Doar femeile simple au starea sufletească necesară pentru a face copii mulți

Duminica aceasta este duminica închinată femeilor mironosiţe care au venit la mormânt să ungă cu mir trupul Domnului Hristos. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca această duminică să fie închinata femeii creştine. Nu oricărei femei, ci a celei creştine care crede în Hristos Cel înviat și-i urmează Lui.

Într-o discuţie avută cu Adi, un prieten de-al nostru întors recent din Canada, ne spunea că acolo părinţii care au un băiat şi o faţă sunt consideraţi cei mai norocoşi. Acest tip de familie ei o numesc „million dollar family” (familia de milioane). În mass-media se promovează două tipuri de familii. Prima este cuplul tânăr, căsătoriţi sau nu, fără griji, cu o carieră profesională promiţătoare. Cea de-a doua este familia căsătorită cu maxim doi copii, un băiat şi o fată. Cele două tipuri de familii sunt de fapt două feluri de a-ți trăi viața: unul fără grija copiilor, urmărind doar aspirațiile profesionale și confortul, iar cel de-al doilea, tipul așa-zisei familii „perfecte” pentru că reușește destul de bine să îmbine aspirațiile pe plan profesional cu împlinirea pe plan sentimental.

De la doi copii în sus lucrurile se schimbă destul de mult pentru că timpul acordat creșterii lor invadează timpul rezervat ascensiunii pe plan profesional. Am observat că și la noi în țară există acest „trend” de a avea maxim doi-trei copii, după zicala: „copii mulți, sărăcie.” Chiar și așa, tinerii preferă să trăiască fără binecuvântarea lui Dumnezeu și uneori aleg să nu dea naștere copiilor. Măcar, de-ar avea fiecare familie doi copii, și tot am sta mult mai bine decât în prezent.

Eu și soția avem două fetițe și dorința mea de a avea al treilea copil se lovește de prejudecățile lumii, de atenționările „grijulii” ale familiei și prietenilor că mă așteaptă zile grele și sărăcie multă. Limita de doi copii este un prag psihologic peste care se trece mai greu… dar odată trecute barierele lumești, presiunile resimțite devin din ce în ce mai slabe. Pentru societatea modernă există două variante: un copil – doi sau mulți copiii (de la 3 în sus), așa că dacă ai reușit să faci trei copii poți foarte bine să ajungi să faci și 5-6, pentru că lumea te va așeza în aceeași oală: a ”pocăiților”, a ”inconștienților”, etc..

Așa cum văd eu lucrurile acum, aș spune că impedimentele psihologice de a face mai mulți copii rezidă la femei din dorința de a se realiza pe plan profesional pentru a scăpa de eticheta „femeii casnice”, iar la bărbați din dorința de a fi cât mai liberi și de a scăpa de responsabilitate. În ambele cazuri, și femeia și bărbatul caută un confort și o aliniere la standardele impuse transparent de societatea (post)modernă secularizată. Femeile casnice nu vor fi niciodată vedete, nu vor prezenta interes din punct de vedere monden, vor fi considerate femei slabe, „pe care mai mult nu le duce capul”. Pe când femeia business, care-și arată competențele pe plan profesional va fascina mereu pentru că pare „că și-a depășit condiția”, trecând chipurile peste blestemul de se mântui prin nașterea de prunci și prin ascultarea de bărbat. Femeia business este emancipată, sigură pe sine și independentă, capabilă să-și obțină fericirea fără a fi legată de bărbat și/sau fără a avea în mod obligatoriu copii. Din fericire femeia, la fel ca și bărbatul, este „condamnată” să scape de blestemul alungării din rai doar asumându-și consecințele și nicidecum driblându-le.

Pe de altă parte bărbatul caută să scape cât mai repede de responsabilitatea familiei și să se arunce în visul lui de a cuceri lumea, de a fi cel mai bun, cel mai puternic, cel mai inteligent, de a fi ”liber și stăpân”. Copiii sunt o renunțare la sine, o tăiere a voii pentru mireni, o ieșire din egoism, iar pentru bărbați, care sunt înclinați mereu spre cautarea de plăceri (gastronomice, sexuale, bahice, etc.) copiii se constituie adesea într-o piedică.

Ideea acestui articol mi-a venit de la câteva femeie pe care le-am văzut că au copiii mulți. Eram la un moment dat în parc și am văzut o doamnă care avea grijă de copilașii ei. Era o femeie simplă și auzind-o vorbind mi-am dat seama că e posibil să fi avut și ceva probleme medicale.

Altă dată mi s-a întâmplat același lucru, am văzut o mamă cu 5 copii într-o stație de autobuz din București, și mama respectivă părea o femeie săracă dar curata și îngrijită. Nu-mi aduc aminte să fi văzut vreo femeie bogată cu 4-5 copii sau mai mult, sau o femeie educată, cu facultate, sau cu un serviciu bun care să aibă mulți copii. Parcă ar fi o regulă: doar femeile simple, cu școală mai puțină și cu situația materială modestă pot fi dispuse în a avea mulți copii.

Am stat și m-am gândit de ce se întâmplă asta și mi-am dat seama care este răspunsul discutând cu soția mea. Ea a zis că nu ar mai vrea un al treilea copil pentru că vrea să meargă din nou la servici, pentru că stă de patru ani acasă în concediu de creștere a copilului. Iulia îmi mărturisea că vrea să mai iasă și ea în lume, să mai vorbească cu colegele, să mai afle ce se întâmplă, să aibă și ea o carieră, un statut social, oricât de mic ar fi el: ”să știe lumea că sunt și eu grefier, asistentă medicală, secretară, ceva… orice.” De ieșit în lume n-are de ce să se plângă, pentru că stăm mai mereu pe ”drumuri”, cât privește partea cu serviciul o înțeleg parțial și îmi dau seama că este influențată puternic de presiunea femeilor din jur, a celor care au servici sau carieră. În plus, Iulia îmi spune că dacă vom avea și al treilea copil vom avea probleme financiare și mai mari decât până acum și ne va fi mai greu.

Dar credința în Dumnezeu cere uneori puțină nebunie, căci Dumnezeu îți ajută în situații în care evidențele realității înconjurătoare îți arată contrariu. Pentru societatea modernă, din ce în ce mai îndepărtată de Dumnezeu, a avea mulți copii poate însemna sărăcie, pentru că mama nu mai merge la servici ci stă doar acasă, familia fiind întreținută doar de salariul tatălui. Așa stând lucrurile, cine, sărac fiind, își dorește să se arunce pe sine și familia într-o sărăcie și mai mare?

Mi-aduc aminte ce frumos spune Sfântul Apostol Pavel că lumea n-a reușit să-L cunoască pe Dumnezeu prin înțelepciunea ei ci mai tare s-a depărtat de El. Din acest motiv a preferat Domnul să mântuiască lumea prin nebunia propovăduirii, prin cruce, prin credința că Mesia Cel Răstignit pe Cruce, și sleit de putere este de fapt Mântuitorul lumii.

Doar femeile simple, mai puțin educate și modeste, în simplitatea lor pot crede în Dumnezeu dincolo de bariera rațiunii. Doar ele știu că fiecare copil e un mare dar de la Dumnezeu, și cu fiecare nou suflet adus la viața slăbește blestemul primit de Eva în rai și sporește bucuria apropierii de Izvorul Vieții.

Doar oamenii simpli pot accepta prin credință, neiscodită de o rațiune umană limitată, poruncile lui Dumnezeu, indiferent cât de nebune sau neconforme ar părea ele cu viața majorității oamenilor.

A avea copii mulți este echivalent cu a te lăsa nebunește în mâinile lui Hristos… A avea copii mai mulți înseamnă de la un punct încolo: asceză, lepădare de patimi, dăruire cât mai mare pentru copii. Părinții cu mulți copii intră fără să știe pe calea îngustă și strâmtă care duce spre Împărăția Cerurilor.

Femeile simple pot sesiza mai ușor sensul vieții, fără a se complica să intre în cercul vicios al societății moderne. Femeile simple, care acceptă să facă mai mulți copii, au acea smerenie a Maicii Domnului care spune în fața îngerului Gavriil: „Fie Mie după cuvântul tău!”, fără să pună condiții și întrebări.

Nașterea și creșterea copiilor dezinfectează sufletul mamei de dorințele trecătoare și le reconfirmă mereu că se află pe drumul cel bun.

Femeile cu mulții copii sunt adesea luate peste picior sau jignite de celelalte femei, tocmai pentru ca acestea din urmă să-și mascheze neputința de a se jertfi. Sunt injurii care trădează o anumită invidie față de forța acestor femei simple de a naște și îngriji atâtea suflete în jurul lor.

Împlinirea și strălucirea din ochii unei mame cu copii mulți nu o pot avea femeile de afaceri în gloria și puterea lor.

Doar femeile simple au starea sufletească necesară pentru a face copii mulți!

Doar femeile credincioase au o motivație destul de puternică de a-și asuma o responsabilitate de care femeile mondene, oricât de independente și puternice s-ar crede, în general fug.

(Claudiu)

(Visited 7 times, 1 visits today)