Excursie în Munții Călimani (18-21 august 2016)
Dragilor, așa cum v-am obișnuit, și în acest an organizăm o tură pe munte. De data aceasta în Munții Călimani, cu loc de întâlnire: Vatra Dornei. Prietenul nostru drag, Iulian Iuga, ne va fi ghid în cele 4 zile, și cei 50 de kilometri pe care sperăm să-i parcurgem cu ajutorul lui Dumnezeu.
Taberele organizate cu ajutorul lui Iulian la Vatra Dornei au fost minunate, pentru că el cunoaște bine zona, fiind inginer silvic, și prieten al viețuitorilor din schiturile și mănăstirile din jur. Din acest motiv vă încurajez să vă înscrieți în această excursie. Ocrotitoare o luăm pe Maica Domnului, în a cărui perioadă de prăznuire vom fi (15-23 august).
Excursia va avea următoarea temă de discuții: „Rezistența armată anticomunistă din Munții României” și cu ajutorul lui Dumnezeu, vom afla cum au reușit înaintașii noștri să stea ani de zile în munți fără să fie prinși de armata comunistă, ce mâncau, unde dormeau, ce scop aveau și care a fost deznodământul acestei mișcări naționale. Rezistența armată anticomunistă a avut centre în munții din Bucovina, îm Munții Făgăraș, în Vrancea, Dobrogea și Munții Apuseni. Pășind pe potecile munților, vom face câte o pauză pentru a discuta despre eroii acestui neam, care au salvat demnitatea României.
Mai jos puteți vedea programul detaliat, așa cum a fost gândit de Iulian Iuga:
„Ziua 1 – Joi, 18 august 2016
- Sosirea participanților în Vatra Dornei. Pentru cei care vor ajunge dimineață și doresc, putem urca pe vârful Oușoru (foto 1). Durata: 5-6 ore dus-întors. După ce ne întoarcem de pe vârful Oușoru vom urca (cu mașini de teren) spre Schitul ”12 Apostoli” din culmea Călimanilor. Acolo vom participa la slujba de seară (cei care doresc) și vom înnopta.
Ziua 2 – Vineri, 19 august 2016
- 06.00 – 08.00 – Participăm la Utrenie și Sfânta Liturghie la schit.
- 08.30 – Plecare pe traseul montan Lucaciu – 12 Apostoli – Pietrele Roșii – Tămău – Măieriș (Mărișelu) – zona Pietrosul sau ”Drumul Maria Tereza” – Șaua Negoiu- Șaua Nicovala – Rețitiș (Stația Meteo și cabana). Traseul va fi de aproximativ 10 ore mers pe creastă. Pe ”Drumul Maria Tereza” sunt vreo 2 porțiuni scurte de urcuș și coborâș mai accentuate. Dacă se dorește să urcăm pe vârful Pietrosul (2100 m) acolo avem o porțiune de urcuș mai accentuat.
- Seara vom înnopta la Cabana Stația Meteo Rețitiș.
Ziua 3 – Sâmbătă, 20 august 2016
- 07.00 – Vom urma traseul: Rețitiș – Șaua Nicovala – Șaua Negoiu – Culmea Pietrosul sau ”Drumul Maria Tereza” – Gruiu – Ruscii – Ciungetul – Curmătura Tihului – Strunior – Bistricior – Străcior – Viișoara – Șaua Terha – Buba – Poiana Preluci – Piatra Fântânele. Traseul este de aproximativ 11 ore.
- La Piatra Fântânele vom fi cazați la 2 pensiuni apropiate (200 m) una de cealaltă: Pensiunea Cota 1201 și Pensiunea Eden.
Ziua 4 – Duminică, 21 august
- Microbuzul ne va duce la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Piatra Fântânele. După terminarea Sfintei Liturghii vom merge, tot cu microbuzul, în zona mea unde vom servi masa de prânz.
- 14.00 – Plecare spre casă.
Observații:
În cazul în care traseul de la Rețitiș la Piatra Fântânele va fi greu, voi vorbi cu câțiva șoferi cu jeep-uri să ne transporte până la Piatra Fântânele, iar noi vom coborî în zona satului Dornișoara
Costuri:
- Cazarea la Cabana Stație Meteo Rețitiș: aproximativ 30 lei/persoană.
- Cazarea la Pensiunea Cota 1201: 50 lei/persoană.
- Microbuz: 400 lei pe zi pentru tot grupul; ar însemna maxim 20 lei/persoană.
Total: 100 de lei (cazare și transport cu microbuzul între obiective). În acest preț nu intră transportul din orașul / localitatea în care locuiți pâna la Vatra Dornei și înapoi și nici masa.
Pentru aprovizionare cu alimente există supermarket-uri în Vatra Dornei (Kaufland, Penny, Unicarm), câteva magazine de produse lactate tradiționale.
Vă rog frumos să aveți echipament adecvat: bocanci de munte, îmbrăcăminte ușoară, o impermeabilă în rucsac, pelerină de ploaie, alimente neperisabile, o lanternă, haine de schimb, ar fi foarte bine să aveți și sac de dormit. Dacă vreunul dintre voi aduce și o chitară, e binevenită – mă ofer voluntar la cărat măcar pe o porțiune de traseu.
Voi încerca să parcurg traseul pentru o verificare prealabilă.”
Numărul maxim de participanți la această excursie este de 25 și se acceptă doar persoane cu vârsta între 16 și 40 de ani.
Pentru că participanții vin din mai multe orașe ale țării, fiecare se va ocupa personal de transportul până la Vatra Dornei și înapoi spre casă. În funcție de zona din care vor veni participanții și numărul de automobile personale pe care le avem la dispoziție vom avea ca punct de întâlnire orașul Vatra Dornei.
Participanții din același oraș se vor organiza în prealabil și vor merge împreună cu trenul sau mașinile personale. Eu voi anunța cu câteva zile înainte de plecare, lista finală cu toți participanții pe fiecare oraș, și apoi voi transmite tuturor datele de contact (telefon și email) pentru a putea lua legătura unii cu alții.
Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau la telefon 0740.004.215 (Claudiu Balan). Nu este nevoie să achitați un avans înainte de plecare.
Traseele montane sunt de dificultate medie și n-ar trebui să ridice mari dificultăți unei persoane cu o condiție fizică bună. Această excursie nu este recomandată persoanelor care sunt la prima întâlnire cu muntele și nici celor care nu au minim echipament pentru munte.
Vă așteptăm alături de noi!
Doamne ajută!
Pentru impresii și fotografii din taberele OT intrați aici.
(Claudiu Balan – președintele Asociației Ortodoxia Tinerilor)