Experții de la Mercedes-Benz vor să dea viața unui autovehicul, asemenea lui Dumnezeu
Nemții n-au dezămăgit niciodată atunci când a fost vorba de tehnică, precizie, și invenții care au revoluționat lumea. Îi știm cu toții ca fiind poporul cel mai devotat muncii, cu servicii și produse de mare calitate care ies din mâinile unor oameni foarte bine instruiți, perseverenți și cinstiți. Calitatea germană a devenit un adjectiv care însoțește acest popor oriunde ajunge și orice face.
Experții și tehnicienii de la Mercedes-Benz sunt, din acest punct de vedere, în top în privința calității produselor care ies din fabricile lor. O lume întreagă îi știe. O lume întreagă își dorește să conducă o mașină Mercedes, chiar dacă de obicei este mult mai scumpă decât autovehiculele altor mărci din aceeași clasă.
https://www.youtube.com/watch?v=CKqJccK_EkM
În 2012 o echipă de experți de la Mercedes-Benz și-a stabilit un țel pe care niciun producător de automobile din lume nu l-a atins până acum: prima mașină condusă autonom pe un traseu complex. Au mai existat proiecte ale altor companii în care inginerii reușeau să creeze un autovehicul care să se deplaseze autonom pe o autostradă cu ajutorul unor senzori montați în șosea sau pe parapeți. Însă echipa celor de la Mercedes a reușit un lucru excepțional: să creeze un autovehicul care să se deplaseze independent în condiții complexe de trafic: prin orașe, suburbii, sate și zone metropolitane aglomerate, trafic ce conținea sute de semafoare, treceri de pietoni, sensuri giratorii, poduri, zone de construcție și foarte mulți oameni.
Traseul pe care au testat acest sistem inteligent de ghidare a fost unul istoric: Manheim – Bruchsal – Pforzheim, lung de 103 km, pe care, exact acum 125 de ani, în 1888, Bertha Benz circula cu prima mașină din istorie propulsată de un motor, numită Benz Patent-Motorwagen.
În vara anului 2013 s-a scris un nou capitol în istoria automobilului, în care șoferul a circulat luând mâinile de pe volan, fără a apăsă pe accelerație și fără a apăsa pe frână, ca un pasager.
Mașina era dotată în interior cu un computer pe care era instalat un sistem de localizare geografică care să ofere date la o precizie de un centimetru. Acest lucru se realiza prin intermediul a trei camere video și 8 radare montate pe automobil. Computerul aduna date, scanând împrejurimile de 10 ori pe secundă și comparând informațiile cu o hartă digitală foarte detaliată. Sistemul trebuia să se descurce în orice condiții de trafic, indiferent de vreme și condiții de lumină.
Ce m-a mirat pe mine cel mai mult și m-a motivat să scriu despre asta este declarația unuia dintre experți: „Sistemul de ghidare a mașinii nu trebuia doar să identifice toate persoanele și obiectele care înconjurau mașina ci trebuia să și prezică mișcarea lor.”
Alt expert spunea „Trebuia să învățăm vehicolul să ia deciziile cele mai bune în toate situațiile, în mod eficient și în fracțiuni de secundă.”
Acești oameni încearcă de fapt să creeze o mașină care să gândească asemenea unui om. Acest automobil autonom, care este încă parte dintr-un proces de cercetare, se vrea creat și produs în serie pentru publicul larg în așa fel încât să se descurce în orice situație, să intuiască orice se întâmplă în jur, în fiecare moment, dar și peste câteva secunde, și apoi să ia decizii în fracțiuni de secundă.
Acest sistem inteligent de ghidare trebuie să „înțeleagă” și să prezică ce ar putea face un om beat clătinându-se pe trecere de pietoni, un copil care-și scapă jucăria în stradă și vrea să se întoarcă după ea, un șofer nesăbuit care depășește pe contrasens, o bucată de material căzută dintr-un tir, o roată în explozie de la un autovehicul din față, un polițist care sare grăbit în mijlocul străzii pentru a te opri. Un astfel de sistem ar trebui să prevadă ce vor face un grup de suporteri bucuroși de victoria echipei lor care sar în stradă, sau cum să se comporte dacă strada pe care circulă se surpă câțiva zeci de centimetri sub autovehicul, sau dacă o persoană face cu mâna pentru autostop, și multe astfel de situații.
Cu cât stăm mai mult să ne gândim cu atât realizăm că de fapt acest sistem inteligent de conducere autonomă a autovehicolului trebuie să gândească în termeni umani, și asta pentru că este înconjurat de oameni care iau decizii în același timp cu el în trafic.
În esență, experții de la Mercedes-Benz se chinuie să creeze un sistem care să gândească asemenea creierului uman… Practic, dacă până acum autovehicolele erau simple mijloace motorizate de deplasare, ele devin din ce în ce mai inteligente. De ce? Pentru că omul nu are astâmpăr și tot cercetează și caută și învață și se chinuie să îmbunătățească tot ce-i în jurul lui. Și așa se ajunge la dorința de a face o mașină cât mai inteligentă… o mașină ”însuflețită”, capabilă să reacționeze singură, fără a fi controlată din butoane, volan, rotițe sau pedale.
„Atunci, luând Domnul Dumnezeu ţărână din pământ, a făcut pe om şi a suflat în faţa lui suflare de viaţă şi s-a făcut omul fiinţă vie. ” (Facere 2, 7)
Și omul modelează astăzi pământul, piatra, nisipul sau lutul și face din el statui ce se asemenea oamenilor reali. Dar nu are putere să dea viața acestor statui.
Și Dumnezeu a luat țărână din pământ, a modelat-o în forma unui trup de om și în același timp a suflat în fața lui și i-a dat viață.
Iar omul, creat de Dumnezeu, omul care are în el Duhul dumnezeiesc, și seamănă cu Creatorul său, nu se mulțumește să modeleze o mașină, ci vrea s-o și însuflețească. Vrea să-i dea viață! Vrea s-o facă din ce în ce mai mult după chipul și asemănarea lui. Omul vrea să facă un autovehicul să gândească asemenea lui, așa cum Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul și asemănarea Sa, după chipul Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh.
Miliardele de forme de viață de pe acest pământ, de la insecte, păsări, pești, animale și până la lumea vegetală cu toată splendoarea ei, arată că Dumnezeu poate da viață la orice. O piatră de-i pui în față, El îi poate da suflet, o poate face să meargă, să gândească, să se miște, să mănânce, să se adapteze mediului, să interacționeze cu celelalte forme de viața dimprejur. De altfel Sfântul Ioan Botezătorul spune acest lucru în Evanghelia după Marcu: „Dumnezeu poate şi din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam.” (Luca 3, 8)
O jucărie de-i pui în fața lui Dumnezeu el o poate însufleți. O foaie de hârtie făcută lebădă el o poatre trasforma într-o lebădă adevărată.
Acest obicei de a da viața, de a însufleți tot ce ne înconjoară, l-a moștenit și omul, ca un fiu ce-și moștenește Tatăl.
Iată de ce astăzi omul caută să automatizeze totul prin progresul tehnologic, adaugă îmbunătățiri tehnice fiecărui gadget… Telefoanele au ajuns computere. Televizoarele au ajuns computere. Afișajul de bord al unei mașini a ajuns computer. Totul se automatizează pentru a deveni mai eficient, mai inteligent, pentru a-l scăpa pe om de anumite sarcini și constrângeri materiale.
Dar omul nu s-a mulțumit să automatizeze tot ci își dorește mai mult, să facă mașinile automatizate să gândească singure, să se adapteze mediului, să ia decizii singure… Defapt vedem cum omul imprimă materiei din ce în ce mai multă inteligență, mai multă rațiune, pentru a răspunde necesităților sale la modul personal.
Omul vrea să însuflețească tot ce-l înconjoară, așa cum Dumnezeu a dat viață la tot ce a pus pe acest pământ. Toată materia este vie, plină de mișcări ale atomilor, așezați în miliarde de miliarde de structuri. Toată materia are în ea capacitatea de a susține viața, pe diferite niveluri, omul fiind suprema ființă, conștientă, liberă și asemenea lui Dumnezeu.
Experții de la Mercedes-Benz, în dorința lor de a crea un vehicul autonom, se aseamănă și ei Dumnezeului Care i-a creat! Vor și ei să dea viață Mercedesului S 500 ! Dar nu orice fel de viață, ci viață inteligentă, o viață care se raportează la viața celorlalți.
În febra aceasta a progresului tehnologic noi oamenii aflăm cât de complex și minunat este acest Univers și câtă înteligență și muncă îți trebuie să faci o mașină să se asemene 0, 00001% omului.
Experții și inginerii de la Mercedes demonstrează încă odată că omul nu se va sătura niciodată cu nimic din cele materiale ci își va dori să inoveze și iar să inoveze, să creeze și mai frumos, și mai inteligent, și până la urmă să ajungă și ei să dea viață.
Omul vrea să dea viață tuturor obiectelor pe care pune mâna, așa cum Dumnezeu a însuflețit tot ceea ce a creat.
Slavă Ție Doamne, slavă Ție!
(Claudiu Balan)
Carol
septembrie 11, 2013 @ 3:16 pm
Deja se ajunge la inlocuirea omului cu calculatoare, sunt altii care au de gand sa programeze omul cum sa gandeasca, sa manipuleze gena, altii au vrut sa creeze un Frankenstein, sa dea viata unui monstru, vechii pagani credeau ca idolii de piatra si de lut aveau viata si-i ajutau…. o noua idolatrie, Dumnezeu nu se lasa batjocorit. Sa vedem cand va disparea in curand petrolul, ce ne vom face?
Pot veni unii sa imi spuna ca sunt negativist, ca vad raul in orice, asa sa fie, dar sa ascultam persoane induhovnicite, gen Virgiliu Gheorghe, un om de stiinta cu multiple cunostinte in toate domeniile, de la medicina, fizica, biofizica, tehnlogie, etc, ce spune despre progresul acesta al tehnicii.
Au incercat candva nemtii sa creeze oameni supradestepti, inca mai incearca laboratoarele sa faca astfel de oameni. Stiu un om , nascut prin 60 in Germania, care a ajung handicapat mental si fizic, abia gandeste si nu isi poate folosi membrele superioare, merge ologit, si asa au patit vreo cateva zeci din generatie cu el, pe care au vrut nemtii sa-i faca oameni superinteligenti inca din pantecul mamei, iata ce inseamna sa te pui cu Dumnezeu.
Numai Dumnezeu poate scoate fii ai lui Avraam, nu si omul, asta e o blasfemie, eu nu vad deloc cu ochi buni tampenii astea, ca si clonarea si fertilizarea in vitro si alte tentative ale omului de a crea sau modifica craetia lui Dumnezeu, de a da viata idolilor materiei. Doamne fereste !
Claudiu Balan
septembrie 11, 2013 @ 3:59 pm
Carol, ce pot să-ți zic?
Frumusețea e în ochii celui care privește.
Fiecare vede ce vrea.
Unii îl văd pe Dumnezeu și-n cel mai mare păcătos, iar alții nu reușesc să-i distingă urma nici în cel mai mare sfânt.
Tu vezi apocalipsa și tot răul peste tot…
Dan Sorin
septembrie 11, 2013 @ 6:40 pm
Ceea ce cred că a vrut Carol să spună este că neamul omenesc este prea imatur pentru toată tehnologia de azi.
Carol
septembrie 11, 2013 @ 7:52 pm
@Claudiu – apocalipsa o traim de 2000 de ani aproape, de la inaltarea Domnului, si spune ca sunt aproape vremurile, numai ca lumea nu intelege asta si crede ca e ceva rapid, altii desconsidera total pe cei care se tem de judecata de apoi.
Era un personaj Dostoievskian care era un talhar, in cartea „Demonii”, dupa ce pacatuia citea cartea Apocalipsei si plangea, isi aducea aminte de dreapta judecata si se caia. Daca ea nu era necesara, si apocalipsa e ceva daunator, si sa nu fie luata in seama, nu mai era scrisa, ne era descoperita acum recent, sau la vremea cand era nevoie,peste alte generatii, dar lumea nu intelege asta.
Poti spune ca nazismul si comunismul nu au fsot momente apocaliptice, in care fiara avea stapanire multa pe pamant, unde au pierit nu doar trupuri ci milioane de suflete, zeci si sute de milioane , pierderi de credinta, ateism, si alte plagi, alea nu sunt semne ale apocalipsei? Ceea ce s-a intamplat la Pitesti, demonismul de acolo, puterea demonica a lui Turcanu si a adeptilor sai, nu era ceva apocaliptic? Nu toti avem puterea sa rabdam asa ceva, nu tuturora ni s-a dat astfel de cruci grele, nu inseamna ca atunci s-a sfarsit lumea, in viitorii 10, 20,50,100 de ani, dar nu dispretuim profetiile si suntem cu credinta ca si la noapte poate veni Domnul ca un fur si sa judece cu dreptate, oricand putem sa ne trezim ca a venit infricosatoarea judecata, asa cum ne invata scriptura.
Inteleg ca e frumoasa creatia lui Dumnezeu, ca vorbeste prin toate descoperirile stiintifice, si cu cat studiezi mai mult, mai ales in domeniul medicinei esti fascinat, cnad vezi si atatea inovatii esti incredintat din ce in ce mai mult de puterea lui Dumnezeu, dar in duh ortodox.
Vezi clar frumusetea craetiei, vezi cum a fost alsat de Dumnezeu ca unul sau mai multi spermatozoizi sa fie alesi spre a fi mai departe fecundati, dar cum omul vrea sa fie si el creator, alege 7 si omoara sdin ei sa mai ramana unul, in cazul fertilizarii in vitro. Eu asta nu vad cu ochi buni. Da Claudiu, aici vedem maretia creatie, si unii chiar se simt ispititi sa faca asta, se simt mandrii , bucurosi ca pot face astfel de lucruri mai ales in medicina,dar oare e bine?
Informatica ar fi trebuit sa ne intareasca tuturora credinta in Dumnezeu, cum spunea si Nicolae Steihardt, si nu este asa, vede fiecare ce vrea.
Se merge spre a crea inteligente artificiale si la oameni, nu daor la masini, cu progresul asta.
Eu m-am obisnuit sa gandesc asa cum gandeste parintele Paisie, cu simplitatea lui, in duhul ortodoxiei lucrurile, sa traiesc in lume ca si cum nu as trece, sa ma bucur de toate, si de tehnologia ca si cum nu le-as folosi, sa respect legile si indatoririle cetatenesti ca si cum nu le-as respecta, ca si cum nu as fi din lumea asta, asa cum nu sunt, toate astae sunt ceva temporar, omul isi face idoli in materie.
Tehnologia, in mare e un idol, stiinta, cum spunea parintele Calciu e de cele mai multe ori in cealalta parte, nu de aprtea bisericii, merge spre ateism si Darwinism, omul are idoli in stiinta.
Ca poti scrie despre aceasta descoperire stiintifica, e un lucru bun, dar cand aduci pe Dumnezeu in discutie, cand vorbesti despre Creatie, creator, despre a da nastere vietii, aici trebuie sa faci clar o delimitare, numai Dumnezeu da viata, omul oricat de inteligent ar fi nu poate. oricat de inteligent ar fi, nu poate ajunge pe Venus sau pe Marte, sunt lucruri zadarnice.
Spunea Ianolide foarte clar, ca omenirea se indreapta spre idolul materiei, uzinele sunt cele mai mari temple idolatre.
Nu sunt depasit , sunt nevoit sa apelez la ea, dar asa nu ma obliga sa nu vad lucrurile asa cum sunt!
Acum 1 an, plataem lumina stand la caserie, erau 3 angajate, mancau o paine, apoi s-au desfiintat si nu mai lucra nimeni acolo, nici paznicul care manca si el o paine pe deasupra si au adus tonomate, calculatoarele care inlocuiesc oamenii, apoi am vazut pe o caserita care era acolo ca vindea covrigi….. asta ma face sa am pareri proaste si sa nu imi pare bine ca tehnologia inlocuieste mana de lucru manuala, a omului.
Carol
septembrie 11, 2013 @ 8:13 pm
Ca sa nu fiu rau, despre nemti pot spune ca sunt un popor cinstit, au un cult foarte bine dezvoltat al muncii, un popor educat. De la bunicii mei stiu ca aveau un comportament exemplar, armata germana s-a comportat nemaipoemnit cu noi, nu asa cum citesc de la altii, nici in curte nu inrau sa bea apa daca nu erau invitati si spuneau ca nu intra unde nu e curtea lor, dar la sarbi faceau prapad si mari urgii, noi eram insa aliatii lor.
Aflu de la o femeie care a lucrat acolo putin timp ca era sa o ia razna,era asistenta iar toti colegii ei si medicii, superiorii ei erau niste oameni faorte rai, si nu mai putea sta alaturi de ei, de la altcineva afu ca depinde zona…..
Ei au inceput 2 razboaie mondiale, au incercat si in timpul nazismului sa creeze omul perfect, rasa superioara, si foarte multi nazisti au fost recrutati de americani si de englezi in secret si fac studii in acest domeniu, chiar si la Haga printre promotorii drepturilor omului se gasesc persoane care au ocupat functii importante in administratia nazista, precum Walter Hallstein. Acum ei domina financaiar Europa, sunt un popor muncitor, cel mai binedezvoltat,ultratehnologizat, asa este, caltiatea germana nu poate fi pusa la indoiala, in orice domeniu, nu contest asta.
Nemtii sunt insa niste oameni lipsiti de geniu, este se dezvlota si se imbogatesc de la o generatie la alta prin munca. Asa cum zicea Cioran, au avut putine genii, un Goethe de exemplu,si alti cativa, pe langa francezi care au avut mai mult rafinament, multi scriitori cunoscuti, dar nici unul de talia lui Goethe, asa cum spunea Cioran in Schimbarea la fata a Romaniei, totul nascandu-se din ceva barbar, pe care-l practica insa cu perseverenta si reusesc. Parintele Paisie spunea ca francezii accepta usor si inteleg unele lucruri, ca de exemplu crestinismul ,daca-l explici, zambitori pricep, dar vin altii cu alte idei si la fel de frumos accepta ce le spune altul, neamtul insa prinde greu,dar cand a bagat ceva la cap, face acel lucru pana la capat, nu-i mai iese din minte.
Ei si la fotbal s-au chinuit mult sa mai faca o echipa buna, de exemplu Bayern Munchen nici in campionat nu stralucise cativa ani, acum domina Europa, dar oare cum au reusit? Prin forta, asa se impun. Specialistii in fotbal arata calr ca tactica lor e dreapta, ataca numai in linie dreapta, razboi fulger, razboi total si inving printr-o forta naucitaore, a umilit de doua ori una din cele mai talentate si creatve echipe din Europa, Fc Barcelona, si toti vor acum sa le calce pe urma.
Aliniaza Europa dupa cum vor, prin putere economica, asti-as ei.
Au incercat prin nazism sa creeze un model european, toti sa adopte ideile lor, sa creeze rasa superioara, nu au reusit. Si nu vorbesc prostii. Cunosc personal acel caz, despre care ti=am vorbit, cand au incercat sa faca o inteligenta superiaoda la om, sa creeze genii, au esuat.
Dumnezeu da, da viata unei pietre, sa o faca mai puternica si mai buna decat masina germana, oricat de buna ar scoate-o nemtii, sufelt nu poate sa aiba. Aici trebui sa faci o delimitare, Dumnezeu craeza, nu neamtul, nu omul, Dumnezeu sufla viata, energie necreata, omul doar incearca.
Vedem frumusetea creatiei, vedem insa si partea luciferica din frumusetea creatiei, omul vrea sa fie el creator, si tu stii bine aceste lucruri.
Carol
septembrie 11, 2013 @ 8:29 pm
Iar eu sunt unul care apreciez calitatea germana. Taicamiu intotdeauna a preferat masinile germane.
A avut pana acum 2 masini de tip Skoda Octavia, creata dupa model german si cu motor de Wolkswagen, iar acum are tot o Skoda Octavia Superb, cu motor de BMW, nu mai stiu exact ce model, cum se numeste, a costat 25000 de euro, a luat-o cu mari eforturi si imprumuturi, intinzandu-se mai mult decat i-i e plapuna, sa isi faca moftul, e in pas cu tehnologia, foarte performanta si bine dotata, motor puternic si pe diesel, nu consuma mult, si am zis ca, daca imi iau masina, ori imi iau ca a lui, modelul ala, peformantele acelea, sau ceva asemanator, ori nu imi iau deloc, se simte diferenta dintre ea si alta masina. Ori am sa am masina de calitate, sa mi-o lase mie sa sa ma ajute sa imi iau una asemanatoare ai mei, ori nu imi iau deloc.
Imi place mult tehnologia, dar sa o stapanesc eu, pana sa zici ca are suflet…. nici macar animalele , nu minima gandire si reflexe nu are gandire, oricat de performant ar fi calculatorul, nu poate inlocui un om !
La cate studii fac specialistii si cum vor sa reproduca pana si oamenii asemeni computerelor, alti informaticieni renumiti se gandesc ca oamenii sa fie ajutati de anumite dispozitive pe viitor sa gandeasca ca si calculatoarele, e normal sa imi fac griji, sa vad in astea semne grele, apocaliptice. Asta nu inseamna ca totul e dezastru, ca vreau sa fug pe munte, ca vine maine sfarsitul, si ca sfarsitul e asa, cad niste munti si vin niste ape si distrug tot…. e ceva mult mai complex, mai amplu…. noi daca stim a 0,0001 parte