Skip to content

36 Comentarii

 1. Saurian
  iulie 15, 2010 @ 11:02 am

  admin, te anunţ dinainte că poate mă înşel. Dar din concluziile date mi se pare că insinuezi că energiile necreate ale lui Dumnezeu ar fi materiale ( mă refer în special la primul şi ultimul punct ) ceea ce din cunoştinţele mele nu e ok. Precum şi acele „înregistrări” pe casetă a demonilor şi a fantomelor nu sunt posibile exceptând cazul când respectivii s-au lăsat auziţi de bună voie. Poate mă înşel. Şi în general mi se pare că în tot ce spui accentul cade pe energia materială şi nu pe duhovnicie şi spiritualitate. Dar, repet, pot să mă înşel.

  Reply

 2. admin
  iulie 15, 2010 @ 11:49 am

  Salut Saurian,

  Asa cum ai vazut in filmulet, electronii se pot comporta uneori ca unde de energie si alteori ca particule. Deci uneori materia se comporta ca materie, alteori ca energie.

  Energiile necreate ale lui Dumnezeu sunt asa cum le spune si numele: „necreate” pentru ca Dumnezeu este necreat. Dumnezeu este duh, asa cum spune Sfantul Apostol Ioan in Evanghelia sa: „Duh este Dumnezeu şi cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh şi în adevăr”.

  In consecinta energiile care izvorasc din fiinta lui sunt energii, fara a avea acelasi comportament dual (unda-particula) pe care il are materia creata.

  Lumea vazuta este creata, si chiar si sfintita de Dumnezeu, ea nu poate trece in cealalta tabara a „necreatului” pentru ca doar Dumnezeu, Intreit in Persoane este si va ramane asa: necreat.

  Sfintii Parinti spun ca intreaga lume este tinuta de harul lui Dumnezeu. Este „tinuta” in sensul de „exista doar prin” harul lui Dumnezeu. Presupunerea facuta de mine era ca materia este „materie si energie” in acelasi timp asa cum omul este „trup si suflet” in acelasi timp.

  Omul are trupul din pamant (partea creata) si sufletul (partea necreata) de la Dumnezeu, la fel cum materia este materie (partea creata) si energie, din energiile necreate ale lui Dumnezeu (partea necreata).

  Reply

 3. omp
  iulie 15, 2010 @ 12:23 pm

  Iata, deci, ca Sfintii Parinti sunt niste profeti ai stiintei…

  relativ la „conexiunele” impartasite de Claudiu:

  a 3-a e un argument clar pentru cumintenia copiilor tinuti sub observatia constanta a parintilor…

  a 4-a: ar fi interesant de analizat diferenta – de „substanta” energetica – dintre fapte (ce presupun si energii fizice) si intentii (ce presupun energii spirituale)… minunile – ca si fapte absolut divine – sunt bazate si pe energiile spirituale (incluzand si intentiile) „oferite” de om…

  faptele si gandurile noastre – intr-adevar – pot influenta – simultan – orice reper temporal: trecut, prezent, viitor (ex: parastasul de 40 zile, 7 ani etc), dar si orice reper spatial (fizic sau spiritual)…

  cu riscul unei prea mari exagerari, as face o analogie intre ecuatia lui Einstein E=mc² si dogma unirii ipostatice a celor 2 firi: umana si divina intr-un singur Ipostas, Fiul lui Dumnezeu, Care, pe deoparte este OM (a avut o masa “m”, pe Pamant si o are inca in Sfanta Impartasanie), dar – pe de alta parte – este si DUMNEZEU (este LUMINA SPIRITUALA, cu “viteza” ∞) => E (energia divina – inclusiv cea oferita in minuni, dar mai ales cea oferita – in prezent – prin harul Sfintelor Taine) = m (Trupul si Sangele Domnului din Sfanta Impartasanie) x ∞ ² = ∞ … nu e de mirare ca harul divin il primim pe gratis, numai sa vrem…
  a 5 – a – acest har il primim, nu ca sa-l tinem in „buzunar”… intreaga creatie il asteapta de la noi…

  imi cer mii de scuze pentru exagerari…

  Reply

 4. Claudiu
  iulie 15, 2010 @ 12:39 pm

  Salut omp,

  Imi place ideea cu ecuatia…

  Doamne ajuta!

  Daca te atrage domeniul poate ne trimiti cate un articol in care sa tratezi interdisciplinar (teologie-stiinta) diferite aspecte.

  Reply

 5. omp
  iulie 15, 2010 @ 12:58 pm

  Claudiu, din pacate domeniul care – cred ca – ar trebui sa ma atraga cel mai mult [i]acum[/i] ar fi cel al rugaciunii si al caintei pentru pacate… daca Domnul va binevoi vreodata sa-mi trimita ceva inspiratii „interdisciplinare”, voi tine cont de propunerea ta. Multumesc!

  Reply

 6. Saurian
  iulie 15, 2010 @ 1:09 pm

  Hai să mă joc şi eu puţin de-a fizica. 😀
  „In al treilea rand, exista o proprietate stranie de “ne-localizare” cuantica. Aceasta inseamna ca particule aflate la distante microscopice unele de altele (de ex. mii de kilometri) pot sa interactioneze unele cu altele intr-un mod ciudat, ca si cum ar fi inter-conectate, insa legatura dintre ele este necunoscuta.”

  În ce sens se mai poate înţelege asta? Aşa cum spunea şi păr. Porfirie şi alţii şi anume în Hristos niciodată nu suntem despărţiţi de persoana iubită. Sau iarăşi spunea păr. Porfirie de cazuri în care invidia unei femei pe o vază a unei prietene a făcut să se spargă vaza în momentul când femeia invidioasă vorbea cu soţul ei despre vază. Spunea păr. Porfirie că atunci când iubim sau urâm pe cineva se transmite o energie la acea persoană oricât de departe ar fi. În acelaşi timp iarăşi de aici am putea înţelege de ce spun Sfinţii Părinţi: „Fă-te tu sfânt şi mulţi din jurul tău se vor mântui”. Iarăşi aşa se explică şi de ce blestemele au putere: nu că blestemul propriu-zis ar fi ceva ci ura pe care o avem faţă de cineva îl influenţează pe acel om dacă nu e apărat de Dumnezeu. Şi ce să mai vorbesc de faptul că aşa se explică şi influenţa pozitivă a animalelor faţă de tinerii cu probleme de comportament?

  P.S.: Acum ştiu că nu am spus nimic nou ci doar am aprofundat unele lucruri spuse deja. 😀

  Reply

 7. Claudiu
  iulie 15, 2010 @ 1:12 pm

  @Saurian

  Foarte interesant. Cred daca am sta mai mult fiecare si ne-am gandi am putea intelege mai multe lucruri.

  Reply

 8. naayram
  august 18, 2010 @ 7:41 am

  erezie
  Lumina Taborica nu e din cle eate.Nimic din cele create nu s epoate asemana cu Lumina.Intrucat Lumina este El-Iisus Hristos.Mie m-i s-a aratat Lumina Taborica si este cum spun Parintii:de neinteles si ste Dumneze care se manifesta in forma cognoscibila oamenilor.Lasati ereziile stiintifice .Asta sunt de la demoni.Ei stiau de Lumina ca nu are forma .

  Reply

 9. Dan
  august 18, 2010 @ 8:10 am

  Naayram, desi recunosc ca mi-a fost greu sa inteleg articolul de la bun inceput, fiind nevoit sa recitesc anumite idei pentru a intelege despre ce e vorba, totusi mie nu mi-a strabatut concluzia de erezie. Asa ca te rog frumos (pe langa rugamintea de a scrie mai ingrijit), sa ne spui si noua unde se afirma ca lumina Taborica ar fi din cele create, mai ales ca adminul a raspuns lui Saurian ca [i]”Lumea vazuta este creata, si chiar si sfintita de Dumnezeu, ea nu poate trece in cealalta tabara a „necreatului” pentru ca doar Dumnezeu, Intreit in Persoane este si va ramane asa: necreat”[/i]…in concluzie si energiile (lumina) prin care Dumnezeu ni se descopera sunt tot necreate.
  Deci inca odata…unde este erezia si mai ales unde sunt ereziile stiintifice de care pomenesti? Rog explicatie argumentata clar pe textul articolului, pentru ca altfel nu ramanem decat la stadiul de pareri.

  Reply

 10. Lavrentie
  august 18, 2010 @ 2:34 pm

  As inclina sa cred ca Maryaan(nu imnvers, ca e de la cel rau) a atins niste puncte, la care nu i se mai poate raspunde. Nu eu, care n-am comentat, nici n-am avizat eu publicarea articolului nefiind siteul meu.
  Oare autorul articolului nu are o minte iscoditoare sau dragoste pentru „stiinta”? Sau i-a venit sa se joace de-a pseudostiinta intrun site ortodox, provocandu-i pe crestinii ortodocsi?
  Cel care a scris articolul, sau comerntatorii care l-au sustinut sau au cochetat in comm pe marginea lui, unde sunt?
  Dar ar fi mai bine sa nu intre in polemica pentru asi apara dreptatea lor, ci sa apere dreptatea lui Dumnezeu, sau sa taca.
  Doamne ajuta !

  Reply

 11. Admin
  august 18, 2010 @ 3:20 pm

  Salut Lavrentie,

  Asa cum ai vazut i-am sters comentariile lui naayram pentru ca era total pe langa,
  Cele 2 greseli ale lui:

  – confunda energiile lui Dumnezeu cu fiinta lui Dumnezeu si asta e mare erezie, caci energiile necreate ne sunt accesibile noua oamenilor, dar fiinta Lui Dumnezeu niciodata.

  – nu poate intelege legatura stransa intre necreat si creat, intre creatie si energiile necreate ale lui Dumnezeu. Nu intelege cum se sfinteste apa, spunand ca sfintia harul nu curge odata cu apa ca si cum ai spune ca sufletul omului nu fuge odata cu omul. Daca trupul fuge mai repede, lasa sufletul in urma?

  Am sters comentariile lui pentru ca erau erezii si n-am vrea sa smintim pe cei ce citesc.

  Reply

 12. Dan
  august 18, 2010 @ 3:23 pm

  Aici sunt Lavrentie, si uite ca eu ma incapatanez sa ii raspund lui Naayram (asa si-a pus nick-ul, deci asa se cade sa ma adresez). 😀
  In primul si in primul rand Naayram face confuzia intre fiinta lui Dumnezeu si energiile necreate prin care Dumnezeu se arata omului. Energiile necreate nu sunt totuna cu Dumnezeu, deci cu fiinta lui Dumnezeu. Harul lui Dumnezeu nu e acelasi lucru cu fiinta si persoana lui Dumnezeu. Noul Testament vorbeste de har ca de o energie spirituala necreata, care vine de la Dumnezeu. Cine vrea sa afle mai multe despre energiile necreate si fiinta lui Dumnezeu, poate citi aici: http://www.crestinortodox.ro/dogmatica/cunoasterea/energiile-necreate-69078.html

  In al doilea rand autorul articoului nu a spus nicaieri ca energia materiei este acelasi lucru cu harul lui Dumnezeu. Nu stiu cum s-a putut trage o astfel de concluzie.

  In al treilea rand faptul ca „observatorul unui experiment influenteaza rezultatul experiementului” nu denota nicio vrajitorie. Ce este asa de greu de inteles ca totul este personal in aceasta lume si nu static, rigid, fara comunicare cu persoana umana? Interactionam cu materia pentru ca toata lumea aceasta este o creatie personala, iar nu impersonala. Spre exemplu apa are „memoria” ei, poate fi influientata de comportamentul nostru. Aici se pot afla lucrurile mai in detaliu: http://www.studiiinterdisciplinare.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=76:apa-sistem-fizic-i-mijloc-de-vindecare-spiritual&catid=34:forum

  Iata ce spune Parinte Arsenie Boca in Cararea Imparatiei legat de interactiunea materiei cu vointa si actiunea omului:
  [i]”De aci reţinem faptul că organismul viu înregistrează cu atât mai uşor un bombardament al energiei sufletului şi-i pricinuieşte mutaţia infinitezimală, după dorinţă. Iar o mică schimbare în microbiologic dezlănţuie, prin amplificare, procese uriaşe în configuraţia persoanei, uneori chiar şi în macrobiologia societăţii.
  Deci, cum să nu fie în stare blestemul unei babe, aproape cojită de materie, zvârlit cu urgia cea mai mare pe urma unui vinovat, ca voinţa ei să nu-1 ajungă şi să nu-i schimbe configuraţia fizică şi psihică? Gândirea îndreptată ca o săgeată poate pricinui la ţintă leziuni organice. Şi iarăşi: cum să nu fie în stare rugăciunea cu iubire să-l folosească şi să-l schimbe, din rău în bun?”[/i] (capitolul ereditate si spirit)

  Apoi ce este gresit in afirmatia „Hristos Domnul la Botezul său în Iordan a sfinţit apa, iar datorită circuitului apei în natură, a sfinţit întreaga creaţie.”? Cand facem Aghiazma Mare, si o completam cu apa normala nu se intampla acelasi lucru? Nu se sfinteste toata apa, inclusiv cea normala, odata ce s-a amestecat cu cea deja sfintita? Deci nu acelasi lucru s-a intamplat si la Botezul Domnului?

  Sper ca din cele pe care le-am spus m-am facut inteles in ceea ce am vrut sa transmit.
  Doamne ajuta.

  Reply

 13. naayram
  august 24, 2010 @ 10:16 am

  re:
  Eu nu confund Fiinta Lui Dumnezeu cu Energiile Lui.
  Sa vorbiti doar daca ati Vazut!

  Reply

 14. naayram
  august 24, 2010 @ 10:23 am

  Grigorie Palama spune clar ca Fiinta nu poate fi cunoscuta, doar Energiile se fac cunoscute.Eu nu fa confuzi.Nici nu ma intrebati,daa va dati cu parerea.Daca nu e cum vreti voi e erezie?

  Reply

 15. naayram
  august 24, 2010 @ 10:35 am

  ADMIN

  Ce erezii erau comentariil mele?Dreptata lui Dumnezeu trebuie sa triumfe!Cum sa incerci s aintelegi cu mintea actiunile Luminii Taborice?Adica Harul circula cu apa odata in natura?Pai ce este?Ulei?hmmm…Si de ce iscodesti Taina care nu are ispitire vorba lui Tofil Paraianu?
  Pai de aia e Taina ca nu se intelege prin mintea pamanteasca .Trebuie minte cereasca.Eu nu am pretentii de sfant.Nici nu fac pe modestul,dar mie Iisus Hristos mi-a aratat Lumina Taborica dupa ce multi ani am fost inselat.Si pot spune ca Lumina Lui nu se poate asemana cu nimic reat si nu poate fi inteleasa de minte.Cu atat mai mult nu poate fi inteles modul in care Harul(Lumina Taborica adica) sfinteste lementele create.
  Mai cititi si nu catalogai oamenii in retii pana nu aveti eperienta Harului.
  Am vazut o singura data Lumina Taborica, si de atunci inteleg ca nici macar Lumina Taborica nu poate fi inteleasa pe deplin in viata asta(asa cum spun toti Parintii),daramie Fiinta Lui Dumnezeu.
  Sa nu va mire ce am scris, am vazut lumina falsa demonica ani de zile, am fost inselat,si apoi Iisus Hristos mi-a aratat Lumina Sa fara de forma si minunatacum nu se poate povesti.Iertare pentru suparare.

  Reply

 16. naayram
  august 24, 2010 @ 10:38 am

  Reply

 17. Saurian
  august 24, 2010 @ 11:48 am

  naayram, nu te supăra pe mine dar cred că eşti într-o înşelare foarte mare. Un om care vede Lumina Taborică ( aşa cum susţii tu ) nu se laudă cu asta pe un forum/blog/site ci încearcă să ascundă lucrurile astea. Dar felul în care te lauzi cu astfel de lucruri şi te exprimi denotă nişte patimi aşa că ori când ai văzut Lumina Taborică ai fost super sfânt(ă) şi apoi ai căzut în ultimul hal în mod de neimaginat şi imposibil de tare ori ai fost în înşelare de la început. Dar din moment ce tu ai recunoscut că la un moment dat ai fost în înşelare nu m-aş mira să fii în continuare în înşelare. Ai vorbit cu vreun mare duhovnic care să-ţi spună că ce ai văzut tu nu sunt draci? Sau ai interpretat Filocaliile&co. după părerea ta? Ştiu că am fost foarte răutăcios cu mesajul acesta dar sincer cred că eşti în înşelare.

  Reply

 18. naayram
  august 25, 2010 @ 12:49 pm

  Pai nu am fost sfant.Scrie Palama ca si celor incepatori li se arata cateodata Lumina.
  Intr-adevar am fost intr-o inselare foarte mare.De aceea acum pot sa fac diferenta intre lumina falsa si Lumina Taborica.Dar Lumina Taborica doar odata am vazut-o.

  Nu este lauda.Pur si simplu simteam nevoia sa scriu.Nimeni nu e obligat sa ma creada.Problema sta asa:voi vorbiti despre Lumina fara sa o fi vazut vreodata si incercati sa „filozofati„ despre cum se transmite Harul si altele.

  Sigur ca pentru voi e lauda.Poate ca si pentru mine este.Poate e asa subtire mandria de nu ma prind eu.Dar eu stiu CE am vazut.Nu era nimic din lumea aceasta:nu are forma,nu avea stralucire insensul omenesc.Si nu am cuvinte s ao dscriu mai bine ca Palama si toata Traditia Otodoa.Si ca sa intelegeti mai bine:
  A nu avea forma complet si cu adevarat este doar a Sfintei Lumini asa cum spun Sfintii Parinti.
  Lumina falsa vine sub diverse forme.Lumina Taborica este FARA FORMA.Satan are forma ,fiind creat.Doar Necreatul nu are forma.Satan fiind creat ne poate arata o lumina cu forma.Satan nu poate sa ne arate lumina fara forma, intrucat el este creatie.

  Reply

 19. naayram
  august 25, 2010 @ 1:10 pm

  inca ceva:

  saurian un om care vede Lumina nu are voie sa spuna din cauza smereniei ,dar unii care nu au vazut-O vorbesc despre Ea si asta NU e semn de mandrie !Oare nu e semn de inaltarea mintii cand vorbesti despre Lucrarile Lui Iisus Hristos fara a fi initiat in aceste Lucrari?

  saurian e problema mea si a Duhovnicului in ce „hal de neimaginat am cazut si ce tare am cazut„.Aminteste-ti de Sfantul Apostol Petru care a cazut dupa ce a vazut Lumina Taborica.Si Iisus l-a reprimit, cand Acesta si-a ceut iertare.
  de c ma judeci tu sauriane?Lasa Judecata Celui ce poate sa rasplateasca.
  eu stiu de ce Iisus a venit la mine si nu am de gand sa fac spovedanie publica.
  Intrebare:este cineva pe acest forum care a vazut Lumina Taborului?Daca este sa spuna , caci doar ortodoxia intelege si explica aceasta mare Taina.Si este bine sa spuna pentru marturia Adevarului si la sectanti.
  Daca nimeni de pe acest forum nu a vazut-o , atunci tineti minte:

  NU CONFUNDATI CREATIA CU CREATORUL!

  „fizica cuantica spune ca un atom este cand unda de energie cand particula, iar Einstein spune ca materia este energie aflata in repaus. Sfintii Parinti spun ca la baza creatiei stau energiile necreate ale lui Dumnezeu. Astfel suportul intregii creatii este harul lui Dumnezeu, energia care izvoraste din fiinta Lui, de fapt Duhul Sfant care plutea deasupra apelor primordiale. „

  Einstein spune el ce vrea ca e evreu destept.Dar Einstein spune despre creatie.
  Sfintii Parinti spun despre Har care este Necreat fiind chiar Dumnezeu.Cititi-l pe Palama.
  Harul este Dumnezeu ce se impartaseste oamenilor.Caci Fiinta este Neimpartasibila oamenilor si ingerilor.

  Caci

  Reply

 20. Saurian
  august 25, 2010 @ 1:24 pm

  naayram, tu ştii cu cine vorbeşti? Cu unul care vorbea în limbi ca penticostalii şi îl lua Duhul Sfânt ca pe penticostali. =))) Şi eu credeam că asta e de la Dumnezeu când totul a fost o minciună drăcească. 😀 Felul în care vorbeşti arată clar că eşti într-o mare înşelare. Domnul şi Maica Domnului să te lumineze!

  P.S.: Mai lasă teologia luminii necreate a Sf. Grigore Palama şi încearcă să citeşti cuvintele Părinţilor despre războiul cu patimile.

  Reply

 21. naayram
  august 25, 2010 @ 1:28 pm

  bine daca nu vrei s acitesti ce am scris , nici o suparare.Dar sa stii mai sauriene ca si eu am fost ispitit.Dar are d sfan nu imi dau dupa cum subtil si specific saurienilor sugerezi..site-urile astea ortodoxe dezinformeaza lumea.Afla domnia ta ca sunt toba de caret si am citit mai mult decat crezi.

  Reply

 22. naayram
  august 25, 2010 @ 1:32 pm

  sauriene hai sa ne intalnim sa ma clasifici ca vad ca zici ca sunt inselat.
  oare nu ai citit la Palama ca Lumina se arata uneori si incepatorilor?
  Sauriene te rog sa nu imi spui inselat ca asta e sinonim cu erezia.
  Suna-ma daca vrei sa si vorbim omeneste:0726544262

  Reply

 23. Saurian
  august 25, 2010 @ 2:35 pm

  naayram, ce nu pricepi că noi nu suntem în vremea Sf. Grigore Palama? Oamenii de azi sunt aşa de îndrăciţi şi de stricaţi sufleteşte că ar trebui să începem întâi cu romanele lui Charles Dickens şi cu ascultarea lui Ravel, Bach etc. Ce să mai vorbeşti despre cărţile duhovniceşti? Noi suntem mai involuaţi ca omul obişnuit din timpurile Sf. Grigore Palama. Normal că se putea arăta Lumina începătorilor că oamenii aceia aveau un suflet mai sănătos decât avem noi. Cum să vadă un om plin de mândrie drăcească lumina dumnezeiască? Ar fi Dumnezeu prost să permită asta ( să mă ierte Dumnezeu că folosesc cuvintele astea ) pentru că ne-ar arunca direct în groapa dracilor ( deşi şi aşa suntem vai şi amar de noi ). Tu vorbeşti că site-urile ortodoxe te dezinformează? Dar tot ce e în jurul tău în oraşe e cu scopul de a te distruge spiritual. Tu nu realizezi cât de distruşi sufleteşte suntem noi ( chiar cei care se bat cu pumnul în piept ce bine îi ştiu pe Sfinţii Părinţi ). Îmi spui că ai citit mai mult decât cred. Aici e necazul tău şi al meu. Noi doi am citit mult, mult prea mult. Suntem experţi în Sfinţii Părinţi şi de asta nici n-are rost să mai discutăm. Atât de multe avem în minţile noastre dar la inimă nimic. Asta spunea şi păr. Serafim Rose că azi toţi îi vorbesc pe Sfinţii Părinţi dar nimeni nu trăiesc ca ei. În fine, scuze de răspunsul mai înfocat. Maica Domnului cu tine!

  Reply

 24. naayram
  august 25, 2010 @ 2:44 pm

  sauriene tu zici:
  „Cum să vadă un om plin de mândrie drăcească lumina dumnezeiască? Ar fi Dumnezeu prost să permită asta ( să mă ierte Dumnezeu că folosesc cuvintele astea ) pentru că ne-ar arunca direct în groapa dracilor ( deşi şi aşa suntem vai şi amar de noi ).„
  Eu sunt mandru.Dar am mandrie omeneasca.Nu sunt posedat sa am mandrie diavoleasca.Subliniez asta.
  Si pe Petru Iisus l-a numit „satana„.

  Nu am nevoie de Bach sau Dickens.Caci Iisus ramane Neschimbat si promisiunile Lui sunt Neschimbate.Iisus a venit pentru noi si pentru toate timpurile.Nu cred ca cineva este in masura sa declare ca acum oamenii nu-L pot intalni pe El.

  Sa inteleg ca sufletul meu nu era sanatos cand L-am vazut pe El?
  Vad ca le stii pe toate!

  Reply

 25. naayram
  august 25, 2010 @ 2:46 pm

  „naayram, ce nu pricepi că noi nu suntem în vremea Sf. Grigore Palama? „

  asta ca aia cu Cleopa cand i-au spus dracii:
  „in ziua de azi nu se mai pot face oamenii sfinti„

  sauriene iti meriti numele..hahahha

  Reply

 26. Cristina T-17.12.1985 Prahova
  noiembrie 4, 2010 @ 11:01 am

  Fizica cuantica
  Buna ziua, tuturor!

  Am aflat despre fizica cuantica , apoi medicina cuantica pana sa citesc acest articol pe acest site. M-am bucurat sa citesc asta pe ortodoxiatinerilor.

  Mi s-a parut foarte interesant ce spunea Saurian legat de modul in care se rasfrange invidia si iubirea asupra celorlalti aflati la distanta.

  Pe acest principiu cred ca functioneaza si rugaciunile preotilor cand citesc acatisetele. Desi sunt mii de acatise cu aceleasi nume, iar persoanele de pe acatiste nu sunt toate cunoscute preotului care se roaga, cu toate astea rugaciunea isi face efectul. Sau binecuvantarile pe care le primesc unele persoane care suna la preoti – desi nu se cunosc. Forta gandului si a energiei lui este uluitoare.

  Am auzit, citit de foarte multe ori sa nu stam de vorba, sau nu ne facem prieteni din cei care au o alta religie in afara de cea ortodoxa. Motivul nu ni s-a spus exact. Doar il presupuneam. Eu ma gandeam ca sa nu ne influenteze cu ereziile lor, sau sa nu care cumva sa ni se para ca pacatul pe care il fac ei nu ar fi asa de mare si sa il facem si noi. Dar dupa un timp nu m-am rezumat doar la aceste ganduri. Din momentul in care am avut parte de o intamplare am inceput sa ma gandesc si la fizica cuantica. Intamplarea nu are legatura directa cu persoanele sectare ci doar m-a condus la ideea de mai sus.

  Intamplarea este aceasta : Ma aflam in vizita, in Spania, in vara acestui an, 2010. Acolo am observat ca Spania a devenit campioana mondiala la fotbal. Am observat pt ca nu aveai cum sa nu observi din manifestatiile care erau pe strazi. Toata suflarea spaniola, de la mic la mare era frenetica, striga, canta de bucurie. Era intr-o piata o multime de oameni, dintre care foarte multi tineri. Acestia au urmarit meciul pe un monitor imens. Pe jos erau sticle cu bere, etc. Ei cu totii dansau, strigau, cantau, erau o voce. Desi am zis de bere mai sus, nu erai beti, in nici un caz, poate ametiti da. Era o imagine cam infricosatoare pt mine in acel moment. M-am gandit apoi la ce se spune in Biblie, ca lumea se va distra , va bea, va manca atunci cand va veni pe nepregatite Domnul nostru Iisus Hristos. Ajunsa apoi acasa, ma uitam de pe balcon, cumva dezaprobator dar totodata incercam sa le inteleg bucuria, pe care eu nu aveam cum sa o am. Atunci am observat o fata care era destul de bucuroasa, radia energie in jurul ei parca. In acel moment am simtit bucuria ei, parca devenise bucuria mea. Parca eu ma bucuram in mod real de reusita Spaniei. Un lucru irational. Si mi-am zis ca n-o fi asa rau ca se manifesta asa. Dupa aceea imediat mi-a venit in minte gandul ca de asta nu e bine sa stai cu persoane pacatoase sau de alte religii pt ca iti modifica structura energiei(nu stiu daca m-am pronuntat corect, dar ideea conteaza) in mod subtil, cum nici nu te-ai fi gandit, mai ales daca nu ai devenit o persoana superioara din punct de vedere spiritual. Ca in momentul in care devi o persoana spirituala nu prea mai au sanse sa te schimbe , cred, eu . Ai o energie cu o frecventa care e posibil sa ii schimbe pe ei si nu invers.

  Legat de energii, mi s-a mai intamplat sa simt un discomfort, o energie negativa i-as putea spune, care venea din directia unei persoane. Dupa ce mi-am ridicat privirea am observat ca era foarte tensionata, enervata. Si pana sa ii observ privirea simteam ca trebuie sa fug de acolo, atat de mare era discomfortul.

  Sau simtim uneori cand cineva ne priveste, intoarcem capul si ii prindem privirea.

  E ceva, e energie, e fizica cuantica, sau cine stie ce se va mai descopri.

  Numai bine tuturor ! Si multumim Claudiu pentru articole, si celor care mai scriu pe acest site !

  Doamne ajuta!

  Reply

 27. Claudiu
  noiembrie 4, 2010 @ 12:20 pm

  Salut CristinaT,

  Am citit comentariul tau si vreau sa-ti spun ca abordarea referitoare la sectari nu e corecta. Desi de alta credinta, ei sunt oameni ca si noi, si te incurajez sa stai cu ei, sa-i iubesti, sa le fii prieten, dar sa nu le asculti sfaturile cand vine vorba de credinta in Dumnezeu si dogmele Bisericii.

  E bine sa nu exageram in ceea ce priveste partea cu energiile pentru ca eu in articol vorbeam de energiile necreate izvorate din Dumnezeu, si nu de niste energii asa…oarecare. De fapt nici nu exista altele, decat cele ale lui Dumnezeu.

  Sa fii sigura ca Dumnezeu nu te va incuraja niciodata sa stai departe de sectari ci dimoptriva te va ajuta sa-i iubesti, asa cum sunt ei.

  E normal sa simti disconfort cand cineva e nervos langa tine, cand o persoana are intentii rele, dar e bine sa nu te bazezi mereu pe ce simti, incearca sa te raportezi mereu la poruncile lui Dumnezeu, ele iti vor fi un ghid extraordinar pentru comportamentul tau.

  Decat sa judeci pe cineva cumva, mai bine intreaba-l pe Dumnezeu, vorbeste cu El atunci, roaga-te, si-ti va raspunde cu siguranta.

  Doamne ajuta!

  Reply

 28. Marian
  noiembrie 4, 2010 @ 3:57 pm

  M-am bucurat sa vad ca exista si asemenea subiecte. Un singur regret am, exista multe greseli grosolane in text, m-as bucura daca ar fi corectate(ma gandesc ca vor citi si persoane care nu au mai intrat in contat cu asemenea notiuni). Si fraza "la distante microscopice unele de altele (de ex. mii de kilometri)" m-a facut sa rad cu lacrimi.

  Reply

 29. Admin
  noiembrie 4, 2010 @ 4:13 pm

  Ne bucuram de interesul aratat Marian. Am corectat acea fraza care intr-adevar este lipsita de logica. Daca ai mai sesizat si alte greseli si ai timp sa ni le trimiti, le asteptam la adresa ortodoxia.tinerilor@yahoo.com. Vom corecta tot ceea ce este neconform cu realitatea experimentata.

  Reply

 30. Saurian
  noiembrie 4, 2010 @ 6:07 pm

  Claudiu, aici trebuie să te contrazic. Faza cu sectarii e mai complexă, cred eu. Chiar dacă ei sunt sinceri totuşi ei lucrează cu nişte duhuri foarte puternice ( arhiconi spune păr. Cleopa ) iar dacă cineva se apropie de aceşti oameni şi nu e îndeajuns de sporit s-au putea să fie înşelat de acele duhuri. De aceea cred că Sfinţii Părinţi interziceau legăturile cu ereticii.

  Reply

 31. CristinaT- 17121985 Prahova
  noiembrie 5, 2010 @ 6:34 pm

  Fizica cuantica
  Salut Claudiu !

  Iti multumesc pt sfatul de a iubi oamenii, asa cum insusi Dumnezeu ne-a spus s-o facem. Cea mai importanta lege dintre cele 10 porunci este de a-L iubi pe Dumnezeu si de a iubi oamenii ca pe noi insine.

  De aceea tin sa precizez (ca nu aveai de unde sa stii) am avut si mai am o parte din amici ce au diferite religii, de la care am invatat foarte multe , din cele pamantesti, adica nu strict legate de religie. Am primit sfaturi pretioase, si ajutor pt care le sunt recunoscatoare. De aceea ma si rog pt ei, desi biserica ortodoxa mi se pare ca spune sa nu ne rugam pt sectanti. Dar eu o mai fac, ca sa ii ajute Dumnezeu in ce au nevoie, sau sa ii indrepte catre credinta adevarata, dupa cum o stii Dumnezeu mai bine.

  Din cauza asta eram interesata de subiectul sectarii, pt ca am avut de a face cu ei. Si pot sa spun ca am intalnit persoane bune la suflet, poate am apucat sa le vad doar partea buna a lor, nu stiu. Oricum cert e ca nimeni nu este perfect, si ca toti mai avem caderi, chiar si noi ortodocsii. Bineinteles ca au fost si discutii legate de religie, si au incercat sa ma imbrobodeasca, sa accept alte convingeri religioase. Dar nu au avut succes. Eu ma hotarasc dupa ce citesc in mai multe locuri, nu ma iau dupa una sau doua pareri/surse de informare, numai ca pt asta e nevoie de timp.

  Legat de articolul tau „Fizica cuantica şi energiile necreate ale lui Dumnezeu în creaţie” pot sa spun ca este de o mare profunzime, de aceea eu m-am referit doar la aspectul pe care il cunosc un pic mai bine, strict la fizica cuantica. Si ce am facut eu a fost sa vin cu dovezi din viata mea. Cand auzim doar teorie e una, dar cand vii si cu exemple concrete e alta. Cand se constientizeaza veridicitatea teoriilor fizicii cuantice, e posibil sa se produca modificari majore in gandirea oamenilor. Asta ar putea duce la o lume mai buna, mai sanatoasa spiritual si fizic.
  Prin ce am zis eu, legat de energii, am sustinut ideea conform careia toate particulele (inclusiv ale trupului nostru) interactioneaza intre ele, se influenteaza in mod reciproc. Dupa cum spuneai si tu in articol, observatorul modifica experimentul prin simpla lui prezenta. Si vrem nu vrem cu asta avem de a face, cu energii, sau unde de diferite frecvente. S-a facut un experiment : s-a luat mai multe probe de apa de la aceeasi sursa, si fiecare a fost pusa in diferite incaperi unde s-a pus diferite genuri de muzica : roc, simfonica,etc. Apoi s-a studiat moleculele apei din fiecare camera. S-a observat cum unele erau perturbate, nu mai aveau forma normala (mai ales cea unde era muzica roc). Si s-a dovedit de asemenea, ca apa asupra careia s-a spus o rugaciune, avea o forma moleculara perfecta, cu cea a unei ape pure. Gandurile, simtamintele noastre au diferite frecvente si interfereaza cu ce intalneste in cale, ba mi s-a parut si mai interesant ca interactioneaza cu persoana la care te gandesti si care se afla la muti km distanta.
  Foarte interesant mi se pare cum comunica unele persoane telepatic si s-a dovedit ca exista asemenea persoane.

  Sau acupunctura functioneaza cumva tot pe baza de energii, si asiaticii stiau asta cu muuult timp inainte de a descoperi Stiinta existenta energiilor in trupuri.

  Nu doar la om putem vorbi despre energie ci si la animale ba chiar si la plante. Zic si la plante pt ca deja exista consacrata spre exemplu Silvoterapia. Se spune ca aceasta actioneaza ca aparatul de biorezonanta magnetica. Cate ceva despre Silvoterapie se poate afla la : http://www.terapii-alternative.com/remedii-naturiste/SILVOTERAPIA_325.html
  http://www.formula-as.ro/2005/687/medicina-naturista-25/energizati-va-cu-ajutorul-copacilor-6389
  Si mai jos o initiativa demna de laudat, oamenii constientizeaza importanta arborilor : http://www.protectiamediului.org/silvoterapia/

  Dupa ce s-a aflat de fizica cuantica, tarile mai dezvoltate o folosesc si in medicina. Spre exemplu, nu se mai opereaza pt pietre la rinichi folosind bisturiul, ci acum se vine cu un aparat care creeaza niste unde de o anumita frecventa special pt a sparge pietrele mari. Ele se transforma in nisip si se elimina foarte usor in felul acesta. Traiasca medicina cuantica !

  Reply

 32. Ana
  mai 22, 2012 @ 9:38 am

  Am participat duminica trecuta la un seminar despre fizica cuantica… face parte dintr-o intreaga serie de seminarii care ar tb sa conduca la ideea de medicina cuantica.

  Acolo ni s-au explicat cele 7 nivele ale realitatii, incepand cu ceea ce rusii au numit ‘Nimicul Absolut’, si care este, in lipsa de cuvinte mai elevate, puterea Creatoare, definit de unul din profesori drept Dumnezeu.

  La putinul pe care l-am inteles eu din acel surs si din filmuletul de mai sus, fizica cuantica e legatura intre stiinta si spirit, si, poate, o punte chiar si intre religii. Lumea privita din prisma fizicii cuantice explica mai mult decat puterea energiilor pe care le adunam in jurul nostru… exiplica multe din comportamentele incurajate religios… rugaciunea si meditatia, pedeapsa/incercarea divina si karma, principiul reactiunii (dupa fapta si rasplata)… explica pana si motivul pentru care astrologia a ramas vie pana in zilele noastre… si explica puterea credintei.

  Dar ceea ce face, mai presus decat toate, fizica cuantica, este faptul ca incurajeaza pe toata lumea sa-si puna intrebari legate de propria contributie asupra vietii lor.

  Sunt convinsa ca Dumnezeu ne-a permis abia acum sa atingem acest nivel de cunoastere pentru ca abia acum sunteem pregatiti pentru ea, la nivel uman.

  Asta,si, de fiecare daca cand mai aflu ceva, sunt din ce in ce mai convinsa ca Dumnezeu a permis o cale de comunicare intre El si noi prin glume. :))

  Reply

 33. Sorin
  mai 22, 2012 @ 10:08 am

  Tama, ești sigură că la ceea ce ai participat e doar știință și nu se bagă și niște învățături New-Age? Am fost și eu acum ceva ani la o conferință anti-cip în care participaseră doi oameni ce erau membrii ai unor ONG ce luptă împotriva CIP-urilor. Ei au încercat să aibă o abordare științifică și nereligioasă a fenomenului dar au ajuns până la sfârșitul conferinței la o abordare New-Age ( și din păcate acești oameni pomeneau pe păr. Iustin Pârvu ). Adică un tip începuse să zică despre numărul 666 că are o anumită putere și faptul că e pe codul de bare de peste tot nu are aceiași influență cum e în cazul în care e implantat în noi ceea ce mi se pare o aberație. Până la urmă creștinii n-au nici un necaz cu numărul 666 propriu-zis ci cu ceea ce se ascunde dincolo de asta.

  Oricum din ce am citit despre fizica cuantică n-am găsit nicăieri despre 7 nivele are realității sau astfel de lucruri.

  Reply

 34. Ana
  mai 22, 2012 @ 12:07 pm

  sincer, cred ca era un nene pe acolo de se tot baga peste unul din profi cu extraterestri lui, dar l-au tolerat… nu m-a parut ca l-ar fi sustinul. Pur si simplu s-au ferit de la a divaga de la subiect… dar nu stiu mare lucru despre new age, asa ca se poate sa mai fi fost elemente.

  ceea ce au predat acolo a fost teorie cuantica. ne-au explicat despre teoriile scoae dupa observatia ca nu se poate obtine vid cuantic, anume ca intr-un spatiu vidat de orice particule si ferit de influente exterioare, in anumite puncte au aparut cupluri protoni-neutroni. Studiind respectivele zone au concluzionat ca aparusera campuri de torsiune in spatiul vidat, iar la intersectia dintre aceste campuri au aparut aceste cupluri. Aparent, Campurile de torsiune sunt de mai multe grade, cele primare fiind influentate de Nimicul Absolul, definit, dupa cum am mai spus, drept Dumnezeu. Practically, He’s trolling :))

  In esenta, nu s-a putut determina exact ce initiaza campurile de torsiune, dar s-a presupus ca ele mai apar, in mod normal, prin interactiunea dintre toate elementele lumii fizice, spirituale, sau energetice. S-a demonstrat ca toate elementele biosferei detin corpuri energetice individuale, cunoscute drept aure. Aceste corpuri energetice pot interactiona, etc…

  inca n-am inteles mare lucru pt ca n-am avut timp sa studiez individual, iar la cursul in cauza n-am reusit sa tin pasul chiar cu tot ce spuneau ei acoolo.

  presupun, deci, ca informatiile date sunt la un nivel superior celor gasite pe youtube. :))

  O teorie personala ar fi ca nu codurile de bare sau numarul in sine ar fi problema, cat numarul de persoane care cred in puterea lor. credinta e un instrument pe cat de puternic, pe atat de periculos, sub influentele nepotrivite…

  Reply

 35. Roxana Felicia
  noiembrie 21, 2014 @ 4:50 pm

  Doamne ajuta!

  A trecut ceva timp de la aparitia articolului acesta dar eu abea acum am dat de el. Claudiu, m-a bucurat articolul tau si legaturile pe care le-ai facut cu fizica cuantica. Din cate am citit ( care este putin dar vreau sa aprofundez subiectul ) fizica cuantica ” lasa loc ” lui Dumnezeu sa actioneze in lume in mod continuu spre deosebire de fizica clasica din perspectiva careia lumea este guvernata de legi precise care nu pot fi incalcate.
  Vroiam sa te intreb daca ai mai gasit intre timp ceva materiale pe subiectul acesta ? Cu ajutorul lui Dumnezeu, as vrea sa scriu o lucrare de licenta pe tema asta si momentan inca sunt la capitolul de cercetare

  Reply

 36. Bogdan
  aprilie 19, 2018 @ 11:35 am

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *