Filocalia pentru copii şi tineri
Filocalia pentru copii şi tineri (Editura Cristimpuri, 2010) are ca sursă de inspiraţie cuvintele de aur ale Sfinţilor şi Cuvioşilor Antonie cel Mare, Evagrie Ponticul, Ioan Casian, Nil Ascetul, Marcu Ascetul, Diadoh al Foticeii şi Isaia Pustnicul. Aceste poveşti sunt dovada vie că din izvorul filocalic, din învăţătura Sfinţilor Părinţi poate să se adape oricine, sărac sau bogat, mic sau mare, tânăr sau bătrân…
Să citeşti Filocalia Sfintelor Nevoinţe ale Desăvârşirii nu e un lucru tocmai uşor, fiindcă puterea de înţelegere ţine şi de o viaţă cuvioasă a cititorului, dar şi de o anumită pregătire teologică. Şi pentru ca şi copiii să se bucure în tihnă de acest aur al cunoştinţei, am îndrăznit ca din unele cuvinte memorabile ale Părinţilor din vechime să alcătuim câteva poveşti care să-i ajute şi pe copii sau adolescenţi să înţeleagă menirea Filocaliei şi să simtă mângâierea Duhului Sfânt care poate veni şi prin cuvânt…
Autorul cărţii, Cristian Şerban spune despre această lucrare următoarele: ,,Am început să gândesc un proiect de poveşti ortodoxe, un eventual proiect filocalic pe când citeam primul volum din seria Filocalia Sfintelor Nevoinţe ale Desăvârşirii în traducerea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae. Am simţit că aceste cuvinte reprezintă un tezaur inestimabil şi că din acest aur al cunoştinţei, din păcate, mai greu se pot hrăni cei mici sau chiar tinerii care nu au o minimă pregătire teologică. Am subliniat cuvintele care mi-au plăcut la Sfinţii Părinţi…şi am descoperit că această comoară poate fi împărtăţită într-un fel şi celor mici.
Am îndrăznit astfel ca din ,,osatura” duhovnicească a cuvântului filocalic, din aceste cuvinte care răsună, vibrând în fiinţe şi reverberând de atâta Duh să scriu câteva poveşti….Mărturisesc, că exerciţiul de a scrie o poveste mi s-a părut extrem de anevoios, a fost practic o grea încercare să duc demersul auctorial până la capăt. În pofida micilor poticniri, pot afirma că aceste povestiri au forţa să atingă acele corzi sensibile ale sufletului care nu au mai fost atinse de multă vreme şi care au un dor latent de Dumnezeu”.
Mai trebuie menţionat că această carte nu ar fi existat fără ajutorul de mare preţ al vieţuitorilor de la mănăstirea Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos şi de asemenea se cuvine a aprecia efortul tinerei artiste Alina Rodica Vieru de a împodobi această lucrare cu ilustraţii realizate în stilul iconografic specific ortodoxiei răsăritene.
Cartea poate fi comandată pe site-ul Editurii Cristimpuri.
Albinuta
ianuarie 24, 2011 @ 6:42 am
Doamne ajuta ,zilele trecute am primit cartea prin posta ,multumesc mult de recomandare ,foarte utila tuturor ,fetita cea mica desi nu stie inca sa citeasca este incantata de desene adoarme citindu-i cate o "poveste",multe bucuri tuturor si Domnul sa va rasplateasca pentru toata munca depusa
Ana
ianuarie 24, 2011 @ 2:25 pm
Albinuta, sa vezi si ce frumos deseneaza copiii dupa ce citesc din cartile astea. Eu am aceeasi filocalie de la alta edutura. Minunata carte.
cristi serban
ianuarie 24, 2011 @ 6:07 pm
bucurie
Ce bucurie mai mare sa ai ca autor si editor decat sa afli ca cei mici au somnul mai bun dupa ce au adormit cu o poveste filocalică…!Sper sa ne ajute Dumnezeu sa ducem seria de FILOCALII pana la volumul al 12 lea…Daca doriti sa auziti una dintre povesti citita de un Preot din Severin mergeti cu incredere la urmatorul link
http://cristiserban.wordpress.com/2011/01/06/orezul-cel-gustos-filocalia-pentru-copii-si-tineri/
Va multumim mult pentru aprecieri! Cristian si Claudia Serban
Ana
ianuarie 24, 2011 @ 6:28 pm
Munca cu folos duhovnicesc
Dumnezeu sa va ajute sa duceti seria Filocaliile ptr copii pana la capat si sa scoateti si alte carti ortodox educative pentru copii si tineri.
Doamne ajuta
cristi serban
ianuarie 25, 2011 @ 2:06 pm
cu bunavointa
Cu bunavointa celor care se ocupa atat de bine de acest site, o sa semnalez ca la Editura Cristimpuri au aparut pana acum sapte carti pentru copii si adolescenti…Una dintre ele este prezentata chiar acum pe site…VIATA MAICII DOMNULUI, care contine si un CD, un audiobook
Multumiri celor care ne au gazduit anuntul!
Ana
ianuarie 25, 2011 @ 2:41 pm
propunere
Slava Domnului pentru orice carte aparuta.
Ca parinte m-as bucura mult daca ar aparea si o revista ortodoxa pentru copii/tineret. Din cate stiu nu exista niciuna.
Admin
ianuarie 25, 2011 @ 3:34 pm
Exista doua reviste Ana, editate la nivel national, din cate stim:
http://www.orthograffiti.ro/ ([url][/url])
http://www.familiaortodoxa.ro/ ([url][/url])
Poate mai sunt si altele editate la nivel local.
Ana
ianuarie 25, 2011 @ 3:44 pm
Stiu revista familia ortodoxa. O revista foarte buna. De orthograffiti auzisem de la Laurentiu Dumitru ca fiind o revista pentru tineret. Cautam insa una pentru copilasi cum aveam si noi pe vremuri, cu jocuri noutati din lumea copilariei, cu invataturi ortodoxe.
Oricum, multumesc pentru revista orthograffiti. Observ ca are raspunsuri la multe din dilemele tinerilor.
cserbanel
februarie 1, 2011 @ 8:04 am
micul crestin
Am facut un joc al literelor intitulat MICUL CREŞTIN,un joc de tip scrabble..Daca aveti o idee cum sa pun din idee in practica jocul, va astept cu acea idee..Nu stim cum sa l fabricam, sa fie si mai usor de facut si mai putin costisitor…
Lilii
iulie 22, 2011 @ 5:58 pm
Si totusi,de ce este scris in Filocalii ca este pacat sa razi?:| adica,am gasit intamplator pe un blog anumite fraze legate de ras,scrise din Filocalii si se spunea ca e pacat umorul,e pacat sa razi pt ca ar trebui doar sa plangem,etc…mie mi se pare absurd doar sa plangi avand in vedere ca deznadajduirea,tristetea,supararea n-ar trebui sa le avem,ci ar trebui sa avem buna dispozitie,optimismul,speranta,etc..
Nu mi se pare ok sa razi la bancuri proaste,sa razi de sa se auda de la 50 de m,ci sa razi cu limite,de exemplu daca e sa ne gandim,comediile de genu: Stan si Bran,sau comediile lui Luis de Funes ne furau niste surasuri,sau operele lui Caragiale,eu cred ca umorul fin este bun si rasul in limitele bunului simt este ok.Gresesc?
Administrator
iulie 22, 2011 @ 8:45 pm
Salut Lili,
Filocaliile sunt scrise de monahi si sfaturile lor vizeaza in principal viata monahala.
Nu e pacat sa razi, sa te bucuri, sa fii bine-dispus.
Dar e pacat razi de altii, sa barfesti razand, sa batjocoresti, sa razi luand peste picior pe cineva, sa razi sau sa zambesti pentru a tolera pacatul si alte lucruri urate.
Lilii
iulie 24, 2011 @ 11:50 am
Multumesc admin.:)Asa credeam si eu…doar ca atunci cand am vazut pe diferite forum-uri pareri cum ca „rasul e pacat si ca desi e greu sa nu razi trebuie stiut ca e pacat si ca trebuie spus la spovedanie” m-a cam nelinistit,dar acum am inteles,multumesc !
Grigore Alexandru
noiembrie 14, 2011 @ 6:13 pm
http://catehetica.ro/conferinte-ortodoxe-la-bucuresti-serile-filocalice-editia-a-xvi