Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Când eram mică, asemenea oricărui copil, am întrebat-o pe mama cum am apărut pe lume. Ca să formuleze răspunsul potrivit, mama mi-a arătat icoana Sfintei Fecioare Maria şi mi-a spus: “M-am rugat Domnului să-mi dăruiască două fete şi uite aşa, Domnul mi-a ascultat rugăciunea şi v-am primit în dar pe voi” (pe mine şi pe sora mea).

Cei care mă cunosc, ştiu un lucru sigur despre mine: că îmi doresc să fiu mama cât mai curând. Aşa cum mamei mele i-a ascultat Domnul rugăciunea, prin marea Sa bunătate m-a ajutat şi pe mine să fiu “mamă”. Se pare că rugăciunea mea a fost puţin cam insistentă pentru că la o vârstă de mai puţin de 26 de ani, avem 18 copilaşi, şi mă rog ca, prin ajutorul lui Dumnezeu să le fim de folos în drumul către mântuire.  Crina, Maria, Andrei, Cristian, Alina, Paul, Casandra, Florin, Maria, Ştefan, Simona, Andreea, Ştefănia, Valentina, Georgiana, Elena, Maria şi Rodica, acestea sunt numele îngeraşilor şi fiecare dintre ei are un suflet minunat, aşa cum este un suflet de copil.

Domnul mi-a ascultat rugăciunea şi din dorinţa de a ajuta împletită cu extrem de multă dragoste faţă de copii, s-a născut proiectul Asociaţiei Ortodoxia Tinerilor “Suflet de copil” care este dedicat copiilor orfani.

Ne dorim să-i apropriem pe cei mici de Dumnezeu şi în felul acesta să-L primim şi noi pe Domnul în viaţa noastră. De mare folos este vorba Părintelui Arsenie Boca: ”Dacă mamele ar primi copiii în numele Domnului, ce străvezii ar fi ei în chipul lui Iisus! Abia atunci şi-ar putea da seama mamele pe cine au primit prin copii”.

Proiecte despre copii şi pentru copii sunt. Prin unele se salvează vieţile celor bolnavi de diverse afecţiuni grave, prin altele se urmăreşte implicarea celor mici în activităţi interculturale, altele vizează oferirea de hăinuţe şi rechizite şi lista poate continua.

“Suflet de copil” are ca piloni principali dragostea şi iertarea, spre vindecarea sufletului. Câţi oameni vii trupeşte nu au sufletul mort în interiorul lor? Aşa că ne-am propus să mergem cu aceşti îngeraşi în fiecare dumnică, în casa Domnului, la Sfânta Liturghie, şi acolo să-i formăm în spiritul învăţăturii Mântuitorului. Veţi spune: “Cum să vindecaţi sufletul? Şi mai ales, cum să vindecaţi sufletul unui copil inocent? Nu sunt oare copiii mult mai apropiaţi de Dumnezeu? Stă în putinţa omului să facă acest lucru?" Nicidecum... Bine ne sunt cunoscute pilda semnătorului şi cea a înmulţirii talanţilor. Nu vom şti care dintre aceste “seminţe” vor da rod, dar este în puterea noastră să-i învăţăm şi să ne rugăm pentru cei.

"În vremurile de demult un părinte, care se distingea prin sfinţenia vieţii şi prin cunoaşterea sufletului omenesc, i-a dat următoarea poruncă ucenicului său: “Să scoţi din rădăcină acest copac!” Şi i-a arătat un copăcel tânăr, un curmal, care apucase însă să prindă rădăcini foarte puternice şi adânci. Făcând ascultare de duhovnicul său, ucenicul încerca să ducă la îndeplinire această poruncă, însă, cu toate eforturile depuse, nu reuşi să facă nimic. “Părinte”, îi spune, “ceea ce mi-aţi cerut să fac depăşeşte cu mult puterile mele!” Atunci părintele îi arătă un alt copăcel, cu mult mai mic şi mai firav, pe care ucenicul reuşi să îl smulgă din pământ de la prima încercare, fără a depune prea mare efort. Vedem aşadar, că nimic nu a reuşit ucenicul faţă de copacul care apucase să prindă rădăcini puternice şi, că fără nicio greutate, a smuls copăcelul abia răsărit.

Făcând o legătură între povestirea aceasta şi educaţia copiilor, am putea spune că, de multe ori, părinţii rămân aproape neputincioși în a schimba comportamentul copiilor mai mari în vârstă, dacă nu au început să se ocupe de educaţia lor încă din fragedă pruncie. Spune şi un proverb: “Ceea ce înveţi de mic, nu înveţi până la bătrâneţe!” Iar înţeleptul Sirah învaţă: “Ai feciori? Învaţă-i pe ei şi înconvoaie din pruncie grumazul lor”. (Cartea înţelepciunii lui Iisus, fiul lui Sirah “Ecclesiasticul”, 7,24)”

Nu avem moştenire mai mare să le lăsăm copiilor noştrii ca dragostea faţă de Dumnezeu.

Dragoste şi iertare... Iată de ce aceşti copii orfani se confruntă încă de mici cu lipsuri materiale de tot felul, dar, în principal, cu lipsa de afecţiune a părinţilor, cu lipsa de apartenenţa la o familie (unii dintre ei nu mai au părinţi, alţii au fost abandonaţi sau alţii provin din familii atât de sărace încât nu-şi permit să-i crească). Oare mai au nevoie de hăinuţe frumoase sau de jucării sofisticare atunci când nu au pe cine să strângă în braţe, nu au un model de urmat, nu îi au pe cei care le-au dat viaţa lângă ei?! Nu!... Nimic din toate acestea nu mai contează. De aceea ne rugăm ca dragostea întru Hristos să umple sufletele lor. “Dragostea este forţa interioară a vieţii. Afundându-se în Dumnezeu şi umplându-se cu Dumnezeu, ea pe toate – şi pe cele dumnezeieşti, şi pe cele proprii – le cheltuie pentru fraţi, pentru care trăieşte nu gândit, ci cu inima. Astfel ea socoteşte, că tot ceea ce jigneşte pe aproapele o jigneşte pe ea."

“Viaţa inimii este dragostea" scrie Sfântul Ioan de Kronstadt, iar "moartea inimii este înrăirea şi vrăjmăşia împotriva fraţilor". Domnul pentru aceea ne ţine pe pământ, ca să ne pătrundem inimile noastre întru totul de dragostea către Dumnezeu şi către aproapele. Aceasta aşteaptă El de la fiecare dintre noi. Acesta este scopul existenţei lumii.”

Iertare... Iertare pentru discriminare, pentru ignoranţă, pentru nepăsare, pentru neînţelegere, pentru exploatare în munci de tot felul, pentru abuz, pentru lipsa de apreciere şi de apărare, pentru foame, pentru ruşine, pentru marginalizare, pentru întrebările: “Oare de ce nu am şi eu părinţi care să mă ajute şi să mă iubească ca toţi ceilalţi copii? “Oare de ce toate mi se întâmplă mie?”

Acestea vor fi poate, unele din cele mai mici probleme cu care se vor confrunta cei mici. Iertarea este necesară pentru vindecarea sufletului. Ne dorim să-i învăţăm să ierte tot ceea ce li se întâmplă, să-şi ierte părinţii, să-i iubească şi să-i ajutăm să înţeleagă că toate greutăţile sunt date de la Dumnezeu pentru folosul nostru. Pentru iertarea păcatelor noastre, “... şi ne iartă nouă păcatele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri...”, trebuie să iertăm.

Cât de mare este Dumnezeu am văzut când în una dintre duminici, pe când participam cu cei mici la slujba ne-am întâlnit cu o doamnă care a avut grijă de unele dintre fetiţe. Doamna ne-a povestit că a făcut acelaşi lucru cu fetiţele, le-a dus duminica la Biserică. Atunci credea că nu a reuşit să le aproprie de Dumnezeu şi cu tristeţe şi-a acceptat neputinţa, însă cu toate acestea a continuat să se roage pentru ele. Lacrimi de fericire au curs din ochii acestei doamne pentru că Domnul i-a ascultat rugăciunea și le-a văzut pe fete venind acum la slujbă.

Dragă cititorule, acesta este mesajul meu: să ne rugăm din tot sufletul nostru pentru aceşti îngeraşi mici şi Domnul ne va asculta rugăciunea.

Domnul să ne ajute!

Liliana Ciuca
coordonator al proiectului "Suflet de copil"
Asociația Ortodoxia Tinerilor

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești