Skip to content

16 Comentarii

 1. Guest
  octombrie 15, 2010 @ 1:24 pm

  Iarasi un articol foarte bun ! Minunat !
  Multumim pentru el !
  Doamne ajuta !

  Reply

 2. daniel
  octombrie 15, 2010 @ 8:48 pm

  La intrebarea doua 2. „a) Distruge progresul tehnologic mitul existenţei lui Dumnezeu?” Raspunsul este da. Progresul stiintific demonstreaza inexistenta unui creator. Religia a aparut pentru a justifica unele fenomene pe care oamenii nu le intelegeau (fulgerul, tunetul, ploaia), si asta a facut timp de mii de ani (de aia nu inteleg de ce se mai practica in anul 2010). La inceput oamenii credeau ca d-zeu locuieste dincolo de rau unde nu puteau ajunge, si cand au ajuns acolo, bineinteles ca nu era acolo. Apoi l-au cautat pe munte unde ziceau preotii ca se afla si, ati ghicit, nici pe muntele olimp nu era. Incoltiti, preotii au zis ca se afla in nori, pai am trecut si de nori si de luna si Jupiter si stele sau galaxii si e de negasit. Oare e greu sa ne consolam cu ideea ca pur si simplu nu este niciunde. Religia crestina a prins in Imperiul Roman pentru ca avea explicatii pentru orice (false bineinteles), adica: lumea are 6000 de ani, pamantul e plat, pamantul e centrul universului, universul si oamenii si totul a fost facut de o singura faptura si trebuie sa-i fim sclavi, sa-i dedicam totul (gandurile noastre, timpul nostru si banii nostrii). Stiinta a demonstrat lumea re mai mult de 6000 de ani, pamantul nu e plat si nici nu e in centrul universului. De asemenea evolutia speciilor ne spune altceva despre cum a aparut omul.

  Reply

 3. Laura-optimista
  octombrie 15, 2010 @ 9:40 pm

  Felicitări pentru articol! Foarte interesant, concis şi bine documentat.
  Într-adevăr, progresul ştiinţific ne poate întări credinţa, căci descoperirea tainelor creaţiei „spune slava lui Dumnezeu”(cf. Psalm18,1), demonstrează existenţa unui Creator, a unei Fiinţe raţionale, Care a putut aduce la existenţă, din nimic, întregul univers. Acum câteva secole, oameni nu puteau observa atât de clar perfecţiunea creaţiei divine, neavând mijloacele tehnologice necesare pentru a o cerceta. Totuşi, deşi credeau că Dumnezeu a creat doar pământul şi alte câteva planete, Îl slăveau pe Creator, credeau în El în mod necondiţionat. În zilele noastre, cunoscând faptul că, în realitate, Dumnezeu a creat un univers probabil infinit(nu prea sunt bună la astronomie, dar oricum), cu miliarde de galaxii, care se dezvoltă potrivit unor legi prestabilite(în mod cert, de către o Fiinţă raţională), avem şi mai multe motive pentru a susţine, plini de bucurie, existenţa Tatălui nostru ceresc, Care binevoieşte să ni Se reveleze şi prin universul pe care l-a creat din iubire faţă de noi. Minunat!
  Slavă Dumnezeului nostru pentru toate, pentru ceea ce ştim despre El şi pentru ceea ce nu ne-a descoperit încă!

  Reply

 4. Dan
  octombrie 16, 2010 @ 9:35 am

  Salutare din nou Daniel.
  Din cele scrise de tine inteleg ca nu ai alte obiectii la articolul la care discutam in afara de punctul 2.
  Legat de aceasta obiectie, tu ai spus ca progresul stiintific demonstreaza inexistenta unui creator. Insa pentru a-ti sustine punctul de vedere in mod obiectiv trebuie sa aduci si dovezi in acest sens, nu numai concluzii preluate de pe forumurile de atei. Nu o lua te rog ca pe o jignire ca nu este. In acest sens te rog sa-ti raspunzi tu singur daca ai ajuns la aceste concluzii dupa cercetarea cadrului istoric, geografic si social in care a aparut religia, sau daca aceste concluzii au fot doar insusite de-a gata doar pentru ca nu aveai dovezi in favoarea existentei in Dumnezeu).
  Nu ai facut decat sa insiri niste afirmatii fara suport. Ex: [i]„religia a aparut pentru justificarea unor fenomene pe care oamenii nu le intelegeau”[/i]. De unde ai ajuns la concluzia aceasta? (dovezi istorice, documente…ceva pe care sa-ti bazezi concluzia ca intr-adevar credinta a aparut asa)
  Pe celelalte afirmatii din aceeasi enumeratie nu mai insist pentru ca au aceeasi hiba.
  Apropo de cautatul lui Dumnezeu pe munti si de credinte mincinoase….. ca sa nu generez cumva vreo confuzie, nimeni nu a zis ca oamenii nu au crezut de-a lungul timpului asa de-aiurea…in fantasme, adica in idoli. Dar a extinde concluzia despre credintele mincinoase asupra unei credinte adevarate (care cuprinde adevarul lucrurilor) este o eroare de rationament. Drept dovada iti recomand cu caldura sa citesti intamplarea din Vechiul Testament dintre Sf. Ilie si proorocii mincinosi care credeau in zeul Baal. Relatarea o gasesti aici daca esti curios:
  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=68&cap=18
  (Regi III, cap. 18, versetele 20-39)
  Tu ai spus ca religia crestina a prins in Imperiul Roman pentru ca avea raspuns la orice. Dar crestinismul nu a raspuns vreodata cu afirmatia „pamantul e plat”, afirmatie pe care i-ai atribuito nejustificat.
  Si sa nu uitam de ce a prins crestinismul cu adevarat in Imperiul Roman:
  A prins pentru ca lumea se saturase pana la refuz de abuzurile imperialismului (totalitarismului), a prins pentru ca lumea era satula de falsele bucurii ale dezmatului, ale orgiilor si ale „distractiilor” barbare si pagane din Imperiul Roman, a prins pentru ca lumea era satula de credintele in zei si parazei mincinosi ca si cei care le propavaduiau. A prins pentru ca a adus pace si echilibru in fiecare familie, pentru ca nu a facut promisiuni desarte ci cat se poate de reale si de actuale, si [b]a prins crestinismul in ciuda faptului ca era un pericol capital sa fii crestin[/b]: erai deposedat de avutia materiala, erai condamnat la moarte prin diferite mijloace de tortura…si tot asa. Iata asa a prins crestinimul, precum spui tu in parte, dar nu pana la capat: Pentru ca avea explicatii pentru orice, dar avea explicatii reale, si mai mult decat atat, pentru ca avea si are solutii reale pentru orice aspect al vietii.
  Lui Dumnezeu nu-i suntem sclavi, drept dovada ca:
  a) Presupunem ca nu exista Dumnezeu: tu esti liber (banuiesc ca te simti) iar eu desi cred in existenta lui Dumnezeu (sa zicem ca ma insel in credinta mea) ma simt tot liber. Adica nu ma simt constrans de nimic in credinta mea ci imi este foarte bine cu ea. Deci nici tu si nici eu nu ne simtim scalvii cuiva.
  b) Presupunem ca exista Dumnezeu: eu ma simt liber asa cum m-am declara in varianta a), iar tu bauiesc ca te simti liber pentru ca realitatea o confirma (te exprimi liber, faci ceea ce consideri tu personal ca e bine si nu te ingradeste nimeni (Dumnezeu) in actiunile tale). Deci nici in varianta aceasta tu nu esti sclav, si nici eu nu sunt. Avem amandoi deplina libertate de gandire si actiunie (desigur, in limitele impuse de legile fizicii 🙂 )
  [b]Faptul ca tu percepi credinta in Dumnezeu ca pe o sclavie, nu este totuna cu faptul ca oamenii credinciosi ar fi scalvii lui Dumnezeu[/b]. In acest sens, te rog sa nu-ti extinzi propria perceptie despre credinta asupra simtirii experimentate personal de atatia credinciosi ce pot da o marturie obiectiva in acest sens, fara ca tu sa fi experimentat si insusit credinta pe care o percepi doar teoretic. E ca si cum ai spune ca handbalul se joaca cu piciorul, fara sa fi jucat vreodata, iar handbalistii vin si-ti spun ca handbalul se joaca doar cu mana.
  Apoi sa stii ca stiinta nu a demonstrat ca lumea are mai mult de 8-10.000 de ani ci oamenii de stiinta atei au demonstrat ca isi pot indreptati ateismul inventand metode de a masura vechimea lucrurilor astfel incat sa confirme concluzia a priori ca lumea ar fi evoluat (si evident pentru sustinerea evolutiei trebuiesc milioane de ani deoarece dovezile celor cateva mii de ani de civilizatie nu confirma asa ceva -adica aparitia de noi specii, din specii deja existente-). Dar lucru acesta nu este stiinta ci psedo-stiinta.
  Despre cat de eronate sunt majoritatea metodelor de datare (nu toate) o arata „fosilele” vii, adica speciile de pesti, arbori (etc.) a caror ramasite au fost datate cu milioane de ani vechime, ca mai apoi sa se constate cu stupoare ca acele specii traiesc bine mersi si astazi. Ups…
  Ai spus ca evolutia speciilor ne spune altceva despre cum a aparut omul. Asa si este. Nimeni nu contesta ca asta spune evolutia. In schimb se contesta vehement rationamentul defectuos si interpretarea filozofica expusa drept concluzie stiintifica despre mediului inconjurator, pe care teoria aceasta o sustine. Deci una este sa se spuna ceva…si alta este sa ai dovezi verificabile si falsificabile care sa confirme ceea ce se sustine. Afirmatia „speciile evolueaza din una in alta” (fie in mii, milioane, miliarde de ani) nu este falsificabila si nici testabila. Nu este testabila pentru ca prespune ca experimentul sa se desfasoare pe perioade enorme de timp pe care omul nu le are la dispozitie, si nu este falsificabila pentru simplul motiv ca nu avem ce falsifica: nu exista niciun experiment care sa arate ca o specie noua poate sa evolueze din alta existenta. Eu ca simplu om, impreuna cu multi oameni de stiinta (credinciosi, desigur) sustinem ca teoria evolutiei este un fals grosolan, o credinta in intamplare si haos aka ateism, dar imbracata frumos in halat de laborator. Ca sa ne verificam amandoi concordanta afirmatiilor noastre cu realitatea te invit bucuros sa discutam in legatura cu acest subiect pe oricare din articolele din categoria Credinta si stiinta – subcategoria – „Evolutionismul ateist”. Invitatia este facuta in acel cadru deoarece este special pregatit penstru discutii cu astfel de tematica.

  Reply

 5. Guest
  octombrie 17, 2010 @ 1:44 pm

  Daniel,
  cum de dintrun contestatar hotarat, adicatelea gica-contra, ai devenit dintrodata mare invatator pro ? Intoarcerea ta la 180 grade merita raspunsul mult asteptat :

  Oare Domnul nostru Iisus Hristos Dumnezeu ar fi putut vreodata sa vorbeasca poporului, ca unei turme de prosti? NICIODATA !

  Ai putea tu, nu sa-ti dai viata pentru un semen de-al tau, ca nu esti Dumnezeu, cum nu sunt nici eu, dar macar sa nu sfidezi pe nimeni? De unde stii tu ca cel pe care azi il scuipi in obraz, maine nu va fi sfant in cer ? NU STII !

  DOMNUL FIE CU TINE, si cu mine ! AMIN.

  Reply

 6. daniel
  octombrie 17, 2010 @ 3:13 pm

  Anonim, aceea e o satira (tot intr-un spirit contestatar). Daca o citeai cu atentie ai fi desoperit ca e o ironie la adresa ceationistilor.

  Reply

 7. Admin
  octombrie 18, 2010 @ 6:48 am

  Daniel, chiar nu pot sa-ti inteleg lipsa de respect 🙁
  Ti-am inteles ironia per total, ea vrea sa se adreseze conflictului dintre creationisti si evolutionisti (mai bine spus pe seama creationistilor), si m-a amuzat felul pueril in care a fost conceputa, dar chiar nu pot intelege oamenii care rad de durerile altor oameni, si aici ma refer la punctul 20: [i]”Explicați că toate crimele secolului XX au fost pe bază de evoluționism, ca cum ar fi: Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot, închisorile comuniste. Puteți adăuga și că bunicul a fost bătut și torturat de torționari darwiniști comuniști pentru că nu a vrut să renunțe la credința strămoșească.”[/i]
  Ceea ce spune lazypown aici, si implicit tu, este aceeasi ipocrizie pe care o spun unii cum ca holocaustul nu a existat (holocaustul nu este numai al evreilor), sau e ca si cum ti-ai bate joc de toate victimele inchizitiei, spunand ca defapt nu au suferit de pe urma ideologiei inchizitiei, ci au suferit…asa de-aiurea. (apropo…ai uitat cum ai adus ca argument inchizitia pentru negarea lui Dumnezeu si a crestinismului?)
  Cum poti sa razi de mii si mii de oameni care au suferit cumplit, care au fost tortionati si omorati pentru simplul fapt ca se impotriveau ateismului si marturiseau ca exista Dumnezeu. Sunt si astazi sute de batrani care isi amintesc plangand calvarul inchisorilor comuniste prin care au trecut, unde ateismul si darwinismul erau „dumnezeu”, iar Dumnezeu era considerat o inchipuire, sau mai bine zis „delir mistic”.
  Daniel, pune-ti deoparte „o usita de iesire pentru situatii de urgente”, ca macar sa nu razi de suferintele oamenilor, daca tot nu poti avea compasiune fata de ei.
  Esti binevenit oricand pentru a discuta, cu singura cerinta de a avea respect unii fata de altii (fie ca suntem atei sau credinciosi)

  Reply

 8. maria
  octombrie 19, 2010 @ 9:01 am

  Am si eu o intrebare: de ce permite Dumnezeu sa sufere oamenii buni , sa aiba cancer copii de 2 ani si nu numai , care nu au pacate, iar oamenii care sunt rai si nepasatori traiesc in desfatari , in lux si sunt sanatosi? Eu sunt foarte trista pentru cea ce vad in jurul meu.Nu pot sa spun ca eu nu am pacate , insa incerc alaturi de sotul meu sa avem o viata curata si placuta lui Dumnezeu, si totusi intampinam tot felul de probleme.Acum sunt insarcinata si ma gandesc la copilul meu si mi-e frica de necazuri.

  Reply

 9. Dan
  octombrie 19, 2010 @ 9:35 am

  Salut Maria! Ma bucur mult ca iti pasa de toti ceilalti oameni din jur la modul practic, nu la modul teoretic.
  A-ti pasa de oameni la modul practic, inseamna sa suferi pentru ei, odata cu ei, inseamna sa te rogi pentru ei si inseamna sa-i ajuti material si moral dupa puteri.
  A-ti pasa de oameni la modul teoretic, inseamna fatarnicia ateista care il pune la „zid” pe Dumnezeu pentru suferintele umanitatii, fara ca acea persoana [b]sa faca ceva concret[/b] astfel ca cei pe care ii compatimeste teoretic sa nu mai sufere.
  [b]Numai cine nu-l cunoaste pe Dumnezeu il judeca pe El[/b] Asta o spun din experienta.
  Ca sa nu ramai fara raspuns Maria, am sa-ti recomand sa citesti urmatoarele articole pentru ca sunt mult mai concludente decat as putea explica eu:
  https://www.ortodoxiatinerilor.ro/iubirea/suferina/557-bogatii-fericiti-si-saracii-suferinzi.html
  https://www.ortodoxiatinerilor.ro/component/content/article/98-intrebari-incomode/16317-daca-dumnezeu-este-bun-de-ce-exista-atat-rau-in-lume.html
  Sper ca in ele sa gasesti toate raspunsurile la aceasta durere sufleteasca pe care o ai.

  Reply

 10. Ana
  octombrie 19, 2010 @ 10:41 am

  sf Nectarie
  @ Maria

  „Acum sunt insarcinata si ma gandesc la copilul meu si mi-e frica de necazuri.”

  Pentru ca esti insarcinata, [b]roaga-te sfantului Nectarie[/b] pentru tine si copilas, sa ai o nastere usoara.

  Dumnezeu sa-ti ajute

  Reply

 11. K.
  octombrie 19, 2010 @ 9:39 pm

  Te rog eu explică-mi lista aia de la punctu c).
  Ai dat acolo nişte ţări dar Bulgaria, Estonia (oarecum şi Cehia) nu se potrivesc deloc cu teoria ta. Cum explici criminalitatea ridicată din aceste două ţări ?
  Să nu uiţi (ascunzi) că o ţară se consideră pe sine a fi ortodoxă iar în cealaltă toate activităţile criminale sau antisociale aparţin doar celor botezaţi în ortodoxia moscovită. Sigur din salatiul tău de popă îţi permiţi să pleci acolo în vacanţă iar data viitoare cum ai ajuns în Talin te urci în maşutcă şi mergi cât mai departe de zonele turistice.

  Reply

 12. Claudiu
  octombrie 19, 2010 @ 10:37 pm

  Salut K,

  Nu sunt popa, sunt un om simplu.
  Nu am spus ca rata criminalitatii nu este mare si-n tarile ortodoxe, am spus doar ca progresul tehnologic nu rezolva problemele personale ale oamenilor. Tehnologia moderna nu poate tine loc de implinire personala, de familie, de prieteni, de grija si iubirea celor din jur.

  Reply

 13. k
  octombrie 20, 2010 @ 2:08 pm

  Nu vreau să te contrazic dar progresul, tehnologia, sărăcia şi bogăţia nu schimbă cu nimic omul în căutarea fericirii sau în problemele personale.
  Ce vreau să spun e că nu este nici o diferenţă dintre unu sărac care bea şi violează babe, şi unu bogat care-şi cumpără fel de fel de maşini şi case în satisfacerea golului sufletesc (lipsa comuniunii cu Dumnezeu). Aceştia sunt păcătoşii prezenţi în ţările din topul respectiv, Hristos să-i judece, nu noi.
  Dar în ţările care nu-s în top avem alt fel de păcătoşi, genul care frecventează biserica, şi toată ziua numai de Dumnezeu grăiesc, dar care acum citesc în cafea, sau care au făcut chiuretaje, sau onanie (am citit pe aici că unii se revoltă urît de tot împotriva avorturilor dar nimeni nu a scris nimic de onanie), sau pur şi simplu prinşi în cercul consumaţionismului. Chiar de curînd patriarhia a publicat nişte mizerii de cărţi, cică un fel de profeţii despre sfîrşitul lumii şi vieţi ale sfinţilor, iar acele minciuni nimeni nu le-a verificat să vadă dacă chiar aşa au zis sfinţii, şi nu trebuie să fie mari traducători, ci doar să caute exemplare vechi pe la vecini, anticariate sau mănăstiri. Aceştia se mulţumesc doar cu ce primesc şi în rest nu le mai pasă, dânşii sunt adevăraţii trăitori ortodocşi din ziua de astăzi.
  Şi ca să revenim, consider că tehnologia mai mult ajută omul să se apropie de Dumnezeu, prin informare, nu altfel, pt că aşa este veacul acesta iar cum noi avem mai multă minte decît predecesorii noştri şi trebuie să o folosim pe toată.

  Reply

 14. Claudiu
  octombrie 20, 2010 @ 2:26 pm

  Sa stii ca noi am scris chiar foarte mult despre onanie. Avem o categorie speciala de articole pentru Masturbare, pe care o gasesti in sectiunea Sexualitate.

  Reply

 15. Ana
  octombrie 20, 2010 @ 9:35 pm

  @ K

  „Şi ca să revenim, consider că tehnologia mai mult ajută omul să se apropie de Dumnezeu, prin informare, nu altfel, pt că aşa este veacul acesta iar cum noi avem mai multă minte decît predecesorii noştri şi trebuie să o folosim pe toată.”

  Nu cred ca avem mai multa minte decat stramosii nostri, ci avem mai mult tehnologie. [b]Totusi, stramosii nostri aveau legatura cu pamantul, care apropie omul mult mai usor de Dumnezeu, decat o putem face noi cu toata tehnologia actuala.[/b] Noi azi ne bazam pe asigurari, pe masini, pe societate. Ei lucrau pamantul, pasteau animalele, si se rugau. Isi puneau nadejdea doar in Dumnezeu.
  Noi ne putem nadejdea in …tehnologie, societate etc.

  Pe tine tehnologia te-a apropiat de credinta?

  Reply

 16. Guest
  octombrie 21, 2010 @ 5:24 pm

  Mulţi au condamnat civilizaţia moderna occidentala pentru “lipsa de Dumnezeu”. Faptul ca femeile au aceleasi drepturi cu barbatii, libertinajul sexual, alcoolismul, drogurile – sunt exemplele cele mai citate ale unui mod “depravat” de viata datorat lipsei de credinta a occidentalilor. Un mod de viata care ii face pe orientali sa creada in superioritatea lor sociala si religioasa. Totusi este un fapt constatabil empiric ca religia, credinta intr-o viata posterioara, nu se traduce neaparat in societati mai bune. Printre tarile cu nivel scazut de coruptie nu figureaza nici o tara musulmana; in schimb, sapte tari musulmane se afla printre primele zece tari cu cel mai inalt nivel de coruptie din lume. Suedia, statul cel mai “fara de Dumnezeu” din Europa se afla printre cele mai putin corupte de pe planeta. Un argument sustinte ca saracia genereaza coruptie, ca o tara devine cu atat mai putin corupta cu cat nivelul sau de bunastare economica este mai ridicat. Dar cum se explica atunci faptul ca Arabia Saudita sau Kuwait care se numara printre tarile cele mai bogate din lume sunt in acelasi timp printre tarile cele mai corupte?

  Este evident ca nu exista o relatie directa intre religie si moralitate. Totusi, societatile religioase ca Pakistanul continua sa critice vehement materialismul occidental in timp ce ridica in slavi superioritatea spiritualitatii religioase proprii. Chiar si musulmanii care aleg sa emigreze in Occident au aceeasi atitudine critica, fara sa refuze insa sa se bucure de avantajele societatilor “materialiste”. Ei nu-si incurajeza copiii sa se integreze ceea ce genereaza o atitudine islamofoba.

  Moralitatea nu este monopolul vreunei credinte: un ateu poate fi mai etic decat o persoana religioasa. In cele din urma ceea ce conteaza este ca oamenii sa se comporte cu atentie si decenta fata de ceilalti.

  Ideile de mai sus nu sunt deloc noi pentru europeni. Este remarcabil insa ca ele au fost expuse intr-un articol semnat de Irfan Hussain, intr-un jurnal pakistanez, ce-i drept, cu vederi liberale si de limba engleza.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *