Fericiti suntem, daca stim de unde venim
Cand credem ca suntem de scurt timp coborati din copac nu este de mirare ca in urma noastra raman doar cojile de la bananele devorate… nu este de mirare ca nu ne respectam unii pe altii…ce conteaza cine aluneca pe aceste coji ?!…la ce ne trebuie civilizatie si bun simt cand scalambaielile si inaltii decibeli ne tin loc de hrana spirituala…oare ce le-o fi venit inaintasilor nostri sa isi piarda timpul, umpland milioane de file cu cugetarile si descoperirile lor?!…cand aruncam cojile de banana nu avem vreme sa ne intrebam…nici macar sa ne mai miram…
Istoria, fie ca este scrisa sau nu, a fost infaptuita de cei dinaintea noastra…mosii si stramosii…unii in picioarele goale, unii in opinci, unii cu incaltaminte mai buna…indiferent de ce purtau in picioare, aveau ceva comun ce purtau in suflet…dragostea…de Dumnezeu…de trecut…de viitor… de tara…datorita lor, astazi suntem noi si nu cred ca trebuie sa ne fie indiferent cum traim si ce lasam mostenire celor ce vor veni dupa noi…cojile de banane, din pacate sau din fericire… sunt perisabile.
Astazi am sarbatorit o parte a istoriei romanesti…as zice, cea mai importanta…pentru ca nevointele si rugaciunile celor sarbatoriti ne-au scos mereu la liman…am sarbatorit ceata sfintilor romani…i-am descoperit, smertiti dar curajosi, in Actatistul, pe care m-as bucura sa il citim impreuna pe parcursul acestei saptamani…o mica jertfa, din partea noastra, pentru cei ce au stiut sa traiasca pentru noi…ne vom aminti despre radacinile adanci pe care le avem si care ne pot reda increderea, aratandu-ne ca nu suntem chiar in bataia vantului…sfintii asteapta doar sa le cerem ajutorul…asadar, sa indraznim…dar mai intai sa vedem cine sunt acesti sfinti, prezentati cronologic la fiecare Icos al Acatistului si apoi sa nu ne rusinam a-i ruga:
„Rugaciune catre sfintii români Sfintilor români, voi, care sunteti podoaba neamului nostru si roada lui cea mai de pret: mucenici, care ati murit pentru Stapânul Hristos; ierarhi, care ne-ati pastorit cu sfintenie; cuviosi, care v-ati nevoit ca niste îngeri în trup; marturisitori, care ati pazit dreapta credinta; si voievozi, care ne-ati aparat Biserica si neamul, stati tari, precum ati si stat, înaintea tronului lui Dumnezeu, rugându-va cu lacrimi sa ne ierte pacatele si sa ne întoarca spre toata fapta cea buna. Noi credem si marturisim ca voi, sfintilor care ati odraslit din neamul nostru, sau care ati venit în aceste parti pentru a ne lumina cu viata sau cu moastele voastre, va rugati cu dragoste pentru noi si ne sunteti cel dintâi ajutor în fata lui Dumnezeu, si pentru aceasta ne si rugam voua cu evlavie: paziti-ne, împreuna cu Maica Domnului, de toate greutatile si încercarile care se abat asupra noastra; nu de cele ce sunt îngaduite spre pocainta si spre întoarcere la Dumnezeu sa ne paziti, sfintilor, ci de cele care sunt din rautatea si invidia vrajmasilor nostri vazuti si nevazuti, si care sunt mai presus de puterea noastra. Izbaviti-ne, asadar, cu rugaciunile si îndurarile voastre, de venirea altor neamuri asupra noastra, de razboiul cel dintre noi, de seceta, de cutremur, de foc, de potop, de boala si de toate necazurile pe care din cauza rautatii noastre le patimim. Ca, iata, cu nenumarate pacate Îl mâhnim pe milostivul Dumnezeu: cu uciderea de prunci cea cumplita, cu desfrânarea cea rusinoasa, cu hotii si viclenii si minciuni, si îndeobste cu toata fapta cea rea. Ne-am îndepartat sfintilor, întru totul de Dumnezeu si de Biserica Sa, si va rugam acum sa cereti pentru noi iertare de pacate, chip de pocainta si râvna pentru toata fapta cea buna. Si sa ne întoarceti la dragoste pentru Dumnezeu si pentru Maica Sa si pentru Biserica cea stramoseasca. Ca nu cumva din pricina noastra sa fie hulit Dumnezeu printre neamuri, ci mai degraba sa fim un neam întru care sa se slaveasca sfânt numele Lui. Ca astfel, ridicându-ne la cinstea cea dintâi, sa ne închinam voua, iubiti ai nostri sfinti români, si sa slavim pe Dumnezeu cel Unul în Treime, Tatal, Fiul si Duhul Sfânt, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin!”
Adriana (Dardindar) Recomandare: Acatistul sfintilor romani
Monica
iunie 22, 2009 @ 4:34 pm
SFINTI ROMANI CANONIZATI DE SINODUL B.O.R (site-Lacasuri ortodoxe )
IANUARIE
10. †) Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti
13. Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic
25. † Sfântul Bretanion, Episcopul Tomisului
FEBRUARIE
28. † Cuvioşii Ioan Casian Romanul şi Gherman din Dobrogea (în anii bisecţi sunt serbaţi pe 29 februarie)
MARTIE
26. Sfinţii Mucenici Montanus, preotul, şi soţia sa, Maxima
APRILIE
6. Sfântul Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium
11. †) Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica
12. †) Sfântul Mucenic Sava de la Buzău
14. † Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului
20. †) Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului
24. †) Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest şi Sava, Mitropoliţii Transilvaniei; Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş; Sfinţii Muceniţi Pasicrat şi Valentin din Durostorum
25. †) Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului
26. Sfinţii Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu şi Tasie
28. Sfinţii Mucenici: Maxim, Dada şi Cvintilian din Ozovia
MAI
12. † Sfântul Mucenic Ioan Valahul
27. Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul
IUNIE
2. †) Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
4. †) Sfinţii Mucenici: Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel
8. Sfinţii Mărturisitori Nicandru şi Marcian
15. Sfântul Mucenic Isihie
22. †) Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu, Mitropolitul Ţării Româneşti
24. †) Sfântul Niceta de Remesiana; Aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
30. †) Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ
IULIE
1. †) Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi
2. †) Sfântul Voievod Ştefan cel Mare
8. Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion
18. †) Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor
21. † Sfinţii Cuvioşi Rafael şi Partenie de la Agapia
AUGUST
5. †) Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ
7. †) Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla
11. †) Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului
16. †) Sfinţii Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache; Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec
21. Sfinţii Mucenici: Donat, diaconul; Romul, preotul; Silvan, diaconul, şi Vetust
23. †) Sfântul Mucenic Lup
30. †) Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei; † Sfântul Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu
SEPTEMBRIE
1. † Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul
7. † Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi
9. † Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona şi Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău
13. † Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop
15. †) Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş
22. † Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi
26. † Sfântul Voievod Neagoe Basarab
27. †) Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul
OCTOMBRIE
1. † Sfinţii Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani
14. †) Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi
21. †) Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori: Visarion, Sofronie şi Sfântul Mucenic Oprea; Sfinţii Preoţi Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel
27. †) Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte sunt la Patriarhia Română
28. † Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti
NOIEMBRIE
9. Sfânţii Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian şi Nicostrat;
12. †) Sfinţii Martiri şi Mărturisitori năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu
15. †) Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ
20. †) Sfântul Grigorie Decapolitul; Sfântul Mucenic Dasie
23. †) Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea
DECEMBRIE
3. †) Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
7. †) Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş
13. †) Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei
18. †) Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul
22. †) Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului
26. †) Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana
31. Sfântul Mucenic Hermes
Diana
iunie 22, 2009 @ 9:10 pm
Am o rugaminte foarte mare.Mama unei prietene are cancer si ne-ar trebui niste untdelemn de la candela ce se gaseste la schitul “Inaltarea Sfintei Cruci” din Aiud, schit care s-a construit in cinstea Sfintilor Inchisorilor.Noi suntem din Bucuresti.Va rog pe toti cei care cititi acest mesaj, daca sunteti cumva din Aiud, sau daca aveti prieteni in Aiud, schitul este chiar in oras, nu ia mai mult de jumatate de ora sa mearga pana acolo si sa ia niste untdelemn.Dupa ar putea sa-l trimita prin Posta cu plata ramburs, deci practic nu ar trebui sa plateasca nimic, daca e nevoie de bani va trimitem noi, nu este problema.Daca stiti pe cineva care ne-ar putea ajuta, va rugam din suflet, e o situatie urgenta, persoanei respective i s-a mai dat 1 luna de trait, deci e vorba de zile.Daca stiti ceva, ma puteti contacta pe mail: poesis31@yahoo.com.
P.S:Am postat acest mesaj pe mail multe bloguri, asa poate se rezolva mai repede.
Dumnezeu sa va binecuvanteze.
adriana
iunie 23, 2009 @ 11:16 am
Diana, am preluat mesajul si pe blogul meu. Doamne,ajuta!
florinm
iunie 23, 2009 @ 11:40 am
Diana, te rog, pana cand primesti ceea ce ai cerut mai sus, poti sa mergi si la Sf. Nectarie de la Man. Radu Voda din Bucuresti, roaga-i pe cei de acolo sa te ajute cu niste ulei de candela de acolo. Sf. Nectarie este mare ajutator al celor in nevoie, bolnavi etc.
Diana
iunie 23, 2009 @ 2:15 pm
Am rezolvat cu untdelemnul.Va multumesc mult pentru sprijin.
Cu Dumnezeu inainte.
luminita
iulie 2, 2009 @ 3:24 pm
Am vazut apelul tau. Ma numesc Luminita si am o fetita de 8 luni, cu o infectie care nu cedeaza la tratamente. As dori si eu o adresa de mail de la schitul de la Aiud, pentru a cere putin ulei de la Candela Maicii Domnului.
Pate tu ai aflat adresa lor, sau poate o stie cineva.
carla
iulie 3, 2009 @ 12:41 pm
Nu stiu adresa de mail, dar poate te ajuta nr de tel.
Schitul „Înalţarea Sfintei Cruci”
Str. Eroilor, nr. 3
Cod 515200
Aiud, Jud Alba
Tel 0258 / 860325
Doamne ajuta!