Excursie pe Via Transilvanica în Ținutul de Sus (18-26 iulie 2024)
Hristos a înviat! Fraților vă propun să continuăm aventura noastră de anul trecut pe Via Transilvanica și să ne întâlnim iarăși și să continuăm de acolo de unde am rămas, din Poiana Negri și să plecăm către Ținutul de Sus (din zona Bistriței) până la Șieuț.
7 zile complete de drumeție, aproape 23 de km de mers în fiecare zi pe dealuri și munți, prin sate și curți, prin poienițe și păduri, pe lângă stâne și fânețe, prin peisaje superbe cu liniște și lumină. Uităm de grijile lumii, de tot ce-i jos, și urcăm sus pe dealuri și munți ca să ne apropiem unii de alții și de Dumnezeu. La acestea se adaugă o zi înainte de plecare și una după.
Programul complet
Ziua 1 – 18 iulie 2024, Joi
Cazare: Poiana Negrii la Pensiunea Lena (cazare pe paturi în pensiune). Cina și mic dejun.
Lăsăm mașinile personale în Bistrița într-o parcare plătită. Plecăm spre Poiana Negrii cu un microbuz.
Ziua 2 – 19 iulie 2024, Vineri
Traseu: POIANA NEGRI ‑ LUNCA ILVEI
Cazare: Casa Alexandra din Lunca Ilvei (cazare pe paturi în camere duble). Cina și mic dejun.
Lungime și timp: 23 km, 9 ore
Traseul: ușor, mare parte prin pădure, rezervație naturală, trecere pe sub un viaduct.
Diferență de nivel: +714 m
Locuri critice: nu sunt
Peisaj: începe cu multe poieni, apoi bogat în păduri, se trece pe lângă Tinovul Larion, cu posibilitate de vizitare după o abatere scurtă de la drum, se trece pe lângă linia ferată (construită în perioada habsburgică) și prin încă o rezervație naturală, intrarea în localitate este pe un drum drept, pietruit, la umbra altei păduri dese de molizi.
Ziua 3 – 20 iulie 2024, Sâmbătă
Traseu: LUNCA ILVEI ‑ PIATRA FÂNTÂNELE
Timp și distanță: 21 km, 7.5 ore
Cazare: Tășuleasa Social (sediul asociației care a creat Via Transilvanica) în Piatra Fântânele (10 persoane cazate în interior și 10 la corturi afară puse la dispoziție de ei). Plata se face prin donații benevole.
Traseul: puțin dificil din cauza urcării prelungite de la începutul traseului până în Poiana Cătunenilor și a urcării pe drumul ce poate fi noroios în perioade ploioase, diferențe mari de nivel, dar peisaje absolut superbe; există opțiunea Variantei B descrisă mai jos, prin Poiana Cătunenilor (sau Dealu’ Frâu); NU UITAȚI să aveți un lacăt la dumneavoastră, pentru kilometrul 5, unde o bornă așteaptă cuminte să fie împodobită cu lacăte.
Diferență de nivel: +800 m
Locuri critice: lipsa apei până în Poiana Cătunenilor, aprox. până la kilometrul 9 de la urcare
Peisaj: de pe culmile poienii lui Gălan, când e vreme frumoasă se pot admira în jur tot lanțul munților Rodnei, Suhardul, Oușorul, 12 Apostoli, tot lanțul munților Călimani și Heniul, peisaje de o frumusețe amețitoare lanțul munților Rodnei, Suhardul, Oușorul, 12 Apostoli, tot lanțul munților Călimani și Heniul, peisaje de o frumusețe amețitoare
Ziua 4 – 21 iulie 2024, Duminică
Traseu: TĂȘULEASA SOCIAL ‑ BISTRIȚA BÂRGĂULUI
Timp și distanță: 25 km, 8.5 ore
Cazare: Bistrița Bârgăului (cazare la un localnic în casă pe paturi, pe jos cu saci de dormit, la cort afară). Cina și mic dejun.
Traseul: traseu cu dificultate medie. Peisajul mioritic își spune cuvântul la începutul traseului până la coborârea în șoseaua DN17, care se traversează o dată, după care parcurge o cărare la câțiva metri pe lângă șosea, apoi o ușoară urcare din Mureșenii Bârgăului spre Brazii Buni, care se întinde pe o durată de două ore, oferind multiple puncte de belvedere.
Diferență de nivel: +545 m
Locuri critice: Chiar dacă există un indicator special la trecerea de pietoni, aceasta este nouă și va necesita o atenție sporită la traversarea șoselei, iar în vârful muntelui, la Brazii Buni, ar fi de preferat să fim informați în legătură cu starea vremii deoarece nu sunt prea multe locuri de adăpost pe timp de furtună, până la coborârea în sat. Pe parcurs sunt mai multe stâne. În mod normal ciobanii își strigă câinii înapoi, dar drumețul nu trebuie să se teamă de ei (ignorare, vorbă bună sau chiar strigătul specific pentru câinii de stână).
Peisaj: Până la Valea Străjii, de la Tășuleasa, sunt priveliști uimitoare, cu gospodării tipice Bârgaielor și ciobani care îmbie cu urdă și caș. În a doua parte a traseului, după DN17, în circa patru kilometri, revine peisajul feeric de dinainte într‑o ușoară urcare, iar ochii nu se mai satură de frumusețile naturale care se dezvăluie.
09.00 – Sfânta Liturghie la Mănăstirea Piatra Fântânele
11.30 – Plecăm pe traseu
Ziua 5 – 22 iulie 2024, luni
Traseu: BISTRIȚA BÂRGĂULUI ‑ DOROLEA
Timp și distanță: 17 km, 4.5 h
Cazare: Casa Edelweiss din Dorolea (18 persoane cazare pe paturi în camere duble și 2 cazare pe canapele). Cina și mic dejun.
Traseul: ușor
Diferență de nivel: +490 m
Locuri critice: Aprovizionarea cu apă este importantă, deoarece timp de mai mulți kilometri nu se va găsi niciun izvor în cale.
Peisaj: Din Bistrița Bârgăului, se merge pe lângă râul Blidăreasa, în urcare, pe drum asfaltat și mai apoi pe drum pietruit, printre casele localnicilor, până se iese din umbra acestora în câteva luminișuri unde sunt peisaje desprinse dintr‑un trecut pitoresc. Câteva colibe dărăpănate se odihnesc în mijlocul pășunilor a căror întindere nu o poți cuprinde cu privirea, drumul urcând la deal, către pădurea deasă și răcoroasă. Ieșire pe dealuri cu urcușuri și coborâșuri line. Dorolea, un sat săsesc cu farmecul lui.
Ziua 6 – 23 iulie 2024, marți
Traseu: DOROLEA ‑ BISTRIȚA NĂSĂUD
Timp și distanță: 17 km, 4.5 ore
Cazare: Pensiunea Morariu din orașul Bistrița (cazare pe paturi în camere duble și apartamente)
Traseu: ușor spre mediu, drumuri pietruite, urcări pe dealuri și asfalt. Lungimea urcării și mersul pe asfalt pot fi motivul pentru care acesta are o dificultate medie.
Diferență de nivel: +339 m
Locuri critice: lipsă de apă pe traseu, în ciuda faptului că este un traseu scurt, există o urcare destul de lungă și o coborâre scurtă și dificilă;
Peisaj: din Dorolea se urcă pe un deal de unde peisajul este extrem de frumos, apoi se merge prin pădurea răcoroasă până la pârtia Cocoș unde este încă un loc de belvedere spectaculos și o coborâre scurtă și abruptă până la periferia orașului, aici asfalt până în oraș;
Ziua 7 – 24 iulie 2024, miercuri
Traseu: BISTRIȚA ‑ Mărișelu (cu 6 km înainte de Jeica)
Timp și distanță: 25 km, 8 ore
Cazare: Casa Parohiala Mărișelu (cazare 8 pers. în paturi, și ceilalți pe jos cu saci de dormit). Plata se face prin donații benevole. Cina și mic dejun.
Traseu: ușor spre mediu, drumuri pietruite, urcări pe dealuri și asfalt. Mersul pe asfalt poate fi motivul pentru care acest traseu are o dificultate medie.
Diferență de nivel: +486 m
Locuri critice: lipsă de apă pe traseu, dar acesta traversează localități unde se poate cere apă de la localnici; aprovizionare corespunzătoare cu apă în caz de caniculă;
Peisaj: din Bistrița se urcă pe un deal de unde peisajul este extrem de frumos, apoi se merge mult pe deal și apoi în vale, pe asfalt prin Monariu, scurtă vizită de reîncărcare baterii la Adăpostul de animale PIPO din Monariu; apoi pădure, asfalt, Mărișelu cu asfalt, Râpa cu Păpuși și drum lung, prăfuit cu peisaj deschis până la Jeica.
Ziua 8 – 25 iulie 2024, joi
Traseu: Mărișelu – Jeica – Șieuț
Cazare: Agropensiunea Turistică Maria în Șieuț (cazare în 6 camere duble pe paturi și pe jos cu saci de dormit). Cina și mic dejun.
Timp și distanță: 25 km / 7,5 ore
Traseu: ușor, merge pe cărări de dealuri și puțin prin pădure, se traversează o șosea din asfalt și continuă pe cărări întinse cu ușoare urcușuri și coborâșuri
Diferență de nivel: +713 m
Locuri critice: să nu uităm că după ce se părăsește zona Bârgaielor (Bistrița Bârgăului)+ zonele de șes sunt zone de vânătoare. Când se parcurg cărări prin păduri este nevoie de o atenție sporită față de animalele sălbatice. Se cere precauție și față de câinii de stână, fie stână de oi sau cirezi de vaci.
Peisaj: Pe acest traseu peisajele sunt de o sălbăticie rară, care duc prin păduri dese și dealuri care se pot înălța peste 600 m, cu vârfuri care surprind cu o vizibilitate de jur împrejur.
Ziua 9, 26 iulie 2024, vineri
Este ultima zi în care dimineață mâncăm ceva și apoi plecăm din Șieuț cu un mijloc de transport către mașinile noastră lăsate în Bistrița Năsăud. Apoi ne întoarcem spre casă.
Precizări foarte importante legate de cazare și masă:
Traseul Via Transilvanica este un traseu pitoresc care trece prin zone foarte frumoase dar încă puțin dezvoltate turistic (sate mici și departe de lume) și din acest motiv avem variante limitate de cazare și masă. Scopul este să avem un acoperiș decent deasupra capului, căldură, liniște, și apă să ne spălăm. Din acest motiv să luați în considerare aceste aspecte:
- Vor fi situații în care vom dormi mai mulți în aceeași camere, unii în paturi de o persoană alții pe jos pe saci de dormit, sau pe plapume puse la dispoziție de gazdă. Prioritate în pat au fetele.
- Obligatoriu toți trebuie să avem la noi un sac de dormit, care să ofere un confort de minim 5 grade celsius.
- Nu trebuie să cărăm după noi corturi, ele vor fi puse la dispoziție de organizatori, în cele 2 locații în care va fi cazul. Prioritate vor avea la cazările la interior fetele.
- În majoritatea cazărilor avem și dușuri.
- În toate locațiile unde ajungem vom putea mânca seara și dimineața. ,
- Încercăm zilnic să trimitem rucsacii mari cu taxiul la următoarea locație, ca să nu-l mai cărăm pe traseu. Vom avea cu noi doar un mic rucsăcel pentru cele ale zilei.
În toate zilele pe traseu vom avea discuții duhovnicești despre viața și arătările minunate în lume ale Sfinților Rafail, Nicolae și Irina din insula Lesvos.
Lista recomandată de echipament:
- Rucsac mijlociu (35‑55 litri)
- Rucsac mic pentru tură de o zi (pentru apă, și cele necesare).
- Bocanci trekking/munte
- Bețe de munte (opțional)
- Pelerină de ploaie + husă de ploaie pentru rucsac
- Tricouri care se usucă ușor (nu din bumbac)
- Pantaloni de munte
- Pantaloni scurţi
- Sticlă pentru apă
- Șlapi de baie
- Briceag/ Brișcă
- Frontală (lanternă) și baterii
- Prosop sport (ușor)
- Ochelari de soare, pălărie de soare, cremă de soare cu SPF mare
- Trusă medicală (pansamente, plasturi, magneziu/anti‑cârcel, antihistaminice, anti‑dureri, cremăpicioare, dezinfectant și medicamente personale)
- Sac de plastic (pentru a transporta hainele în rucsac uscate)
- Dopuri de urechi (pentru cazurile în care dormim mai mulți în cameră)
- Trusă de cusut + ace de siguranță
- Chibrituri
- Documente importante (buletin/ pașaport, card de sănătate, contact de urgență)
Costul taberei este 1200 de lei și include cele 8 nopți de cazare în locațiile din program, 5 mic dejunuri și 5 cine. Cu precizarea că în 2 locații organizatorii au lăsat varianta donațiilor benevole, deci și aici va trebuie să lăsăm ceva pentru osteneala organizatorilor.
Întâlnirea participanților va avea loc la Poiana Negrii la Pensiunea Lena. Participanții din aceeași zonă se vor uni și vor merge împreună cu aceeași mașină, cheltuielile cu combustibilul fiind împărțite între ei. Noi organizatorii ne vom ocupa de punerea în contact a tuturor participanților. Poate participa orice persoană cu vârsta între 18 și 40 de ani, indiferent dacă a mai fost sau nu în taberele Ortodoxia Tinerilor.
Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la telefon / whatsapp 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați 500 de lei în contul de mai jos. Simpla confirmare telefonică sau pe Whatsapp a participării nu este deajuns.
Data ultimei înscrieri este 11 iulie 2024 iar costul excursiei poate fi trimis în următorul cont bancar:
Cont: RO34 RNCB 0857 0193 4561 0001
Titular: Claudiu Balan
Banca: BCR
Vă așteptăm cu drag alături de noi.
Doamne ajută!
Pentru cei care nu ați mai fost cu noi în tabere și excursii puteți vedea impresii aici: Tabere Ortodoxe
(Claudiu Balan)