)
diana
septembrie 9, 2008 @ 7:48 am
da, Claudiu! e adevarat ca Dumnezeu ne da insutit inapoi atunci cand noi facem milostenie cu dragoste. e adevarat si faptul ca bucuria noastra este mare atunci cand dam cu dragoste, pentru ca suntem incredintati ca Hristos e Cel ce primeste mica noastra jertfa. e fumos ca prin milostenia facuta in mod constant, sa ne facem prieteni printre cei sarmani.
si cu toate acestea, fiind constienta de toate acestea, mie mi se intampla de multe ori sa trec pe langa vreun sarac fara sa-i dau nimic. nu ca n-as avea, ci pentru ca… nu stiu inca sa-l iubesc pe aproapele meu ca pe mine insami. si mi-e rusine de asta, mai ales atunci cand il aud pe Duhovnicul meu (un om plin de dragoste) zicand: ”niciodata nu vom putea spune ca am facut indeajuns pentru Hristos”
Guest
septembrie 9, 2008 @ 7:56 am
Si eu trec pe langa multi care-mi cer si nu le dau nimic. Acum de la un timp am inceput sa-i judec in mintea mea, gandindu-ma daca sunt cu adevarat saraci sau nu…
Imi dau seama ca e o ispita.
viorel dudau
septembrie 9, 2008 @ 1:51 pm
A fost odata ca niciodata, ca daca n-ar fi nu s-ar povesti, o familie mare de tigani cunoscuta drept clanul Terente. Stii la fel de bine ca mine unde locuiau, nu stiu daca stii la fel de bine ca si mine ce faceau. In timp ce pirandele clanului si puradeii aferenti (aratand mizerabil) impanzeau Galatiul cersind de la oricine si nu de putine ori chiar agresiv, furand tot ce prindeau si inseland pe cei mai slabi de inger cu tot felul de ghicitori etc, Terente (mai marele clanului) si cu fratii lui (Jama si Franz) impanzeau barurile si discotecile si salile de jocuri de noroc (imbracati numai in haine “de firma”) tocand in fiecare zi mai multi bani decat castiga tata intr-o luna de munca. Am preferat sa-ti scriu un exemplu real, din viata reala, decat sa te intreb daca ai vazut filmul “Filantropica”.
Balan Claudiu
septembrie 9, 2008 @ 2:00 pm
Am văzut ţigani care cerşeau şi mi s-a făcut milă de ei şi chiar mi-au dat lacrimile şi i-am ajutat cu drag, dar am vazut şi ţigani care nu-mi inspirau decât frica şi poate câteodată dispreţ. Rămân la ideea că oricine cere trebuie să-i dai…
Corina
septembrie 13, 2008 @ 6:13 pm
claudiu ai perfecta dreptate, eu pe pielea mea am simtit ca atunci cand am daruit din suflet , fara a ma gandi la cat de rasplatita voi fi pentru asta de Dumnezeu, Acesta mi-a dat insutit.Pacat ca eu…Ii multumesc mult prea rar pentru cate mi-a daruit.
Balan Claudiu
septembrie 13, 2008 @ 6:17 pm
Τare bun e Domnul şi chiar ne răsplăteşte însutit la modul real şi nu doar figurat, pentru orice dăm celor necăjiţi.
Emy
aprilie 3, 2010 @ 2:49 pm
Ceresetoria,luati aminte sa nu fiti inselati !
Se spune ca trebuie sa ajutam pe cei ologi,fara maini,picioare,pe cei neputinciosi.
Personal consider un pacat sa-i ajutam pe cei care cersesc cu copii in brate,se folosesc de acestia,ai tin in soare,praf,temperaturi extrem de mari oro mici.
Se stie ca in ultimii ani copii au devenit obiect de cumparat ori inchiriat pentru cersetorie.
Multi dintre noi care ajutam cersetorii riscam sa devenim partasii la unele pacate grave in necunostina de cauza.
Unii cercestori cersesc pentru altii iar banii ajung sa fie cheltuiti pe rulete,fumat,droguri.
Poate ca femeia injunghiata ieri de betivul de peste drum a fost victima unui betiv care s-a imbatat din banii cersiti ieri la biserica din cartier.
Dincolo de toate multi arunca o haina,un ban in scarba,nu asa !
Cand vreti sa ajutati un sarman,il invitati la o masa,ai dati o haina si ceva de lucru,altfel lenevia care este un pacat o sa fie pentru el piatra de poticnire mentinuta de noi care-i aruncam zi de zi un ban apoi mergem in fata sa ne inchinam.
danny
iunie 22, 2010 @ 7:20 pm
darul un lucru important pentru mantuire
clauudiu ai tot respectul pentru ce ai scris mai sus…si ai dreptate cand zici ca D-zeu ne da insutit…sa te ajute D-zeu si sa`ti dea multa sanatate tie si tuturor care au comentat si care vor comenta si un mic sfat cel care iti cere inseamna ca are nevoie,iar uh daca ii dai ti`ai facut datoria de cresti treaba lui si pacatul lui ce face cu acei bani;-)
Lilii
august 13, 2011 @ 7:17 pm
La modul cel mai sincer intotdeauna mi-a fost mila de oamenii saraci,intotdeauna m-am gandit: poate ii e foame,poate ii e frig,poate este singur…dar niciodata nu am aratat acest lucru,intotdeauna afisam o atitudine dura,intotdeauna ma miram cand vedeam ca mama imi spune „Iisus a spus sa-ti dai si camasa de pe tine daca vezi unui om ca nu are cu ce se imbraca,pt ca pe tine te va imbraca El”,mama de fiecare data cand dadea ceva bani la oameni necajiti,batrani,bolnavi sau la copii era emotionata uneori pana la lacrimi de cuvintele ce le spun mereu acesti oameni „Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si fericire”/”Sa-ti ajute Dumnezeu”,eu spre deosebire de ea eram dura si aici pt ca spuneam ca „normal,daca le dai sigur ca iti doresc binele” sau ca „oamenii astia spun pe banda aceleasi lucruri”,mama nu ma lua pe seama si mereu dadea haine,bani,etc.
Acum de cand am luat vacanta si mama concediu am inceput sa facem des plimbari prin parcuri si pe la librarii,intamplator acum o saptamana am intalnit o batranica,nu a cerut nimic..niciun ban…mama s-a apropiat si a dat niste bani,apoi in aceeasi zi am mai intalnit-o intamplator in alt loc si ne-am apropiat de ea,ne-a spus povestea ei..o poveste foarte trista,pt prima data a reusit un om sarac sa-mi „smulga” lacrimi,desi incercam sa mi le ascund,in momentul in care i-am auzit povestea am privit in jur si mi-am dat seama cat de mult gresesc oamenii,pt prima data am simtit ca nici masinile,nici hainele de firma nici accesoriile nu-stiu de care nu au nicio valoare..sunt egal cu zero.Ieri am intalnit-o din nou si m-am dus cu mama sa-i cumparam ceva de mancare si sa-i dam niste bani,i-am dat,a mai venit o doamna si i-a dat si dansa niste bani,ne-a privit cu ochi blanzi si a spus ceva ce mi s-a parut cel mai frumos lucru care mi s-a spus vreodata,ne-a spus: „Sunteti ingerii Lui Dumnezeu”.
Lilii
august 13, 2011 @ 7:19 pm
Seara m-am gandit la ceea ce a spus si cred ca daca 20 de persoane mi-ar fi zis ca sunt frumoasa/inteligenta/carismatica,etc..si alte calitati..niciuna nu m-ar fi miscat atat de profund precum m-au miscat ceea ce a spus acea batranica.Spuneam de multe ori ca nu ma emotioneaza niciodata ceea ce spun saracii,se pare ca Dumnezeu a vrut sa-mi arate ca ma poate emotiona si inca foarte tare !
Lilii
august 13, 2011 @ 7:21 pm
Si totusi,m-am gandit ca sunt foarte departe de ceea ce crede batranica aceea ca sunt,din pacate.:(
Administrator
august 13, 2011 @ 9:45 pm
Lili, eu cred ca ai gustat din dulceata si frumusetea smereniei….
SB
august 16, 2011 @ 6:44 pm
eu nu dau bani la tinerii in putere si la tigani ! de fel dau fie la oameni batrani si neputinciosi, fie la cei care au un vizibil handicap locomotor.
sunt foarte multi inselatori. va propun sa cititi cele scrise pe sait-ul urmator si sa fiti cu mare discernamant cand vedeti persoane sanatoase dpdv fizic, dar care cersesc: http://www.trombon.ro/national/top-5-cersetori-din-bucuresti
Lilii
august 17, 2011 @ 1:56 pm
@SB:
Eu sincer nu am vazut tineri in putere care sa cerseasca,in Romania nu am vazut,in schimb am vazut in Belgia,un om care zi de zi venea si se aseza jos(era imbracat in camasa si pantaloni de stofa,barbierit) si statea pur si simplu iar in spatele lui erau magazine ce aveau pe ferestrele din sticla anunturi pt diverse munci: de la contabil pana la mecanic,om de serviciu,etc.E adevarat,la acel om nu i-am dat nimic.
Am mai vazut si femei care ne-au urmarit pe mine si pe mami vreo 50 de metrii rugandu-se intr-una sa le dam niste bani pt ca au nu stiu cati copii.Aceleasi femei le-am intalnit ieri(nu ne-au recunoscut)stateau la povesti razand si vorbeau la telefon.Recunosc,nici eu nici mama nu am avut o reactie prea buna la vederea unei femei care spune ca nu are bani de-o paine dar are chef de convorbiri la telefon si inca rade…
Niciodata nu am judecat o familie saraca pt faptu’ ca a avut copii atata timp cat le-a asigurat un minim de educatie,o haina si o paine pe masa,dimpotriva admir familiile care in ciuda problemelor isi iubesc copii si incearca cum pot sa le dea o educatie.
In schimb uneori ma intreb..cum cineva care chiar spune ca nu poate sa-si cumpere o paine…mai are chef/dispozitie de relatii intime cu sotul/iubitul/concubinul,acest lucru nu-l prea inteleg,pt ca am intalnit si oameni care chiar nu aveau ce sa manance si se citea suferinta pe chip.
Legat de tigani,am intalnit tigani de care chiar imi era mila..care aveau bun simt dar am intalnit si tigani care mi-au inspirat repulsie si o groaza imensa.
Sunt si persoane dpdv fizic sanatoase dar care cersesc pt ca nu-si gasesc nimic de lucru,pt ca-s someri…etc..(sunt rare cazurile,dar exista !)Totusi,parerea mea e ca un om necajit il vezi..ii citesti suferinta pe chip,in ochi,etc..si atunci iti dai seama ca trebuie si merita asa-l ajuti.
Lilii
august 17, 2011 @ 1:58 pm
metri*
Avram Dumitru
ianuarie 9, 2014 @ 9:51 am
Locuind in Bucuresti, vad mereu saraci care dorm pe strazi in gerul iernii, dar care nu cer nimic. In alte locuri langa magazine, doar roomi, cersind cu nerusinare. La un colt de cladire, pe Calea Victoriei un batran priveste fericit la trecatori, stand tacut si cumintel pe niste trepte de beton. Pe la Unirii un tanar tine un carton „am nevoie de un leu sau doi, pentru bere”. Si inca tot mai multi in situatii diferite. Oare care e saracul sau neajutoratul. Oare care are nevoie de milostenie? Pe niciunii nu-i judec, pe niciunii nu-i intreb nimic. Insa la toti le impart cate ceva, mai mult la cei care nu cer, doar tac si privesc; acestia imi spun ca e inutil sa-ti ceara daca ai inima buna oricum le dai, parca le e si rusine. Asta e limbajul lor, stand in banca lor si acceptandu-si soarta. Astia cersetori. Iar cei care-mi cer direct, ba ma intreaba ce am cumparat, dar nu am mila de ei, mai ca se cearta cu mine; lor nu le dau decat mancare, niciodata bani. Defapt ei bani vor, asa ii simt eu. In felul asta ma simt si impacat cu ei. Dar cu Dumnezeu nu ma simt asa, mereu apare o voce care zice se putea si mai bine. De toti imi pare rau, dar nu am plans vreodata pentru vreunul. Inseamna ca mai am mult pe drumul acesta al milosteniei.
Dan Sorin
ianuarie 9, 2014 @ 5:09 pm
@Dumi: Eu am o întrebare să îți spun: din cei pe care îi lauzi că nu cer bani oare câți au fost puși de rude la cerșit? Iar tu dându-le bani încurajezi această mafie. Să îți spun și un caz real cunoscut de mine. Când mai mergeam prin Iași mai vedeam o femeie care avea picioarele foarte umflate și cerșea. Și am mai văzut-o și în alt oraș pe acea femeie. Mi-a rămas în minte deoarece am văzut-o de mai multe ori. La un moment dat citesc în ziar despre respectiva femeie că era pusă de copii să cerșească. Respectivii o puneau la cerșit în timp ce lor le era bine.
Din punctul meu de vedere faptul că (iar acum nu mă refer la Dumi ci mă refer la cazul general în care intru și eu) dai bani sau alimente la cerșetori e mai mult ca să îți speli conștiința. Dacă vrei cu adevărat să faci ceva atunci încerci să vorbești cu acei oameni, să le afli viața lor, să te implici în viața lor. La biserică, la Politehnica din București, am mai văzut cerșetor de care îți era greață să te apropii și apoi o femeie care vorbea cu respectivul om și îi dădea și o plasă cu tot felul de lucruri pentru om și care se vedea că se cunoșteau. Să facem așa cu fiecare cerșetor și cred că atunci am face cu adevărat milostenie. Mi-e ușor să dau o pâine, un leu la un cerșetor. Dar mi-e foarte greu să încerc să mă prietenesc cu acel om, să mă implic în viața lui. Mi-ar fi o cruce prea mare. Mai bine e să fac asta de la distanță. :p
Stefan Viorel Cristian
ianuarie 9, 2014 @ 8:01 pm
De-as fi Dumnezeu n-as lua in considerare decat ajutoarele pe care omul le-ar acorda intr-un mod „secret”, adica in asa fel incat doar el, nevoiasul si Dumnezeu sa stie de acea fapta. Daruinta intr-un mod public n-o pot numi milostenie ci interes. Bine ar fi ca mai toti crestinii s-o ia pe calea aceasta, de a darui in secret si sa-si implanteze in minte si-n suflet ideea ca pentru acea milostivenie mai semnificativ te poate rasplanti Dumnezeu (daruri ceresti si pe veci) decat omul de rand (daruri pamantesti si trecatoare care fie se rodeaza fie ti le fura cel de langa tine).
Avram Dumitru
ianuarie 27, 2014 @ 6:40 pm
Dumnezeu se uita la intentie, la dorinta, la fapta, iar daca astia sunt saracii nostrii ce sa facem cu-i sa mai dam. In nici-un caz nu am avut intentia de a fii vazut. Dar nici de a-mi spala constiinta, ci doar bazandu-ma pe Evanghelie: „sa dai la saraci”.Iar daca am descoperit aceste fapte, aici in lumea virtuala, nu m-am laudat. Cine ma cunoaste pe mine din toti care au citit mesajul meu? Nimeni, deci toate faptele mele raman tot o taina inainte Lui Dumnezeu. Iar cand dai cuiva ceva, treci de orice bariera care te-ar impiedica de la o fapta buna. Inasa cand stii cate ceva despre anumite persoane, este altceva. Eu nu cunosc viata oamenilor de pe strada si nici ei pe amea, si ce mai conteaza cui dai in vremurile acestea de Mare INDOIALA, cand vezi privirile lor si multumirile lor, ar trebui sa ne vedem pe noi in fata Lui Dumnezeu. Daca judecam ca ala asa , celalalt asa, ar trebui sa ne aducem aminte de cuvintele Mantuitorului „cu ce judecata veti judeca, cu aceeia ve-ti fi judecati”. Daca Dumnezeu ne ar judeca cu propria noastra judecata cu siguranta am fii lipsiti de multe daruri, lucruri, care pe drept nu le meritam, dar totusi le primim. Cand dai sunt implicate mai multe lucruri, nu doar milostenia. Cum ar fii lipsirea de a judeca, iertarea pentru ce am crede noi despre acele persoane, etc. Nu incurajez cersetoria, saracul nu cerseste ca e avut, tot o anumita nevoie il indeamna. Saracul e sarac, judecata noastra e bogata de pedepse.