Evadarea din bolile orasului

Te numeri printre cei care, cu voia lor sau fara, locuiesc la oras. Bun. Cat de mult te ajuta acest lucru? Cat de sanatos este pentru mintea si corpul tau? Vreau sa iti raspund eu intai, la toate acestea. Eu sunt unul dintre acestia care s-a nascut, a crescut si inca locuieste la oras. Un oras nici mare dar nici mic, si totusi un oras in care sunt  prezente absolut toate ofertele. Aceleasi ca si in orasele mari.

Cand petrec cateva zile in afara orasului in care locuiesc, respiratia incepe sa imi fie mai usoara, dorm mult mai bine iar bolile sezoniere, cum ar fi gripa, raceala, viroza, intoxicatiile de tot felul, durerile de cap, oboseala, alergiile, dispar toate ca prin minune. De ce?

Pot bea cat de rece apa de fantana, ma pot plimba oricat prin aerul rece imbracat sumar, pot alerga cu baietii prin sat, pot sta noaptea pana tarziu la poarta, fara a dezvolta nici o forma de raceala sau temperatura. Dimineata, dupa toate astea, ma trezesc doar curgandu-mi putin nasul, dupa care reiau alergatura si consum aceleasi ape reci si nefiltrate. De ce?

In timp ce stau printre pasarile, porcii si caprele din curte, fara a ma gandi macar sa imi fie teama de o eventuala gripa aviara sau porcina, constat ca sunt mult mai plin de putere si de optimism, ca mananc bine si ca stomacul nu imi semnaleaza, prezenta unui aliment nou, netolerat.

In timp ce ma duc pe camp cu vacile, alaturi de prietenii din sat, dupa ce alerg sa le adun pe toate la umbra cand vine ora pranzului, in timp ce radem cu totii, cu o mare pofta, de la tot felul de nimicuri, imi dau seama cat sunt de relaxat psihic, ca nu mai traiesc in zgomotul orasului, care, zi si noapte, imi excita creierul, ca nu mai tresar la auzul atator claxoane, ca nu mai fac slalom printre injuraturi si smecheri si ca nu mai exista nici sefi si nici termene de predare a lucrarilor sau a rapoartelor.

Cand ma trezesc inca de la prima ora ca sa ud gradina cu legume, toate fiind in tihna, uit de faptul ca trebuie sa verific cutia postala in care se aduna tot felul de plicuri purtand facturi ce au date scadente, nu mai aud si nu mai traiesc in greve si nici nu trebuie sa mai mint ca sa aman stiu eu ce intarzieri sau lucrari.

Nici apelurile de pe telefon nu se mai succed parca, atat de rapid, sunt departe de conturile de de e-mail sau Facebook si nu am unde folosi nici macar home banking-ul. Nici nu as avea de ce.

Dar mai presus decat orice, aici, departe de oras, observ ca pacatele si bolile sunt altele. Fac parte dintro alta categorie. Sunt mai putine si mai nevinovate, daca pot fi numite asa. Aici doar te poti sfadi cu un vecin, poti gresi doar culegand ceva mere din curtea vreunei batrane noaptea, poti barfi cu prietenii in fata portii, te poti duce din cand in cand la disco sau poti pacatui mancand cate un ou miercurea, etc.  Imi place mult sa evadez intr-o asa viata.

Asculta-ma. Daca vrei sa faci ceva pentru mintea si trupul tau, atunci alege sa iesi cat mai des din oras, chiar si pentru o zi.

Oxigeneaza-ti mai des creierul, inchide-ti telefonul mobil si inconjoara-te de oameni care gandesc pozitiv.

Lasa-ti medicamentele acasa, mananca tot ce iti poate da pamantul. Toate sunt atat de naturale si gustoase.

Si in fine, fii putin „egoist”: gandeste-te doar la tine si cei dragi. Iar de barfit, fa-o doar cu Dumnezeu.

Daca toti am gandi asa, daca din cand in cand am cauta o asa viata, daca am fi putin egoisti in sensul pe care l-am explicat eu, lumea ar fi un loc mai bun si mai lipsit de boli. Nu crezi?

Un alt articol frumos despre frumusetea naturii si puterea ei de revigorare puteti gasi pe blogul Oanei Sima.

(Codrut Mirica)

(Visited 5 times, 1 visits today)