Excursie în orașele vechi de pe litoralul Bulgariei: Balcic, Varna, Capul Kaliakra, Nessebar, Burgas și Sozopol (25-28 aprilie 2024)
[Excursie anulată]
E primăvară și vremea e frumoasă, și din acest motiv vă propunem o excursie aparte în luna aprilie, în Bulgaria. Mai precis vrem să mergem pe coasta Bulgariei acolo unde vom găsi câteva orase istorice cu o arhitectură tradițională balcanică absolut remarcabilă – cele mai faimoase și vizitate fiind Nesebar si Sozopol. Îmbinarea extraordinară între aceste orașe și Marea Neagră și apropierea istorică de fostul Constantinopol, le dă un aer cu adevărat aparte pe litoral.
Iată programul propus:
Ziua 1 – Joi, 25 aprilie 2024 | 304 km
Cazare în Balcic Victoria Family Hotel
- 05.45 – Întâlnire pe Dealul Patriarhiei.
- 06.00 – Plecare spre Balcic
- 10.00 – Sosim în Balcic. Vizităm:
- Castelul Reginei Maria din Balcic este cunoscut drept adevăratul loc de suflet al reginei, pe care l-a descoperit la începutul anilor 1920 şi pe care l-a transformat, după propriul gust, într-o adevărată oază de linişte şi în reşedinţa de vară a familiei regale. Castelul Balcic a fost reşedinţa Reginei Maria în vremea în care Cadrilaterul era înscris pe harta României şi a fost realizat aproape integral la indicaţiile Reginei Maria, într-un stil bulgăresc tradiţional combinat cu stilurile otoman şi românesc, fiind chiar descris în jurnalele acesteia drept o “casă smerită” mai degrabă decât un castel în adevăratul sens al cuvântului.
- Gradina Botanica din Balcic de pe malul mării are colecții de plante cu peste 4900 de specii, în continuă creștere. Un loc superb.
- Plaja Albena de pe litoralul Mării Negre
- Capul Kaliakra este un monument spectaculos al naturii din partea bulgareasca a Dobrogei. Este o fâşie de pământ stâncoasă de aproximativ 2 kilometri, iar priveliștea este impresionantă.
- Cazare în Balcic
- 19.00 – Mâncăm ceva în oraș.
Ziua 2 – Vineri, 26 aprilie 2024 | 146 km
Cazare în Nessebar la Boutique Hotel St. Ştefan
- 08.00 – Micul dejun
- 09.00 – Plecăm spre Varna
- Varna este cel mai mare oraş de coastă din Bulgaria şi include cel mai important port maritim din această ţară, iar oraşul în sine ascunde o istorie fascinantă şi oferă turiştilor care îl vizitează oportunităţi multiple în ceea ce priveşte atracţiile şi activităţile. Vom vizita:
- Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Varna este principalul obiectiv turistic din acest oraş şi este totodată cea mai mare dintre catedralele ortodoxe de pe litoralul din Bulgaria.
- Termele Romane sau Băile Romane reprezintă o altă atracţie importanta în Varna, tocmai pentru că aici poţi admira ruinele vechilor bai publice care aparţineau de oraşul Odessos. Se presupune că aceste bai au fost construite pe o suprafaţă uriaşă, de aproximativ 7000 de metri pătraţi, iar în prezent poţi observa aici ziduri de până la 22 de metri înălţime.
- Grădina Mării (sau Parcul Primorski) este locul ideal pentru o plimbare şi una dintre cele mai importante atracţii turistice din Varna. Şi aici ai posibilitatea să observi o mulţime de monumente culturale (statui, fântâni), înconjurate de o vegetaţie deasă şi de alei bine îngrijite şi frumos decorate.
- Capul Emine este considerat a fi cel mai estic loc al crestei Stara Planina şi totodată un punct de delimitare între coasta de nord şi coasta de sud a litoralului bulgăresc.
- 16.00 Plecăm spre Nessebar
- 17.00 – Cazare în Nessebar
- 19.00 – Mâncăm ceva în oraș.
Ziua 3 – Sâmbătă lui Lazăr, 27 aprilie 2024 | 60 km
Cazare în Sozopol la Hotel Diamanti
- 09.00 – Vizităm orașul Nessebar.
- Nessebar – oraş vechi ce reprezintă una dintre cele mai cunoscute şi frumoase atracţii ale litoralului bulgăresc, este inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi este considerat a fi un obiectiv în sine, graţie tuturor locurilor încărcate de istorie pe care le găzduieşte.
- Biserica Sfântul Ştefan este una dintre cele mai cunoscute din Nessebar şi totodată una dintre cele mai frumoase și aici există peste 1000 de picturi bine păstrate. Ridicată în perioada secolelor XI-XIII, biserica Sf. Ştefan era amplasată pe o suprafaţă de 12,1 m lungime şi 9,5 m lăţime, şi era dedicată Maicii Domnului. De aceea, pereţii bisericii sunt acoperiţi de picturi ce înfăţişează viaţa Fecioarei.
- Biserica Arhanghelilor Mihail şi Gavril din Nessebar
- Vechea Reşedinţă Episcopală Sfânta Sofia din Nessebar – Una dintre cele mai impresionante şi mai vechi biserici situată în partea veche a oraşului Nessebar, o reprezintă Biserica Sf. Sofia sau Vechea Reşedinţă Episcopală. Face parte din lista celor 100 de atracţii turistice ale Bulgariei, fiind totodată şi componentă a Patrimoniului Mondial UNESCO. A fost întemeiată între secolele IV-V d. H., fiind dominată de artă bizantină timpurie, dar aspectul său actual datează din secolul al IX-lea, când a fost reconstruită.
- Prima plajă din Nessebar
- 16.00 – Plecăm spre Burgas și dacă avem timp oprim puțin pentru o vizită scurtă.
- 18.00 – Plecăm spre Sozopol, este unul dintre cele mai vechi orașe de pe malul Mării Negre
- 19.00 – Cazare în Sozopol la Hotel Diamanti
- 20.00 – Mâncăm ceva în oraș.
Ziua 4 – Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, 28 aprilie 2024 | 348 km
- 09.00 – Participm la Sfânta Liturghie în Catedrala Sf. Chiril și Metodie
- 11.00 – Mâncăm ceva în oraș.
- 12.00 – Plimbare prin Sozopol.
- 13.00 – Vizităm Castelul Ravadinovo.Castelul „Îndrăgostit de vânt”, asa cum insusi Tumpalov il descrie, este realizat din peste 20.000 de tone de piatra, in majoritate marmura, extrasa din Munții Strandzha. Pentru ca piatra contine particule de micro diamante, se spune ca pe parcursul zilei, castelul isi schimba culoarea din nuante de roz in nuante de alb, iar la lumina lunii straluceste. Castelul are forma unei cruci si o multitudine de camere, decorate in stil baroc, renascentist sau medieval, fiind considerat de catre unii critici ca fiind un amestec destul de bizar al stilurilor arhitecturale.
- 14.00 – Întoarcerea spre București
Distanță totală este aproximativ de 900 km. Vor fi zile frumoase cu soare și cu o zonă turistică așa de frumoasă, și totuși atât de aproape de țara noastră.
Tema de discuții a taberei va fi: „Procesul lui Iisus” și în fiecare zi vom dezbate împreună calea Domnului de la învierea lui Lazăr până la Învierea Lui din morți.
Numărul de locuri este 16. Cazarea se va face în camere 2 și 3 persoane. Puteți da click pe fiecare pensiune / hotel din program ca să vedeți condițiile de cazare.
Pentru cei care călătoresc cu microbuzul închiriat costul total al taberei este 250 de euro și include 3 nopți de cazare, transportul și 3 mic-dejunuri.
Pentru cei care călătoresc cu mașina proprie sau a altei persoane costul taberei este 150 de euro și include 3 nopți de cazare și 3 mic-dejunuri. La acestea se adaugă costurile de transport pe care le va împărți cu călătorii din automobil (aproximativ 50 de euro de pers. pentru 4 locuri în mașină cu consum de 7%).
Nu sunt incluse: cheltuielile cu mâncarea și intrările la obiective.
Participanții trebuie să aibă vârsta între 18 și 40 de ani și pot fi din orice oraș al țării sau din străinătate.
Plecarea se face în București. Pentru călătoria noastră nu este nevoie de pașaport ci doar de buletin, pentru că Bulgaria este parte din Uniunea Europeană.
Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la telefon sau whatsapp – 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați un avans de 100 de euro în contul de mai jos. Până la plecare trebuie achitați toți banii pelerinajului în contul de mai jos. Simpla confirmare telefonică sau pe whatsapp a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea sumei veți fi trecuți pe lista participanților.
Data ultimei înscrieri este 20 apr. 2024 iar acontul excursiei poate fi trimis în următorele conturi bancare:
Puteți trimite avansul sau suma întreagă pe Revolut (în euro) pe numărul de telefon +4 0740 004 215 (Claudiu Balan) sau la codul @claudiu4ot
Dacă nu aveți cont și card Revolut puteți trimite banii în contul IBAN:
Cont euro: LT56 3250 0350 3064 7737
Titular: Claudiu Balan
Banca: Revolut
BIC: REVOLT21
În caz că nu aveți nici Revolut și nici cont în euro, atunci puteți trimite banii la cursul euro al BNR în următorul cont de lei:
Cont lei: RO28 BREL 0005 5167 7941 0100
Titular: Claudiu Balan
Banca: Revolut
Vă mulțumim și vă așteptăm alături de noi.
Pentru impresii și fotografii din taberele OT intrați aici.
Doamne ajută!
(Claudiu Balan)