„Fericiţi cei prigoniţi” s-a lansat. (www.fericiticeiprigoniti.net)
Iubiţi fraţi şi surori întru Domnul, chiar astăzi când sărbătorim Bunavestire a mântuirii neamului omenesc, avem bucuria de a vă da o veste bună: lansarea website-ului „Fericiţi cei Prigoniţi”, lucare dedicată cunoaşterii şi cinstirii mărturisitorilor din temniţele comuniste. Dar, înainte de a începe cunoaşterea propriu-zisă a acestei lucrări duhovniceşti vom vorbi mai întâi despre motivaţia lucrării şi micul istoric al acestui demers.
Este mai mult decât evident că în ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre mărturisitorii români care au pătimit pentru Hristos în temniţele comuniste. Blogosfera ortodoxă este foarte bogată în prezentarea unor astfel de materiale, aproape ca ne-existând site sau blog care sa nu fi abordat cât de puţin subiectul „sfinţii închisorilor„. Cu toate acestea, mărturiile despre sfinţenia creştinilor trecuţi prin temniţele ateismului, sunt fragmentare, nedeplin organizate, la fel ca şi toate celelalte subiecte conexe prigoanei comuniste: istoria prigoanei, rezistenţa împotriva prigoanei, studiu psihologic şi teologic al Fenomenului Piteşti, etc.
Existând aceste carenţe în blogosfera creştin-ortodoxă, am simţit nevoia existenţei unui site care să reunească sub aceeaşi umbrelă, toate mărturiile existente despre viaţa mărturisitorilor din temniţele comuniste, dar nu numai atât, ci şi mărturiile despre cadrul istoric, social şi duhovnicesc în care aceşti oameni s-au sfinţit, lăsându-ne în urmă o nepreţuită lecţie de viaţă.
Din aceste considerente, încă de acum doi ani, a luat naştere ideea acestui site, cerând şi primind fireasca binecuvântare pentru punerea în practică a lucrării. Totuşi, deşi cumpărarea domeniului „Fericiţi cei Prigoniţi” s-a făcut de atâta timp, abia în ultima jumătate de an am putut găsi resursele de timp necesare pentru a trece la munca propriu-zisă: procurarea materialelor, documentarea, selecţia, organizarea site-ului, etc.
Lucrând cu timp şi fără timp, a sosit în sfârşit momentul lansării acestei lucrări şi ne bucurăm nespus că acest moment are loc chiar de praznicul Bunei Vestiri, fără să fi urmărit în mod deosebit acest lucru. Am fost mişcaţi profund de tainele vieţii atâtor oameni sfinţi, atât de greu încercaţi, de căderile lor dramatice şi ridicările cutremurătoare până la sublim. Ne-au impresionat şi ne-au lăsat fără cuvinte faptele lor de credinţă, dar am primit în schimb nepreţuite învăţăminte. Şi sunt atât de multe lucruri pe care avem să le învăţăm de la aceşti oameni!
Chiar autorii acestui site dau mărturie despre patru mari mărturisitori care le-au schimbat viaţa dintr-una păcătoasă, într-una asumată pentru Hristos. Aceşti mărturisitori sunt părinţii Arsenie Boca, Gheorghe Calciu Dumitreasa, Dimitrie Bejan şi mireanul Valeriu Gafencu. Şi dacă numai aceşti patru oameni cu viaţă sfântă au putut să aducă atâta schimbare în bine, oare cu cât mai mult nu vor aduce roade duhovniceşti atâţia zeci de mărturisitori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, în viaţa tuturor creştinilor secolului 21?
Prin urmare, acest site, are ca principal scop cunoaşterea martirilor din temniţele comuniste, scoaterea lor la lumină, şi urmarea lor în dreapta mărturisire, în trăirea vieţii autentice întru Hristos. Avem datoria să îi cinstim pe aceşti mărturisitori, să le urmăm exemplul de trăire în Hristos, dar avem şi bucuria de a intra într-o relaţie personală cu ei, de a ni-i face prieteni şi ajutoare de nădejde.
Din aceste considerente am încropit această lucrare, bazându-ne cu precădere pe literatura de detenţie, cuprinsă în mai mult de 40 de cărţi, ajungând să putem oferi un volum de peste 600 de articole ce tratează diverse teme, începând cu mărturiile despre sfinţenia martirilor şi încheind cu un mic studiu despre teologia fenomenului reeducării.
A fost necesar să prezentăm materiale despre istoria prigoanei comuniste, pentru a întelege mai bine contextul în care sfinţii inchisorilor s-au format duhovniceşte şi recomandăm ca lecturarea site-ului să înceapă cu această tematică. Pentru cei dintre dumneavoastră care faceţi primii paşi în universul memorialisticii de detenţie, am alcătuit şi un mic dicţionar al închisorilor, pe care îl recomandăm pentru întelegerea ulterioară mult mai uşoară a termenilor specifici.
Din depozitarul memorialisticii de detenţie am reconstituit până în acest moment crâmpeie din viaţa duhovnicească a 70 de mărturisitori, fie ei clerici sau mireni, parte bărbătească sau parte femeiească. Ne cerem iertare pentru faptul că am cules prea puţine materiale despre viaţa mărturisitoarelor, dar ne angajăm să remediem acest decalaj în următoarea perioadă de timp.
În privinţă ierarhilor mărturisitori, până acum nu am reuşit să strângem mărturii decât despre viaţa unui singur episcop martir (Nicolae Popovici), deşi ştim că au fost mai mulţi ierarhi care au pătimit muceniceşte în timpul prigoanei. Totuşi avem bucuria să vestim despre mărturisitori prea puţin cunoscuţi, de o statură duhovnicească colosală. Se vorbeşte prea mult doar despre câţiva mărturisitori, dar nu este destul să vorbim şi să vestim numai câţiva, precum Valeriu Gafencu sau părintele Daniil Sandu Tudor. Câţi dintre noi am auzit de profesorul George Manu, prinţul Alexandru Ghica, acest Iov al secolului XX, sau despre doctorul fără de arginţi Dumitru Uţă? Foarte puţine lucruri am ştiut până acum despre aceşti oameni cu viaţă sfântă, dar acum avem posibilitatea de ai cunoşte mult mai bine.
Deşi nu fac subiectul unei eventuale canonizări din partea Bisericii, nu am putut trece cu vederea nici jertfa martirilor de confesiune greco-catolică sau lutherană, precum Aurel Vişovan sau pastorul Richard Wurmbrand. Îi cinstim ca eroi ai neamului, luptători împotriva prigoanei ateiste, şi avem convingerea ca nu-şi vor pierde plata de la Hristos Domnul în Împărăţia Cerurilor.
Trecând mai departe, am cules şi selecţionat materiale despre ispitele cu care mărturisitorii s-au confruntat în temniţă şi mijloacele duhovniceşti prin care s-au sfinţit: lectura duhovnicească, rugăciunea, activităţile cultural-artistice şi săvârşirea sfintelor taine.
Am reuşit să reconstituim şi un istoric al prăznuirii sărbătorilor în temniţă, istoric compus din mărturii de o deosebită frumuseţe.
Deşi vieţile mărturisitorilor sunt adevărate file de pateric, totuşi am constat necesitatea selecţiei unor întâmpări de mare densitate spirituală, selecţie concretizată într-un mic pateric al închisorilor pe care îl vom dezvolta în continuare cu ajutorul Domnului.
Din noianul de materiale documentare, am încercat să formăm un puzzle duhovnicesc al prigoanei din închisori, căci în fiecare închisoare „reeducarea” ateistă are istoria şi particularităţile ei din care avem multe de învăţat. Astfel am selecţionat şi organizat mărturii despre fenomenul reeducarii desfăşurat în închisori precum Piteşi, Gherla şi în special Aiud. Am alcătuit şi o categorie specială pentru fenomenul şi psihologia reeducării, dar şi o categorie dedicată pătimirilor incredibile la care au fost supuşi mărturisitorii.
Precizăm că nu am avut pretenţia de exhaustivitate pentru tratarea acestor vaste subiecte, dar totuşi am încercat să formăm un cadru general cu ajutorul căruia mărturisitorii din temniţele comuniste să fie cât mai bine înţeleşi iar lecţiile lor de viaţă cât mai bine asimilate.
Deasemenea, am cules şi organizat mărturii şi documentare video despre „cea mai grea cruce purtată vreodată de lamura mărturisitoare a neamului românesc”: Crucea Reeducării. În videoteca pe care o punem la dispoziţie, un loc aparte îl ocupă Memorialul Durerii – O istorie care nu se învaţă la scoală.
Din acest context nu puteau să lipsească cei prin care s-a lucrat taina fărădelegii, adică prigonitorii şi torţionarii. Am cules materiale doar despre cei mai cunoscuţi dintre ei, cei care au jucat roluri decisive în procesul „reeducarii” poporului român în spiritul marxist-leninist. Accesarea materialelor despre torţionari şi prigonitori se face din butonul coloanei stânga (partea de jos). Avem multe de învăţat cunoscându-i pe aceşti ne-oameni care şi-au ratat viaţa, ratându-şi credinţa în Dumnezeu.
Celelalte detalii de conţinut care nu au fost prezentate până acum, le lăsăm a fi descoperite de dumneavoastră în speranţa că v-am stârnit interesul pentru această lucrare ce este munca indirectă a atâtor bine-cinstitori creştini cărora le mulţumim din suflet.
Mai avem multe de făcut, căci lucrarea aceasta mai are destul până va ajunge la maturitate, dar sperăm că dorita creştere calitativă şi cantitativă a site-ului să fie însoţită şi de roadele duhovniceşti, adică de de creşterea duhovnicească a tuturor cititorilor noştri.
(Echipa Ortodoxia Tinerilor)
Laura-optimista
martie 25, 2011 @ 10:50 am
Felicitări pentru această iniţiativă! Cred că ceea ce faceţi este deosebit de folositor pentru toţi credincioşii care doresc să sporească în credinţă şi iubire, urmând pildele sfinţilor mărturisitori ai lui Hristos, dar şi pentru cei care, influenţaţi de varietatea teoriilor religioase şi filosofice existente în lume, nu conştientizează pericolul ateismului pentru viaţa spirituală şi socială a generaţiei noastre.
Dumnezeu, pentru rugăciunile celor care au pătimit din dragoste faţă de El, să vă ajute să continuaţi această lucrare duhovnicească deosebit de folositoare pentru Biserica lui Hristos! Voi fi, în rugăciuni, alături de dumneavoastră şi sunt sigură că, prin lucrarea misionară pe care o desfăşuraţi, mulţi tineri se vor apropia de Hristos, sau chiar se vor întoarce la El, depăşind ispita îndoielii, care-i îndepărtează pe mulţi de adevăr.
Mult succes! Şi să vă ajute Dumnezeu să mergeţi mai departe şi cu site-ul Ortodoxia Tinerilor (deşi îmi dau seama că vă va fi destul de dificil să administraţi două site-uri în acelaşi timp) şi să progresaţi în tot ceea ce realizaţi spre slava Domnului!
Doamne ajută!
Cu respect şi admiraţie,
Laura Stifter
Hristos în mijlocul nostru!
Ana
martie 25, 2011 @ 11:27 am
[b]Ma alatur si eu cuvantului de multumire a [b]Laurei [/b]si ma bucur din tot sufletul meu de initiativa voastra.[/b] Convertirea mea la credinta ortodoxa (am fost ortodoxa prin botez, dar nu am trait credinta) s-a produs prin citirea unor carti legate de marturisitorii din inchisorile comuniste. Tot legat de aceste scrieri, am inceput sa invat [b]istoria tarii mele[/b].
Orice tanar care doreste sa traiasca curat si demn, are posibilitatea sa-si gaseasca printre marturisitori, o multime de [b]exemple demne de urmat[/b].
M-am bucurat cand printre primii marturisitori l-am vazut pe parintele Bejan. Observasem ca despre sfintia sa nu se vorbeste prea mult. Un parinte care a scris cu multa finete si blandete despre dureri si batai de nedescris. Cu toate ca exista un blog cu numele sfintiei sale, totusi cartile nu se gasesc, nu exista o ordine clara a lor. [b]Fie ca de acum cineva sa ia initiativa republicarii cartilor sale. [/b]
[b]Lansarea voastra de azi o consider un dar pentru noi toti ceilalti, in special pentru tanara generatie dornica de exemple. Fie ca Dumnezeu sa va ajute si sa va rasplateasca multa munca in strangerea documentatiei. [/b]
Doamne ajuta
Ana
martie 25, 2011 @ 11:31 am
La multi ani
[b]De Buna Vestire [i]la multi ani[/i] si pentru lansarea voastra si pentru toate fetele, femeile si mamele.
[/b]
Doamne ajuta
Admin
martie 25, 2011 @ 11:54 am
La multi ani tuturor fetelor si mamelor!
Multumim mult pentru urari Laura si Ana. Ne sunt de mare folos rugaciunile voastre.
Speram ca aceasta lucrare sa aduca folos duhovnicesc tuturor tinerilor care ne citesc, dar nu numai lor, ci si celor care sunt dornici de a cunoaste macar istoria nationala recenta, si mai ales credinta stramoseasca pusa la grea incercare.
Avem atatea exemple de urmat…nenumarate! Ce Oameni…ce sfinti mari avem si cat de multe au sa ne invete.
Va uram spor la lecturare.
Site-ul Fericiti cei Prigoniti va fi dezvoltat in continuare (si vom face cateva precizari in acest sens) insa deocamdata astazi este primul pas si va asteptam "-)incolo" 🙂
Ana, ai vazut si articolul cu "minunea pestilor" la parintele Dimitrie Bejan?
Admin
martie 25, 2011 @ 11:56 am
Daca intampinati vreo problema tehnica pe site-ul Fericiti cei Prigoniti asteptam semnalele voastre.
Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie.
Albinuta
martie 25, 2011 @ 12:17 pm
Personal am citit foarte putin despre cei inchisi in temnite,ma bucur insa pentru aparitia acestui sait (scuze daca nu am scris corect),o sa incerc sa citesc ori de cate ori gasesc timp ,multumesc mult si Domnul sa va rasplateasca toata munca depusa ,
Guest
martie 25, 2011 @ 12:39 pm
Ati facut un lucru cu adevarat deosebit, o munca de mare folos tuturor, care sigur va va face multi prieteni in cer !
FELICITARI !
Doamne ajuta-ne !
Ana
martie 25, 2011 @ 1:01 pm
Parintele Bejan
admin
[quote]Ana, ai vazut si articolul cu "minunea pestilor" la parintele Dimitrie Bejan?[/quote]
Am cautat acum, dar nu am gasit. Am nevoie de ajutor:-)
Fiul meu a citit toate cartile parintelui Bejan si i-au placut foarte mult. Sunt carti foarte usor de citit, insa profunde. [b]Scriu asta pentru tineri, ca o incurajare pentru citire.[/b]
Ma bucur ca aveti o pagina dedicata cartilor. Am vazut ca sunt carti despre care aparitia carora nu stiam nimic.
[b]Imi place foarte mult cum arata pagina web.[/b] E si estetica, dar si usor de parcurs. Se vede multa munca si ajutorul de Sus. Felicitari
Admin
martie 25, 2011 @ 1:59 pm
Articolul este aici: http://www.fericiticeiprigoniti.net/parintele-dimitrie-bejan/778-minunea-cu-pestii ([url][/url])
Este usor de reperat daca intri pe categoria parintelui Dimitrie Bejan. Deocamdata are doar patru, iar articolul cu "minunea" este al treilea.
Vom mai pune si alte articole la parintele Dimitrie Bejan, dar nu numai.
Ana
martie 25, 2011 @ 2:14 pm
Cititi despre minunea cu pestii:))
Intre timp am gasit articolul si l-am citit. Am trecut de la ras, la plans si iar la ras:-).
Tare parintele
Dumnezeu sa-l odihneasca intre sfintii sai
Alexandru
martie 25, 2011 @ 2:31 pm
Felicitari !!!
maria
martie 25, 2011 @ 8:25 pm
Dumnezeu sa va ajute pe voi,propovaduitori ai Lui Hristos!
Pe cat de minunat este sitte-ul ca si idee ,concept pe atat de cutremurator este ca si "poveste",mesaj.Ce lectii de viata!Ce Sfintii!Va multumesc ,ma plec in fata voastra,cei care ati muncit pt acest mare dar oferit noua in aceasta mare si sfanta zi!Mare bucurie pt noi dar cred ca si mai mare bucurie este in cer pt munca voastra!
Slava Lui Dumnezeu ,pt martirii Lui preafericiti!
Multa intelepciune si har de la Domnul voua,echipei "ortodoxia tinerilor"!
http://www.episcopiasalajului.ro/upload/articol/1543/Despre%20martiriu%20ca%20jertfa%20euharistica.pdf
Admin
martie 26, 2011 @ 7:50 am
Multumim si noi din suflet pentru urari Maria, dar va rugam (pe toti) sa nu ne ispititi cu lauda prea mult, caci suntem si noi oameni slabi cu multe neputinte, si oricand putem gresi.
Speram din tot sufletul ca prezentarea marturisitorilor din temnitele comuniste sa aduca roada duhovniceasca multa, caci tare este nevoie.
Asteptam de la voi, sa ne scrieti pe site-ul Fericiti cei Prigoniti, daca aveti si alte asteptari, sa faceti propuneri, sa ne semnalati greselile (tehnice sau de alta natura) strecurate in lucrarea facuta, caci sunt fara dubii.
Ne dorim dare mult sa va antrenam activ in maturizarea acestei lucari, fiecare cu contributia lui.
Geo
martie 26, 2011 @ 7:38 pm
Bucurati-va, urmatori Sfantului Mare Mucenic Gheorghe!
Bucurati-va, inimi care ati batut in rugaciune!
Bucurati-va, caci in voi Hristos S-a oglindit!
Bucurati-va, ca jertfa voastra pe-altarul inimilor voastre s-a sfintit!
Bucurati-va, preafericitilor mucenici!
Pace!