Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Avem nemultumiri legate de Biserica, nemultumiri care ne starnesc repulsii ori de cate ori le aducem in discutie. Iata numai cateva: "babele si mosii care se imbrancesc la luat aghiazma, lipsa scaunelor in Biserica, construirea prea multor biserici in detrimentul altor nevoi sociale, si faptul ca Biserica nu face nicio concesie in cazul inmormantarii sinucigasilor si a celor nebotezati". Lista de nemultumiri care se perinda pe scenele TV si pe scena mintii noastre razvratite este mult mai lunga insa ne vom rezuma sa aflam cateva raspunsuri din reflexia imaginara, dar cat se poate de reala in sinceritatea ascunsa a unui astfel de nemultumit:

"In primul rand nu inteleg de ce babele si mosii fug si se inghesuie cu atata ravna dupa apa sfintita sau dupa sarutat sfintele moaste, cand defapt pot sta ca mine acasa, la o terasa, sau intr-un parc, viciind in liniste aerul din jur cu neputintele firii cazute din sfintenie. Este mult mai comod si mai civilizat sa arat caderile celor care se lupta sa se izbaveasca tocmai de aceste caderi, decat sa intru si eu in acest joc barbar al rabdarii statului la coada. Pentru mine statul la coada celor sfintitoare nu este o nevointa de a capata rabdare si binecuvantare, ci un mod de a ma lauda mai tare prin a critica pe altii la drumul mare.

Apoi, eu sunt un om iubitor de igiena, nu de sfintenie. Igiena este pentru oamenii culti, iar sfintenia este pentru cei creduli si cu putina carte. Igiena e pipaibila, e accesibila si de inteles unui om trupesc ca mine, pe cand sfintenia parca vine dintr-un taram de basm destinat copiilor. Pentru mine igiena trupului, igiena mainilor si mai ales igiena gurii, reprezinta un mod de viata prioritar oricarei chemari la sfintenie. Sfintenia e grea, si presupune renuntare la placerile egoiste pe care le iubesc, ceea ce mi-ar provoca lipsa acuta de fericire. De aceea nu pot urma sfintenia. Insa cel mai important este ca igiena de care ma ingrijesc cu atata acrivie, reprezinta defapt singurul paravan care imi mascheaza putoarea trupului cel lipsit de sfintenia de care fug mereu.

In al doilea rand nu inteleg de ce in Biserica nu sunt scaune pentru toata lumea. Daca voi vrea sa intru vreodata la slujba, mi se pare normal  sa pot gasi un scaun liber pe care sa ma asez. Am probleme cu rugaciunea din ghenunchi pentru ca sunt alergic la pocainta, si am probleme cu indoitul spatelui pentru ca smerenia trupului imi raneste orgoliul de om cultivat si fara pacat. Asa ca lipsa scaunului care sa ma intampine oricand in Biserica, reprezinta o alta slaba prestatie de servicii. Din punctul meu de vedere, Biserica Ortodoxa se incapataneaza nejustificat (ca dintotdeauna) sa devina un mic SRL prestator de servicii spirituale. Daca Biserica ar fi un SRL care sa-mi satisfaca dreptul la comoditate, deci la iubirea de sine, cred ca as putea sa ma abonez si eu lunar la serviciul mantuirii, ca la orice alt serviciu de pe lumea aceasta.

Mai apoi, nu inteleg de ce Biserica nu presteaza aceleasi servicii pentru toata lumea, indiferent de starea sufleteasca in care se afla. Cand platesc vreo factura de servicii, casierita nu ma intreaba daca am tinut post, daca am facut milostenie, sau daca am iertat gresitilor, asadar nici preotul, pe care nu-l vad decat un simplu casier al bisericii, nu ar trebui sa ma ia la rost ca vreau Sfanta Impartasanie fara spovedanie, sau binecuvantare pentru a trai in concubinaj. Eu cred ca toti oamenii avem dreptul de a fi tratati in mod egal, ca si clienti ai bisericii. De aceea nu inteleg de ce se refuza cinstea inmormantarii crestinesti pentru sinucigasi si pentru cei nebotezati. Ma intreb prosteste de ce nu se dau drepturi egale la cinstire, stiind totusi ca de cinstirea crestina nu se pot bucura decat cei care au murit crestineste.

Iar pe final, nu inteleg de ce se construiesc atatea biserici cand ar putea sa se construiasca spitale pentru toti bolnavii si orfelinate pentru toti copiii strazii. Imi pun intrebarea aceasta fara sa-mi fie rusine sa ma gandesc ca eu nu am dat niciun ban la bisericile care se tot ridica si de care ma simt deranjat.  Nu imi pun niciodata intrebarea daca nu cumva lipsa spitalelor, a orfelinatelor si a caminelor este data de abundenta restaurantelor, barurilor, discotecilor, cazinourilor si a magazinelor de droguri usoare, la care tot cheltuiesc banii, caci acestea alcatuiesc raiul pe pamant de care ma bucur. In schimb de biserici n-am loc pentru ca ele imi amintesc de sfintenie, sfintenia de care am spus ca fug mereu, caci presupune renuntare la placerile care fac rau altora, dar din care eu ma hranesc.

Pentru mine, Tainele Bisericii sunt doar prestari de servicii iar preotul este doar un popa lacom care ia banii prestatiilor. Drept urmare eu am impresia ca as trai bine mersi si fara Biserica daca nu ar fi bunica si cu mama care sa ma inboldeasca sa nu mai traiesc in concubinaj cu iubita, sau clopotele care sa ma sacaie cu amintirea faptului ca Dumnezeu s-a facut om si S-a rastignit ca sa ma scape de putoarea pe care o iubesc, dandu-mi in schimb sfintenia pe care nu o doresc. Si totusi... ceva imi lipseste atat de mult..."

Marturisirea de izbavire a celui care sufera de patima SRL-ismului:

Cred ca Biserica, este Una de la inceputul ei si pana la sfarsitul veacurilor dupa cum insusi intemeietorul ei Hristos a spus, iar nu mai multe precum spun cei diplomati in aparenta si farisei in esenta.

Cred ca desi sunt atatea biserici si credinte mincinoase, totusi exista pe lumea aceasta un singur Adevar,  revelat in persoana lui Hristos si o singura credinta dreapta, nu asa cum ma amagesc ateii ca totul ar fi relativ.

Cred ca Biserica lui Hristos este corabie a mantuirii, avand ca singura tinta aducerea sufletelor la bucuria imparatiei cerurilor, si nu limuzina care sa ma plimbe prin placerile lumii acesteia, precum mi-ar place sa fie din multa iubire a patimilor.

Cred ca Biserica este casa lui Dumnezeu Tatal, si Tainele sunt sfintitoare iar nu prestari de servicii precum mintea mea secularizata si mult impatimita tinde sa creada.

Cred ca preotii, desi au caderile lor, totusi sunt slujitori ai lui Dumnezeu, vestind pe Dumnezeu si nu pe ei insisi. Stiind ca judecata nu este a mea, ci a lui Hristos, se cade sa-i iert pe preoti din toata inima, incredintat si de faptul ca nu voi fi iertat de nu voi ierta si eu gresitilor mei.

Cred in randuielile Bisericii, care au fost insuflate de Duhul Sfant, desi duhul cel rau care ma stapaneste imi insufla gandul ca randuielile ar trebui sa fie modernizate si coborate dupa slabiciunea generala.

Cred ca desi s-au construit atat de multe biserici, totusi nu sunt destule pentru cati oameni ar trebui sa intre in ele dar nu intra si ratacesc.

Cred ca lipsa spitalelor, a caminelor pentru copii si a celorlalte nevoi sociale de care ma plang, se datoreaza in primul rand propriei degradari morale pe care refuz sa o asum din multa iubire de sine, dar si a degradarii generale a celor de aceeasi asemanarea rea cu mine.

Cred ca cine nu are Biserica de mama, nu are nici pe Dumnezeu de Tata, iar cel ce batjocoreste Biserica, batjocoreste si pe Dumnezeu, iar cine batjocoreste pe Dumnezeu isi face rau siesi si semenilor, deopotriva.

Asa sa-mi ajute Dumnezeu, ca de azi inainte sa ma izbavesc de patima hulei si barfei la adresa Bisericii, caci din prea multa aroganta, necredinta si televizorism curvar, am ajuns sa scuip obrazul care m-a botezat crestin, si care mi-a dat bilet pentru imparatia cerurilor.

(Dan)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești